Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:58: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 17:56

Ελλάδα – Αλβανία πάνε στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες

Ράμα: Θέλουμε να αρθεί το καθεστώς του εμπολέμου – Δένδιας: Ειρηνική επίλυση των διαφορών – Θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις και, αν δεν επέλθει συμφωνία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύναψη συνυποσχετικού, βάσει του οποίου θα πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο

Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Δένδια στα Τίρανα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την τελική παραπομπή της διαφοράς στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, θα προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις εντός ενός ευλόγου και σαφώς προσδιορισμένου χρονικού διαστήματος, για παράδειγμα ενός ή δύο ετών.

Σε περίπτωση που, εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, δηλαδή σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων, η ελληνική και η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησαν στη σύναψη ενός συνυποσχετικού, βάσει του οποίου οι διαφορές θα παραπεμφθούν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Και σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα -για παράδειγμα ενός έτους- για την σύνταξη συνυποσχετικού, το οποίο θα αποσταλεί στα μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που θα κληθούν να αποφανθούν επί του ακανθώδους ζητήματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «στρατηγική εταίρο» και «πολύτιμη γείτονα», ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε συμφωνία για «να συνεργαστούμε και να λύσουμε τα εκκρεμή θέματα με εποικοδομητικό τρόπο προς το συμφέρον των δύο χωρών».

Μιλώντας με ειρωνικό τρόπο για την αντιπολίτευση της χώρας του, ο Αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κάποιοι που περίμεναν την κατάκτηση από την Ελλάδα θα απογοητευθούν». «Θα απευθυνθούμε στη διεθνή Δικαιοσύνη» τόνισε ο Έντι Ράμα και αναφέρθηκε στην πρόθεση της ελληνικής και της αλβανικής κυβέρνησης να αρθεί το καθεστώς του εμπολέμου.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι οι δύο χώρες θέλουν να λύσουν τις όποιες εκκρεμότητες με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. «Θέλουμε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών επωφελή και για τις δύο χώρες με βάση το δίκαιο της θάλασσας» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ανακοινώνοντας ότι η «Αθήνα συμφώνησε με τα Τίρανα στην υποβολή συνυποσχετικού προς το Διεθνές Δικαστήριο και εξήγησε ότι η λογική βασίζεται στην διεθνή νομιμότητα και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

protothema.gr