Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  11:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Έντονη αντιπαράθεση είχε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης, με τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο με αφορμή τη συνεχιζόμενη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τη Ρύθμιση Οφειλών και την Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας.

Ο κ. Καραγκούνης στην τοποθέτησή του αντέκρουσε αυτά που ακούστηκαν κυρίως από την Αχτσιόγλου αλλά και από τον Τσακαλώτο. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

·   Η εξέλιξη της ύφεσης από το 2011-2015 διαστρεβλώθηκε όταν η κα Αχτσιόγλου στην αναφορά της άφησε έξω το γεγονός ότι καταφέραμε από το 10,1% της ύφεσης του 2011 να φτάσουμε σε ανάπτυξη 1,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2014.

·   Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε έναν χρόνο έκανε πλήρη αναστροφή του κλίματος ανάπτυξης και σταμάτησε τη δυναμική της οικονομίας με αποτέλεσμα 24 δις των Ελλήνων φορολογουμένων να εξαϋλωθούν και να ξεπουληθεί η περιουσία του ΤΧΣ και μαζί και η αξία συμμετοχής του στις συστημικές τράπεζες.

Ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε στο επιτόκιο δανεισμού της χώρας που τώρα βρίσκεται στο 0,7% ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ στην καλύτερη των περιπτώσεων ήταν πάνω από το 3%. Και θύμισε ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε φαστ τρακ πλειστηριασμούς – με το πάτημα ενός κουμπιού- και ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που άφησε απροστάτευτη την πρώτη κατοικία των Ελλήνων.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με μια ιστορική απόφαση το δικαστήριο αποφάσισε να στείλει στη φυλακή τον Νίκο Μιχαλολιάκο και όλη την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, λίγα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι, ανέβηκε στην έδρα και στην αυλαία της δίκης Χρυσής Αυγής ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου: Αναστολή υπό όρους χορηγήθηκε σε μόνο 12 από τους 51 καταδικασθέντες, κόντρα στην εισαγγελική πρόταση που ζητούσε να δοθεί αναστολή σε όλους.

Ποιοι Χρυσαυγίτες μπαίνουν στη φυλακή

Ως εκ τούτου, στη φυλακή οδηγείται όλη η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής:
Νίκος Μιχαλολιάκος,
Ηλίας Κασιδιάρης,
Γιώργος Γερμενής,
Ηλίας Παναγιώταρος,
Ιωάννης Λαγός,
Χρήστος Παππάς,
Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Επίσης στη φυλακή ως μέλη της οργάνωσης οδηγούνται οι:

Αντώνης Γρέγος,
Πολύβιος Ζησιμόπουλος,
Παναγιώτης Ηλιόπουλος,
Νίκος Κούζηλος,
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και
Νίκος Μίχος.

Στη φυλακή θα οδηγηθεί και ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος δεν είχε καταθέσει αίτημα αναστολής και ήταν και ο μόνος για τον οποίο δεν πρότεινε αναστολή η εισαγγελέας.

Στη φυλακή οδηγούνται επίσης 14 συνεργοί του Γιώργου Ρουπακιά, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Συνολικά οδηγούνται στη φυλακή 38 από τους 50 καταδικασθέντες σε καθείρξεις, μεταξύ των οποίων και οι 13 πρώην βουλευτές.

Οι 12 που πήραν αναστολή -Με ποιους όρους

Από τους 12 στους οποίους δόθηκε αναστολή είναι και οι εξής πρώην βουλευτές: Χρ. Αλεξόπουλος Στ. Μπούκουρας, Αρβανίτης, Κουκούτσης και Ζαρούλια, οι οποίοι δεν θα φυλακιστούν υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, την εμφάνισή τους 2 φορές στο Αστυνομικό Τμήμα και με την καταβολή εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ.

Ελεύθεροι αφήνονται οι Γιώργος Σκάλκος, Γιώργος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός και Εμμανουήλ Δασκαλάκης, στους οποίους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Aρχισαν οι συλλήψεις

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης συνελήφθη ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος που βρισκόταν εντός της δικαστικής αίθουσας όπου διεξήχθη η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Την ώρα που περνούσαν χειροπέδες στον Ματθαιόπουλο κάποιοι από όσους παρίσταντο στη δίκη φώναξαν «μέσα οι φασίστες δολοφόνοι, να σαπίσετε στη φυλακή, γουρούνια φασίστες, ο Παύλος ζει».

Ηδη έχει παραδοθεί ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιώργος Πατέλης, ο Τσακανίκας και ο Καζαντζόγλου (συνοδηγός Ρουπακιά τη νύχτα της δολοφονίας), ενώ αναμένεται να παραδοθεί και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Οι ποινές που έχουν επιβληθεί στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης
Οι ποινές για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή (για όσους μπαίνουν φυλακή):
Το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης

Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. Άμεση έκτιση ποινής
Γιάννης Λαγός: 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. Άμεση έκτιση ποινής
Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. Άμεση έκτιση ποινής
Χρήστος Παππάς: 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. Άμεση έκτιση ποινής
Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. Άμεση έκτιση ποινής
Γιώργος Γερμενής: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης. Άμεση έκτιση ποινής
Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη. Άμεση έκτιση ποινής
Για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (πρώην βουλευτές)

Αντώνης Γρέγος: 6 χρόνια
Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 χρόνια
Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 χρόνια
Νίκος Μίχος: 5 χρόνια και 2 έτη για οπλοκατοχή
Κώστας Μπαρμπαρούσης: 6 χρόνια
Νίκος Κούζηλος: 7 χρόνια
Λίγη ώρα νωρίτερα, το δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη ώστε να ερευνηθούν «κυβερνητικές παρεμβάσεις» του 2013, για στοχοποίηση της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής κορυφώθηκε χθες όταν η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου εμφανίστηκε ανυποχώρητη ως προς την «αθωωτική» της πρόταση για τις αναστολές.

Την εισαγγελέα της έδρας είχε -μια ημέρα πριν- «αδειάσει» η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, ζητώντας διευκρινίσεις για την πρότασή της.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,  για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον «Ιανό» σχολίασε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος. Ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης απαντώντας σε δική του ερώτηση είχε δεσμευθεί στην Βουλή ότι θα προβλέπει προκαταβολή στους πληγέντες από τον «Ιανό» αγρότες μέσα στον Οκτώβρη και αποπληρωμή τον Γενάρη. «Τελικά η κατατεθείσα ρύθμιση είναι για προκαταβολή στα τέλη Γενάρη και μετά βλέπουμε. Όλα αυτά με προϋποθέσεις και κόφτες που προβλέπει ο ΕΛΓΑ» είπε ο Γ. Βαρεμένος και πρόσθεσε δεικτικά :«σ’ αυτή την κυβέρνηση, για να ξεχωρίσεις την αλήθεια απ’ το ψέμα πρέπει να κρατάς μικροσκόπιο».

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άλλο ένα έργο, κρίσιμης σημασίας για τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.

Όπως πληροφορήθηκα μόλις με ιδιαίτερη ικανοποίηση, θα συμπεριληφθεί στις προτάσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για ένταξη στο ΠΔΕ το έργο "Μελέτη αναμόρφωσης των αρδευτικών δικτύων αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Παναιτωλίου". Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο συνεργαστήκαμε εξαιρετικά με τον υπουργό Κώστα Καραμανλή, τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Καραγιάννη, τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Παναιτωλίου Παναγιώτη Ζήση, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Παναιτωλίου Ανδρέα Γκορογιά, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καινούργιου Βασίλη Καραγκούνη και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νέας Αβαρώνης Παναγιώτη Δαμασκηνό.

Το σημαντικότατο αυτό αναπτυξιακό έργο έχει προτεινόμενο προϋπολογισμό 1.7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου αρδευτικού δικτύου το οποίο θα καλύπτει καλλιεργήσιμη έκταση 30.000 στρεμμάτων αντί της έκτασης του Οργανισμού των 12.500 στρεμμάτων που αρδεύεται μέχρι σήμερα.

Η κατασκευή του νέου αρδευτικού δικτύου για την αρδεύσιμη έκταση των 30.000 στρεμμάτων στην περιοχή και η εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου γεωργικής αξιοποίησης θα περιορίσει την υποαπασχόληση, αυξάνοντας τις θέσεις απασχόλησης στη γεωργία και κατά συνέπεια το οικογενειακό εισόδημα των αγροτών της περιοχής.

Παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων θα επιτρέψει την εξοικονόμηση νερού και γενικότερα θα συμβάλλει στην προστασία του υπερπολύτιμου αυτού φυσικού πόρου.

Όταν δουλεύουμε όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εφαρμογή των μέτρων θα ισχύσει από τις 6 το πρωί του Σαββάτου. Παρακολουθήστε όλο το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων καθώς έφτασαν τα 882.

Για ακόμα μια φορά και με τα κρούσματα κορονοϊού σε δυσθεώρητα ύψη ο πρωθυπουργός επιλέγει να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με ακόμα ένα διάγγελμα προκειμένου να ανακοινώσει νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά. Σήμερα ανακοινώθηκαν 882 νέα κρούσματα κορονοϊού και δυστυχώς σημειώθηκε και ρεκόρ θανάτων καθώς σε μια ημέρα 15 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προσπαθήσει να μιλήσει όσο πιο απλά γίνεται για την σημερινή πραγματικότητα. Είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στα πολλά τεστ που γίνονται, αλλά ο ιός σε πολλές περιοχές μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα.

Τόνισε ότι το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο και αφορά πολύ τους νέους. Ο πρωθυπουργός είπε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί και η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού.

Δείτε ζωντανά το διάγγελμα του πρωθυπουργού 

newsit.gr

φωτογραφία : Reuters

Ήταν τα τελευταία λεπτά πριν από την προφυλάκιση του και ο Νίκος Μιχαλολιάκος φρόντισε να μείνουν… αξέχαστα στους πάντες, κάνοντας ένα άκρως προκλητικό show μπροστά στις κάμερες, το οποίο σιγοντάρισε η κόρη του, Ουρανία, με την χυδαία συμπεριφορά της.

Λίγα λεπτά μετά τις 16.00 και πριν μπει ο ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής σε αυτοκίνητο που τον περίμενε έξω από το σπίτι του, στην Πεύκη, για να παραδοθεί, “φουσκωτοί” του επιτέθηκαν στα τηλεοπτικά συνεργεία, την ώρα που η Ουρανία έβριζε σκαιότατα δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, που κάλυπταν τα γεγονότα.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος έφτασε με ιδιωτικό αυτοκίνητο στη ΓΑΔΑ. Καθόταν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και ένας από τους συνοδούς του, είχε πέσει πάνω του με το σώμα του, για να μην τον καταγράψουν οι κάμερες.

 

Πίσω από το αυτοκίνητο αυτό, βρίσκονταν ένα άλλο με την Ελένη Ζαρούλια και την Ουρανία Μιχαλολιάκου. Η καταδικασμένη -αλλά σε αναστολή- σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να πατήσει δημοσιογράφους, ενώ η κόρη τους, τους έβριζε, με εκφράσεις όπως “θα σας γαμ@@@με” και “εσείς είστε η εγκληματική οργάνωση”, ενώ τους κατέγραφε με το κινητό της.

Δείτε όσα έγιναν – ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Το ανακοίνωσε μόλις πριν από λίγο στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για το πτωχευτικό το οποίο όπως είπε είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών.

«Ανακοινώνω στο σώμα ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν τον νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

powered by Rubicon Project
Πρόσθεσε πως« δεν θα σάς αφήσουμε να κατεδαφίζετε την προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σάν τούς κλέφτες». Ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, ενώ στην αρχή της ομιλίας του έψεξε τον πρωθυπουργό για την απουσία του από την συζήτηση στην Ολομέλεια «ενός εκτρωματικού νομοσχεδίου για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Πηγή: ethnos.gr

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, με κεντρικό ζήτημα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού – «Τα μέτρα δουλεύουν αρκεί να εφαρμόζονται

Στενότερη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών στην αντιμετώπιση της πανδημίας ζήτησε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα μέτρα δουλεύουν αρκεί να εφαρμόζονται».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις επικείμενες ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα. Μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχει σκέψη να μείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο και στην κατηγορία 4, καθώς δεν διαπιστώνεται μετάδοση τον συγκεκριμένο τομέα. «Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην διασκέδαση τις βραδινές ώρες καθώς και σε ορισμένες συγκεκριμένες εστίες που έχουν να κάνουν με γηροκομεία, πρόσφυγες αλλά η μετάδοση πιά του ιού», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και της κατάστασης του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18-24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα 25-34. Όπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε «να αυξηθεί το βάρος της Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων». Από την πλευρά των Περιφερειαρχών ζητήθηκε να λαμβάνουν κι αυτοί την πλήρη ενημέρωση που παρουσιάστηκε σήμερα και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτερη προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής

«Καλημέρα σας, θέλαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση όλοι μαζί και να μοιραστούμε μαζί σας για να έχετε μία εικόνα, τα βασικά επιδημιολογικά δεδομένα, όπως μας τα παρουσιάζει κάθε δύο μέρες ο καθηγητής ο κύριος Τσιόδρας, ώστε να έχετε μία εικόνα ακριβώς που πηγαίνουμε, μία αντικειμενική αίσθηση ποιες περιοχές είναι πιο επιβαρυμένες σήμερα.

Όπως γνωρίζετε σήμερα το απόγευμα θα υπάρχουν μία σειρά από ανακοινώσεις επιπρόσθετες των μέτρων που ήδη έχουμε πάρει από εμένα, που θα εφαρμοστούν άμεσα. Έχουμε ήδη ένα σύστημα κατηγοριοποίησης και γνωρίζετε καλά ποια είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν σε κάθε κατηγορία. Τονίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δυναμικό και μπορούμε να το αναπροσαρμόσουμε π.χ. υπάρχει μία σκέψη για την κατηγορία 4 να αφήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο. Διότι βλέπουμε ότι δεν έχουμε στο λιανεμπόριο μετάδοση.

Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην διασκέδαση τις βραδινές ώρες καθώς και σε ορισμένες συγκεκριμένες εστίες που έχουν να κάνουν με γηροκομεία, πρόσφυγες αλλά η μετάδοση πιά του ιού, όπως θα σας εξηγήσει και ο κύριος καθηγητής, είναι κυρίως συνδεδεμένη με δραστηριότητα των νέων και απόλυτα συνυφασμένη με την κινητικότητα και την διασκέδαση κυρίως βραδινές ώρες. Οπότε θα δώσω το λόγο στον Σωτήρη να κάνει την παρουσίαση και στη συνέχεια είμαστε εδώ για οποιεσδήποτε απορίες και ερωτήσεις έχετε.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες. Γνωρίζω καλά ότι πάντα σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποιες μικρές συγκρούσεις συμφερόντων. Και μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε και περιπτώσεις παραβατικότητας οι οποίες δεν θα έπρεπε να γίνονται ανεκτές και είναι λίγο-πολύ γνωστές.

Όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται στις τοπικές κοινωνίες. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει από κοινού να τα εξαρθρώσουμε και σε αυτό σας χρειαζόμαστε συμμάχους. Διότι έχουμε πια μία πολύ καλή εικόνα και μία δυνατότητα πρόβλεψης πού θα έχουμε πρόβλημα σε 7 μέρες σε 14 μέρες ώστε να μπορούμε να παίρνουμε μέτρα πριν και όχι μετά. Σταματώ εδώ η παρουσίαση που θα δείτε είναι η παρουσίαση την οποία βλέπουμε εμείς τρεις φορές την εβδομάδα. Όποτε Σωτήρη δίνω τον λόγο σε σένα».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, Αττικής Γιώργος Πατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Πηγή: protothema.gr

Πώς τοποθετήθηκαν οι Μπετίνα Ντάβου, Θεοφάνης Τάσης και Σίσσυ Χατζηχρήστου

Επίσης, στο dianeosis.org μπορείτε να διαβάσετε έναν νέο σχολιασμό των ευρημάτων της δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις και ένα νέο άρθρο για την ανάγκη μετάβασης σε μια βιώσιμη, έξυπνη κινητικότητα μέσα από την ηλεκτροκίνηση.

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, η διαΝΕΟσις διοργάνωσε μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία με αφορμή τη δημοσίευση του δεύτερου κύματος της έρευνας “Πώς Ζουν Οι Έλληνες Στην Πανδημία”, η οποία καταγράφει τις πιο πρόσφατες απόψεις, αντιλήψεις και στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην πιο μεγάλη κρίση της εποχής μας.

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος, συμμετείχαν οι: Μπετίνα Ντάβου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Θεοφάνης Τάσης, Λέκτορας Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Alpen-Adria, Αυστρία και Σίσσυ Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

Το πρώτο φαινόμενο που σχολιάστηκε ήταν η ραγδαία αλλαγή των κύριων συναισθημάτων των Ελλήνων από τον Απρίλιο 2020 μέχρι τώρα. Τον Απρίλιο, 26,5% των ερωτηθέτων επέλεγαν την αισιοδοξία ως το κύριο συναίσθημά τους. Τον Σεπτέμβριο, αυτό το ποσοστό είχε πέσει στο 8,5%. Η εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και τους τεχνοκράτες έπεσε από το 85% στο 65,6%. Για την Μπετίνα Ντάβου, αυτό δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικό. Εικάζει πως η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη στην απαρχή της πανδημίας αποτελούσαν έναν “αμυντικό ψυχολογικό μηχανισμό”, καθώς “οι άνθρωποι ήθελαν να πιαστούν από κάπου” μπροστά στον φόβο του άγνωστου. Τώρα, μπορεί να παρουσιαζόμαστε πιο αβέβαιοι και απογοητευμένοι, αλλά είμαστε και πιο ρεαλιστές. Δεν είναι τυχαίο που τον Απρίλιο το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέτων πίστευε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία και, τώρα που έφτασε ο Σεπτέμβριος, οι πιο πολλοί βλέπουν το τέλος της πανδημίας από τα μέσα του 2021 και μετά.

Η Μπετίνα Ντάβου είχε και κάποιες αισιόδοξες σημειώσεις πάνω στα αποτελέσματα: το υψηλό ποσοστό όσων φορούν μάσκα όπου αυτή είναι υποχρεωτική (85,7%) και που τηρούν όλα τα μέτρα (37,2%), αλλά και η λιγότερη ενημέρωση από την τηλεόραση, την οικογένεια και τα κοινωνικά δίκτυα (πτώση 5,7, 12 και 2,1 μονάδων αντίστοιχα), δείχνουν ότι μέσα μας ωριμάζει η πραγματικότητα της πανδημίας και ότι επιλέγουμε να μην καταναλώνουμε και αναπαράγουμε κινδυνολογικές πληροφορίες σχετικά με αυτή. Ταυτόχρονα, η οικογένεια φαίνεται να παραμένει στέρεο θεμέλιο της κοινωνίας, καθώς η επαφή μας μαζί της παραμένει ίδια ή και πιο συχνή.

Αυτό είναι αισιόδοξο διότι πλανάται ένας φόβος γύρω από την ανεπανάληπτη εισβολή της τεχνολογίας στη ζωή μας λόγω των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έτσι κι αλλιώς θα οδηγήσει σε μία “εικονιστική κοινωνία”, όπως την ονομάζει ο Θεοδόσης Τάσης, “απλά η πανδημία επιτάχυνε αυτή τη διαδικασία”. Πράγματι, η τεχνολογία υπήρξε σημαντικός σύμμαχος για τις οικονομίες ανά τον κόσμο, αφού επέτρεψε τη συνέχιση κάποιας οικονομικής δραστηριότητας μέσω της τηλεργασίας, των τηλεδιασκέψεων και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο Θεοδόσης Τάσης θεωρεί πως αυτές οι μέθοδοι θα παραμείνουν και μετά την πανδημία, καθώς αποδεικνύονται οικονομικά συμφέρουσες. Όπως και η τηλεκπαίδευση, μπορεί να μην αντικαταστήσουν καθολικά την προηγούμενη πραγματικότητα, αλλά να την εμπλουτίσουν. Ταυτόχρονα, “η σωματική επαφή θα αποδυναμωθεί”. Επειδή “επιταχύνεται η επιτάχυνση” της εξέλιξης της τεχνολογίας, είναι “επιτακτική ανάγκη να στοχαστούμε έναν ψηφιακό ανθρωπισμό”.

Πράγματι, ενώ μέσα στην πανδημία οι εικονικές μας συνανστροφές αντικατέστησαν μεγάλο μέρος των αναλογικών μας συναντήσεων, η Σίσσυ Χατζηχρήστου έφερε ένα αισιόδοξο μήνυμα. Οι τωρινοί έφηβοι, η σχέση των οποίων με την τεχνολογία αποτελεί θέμα συνεχούς ανάλυσης, φαίνεται να εκτίμησαν περισσότερο την ανθρώπινη επαφή. “Κατάλαβαν ότι δεν ήταν αρκετή η τεχνολογική επικοινωνία”, λέει η Σίσσυ Χατζηχρήστου αναλύοντας αποτελέσματα σχετικής έρευνας του ΕΚΠΑ, αλλά “είχαν ανάγκη να γυρίσουν στο σχολείο για να δουν τους φίλους τους”. Παρόλα αυτά, η έρευνα του ΕΚΠΑ δείχνει παρόμοια αύξηση του άγχους με την έρευνα της διαΝΕΟσις. Το άγχος είναι το τρίτο πιο συχνά αναφερόμενο συναίσθημα για τους Έλληνες αυτή την περίοδο. Πηγή άγχους αποτελεί αφενός η υγεία, κυρίως των οικείων μας: 67,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι κάποιοι κοντινοί τους άνθρωποι κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. Άλλη πηγή άγχους είναι η οικονομική αβεβαιότητα. Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα μας, η οικονομία βρίσκεται 4 θέσεις πάνω από την πανδημία, ενώ 87,1% (το μεγαλύτερο ποσοστό) θεωρούν ότι η πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία.

Παρότι όπως είπε η Μπετίνα Ντάβου, είναι νωρίς να μιλήσουμε για ένα “συλλογικό τραύμα”, είναι σημαντικό να θυμόμαστε την πρόσφατη εμπειρία μας από την οικονομική κρίση. Η χώρα μας έχει βιώσει πολλαπλές εμπειρίες που ενδεχομένως να μας έχουν κάνει πιο ανθεκτικούς. Άλλωστε, ακόμη και μετά από το πιο παράξενο καλοκαίρι της ζωής μας, οι Έλληενς ακόμη πιστεύουν πως η πανδημία θα επηρεάσει θετικά την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας (43,2%), την αλληλεγγύη (42,3%) και τις οικογενειακές σχέσεις (37,4%).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συζήτηση εδώ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται εδώ.

Ελληνική Κοινωνία και Πανδημία
Ολόκληρη η συζήτηση της διαΝΕΟσις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία. 
Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου (doc)
Επίσης, στο dianeosis.org μπορείτε να βρείτε δύο νέα άρθρα. Πιο συγκεκριμένα, ο Ηλίας Νικολαΐδης από τη διαΝΕΟσις σχολιάζει τα ευρήματα της δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις για τη ζωή των Ελλήνων το φθινόπωρο του 2020, ενώ ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης επισημαίνει την ανάγκη μετάβασης σε μια βιώσιμη, έξυπνη κινητικότητα μέσα από την ηλεκτροκίνηση και παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Τέλος, μπορείτε να παρακολουθήσετε πιο κάτω μια συζήτηση με τον πρόεδρο & διευθύνοντα σύμβουλο της Metron Analysis Στράτο Φαναρά για τα βασικά συμπεράσματα του δεύτερου κύματος της έρευνας της διαΝΕΟσις για τις απόψεις των Ελλήνων γύρω από την πανδημία και για το πώς έχουν αλλάξει οι απόψεις αυτές 7 μήνες μετά το ξέσπασμά της.
Ολόκληρη η συζήτηση του διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλου συζητά με τον πρόεδρο & διευθύνοντα σύμβουλο της Metron Analysis Στράτο Φαναρά
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας της Ελληνικής Λύσης:

Για ακόμα μια φορά βλέπουμε έναν ανέξοδο και ανεύθυνο λαϊκισμό από την Ελληνική Λύση. Μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Η ίδια η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, δεν εντόπισε ούτε ένα κώλυμα συνταγματικότητας. Ως προς τη δήθεν παραβίαση του άρθρου 17 και του άρθρου 21 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος. Στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται η απόλυτη και άνευ όρων και προϋποθέσεων προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών. Διότι εάν το προέβλεπε τότε δεν θα λειτουργούσε το τραπεζικό σύστημα όπως λειτουργεί. Δεν θα υπήρχε το εμπράγματο δικαίωμα της υποθήκης. Αλλά κυρίως, δεν θα γίνονταν πλειστηριασμοί έως σήμερα. Αν ταυτίζεστε με τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος για αλλαγή της λογικής της αστικής Δημοκρατίας, πείτε το.

Αλλά η ένσταση αυτή, πέρα από αβάσιμη,είναι και βαθιά αντισυνταγματική στον πυρήνα της. Διότι παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας των πολιτών. Εξηγήστε, κυρίες και κύριοι της Ελληνικής Λύσης, γιατί ο ένας πολίτης θα πληρώνει κανονικά το δάνειο του ενώ ο άλλος δεν θα το πληρώνει, χωρίς καμία συνέπεια. Προτείνετε να δημιουργήσουμε πολίτες δύο ταχυτήτων και τελικά 2ης κατηγορίας;

Η ΝΔ είναι η πρώτη, και επαναλαμβάνω η πρώτη, κυβέρνηση που φέρνει έναν μόνιμο μηχανισμό προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο νόμος Κατσέλη, οι ρυθμίσεις ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πρόσκαιρα μέτρα, που εν πολλοίς κιόλας απέτυχαν.

Εμείς, σήμερα, ερχόμαστε να θεσμοθετήσουμε μια πάγια πολιτική προστασίας των ευάλωτων συμπολιτών μας. Εμείς τηρούμε το Σύνταγμα.

Ως προς την αποζημίωση των εργαζομένων οι συμβάσεις των οποίων καταγγέλλονται, είναι σαφές ότι δεν είστε μελετημένοι, κυρίες και κύριοι της Ελληνικής Λύσης.

Διότι η ρύθμιση αυτή, του άρθρου 109 του παρόντος νομοσχεδίου, αποτελεί mot a mot επανάληψη της ήδη ισχύουσας επί 13 έτη διάταξης του άρθρου 34 του ήδη ισχύοντος Πτωχευτικού Κώδικα.

Επί της ενστάσης αντισυνταγματικότητας του Μέρα25:

Ως προς την ένσταση του Μέρα25, σημειώνω απλά ότι απαιτεί ιδιαίτερο θράσος το κόμμα του ανθρώπου που διέλυσε την Ελληνική Οικονομία, κυνηγώντας τις αυταπάτες του κ. Τσίπρα, να μιλά για αντισυνταγματικότητα. Διότι ήταν ο κ. Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών, που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και στη ζημία της ελληνικής κοινωνίας με 100 δις. Eίναι σαφές ότι το παρόν νομοσχέδιο δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες συμπολίτες μας και επιχειρήσεις. Και είμαι περήφανος που αυτή η δεύτερη ευκαιρία θα φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευση για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή:

Ο Κώστας Καραμανλής, ως πρωθυπουργός, προειδοποίησε έγκαιρα για τις δυσκολίες της οικονομίας, πρότεινε και πήρε περιοριστικά μέτρα. Δυστυχώς, δεν τον ακολούθησε ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου.

Πήρε στις εκλογές με το γνωστό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», έστησε τη θεωρία του «παγόβουνου» , μας οδήγησε στα μνημόνια και ακολούθησε όλη αυτή η πολύχρονη ταλαιπωρία.

Μετά την επώδυνη περίοδο στην οποία μας οδήγησε ο κ. Παπανδρέου – κι εδώ, είναι χρήσιμο να κάνετε την αυτοκριτική σας στο ΚΙΝΑΛ - η παράταξή μας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου σήκωσαν και πάλι τη χώρα ψηλά.

Είμαστε περήφανοι γιατί το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα. Είναι το μόνο που δίνει ολιστική λύση στο πρόβλημα των ιδιωτικών, των επιχειρήσεων και συνολικά του ιδιωτικού χρέους".

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2