Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  11:15: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Κρινιώ Καλογερίδου
 

Στον προθάλαμο του οδοντιατρείου ήταν όλα κι όλα δυο άτομα μασκοφορεμένα. Αντρόγυνο προφανώς κάποιας ηλικίας, αφού και οι δύο μαζί πρέπει να έστριβαν τον κάβο του αιώνα. Φαίνονταν πολύ απορροφημένοι απ' τη συζήτηση μεταξύ τους, γιατί μόλις απάντησαν χλιαρά στον χαιρετισμό μου και συνέχισαν να αντιδικούν για τα εθνικά μας θέματα.

Κάθισα σε κάποια απόσταση, όπως επιτάσσουν οι κανόνες του covid, αλλά κι από εκεί άκουγα μια χαρά την διαφωνία τους, η οποία έφτανε στα αυτιά μου σε τόνο αποχρωματισμένο, βαρύ κι αποπνικτικό (λόγω του αέρα της κλεισούρας που κουβαλούσε η μάσκα), σαν να έβγαινε απ' το βάθος ενός πηγαδιού.

Κάποια στιγμή η συζήτηση του άντρα με τη γυναίκα του πήρε πολιτική χροιά, που εξελίχθηκε σε θρησκευτική (λόγω της διαφορετικής οπτικής εκείνης στο θέμα της ισλαμοποίησης της Αγίας Σοφίας), για να επικεντρωθεί και πάλι στα ελληνοτουρκικά, που είναι το μείζον εθνικό ζήτημα.

 - Αυτός ο άνθρωπος, έλεγε ο άντρας απογοητευμένος (εννοώντας τον πρωθυπουργό σε σύγκριση με εκείνον του ''ΟΧΙ''), δεν είναι σε θέση να πει ''όχι'' με τίποτα και σε κανέναν. Δεν είναι ηγέτης πραγματικός, γιατί ένας ηγέτης δεν λέει μόνο ''Ναι''. Ξέρει να λέει και ''όχι''. Ενώ ο δικός μας...

- Ο δικός μας τι; Τι θέλεις να πεις; Είναι του ''μπάτε σκύλοι αλέστε'' σαν τον άλλον''; ρώτησε εκνευρισμένη η γυναίκα του, που έδειχνε κυβερνητική.

- Δε λέω αυτό, αλλά ότι στις 500 μέρες που μας κυβερνά τις μισές κάνει τεμενάδες στον Τούρκο και τις άλλες μισές προσκυνάει την Μέρκελ και τον Τραμπ. Κι όταν διαφωνεί ακόμα σε κάτι, το κάνει... εθιμοτυπικά, χωρίς νεύρο, χωρίς διάθεση να μείνει ακλόνητος στη θέση του υπερασπίζοντας και προκρίνοντας τις ελληνικές θέσεις έναντι όλων των άλλων.‹

 ›Και στην περίπτωση ακόμα της Αγια-Σοφιάς, που καθαγιάστηκε ως χριστιανική και έγινε θρησκευτικό σύμβολο της βυζαντινής κληρονομιάς μας, έβγαλε ''λόγο'' καταγγελτικό - αν θυμάσαι - κατά του Ταγίπ και της ανίερης απόφασής του να τη βεβηλώσει, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Δεν κούνησε ούτε το δαχτυλάκι του, για να διεθνοποιήσει το θέμα. Κι αυτό όχι την τελευταία στιγμή, αλλά απ' την πρώτη νύξη του Ερντογάν για τις προθέσεις του, πολύ πριν κάνει πράξη το σχέδιό του να την εξισλαμίσει...

- Καλά, τα έχεις πει και ξαναπεί άπειρες φορές αυτά, είπε η γυναίκα του κουρασμένα. Και σου έχω πει τις διαφωνίες μου, που αφορούν την ουσία της θρησκευτικής διαμάχης. Για μένα αυτό που έγινε τον περασμένο Ιούλιο δεν είναι ήττα, αλλά νίκη της Ορθοδοξίας κατά του Ισλάμ, ισοδύναμη με εκείνην των κατακτημένων Ελλήνων του 146 πΧ απέναντι στους Ρωμαίους κατακτητές τους...

- Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latio (Η κατακτημένη Ελλάδα κατέκτησε τον άγριο νικητή και έφερε τις τέχνες στο αγροτικό Λάτιο), είπε με μικρό καγχασμό ο άντρας φέρνοντας στο μυαλό μου τα λόγια απ' τις ''Επιστολές'' του κορυφαίου Ρωμαίου ποιητή Οράτιου.

- Μην το γελάς καθόλου και δώσε βάση σ' αυτά που σου λέω, γιατί ο χρόνος θα με δικαιώσει..., επέμενε η γυναίκα του ενοχλημένη απ' το ανάλαφρο ύφος εκείνου.

- Τι εννοείς θα σε δικαιώσει; Θα γίνει κάποιο θαύμα που θα αλλάξει τα δεδομένα; συνέχισε περιπαικτικά ο άντρας της.

- Δε θα γίνει, γιατί έγινε ήδη, είπε αυτή με παλλόμενη φωνή και συνέχισε να υποστηρίζει με θέρμη την άποψή της. Απ' τις 24 Ιουλίου και ύστερα κάναμε, με υπογραφή Ερντογάν, τους Τούρκους να κλίνουν το γόνυ και να προσκυνούν αντί για το δικό τους τζαμί, τον ορθόδοξο ναό τον δικό μας. Το σύμβολο της Ορθοδοξίας μας. Να προσκυνούν νύχτα και μέρα τα όσια και τα ιερά του βυζαντινού Ελληνισμού κι όχι τον βράχο Κααβά και το Ιερό Τέμενος της Μέκκας. Λίγο το 'χεις; τον ρώτησε με φωνή θριάμβου εκείνη λαχανιασμένη πίσω απ' την μάσκα της.

- Καλά, δεν νομίζεις ότι το παρατραβάς, Άννα, με τη θρησκοληψία σου; Δε βλέπεις ότι αντιστρέφεις την πραγματικότητα, για να κάνεις την ψυχή σου να ηρεμήσει μετά τη σύγχυση που πήρες; έκανε δυσανασχετώντας ο άντρας της.

- Μα τι λες τώρα, Χαρίλαε!!!, διαμαρτυρήθηκε έντονα η γυναίκα του. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτήν τη στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν προσκυνά μαζί με τους άλλους την Αγία του Θεού Σοφία κι όχι ''το Μεγάλο Τζαμί'' - όπως την βάφτισε ο ίδιος - με πρόθεση να επιβάλει το Ισλάμ στον χριστιανισμό, στο πλαίσιο της επικράτησης του παντουρκισμού και νεο-οθωμανισμού στον κόσμο. Κι αυτό από μόνο του είναι ένα θαύμα!..

- Δε συμφωνείτε κι εσείς, κυρία μου, με ρώτησε αιφνιδιαστικά θέλοντας να ακούσει και τη γνώμη ενός τρίτου.

Με τον νου μου ακόμα στον ''παντουρκισμό'' που ανέφερε, ανακάθισα στην πολυθρόνα μου ξαφνιασμένη, έτοιμη να της απαντήσω. Μα πριν γίνει αυτό, η συρόμενη πόρτα άνοιξε με θόρυβο και ο γιατρός - αφού ξεπροβόδισε την προηγούμενη ''ασθενή'' του - κάλεσε μ' ένα νεύμα το επόμενο ραντεβού που είχε μπροστά του.

Το ζευγάρι μού έγνεψε φιλικά και προχώρησε στο ιατρείο με μουδιασμένο, αβέβαιο βήμα απ' το πολύωρο κάθισμα. Έμεινα μόνη χαμένη σε σκέψεις μου που αφορούσαν την Εξωτερική πολιτική μας, η οποία αποκτούσε τώρα στα μάτια μου μια νέα διάσταση μετά τα αιματηρά γεγονότα στη Γαλλία (Παρίσι και Νίκαια) και την απόφαση του Μακρόν να σηκώσει το γάντι του ''ιερού πολέμου'' κατά των τρομοκρατών μουσουλμάνων.

Η δράση των ακραίων ισλαμιστών έφερε στο προσκήνιο πάλι την Τουρκία και τον επιθετικό Πρόεδρό της Ταγίπ Ερντογάν, που στα μάτια των περισσότερων είναι ο υπ' αριθμό 1 ύποπτος καθοδηγητής των φονταμενταλιστών οι οποίοι εκπροσωπούν τον εκτελεστικό βραχίονα της ''Μουσουλμανικής Αδελφότητας'' στον κόσμο.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τα όσα είχα αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μου (''Ο νεο-χαλίφης Ερντογάν και τα ταπεινά και υποτακτικά γιουσουφάκια του'') για τα σχέδια του ''σουλτάνου'' που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα σύνορα της ''Γαλάζιας Πατρίδας'' του. 

Το ερώτημα όμως είναι γιατί οι Δυτικοί (ΗΠΑ και Γερμανία, κυρίως) συνεχίζουν να στηρίζουν με την ποντιοπιλάτική στάση τους τον Ερντογανισμό και τον παντουρκισμό, από τη στιγμή που αμφότεροι αποδεικνύονται πλέον επικίνδυνοι για όλη την ανθρωπότητα και όχι μόνο για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα.

Σχεδόν ασυναίσθητα ήρθε σαν απάντηση στον προβληματισμό μου ο ενεργειακός χάρτης Biden που είχε αποδεχτεί και παρουσιάσει  η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 στον φίλο του Αμερικανού Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (απ' τον οποίο διέρρευσε στα διεθνή Μέσα στη συνέχεια) ως άξιο ιδιαίτερης προσοχής για τα αμερικανικά συμφέροντα, αφού περιελάμβανε σχεδιάγραμμα των αγωγών κοιτασμάτων της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

''Όλα για τον μαύρο χρυσό και τους υδρογονάνθρακες, λοιπόν, σκέφτομαι με μικρό αναστεναγμό φέρνοντας στο μυαλό μου πως ο χάρτης εκείνος - επικαιροποιημένος - είναι προσαρμοσμένος στις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος μας, αφού κατοχυρώνει ως τουρκική την παράνομη ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία απ' την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και αυτήν που της χάρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

''Όλα είναι προμελετημένα για να λειτουργήσουν σε βάρος μας'', σκέφτομαι με καχυποψία και η καχυποψία γίνεται πίκρα όταν ταυτίζεται με την βεβαιότητα, στην οποία συνηγορούν οι πολλές αθέατες κερκόπορτες του Ελληνισμού που ετοιμάζουν την δεύτερη Άλωσή του.

''Την τελευταία πενταετία περίσσεψαν σ' αυτήν την πατρίδα οι Εφιάλτες κι οι Πηλιογούσηδες, σε βαθμό που να συγκροτούν πλέον εσωτερικό μέτωπο εφάμιλλο σε ανθελληνισμό με εκείνο των ''Γκρίζων Λύκων'' της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης'', σκέφτομαι μ' ένα σφίξιμο στην καρδιά.

Και με τη σκέψη αυτή, είμαι έτοιμη να χτυπήσω τις καμπάνες προειδοποίησης για το ''Φύλακες, γρηγορείτε'' απέναντι στους εκτός και εντός των συνόρων μας εχθρούς του Ελληνισμού, που μας ετοίμασαν ήδη την ''Προκρούστεια κλίνη'' της Χάλκης για να διαμοιράσουν τα ιμάτια της πατρίδας μας στη Θράκη και το Αιγαίο.

Απέναντι κυρίως σ' εκείνους, τους πιο επικίνδυνους, που αντιπροσωπεύουν τους ντόπιους σκληροπυρηνικούς (διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, διπλωμάτες και πολιτικούς) του ανθελληνικού μετώπου το οποίο κινείται διακομματικά και συστηματικά μετά το 1974 (για να μην πω απ' το 1923 και εντεύθεν).

Κινείται ύπουλα και διαβρωτικά αυγατίζοντας με τον καιρό τα μέλη του (φιλοσκοπιανά και φιλοτουρκικά), μέχρι που έφτασε σήμερα να εκπροσωπείται από ''προοδευτικούς'' και ''φιλελεύθερους'' εθελόδουλους νεο-ραγιάδες, αρχιερείς της Νέας Τάξης πραγμάτων και της Παγκοσμιοποίησης.

Αυτούς που ονομάζουν τον ενδοτισμό πατριωτισμό, αρνούνται την γενοκτονία των Ποντίων, απομυθοποιούν εμβληματικές μορφές του ηρωικού παρελθόντος μας, κακοποιούν συγγραφικά τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας και είναι πρόθυμοι να μοιράσουμε εμείς οι Έλληνες το μισό Αιγαίο στους Τούρκους, για να μη λένε οι προαιώνιοι διεκδικητές του πως ''το έχουμε μετατρέψει σε ελληνική λίμνη αυθαίρετα, γιατί είμαστε μοναχοφάηδες''...

Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

H εικόνα ντροπής με τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ να έχει στο λαιμό του κρεμασμένη μια ταμπέλα, προκάλεσε σάλο και αποτροπιασμό. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επικηρύξει τους δράστες.

Όποιος δώσει πληροφορίες και στοιχεία τους δράστες της επίθεσης στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ θα μπορεί να πάρει χρηματική αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπει η κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Με την ΚΥΑ προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή 100.000 ευρώ, σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης “Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης” στις 29 Οκτωβρίου, όταν εισέβαλαν στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

 Όποιος πολίτης έχει πληροφορίες για οτιδήποτε σχετικό, μπορεί να επικοινωνήσει με τους  τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476243 και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζεται ότι “για τα πρόσωπα που θα παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε Αρχής και οποιουδήποτε τρίτου”.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Να μπει τέλος στην αθλιότητα, τη βία και τον τραμπουκισμό ζητούν οι συνάδελφοι του Δημήτρη Μπουραντώνη – «Οι εισβολείς δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα διαβόητα τάγματα εφόδου και τις ναζιστικές πρακτικές» λένε – Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την πρωτοφανή επίθεση – Ο «χάρτης» της ανομίας στα ΑΕΙ όλης της χώρας

Με τον πιο έντονο τρόπο η πανεπιστημιακή κοινότητα στέλνει μήνυμα ότι η κατάσταση στα Πανεπιστήμια “δεν πάει άλλο” μετά την εισβολή στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Η βία έχει επανέλθει στα Πανεπιστήμια και ενδεικτική είναι η βίαιη εισβολή στο γραφείο του πρύτανη του ΟΠΑ Δημήτρη Μπουραντώνη και η προσπάθεια γελειοποίησης του πρύτανη με την ανάρτηση της εικόνας «ντροπής» στο διαδίκτυο , που ανήρτησαν αναρχικοί σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι πανεπιστημιακοί στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα, ζητώντας να από την πολιτεία να μπει ”ένα τέλος” σε αυτά τα φαινόμενα. Οι πανεπιστημιακοί από το ΕΚΠΑ, «καταδικάζουν απερίφραστα κάθε αθλιότητα, βία ή τραμπουκισμό που συμβαίνει σε πανεπιστημιακό χώρο, από οποιοδήποτε άτομο εντός ή εκτός του χώρου» και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής λέει: «Αισθάνομαι ως να κρέμεται από τον δικό μου αυχένα αυτή η ταμπέλα».

Οι συνάδελφοι του καθηγητές, από το τμήμα  Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών  λένε σε ανακοίνωσή τους  ότι  «οι εισβολείς επέλεξαν την επομένη της εθνικής επετείου για να μας θυμίσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα διαβόητα τάγματα εφόδου και τις ναζιστικές πρακτικές. Το πανεπιστήμιο ασφυκτιά από τη χρόνια αδράνεια της πολιτείας και απ’ όσους συστηματικά χαϊδεύουν τα αφτιά κάποιων που επί δεκαετίες τρομοκρατούν, τραμπουκίζουν και προπηλακίζουν οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη από τη δική τους .Η απάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν μπορεί να είναι τίποτα διαφορετικό από το ακόλουθο: ΩΣ ΕΔΩ!

Επί τάπητος θα τεθούν τα θέματα στην έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδο  που θα πραγματοποιήσουν οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την  επίθεση κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την πρωτοβουλία αυτή του πρωθυπουργού την ανακοίνωσε   στον  προεδρεύων  της Συνόδου Πρύτανη του ΑΠΘ Ν. Παππαιωάννου .Ο κ. Παππαιωάννου ενημέρωσε τους υπόλοιπους Πρυτάνεις και συμφωνήθηκε η Σύνοδος να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα. Στη Σύνοδο εκτός από την υπουργό Παιδείας θα παραβρίσκεται και ο υπουργός  Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Οι Πρυτάνεις θα συνέλθουν εκ νέου, σε έκτακτη Σύνοδο , την επόμενη ημέρα , Τρίτη το απόγευμα για να διατυπώσουν τις θέσεις τους για τη βία στα ΑΕΙ και ειδικότερα για την  επίθεση κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκηνικό βανδαλισμού

Οι καταληψίες των πανεπιστημίων, έκαναν εισβολή το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του πρύτανη της πρώην ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη. Στη φωτογραφία που ανέβασαν δείχνουν τον πρύτανη περικυκλωμένο από αναρχικούς που του περνούν στο λαιμό μια ταμπέλα που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Ειρωνεύονται μάλιστα τον κ. Μπουραντώνη λέγοντας: «ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο».Όπως παραδέχθηκαν οι ίδιοι, επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον συγκεκριμένο πρύτανη, μεταξύ άλλων, γιατί «φροντίζει να αφήνει παντού το νεοφιλελεύθερο στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, μέσα από άρθρα και συγγράμματα στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ»(!) καθώς και γιατί «οραματίζεται έναν εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων»! «Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων» έγραψαν στην ανακοίνωσή τους οι δράστες.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κουκουλοφόροι εισέβαλαν χθες, στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προκάλεσαν σκηνές χάους. Οι πρυτανικές αρχές σε όλους τους τόνους διαμηνύουν ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος και αφοσίωση για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του».

Η επίθεση θεωρείται από τις βιαιότερες των τελευταίων χρόνων ενώ όπως λένε πανεπιστημιακοί φαινόμενα βίας και βανδαλισμών από ομάδες κουκουλοφόρων είναι συχνά τα τελευταία χρόνια. Αφού κατέστρεψαν το γραφείο της γραμματέως του εισήλθαν με τη βία στο γραφείο του πρύτανη και άρχισαν τις καταστροφές. Έπιπλα, υπολογιστές, πυροσβεστήρες και έγγραφα αλλά και ιστορικά αντικείμενα δεν γλίτωσαν από την επίθεση των 15 κουκουλοφόρων που τα έκαναν «γης μαδιάμ».  Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν και σωματικά στον πρύτανη , αρπάζοντας τον από τον λαιμό , ενώ εκτόξευσαν ύβρεις. Φεύγοντας έγραψαν και συνθήματα στους τοίχους, υπέρ των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων.

Επίθεση και στο Πολυτεχνείο

Μία ομάδα 15 ατόμων στις αρχές του μήνα , μπήκε στα γραφεία της διοίκησης πέταξε μπογιές, έγραψε συνθήματα στους τοίχους, άδειασε το υγρό από τους πυροσβεστήρες στα γραφεία και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στο γραφείο και στους γύρω χώρους, ενώ πέταξαν φέιγ βολάν που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από το κτίριο Γκίνη και το κάτω Πολυτεχνείο». Παρόντες στο συμβάν ήταν υπάλληλοι του Πολυτεχνείου, ένας εκ των οποίων τους ρώτησε γιατί κάνουν την επίθεση, για να πάρει την απάντηση: «Πρόκειται για πολιτική παρέμβαση για την κατάληψη Γκίνη». Σημειώνεται ότι στις 29 Μαΐου, η Σύγκλητος του ΕΜΠ είχε αποφασίσει την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του κτιρίου Γκίνη, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάδειξης του συγκροτήματος Πατησίων.

Ν. Κεραμέως: Ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών

Η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων δήλωσε ότι “ο απαράδεκτος φασισμός, προπηλακισμός του Πρύτανη του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών , εκτός από ομόθυμη καταδίκη απαιτεί και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών με σκοπό τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας και προστασίας των Πανεπιστημίων”.

Παρέμβαση εισαγγελέα για την επίθεση κουκουλουφόρων κατά του Πρύτανη του ΟΠΑ

Εντολή για διενέργεια Προκαταρκτικής Έρευνας, για την επίθεση κουκουλουφόρων κατά του Πρύτανη του του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη έδωσε η εισαγγελίας  Πρωτοδικών Αθηνών.Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Οι δράστες θα επικηρυχθούν!

Οι δράστες θα επικηρυχθούν, δήλωσε  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.”Η Ελλάδα ανατριχιάζει. Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη. Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες. Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν. Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει” τόνισε ο υπουργός.

Φ. Γεννηματά :Η σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών είναι στοιχειώδης υποχρέωση των αρχών

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη  Γεννηματά  είπε”Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Αυτές οι φασιστικές αντιλήψεις και ενέργειες δεν έχουν χώρο στο Πανεπιστήμιο. Ο σκοταδισμός δεν θα επικρατήσει. Η σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών είναι στοιχειώδης υποχρέωση των αρχών. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο νόμος του κ. Μητσοτάκη, η μεγάλη δήθεν μεταρρύθμιση που θα άλλαζε την εικόνα των Πανεπιστημίων ήταν απλά άλλη μια μεγάλη φούσκα”.

Πρύτανης ΕΜΠ: Αισθάνομαι ως να κρέμεται από τον δικό μου αυχένα αυτή η ταμπέλα

Αισθάνομαι ως να κρέμεται από τον δικό μου αυχένα αυτή η ταμπέλα. Άλλωστε πρόσφατα δέχτηκα παρόμοια «επίσκεψη»  τονίζει ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής.
« Κάποιοι δεν μιλούν κι ας είναι νέοι, κάποιοι που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους «ζυγίζουν» τη στάση τους και άλλοι συνήθως λαλίστατοι επικριτές των “ισαποστάκηδων” αδυνατούν να ψελλίσουν μια λέξη καταδίκης. Αλλά και η φραστική καταδίκη της βίας είναι πλέον κοινοτοπία και δυστυχώς αρκούνται σε αυτήν πολλοί από εκείνους που οφείλουν να τη δαμάσουν, με τα όποια αντίδοτα, ως δάσκαλοι, ταγοί, θεσμοί. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο θα έχει γυρίσει σελίδα όταν οι νέοι, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, θα έχουν πει με τον τρόπο τους «ως εδώ, πάμε μπροστά». Υποδείγματα, όπως ο Πρύτανης Δημήτρης Μπουραντώνης, έχουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό.

Πρυτανεία ΕΚΠΑ

“Οι πρόσφατες εικόνες από το γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προκαλούν οδύνη και αποτροπιασμό σε κάθε μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας και σε ολόκληρη την κοινωνία” τονίζει το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΚΠΑ,   σχετικά με την επίθεση κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και σημειώνει  τα εξής:  Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΚΠΑ, μετά από έκτακτη επικοινωνία του με τα μέλη της Συγκλήτου, καταδικάζουν απερίφραστα κάθε αθλιότητα, βία ή τραμπουκισμό που συμβαίνει σε πανεπιστημιακό χώρο, από οποιοδήποτε άτομο εντός ή εκτός του χώρου. Παρόμοιες ενέργειες πλήττουν εν τέλει το κύρος και τη λειτουργία της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Η προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και των δημοκρατικών θεσμών στους Πανεπιστημιακούς χώρους είναι αδιαπραγμάτευτες.

Κλίμα ανομίας και φόβου στα Πανεπιστήμια

«Πληγή» παραμένουν τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια, που προκαλούν την αγανάκτηση φοιτητών και πανεπιστημιακών.Τα περιστατικά έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια. Περιστατικά βίας όπως η στοχοποίηση πριν από τρία χρόνια του καθηγητή Αγγελου Συρίγου προκάλεσαν και την παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου , για να συνεχιστούν με καταγγελίες για ξυλοδαρμό ατόμου με ειδικές ανάγκες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών .

Το «χάρτη» της ανομίας στα ΑΕΙ όλης της χώρας την περίοδο έως το 2017 καταγράφει σε έρευνά του το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Συνολικά στα έξι χρόνια το ΠΑΜΑΚ κατέγραψε 358 περιστατικά ανομίας σε συνολικά 19 ιδρύματα. Την αρνητική μερίδα του λέοντος έχουν οι πανεπιστημιακοί καθώς τα 95 από τα περιστατικά αφορούν την άσκηση βιας σε βάρος καθηγητών ενώ τα 34 αφορούν επιθέσεις σε βάρος φοιτητών και 27 επιθέσεις σε βάρος τρίτων. Ανά γεγονός έχουν καταγραφεί 87 περιστατικά κατάληψης, 67 περιστατικά εισβολής, 31 περιστατικά ματαίωσης εκλογών, 27 περιστατικά επιθέσεων και 20 περιστατικά ναρκωτικών.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (113), και στη λίστα της ανομίας ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών (70), το Πολυτεχνείο (37), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (26), το Πανεπιστήμιο Πατρών (13), το Πάντειο Πανεπιστήμιο (10) ενώ μονοψήφιος αριθμός έχει καταγραφεί στα πανεπιστήμια Αιγαίου, Δημοκρίτειο, Θεσσαλίας, Κρήτης κ.α
Τέλος δεν έχουν τα περιστατικά βίας στα Πανεπιστήμια. Πριν από δύο χρόνια θύμα ληστείας μέσα στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου έπεσε καθηγητής του ΑΠΘ την ώρα που έκανε ανάληψη από ΑΤΜ. Όπως είχε καταγγείλει το θύμα της επίθεσης, συνταξιούχος καθηγητής, κανείς δεν αντέδρασε στην επίθεση ούτε και κάλεσε το «100» γιατί, όπως του είπαν, «φοβούνται για τη ζωή τους». Την ίδια ώρα διακινητές και χρήστες ναρκωτικών κυκλοφορούν γύρω από τα Πανεπιστήμια με τους καθηγητές και τους φοιτητές να οδηγούνται στην απόγνωση, βλέποντας καθημερινά τις θλιβερές σκηνές

Σχέδιο φύλαξης από τα Πανεπιστήμια

“Φρένο” στις βιαιοπραγίες εντός πανεπιστημιακών χώρων θέλει να βάλει η κυβέρνηση που αναζητεί δραστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της βίας και της ανομίας στα Πανεπιστήμια, επαναφέροντας το σενάριο για την είσοδο με κάρτα, το οποίο συζητείται τα τελευταία χρόνια. .Κύριο μέλημα των πανεπιστημιακών είναι να μην μετατραπούν σε εστίες ανομίας τα Πανεπιστήμια και να μην αποθαρρύνονται οι φοιτητές να προσέρχονται στα μαθήματα λόγω ανεξέλεγκτης παρουσίας ατόμων που αμαυρώνουν την πανεπιστημιακή ζωή. Οι προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής περιλαμβάνουν κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που ήδη έχει ψηφισθεί και επέμβαση των Αρχών όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις.

Το θέμα της φύλαξης των Πανεπιστημίων απασχολεί έντονα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που φαίνεται ότι προκρίνει τη λύση της αυτορύθμισης των Πανεπιστημίων. Προσανατολίζεται ,στο να δώσει τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να επιλέξουν με πιο τρόπο θα προχωρήσουν . Τα Πανεπιστήμια θα μπορούν αν αυτό προκρίνουν να έχουν σύστημα κάρτας εισόδου ή να καταρτίσουν πρόγραμμα με τα μέτρα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για τη φύλαξη του χώρου. Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές « Ελεύθερη πρόσβαση διεθνώς στα Πανεπιστήμια έχουν μόνο οι ακαδημαϊκοί».

Φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων , αποτελεσματικότερος έλεγχος εργαστηρίων η άλλων χώρων των Πανεπιστημίων είναι κάποιες από τις λύσεις που συζητά το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπου φύλαξης των Πανεπιστημίων .

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φαίνεται ότι πλέον δεν υπάρχουν πεδία συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό διάγγελμα Μητσοτάκη είναι χαρακτηριστική. Η Κουμουνδούρου συγκρούεται μετωπικά πια με το Μαξίμου για τον κορωνοϊό. Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο στο CNN Greece για «κυνισμό Μητσοτάκη. Στη δε επίσημη ανακοίνωση του κόμματος δεν υπάρχει κανένα σημείο συμφωνίας με την κυβερνητική πολιτική.

Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση:

Διολισθαίνει σταδιακά σε γενικό lockdown γιατί δεν πήρε εγκαίρως τα απαιτούμενα μέτρα, λόγω «νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας», «εξουσιαστικής αλαζονείας» και «διαπλοκής με μεγάλα συμφέροντα». Από τη στιγμή που το lockdown ήταν αυτό που έπρεπε να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, η διολίσθηση προς την επιβολή του δείχνει την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

-Ακόμα και τώρα δεν κάνει τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και την τήρηση των μέσων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

-Δεν ενισχύει αποφασιστικά τους οικονομικά πληττόμενους από την κρίση και τα κλεισίματα.

-Επιχειρεί να μεταβιβάσει τις δικές της ευθύνες στους πολίτες.

-Επιδιώκει να εργαλειοποιήσει τους λοιμωξιολόγους για να τους χρησιμοποιήσει ως ασπίδα προστασίας, την ίδια στιγμή που παρακάμπτει τις οδηγίες τους.

Κουβέντα για ενίσχυση ΕΣΥ και ΜΜΜ

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε σήμερα την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης εδώ και οχτώ μήνες. Αφού δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τη χώρα για το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, έρχεται με καθυστέρηση και ενώ η κατάσταση σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει βγει εκτός ελέγχου να ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα.

Μίλησε για «χαραμάδες της αμέλειας των λίγων» από τις οποίες μπαίνει ο κορωνοϊός αλλά δεν είπε κουβέντα για τις πόρτες που άφησε ορθάνοιχτες.»

Η αξιωματική αντιπολίτευσης προσθέτει ότι:

«Με πάνω από 1.500 κρούσματα τη μέρα και ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη στα όριά του ο κ. Μητσοτάκης μιλά για «πόλεμο», αλλά δεν είπε κουβέντα για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ενιαία πρωτόκολλα, για άμεσες προσλήψεις γιατρών, για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, για συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ, για τους μαζικούς εργασιακούς χώρους που ελλείψει ελέγχων έχουν γίνει φορέας υπερμετάδοσης του ιού και φυσικά για τους χώρους λατρείας υπό το φόβο του πολιτικού κόστους.

Πάνω από όλα όμως, δεν είπε κουβέντα για τις δημόσιες συγκοινωνίες που κάθε μέρα πάνω από 1 εκατ. πολίτες στοιβάζονται σαν σαρδέλες για να πάνε στις δουλειές τους, την ώρα που 270 οχήματα κάθονται στα αμαξοστάσια και υπουργοί του έχουν αποσπασμένους οδηγούς λεωφορείων στα υπουργικά τους γραφεία.»

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

«Και τέλος, είχε το θράσος να κουνήσει το δάχτυλο και σε όσους επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει υποτάξει την επιστήμη στην υπηρεσία της πολιτικής της σκοπιμότητας, όταν εδώ και μήνες αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής και έχει με αποκλειστικά δίκη του ευθύνη απομειώσει το κύρος και την αξιοπιστία της, μεταφέροντας την ευθύνη των δικών του αποφάσεων και της δίκης του ανεπάρκειας.

Περιμένουμε να δούμε σε πόσες μέρες από σήμερα θα αναθεωρήσει εκ νέου τα μέτρα που ανακοίνωσε, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την ανεπάρκεια και την αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κρίσης.»

Πηγή: cnn.gr

Μετρά πληγές μετά το σεισμό

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 30-10-2020.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, ήτοι από την 30-10-2020 και για έξι (6) μήνες, δηλαδή έως και 30 Απριλίου 2021.

thebest.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ανακοινώσεις από τον  υπουργό Οικονομικών – Τι θα ισχύσει με τις αναστολές των συμβάσεων και το επίδομα των 534 ευρώ – Διευκολύνσεις φορολογικών υποχρεώσεων – Επέκταση επιδομάτων ανεργίας κατά δύο μήνες – Και νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής  – Μέτρα 1,5 δισ. για τον Νοέμβριο 

Νέα ισχυρή δέσμη μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πολιτεία διατηρεί ισχυρό «οπλοστάσιο» για επιπρόσθετες παρεμβάσεις τόνωσης της εθνικής οικονομίας.

Ο υπουργός εξήγησε ότι στο διάστημα των 60 ημερών εως το τέλος του έτους θα πέσουν στην πραγματική οικονομία συνολικά 2,3 δισ. ευρώ για να διαμορφώσουν την συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης από την έναρξη της πανδημίας στα 24 – 25 δισ. ευρώ.«Η πολιτεία ουσιαστικά και έμπρακτα είναι κοντά σε όσους πλήττονται. Οι συνέπειες είναι πολύπλευρες και επώδυνες και δυστυχώς διαρκώς επεκτείνονται και διευρύνονται. Τα συστήματα υγείας πιέζονται οι οικονομίες κλυδωνίζονται και η αβεβαιότητες παραμένουν μεγάλες. Οι εξελίξεις δικαιώνουν την ταχύτητα και διορατικότητα με τις οποίες διαχειριζόμαστε συνέπειες κρίσεις.

Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα.

Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να έχουμε πυρομαχικά ώστε έγκαιρα στοχευμένα και αποτελεσματικά να τα στέλνουμε στην μάχη . Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να διατηρήσουμε και οπλοστάσιο αξιοποιώντας με σύνεση τα ταμειακά διαθέσιμα

Στόχος μας να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε το δίχτυ ασφάλειας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους» τονισε ο κ. Σταϊκούρας.

Το πλήρες κείμενο των ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ακολουθεί:

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για τα αδικοχαμένα παιδιά, χθες, στη Σάμο.

Η σκέψη όλων μας βρίσκεται στις οικογένειές τους.

Όπως βρίσκεται και στους δοκιμαζόμενους – από το χτύπημα του Εγκέλαδου – κατοίκους του νησιού.

Η Πολιτεία, ουσιαστικά και έμπρακτα, είναι κοντά τους.

Παράλληλα, όμως, η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρώπη και η χώρα μας εξακολουθούμε να βιώνουμε, σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, μια πρωτόγνωρη δοκιμασία, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι συνέπειες αυτής της δοκιμασίας είναι πολύπλευρες και επώδυνες.

Και, δυστυχώς, διαρκώς επεκτείνονται και διευρύνονται.

Τα συστήματα υγείας, διεθνώς, πιέζονται.

Οι οικονομίες κλυδωνίζονται.

Ενώ η αβεβαιότητα και η ανησυχία για την έκταση και το βάθος της κρίσης παραμένουν μεγάλες.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τη μεθοδικότητα, την ταχύτητα και τη διορατικότητα με τις οποίες διαχειριζόμαστε, στη χώρα μας, κατά γενική ομολογία, τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή «πολεμική ετοιμότητα», επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, ανάλογα με τη δυναμική των εξελίξεων.

Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να έχουμε τα «όπλα» και τα «πυρομαχικά», ώστε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά, να τα ρίχνουμε στη «μάχη» κατά των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Και επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να διατηρούμε και το «οπλοστάσιο», αξιοποιώντας, με σύνεση και υπευθυνότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, που συστηματικά «χτίζουμε».

Σε αυτή την κατεύθυνση, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνουμε νέες συνεκτικές πρωτοβουλίες.

Στόχος μας, να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε το «δίχτυ ασφαλείας» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, να αμβλύνουμε τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τον νέο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, ανακοινώνουμε:

1ον. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

2ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

3ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.

Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

4ον. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

5ον. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

6ον. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

7ον. Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας.

Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

8ον. Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

9ον. Χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.

Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα, το επιπρόσθετο κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για ακόμα μία φόρα, ότι βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και παρεμβαίνει, έγκαιρα και στοχευμένα, στον βαθμό και τον χρόνο που οι παρούσες, έκτακτες, συνθήκες απαιτούν.

Στόχος είναι να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία, με την κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές οικονομικές απώλειες.

Με πειθαρχία, ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή, και πάλι θα τα καταφέρουμε!

Και θα ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, την κρίση!

protothema.gr

Ο φονικός σεισμός στη Σάμο έφερε χθες την αναβολή των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κορονοϊό, αλλά σήμερα, στη σκιά του νέου ρεκόρ των 1.690 κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός προχωρά στην ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύσουν.

Τα νέα μέτρα που έχουν προταθεί από την επιτροπή των ειδικών στην κυβέρνηση σταθμίστηκαν από τον πρωθυπουργό και έτσι αποφασίστηκε να ανακοινωθούν έτσι ώστε να καμφθεί η διασπορά του κορονοϊού καθώς τα κρούσματα κάθε μέρα σημειώνουν και νέα ρεκόρ.

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:
Από την Τρίτη το πρωί και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου  Κινδύνου.

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα  εξής:

Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Με άλλα λόγια, οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.

Αναφορά στον σεισμό στη Σάμο

Με αναφορά στον σεισμό στην Σάμο ξεκίνησε το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δυο παιδιών που χάθηκαν. Αναφέρθηκε και στην Τουρκία λέγοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής ξεπερνά σύνορα και διαφορές και τον ευχαρίστησε για το τηλεφώνημα.

Το σημερινό μου μήνυμα είναι εκείνο που ήθελα εξαρχής να μην χρειαστεί να κάνω. Αλλά δεν επιτρέπεται να κλείσω τα μάτια στη σκληρή πραγματικότητα. Επιβάλλεται να θέσω εκ νέου την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή. Αυτό είναι το χρέος που έχω και αυτό υπηρετώ.

Ύστερα από μία μακρά περίοδο σταθερότητας, τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και στη χώρα μας. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, σύντομα, η νέα επέλαση της πανδημίας θα κλονίσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δοκιμάζοντας όχι μόνο ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας.

Είναι, λοιπόν, η ώρα των πολιτικών αποφάσεων. Και γι’ αυτές θα σας μιλήσω, θέλοντας και πάλι να προλάβουμε τα χειρότερα, που ήδη απλώνονται σε όλη την Ευρώπη. Μόλις προχθές άλλωστε, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διαπιστώσαμε πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση του δεύτερου κύματος του Cοvid-19, καθώς παντού ο εφιάλτης έχει επιστρέψει δριμύτερος.

Όπως την άνοιξη πετύχαμε ν’ αποκρούσουμε τον ιό και το καλοκαίρι επανεκκινήσαμε την οικονομία και τον τουρισμό, ελέγχοντας τις δυσκολίες, έτσι και τώρα οφείλουμε να κινηθούμε ξανά προληπτικά. Και με ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών.

Γιατί, πράγματι, το τελευταίο τρίμηνο πορευτήκαμε με μικρές μόνο εκπτώσεις στις καθημερινές μας συνήθειες. Και τα καταφέραμε. Τα στοιχεία δείχνουν πως, ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα είναι στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα στην Ευρώπη.

Θα ήταν λάθος, όμως, να επαναπαυθούμε σε αυτό. Γιατί όταν οι δραματικές εικόνες των γεμάτων νοσοκομείων, μας οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος, τότε θα είναι αργά.

Δυστυχώς, ο κορονοϊός ξέρει να περνά από τις χαραμάδες της αμέλειας κάποιων λίγων, που υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών. Και ο καλός καιρός παύει να είναι σύμμαχός μας, καθώς σε λίγο θα περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους.

Γι’ αυτό και πρέπει να δράσουμε τώρα. Τώρα. Πριν λυγίσουν οι Μονάδες Εντατικής από το βάρος ζωών που κινδυνεύουν. Τώρα. Που έχουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.

Τώρα. Που ξέρουμε ότι όταν λαμβάνουμε γρήγορα και στοχευμένα μέτρα αυτά αποδίδουν. Γιατί υπάρχουν πόλεις που μέσα σε λίγες μέρες ξεπέρασαν τον κίνδυνο. Ενώ άλλες, που δεν είχαν πρόβλημα και αδράνησαν, με αποτέλεσμα, αυτήν τη στιγμή να απειλούνται.

Φαίνεται ότι δεν καταφέραμε να τιθασεύσουμε τον εφησυχασμό από τη συλλογική επιτυχία της πρώτης φάσης. Όμως, ο πόλεμος με τον κορονοϊό δεν τέλειωσε. Και έτσι τώρα καλούμαστε σε μία ακόμα μάχη.

newsit.gr

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοινώνει η πρωθυπουργός

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού ανακοινώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μια ημέρα καθυστέρηση, λόγω του φονικού σεισμού στη Σάμο.

sinidisi.gr

Η τραγωδία με τα δύο παιδιά συγκλονίζει το πανελλήνιο

Συγκλονισμένο το πανελλήνιο από το θάνατο της 15χρονης Κλαίρης και του 17χρονου Άρη που καταπλακώθηκαν από πέτρινο τοίχο που έπεσε όταν τα 6, 7 ρίχτερ χτύπησαν τη Σάμο.

Ακόμη και οι διασώστες της ΕΜΑΚ λύγισαν μπροστά στην εικόνα των δύο παιδιών τα οποία βρέθηκαν αγκαλιασμένα κάτω από πέτρες και χώμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων τα δύο παιδιά είχαν φύγει από το σχολείο και επέστρεφαν στα σπίτια τους όταν πέρασαν από το συγκεκριμένο στενό δρόμο τον οποίο χρησιμοποιούσαν σχεδόν καθημερινά. Οι ιδιες μαρτυρίες πιθανολογούν ότι την ώρα της σεισμικής δόνησης ο 17χρονος μαθητής αγκάλιασε τη 15χρονη φίλη του για να την προστατεύσει χωρίς όμως να φανταστεί ότι πάνω από το κεφάλι τους παραμόνευε ο θάνατος.

Το στοιχείο που κάνει ακόμα πιο τραγικό το θάνατο του 17χρονου μαθητή είναι ότι ο πατέρας του γνωστός δημοσιογράφος του νησιού ενημέρωνε και τα Αθηναϊκά Μέσα για όλες τις εξελίξεις του σεισμού μη γνωρίζοντας όμως ότι ο πολυαγαπημένος του γιος ήταν το ένα από τα δύο θύματα του εγκέλαδου. Και την ώρα που ο δημοσιογράφος πάσχιζε να μάθει λεπτομέρειες για τυχόν τραυματίες ή νεκρούς η σύζυγός του προσπαθούσε μέσω τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων να μάθει αν είναι καλά το παιδί τους, το οποίο εκείνη την ώρα επέστρεφε από το σχολείο.

Τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους έχασαν όταν έμαθαν ότι το ένα από τα δύο παιδιά που πέθαναν όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο ήταν ο μεγάλος τους γιος. Συγκλονισμένοι και η τοπική κοινωνία αφού γνώριζαν τις οικογένειες των δύο άτυχων παιδιών .

Σε κατάσταση σοκ και η οικογένεια της ανήλικης μαθήτριας που σκοτώθηκε τη στιγμή που επέστρεφε από το σχολείο της. Η ανήλικη κοπέλα πάλεψε για να κρατηθεί στη ζωή αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε με τους γιατρούς του νοσοκομείου να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να τη βοηθήσουν να ζήσει.

Η Original 21 Σάμου έστειλε το δικό της μήνυμα στα δύο παιδιά 15 και 17 ετών που άφησαν την τελευταία του πνοή «Καλό ταξίδι σε αυτά τα δύο παιδιά. Μικρέ ΠΑΟΚτζή να προσέχεις την κοπέλα σου εκεί ψηλά. Συλλυπητήρια στις οικογένειας των παιδιών. Κουράγιο σε όλους…».

Η αγωνία ήταν μεγάλη για να σωθεί και ένα 14χρονο αγοράκι το οποίο έχει ανοιχτά κατάγματα και σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η ζωή του. Το παιδί κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του σε άλλο σημείο από εκείνο που έχασαν τη ζωή τους οι δύο μαθητές. Ο 14χρονος έφτασε στην Αθήνα με C-130 αργά το βράδυ της Παρασκευής και στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Παίδων» Αγλαΐα Κυριακού γιατί το νοσοκομείο της Σάμου δεν έχει παιδιατρική μονάδα.

Λίνα Κεκέση

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Από τον Σύλλογο Πανηγυριστών ο Αη Συμιός ανακοινώνεται ότι μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε την Κυριακή 25.10.2020 οι εκλογές για την ανάδειξη του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου θα διεξαχθούν την Κυριακή 01.11.2020 και από ώρα 11:00 πμ έως 14:00 μμ στα γραφεία του συλλόγου, ή παρουσία όλων των μελών στην διαδικασία ψηφοφορίας είναι απαραίτητη.

Για το απερχόμενο ΔΣ
Ο Γεν. Γραμματέας
Βίλλιος Χρ. Ηλίας

aixmi-news.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ