Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:10: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020

Μονάδες του ελληνικού Στόλου ετοιμάζονται προς απόπλου προκειμένου να συναντήσουν τον στολίσκο του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis, ο οποίος ήδη πλέει προς την περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου προκειμένου να επαναλάβει τις έρευνες προς ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ο καταπονημένος, βασικά λόγω της παλαιότητας των μονάδων του, ελληνικός Στόλος από τη συνεχή επιχειρησιακή δράση δύο περίπου μηνών (από τις 21 Ιουλίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου), έλαβε εκ νέου εντολή να αναπτυχθεί στο Αιγαίο με επίκεντρο επιχειρησιακής δράσης την περιοχή της τουρκικής NAVTEX.

Ήδη ένα ελληνικό υποβρύχιο Type-214 βρίσκεται στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX, νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εξετάζεται η πιθανότητα ανάκλησης της «πολύτιμης», λόγω ύπαρξης δορυφορικών συστημάτων επικοινωνιών, φρεγάτας F 466 «Νικηφόρος Φωκάς» από την ΝΑΤΟϊκή δύναμη που περιπολεί στις ακτές του Λιβάνου,  στα πλαίσια της UNIFIL MAROPS, δεδομένο ότι είναι ίσως το μοναδικό πλοίο του ΠΝ το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς από άποψη καταγραφής και μετάδοσης της πραγματικής εικόνας της περιοχής δράσης του Oruvc Reis.

Επίσης, ήδη έχει αρχίσει στο ΓΕΕΘΑ η ροή δορυφορικών φωτογραφιών από την κίνηση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πλοίων του.

To τουρκικό ερευνητικό πλοίο κατευθύνεται με ταχύτητα κάτω των 10 κόμβων προς τη δεσμευμένη περιοχή με συνοδεία 6 πλοίων του τουρκικού.

Αναμένονται εντολές από την πολιτική ηγεσία για το πως θα αντιμετωπίσουν το Oruc Reis:

Αν δηλαδή απλά θα το παρακολουθούν ενώ κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραβιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ή αν θα υπάρξει κάποια δυναμική απάντηση για να αποτραπεί αυτό που είπε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας αντιναύαρχος Α.Διακόπουλος  «Έχει κάνει έρευνες το Oruc Reis, να μην κοροϊδευόμαστε» κατά την διάρκεια της πρώτης... «περιοδείας» του.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ελληνοτουρκική σύγκρουση βλέπει ο αδέσμευτος δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας καθώς υπάρχει κενό στην παγκόσμια εξουσία λόγω των αμερικανικών εκλογών.

Μάλιστα το θεωρεί μονόδρομο έναν πόλεμο με την Τουρκία καθώς αν αυτό δεν γίνει τότε θα επέλθει μεγάλη διπλωματική ήττα και εθνική ταπείνωση για την Ελλάδα.

«Ετοιμαστείτε για μεγάλη σύγκρουση με την Τουρκία. Ετοιμαστείτε για πόλεμο ή μεγάλη διπλωματική ήττα και εθνική ταπείνωση. Εισερχόμεθα σε ένα κρίσιμο διάστημα τριών μηνών στο οποίο όλα μπορούν να συμβούν»

Ακολουθεί ολόκληρη η σημερινή αρθρογραφία του Γ.Τράγκα.

«Η κυρία Ελισάβετ, που αφιέρωσε τη ζωή της στην προστασία των ζώων, τράβηξε μια εξαιρετική φωτογραφία που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη και την ιερότητα της αγάπης για τη ζωή. Εκεί στα Χανιά, στο καταφύγιο ζώων, το φρικτά βασανισμένο Πίτμπουλ όρθιο στην αγκαλιά του κτηνίατρου που το χειρούργησε και το έσωσε.

Με το κεφάλι σκυμμένο με ευγνωμοσύνη στο στήθος του. Φωτογραφία- γροθιά στο στομάχι για όλους τους «κανίβαλους» της εποχής μας που αρέσκονται να φθείρουν και να εξοντώνουν γενικά τη ζωή στον πλανήτη. Ακόμη μια φορά καταλάβαμε ότι ο άνθρωπος είναι πιο άγριος και αιμοχαρής από ένα Πίτμπουλ, ένα λιοντάρι, μια τίγρη ή έναν καρχαρία.

Ελπίζω, επιτέλους, να γίνει σύντομα κακούργημα η κακοποίηση των ζώων. Να χαρακτηριστούν εκ προμελέτης δολοφονία οι «φόλες» με δηλητήρια και σπασμένα γυαλιά που πετάνε στις άμοιρες και αθώες ψυχές των τετράποδων εκείνοι που παριστάνουν τους «πολιτισμένους» ανθρώπους, τους δήθεν εκπροσώπους του «HomoSapiens». Η μόνη καλή είδηση των τελευταίων ημερών είναι ότι έγινε η διάσωση του Πίτμπουλ.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έφερε ένα παραλήρημα ενθουσιασμού έξω από το Εφετείο, αλλά και καυτά ερωτήματα για το πώς γεννήθηκε αυτή η πολιτική δυσπλασία, η τερατογένεση, το μωρό της Ρόουζμαρι.

Ασφαλώς δεν ήταν οπαδοί του ναζισμού οι πεντακόσιες χιλιάδες Έλληνες που ψήφισαν απωθητικές, βίαιες και χαμηλού πνευματικού προφίλ προσωπικότητες.

Τραμπούκους, ρατσιστές, εξτρεμιστές και συνομιλούντες με στρατιωτικά παραγγέλματα. Ούτε οπαδοί της Κου Κλουξ Κλαν ήταν μισό εκατομμύριο πολίτες του τόπου που έκλιναν πολιτικά υπέρ των αναμμένων πυρσών, των συνθημάτων «Αίμα και τιμή», και των επιθέσεων εναντίον φτωχών και πεινασμένων μεταναστών.

Το σκιάχτρο της Χρυσής Αυγής, επί σειρά ετών, βόλεψε τους ριψάσπιδες του πολιτικού κατεστημένου που έφεραν τα μνημόνια και την αναξιοπρεπή διαβίωση σε εκατομμύρια Έλληνες πολίτες. Η πολιτικο-οικονομική ελίτ δημιούργησε απέναντι στην αποκρουστική εικόνα της Χρυσής Αυγής το περίφημο «συνταγματικό τόξο», έτσι ώστε να κυβερνά αδιατάρακτα, νομοθετώντας υπέρ του Βερολίνου και σφαγιάζοντας τους Έλληνες, μετατρέποντας έτσι την ιστορική περιοχή σε προτεκτοράτο.

Η εγκληματική επίθεση από πράκτορες στη Marfin και ο θάνατος των τραγικών υπαλλήλων της έδωσε την ευκαιρία να απομακρυνθούν οι αγανακτισμένοι από το Σύνταγμα.

Έτσι είχαν δύο πόλους που έσπρωχναν το εκλογικό σώμα αναπόφευκτα στο Ευρωπαϊκό- συνταγματικό τόξο. Η Χρυσή Αυγή και το καθημερινό ξεσάλωμα των αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια.

Οι δύο αυτοί «πόλοι» έδιναν σε 24ωρη βάση εικόνες με φωτιές, πυρσούς, μολότοφ και δακρυγόνα στα ελεγχόμενα και καθοδηγούμενα κυβερνητικά κανάλια. Έτσι ώστε η πλειοψηφία των πολιτών να στρέφεται σε εκείνους που φώναζαν «Ναι» στη μετάλλαξη της ελληνικής γης σε γερμανική μπανανία.

Αποφάσισαν να εξουδετερώσουν αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μπορεί να γίνει ακόμα και αξιωματική αντιπολίτευση!! Έμαθα τότε όλο το παρασκήνιο από τους «κολλητούς» του Σαμαρά στο Μαξίμου.

Τότε κινήθηκαν εναντίον της Χρυσής Αυγής, γιατί αποκλείστηκε η ιδέα της ευρείας πολιτικής σύμπραξης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στα πρότυπα του γερμανικού σχηματισμού CDU-SPD.Ούτε οι έξω ούτε οι μέσα ήθελαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δηλαδή να είναι στα έδρανα της Βουλής αξιωματική αντιπολίτευση, το μαύρο σκιάχτρο που μέχρι τότε εξυπηρετούσε την εμπέδωση του μνημονίου και την οικονομική κατοχή.

Φυσικά, πάντα υπήρχαν υπόγειες διαδρομές μεταξύ ΝΔ και ακροδεξιάς. Μόνο η οικογένεια Καραμανλή απομάκρυνε (μετά τη μεταπολίτευση) όλα τα χουντικά σταγονίδια, και κατέβαλε προσπάθειες να αναχαιτισθεί η ώσμωση με τους εξτρεμιστές της ακροδεξιάς, τους κλώνους των Απριλιανών.

Είχα αναλάβει ένα μέρος αυτού του απογαλακτισμού στην Καραμανλική «Βραδινή» και για αυτό βρέθηκα σε λίστα προγραφών της οργάνωσης «Τετάρτη Αυγούστου» ή μου επιτέθηκαν, τότε, ακροδεξιά έντυπα.

Επί Αντώνη Σαμαρά, και κυρίως επί οικογένειας Μητσοτάκη, υπήρξαν «μεταγραφές» στη ΝΔ από τις παρυφές και το χώρο του φασισμού αλλά και του εθνομηδενισμού, αν λάβουμε υπόψιν μας τις εμφανείς σχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους Ροζάκηδες, τα μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ και την οργάνωση του Τζορτζ Σόρος.

Πάντα υπήρχε η εκλογική πρακτική του δανεισμού ψήφων της ΝΔ από τη δεξαμενή της ακροδεξιάς. Αυτό συνέβαινε και στις περιφερειακές εκλογές. Επίσης, πρέπει να σημειώσω σήμερα ότι διάσημοι Εβραίοι, εκπρόσωποι του εβραϊκού λόμπι, είχαν διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για τη συμμετοχή ακροδεξιών εκπροσώπων του αντισημιτισμού στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, όσο και για την ανάληψη υπουργείων από αυτούς.

Ο γαμπρός της κυρίας Χίλαρι Κλίντον (Εβραίος), Μαρκ Μεζβίνσκι, είχε διαμαρτυρηθεί εντονότατα στον Αντώνη Σαμαρά για την υπουργοποίηση του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη και του κυρίου Μάκη Βορίδη.

Είχε πει, μάλιστα, στο Μαξίμου την εξής φράση: «Εντάξει ανεχθήκαμε τον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη αλλά όχι να βάλετε υπουργό και τον κύριο Μάκη Βορίδη». Από τότε καταβλήθηκαν προσπάθειες για να κατέβουν οι φωτογραφίες των δύο υπουργών από ισραηλινά σάιτ που τους ανέφεραν ως «αντισημίτες».

Είναι γεγονός ότι μετά από δέουσες εξηγήσεις και «απολογίες», οι σχέσεις του κυρίου Γεωργιάδη αποκαταστάθηκαν, και βελτιώθηκαν σημαντικά εκείνες του κυρίου Βορίδη.

Η πολιτική και η θέα της Χρυσής Αυγής προσέφερε στην εμπέδωση του μνημονίου, παρά τα αντιμνημονιακά «σαλπίσματα» του κυρίου Μιχαλολιάκου ή του κυρίου Κασιδιάρη.

Άλλωστε δεν είναι η μόνη εξτρεμιστική οργάνωση που αναπτύχθηκε λόγω των κοινωνικών ανισοτήτων στη Γηραιά ήπειρο, και λόγω του διαχωρισμού των πολιτών σε πολλές κατηγορίες.

Στη Γερμανία ή στη Γαλλία είναι δύσκολο να θέσεις αυτές τις οργανώσεις εκτός νόμου αν και πρωταγωνιστούν και εκεί σε βίαια επεισόδια και διαπράττουν έκνομες ενέργειες.

Στην Ελλάδα απεδείχθη εύκολο, αν και αποτελεί όνειδος για ένα ευνομούμενο κράτος να απονέμει δικαιοσύνη στη μάνα ενός δολοφονημένου παιδιού μετά από επτά χρόνια από τη στιγμή της δολοφονίας και μετά από πεντέμισι χρόνια στα δικαστήρια.

Ο Παύλος Φύσσας δεν κατάφερε μόνο να καταδικάσει την Χρυσή Αυγή αλλά φώτισε και τις νεοπλασίες της πολιτικής ζωής και της Δικαιοσύνης. Αν θέλουμε να τα λέμε όλα, αν θέλουμε να μην εθελοτυφλούμε, πρέπει να καταγράψουμε την πλήρη διαφωνία της εισαγγελέως όσον αφορά την απόφαση του σεβαστού Δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας, πρώτη υπεύθυνη για την καταγραφή των ενοχοποιητικών στοιχείων στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, πρώτη υπεύθυνη δικαστική άποψη για την τεκμηρίωση της δίωξης, επρότεινε την απαλλαγή από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Δηλαδή βασίστηκε στο γεγονός ότι οι αδικοπραξίες που συνδέθηκαν στην κεντρική δικογραφία αποτελούσαν μεμονωμένα εγκλήματα τα οποία έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν δικαστεί και να έχουν αποδοθεί αυστηρές ποινές σε εγκληματίες και κακοποιά στοιχεία που ήταν μέλη της οργάνωσης.

Η εισαγγελέας (και αυτό θα αποτελέσει βάση για την εφετειακή εξέλιξη της υπόθεσης) επέμεινε στην αθωωτική πρότασή της και μετά την καταδικαστική απόφαση της Έδρας. Μάλιστα είπε ότι σεβόμενη την απόφαση πρότεινε «αναλογικά» για τα ελαφρυντικά που έχουν ή δεν έχουν οι κατηγορούμενοι. Τούτο βέβαια δημιουργεί πρόβλημα δικαιοσύνης, διότι είναι αναντίστοιχο της εισαγγελικής αθωωτικής πρότασης η οποία πρότεινε μόνο ενοχή του Ρουπακιά.

Είναι σημαδιακό ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Ερντογάν κατάπιε την Αμμόχωστο, επιτέθηκε στην Αρμενία και μάλλον (σε πρώτη φάση) μοιράζεται με την Ελλάδα τον εναέριο χώρο του Αιγαίου, μετά από συμφωνία στα παρασκήνια της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η επτάχρονη τυραννία των Απριλιανών, οδήγησε στην επέμβαση του Αττίλα και στη διχοτόμηση του νησιού της Αφροδίτης. Η δεκάχρονη οικονομική τυραννία οδηγεί πάλι σε ακρωτηριασμό του Ελληνισμού. Είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο.

Η οικονομική ανέχεια, η βίαιη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, η αποδυνάμωση όλων των στρατηγικών τομέων του κράτους συμπεριλαμβανομένης της εθνικής άμυνας, και κυρίως ένα κλίμα ηττοπάθειας που δημιούργησαν Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, και τώρα Κυριάκος Μητσοτάκης, οδηγεί πάλι σε νέα εθνικά ερείπια. Τότε στο φόντο της καταστροφής ήταν τα πρόσωπα των Απριλιανών που περνούσαν νύχτα το κατώφλι του Κορυδαλλού. Τώρα είναι οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής που «εξυπηρέτησαν» επί μια δεκαετία την εμπέδωση του μνημονίου και της οικονομικής κατοχής. Η τιμωρία των νεοναζί είναι η ζάχαρη στο κινίνο των εθνικών συμβιβασμών και υποχωρήσεων.

*Το κείμενο του Γ. Τράγκα δημοσιεύθηκε στην “Δημοκρατία'” (12/10/2020)

Ετοιμαστείτε για μεγάλη σύγκρουση με την Τουρκία

Ετοιμαστείτε για μεγάλη σύγκρουση με την Τουρκία. Ετοιμαστείτε για πόλεμο ή μεγάλη διπλωματική ήττα και εθνική ταπείνωση. Εισερχόμεθα σε ένα κρίσιμο διάστημα τριών μηνών στο οποίο όλα μπορούν να συμβούν. Υπάρχει κενό στους συσχετισμούς δυνάμεων της διεθνούς επιρροής λόγω Αμερικανικών εκλογών.

Ο Τούρκος αρπάζει κάθε ευκαιρία. Ήδη κατάπιε την Αμμόχωστο. Δεν τον ενδιαφέρει εδώ και πολλά χρόνια ούτε η ευρωπαϊκή πορεία του ούτε οι σχέσεις του με τους ευρωπαίους. Επικεντρώνει αποκλειστικά την προσοχή του στην ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στο πόσα χρήματα θα αρπάξει εκβιάζοντας με τους μετανάστες.

Έχει ενεργοποιήσει τους S-400, και για πρώτη φορά, μετά το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επανέρχεται και βάζει κόκκινες σημαίες με ημισέληνο σε βάσεις μουσουλμανικών κρατών, όπως η Λιβύη, η Σομαλία, η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, κ.ά., επιδεικνύοντας στον διεθνή περίγυρο ότι έχει ρόλο περιφερειακής ή και μεγάλης δύναμης. Προκαλεί ευθέως τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, και παίζει με τους Ρώσους προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους Αμερικανούς.

Αυτό το τρίμηνο που η Αμερική έχει εκλογές, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Αυτό είπε και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον, σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά.

Ο κύριος Μπόλτον ο οποίος δεν απέκλεισε επανεκλογή του Προέδρου Τραμπ, σε απάντησή του σε σχετικό ερώτημα του Έλληνα δημοσιογράφου, συνέστησε στον κύριο Μητσοτάκη να πέσει σε χειμερία νάρκη. Δηλαδή είπε να μην εκδηλώνεται ούτε υπέρ του κυρίου Τραμπ ούτε φυσικά υπέρ του κυρίου Μπάιντεν όπως συνηθίζει να κάνει.

Ο εξαιρετικά σοβαρός κύριος Μπόλτον επεσήμανε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μετά τις Αμερικανικές εκλογές ακόμα και αν βγει ο Μπάιντεν, γιατί τα πράγματα στον Λευκό Οίκο θα αλλάξουν τέλος Ιανουαρίου. Και μέχρι τότε θα πρέπει η κυβέρνηση της Αθήνας να έχει καλές σχέσεις με τους αξιωματούχους κλειδιά, εκεί στην Ουάσιγκτον.

Όλα δείχνουν πλέον ότι ο κύριος Τραμπ τα δίνει όλα στην εκλογική μάχη. Και επισημαίνει στους Αμερικανούς με μεγάλη έμφαση ότι ο κύριος Μπάιντεν είναι μεγάλης ηλικίας και αδύναμος από πλευράς υγείας και ότι βήχει συνεχώς, πράγμα που κρύβει με την μεγάλα μάσκα που φοράει. Ο Τραμπ, όπως είπαν οι γιατροί του, είναι αρνητικός στον ιό και πηγαίνει σε μεγάλη εκστρατεία στη Φλόριντα.

Όλα φαίνεται θα κριθούν στην Πολιτεία της Πενσυλβάνιας. Η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι ικανότερος στα οικονομικά θέματα, όπως και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας που χρειάζονται οι ΗΠΑ. Η Αθήνα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική αυτό το διάστημα γιατί μπορεί να έχουμε εκπλήξεις. Ο κύριος Μητσοτάκης τα δίνει όλα και ουσιαστικά κάνει δημόσιες σχέσεις με τη Microsoft και τη Tesla.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά κατά μήκος των συνόρων του Ελληνισμού. Όταν καταπίνεται ως πρωινό για τον Ερντογάν η Αμμόχωστος, είναι αρκετά άσχημη εικόνα να πηγαίνεις στην έκθεση αφρικανικής τέχνης του ιδιοκτήτη της CocaCola ή να οδηγείς το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Tesla. Δεν προάγεις ούτε την ανάπτυξη ούτε τις επενδύσεις. Απλά φαίνεται ότι κάνεις δημόσιες σχέσεις. Και μάλιστα συναγελάζεται δισεκατομμυριούχους την ώρα που ο πολύς κόσμος πεινάει. Και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

Απευθύνω έκκληση για μία ακόμη φορά προς το Μαξίμου: Ο ιός είναι εδώ, διατρέχει όλη την ελληνική κοινωνία και σίγουρα θα εξακολουθήσει, μέχρι να αποδράμει, να στέλνει κόσμο από ευπαθείς ομάδες στα νοσοκομεία. Είναι, όμως, απαραίτητο να επανέλθουμε στη μέγιστη κανονικότητα. Η κυβέρνηση θα συντριβεί.

Η οργή του κόσμου θα φουντώσει σε όλη την επικράτεια. Ο ιός δεν είναι ούτε προ-μεσονύκτιος ούτε μετα-μεσονύκτιος. Είναι 24ωρος. Ενδεχομένως είναι εκατομμύρια οι ασυμπτωματικοί στην Ελλάδα μαζί με αυτούς που άγγιξε αλλά τον εξοστράκισε το ανοσοποιητικό τους. Πρέπει να επιμηκυνθεί το ωράριο της νύχτας. Πρέπει να αποφευχθούν ημιπαράνομες και παράνομες καταστάσεις διασκέδασης. Η νύχτα είναι κομμάτι των εθνικών εσόδων, όπως και οι χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης.

Υπάρχει εθνική μελαγχολία. Υπάρχει γένεση χιλιάδων περιστατικών ψυχικών ασθενειών. Ο μισός πληθυσμός δεν θέλει εμβόλια, δεν θέλει μάσκα. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει χάσει το κέφι του για διασκέδαση εξαιτίας των μέτρων. Ήδη υπάρχει στη φαρέτρα των ιατρών μια δέσμη φαρμάκων αποτελεσματικών για τον ιό. Ακόμη και οι άνω των 70 σηκώνονται πλέον τις πρώτες ημέρες νοσηλείας.

Πρέπει να λειτουργήσει ελεύθερα η οικονομία. Πρέπει να ετοιμάσουμε την ερχόμενη τουριστική σεζόν. Πρέπει η Αθήνα να ξαναγίνει πόλος έλξης τουριστών. Η ατομική καθαριότητα και η μάσκα μόνο σε πολυσύχναστους χώρους είναι ίσως τα δύο μέτρα που μπορούν να αναχαιτίσουν κάπως τον covid19. Ούτε στα λεωφορεία ούτε στο μετρό ούτε στα αεροδρόμια ούτε στα αεροπλάνα μπορεί να ανακοπεί. Ας μην γίνονται γελοίοι ότι πιστεύουν ότι μπορούν να αναχαιτίσουν διάφορες γρίπες που μπαίνουν κάθε τόσο στη ζωή μας.

Ήδη η τάση για τη μοναδική ζωή που δίνει ο Θεός ξεπερνά και νικά όλες τις απαγορεύσεις και τις προτροπές «μείνετε σπίτι» ή «μείνετε ασφαλείς». Τα πάρτι είναι ξέφρενα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Έχουμε βέβαια έξαρση πάλι των περιστατικών, αλλά όλα δείχνουν ότι ο κόσμος δεν αντέχει στη στέρηση των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλες οι έρευνες αυτό δείχνουν.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Το να επικρίνει το εκάστοτε κόμμα της αντιπολίτευσης ένα κυβερνητικό βουλευτή είναι αναμενόμενο. Εκείνο όμως που δεν είναι και τόσο αναμενόμενο είναι να επιτείθεται εμμέσως πλην σαφώς σε φορείς της περιοχής, που έχουν διαφορετική άποψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου στην ανακοίνωσή του με την οποία σχολιάσε την πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή της ΝΔ με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και την αναφορά του Σπ. Λιβανού για μετακίνηση του Τμήματος Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι, υπενθυμίζοντας με νόημα πως αυτό είναι αίτημα του ιδίου του Τμήματος, επεφύλασσε ένα… φαρμακερό υστερόγραφο.

“Κατανοούμε την αδυναμία να υλοποιήσετε το όποιο έργο, αλλά θα προτιμούσαμε μια δική σας απάντηση και όχι κάποιων υμνολόγων συλλόγων της πόλης μας” αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου και προσθέτει με νόημα πως “οι όποιες «κουμπαριές», αλλά και η προσμονή θέσεων δε μειώνουν την αισχύνη”. Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου κακώς βέβαια αποφεύγει να αναφερθεί ονομαστικά στους υμνολόγους συλλόγους και στις “κουμπαριές”. Όμως επειδή μιλάμε για δημόσια πράγματα, κανένας φορέας της περιοχής δεν τοποθετήθηκε πρόσφατα για το θέμα της Γεωπονικής.

Αντιθέτως αναφορικά με το ζήτημα του Αστυνομικού Μεγάρου στο Μεσολόγγι -θέμα που επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου έθιξε βάλλοντας κατά του Σπ. Λιβανού- τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου, όσο και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας με προ ημερών ανακοινώσεις του έσπευσαν να ευχαροιστήσουν το βουλευτή της ΝΔ για την παρέμβασή του.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της, δεν εκβιαζόμαστε τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών – Η Τουρκία έβγαλε Navtex για περιοχή 7,5 μίλια απο το Καστελόριζο μέχρι τις 22 Οκτωβρίου

Ραγδαία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκαλεί η νέα παράνομη τουρκική Navtex για το Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο με το ελληνικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του να κάνει λόγο για μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση με την κίνηση της Τουρκίας «καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της» καθώς και το οτι «δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο» .

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

 

Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Τι προηγήθηκε

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ το βράδυ της Κυριακής, βγαίνει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο το ερευνητικό πλοίο «Όρουτς Ρέις». Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, έως τις 22 Οκτωβρίου. Η Navtex βγήκε 23:50 και είναι 7,5 μίλια απο το Καστελόριζο .

Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Μπρατισλάβα και συμφώνησαν να διεξαχθούν διμερείς διερευνητικές επαφές.

Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα απέσυρε το Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα» ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά το πέρας του συνόδου κορυφής, η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της εάν συνεχιστούν «οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις» της Τουρκίας, κίνηση που η τουρκική κυβέρνηση αντέτεινε ότι θα επιδεινώσει τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.

H νέα Navtex για το Oruc Reis:

TURNHOS N/W : 1262/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 11-10-2020 23:33)

TURNHOS N/W : 1262/20

MEDITERRANEAN SEA

1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇREİS, ATAMAN AND CENGİZHAN FROM 120600Z OCT 20 TO 222059Z OCT 20 IN AREA BOUNDED BY;

35 34.82 N – 028 00.13 E

35 34.83 N – 028 28.78 E

35 36.77 N – 028 28.77 E

35 59.87 N – 029 22.85 E

35 59.87 N – 029 34.20 E

35 59.92 N – 029 59.75 E

35 42.52 N – 030 04.35 E

34 49.53 N – 028 00.07 E

35 09.32 N – 028 00.05 E

6 NM BERTH REQUESTED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 222059Z OCT 20.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, νέοι και νέες εργαζόμενοι, άνεργοι, επιστήμονες, φοιτητές και σπουδαστές

Δεν οδηγεί πουθενά η σιωπηρή απεμπόληση των δικαιωμάτων στην υγεία, την παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση, τη σύνταξη, στο εισόδημα, στους όρους της δουλειάς.

Είναι αδιέξοδη η διαρκής μείωση των απαιτήσεων από τη ζωή μας. Η δίψα για κέρδη που έχουν οι πλουτοκράτες είναι ακόρεστη. Οι θυσίες για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων δεν πιάνουν ποτέ τόπο. Τόπο πιάνουν μόνο οι μαζικοί, οργανωμένοι, αποφασισμένοι για τη νίκη αγώνες!

            Στις 7 Οκτώβρη, την ώρα που ο λαός διαδήλωνε για την καταδίκη των ΝΑΖΙ ο Υπουργός Εργασίας ο γνωστός Βρούτσης άνοιγε το Υπουργείο, το οποίο μέσα στην πανδημία αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει κλειστό για τα συνδικάτα, για να υποδεχτεί τον πρόεδρο και γραμματέα του ΣΕΒ!

            Ο ΣΕΒ παρέδωσε στην κυβέρνηση το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

            Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός εργοδοσίας παραλαμβάνει το ραβασάκι και καταθέτει τα νομοσχέδια του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της Ένωσης Εφοπλιστών, των Τραπεζιτών στη Βουλή.

            Όλοι έχουμε μνήμη από τη μείωση των μισθών κατά 22% μέσα σε ένα βράδυ και 32% για τους νέους, την κατάργηση των ΣΣΕ, το σφαγείο με τις συντάξεις.

            Τώρα νομίζουν πως βρήκαν την ευκαιρία να γενικεύσουν όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που έφεραν στη λογική της “έκτακτης ανάγκης” εν μέσω πανδημίας και να τις μονιμοποιήσουν.

            Να δουλεύουμε δηλαδή όσο θέλουν, όπως θέλουν, όταν θέλουν και να μας αμείβουν όσο και όταν επιθυμούν τα αφεντικά.

Στις 13 Οκτώβρη δίνουμε απάντηση, στέλνουμε μήνυμα και κλιμακώνουμε την πάλη!

Πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά!

  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ομαλή και με ασφάλεια η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό και των ιδιωτικών ΜΕΘ.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Όλοι και όλες στα συλλαλητήρια των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 13 Οκτώβρη  στις 7:00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μπότσαρη

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η νύφη είδε τον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να βγάλουν φωτογραφία

Ούτε ο πρωθυπουργός το πίστευε όταν βγήκε βόλτα με το ποδήλατό του, ούτε το νεόνυμφο ζευγάρι όταν πήγε στα Βασιλικά Κτήματα Τατοΐου για τις γαμήλιες φωτογραφίες, ότι θα καταλήξουν να ποζάρουν όλοι μαζί στον φωτογράφο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την κυριακάτικη βόλτα του στο Τατόι, με την παρουσία του να είναι ιδιαίτερα διακριτική και λίγο κόσμο να αντιλαμβάνεται την παρουσία του στην περιοχή. Την αντιλήφθηκε, όμως, ένα νεόνυμφο ζευγάρι που βρισκόταν εκεί για τις γαμήλιες φωτογραφίες και η νύφη, που είναι και κόρη γνωστού στελέχους της ΝΔ από τη Νίκαια, κάλεσε τον πρωθυπουργό να βγάλει μαζί τους μια φωτογραφία.

Ο πρωθυπουργός, δεν δίσταστε τότε, να σταθεί δίπλα στη νύφη, με την ποδηλατική του στολή.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επιστρέφει, σήμερα, στην Αθήνα από την Πορτογαλία, μετά την συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Ζάου Γκόμες Κραβίνιου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παναγιωτόπουλος επιστρέφει εσπευσμένα στην Ελλάδα μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς ήταν προγραμματισμένο να παραμείνει έως και αύριο στην Πορτογαλία.

Εντωμεταξύ η τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί εκ των πραγμάτων επί τάπητος τόσο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο από τον Νίκο Δένδια, όσο και στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων «συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής Navtex, νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες και σας παραπέμπω».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας «ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν ‘οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο’».

Ενημέρωσε επίσης στο σημείο αυτό ότι «ο πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ».

Πηγή: onalert.gr

Κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης – Αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό μόνο σε τέσσερις πρώην βουλευτές σε άλλα εννέα, μη πολιτικά, πρόσωπα – Οι χρυσαυγίτες θα προσπαθήσουν να τους επιβληθούν ποινές με αναστολή, για να μην οδηγηθούν στη φυλακή

Κανένα ελαφρυντικό για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής δεν αναγνώρισε το δικαστήριο. Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε και στους περισσότερους από τους πρώην βουλευτές.

Πιο συγκεκριμένα, δεν αεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους 7 της Χρυσής Αυγής που αποτελούσαν το διευθυντήριο. Κανένα ελαφρυντικό για τους περισσότερους βουλευτές που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Κανένα ελαφρυντικό για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Ελαφρυντικά αναγνωριστήκαν μόνο σε όσους είχαν μικρή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, καθώς και στους πρώην βουλευτές της ΧΑ Μπούκουρα, Αλεξόπουλο Αρβανίτη και Μίχο.

Τι ακολουθεί μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά

Μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά το δικαστήριο προχωράει στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Αυτή αφορά στις ποινές που θα επιβληθούν στους 57 συνολικά κατηγορουμένους (από τους 68 αρχικά) που κρίθηκαν ένοχοι. Ωστόσο, όλη αυτή η διαδικασία δεν απλή, ούτε σύντομη και το πιθανότερο είναι να χρειαστούν και άλλες συνεδριάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί.

Και αυτό καθώς για να αποφασίσει το δικαστήριο για τις ποινές θα πρέπει να αγορεύσει πρώτα η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου και ακολούθως να λάβουν το λόγο και να τοποθετηθούν επί της πρότασης της εισαγγελέως για τις ποινές όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης. Κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων τους οι συνήγοροι θα ζητήσουν να επιβληθεί το ελάχιστο των ποινών στους εντολείς τους. Ακολούθως και αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο μετά από διάσκεψη την τελική απόφασή του για το θέμα των ποινών.

Μετά και την ανακοίνωση της απόφασης για τις ποινές, κρίσιμο είναι εκείνο το στάδιο της δίκης, όπου θα τεθεί το θέμα της αναστολής στην εκτέλεση των ποινών. Πρόταση επ’ αυτού θα υποβάλλει πρώτα στο δικαστήριο η εισαγγελέας –θα αναφέρει δηλαδή αν πρέπει να δοθούν αναστολές και σε ποιους – και κατόπιν θα αγορεύσουν και πάλι οι συνήγοροι υπεράσπισης. Ακολούθως το δικαστήριο θα αποσυρθεί και πάλι σε διάσκεψη για να λάβει την τελική απόφασή του.

Όπως είναι αναμενόμενο για τις αναστολές αναμένεται να δοθεί «μάχη» στο ακροατήριο καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως όλοι θα τις διεκδικήσουν, ώστε να μην οδηγηθούν στις φυλακές.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως σε όσους επιβληθούν ποινές χωρίς αναστολή και αυτοί δεν βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, το δικαστήριο θα διαβιβάσει το απόσπασμα της απόφασής του στο τμήμα εκτελέσεων και κατόπιν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές θα αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Πηγή: protothema.gr

Μετά από μια καραντίνα, το πιο περίεργο καλοκαίρι της σύγχρονης ιστορίας και εν μέσω ενός επικίνδυνου δεύτερου κύματος,
η διαΝΕΟσις καταγράφει απόψεις, αντιλήψεις και στάσεις της ελληνικής κοινωνίας για τη μεγαλύτερη κρίση της εποχής μας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα (PDF)
Διαβάστε τα βασικά ευρήματα της έρευνας
Διαβάστε μια σύνοψη της έρευνας
Διαβάστε μια ανάλυση των βασικών συμπερασμάτων της έρευνας
Πέντε μήνες μετά την πρώτη μας έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουν την πανδημία του νέου κορωνοϊού, η διαΝΕΟσις επανέρχεται με μια νέα έρευνα κοινής γνώμης.

Πώς έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο; Πώς αντιδρούμε, πόσο προσέχουμε, πώς αισθανόμαστε και τι περιμένουμε από το μέλλον;

Η έρευνα διενεργήθηκε από την Metron Analysis στο διάστημα 15-22 Σεπτεμβρίου 2020 σε πανελλαδικό δείγμα 1.257 ατόμων ηλικίας 17 και άνω. Ακολουθούν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματά της.
  • Οι Έλληνες εμφανίζονται πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και ρεαλιστές και, αναπόφευκτα, πολύ λιγότερο αισιόδοξοι από ό,τι στα εκπληκτικά αποτελέσματα του Απριλίου. 
  • Οι ζωές τους έχουν αλλάξει με συγκεκριμένους τρόπους (στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην ψυχολογία, στις ανθρώπινες σχέσεις) και σχεδόν αποκλειστικά προς το χειρότερο.
  • Από την άλλη, οι απαντήσεις δεν αντανακλούν συνθήκες απελπισίας ή κατάρρευσης.
  • Οι πολίτες δηλώνουν ότι τηρούν τα μέτρα προστασίας σε υψηλά ποσοστά.
  • Παρ’ όλο που υπάρχει (και εκφράζεται) φόβος και τα ποσοστά της εμπιστοσύνης έχουν μειωθεί, δεν έχει χαθεί ολοσχερώς ή ελπίδα.
  • Σε κάποια από τα κρίσιμα θέματα που μας απασχολούν, υπάρχει ακόμα η ελπίδα ότι στο μέλλον θα βγούμε κερδισμένοι.
Πιο συγκεκριμένα: 
  • Το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση έχει μειωθεί στο 57% από 86% τον Απρίλιο 2020 παραμένοντας ακόμα σε υψηλά επίπεδα. 
     
  • Σημειώνεται ότι οι άνω των 65 και οι οικονομικά ευκατάστατοι θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς της σωστή κατεύθυνση σε ποσοστό άνω του 70%.
     
Τα συναισθήματά μας 
  • Τα κυρίαρχα συναισθήματα των Ελλήνων έχουν αλλάξει δραματικά. Κυρίαρχο συναίσθημα στα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνεται η αβεβαιότητα σε ποσοστό 20,5%, αντικαθιστώντας αυτό της αισιοδοξίας κατά την προηγούμενη μέτρηση που είχε σημειώσει το εντυπωσιακό ποσοστό 26,5%.
     
  • Πλέον, η αισιοδοξία εμφανίζεται ως το έκτο συχνότερο συναίσθημα σε ποσοστό 8,5% πίσω από τον φόβο, την απογοήτευση, το άγχος και την ανασφάλεια. Το 55,4% δε,δηλώνουν ότι "η ψυχολογική μου διάθεση είναι χειρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία".
     
  • Σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες (31,9%) θεωρούν ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι προσωπικά από τον κορωνοϊό. Το αντίστοιχο ποσοστό πέντε μήνες πριν ήταν 23,7%. Στους ηλικιωμένους 65+ πλέον το 42% θεωρούν ότι κινδυνεύουν -από 33% τον Απρίλιο.
     
  • Το 23% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον ή κάποια που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό
Η επιστροφή στην κανονικότητα
  • Επίσης, εν μέσω καραντίνας, το 67,9% των Ελλήνων πίστευαν ότι θα επανέλθουμε "σε μια φυσιολογική καθημερινότητα" μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σήμερα, μόλις το 5% του πληθυσμού πιστεύει ότι θα επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα "μέχρι το τέλος του χρόνου". Το 87,4% θεωρεί ότι θα επανέλθουμε από το 2021 και μετά, ενώ ένας στους τρεις (32,4%), θεωρούν ότι θα επανέλθουμε μετά από το 2021.
  • Το 73% των Ελλήνων πιστεύουν ότι "έρχονται δυσκολότερες ημέρες" και μόλις το 18,8% θεωρούν ότι "τα χειρότερα έχουν περάσει".
     
Η ζωή μας σήμερα:

Το 73,9% παραδέχονται ότι η ζωή τους έχει αλλάξει "πάρα πολύ" ή "αρκετά".

Και πιο συγκεκριμένα:
  • Το 76,3% δηλώνουν ότι πηγαίνουν σε λιγότερες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια) από ό,τι πριν από την πανδημία
  • Το 62,9% ότι τρώνε λιγότερο συχνά σε εστιατόρια και ταβέρνες
  • Το 60,5% ότι βγαίνουν σπανιότερα σε μπαρ
  • Το 59,5% ότι ταξιδεύουν σπανιότερα με αεροπλάνο
  • Το 56% ότι συναντούν λιγότερο τους φίλους τους
  • Το 54,3% ότι ψωνίζουν σπανιότερα σε εμπορικά καταστήματα
  • Το 53,8% ότι ταξιδεύουν σπανιότερα με πλοίο
  • Το 51,3% ότι χρησιμοποιούν λιγότερο τα ΜΜΜ
Οικονομία και εργασία
  • Το 57,2% εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία σε έναν χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι τώρα.
  • Το 40,9% των πολιτών δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει.
  • Ένας στους πέντε (20,7%) δηλώνουν ότι αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί στη δουλειά τους, από ό,τι ήταν πριν.
  • Το 72,7% των εργαζομένων στην περίοδο του Σεπτεμβρίου που έτρεξε η έρευνα δήλωναν πως εργάζονται κανονικά στον χώρο εργασίας τους και μόνο 12,2% με τηλεργασία (τα αντίστοιχα ποσοστά τον Απρίλιο, επί lockdown, ήταν 25,4% και 26,2%).
  • Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι έχασαν τη δουλειά τους μετά από την 1η Μαρτίου 2020 φτάνει το 18,4% (από 11,4% τον Απρίλιο).

Πόσο προσέχουμε;
  • Το 93,9% των Ελλήνων δηλώνουν ότι την τελευταία εβδομάδα, όταν βρέθηκαν σε χώρους όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική, φορούσαν "πάντα" ή "σχεδόν πάντα" μάσκα.
  • Το 95,5% δηλώνουν ότι πλένουν τα χέρια τους συχνά ή πολύ συχνά, το 85,1% ότι φορούν μάσκα και το 79,7% ότι τηρούν τις αποστάσεις.
  • Οι μισοί Έλληνες (49,5%) δηλώνουν πως θα έκαναν το εμβόλιο (αν υπήρχε σήμερα ένα εγκεκριμένο από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, διαθέσιμο δωρεάν για όλους), ενώ το 41,9% πως όχι. 

Εμπιστοσύνη και απειλές για το μέλλον 
  • Εντυπωσιακή ήταν η αλλαγή στην εμπιστοσύνη που δηλώνουν οι Έλληνες στην Ε.Ε. ΤονΑπρίλιο του 2020 το ποσοστό ήταν μόλις στο 27,3%. Βεβαίως, τότε δεν είχε ανακοινωθεί ούτε η πρωτοβουλία NextEU και το πολυσυζητημένο, πια, Ταμείο Ανάκαμψης. Μετά από όλα αυτά, πράγματι, η εμπιστοσύνη επανήλθε κοντά στα προηγούμενα επίπεδα (37,9%). 
  • Τον Απρίλιο ρωτήσαμε τους Έλληνες για πρώτη φορά αν εμπιστεύονται τους "επιστήμονες/τεχνοκράτες" και ένα 85% δήλωσαν πως τους εμπιστεύονται "πολύ" ή "αρκετά". Πέντε μήνες, μετά, το ποσοστό έχει υποχωρήσει σημαντικά  στο 65,6%.
  • Στην ερώτηση σχετικά με το ποια θεωρούν οι Έλληνες τη σημαντικότερη απειλή, η πιο σημαντική από όλες, κρίνεται η "οικονομία". Εξίσου σημαντική απειλή με την οικονομική κρίση, ωστόσο, οι Έλληνες θεωρούν το "μεταναστευτικό/προσφυγικό". Ακολουθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κλιματική αλλαγή.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα (PDF)
Διαβάστε τα βασικά ευρήματα της έρευνας
Διαβάστε μια σύνοψη της έρευνας
Διαβάστε μια ανάλυση των βασικών συμπερασμάτων της έρευνας
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η Τουρκία αποδεικνύει με τη νέα NAVTEX και το… σουλάτσο του Oruc Reis νότια από το Καστελόριζο ότι παραμένει παράγοντας αστάθειας και δεν θέλει διάλογο, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Χαρακτηρίζει δε την Τουρκία αναξιόπιστη και την καλεί να πάρει πίσω την απόφασή της.

Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από την ημέρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφωνούσαν πως η Άγκυρα θα επέλεγε ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Αλλά αντί γι’ αυτό, η Τουρκία άρχισε ξανά τις προκλήσεις και με νέα NAVTEX “έστειλε” το Oruc Reis έξω από το Καστελόριζο!

Η νέα NAVTEX από την Τουρκία “βγήκε” αργά το βράδυ της Κυριακής και προκάλεσε οργή στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη νέα NAVTEX, το Oruç Reis θα κάνει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δέκα ημέρες, από τις 12 έως 20 Οκτωβρίου. Συγχρόνως, άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε αποσύρει το Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο για να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες μέρες πριν από τη Σύνορο Κορυφής, να μην της επιβάλει κυρώσεις. Και το κατάφερε…

Οργισμένη Αθήνα: Ανακαλέστε άμεσα 

Η νέα NAVTEX από την Τουρκία που στέλνει ξανά το Oruc Reis νότια από το Καστελόριζο εξόργισε, όπως ήταν αναμενόμενο, την Αθήνα. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι “νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή”!

Σημειώνει δε ότι παρά το γεγονός πως η Τουρία είχε δεσμευτεί να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, επιλέγει το δρόμο της πρόκλησης και δείχνει ξανά την αναξιοπιστία της και το γεγονός πως δεν θέλει διάλογο, ενώ εμμένοντας σε “επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων”, επιβεβαιώνει “περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ”.

 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και τα σταματήσει τις παράνομες ενέργειες γιατί “η Ελλάδα δεν εκβιάζεται”.

Όλη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών μετά τη νέα NAVTEX της Τουρκίας

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

newsit.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ