Παρασκευή, 24η Μαίου 2024  5:09: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 09 Απριλίου 2024

Μήνυμα του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν προς τον ελληνικό λαό, το οποίο μάλιστα εκπέμπεται στα… ελληνικά (!), αναρτήθηκε από την ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα στην πλατφόρμα Χ και πλέον δείχνει ότι η κρισιμότητα της κατάστασης σε ότι αφορά την επαπειλούμενη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στην Ουκρανία μαζί με τις λοιπές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, έχει περάσει στο «κόκκινο»

Ο Ρώσος πρόεδρος διαμηνύει στους Έλληνες για τις «τραγικές συνέπειες» που θα είχε μια τέτοια κίνηση.

Η δήλωση Β.Πούτιν, πραγματικά δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το τι μέλλει γενέσθαι σε ότι αφορά τις στρατιωτικές δυνάμεις των εθνών που θα κτυπήσουν την Ρωσία.

«Η Δύση χωρίς καμία ντροπή δηλώνει ότι η Ρωσία δήθεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα οι ίδιοι οι δυτικοί επιλέγουν τους στόχους για να χτυπήσουν το έδαφός μας.

Γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο αποστολής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Θυμόμαστε την μοίρα εκείνων που κάποτε έστειλαν τα στρατεύματά τους στη χώρα μας. Αλλά τώρα οι συνέπειες για τους πιθανούς επεμβαίνοντες θα είναι πολύ πιο τραγικές».

Μετά την δήλωση του Β.Πούτιν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έσπευσε αργά το βράδυ να διαψεύσει δημοσίευμα του αμερικανικού Newsweek ότι «Συνολικά 32 ελληνικά μαχητικά θα μετάσχουν στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που θα επιτεθούν στην Ρωσία».

Nα σημειώσουμε πάντως ότι ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε τον πόλεμο με την Ρωσία ως «αναπόφευκτο».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποψήφιος Ευρωβουλευτής στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργός, θα κάνει μια επίσκεψη στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024.

Στις 10:00, θα είναι στη Ναύπακτο.

Στις 12:00, θα είναι στο Μεσολόγγι.

Στις 19:00, θα συμμετάσχει στη διευρυμένη πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας.

Σας ευχαριστούμε. Καλή συνέχεια με υγεία και επιτυχία!

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ  για την Αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, απαντούν στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου».

Συνεδρίασε επιτέλους στη Βουλή των Ελλήνων, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με αντικείμενο της, την Αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Μία πρόταση που επανειλημμένα, ως ΠΑΣΟΚ, είχαμε καταθέσει και απευθύνει προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, ο οποίος αρχικά την αντιμετώπισε υποτιμητικά, στο τέλος, όμως, αναγκάστηκε να αποδεχτεί.

Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συζήτηση αφορά τη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας ενώ υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη εγκριθεί η 1η τροποποίηση χωρίς καμία ενημέρωση/ διαβούλευση από πλευράς σας.

Η παράταξη μας εκπροσωπήθηκε στην εν λόγω Επιτροπή από τους Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, με τους υπευθύνους ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μανόλη Χνάρη και Χριστίνα Σταρακά, Βουλευτές Ρεθύμνης και Αιτωλοακαρνανίας αντίστοιχα, να παρουσιάζουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Επισημαίνεται ότι οι προτάσεις μας δομούνται σε δύο μέρη: Το πρώτο αφορά προτάσεις που έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση της ΚΑΠ και το δεύτερο με προτάσεις που αφορούν το εθνικό ΣΣ ΚΑΠ.

Η φιλοσοφία μας είναι ότι οι ενισχύσεις πρέπει να καταβάλλονται στους αγρότες που παράγουν και όχι σε αυτούς που απλά κατέχουν γη. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ασκηθούν έντονες  πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και στροφή του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις μας είναι οι ακόλουθες:

Προτάσεις Αναθεώρησης της ΚΑΠ

 • Αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ:

Προτείνουμε την αύξηση του προϋπολογισμού της μέσω της δημιουργίας ενός τρίτου ταμείου χρηματοδότησης της ΚΑΠ, του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσαρμογής στις Κλιματικές Μεταβολές για την ένταξη των παρεμβάσεων σχετικά με την υλοποίηση της «Πράσινης Συμφωνίας». Επιπρόσθετα,  από αυτό το ταμείο θα καλυφθούν οι πόροι που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων και δράσεων  αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

 • Δίκαιη εφαρμογή της πράσινης συμφωνίας:

Ανεξάρτητα από το πόσο σημαντική είναι η Πράσινη Συμφωνία το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει εις βάρος του παραγωγού και πολύ περισσότερο της επισιτιστικής επάρκειας της Ευρώπης.

Η Πράσινη Συμφωνία δεν εφαρμόζεται με δίκαιο τρόπο. Η οριζόντια εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη καταστρατηγεί την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», δεδομένου ότι όλες οι χώρες δεν έχουν την ίδια συμβολή στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Το οικολογικό αποτύπωμα της Ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι πολύ μικρότερο από τις ενεργοβόρες καλλιέργειες και εκτροφές των Βόρειων Ευρωπαϊκών χωρών.

 • Δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων:

Η κατανομή των άμεσων ενισχύσεων βασίζεται στην έκταση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ευνοώντας τις μεγάλες ιδιοκτησίες σε βάρος όμως των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων που συνιστούν δομικό στοιχείο της ευρωπαϊκής και ιδιαίτερα της ελληνικής γεωργίας (93% των εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας είναι μικρές εκμεταλλεύσεις).

 • Διοικητική απλούστευση:

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης των τεχνολογικών εξελίξεων και εδώ. Προτείνουμε την εφαρμογή μίας σειράς διοικητικών απλουστεύσεων για τη μείωση των κόστων  εφαρμογής της ΚΑΠ με σκοπό τη διαφάνεια και λογοδοσία.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση των περιορισμών που θέτουν τα Πρότυπα καλής Γεωργικής Πρακτικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης:  6,  7 και 8, όπως και η κατάργηση των ελέγχων σε εκμεταλλεύσεις με κάτω από 100 στρέμματα, εννοείται ότι μας βρίσκουν σύμφωνους. 

Προτάσεις Αναθεώρησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ)

Επισημαίνεται ότι η ΚΑΠ εφαρμόζεται με λάθος στοιχεία δεδομένου ότι τα στοιχεία της Ελληνικής Γεωργίας που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη του Σ.Σ. ΚΑΠ έχουν ως έτος αναφοράς το 2019 ενώ η υλοποίηση της ξεκίνησε το έτος 2023.

¨Όπως είναι λογικό, τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν άλλαξαν πολλά δεδομένα, με σημαντικότερο τα δικαιώματα, ενώ δηλαδή είχαν αρχικά υπολογισθεί 3.876.360 εκτάρια επιλέξιμων εκτάσεων  σήμερα είναι πολλά περισσότερα.

Προτείνουμε:

 • Υποβολή δηλώσεων ΌΣΔΕ στην αρχή του έτους:

Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει μεταβολή στοιχείων.

 • Εφαρμογή της εσωτερικής σύγκλισης πρέπει σε ποσοστό 85%:

Η Ελλάδα στο Στρατηγικό της Σχέδιο αποφάσισε το προβλεπόμενο ποσοστό  εσωτερικής σύγκλισης των δικαιωμάτων να πραγματοποιηθεί την τρέχουσα προγραμματική περίοδο κατά 100%, ενώ η Ε.Ε. θέτει ως ελάχιστο ποσοστό σύγκλισης το 85%. Η άποψή μας είναι ότι η εφαρμογή της εσωτερικής σύγκλισης πρέπει να γίνει στο 85%,  για να υπάρχει μία ομαλή μετάβαση για τους παραγωγούς που είχαν εξασφαλίσει υψηλότερα δικαιώματα.

 • Κατανομή των ενισχύσεων σε συνάρτηση της παραγωγικής δυναμικότητας και βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων:

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας άλλος τρόπος κατανομής των ενισχύσεων που θα είναι σε συνάρτηση της παραγωγικής δυναμικότητας και βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων.

 • Μείωση και απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων:

Τα Οικολογικά Σχήματα είναι πολύπλοκα και δύσκολα κατανοητά από τους αγρότες. Προτείνουμε  τη μείωση του αριθμού των οικολογικών σχημάτων και τη δημιουργία ενός ενιαίου οικολογικού σχήματος για όλους τους μικρούς παραγωγούς χωρίς να απαιτούνται επενδύσεις.

 • Κατανομή της εξισωτικής αποζημίωσης μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες:

Το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης του Πύλωνα ΙΙ, που αφορά αγρότες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές θα πρέπει τα χρήματα να κατανέμονται μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όχι στους έτερο – επαγγελματίες που απλά κατέχουν γη.

 • Ενημέρωση αγροτών:

Οι αγρότες δεν λαμβάνουν καμιά ουσιαστική γνώση για τα θέματα του ΣΣ ΚΑΠ και συχνά πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και εκμετάλλευσης από εταιρείες προώθησης επίπλαστου ψηφιακού μετασχηματισμού.  Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Νέα ΚΑΠ είναι ότι δεν έγινε κατανοητή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους τους αγρότες.

 • Καταβολή Εθνικού Αποθέματος πλέον της μίας φοράς:

Το Εθνικό Απόθεμα θα πρέπει να καταβάλλεται πλέον της μίας φοράς για τους νέους αγρότες οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχουν πάρει πριμ πρώτης εγκατάστασης.

 • Ενεργοποίηση του 2ου Πυλώνα – Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης:

Έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα 15 μηνών μετά την έναρξη του Σ.Σ.ΚΑΠ και ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί ο 2ος Πυλώνας – Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση leader , δημόσια έργα κλπ). Ως ΠΑΣΟΚ προτείνουμε να είναι χρονικά προσδιορισμένες κάθε έτος οι περίοδοι υποβολής αιτήσεων ένταξης, το διάστημα αξιολόγησης, και ο χρόνος πληρωμής των δικαιούχων. Για μας ο όρος επιλαχών δικαιούχος δεν υφίσταται ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Θεωρούμε ότι οι ανωτέρω προτάσεις απαντούν συμπληρωματικά στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου δεδομένου ότι έχει γίνει κατανοητό ότι ο συγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας καθίσταται αναγκαίο να τροποποιηθεί εξαιτίας των διαφόρων λαθών και παραλείψεων που έχουν λάβει χώρα και οδηγούν τους παραγωγούς μας σε ένα συνεχές αδιέξοδο.

Εναπόκειται πλέον στον ίδιο τον Υπουργό να αξιοποιήσει τις προτάσεις αυτές που έχουν κατατεθεί με τον πλέον καλύτερο τρόπο και όχι όπως έκανε μέχρι τώρα, αγνοώντας τους πάντες, φέρνοντας αυτό το αποτέλεσμα.  

Σήμερα το πρωί το κόμμα Πράσινοι – Οικολογία κατέθεσε τον φάκελο της υποψηφιότητας του για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου στον Άρειο Πάγο.
Οι δύο Συμπρόεδροι Βασιλική Γραμματικογιάννη και Ηλίας Γαννίρης μαζί με τον δικηγόρο Λευτέρη Λεβαντή δρομολόγησαν τις διαδικασίες για να κατατεθεί η Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρόταση ενώπιον του Ελληνικού λαού.
Οι Πράσινοι – Οικολογία το προηγούμενο διάστημα και μέχρι και εχθές το βράδυ, εξάντλησαν κάθε δυνατότητα διαλόγου με όλες τις συγγενείς πράσινες δυνάμεις προκειμένου όλοι μαζί με ενιαία φωνή να δώσουν με ισότιμη συμμετοχή την μεγάλη πολιτική μάχη σε μια πολύ κρίσιμη εποχή και να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Πράσινη Ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν καθώς οι συνομιλητές τους προέταξαν άλλες προτεραιότητες.

Μετά την περαίωση όμως της διαδικασίας οι δύο Συμπρόεδροι δήλωσαν αισιόδοξοι καθώς όπως είπαν ο κόσμος έχει βιώσει πια τα αδιέξοδα του αφηγήματος της δήθεν ανάπτυξης κατά του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης των ανισοτήτων και της γκρίζας ζωής.

Συγκεκριμένα η Βασιλική Γραμματικογιάννη έκανε την ακόλουθη δήωση:
Πιστεύω ότι αυτή τη φορά ο ελληνικός λαός θα μας δικαιώσει όπως μας δικαίωσε και η πραγματικότητα. Η κλιματική κρίση, η ακρίβεια στην ενέργεια και στην διατροφή, η αυξανόμενη βία και οι κακοί όροι εργασίας δεν είναι κάποια τυχαία γεγονότα. Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που έχουν την σφραγίδα όσων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα. Γι αυτό καλούμε τον κόσμο να ακούσει και να ψηφίσει με θάρρος τις πράσινες λύσεις και να βγει από τα αδιέξοδα και την μιζέρια.

Και ο Συμπρόεδρος Ηλίας Γιαννίρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είμαι πολύ αισιόδοξος και ξεκινάμε σήμερα τον αγώνα μας με πολύ καλή διάθεση γιατί νομίζω ότι ήρθε η ώρα και στην Ελλάδα οι πράσινες θέσεις να ακουστούν με μεγαλύτερη προσοχή. Η διαφθορά, οι φυσικές καταστροφές, οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών και η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανοχής και είμαι σίγουρος ότι ο Ελληνικός Λαός θα στείλει ηχηρό μήνυμα σε όλους αυτούς που τα δημιούργησαν.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr  

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 09/04/2024

Του:               Φωτόπουλου Στυλιανού, Βουλευτή Α' Ανατολικής Αττικής

ΠΡΟΣ:           Την κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:          «Διχοτόμηση Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας»

Κυρία Υπουργέ,

Προ διετίας, μια πρωτοβουλία πολιτών, κυρίως από το Αγρίνιο, είχε εκκινήσει διάλογο με δυνητική πρόταση τη διχοτόμηση της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (1η σε έκταση στη χώρα) για λόγους βελτιωμένης χρηστής δημόσιας διοίκησης έναντι των πολιτών της και καλύτερης εξυπηρέτησης αυτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Με τον καιρό η εσωστρέφεια της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου επέφερε τη συγκέντρωση όλων των Υπηρεσιών της Π.Ε. σε αυτήν, με συνέπεια πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται να είναι αναγκασμένοι να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα έως το Μεσολόγγι - κυρίως από τις βορειότερές της περιοχές. Η πρόταση της εν λόγω πρωτοβουλίας επικεντρωνόταν στον διαχωρισμό της νυν Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στις Π.Ε. Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η μεν πρώτη [έκταση 2.372,41 χλμ2 και πληθυσμό 82.195 κατοίκους (απογραφή 2011)] θα είχε έδρα της την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και θα περιλάμβανε τους Δήμους Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Θερμού και Ξηρομέρου. Η δε δεύτερη [έκταση 3.001,4 χλμ2 και πληθυσμό 128.706 (απογραφή 2011)] θα είχε έδρα το Αγρίνιο και θα περιλάμβανε τους Δήμους Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Ακτίου-Βόνιτσας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως διερευνήσετε το προταθέν αίτημα μεγάλος μέρους των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με τη διχοτόμηση της ομωνύμου Περιφερειακής Ενότητας - κατά τα αναφερόμενα και προτεινόμενα - στις Π.Ε. Αιτωλίας και Ακαρνανίας και να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να βελτιωθεί η Δημόσια Διοίκηση (ευελιξία οργανωτικών της δομών, αποκέντρωση αρμοδιοτήτων της, ενίσχυση τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ.) και κατ' επέκταση η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών της - στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης - στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλίας και Ακαρνανίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας καλεί τον κόσμο σε γνωριμία με τους υποψηφίους για την λίστα του Ευροψηφοδελτίου (Προκριματικές Εκλογές) απο την Δυτική Ελλάδα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 και ώρα 19:00.

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φτάνει πια ο στρουθοκαμηλισμός του πολιτικού συστήματος!

 

Άμεσα και επείγοντα μέτρα προτείνουν οι Πράσινοι – Οικολογία, στη βάση της μη-βίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Είναι κοινή παραδοχή πλέον ότι τα περιστατικά της νεανικής και οπαδικής βίας έχουν αυξηθεί δραματικά. Πολλοί είναι οι λόγοι που έχουν αναφερθεί. Παρωχημένα πατριαρχικά πρότυπα, παραμέληση λόγω υπερφόρτωσης εργασίας των γονέων, παραδείγματα φυσικής και λεκτικής βίας που προωθούν κινηματογραφικές ταινίες δράσης, βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικά κανάλια, ακόμα και μέσω των δελτίων ειδήσεων, ανεξέλεγκτη εισχώρηση ναρκωτικών ουσιών ακόμα και μέσα από τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Στα σχολεία οι φιλότιμες προσπάθειες αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού (bulling) και της νεανικής βίας από πολλούς εκπαιδευτικούς, είναι δυστυχώς διάσπαρτες, που επαφίενται στη φιλοτιμία των καθηγητών, χωρίς να υπάρχει μια επεξεργασμένη συνολική στρατηγική από το αρμόδιο Υπουργείο. Θετικά στοιχεία που οικοδομούνται στο σχολείο και στην οικογένεια και παρά τα "καλά παραδείγματα" και τα ισχνά φοβισμένα κυβερνητικά μέτρα είναι φανερό εκ του αποτελέσματος ότι δεν επαρκούν. 

Μαθήματα που προωθούν την σκέψη, τις πανανθρώπινες αξίες, το συναίσθημα, την αλληλεγγύη, το ταλέντο του κάθε μαθητή όπως φιλοσοφία, καλές τέχνες (ωδική, ζωγραφική κ.ά.), περιβαλλοντική εκπαίδευση (φροντίδα για τα δέντρα και τα ζώα), φαίνεται πως έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προωθεί την αριστεία και τις ανταγωνιστικές αξίες, διότι δήθεν προετοιμάζουν τα παιδιά και τους νέους για να "πετύχουν" στη ζωή τους. Όμως ποια είναι αυτή η επιτυχία; Που βλέπουν τους γονείς τους να λείπουν συνεχώς δουλεύοντας μέσα σε μια αγχωτική και συνήθως μίζερη ατμόσφαιρα; Μήπως για αυτούς τους νέους είναι η εικόνα της κατανάλωσης προϊόντων και καταστάσεων "της μόδας" συνήθως πανάκριβων, που οι περισσότεροι γονείς δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν;

Δεδομένου ότι στην εφηβεία ανέκαθεν τα συναισθήματα ήταν και είναι λόγω ηλικίας επαναστατικά, ανατρεπτικά και ακραία, σε συνάρτηση με τις καθημερινές προσλαμβάνουσες πολέμων, βίαιων επεισοδίων και άκριτης υπερπληροφόρησης, όπωςκαι η βία που επικρατεί σε πολλούς συνδέσμους οπαδών αθλητικών ομάδων, συμβάλλουν σε αντικοινωνικές συμπεριφορές και δημιουργούν επιθετικά πρότυπα. Αυτό το θολό κοινωνικό πεδίο φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται εγκληματικές συμμορίεςκαι ακροδεξιές οργανώσεις για να στρατολογήσουν νέα μέλη-οπαδούς.

Για τους «Πράσινους- Οικολογία» το θέμα άπτεται πρωταρχικά από τους τρόπους που επικοινωνούμε και είναι ενδεικτικό της κοινωνικής κατάρρευσης και της μεγάλης οικονομικής ανισότητας που εφαρμόζεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική διάσταση. Τα παρακάτω μέτρα που προτείνουμε ενδεικτικά, βασίζονται στις αρχές της μη-βίας, της δημοκρατικής έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του σεβασμού των βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που αποτελούν και τις βασικές ιδεολογικές μας κατευθύνσεις: 
•   Ενίσχυση προγραμμάτων αντιμετώπισης του εκφοβισμού και της νεανικής βίας στα σχολεία, και ένταξή τους σε ένα συνολικό δημοκρατικότερο και ανεκτικότερο πλαίσιο στρατηγικής, που προωθεί την συνεργασία μεταξύ των μαθητών και όχι τον ανταγωνισμό. 
•   Δημιουργία «συμβουλευτικών μαθημάτων για τους γονείς και κηδεμόνες». 
•   Συνεργασία με φορείς κοινωνιολόγων και ψυχολόγων και την επαναφορά των αντίστοιχων μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα Γυμνασίων και Λυκείων με πλήρη στελέχωση όλων των σχολείων.
•   Τη νομοθετική πρόβλεψη για την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης οργής, έκφρασης συναισθημάτων, επικοινωνίας, κοινωνικότητας και ομαδικής ψυχοθεραπείας σε Συνδέσμους Φιλάθλων, όπως προβλέπεται για άτομα με εξαρτήσεις, ακόμη και με την επίβλεψη εισαγγελικών αρχών. 
•   Χρήση δοκιμασμένων τεχνικών της κοινωνικής ανθρωπιστικής ψυχολογίας που έχουν εφαρμοστεί ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Μη-Βίαιη Επικοινωνία και η Μη-Κατευθυντική Παρέμβαση (NDI).

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.