Παρασκευή, 24η Μαίου 2024  3:45: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024

Καλεσμένος στο Live News ήταν την Πέμπτη (11/4) ο Στέφανος Κασσελάκης. Συνομιλώντας μάλιστα με τον Νίκο Ευαγγελάτο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των Ευρωεκλογών, λέγοντας πως «είναι εφικτό να είμαστε πρώτο κόμμα».

«Αυτήν τη στιγμή αισθάνομαι και βλέπω ένα ρεύμα έξω στην κοινωνία. Ίσως έχει πλέον πάψει να αποδίδει η προπαγάνδα εναντίον του προσώπου και του χαρακτήρα μου από την κυβέρνηση. Ίσως να έχει συνεισφέρει το θέμα της συγκάλυψης των Τεμπών. Ανεβαίνουμε. Πιστεύω ότι μέσα σε δύο μήνες όλα μπορούν να ανατραπούν. Αισθάνομαι ότι μπορούμε να κερδίσουμε, θέλω να κερδίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης.

«Αν δεν είμαστε πρώτοι στις Ευρωεκλογές, θα είμαστε στις βουλευτικές. Ο κόσμος βλέπει ότι οι μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού είναι ένα περιτύλιγμα», συμπλήρωσε επίσης.

Ακόμη ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι το 51% της αποχής από τις εθνικές κάλπες δεν σημαίνει απολιτίκ, αλλά εκφράζει την απογοήτευση των ψηφοφόρων.

Κατά τον Στ. Κασσελάκη «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν φοβάται να ανανεωθεί, έχει έναν πρόεδρο που δεν κωλώνει σε τίποτα. Δεν θα είναι αποτυχία, εάν χάσω με δέκα μονάδες. Αποτυχία θα είναι να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας, να συνεργαστούμε με μηχανισμούς συμφερόντων. Αποτυχία είναι να είσαι επαγγελματίας πολιτικός και να προδίδεις την εκλογική βάση σου. Αποτυχία είναι να λες ότι όλα έχουν ζυγιστεί στο 41% και να αποκαλύπτεται μετά ότι υπάρχει συγκάλυψη και μονταζιέρα. Αυτό είναι αποτυχία του πολιτικού συστήματος και του πρωθυπουργού».

Ιδιαίτερα, τόνισε πως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει στην κοινωνία συναντά μία παγωμάρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συναντά ένα κύμα.

Ο Τσίπρας είναι ικανοποιημένος
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο διάδοχός του στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε μεταξύ τους υπάρχει αγάπη και πως «δεν θέλει να πάρει αποστάσεις από εμάς. Είναι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία, τις προτάσεις και την απήχηση».

Συνολικά δε επί των εσωτερικών ζητημάτων ανέφερε πως «δεν φοβάμαι να συγκρουστώ εσωτερικά, ακούω μόνο τη βάση». Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει «στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και είναι η ευκαιρία να δείξουμε στην Ευρώπη πώς χτίζεται ένα αφήγημα σύγχρονης κυβερνώντας Αριστεράς».

«Έχουμε πολλά ικανά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ, απλώς δεν ήταν τόσο προβεβλημένα. Το τι έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη του 2023 θα το δείξει κάποιο ντοκιμαντέρ», τόνισε κατόπιν.

Αστυνομία
Με αφορμή τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, ο κ. Κασσελάκης μίλησε για τα θέματα της αστυνόμευσης. «Έχουμε αλλάξει τρεις υπουργούς Προστασίας του Πολίτη μέσα σε εννέα μήνες. Δεν είναι αυτό μία κατάσταση και να αισθάνεται κάποιος ότι θα πάει σε αστυνομικό τμήμα και δεν ξέρει αν θα του πουν να καλέσει την αστυνομία. Κάτι δεν πάει καλά στην αστυνομία. Έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη πολίτη και αστυνομίας. Υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα και αίσθηση ανασφάλειας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ξαναχτίσουμε αυτή την εμπιστοσύνη» σημείωσε αναλυτικά και πρότεινε «η ηγεσία της αστυνομίας να επιλέγεται από τη Βουλή με συναίνεση διακομματική».

Καταλήψεις στα πανεπιστήμια
Σχετικά με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, ο Στέφανος Κασσελάκης εκφράστηκε κατά των βανδαλισμών και υπογράμμισε πως τα πανεπιστήμια έχουν ελλείψεις, αναφέροντας ως παράδειγμα φοιτητές που περιμένουν επί μήνες για να συνεχίσουν την έρευνά τους. «Πρέπει να ρωτήσουμε γιατί γίνεται μια κατάληψη. Εάν είναι στην ουσία βανδαλισμός, θα πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή επέμβασης. Το έχω πει ξεκάθαρα ότι στους βανδαλισμούς δεν είμαι υπέρ» ισχυρίστηκε.

Τέμπη
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών, ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της κυβέρνηση για συγκάλυψη και εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρώντας ότι λέει ψέματα.

«Λένε για τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μας είχαν πει βδέλλες και ότι υποκινούμε βία χωρίς καμία απόδειξη. Ας κοιτάξουν τον καθρέφτη για τοξικότητα. Ο πρωθυπουργός της χώρας στο έγκλημα που συγκαλύπτει μαζί με το άλλο τζάκι της χώρας, το τζάκι Καραμανλή, λέει ψέματα στην κάμερα, σε συνεντεύξεις, στον ελληνικό λαό. Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας να μην γνωρίζει αν θα μπαζωθεί ο χώρος, αν πρέπει τα ίχνη να αφαιρεθούν; Αν δεν το γνώριζε πρέπει αν το πει δημόσια» είπε.

Πάντως Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη παρά τους αργούς ρυθμούς της που δεν διευκολύνουν την εμπιστοσύνη με τον πολίτη.

Φορολογία
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα πρόκειται να αλλάξει «το φορολογικό μείγμα της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη

Μερικά από τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:

μείωση ΦΠΑ στο 0% για τα βασικά αγαθά
μείωση ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή που επιτρέπει η ΕΕ στα καύσιμα
Ο Στέφανος Κασσελάκης εγγυήθηκε ότι η χώρα θα έχει ανάπτυξη και θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, τονίζοντας πως θα εφαρμοστει ένας φορολογικός κώδικας που θα είναι σταθερός για μία δεκαετία.

gazzetta.gr

Η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα ενός από τα θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη και πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023», άσκησε έντονη κριτική στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων με τις αναφορές της στο φόρουμ των Δελφών, όπου υπεραμύνθηκε των χειρισμών της στην υπόθεση.

Η Μ.Καρυστιανού, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή επικεντρώθηκε στη στάση της Γ.Αδειλίνη έναντι των πολιτικών προσώπων. Άφησε μάλιστα αιχμές κατά της ανώτατης εισαγγελέως για το πώς προήχθη σε αυτό τον βαθμό.

«Θα μας ενδιέφερε από την κ. Αδειλίνη, αντί να ακούσουμε τα σχόλια για αυτά που ειπώθηκαν που είναι πολύ εύκολο να αποδειχθούν, να ακούσουμε την άποψή της για την κίνηση της κα Κεχαγιά, της πρώην εισαγγελέως Λάρισας, η οποία αρχειοθέτησε τη μήνυσή μας για τον κ. Τριαντόπουλο. Και εκεί είναι η ουσία του θέματος για εμάς» είπε η κ. Καρυστιανού.

«Δεν σκόνταψαν στο όνομα Τριαντόπουλος; Δεν έχουν δει το δημόσιο βίντεο όπου ο κ. Τριαντόπουλος ομολογεί ότι με εντολή πρωθυπουργού έκανε τις παρεμβάσεις στον χώρο; Δεν υπάρχει στο κατηγορητήριο για αλλοίωση του χώρου; Με ποια νομική λογική αυτό αρχειοθετήθηκε; Και βγήκε να μας κάνει μάθημα ηθικής και δικαιοσύνης και για κράτος δικαίου η κυρία Αδειλίνη» διερωτήθηκε.

 «Χθες, λοιπόν, εγώ θεωρώ ότι ήταν ακόμα μια ντροπιαστική ημέρα για τη δικαιοσύνη και για την Ελλάδα. Να απαντήσω επίσης σχετικά με αυτό που είπε ότι έδωσε εντολή στην εισαγγελέα Λαρίσης να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, να της θυμίσω ότι αυτό έγινε τον 11ο μήνα και μέχρι τον 11ο μήνα και μέχρι δηλαδή να ακουστεί η άποψη της Ευρωπαίας εισαγγελέως, τα δικά μας τα αιτήματα παρέμεναν στην τύχη τους. Τίποτα δεν γινόταν. Και ξαφνικά 11 μήνες μετά δόθηκε εντολή απ’ την κ. Αδειλίνη να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας και να τα δει με σεβασμό. Λίγο αργά δεν ήταν;», τόνισε.

«Τους νόμους τους γνωρίζει, γιατί δεν τους εφαρμόζει να μας πει», σχολίασε σχετικά με το γιατί δεν διαβιβάζει στη Βουλή αμελλητί δικογραφία για πολιτικά πρόσωπα. «Δεν σκόνταψε στο όνομα αυτό; Δεν έπρεπε να πάει αμελλητί στη Βουλή; Γιατί μπήκε στο αρχείο; Μήπως γιατί έτσι όλα μπαίνουν στο αρχείο; Και μήπως γι’ αυτό τελικά η κ. Αδειλίνη από την 17η θέση ιεραρχίας βρέθηκε πρώτη; Πληρούσε τα κριτήρια; Ποια είναι τα κριτήρια ακριβώς; να μην εφαρμόζεις τους νόμους όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα; Αυτό λοιπόν δεν θα γίνει στην περίπτωση των Τεμπών. Στην περίπτωση των Τεμπών όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν», είπε.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε από τους Δελφούς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε: «Αν έλειπε η εικόνα και οι ονομασίες, θα έλεγα ότι άκουγα δύο κυβερνητικούς εκπροσώπους».

Σχετικά με την αναφορά της για χρόνο ρεκόρ στις έρευνες, είπε: «Εμένα μου έκανε εντύπωση πως είπε ότι η ανακριτική διαδικασία οδεύει προς το τέλος της. Είμαστε σοβαροί; Εμείς ακόμα μαζεύουμε υπολείμματα ανθρώπων, δεν έχουμε τα βίντεο, δεν έχουμε τα ηχητικά, δεν ξέρουμε τι έχει γίνει. Γιατί σκοτώθηκαν οι δύο άνθρωποι που συμμετείχαν στο μοντάζ των ηχητικών; Δεν ξέρουμε τίποτα και βαίνει προς το τέλος; Ποιο τέλος; Το τέλος της συγκάλυψης, του εγκλήματος; Όχι, δεν θα υπάρξει τέλος, το τέλος θα είναι αλλιώτικο αυτή τη φορά. Άρα θεωρώ ότι η ανακριτική διαδικασία τώρα ουσιαστικά έχει αρχίσει, εδώ και λίγους μήνες να δουλεύει σοβαρά. Προσπαθούμε να ανακτήσουμε ό,τι χαμένο στοιχείο ανακριτικό φρόντισαν να χάσουμε, επομένως έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Και κατέληξε λέγοντας: «Στο μόνο που θα συμφωνήσω με την κ. Αδειλίνη είναι ότι ο χρόνος δεν είναι το ζητούμενο, να γίνουν γρήγορα όλα. Το ζητούμενο είναι να γίνουν σωστά. Θα συμπληρώσω, λοιπόν, στην κ. Αδειλίνη, είναι να γίνει η ανακριτική διαδικασία προς τη σωστή κατεύθυνση και να αναδειχτούν αυτά που πρέπει να αναδειχθούν ώστε να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφοδρή και άμεση ήταν η απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη στα περί εκκλησίας και παρηγοριάς λέγοντάς της ότι: “Υπάρχουν και μάρτυρες” δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω από πλευράς επικοινωνιακής διαχείρισης ή γεγονότων.

«Υπήρχαν και μάρτυρες…»

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Μαρία Κααρυστιανού απάντησε στην Γεωργία Αδειλίνη: «Θεωρώ ότι μετά από όλα όσα έχουν  συμβεί σε αυτό το τραγικό έγκλημα των Τεμπών είναι προφανώς ανάξια λόγου όλα όσα σήμερα ειπώθηκαν από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αυτό, όμως, που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι θα ήταν καλύτερο η ”κορυφή της Δικαιοσύνης” να αφήνει τους σχολιασμούς για όσα λέχθηκαν στο γραφείο της και να μας πει γιατί μετά από τόσους μήνες είμαστε υποχρεωμένοι να ψάχνουμε ακόμη για υπολείμματα των νεκρών παιδιών μας ή εκρηκτική ύλη σε παρακείμενα χωράφια.

Θέλω επίσης να αναφέρω στην κυρία Αδειλίνη ότι δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μας όλα όσα έχουμε δηλώσει και αυτό τεκμηριώνεται από το πολύ απλό: υπήρχαν και μάρτυρες.

Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα κανένα πρόβλημα όσον αφορά την αντιληπτική μου ικανότητα. Αυτό λοιπόν που έχουν να κάνουν οι αρχές της Δικαιοσύνης είναι να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους.

Και σας το δηλώνω ξεκάθαρα: Κάνεις δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος».

Νωρίτερα και για πρώτη φορά πήρε δημοσίως θέση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για την καταγγελία της Μαρίας Καρυστιανού ότι περέπεμψε συγγενείς θυμάτων των Τεμπών στην Εκκλησία. Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά: 

«Ο λόγος που μέχρι στιγμής δεν τοποθετήθηκα είναι από σεβασμό στα νεκρά παιδιά, στα θύματα του δυστυχήματος που συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Διαψεύδω κατηγορηματικά  ότι αντί να διαβεβαιώσω οιονδήποτε συγγενή προσέφυγε σε μένα για να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, τον παρέπεμψα για παρηγοριά στην Εκκλησία.

Διαψεύδω κατηγορηματικά  ότι συμπεριφέρθηκα με αυτόν τον κυνισμό που μου αποδίδεται. Θα ήταν απάνθρωπο – και για όσους με γνωρίζουν δεν μου ταιριάζει. Αψευδής μάρτυς είναι η παραγγελία στην Εισαγγελία Λάρισας που λέω ότι πρέπει να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα των συγγενών».

«Δεν είμαι απέναντι τους, αντίθετα είμαι μαζί τους», πρόσθεσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. «Έχει αποσταλεί στην Αγγλία βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο έχει εξεταστεί εδώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά εστάλη για να διερευνηθεί πλήρως από εξειδικευμένο προσωπικό αν η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε κάτι άλλο πέραν των δηλωθέντων εμπορευμάτων», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά για τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών για την τραγωδία των Τεμπών, η κα Αδειλίνη είπε ότι «και ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής γνωρίζει ότι μόνο η Βουλή είναι αρμόδια για άσκηση δίωξης κατά υπουργών ή βουλευτών. Σε οιανδήποτε έρευνα δικαστικός συναντήσει στοιχεία ευθύνης πολιτικού, οφείλει να τα αποστείλει αμελλητί χωρίς να τα αξιολογήσει…

Οι διατάξεις του άρθρου 86 διατρέχουν τα ελληνικά Συντάγματα από σύστασης ελληνικού κράτους και είναι στο Σύνταγμα από το 1975. Καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να το αλλάξει. Τέτοιες διατάξεις για την ποινική ευθύνη υπουργών υπάρχουν στα περισσότερα κράτη του κόσμου και στην ΕΕ και στον ΟΗΕ και αποσκοπούν στην απρόσκοπτη άσκηση καθηκόντων τους», είπε η κα Αδειλίνη.

Για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Για το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου περί του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, η κα Αδειλίνη είπε ότι «αναφέρεται σε πλειάδα υποθέσεων που είναι εκκρεμείς στην ποινική δικαιοσύνη και παρεμβαίνει κατά τρόπο που αντιβαίνει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Διατυπώνει κρίσεις για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ, για τη δίωξη και έρευνα σοβαρών αδικημάτων διαφθοράς», είπε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόσθεσε: «Είμαστε κράτος δικαίου. Είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ειδικά στο θέμα των εκλογών είμαστε και πιο μπροστά από άλλους. Η δικαιοσύνη είναι οχυρό της δημοκρατίας».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σημερινή του συνέντευξη  αναφέρθηκε στα απογευματινά χειρουργεία των νοσοκομείων και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το κόστος των απογευματινών χειρουργείων από το κράτος ενδέχεται να καλύπτεται με εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με τον χρόνο παραμονής στη λίστα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων θα επαναξιολογηθεί στις αρχές καλοκαιριού και σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει σε αλλαγές, όπως ανέφερε ο ίδιος.

«Θα πρέπει στους δύο-τρεις μήνες να αξιολογήσουμε, πράγματι, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τελικά έκαναν χρήση αυτών των χειρουργείων», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε:

«Είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε με το Υπουργείο Υγείας, να βρούμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορούμε να χρηματοδοτούμε εμείς κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία για τους συμπολίτες μας», είπε.

Επισήμανε, επίσης, πως σημαντικό ρόλο στην επιλογή των ασθενών για τα δωρεάν χειρουργεία θα είναι το εισόδημα, αλλά και ο χρόνος αναμονής.

«Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Δηλαδή οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μην τα πληρώσει ο ασθενής, να τα πληρώσει το ίδιο το κράτος», σημείωσε.

Παραδέχθηκε πως είναι γεγονός πως το κόστος των απογευματινών χειρουργείων δεν μπορούν να το «σηκώσουν» οι πιο αδύναμοι οικονομικά ασθενείς.

«Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο γι’ αυτό, γιατί πράγματι με απασχολεί αυτό, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Σου λέει ο άλλος «εγώ δεν έχω λεφτά να δώσω καθόλου, άρα πως με βάζεις εμένα σε αυτήν την δύσκολη θέση να πρέπει να πληρώσω για κάτι;»», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα υπάρξει επαναξιολόγηση του μέτρου στις αρχές καλοκαιριού.

«Τα απογευματινά χειρουργεία, δεν είναι για επείγουσες επεμβάσεις»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως τα απογευματινά χειρουργεία αυτά δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις, αλλά προγραμματισμένες.

«Δηλαδή αν έχεις μία επείγουσα εγχείρηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγχειριστείς. Φτάνεις στο νοσοκομείο με ένα καρδιακό επεισόδιο και πρέπει να γίνει μία αγγειοπλαστική. Προς Θεού, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό όμως. Αφορά όμως περιπτώσεις όπου έχουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, τόσο υποφέρει κανείς ο οποίος πρέπει να κάνει έναν καταρράκτη ας πούμε -μιλάμε για συνηθισμένα περιστατικά- ή πρέπει να κάνει μία αντικατάσταση ισχίου. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά ταλαιπωρούνται. Και δεν γίνεται να περιμένουν δύο και τρία χρόνια για να γίνει μία επέμβαση».

Τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία δεν τα θεσμοθετήσαμε εδώ στην Ελλάδα πρώτοι, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναικαι ένας τρόπος να αυξήσουν τα εισοδήματά τους γιατροί και νοσηλευτές και να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

«Είναι και κάποια περισσότερα έσοδα, να το πούμε αυτό, και για τους γιατρούς και για τους νοσηλευτές. Γιατί έχουμε ένα άλλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, το οποίο πρέπει και αυτό να το αναγνωρίσουμε. Ότι επειδή ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να πληρώνει πολύ καλύτερα γιατρούς και νοσηλευτές, χάνουμε ικανούς γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα. Άρα είναι και ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τους γιατρούς», ανέφερε.

«Ακούμε τους πολίτες που μας λένε πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε για μία ακόμη φορά πως η Υγεία αποτελεί προσωπικό του στοίχημα. Και για τον λόγο αυτό επισκέπτεται συχνά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, όπου συνομιλεί συχνά με πολίτες, όπως είπε.

«Μας λένε ‘πρέπει να κάνετε περισσότερα΄. Παρότι πολλοί πολίτες που μας ακούν αναγνωρίζουν ότι έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, ότι πολλές φορές -όχι πάντα- η περίθαλψη είναι πραγματικά εξαιρετική, έχουμε βασικά ζητήματα με τις υποδομές μας, με την ποιότητα, με τα κτήριά μας, με τα μηχανήματά μας, με τους θαλάμους και ρίχνουμε πάρα πολλά λεφτά σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι υποδομές έχουν αρχίσει πλέον να βελτιώνονται.

«Βήμα-βήμα αυτό αρχίζει και αλλάζει. Πήγα στον «Άγιο Παύλο», δεν είναι η πρώτη φορά που πάω σε νοσοκομείο. Ο «Άγιος Παύλος» είναι ένα νοσοκομείο στο οποίο δεν είχε μπει ένα ευρώ εδώ και 20 χρόνια και μπαίνουν 10,5 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκαίνουρια τμήματα επειγόντων περιστατικών, καινούργιοι θάλαμοι, καινούργια μηχανήματα, ενεργειακή αναβάθμιση. Ογδόντα νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως με πόρους μόνο του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν βάζω ζητήματα και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ».

«Το νέο ΕΣΥ θα κριθεί το 2027»

Ερωτώμενος για το πρόβλημα της έλλειψης βασικών ιατρικών ειδικοτήτων από το ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα για την επίλυση των οποίων απαιτείται χρόνος. «Το νέο ΕΣΥ θα κριθεί το 2027. στο τέλος της τετραετίας» σημείωσε.

Υπάρχουν ελλείψεις σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και αναισθησιολόγους, όπως επισήμανε, αλλά κυρίως δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί στα νησιά, προβλήματα τα οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας. Επίσης, το ΕΣΥ προσλαμβάνει και επιπλέον νοσηλευτές το τελευταίο διάστημα, όπως τόνισε.

«Κάπου έχουμε περισσότερους γιατρούς, κάπου έχουμε λιγότερους γιατρούς. Δεν έχουμε όσους γιατρούς θα θέλαμε στα νησιά μας και στις απομακρυσμένες περιοχές. Αλλά δεν υπάρχει, ας πούμε, ζήτημα ιατρικής κάλυψης στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, άλλα είναι τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε παραπάνω νοσηλευτές, προσλαμβάνουμε νοσηλευτές. Γιατί το λέω αυτό; Θα κριθεί το νέο ΕΣΥ το 2027, στο τέλος της τετραετίας δηλαδή. Γιατί η παρέμβαση αυτή είναι μια παρέμβαση που λιθαράκι-λιθαράκι ο πολίτης θα αρχίσει να βλέπει την αλλαγή. Δεν θα τη δει αμέσως, ούτε υπάρχει κάποια μαγική λύση για να αλλάξει ένα σύστημα υγείας το οποίο ουσιαστικά είχε στερηθεί πόρων εδώ και πολλές δεκαετίες», κατέληξε.

pronews.gr

Σε αποκάλυψη «βόμβα» προχώρησε το Politico που εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για άλλη μία φορά σχετικά με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς όπως αναφέρει υπάρχει απάτη-μαμούθ ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico εκτός από την έφοδο που έκανε η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στους τρεις μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους και εταιρείες πληροφορικής, έρευνα διεξάγεται και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO)!

Γίνεται τώρα κατανοητό γιατί η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι εξαπέλυσε χθες σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για διαφθορά

Τα ποσά είναι τεράστια και δείχνουν μία διαπλοκή σε ασύλληπτο βαθμό δημιουργώντας την εικόνα ενός πολύ διεφθαρμένου κράτους.

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας χθες είπε ότι «δημιουργείται κουλτούρα ατιμωρησίας»!

Οι έλεγχοι από την ελληνική Αρχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα έγιναν στις Cosmote, Vodafone και Nova, στις εταιρείες πληροφορικής Byte, Uni Systems, Netcompany-Intrasoft, Space Hellas, Cosmos Business Systems και στις εταιρείες συμβούλων Toolbox και Active.

«Η έρευνα», γράφει το Politico, «είναι το τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία του Tαμείου Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, αρχικής αξίας 723 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χορηγεί δάνεια και επιχορηγήσεις στις 27 χώρες του μπλοκ.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 20 υπόπτους στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία που συνδέονται με φερόμενο σχέδιο απάτης 600 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο στην Ιταλία».

Η ελληνική έρευνα επικεντρώνεται σε διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών όπου εταιρείες φέρεται να συμπράττουν για να αποφύγουν το να ανταγωνίζονται για την ίδια σύμβαση.

Αναφέρει ακόμα ότι μέχρι σήμερα, περίπου 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν δημοπρατηθεί και έχουν συναφθεί συμβάσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν πώς κατακυρώθηκαν αυτά τα έργα.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας ανέφερε ότι εξετάζει εάν υπάρχει παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ που «απαγορεύει αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων που εμποδίζουν, περιορίζουν ή νοθεύουν τον ανταγωνισμό, μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση για συμπαιγνία».

Η έρευνα ξεκίνησε όταν η European Dynamics, μια ελληνική εταιρεία λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής, υπέβαλε καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει τη διαχείριση του RRF, υποστηρίζοντας ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός ήταν μεροληπτικός υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.

ΣΥΡΙΖΑ: Απολύτως εκτεθειμένη η κυβέρνηση

«Απολύτως εκτεθειμένη εμφανίζεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «οι σημερινές αποκαλύψεις στο πρωτοσέλιδο θέμα της ευρωπαϊκής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico για έρευνες σε σχέση με πιθανή απάτη στη χορήγηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν το σύνολο των ενστάσεων που έχει καταθέσει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επιλεκτική διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει, πιο συγκεκριμένα: «Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την έρευνα για πιθανή απάτη επιβεβαίωσε το Γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ενώ η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε ήδη ελέγχους στα γραφεία τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και σε δύο εταιρείες συμβούλων.

Η έρευνα στη χώρα μας επικεντρώνεται στις διαδικασίες των δημόσιων προσφορών, καθώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες κατηγορούνται ότι συνενώθηκαν για να μην ανταγωνιστούν για την ίδια σύμβαση περιορίζοντας με αυτόν το τρόπο τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν».

Κατόπιν αυτών, σημειώνει πως «είναι προφανές πως μετά τις αποκαλύψεις του Politico, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Ανάπτυξης οφείλουν να δώσουν άμεσα απαντήσεις, καθώς και τον κατάλογο όλων των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν έως τώρα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Δεκάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ, διαμαρτυρήθηκαν για το έγκλημα στα Τέμπη έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για απονομή δικαιοσύνης αλλά και κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το πανό έγραφε «57 ψυχές ζητούν δικαίωση»

Βασικά συνθήματα ήταν: «καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» και «στο όνομα των νεκρών να γίνουμε φωνή, το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί».

Οι οπαδοί του «δικεφάλου του Βορρά» βρίσκονται στο Βέλγιο για το αποψινό ματς του ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ για τα προημιτελικά του Conference League.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

H Ρωσία πέτυχε τα ξημερώματα το μεγαλύτερο στρατηγικό πλήγμα που έχει πετύχει μέχει σήμερα στην Ουκρανία, καταστρέφοντας με υπερ-υπερηχητικά βλήματα Kh-47  Kinzhal και πυραύλους cruise Kh-101, την μεγαλύτερη υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας στο Bilche-Volitsko-Uher, στην πόλη Stryiκαι του Λβιβ και μαζί της τα 17 δισεκατομμυρια κυβικά μέτρα αποθηκευμένου αερίου!

Η επίθεση έγινε από τρεις διαφορετικές πλευρές.

Η καταστροφή της ποσότητας του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την αδυναμία προμήθειας νέας ποσότητας από την Ρωσία, σημαίνει ότι η Ουκρανία «τελείωσε» ενεργειακά.

Συνολικά οκτώ μαχητικά MiG-31 έπληξαν με Kinzhal και Kh-101 την δεξαμενή προκαλώντας ένα μανιτάρι που έμοιαζε με πυρηνικό και φάνηκε από τη Πολωνία, σε βάθος 100 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η δεξαμενή βρισκόταν σε βάθος 50 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, κάτι που δεν εμπόδισε τους Kinzhal να περάσουν το πετρώδες έδαφος «σαν βούτηρο» και να εκραγούν μέσα στην δεξαμενή!

Στην Πολωνία ξεκίνησαν μετρήσεις της ραδιενέργειας αφού υπήρξε αρχικά η υποψήφια πυρηνικής επίθεση κατά που δεν επιβεβαιώνεται, όμως.

Η χώρα έχει πλέον λιγότερα από τα μισά αποθέματα φυσικού αερίου από αυτά που είχε και δεν μπορούν καν να εφοδιαστούν από την ευρωπαϊκή αγορά αφού η αποθήκη καταστράφηκε.

Την επίθεση σε αυτή την υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου επιβεβαίωσε η ουκρανική εταιρεία Naftogaz.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σχετικά με το έγκλημα στους Άγιους Ανάργυρους ο υπουργός τόνισε ότι σε αυτό το περιστατικό έχουν συμβεί μια σειρά από λάθη που τα εντοπίζει η έρευνα και εκεί θα αποδοθούν ευθύνες.

Πολύ σύντομα θα υπάρχει αποτέλεσμα της ποινικής διερεύνησης και για το θέμα του αστυνομικού τμήματος των Αγίων Αναργύρων αλλά και για τους υπόδικους στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. που ανέρχονται σε 97 στις 60.000, τόνισε. «Κινούνται διαδικασίες ώστε κάποιοι να αποταχθούν, ανέφερε ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα ανήλικης παραβατικότητας και ενδοοικογενειακής βίας. Έσπασε ο νόμος της σιωπής και ανοίγουν κλειστά στόματα. Ο κόσμος εμπιστεύεται την αστυνομία. Πιστεύω ότι από την Παρασκευή και μετά που θα υπάρχουν τα safe houses θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Μόνο το προηγούμενο βράδυ εντοπίστηκαν 110 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κι έγιναν, 63 συλλήψεις. Είναι κοινωνικό το ζήτημα και ο κόσμος εμπιστεύεται την αστυνομία», πρόσθεσε.

«Τους τελευταίους δύο μήνες έγιναν 500 συλλήψεις ανηλίκων αλλά και γονέων», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι το θέμα της ποινικής μεταχείρισης ανηλίκων είναι πολύ ευαίσθητο.

«Η βία μεταξύ ανηλίκων υπήρχε πάντα. Εμείς στις μικρές κοινωνίες είχαμε ένα σημείο διαχωριστικό, ένα σημείο μίσους. Από το ποδόσφαιρο μέχρι την καταγωγή μας. Τώρα έχει δύο ξεχωριστά χαρακτηριστικά: Οργανώνονται σε συμμορίες τα παιδιά και η βία είναι πολύ έντονη», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας ότι σε λίγες ημέρες, νέο πενταψήφιο νούμερο θα τεθεί σε λειτουργία με ειδικά εκπαιδευμένους τηλεφωνητές στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Αττικής που θα δέχονται μηνύματα όλο το 24ωρο, για αυτόματη παρέμβαση.

Εκτός από το νέο πενταψήφιο νούμερο ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρέθεσε και τα εξής μέτρα:

Σε κάθε πλατεία υπάρχει «soft» αστυνομική παρουσία, προληπτικά, κυρίως άοπλες γυναίκες αστυνομικοί αλλά και άντρες με πολιτικά. Καταγράφονται τα ανήλικα παιδιά που συστηματικά παραβατούν με μικρές ληστείες και κλοπές

Ανά πάσα στιγμή θα αντιμετωπίζεται είτε έκκληση γονέα είτε παιδιού, είτε μαρτυρία με τον νέο πενταψήφιο αριθμό.

Συμπληρώνεται το πλαίσιο από ένα panic button αντίστοιχο με την ενδοικογενειακή βία
«Υποθέτω και ελπίζω ότι βλέπετε περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Θέλουμε restart στην ΕΛ. ΑΣ. και είναι πρόκληση για εμένα και τον πρωθυπουργό που έδωσε την εντολή να αναγεννηθεί η ελληνική αστυνομία για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των αδυνάτων», ανέφερε.

Σχετικά με το έγκλημα στους Άγιους Ανάργυρους ο υπουργός τόνισε ότι σε αυτό το περιστατικό έχουν συμβεί μια σειρά από λάθη που τα εντοπίζει η έρευνα και εκεί θα αποδοθούν ευθύνες. «Έχουμε κάνει ένα δεκάλογο που θα πρέπει να γνωρίζει ένας αστυνομικός για να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα. Πρέπει να γίνεται συνέχεια εκπαίδευση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν πλέον μια γυναίκα παίρνει τηλέφωνο ή έρχεται στο τμήμα, είναι δίπλα μας. Την κρατάμε εκεί για την ασφάλειά της. Θα ανακοινώσουμε safe houses σε όλη την Ελλάδα για να φιλοξενεί άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφάλειας», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Ο πολιτισμός κυμαίνεται σε δύο άκρα, το ένα είναι η ασφάλεια και το δεύτερο η ελευθερία. Εχουμε πάει στην ελευθερία με τέτοιο τρόπο που έγινε ελευθεριότητα σε βάρος της ασφάλειας και βλέπουμε τη μετακίνηση σε ακροδεξιά, αυταρχικά κόμματα από τα οποία ζητούν την ασφάλεια», ανέφερε ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος που συνομίλησε με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

gazzetta.gr

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την εκτέλεση των 120 κομμουνιστών και αγωνιστών της εθνικής αντίστασης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 14 Απρίλη 1944, διοργανώνουν ανήμερα της επετείου την Κυριακή, στις 7 μ.μ. η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ από κοινού με το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον χώρο του μνημείου των εκτελεσμένων στην Αγία Τριάδα.

Θα μιλήσει ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Τα ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά κυριαρχούν στην αγορά - Η χώρα χρειάζεται περισσότερες και διαφορετικές επενδύσεις

Η κυβέρνηση δηλώνει πως έχει αναγάγει την μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε «μητέρα των μαχών» και το 2024 εφαρμόζεται για πρώτη φορά μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση που υιοθετεί ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στο ύψος του κατώτατου μισθού. Μια μεταρρύθμιση που σήκωσε πολύ «σκόνη» αντιδράσεων… Δεδομένης της ελάχιστης – είναι η αλήθεια – συνεισφοράς των μη μισθωτών στα φορολογικά έσοδα, εκτιμάται πως τα νέα μέτρα θα αποδώσουν προς την κατεύθυνση της φορολογικής συμμόρφωσης;

Από το περιεχόμενο της φορολογικής αυτής παρέμβασης, έχω επιφυλάξεις για το ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της αφού αφορά αποκλειστικά τους ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα. Μόνος στόχος κατά την άποψη μου είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων για να υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για την  επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια συνολική, ουσιαστική και προοδευτική μεταρρύθμιση για την μείωση της φοροδιαφυγής. Δεν προβλέπονται παρεμβάσεις, όπως αποτελεσματικότεροι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, ουσιαστικά κίνητρα για την συλλογή αποδείξεων, άμεσα μέτρα σε περιπτώσεις μη-απόδοσης ΦΠΑ που θα πρέπει να αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και λοιπών φορο-ασφαλιστικών οφειλών.

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες απέκρυπταν έσοδα, θα συνεχίσουν να το κάνουν, ιδίως για το μέρος του εισοδήματος που ξεπερνά το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ενώ τον λογαριασμό που έχει υπολογίσει η κυβέρνηση, θα τον πληρώσουν οι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες που ούτε μεγάλα εισοδήματα έχουν, ούτε τρόπο διαφυγής.

Η φοροδιαφυγή δεν είναι ίδιον των «κακών» ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά του στρεβλού μας παραγωγικού προτύπου. Στο βαθμό που η οικονομία μας είναι υπερβολικά εξαρτημένη από τις υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμενης αξίας, με πολύ υψηλή αυτό-απασχόληση, η παραοικονομία δύσκολα θα παταχθεί. Αυτό που χρειάζεται η χώρα μετά από τόσες κρίσεις είναι ένα συνολικό σχέδιο αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, στο πλαίσιο οικοδόμησης ενός νέου παραγωγικού προτύπου.  

Η ανάπτυξη του 2023 έκλεισε, εν τέλει, στο 2% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάτω από τον πήχη της εκτίμησης του προϋπολογισμού για 2,4%, πολύ πάνω ωστόσο από τον μέσο όρο ανάπτυξης της Ευρωζώνης που κινήθηκε στο 0,5%. Θεωρείτε εφικτό το στόχο για ανάπτυξη 2,9% το 2024 μετά και την κάμψη των επενδύσεων που έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ; Αντέχει η χώρα να παράγει πλεονάσματα άνω του 2%  ή πρέπει να κινηθεί η Ε.Ε σε πιο χαλαρούς στόχους;

Τα τελευταία τρία χρόνια κινούμαστε πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. όσο αφορά στην ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα της τεράστιας απόκλισης που έχει δημιουργηθεί κατά την διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης. Σύμφωνα, με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής ισοδυναμίας, είμαστε στην δεύτερη από το τέλος θέση της ΕΕ, λίγο επάνω από την Βουλγαρία. Οι εκτιμήσεις για τους μεσο-μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δείχνουν πως δύσκολα θα καλυφθεί το χάσμα στην επόμενη δεκαετία...

Η ελληνική οικονομία παρά τα όποια βήματα προόδου εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ένα προβληματικό παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται στην κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις. Οι επενδύσεις, εξανεμίστηκαν κατά την κρίση, καθώς είχαν κατευθυνθεί σε μη-παραγωγικές δραστηριότητες όπως οι κατασκευές που κατά μεγάλο μέρος κατευθύνθηκαν στις κατοικίες, ενώ η μικρή αύξηση τους τα τελευταία έτη οδηγείται και πάλι από αυτές.

Δυστυχώς, δεν έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προσελκύει επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς, όπως ο μηχανολογικός εξοπλισμός και ο εξοπλισμός πληροφορικής. Για αυτό η παραγωγικότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που εκτιμά η κυβέρνηση, όπως αποδείχθηκε και το 2023, είναι αδικαιολόγητα αισιόδοξοι. Πολύ περισσότερο τώρα που η επιδοματική πολιτική που τόνωνε τεχνηέντως την κατανάλωση, έχει τερματιστεί μετά και την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων ενώ και το γεωπολιτικό περιβάλλον δεν θα είναι υποστηρικτικό. Ο μη ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης του 2%, βασίζεται σε ένα μείγμα προβληματικό, όπως και των προηγούμενων δύο ετών που η Ελλάδα σημείωνε υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα γύρω στο 2% του ΑΕΠ, δεν είναι ανέφικτος σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, στο βαθμό που η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%. Ωστόσο, το ζήτημα έγκειται στο μείγμα τόσο των μειωμένων δαπανών, όσο και των εσόδων που θα δημιουργήσουν αυτά τα πλεονάσματα.

Η κυβέρνηση στερεί πολύτιμους πόρους από κλάδους όπως οι υποδομές, η υγεία και η παιδεία από την πλευρά των δαπανών, ενώ βασίζεται στα φορολογικά έσοδα κυρίως από έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ, που είναι κοινωνικά άδικοι καθώς επιβαρύνουν δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδήματα.

Από την πλευρά των άμεσων φόρων βασίζεται κυρίως στα έσοδα από τη φορολογία των μισθωτών έχοντας ελαφρύνει υπέρμετρα τη φορολογία εισοδημάτων από το κεφάλαιο. Η επιστροφή, δε, σε πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία έτη, δεν βασίστηκε στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά στο πληθωριστικό περιβάλλον: κοινώς, όσοι πλήρωναν πριν, απλώς πληρώνουν παραπάνω τώρα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποιο βαθμό τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να διατηρηθούν στο 2% μεσοπρόθεσμα δεδομένου ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ενώ και οι εισροές από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) σύντομα θα τελειώσουν.

Έχετε χαρακτηρίσει «προβληματική» την εικόνα στο μέτωπο των επενδύσεων, επειδή οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατευθύνονται κυρίως στη διαχείριση ακινήτων και στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες. «Όχι δηλαδή σε επενδύσεις που αυξάνουν την δυναμική της οικονομίας ή σε επενδύσεις σε υποδομές», όπως έχετε γράψει. Οι επενδύσεις, ωστόσο, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι επενδύσεις σε υποδομές που αυξάνουν την δυναμική της οικονομίας;

Η βιτρίνα των «ρεκόρ» στις ΑΞΕ των τελευταίων ετών, κρύβει ακόμη μια προβληματική σύνθεση. Σταθερά, τα τελευταία έτη, σχεδόν το 50% αυτών κατευθύνονται σε μη-παραγωγικές δραστηριότητες. Το 2022 ήταν τα ακίνητα και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες. Το 2023, που οι ΑΞΕ είναι σημαντικά μειωμένες κατά 40%, οφείλεται κυρίως στην εξανέμιση της περσινής ροής στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες που οφειλόταν σε συγκυριακούς παράγοντες, ενώ τα ακίνητα, μέσω κυρίως της Golden Visa, θα φτάσουν το 50% των ΑΞΕ από μόνες τους.

Είναι σαφές πως δεν πρόκειται για κεφάλαια που προορίζονται για την αναβάθμιση κάποιας κρίσιμης υποδομής, αλλά αφορούν οικιστικές κατασκευές που οδηγούν σε πολύ υψηλότερες τιμές την εγχώρια αγορών ακινήτων και στερούν στους ίδιους τους Έλληνες την πρόσβαση σε στέγη.

Όσο αφορά στους πόρους του ΤΑΑ, όντως, μεταξύ άλλων χρηματοδοτεί έργα σε υποδομές, που αφορούν κυρίως την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, όχι όμως τους σιδηροδρόμους που είναι κρισιμότερης σημασίας π.χ. για την διακίνηση εμπορευμάτων.

Το ζητούμενο με το ΤΑΑ ήταν να προσφέρει τους απαραίτητους πόρους για την οικοδόμηση ενός νέου ανθεκτικού και εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου και όχι απλώς να φτιάξουμε μερικούς αυτοκινητοδρόμους. Άλλωστε, η πλειοψηφία των πόρων του ΤΑΑ δεν κατευθύνεται καν στις υποδομές. Παρά το γεγονός ότι έχουμε λάβει ήδη πάνω από το 40% των διαθέσιμων πόρων, η εκταμίευση προς την πραγματική οικονομία για την υλοποίηση των επενδύσεων παραμένει εξαιρετικά χαμηλή γύρω στο 10% μόλις, δυόμιση  χρόνια μετά την ενεργοποίηση του ΤΑΑ.

Η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας, δεν θα αλλάξει μόνο με δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, είτε μέσω του ΤΑΑ είτε μέσω του ΕΣΠΑ. Το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά το ότι η δημοσιονομική θέση της χώρας είναι βελτιωμένη.

Η χώρα χρειάζεται περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εξοπλισμό τεχνολογιών αιχμής και πληροφορικής για να αυξήσει τη παραγωγική δυνατότητα της οικονομίας και να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην εγχώρια παραγωγή μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ιδιαιτέρως αν αναλογιστεί κανείς πως είμαστε στην τρίτη χρονιά του πληθωριστικού κύκλου και οι αυξήσεις λειτουργούν σωρευτικά. Η κυβέρνηση επιμένει πως η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι λύση, ενώ επεμβαίνει με μέτρα ρυθμιστικού χαρακτήρα στην αγορά (πλαφόν στο κέρδος, αναδιάρθρωση των εμπορικών πρακτικών κ.α.). Υπάρχουν εύκολες λύσεις στον γόρδιο δεσμό της ακρίβειας;

Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην μείωση του ΦΠΑ για διαφορετικό λόγο από αυτόν που επικαλείται. Ο βασικός είναι ότι εξαιτίας του πληθωριστικού περιβάλλοντος που έχει παγιωθεί τα τελευταία έτη, αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ και λοιπούς έμμεσους φόρους επί της κατανάλωσης. Οι έμμεσοι φόροι όμως επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Τα ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά κυριαρχούν στην αγορά προϊόντων, καθώς πολύ λίγες μεταρρυθμίσεις προχώρησαν τα τελευταία χρόνια. Έτσι, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε προνομιακή θέση και μπορούν να απορροφήσουν το όφελος σε βάρος των καταναλωτών. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές ενέργειας, που αυξάναν το κόστος παραγωγής, έχουν επιστρέψει στα προ-κρίσης επίπεδα, οι τιμές των προϊόντων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Όπως επισημαίνει η ΤτΕ, οι ατελείς συνθήκες ανταγωνισμού, τα εμπόδια στην είσοδο νέων επιχειρήσεων στην Ελληνική αγορά, το μεγάλο μέγεθος της παραοικονομίας συνθέτουν το πρόβλημα του πληθωρισμού στην Ελλάδα.

Ολιγοπώλια, καρτέλ σε αγορές προϊόντος και υπηρεσιών και αυθαιρεσίες επιχειρήσεων συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα η διαχείριση του οποίου απαιτεί ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Ανάπτυξης και των αρμοδίων Ανεξάρτητων αρχών.

Όσο αφορά τα υποτιθέμενα μέτρα που έχει φέρει κατά καιρούς η κυβέρνηση, είναι σαφές ότι είναι εντελώς αναποτελεσματικά, αφού πλέον βρισκόμαστε σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης τόσο στον γενικό πληθωρισμό, όσο και στον πληθωρισμό τροφίμων, με το επίπεδο τιμών να συνεχίζει να ανεβαίνει. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των υπερκερδών που έχουν δημιουργηθεί, χωρίς καμία ουσιαστικά επίπτωση στις επιχειρήσεις.     

Υπάρχουν λύσεις προφανώς στο θέμα της ακρίβειας, αλλά αυτές έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση που επιλέγει να εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό δείγμα των επιλογών της κυβέρνησης είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΕΠ από την προσέγγιση εισοδημάτων, τα τελευταία έτη που βρισκόμαστε σε πληθωριστική έξαρση, το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ συνεχώς μειώνεται, ενώ των επιχειρηματικών κερδών αυξάνεται.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, απαιτείται ευρύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος από τις εποπτικές αρχές τόσο όσο αφορά το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, όσο και τις αθέμιτες πρακτικές στην αγορά, μείωση των έμμεσων φόρων, αλλά και αποτελεσματική φορολόγηση σε περίπτωση υπερκερδών των επιχειρήσεων. Παράλληλα, πρέπει να επανέλθουν και μέτρα ενίσχυσης των μισθών (να δοθεί άμεσα στους εργαζόμενους μια τριετία).

Μακροπρόθεσμα πρέπει να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων προκείμενου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, ο οποίος θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών μειώνοντας τις τελικές τιμές.

Ο οίκος Moodys διατήρησε πριν λίγες μέρες σταθερή την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, προτάσσοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις (και κυρίως στην Δικαιοσύνη), το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αλλά και τον μονοδιάστατο χαρακτήρα της οικονομίας που βασίζεται πολύ σε τουρισμό και ναυτιλία. Συζητάμε πολλά χρόνια για την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού ως κάτι που πρέπει να αλλάξει, ωστόσο, μπορούμε τελικά να το πετύχουμε;

Ο οίκος Moodys κατέρριψε το αφήγημα της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας. Το έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τα τελευταία χρόνια κινείται σταθερά πάνω από το 6% του ΑΕΠ, με την επίδραση των αυξημένων τιμών ενέργειας το 2022 να έχει εξαλειφθεί πλέον. Η αποταμίευση μήνα με το μήνα μειώνεται γεγονός που υποδεικνύει έλλειψη εγχώριων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Συνεπώς, το έλλειμα οφείλεται σε δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όπως η υπερεξάρτηση από τις εισαγωγές, η αδυναμία υποκατάσταση τους με εγχωρίως παραγόμενα αγαθά, καθώς και το χαμηλό τεχνολογικό περιεχόμενο των εξαγωγών. Από την άλλη πλευρά, παρατηρούμε μια ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών εσόδων που όμως γίνεται εις βάρος άλλων πιο παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, όπως η μεταποίηση.

Το ζητούμενο δεν είναι να επιβαρύνουμε τον τουρισμό, αλλά να σταματήσει η μονοκαλλιέργεια του, καθώς αποτελεί κλάδο ευάλωτο σε εξωτερικές κρίσεις όπως η πρόσφατη υγειονομική, ενώ είναι χαμηλής προστιθέμενης αξίας και δεν μπορεί να υποστηρίξει υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ο τουρισμός βασίζεται απλώς στην εκμετάλλευση του φυσικού μας κάλλους, το οποίο θα καταστραφεί εάν συνεχιστεί η μονοκαλλιέργεια του.

Το φαινόμενο αυτό θα σταματήσει μόνο εάν οικοδομήσουμε ένα νέο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που θα βασίζεται σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό φυσικά απαιτεί ολιστικό σχεδιασμό, ώστε να ενισχυθούν κι άλλο κλάδοι όπως η μεταποίηση, η ενέργεια, οι μεταφορές.

Το πρόβλημα όμως με την ανάπτυξη αυτών των κλάδων είναι πως πρέπει να γίνουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί όπως διαπιστώνει και η Moodys, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, όπως η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στο χωροταξικό και στην απονομή της δικαιοσύνης, η πραγματική μείωση της γραφειοκρατίας και όχι απλώς η ψηφιοποίηση της, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η μείωση των φοροασφαλιστικών βαρών των μισθωτών, κλπ.

Την ώρα που η ελληνική οικονομία υποφέρει από δεκάδες χιλιάδες ελλείψεις εργαζομένων η ανεργία μένει πεισματικά «κολλημένη» στο 10%. Η αναντιστοιχία των δεξιοτήτων των εργαζομένων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων έχει περιγραφεί ως ένα από τα σημαντικότερα – αν όχι το σημαντικότερο – πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σήμερα. Είναι κάτι που οφείλεται, εν τέλει, στις χαμηλές μισθολογικές απολαβές; Και τι πρέπει να γίνει με τους μισθούς στην Ελλάδα; 

Η αναντιστοιχία των δεξιοτήτων είναι ένα ακόμα σύμπτωμα του στρεβλού παραγωγικού μας προτύπου. Οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν στο σύστημα παραγωγής δεξιοτήτων, καθώς και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας. Παρότι έχουμε ολοένα και περισσότερους πτυχιούχους, οι γνώσεις τους και οι δεξιότητες τους δεν είναι επαρκείς, καθώς η ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης είναι χαμηλή. Απαιτείται ένας συνολικός επανασχεδιασμών του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και του συστήματος κατάρτισης.

Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες δεν μπορούν να είναι απλοί αποδέκτες, αλλά θα πρέπει να συμμετέχουν προσφέροντας και οι ίδιοι ευκαιρίες κατάρτισης στους εργαζομένους μαζί με ικανοποιητικούς μισθούς που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα της εργασίας. Η ανάγκη αυτή για συνεχή κατάρτιση των εργαζομένων θα ενταθεί στο βαθμό πλέον που ζούμε την 4η ψηφιακή επανάσταση με τις τεχνολογικές εξελίξεις να επιταχύνονται και τις δεξιότητες να απαξιώνονται ολοένα και πιο γρήγορα. Χωρίς συνεκτικό σχέδιο για την μετάβαση στην νέα εποχή, μια μερίδα εργαζομένων θα βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας και το διαρθρωτικό ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η κατάλληλη κατάρτιση των εργαζομένων, θα οδηγήσει στην κάλυψη θέσεων υψηλής εξειδίκευσης που συσχετίζονται με υψηλές μισθολογικές απολαβές. Ωστόσο, σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ενίσχυση των θεσμών στην αγορά εργασίας, όπως των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η συμμετοχή των εργασιακών ενώσεων στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις που θα υποστηρίξουν την διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. 

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Σελίδα 1 από 2