Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  2:30: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καθορίσει τον τρόπο ανταπόκρισης στην πρόσφατη επίθεση από το Ιράν, αλλά δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τον χρόνο για την αντεπίθεση.

Η απάντηση του Ισραήλ στην μαζική επίθεση από το Ιράν θεωρείται δεδομένη, με τις αποφάσεις για την έναρξη και διεξαγωγή της να βρίσκονται στα χέρια της ισραηλινής ηγεσίας, πολιτικής και στρατιωτικής.

Οι υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης φαίνεται πως συνέστησαν στον Νετανιάχου να επιτεθεί σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Οι περισσότεροι από τα ισραηλινά κέντρα λήψης αποφάσεων πιστεύουν ότι η δράση πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η ισραηλινή απάντηση θα είναι περιορισμένου εύρους. Το Ισραήλ, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, εξετάζει ένα «στενό και περιορισμένο» χτύπημα μέσα στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα από το Ισραήλ για τα σχέδιά του.

«Ελπίζουμε να μας δώσουν κάποια προειδοποίηση ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, όχι μόνο το στρατιωτικό αλλά και το διπλωματικό σε όλη την περιοχή», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μας προειδοποιήσουν. Γνωρίζουν ότι όταν μας προειδοποιήσουν είναι πιθανό να δηλώσουμε και πάλι την αντίθεσή μας σε ό,τι πρόκειται να πραγματοποιήσουν».

Τα συστήματα που εξετάζονται για χρήση στην επίθεση αντιποίνων 

Μετά από εικασίες για χρήση είτε συμβατικού οπλοστασίου με μαχητικά αεροσκάφη και κατευθυνόμενες βόμβες και βλήματα, ή βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Jericho, πηγές αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί σχεδιαστές έχουν καταλήξει σε μία «μικτή» λύση.

Πιθανό πλέον είναι να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε ευρεία κλίμακα ο αεροβαλλιστικός πύραυλος Rocks, ένα πυραυλικό υπερηχητικό βλήμα, το οποίο παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον ρωσικό πύραυλο Kinzhal. 

Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει το μαχητικό F-15I ως φορέα εκτόξευσης, ενώ η αναχαίτισή του, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, απαιτεί αντιαεροπορικά συστήματα με αντιβαλλιστικές δυνατότητες.

Η συγκεκριμένη επιλογή είναι λογική, καθώς επιτρέπει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ένα βαλλιστικό βλήμα, χωρίς να αναγκαστεί να εκτοξεύσει πυραύλους Jericho, οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της πυρηνικής αποτροπής των Ισραηλινών και υπάρχουν σε περιορισμένο αριθμό στο οπλοστάσιο της ισραηλινής Αεροπορίας.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δεκαοχτώ νέους υποψήφιους ευρωβουλευτές για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά σήμερα Δευτέρα 15 Απριλίου.

Οι υποψηφιότητες εγκρίθηκαν από το Μεταβατικό Πανελλαδικό Συντονιστικό του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι πλέον η Νέα Αριστερά έχει ανακοινώσει συνολικά 28 υποψηφιότητες, μετά τους Έλενα Όλγα Χρηστίδη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Κατερίνα Σαράντη, Νατάσα Ρωμανού, Λατίφ Νταρουί, Αντώνης Μπόγρη, Στέλιος Κούλογλου, Μπάμπης Κασίμη, Ιφιγένεια Καμτσίδου και Θέμη Αμπλά που γνωστοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι οι πρώην υπουργοί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Γιώργος Σταθάκης, όπως και νέα πρόσωπα στο πολιτικό σκηνικό.

Αναλυτικά οι 18 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς:
Ζωή Ακριβούλη Οικονομολόγος, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Λάρισας

Μαρία Γιαννακάκη Ιστορικός-Διεθνολόγος

Γιάννης Καλομενίδης Καθηγητής Πνευμονολογίας. Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός»

Φιλήμων Καραμήτσος Δημοσιογράφος

Αλίκη Κατσαρού Αρχειονόμος & Βιβλιοθηκονόμος – MA Πολιτισμική Κληρονομιά, ελεύθερη επαγγελματίας

Δήμητρα Κεραμυδά Δικηγόρος αφιερωμένη στην κοινωνικά προσανατολισμένη υπερασπιστική δικηγορία

Μπάμπης Κονταράκης Αιθουσάρχης, διανομέας ταινιών

Νάντια Κουλουμπή Γιατρός-ενδοκρινολόγος

Αθανασία Κυμιγκέλη Υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Αθηνών / Ελεγκτής Είσπραξης της ΑΑΔΕ

Πέτρος Λυμπεράκης Δρ Οικολογίας. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ)

Νικήτας Μυλόπουλος Καθηγητής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Όλγα Νάσση Ανθρωπολόγος

Άκης Σακισλόγλου Δημοσιογράφος

Ινώ Σιώζου Ειδική σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και περιβάλλοντος

Γιώργος Σταθάκης Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός

Νίκος Φίλης Δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής και υπουργός Παιδείας

Πέτρος Φιλίππου πρώην δήμαρχος Σαρωνικού, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής

Κατερίνα Φλώρου Υποψήφια Διδακτόρισσα, εργαζόμενη με μπλοκάκι

in.gr

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Η Ελλάδα κινδυνεύει να «σβήσει» από το επιδεινούμενο δημογραφικό πρόβλημα το οποίο όμως συνδέεται άμεσα με το ελληνικό χρέος που κυμαίνεται κυριολεκτικά… σε «γαλαξιακά» επίπεδα.

Χρέος το οποίο πρέπει να διαγραφεί.

Αυτή είναι η κατεξοχήν βέλτιστη λύση με την αμέσως επόμενη να είναι η μετάθεσή του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο όμως δε λύνει το πρόβλημα απλά το μεταφέρει σε βάθος χρόνου.

Γιατί με αυτό το χρέος η Ελλάδα δεν πρόκειται να ορθοποδήσει ποτέ και οι Έλληνες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παιδιά.

Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους Έλληνες για να κάνουν παιδιά παρόμοια με αυτά που έδωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν όπως για παράδειγμα, όποια μητέρα αποκτάει τέταρτο παιδί δεν θα πληρώνει φόρους.

Δεν έκανε όμως μόνο αυτά. Πήρε κι άλλα μέτρα που αποτελούν οδηγό και για την Ελλάδα για το τι πρέπει να κάνει για να αυξήσει τις γεννήσεις και άμεσα.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η παράταση του χρόνου εξόφλησης των δανείων όσων οικογενειών έχουν τουλάχιστον δύο παιδιά, ενώ όσες γυναίκες κάτω των 40 ετών παντρεύονται θα μπορούν να λάβουν άτοκο δάνειο ύψους 10 εκατ. φιορίνιων (περίπου 31.000 ευρώ).

Το ένα τρίτο του χρέους τους θα διαγράφεται μόλις αποκτήσουν το δεύτερο παιδί τους, ενώ μόλις αποκτήσουν τρίτο θα απαλλάσσονται από το σύνολο του χρέους τους!

Είπατε κάτι; Θα πει κάποιος και πως να γίνει αυτό στην Ελλάδα η οποία χρωστάει παντού και τα χρέη της θα διαρκέσουν για έναν αιώνα.

Η αλήθεια είναι ότι τα χρέη της δεν θα αποπληρωθούν ποτέ και στο μεταξύ το ελληνικό έθνος θα έχει «πεθάνει» γιατί απλούστατα δεν θα γεννάει κανείς.

Το ελληνικό χρέος είναι 35% μεγαλύτερο τώρα από ότι ήταν όταν μπήκαμε στα Μνημόνια, κάτι που κάνει την Ελλάδα πραγματική πρωταθλήτρια στο να χρωστάει.

Οπως έγραφε το pronews.gr στις στις 31 Μαρτίου 2010 το χρέος ήταν 310,384 δισ. ευρώ και τότε τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ήταν 7,159 δις ευρώ και οι εγγυήσεις που είχαν παρασχεθεί από το δημόσιο στα 25,408 δισ. ευρώ.

Στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2023, έφτασε τα 360,17 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος καταγράφοντας άνοδο από τα 358,046 δισ. που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο!

Χρωστούσαμε δηλαδή, δύο μήνες πριν μπούμε στο Μνημόνιο πολύ λιγότερα από αυτά που χρωστάμε τώρα!

Όλα αυτά μετά από τρία Μνημόνια κι ένα «κούρεμα» ομολόγων (PSI) που αποτελείωσε την ελληνική οικονομία το 2012.

Το δημόσιο χρέος ως μερίδιο του ΑΕΠ έχει σκαρφαλώσει στο 168% το 2023, από 126% που ήταν το 2010.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα χειρότερα μας περιμένουν στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα από το 2032 και μετά όταν και η χώρα θα ξεκινήσει πάλι να πληρώνει δόσεις και τοκοχρεολύσια.

Τι θα γίνει τότε; Με μία ελληνική οικονομία αναιμική που δεν παράγει τίποτα και με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πως θα συνεχίσει να πληρώνει η Ελλάδα αυτό το απίστευτο χρέος;

Το μόνο που μπορεί να γίνει για την Ελλάδα είναι μία μονομερής διαγραφή χρέους. Ποια κυβέρνηση θα τολμήσει να το κάνει αυτό;

Σίγουρα θα απαιτηθεί ένα καινούργιο και διαφορετικό πολιτικό σύστημα από το υπάρχον.

Αποτελούμενο από ανθρώπους που σκέφτονται εθνοκεντρικά και έχουν το θάρρος να προωθήσουν τις λύσεις που χρειάζονται.

Είναι πλέον ζήτημα ύπαρξης. Αν η χώρα θέλει να συνεχίσει να υπάρχει ως έθνος πρέπει να αρχίσει να γεννάει. Για να γεννάει πρέπει να μη χρωστάει (και να αλλάξει και η παιδεία που προσφέρεται στην σημερινή νεολαία η οποία τους μαθαίνει να σκέφτονται αποκλειστικά τον εαυτό τους και όχι τους άλλους και το κοινωνικό σύνολο).

Χρειάζονται κίνητρα όπως αυτά της Ουγγαρίας. Δεν μπορούν να δοθούν από μία χώρα η οποία δεν ελέγχει την οικονομία της και δεν μπορεί να διαθέσει τους πόρους της εκεί που θέλει και εκεί που απαιτούνται.

Αρκεί να παρακολουθήσει κάποιος τις χώρες που είχαν μεγάλα χρέη.

Όπως για παράδειγμα η Ρωσία τη δεκαετία του ’90, όταν και δεν γεννούσε κάνεις καθώς η ρωσική οικονομία ήταν υπό διάλυση και η φτώχεια είχε χτυπήσει «κόκκινο» και το κράτος βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ.

Τότε ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε και μόλις τα τελευταία χρόνια με την συνεχή αύξηση του βιοτικού επιπέδου κατάφεραν οι ρώσικες κυβερνήσεις να αντιστρέψουν την πτωτική τάση.

Το χρέος δε σκοτώνει απλά το βιοτικό επίπεδο και τα όνειρα των νέων ανθρώπων, σκοτώνει τον «πυρήνα» ενός έθνους γιατί του στερεί την δυνατότητα να αναπαραχθεί και να συνεχίσει την διαιώνιση του μέσα στην Ιστορία.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Σημαντικά κέρδη έχει αποκομίσει ο ρωσικός Στρατός από τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στο μέτωπο του Ντονέτσκ. Η επιθετική τακτική κίνηση συνεχίζει να αποφέρει αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πόλη Ποκρόφσκ.

Τις τελευταίες 48 ώρες ο ρωσικός στρατός κατάφερε να επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου έως και 3 χιλιόμετρα προς το Οσερετίνο και τη Νοβομπαχμουτίβκα.

Όλοι οι δρόμοι προς το Μπερντίτσι είναι κομμένοι, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα την απόσυρση της Ουκρανίας από το Μπερντίτσι.

Οι Ουκρανοί κατά την συνήθη πρακτική τους δεν αναφέρουν απώλειες δικές τους είτε δυτικών στελεχών. Καμία ενημέρωση επίσης δεν έχει υπάρξει για την κατάσταση που επικρατεί στα ουκρανικά στρατεύματα, με ανεξάρτητες πηγές να αναφέρουν ήδη μερική κατάρρευση του μετώπου και τακτική υποχώρηση των Ουκρανών.

Ο ρωσικός Στρατός κατάφερε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο στο νότιο Κρασνογκόρσκ και κατέλαβε σχεδόν ολόκληρη τη νότια γειτονιά Κρασνογκόρσκα.

Αν επιτύχουν ολοκληρωμένα να ανασυνταχθούν στα νότια της βιομηχανικής ζώνης που υπάρχει στην περιοχή, τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται σε θέση να περικυκλώσουν τις θέσεις άμυνας των Ουκρανών εντός της.

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη για τη βιομηχανική ζώνη φαίνεται να έχει ξεκινήσει.

Αξιοσημείωτη είναι και η αυξημένη δράση της ρωσικής Αεροπορίας πάνω από την περιοχή. 

Εντυπωσιακό βίντεο απεικονίζει ζεύγος αεροσκαφών Su-25 να εκτελούν αποστολές υποστήριξης των ρωσικών στρατευμάτων, βάλλοντας με ρουκέτες εναντίον ουκρανικών θέσεων. 

Μάλιστα, φαίνεται πως χρησιμοποιούν τακτική «lobbing attack», μίας τακτικής που αναπτύχθηκε κατά την έναρξη της σύρραξης για την ασφαλέστερη χρήση ρουκετών από επιθετικά ελικόπτερα και αεροσκάφη υποστήριξης.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τακτική, οι πιλότοι των αεροσκαφών υπολογίζουν υπό γωνία την στόχευση των οπλικών τους συστημάτων, ουσιαστικά με τρόπο παρόμοιο της στόχευσης ενός συστήματος όλμου.

Αυτό επιτρέπει την εκτόξευση των όπλων σε μεγαλύτερη απόσταση από το στόχο, αποφεύγοντας αποτελεσματικότερα τον κίνδυνο για εμπλοκή με εχθρικά αντιαεροπορικά συστήματα που πιθανώς ελλοχεύουν για ενέδρα.

 

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι «Πράσινοι Οικολογία» επαναφέρουν το αίτημα δημιουργίας τρίτης πύλης εισόδου στο Σουφλί.

Το αίτημα έχει ήδη διαβιβαστεί σε 8 συναρμόδια υπουργεία.

Μετά τις συχνές καθυστερήσεις διέλευσης που παρατηρούνται στους Κήπους Έβρου, με αποκορύφωμα τη δημιουργία ουρών πολλών χιλιομέτρων των επισκεπτών που ήρθαν στη χώρα μας για ολιγοήμερες διακοπές, το κόμμα Πράσινοι Οικολογία αισθάνεται δικαίωση για την πρόταση που έχει ήδη διαβιβάσει στην κυβέρνηση για «δημιουργία τρίτης πύλης εισόδου στην περιοχή του Σουφλίου, καθώς η απόσταση μεταξύ Κήπων και Καστανιών είναι πάνω από 100 χλμ. και οι ετήσιοι επισκέπτες από την Τουρκία υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο».

Είναι προφανές ότι το κύριο βάρος διέλευσης πέφτει στους Κήπους, και η δημιουργία νέας πύλης εισόδου στο Σουφλί, στο ενδιάμεσο μεταξύ των Κήπων και των Καστανιών, που είναι αίτημα και του ίδιου του Δήμου Σουφλίου, θα διευκολύνει τις σημερινές διασυνοριακές εισόδους – εξόδους, αλλά και θα ενισχύσει σημαντικά την περιοχή. Ένα Δήμο που έχει οδηγηθεί, με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, να έχει μείωση πληθυσμού 21,4% μεταξύ 2011-2021, και χρειάζεται ειδικά μέτρα ενίσχυσης, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τα τελευταία χρόνια τον Έβρο.

Η πρόταση αυτή είναι μέρος ενός συνόλου 13 άμεσων μέτρων για το νομό Έβρου, που το κόμμα Πράσινοι Οικολογίαέχει διαβιβάσει σε 8 συναρμόδια υπουργεία και στην αυτοδιοίκηση του νομού Έβρου, με την επισήμανση ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα και δράσεις για την ανόρθωση του Έβρου, που θα πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη διετία από πολλούς φορείς και υπηρεσίες. Οι προτάσεις μας ακολουθούν στο τέλος του δελτίου.

Οι κάτοικοι περιμένουν την υλοποίηση των πολλών άμεσων μέτρων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, κάτι που επιβάλλει συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών και των υπουργείων.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τον Σεπτέμβρη 2023 συστάθηκε Ειδική Επιτροπή για την κατάρτιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Έβρο (υπ'αρ.17235/11-09-2023 Απόφαση -ΦΕΚ Β'6595), αλλά, με τους γνωστούς ρυθμούς χελώνας του δημοσίου, όχι μόνο δεν έχει συνεδριάσει, αλλά μόλις το Φεβρουάριο του 2024, πέντε μήνες μετά, έγινε ο ορισμός των μελών αυτής της επιτροπής.

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Του Νίκου Ιγγλέση

Η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή 13/14 Απριλίου κατέληξε σε μια στρατηγική αποτυχία. Η Τεχεράνη επιχείρησε να απαντήσει στο βομβαρδισμό που υπέστη, την 1η Απριλίου, το προξενείο της στη Δαμασκό και που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά ανώτατα στελέχη της δύναμης Al Quds των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ιράν εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ περίπου 170 drones-καμικάζι και περισσότερους από 150 πυραύλους μεταξύ των οποίων 60 πυραύλους κρουζ. Όλη αυτή η επίθεση κορεσμού αναχαιτίστηκε, κυρίως έξω από τον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Οι αναχαιτίσεις έγιναν από την αεροπορία και την αντιπυραυλική άμυνα των Ισραηλινών και από αεροσκάφη και πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, ακόμη και της Ιορδανίας.

Δεν υπήρξαν θύματα στο έδαφος του Ισραήλ, παρά μόνο ο τραυματισμός, από θραύσμα, ενός παιδιού. Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι μόνο μια αεροπορική βάση τους υπέστη μικρές υλικές ζημιές. Τι θα είχε συμβεί όμως αν, στο πυκνοκατοικημένο Ισραήλ, ένα μέρος έστω των ιρανικών drones και πυραύλων είχαν βρει τους στόχους τους;

Η επίθεση εξαπολύθηκε από το έδαφος του Ιράν (για πρώτη φορά) και από τα εδάφη του Ιράκ της Συρίας και του Λιβάνου, όπου οι Ιρανοί έχουν στρατιωτική παρουσία, αλλά και από το έδαφος της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι. Η αναχαίτιση, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, πραγματοποιήθηκε πάνω από τα εδάφη αυτών των περιοχών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αντιαεροπορική άμυνα των Ρώσων, που στηρίζουν την κυβέρνηση του Άσαντ, δεν αντιδρά στην παραβίαση του εναέριου χώρου της Συρίας από τα ισραηλινά αεροσκάφη όταν αυτά επιτίθενται κατά ιρανικών δυνάμεων ή εγκαταστάσεων. Οι Ιρανοί θεωρούνται κάτι σαν ανεξάρτητη οντότητα μέσα στο έδαφος που ελέγχεται από τη Δαμασκό. Έτσι βομβαρδίστηκε και το ιρανικό προξενείο.

Το Ισραήλ, με τη βοήθεια των εταίρων του, εμφανίζεται τώρα άτρωτο και ο πρωθυπουργός του, Β. Νετανιάχου, πανηγυρίζει ενώ σχεδιάζει την τιμωρία της Τεχεράνης. Το Ιράν τώρα εμφανίζεται αδύναμο και ανίκανο να καταφέρει ένα αξιόλογο πλήγμα στον αντίπαλό του. Αυτό υπήρξε το γεωστρατηγικό λάθος του.

Όταν ένα κράτος εξαπολύει επίθεση κατά ενός άλλου και αυτή αποτυγχάνει, τότε πρόκειται για ουσιαστική ήττα του επιτιθέμενου. Το Ιράν, πριν την επίθεση, έπρεπε να συνυπολογίσει τις στρατιωτικές δυνατότητές του, αλλά και αυτές των αντιπάλων του. Έπρεπε να ξέρει ότι ο αεροπορικός – πυραυλικός συσχετισμός ισχύος δεν το ευνοεί. Θα έπρεπε να απαντήσει σ’ ένα πιο ευνοϊκό γι’ αυτό πεδίο, όπου θα είχε πιθανότητες μερικής έστω επιτυχίας. Τίποτα απ’ αυτά δεν έγινε. Το Ιράν αντέδρασε με οργή, προαναγγέλλοντας την επίθεσή του και όχι όπως έπρεπε ορθολογικά.

Το γόητρο του Ιράν, που προσπάθησε να το αποκαταστήσει μετά την επίθεση  στο προξενείο, τώρα έχει πληγεί ακόμη περισσότερο. Οι πληρεξούσιοί του στη Συρία, το Ιράκ, η σιιτική  Χεσμπολά στο Λίβανο, η παλαιστινιακή Χαμάς και οι Χούθι αντιλαμβάνονται ότι η προστάτιδα δύναμη και καρδιά τού «Άξονα της Αντίστασης» δεν μπορεί να αναμετρηθεί επιτυχώς με τον κοινό εχθρό. Η απογοήτευση στις μουσουλμανικές μάζες (όχι τις κυβερνήσεις) της περιοχής είναι μεγάλη.

Οι ΗΠΑ και όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ καταδίκασαν την ιρανική επίθεση και διαβεβαίωσαν ότι θα υπερασπιστούν την ασφάλεια του Ισραήλ. Παράλληλα τόνισαν ότι δεν επιθυμούν και δε θα το συνδράμουν αν το τελευταίο κλιμακώσει την αντιπαράθεση γιατί κάτι τέτοιο θα είχε δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Ακόμη και χώρες που δεν ανήκουν στο δυτικό μπλοκ, όπως η Ρωσία και η Κίνα, ζήτησαν αυτοσυγκράτηση απ’ όλες τις πλευρές. Τα ίδιο ζήτησε και η Τουρκία, προστάτης της Χαμάς, εχθρός του Ισραήλ και συνεργαζόμενη σε πολλούς τομείς με την Τεχεράνη.

Η ευθεία επίθεση του Ιράν απενοχοποίησε το Ισραήλ για τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, έδειξε τη σχετική στρατιωτική αδυναμία του και το εκθέτει σε πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα, που ήδη ζητήθηκαν από ισραηλινής πλευράς από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει, τις επόμενες μέρες, το Ισραήλ που δέχτηκε στο έδαφός του επίθεση, έστω χωρίς αξιόλογες συνέπειες. Το ότι θα αντιδράσει όμως είναι βέβαιο. Πιθανόν το λογαριασμό να πληρώσουν οι σύμμαχοι της Τεχεράνης στο Λίβανο, τη Συρία και ασφαλώς οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Δεν αποκλείεται βέβαια να πληγούν και στρατιωτικοί στόχοι μέσα στο έδαφος του Ιράν.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το Ισραήλ από χρόνια αναζητεί την ευκαιρία να τελειώσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Θα θεωρήσει ότι τώρα είναι η ιστορική ευκαιρία; Ασφαλώς, για ό,τι αποφασίσει να κάνει το Ισραήλ θα επικαλεστεί, όπως έπραξε και το Ιράν, το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, που προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ (Άρθρο 51).

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ένα γεωστρατηγικό  λάθος.

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ