Έγγραφες εξηγήσεις καλούνται δώσουν έξι αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος των Αγίων Αναργύρων, που εμπλέκονται στη δολοφονία της Κυριακής το βράδυ της 1ης Απριλίου.
Σημειώνεται πως οι έρευνες που διεξάγονται για τη δολοφονία της Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων είναι δύο: το πειθαρχικό κομμάτι της ΕΔΕ και το ποινικό κομμάτι.
Σε ό,τι αφορά το πειθαρχικό σκέλος, έχουν κληθεί να δώσουν όλοι οι αστυνομικοί έγγραφες εξηγήσεις, κάτι που σημαίνει ότι όλοι αντιμετωπίζονται από τον Ταξίαρχο ως ύποπτοι και έχουν περιθώριο πέντε ημέρες να απαντήσουν εγγράφως για το τι έπραξαν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, για την υπόθεση έχουν ληφθεί καταθέσεις τόσο από τον προϊστάμενο όλων των αστυνομικών στους Αγίους Αναργύρους, όσο και από τους συγγενείς της Κυριακής και τον προϊστάμενο της βάρδιας της Άμεσης Δράσης.
Σε αυτή την έρευνα οι αστυνομικοί δεν θα κληθούν να καταθέσουν, καθώς θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης ποινικών αδικημάτων, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι ευθύνες του καθενός.
Για ακόμα μια φορά βρίσκονται εκτεθειμένοι στην κυβέρνηση καθώς νέα, συνταρακτικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι Αρχές είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη ξυλόλιου στα δείγματα που είχαν ληφθεί από την εμπορική αμαξοστοιχία, αρκετές ημέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη!
Οι Αρχές ήξεραν από 3 Μαΐου την ταυτοποίηση του ξυλόλιου σε δείγματα από την εμπορική αμαξοστοιχία και ας ισχυρίζονταν το αντίθετο.
Τα σχετικά έγγραφα υπάρχουν στην πρώτη έκθεση, η οποία που διενεργήθηκε από δύο πραγματογνώμονες κατ’ εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας. Η έρευνα ξεκίνησε στις Μαρτίου 2023 και παραδόθηκε τον Ιούνιο 2023.
Πάντως ήδη ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων των οικογενειών για το έγκλημα στα Τέμπη, είχε μιλήσει στις 29/2 σε τηλεοπτική εκπομπή, τονίζοντας ότι «υπήρχε ξυλόλιο στον χώρο της σύγκρουσης».
Θυμίζουμε ότι σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη το μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, Χρήστος Κωνσταντινίδης είχε επιβεβαιώσει πλήρως τα ευρήματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, στα αντικείμενα και στα ρούχα των ανθρώπων που κάηκαν στην σφαγή των Τεμπών και αναφέρθηκε στην ύπαρξη ξυλολίου, τολουολίου, προπανίου και βουτανίου.
Σε ότι αφορά το ξυλόλιο και το τολουόλιο είναι ουσίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο σημείο της τραγωδίας καθώς η πρώτη χρησιμοποιείται για νόθευση καυσίμων και η δεύτερη είναι και αυτή ενισχυτικό βενζίνης!
Το προπάνιο και το βουτάνιο πιθανότατα να προέρχονται από τις φιάλες της κουζίνας της επιβατικής αμαξοστοιχίας.
Στα έγγραφα του Χημείου του Κράτους, όπου εστάλησαν τα δείγματα που ελήφθησαν, αναφέρονται όλες οι ουσίες που ταυτοποιήθηκαν, μεταξύ των οποίων και το ξυλόλιο. Όπως αναφέρεται στα έγγραφα που παρουσιάζει το Dnews, τα δείγματα ελήφθησαν από την Χημική Υπηρεσία Λάρισας στις 29/3/2023, έναν μήνα δηλαδή μετά το δυστύχημα, κάτι που σαφώς εγείρει ερωτηματικά για την τεράστια αργοπορία.
Από το Γενικό Χημείο του Κράτους παραλήφθηκαν στις 6/4/2023, έκαναν δηλαδή να φτάσουν στα εργαστήρια μια εβδομάδα! Στα δείγματα από την εξωτερική επιφάνεια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, σύμφωνα με το έγγραφο, ταυτοποιήθηκαν εκτός των άλλων κυκλικά μεθυλοσιλοξάνια και ξυλόλιο.
Στο δεύτερο δείγμα, το οποίο ελήφθη επίσης στις 29/3/2023 και ήταν τμήμα από τον υαλοβάμβακα της πρώτης ηλεκτράμαξας της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, ταυτοποιήθηκε επίσης ξυλόλιο.
Σύμφωνα και με τα δύο έγγραφα και τέσσερα ακόμη, που επίσης αναφέρουν την ύπαρξη ξυλόλιου, οι Αρχές ήξεραν από 3 Μαΐου την ταυτοποίηση του ξυλόλιου σε δείγματα από την εμπορική αμαξοστοιχία και ας ισχυρίζονταν το αντίθετο.
Είναι άξιο απορίας πώς και με ποιο πρωτόκολλο η ομάδα έρευνας και διάσωσης άφησε να περάσει ένας μήνας για να πάρουν δείγματα από τα δύο τρένα και να τα στείλουν για ανάλυση στο Γενικό Χημείο του κράτους. Τα δείγματα αυτά, όπως συνάγεται, ελήφθησαν μετά την μεταφορά των συρμών σε άλλο σημείο από αυτό του δυστυχήματος, κάτι που δεν συμβαδίζει με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρωτόκολλα.
Ένα άλλο σημείο από την έκθεση που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι από τις ηλεκτράμαξες των δύο τρένων ανακτήθηκε το καταγραφικό μόνον της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καθώς αυτό της επιβατικής δεν βρέθηκε ποτέ. Από την ανάλυση, δε, του καταγραφικού, όπως αναφέρει η έκθεση, διαπιστώθηκε ότι «το συγκεκριμένο καταγραφικό ήταν απενεργοποιημένο από τις 19/06/2018, όταν ήταν και η τελευταία ημερομηνία καταγραφής δεδομένων».
Η έκθεση αναφέρει όλα τα συστήματα ασφαλείας που δεν λειτουργούσαν στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «…τα συστήματα ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής και η φωτοσήμανση αυτών, ενώ ήταν εγκατεστημένα, δεν λειτουργούσαν», με συνέπεια «να μην λειτουργεί επίσης και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Λάρισας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει Κεντρικός Χειριστής που να επιτηρεί το Σταθμάρχη Λάρισας και να μπορεί να παρέμβει, σε περίπτωση λανθασμένων χειρισμών.
Σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή βλάβης του συστήματος ελέγχου κατάληψης πεδίου γραμμής, για να μην διακινδυνεύσει η ασφάλεια των συρμών, τα πεδία «μπαίνουν», αυτόματα σε κατάσταση κατειλημμένου και φωτοσημαίνονται ερυθρά, έως ότου αρθεί η βλάβη. Για το λόγο αυτό η κίνηση των συρμών, στο συγκεκριμένο κομμάτι σιδηροδρομικής γραμμής, γίνονταν με εντολή υπέρβασης ερυθρών φωτοσημάτων, από τον εκάστοτε σταθμάρχη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Και εδώ η έκθεση αναφέρει το βασικό στοιχείο, στο οποίο συμφωνούν όλοι. Ότι αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας, δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα. Αναφέρει λοιπόν η έκθεση:
«Ο μηχανοδηγός, είναι αναγκασμένος, με εντολή σταθμάρχη, να κινείται κατά παράβαση των κανόνων κυκλοφορίας συρμών. Η ύπαρξη λειτουργούντων ελεγχόμενων πεδίων γραμμής, ή ορθή φωτοσήμανση και η συμμόρφωση του μηχανοδηγού με τους κανόνες κυκλοφορίας συρμών, θα απέτρεπαν το συμβάν».
Όπως επισημαίνεται, οι μηχανοδηγοί ήταν αναγκασμένοι και με εντολή σταθμαρχών να κινούνται κατά παράβαση των κανονισμών!
Η έκθεση είναι αποκαλυπτική. Τόσο για την ταυτοποίηση ξυλολίου έναν μήνα μετά το δυστύχημα όσο και για τις συνθήκες κυκλοφορίας των συρμών. Ακόμα και το ανθρώπινο λάθος θα μπορούσε να μην είχε οδηγήσει σε αυτήν την τραγωδία εἀν είχαν εγκατασταθεί και λειτουργούσαν τα προβλεπόμενα συστήματα ασφαλείας ή αν είχε επισκευαστεί το Κέντρο Τηλεδιοίκησης της Λάρισας, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2019.
Το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 48 ώρες, όπως επικαλείται η αμερικανική WSJ, ως αντίποινα για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας που είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, εκ των οποίων 7 ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το Ιράν δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές του αποφάσεις όχι τόσο γιατί φοβάται τις αντιδράσεις του Ισραήλ αλλά κυρίως γιατί μία επίθεση στο εβραϊκό κράτος θα εμπλέξει άμεσα και τις ΗΠΑ οι οποίες πάντοτε θα βρίσκονται στο πλευρό του.
Για το λόγο αυτό υπάρχουν διεθνείς πιέσεις όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα και την Ρωσία, με απώτερο στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, καθώς εάν υπάρξει εμπλοκή των Αμερικανών κατά του Ιράν θα υπάρξει αυτομάτως εμπλοκή και του ρωσοκινεζικού άξονα με κάθε τρόπο και μέσο.
Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ θα πρέπει να αναμένεται εντός των επόμενων 24 με 48 ωρών και το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια απευθείας ιρανική επίθεση από τα βόρεια ή τα νότια εδάφη του Ιράν, αν και σημειώνεται πως η Τεχεράνη δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές της αποφάσεις.
Το Axios, υποστηρίζει πως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεϊν Αμίρ Αμπντολάχιαν είπε στη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλέν Μπέρμποκ ότι το Ιράν θα ανταποδώσει το χτύπημα που δέχθηκε στην πρεσβεία του στη Συρία, αλλά τα αντίποινα θα είναι περιορισμένα, έτσι ώστε να μην προκαλέσει μια κλιμάκωση της έντασης.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως έχουν ήδη προειδοποιήσει το Ιράν να μην προχωρήσει σε ενέργεια που θα πυροδοτήσει έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά του το Ισραήλ υποστηρίζει πως είναι προετοιμασμένο για όλα τα πιθανά σενάρια και προειδοποιεί το Ιράν είναι έτοιμο για τα πάντα.
Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ υπογράμμισε πως το Ισραήλ θα ανταποδώσει άμεσα και με την κατάλληλη απάντηση σε περίπτωση που δεχθεί απευθείας επίθεση από το Ιράν.
«Απευθείας ιρανική επίθεση θα απαιτήσει προσήκουσα ισραηλινή ανταπόδοση εναντίον του Ιράν», είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.
Κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει χτυπήσει «κόκκινο» και εμπλέκει και την Ελλάδα καθώς μία ελληνική συστοιχία Patriot έχει μεταφερθεί εδώ και χρόνια στην Σαουδική Αραβία, όπου η αποστολή της είναι να προστατεύει τον εναέριο χώρο της από τους Ιρανούς.
Μάλιστα, από τη στιγμή που οι Ιρανοί έχουν προειδοποιήσει τα γειτονικά κράτη που φιλοξενούν αμερικανικές αεροπορικές βάσεις ότι μια επίθεση των ΗΠΑ από το έδαφός τους, θα μπορούσε να σημαίνει την έναρξη ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου, σημαίνει ότι αυτές αποτελούν άμεσο στόχο και μαζί τους και η ελληνική συστοιχία Patriot.
Μία σύγκρουση γύρω από το Ιράν μπορεί να επιφέρει συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία ακόμα χειρότερες από αυτές του πολέμου της Ουκρανίας.
Ακόμα και ένα απλό ιρανικό πυραυλικό χτύπημα μπορεί να ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου σε δυσθεώρητα ύψη που θα έχει άμεσες συνέπειες σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Το ελληνικό χρέος είναι 35% μεγαλύτερο τώρα από ότι ήταν όταν μπήκαμε στα Μνημόνια, κάτι που κάνει την Ελλάδα πραγματική πρωταθλήτρια στο να χρωστάει.
Οπως έγραφε το pronews.gr στις στις 31 Μαρτίου 2010 το χρέος ήταν 310,384 δισ. ευρώ και τότε τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ήταν 7,159 δις ευρώ και οι εγγυήσεις που είχαν παρασχεθεί από το δημόσιο στα 25,408 δισ. ευρώ.
Στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2023, έφτασε τα 360,17 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος καταγράφοντας άνοδο από τα 358,046 δισ. που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο!
Χρωστούσαμε δηλαδή, δύο μήνες πριν μπούμε στο Μνημόνιο πολύ λιγότερα από αυτά που χρωστάμε τώρα!
Είναι ή δεν είναι η μεγαλύτερη απάτη και το μεγαλύτερο έγκλημα στην νεότερη ελληνική ιστορία;
Ολα αυτά μετά από τρία Μνημόνια κι ένα «κούρεμα» ομολόγων (PSI) που αποτελείωσε την ελληνική οικονομία το 2012.
Το δημόσιο χρέος ως μερίδιο του ΑΕΠ έχει σκαρφαλώσει στο 168% το 2023, από 126% που ήταν το 2010.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γάλλος οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλωντ Τρισέ, μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε πως ανησυχεί για την επικινδυνότητα που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομική σφαίρα, και ιδιαίτερα για τα «βουνά» του δημοσίου χρέους που συσσωρεύονται.
Ο Ζ.Κ.Τρισέ επεσήμανε πως το συνολικό υπερβάλλον δημόσιο χρέος στον κόσμο ανερχόταν στο 75% του παγκόσμιου ΑΕΠ πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση της αμερικανικής Lehman Brothers, ενώ σήμερα ανέρχεται στο 114% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ως εκ τούτου, χαρακτήρισε την κατάσταση «πιο ανησυχητική» απ’ ότι ήταν στις συνθήκες που οδήγησαν στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – 2009.
Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βασίλι Αλεξέγιεβιτς Νεμπένζια, απαίτησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την «άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας», προκειμένου να παύσουν οι επιχειρήσεις της Ρωσίας κατά του «ουκρανικού καθεστώτος», όπως το χαρακτήρισε.
Η απαίτηση διατυπώνεται για πρώτη φορά και θυμίζει το τελεσίγραφο των Συμμάχων, Σοβιετικής Ένωσης, ΗΠΑ και Βρετανίας προς την Γερμανία στον Β’ΠΠ μετά την διάσκεψη της Τεχεράνης.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Μόσχα σκληραίνει την θέση της και εγκαταλείπει την μετριοπαθή απαίτηση για εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ που είχαν συναφθεί για την προστασία της ρωσόφωνης κοινότητας της Ρωσίας μετά το 2014.
Οι Ουκρανοί αποχωρούν από το ανατολικό Τσάσιβ Γιαρ – Συνεχές ρώσικο «σφυροκόπημα»
Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στο ανατολικό Tσάσιβ Γιαρ και υποχωρούν προς τη δυτική όχθη του ποταμού Σεβέρσκι Ντόνετς για να υπερασπιστούν τις τρεις γέφυρες και τον δυτικό τομέα της πόλης.
Η επίθεση των Ρώσων είναι σφοδρή και με μαζικούς βομβαρδισμούς από την ρωσική Αεροπορία και το ρωσικό Πυροβολικό δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τους Ουκρανούς.
Η διέλευση του ποταμού Σεβέρσκι Ντόνετς θα είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική επιχείρηση για τους Ρώσους και αξίζει να σημειωθεί ότι το Τσάσιβ Γιαρ, είναι κτισμένο πάνω σε ύψωμα, κάτι το οποίο προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους Ουκρανούς για να αμυνθούν.
Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτελεί ένα δεσπόζουν ύψωμα.
Το Τσάσιβ Γιαρ, είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος αλλά στην πραγματικότητα είναι το προγεφύρωμα που ζητάνε οι Ρώσοι για να θέσουν στο στόχαστρο τους την Κοσταντινόβκα και τα Κραματόρσκ-Σλαβιάνσκ.
Η Κοσταντινόβκα δέχθηκε μεγάλη επίθεση από σμήνη drones και πυραύλους, τα οποία χτύπησαν αποθήκες πυρομαχικών και δεξαμενές καυσίμων των ουκρανικών δυνάμεων.
Πρόκειται για μία πόλη η οποία πριν τον πόλεμο είχε πληθυσμό 65.000 κατοίκων και αποτελεί τον κύριο στρατιωτικό κόμβο στο κεντρικό Ντόνμπας μετά την πτώση του Μπάκχμουτ.
Στο βόρειο Ντόνμπας τον ρόλο αυτό τον παίζουν οι πόλεις Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ.
Μία αναπάντεχη περιπέτεια έζησε ηλικιωμένη η οποία επέστρεφε με λεωφορείο των ΚΤΕΛ από Άρτα για Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί η κηδεία του συζύγου της.
Μετακινούμενη με λεωφορείο των ΚΤΕΛ από την Άρτα στη Θεσσαλονίκη, αναγκάστηκε να περιμένει για πάνω από μία ώρα σε σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό, διότι την… ξέχασε ο οδηγός.
Σερβιτόρος του εστιατορίου του σταθμού, όταν αντιλήφθηκε το γεγονός, προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει τη γυναίκα. Βρήκε, μετά από αρκετή προσπάθεια το τηλέφωνο του οδηγού του λεωφορείου και του είπε να σταματήσει το όχημα και να μεταφέρει στο σημείο με δικό του αυτοκίνητο την ηλικιωμένη, ώστε να την παραλάβει. Βρέθηκε, ωστόσο, αντιμέτωπος με την απίστευτη αντίδραση του οδηγού, ο οποίος αδιαφόρησε και συνέχισε το δρομολόγιο.a
Τελικά, η ηλικιωμένη έφτασε μετά από μεγάλη καθυστέρηση στη Θεσσαλονίκη, με λεωφορείο… σχολικής εκδρομής, που έτυχε να κάνει στάση στο σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων.
Επέστρεφε από την κηδεία του συζύγου της
Ειδικότερα και σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας της 75χρονης, Απόστολο Τζαρό, το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 7 Απριλίου.
Η γυναίκα είχε χάσει το σύζυγό της και είχε μεταβεί στον τόπο καταγωγής του, σε χωριό έξω από την Άρτα, προκειμένου να τον κηδέψει. Λίγες μέρες μετά, την Κυριακή 7 Απριλίου, πήρε το δρόμο της επιστροφής, με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, για τη μόνιμη κατοικία της στη Θεσσαλονίκη. Όπως λέει ο κ. Τζαρός, στο λεωφορείο δεν υπήρχαν περισσότεροι από 10-12 επιβάτες.
Το λεωφορείο έκανε στάση σχεδόν στο μέσο της διαδρομής, σε σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων έξω από τα Γρεβενά. Η γυναίκα πήγε στην τουαλέτα και όταν βγήκε από αυτήν, δεν είδε το λεωφορείο στο χώρο στάθμευσης. Υπάλληλοι του καταστήματος της είπαν ότι μόλις είχε αναχωρήσει, με αποτέλεσμα η ηλικιωμένη να βρεθεί σε απόγνωση.
«Σερβιτόρος του εστιατορίου κάλεσε το σταθμό των ΚΤΕΛ Άρτας και ζήτησε το κινητό του οδηγού του λεωφορείου. Παρ’ όλο που εξήγησε την κατάσταση, πήρε την απάντηση ότι δεν είναι δυνατό να του το δώσουν, διότι, όπως του είπαν, πρόκειται για προσωπικό δεδομένο. Τελικά, μετά από αρκετή ώρα, του το έδωσαν. Τον πήρε τηλέφωνο ο άνθρωπος και του είπε να σταματήσει το λεωφορείο εκεί που βρίσκεται και να μεταφέρει στο σημείο ο ίδιος τη γυναίκα. Όμως, ο οδηγός αδιαφόρησε χαρακτηριστικά και συνέχισε το ταξίδι του», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τζαρός.
Μετά από αρκετή ώρα λεωφορείο που μετέφερε μαθητές σχολείου του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επέστρεφαν από σχολική εκδρομή, σταμάτησε στο σταθμό. Όταν οι εκπαιδευτικοί έμαθαν την περιπέτεια της ηλικιωμένης, προθυμοποιήθηκαν να τη μεταφέρουν εκείνοι μέχρι την έδρα του σχολείου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί παρέλαβε τη γυναίκα ο γιος της.
«Μπορεί η περιπέτεια της γυναίκας να είχε αίσιο τέλος, όμως, υπέστη μία μεγάλη ταλαιπωρία, η οποία οφείλεται στην αδιαφορία του οδηγού να εκτελέσει επαρκώς τα καθήκοντά του. Στο λεωφορείο υπήρχαν μόνο δέκα άτομα και έπρεπε να έχει εικόνα για τους επιβάτες του. Μία ηλικιωμένη γυναίκα αποτελεί μία χαρακτηριστική φιγούρα. Μπορεί να μην είχε καθόλου χρήματα επάνω της, αφού ξέρει ότι θα μεταφερθεί με το ΚΤΕΛ και στη συνέχεια θα την παραλάβει ο γιος της», τονίζει ο κ. Τζαρός.
Η θέση του ΚΤΕΛ Άρτας
Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Άρτας, Νεκτάριο Μήτσιο, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ηλικιωμένη έχει απολύτως δίκιο και ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστη.
«Έχω μιλήσει με τη γυναίκα και της είπα ότι έχει απολύτως δίκιο. Κακώς ο οδηγός δε μέτρησε τα άτομα που επέβαιναν στο λεωφορείο. Όταν τον πήραν τηλέφωνο, είχε φτάσει ήδη στην Κοζάνη. Από την πλευρά μου θα κινήσω όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τον οδηγό», αναφέρει ο κ. Μήτσιος.
sinidisi.gr
Για την πλήρη παράδοση του ΕΣΥ στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που προϋποθέτει την άσκηση ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ, έκανε λόγο η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά στη σημερινή ομιλία της στη Βουλή.
«Η δημιουργία του ΕΣΥ από το ΠΑΣΟΚ προέβλεπε ότι οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση μέσα από ενιαίο και αποκεντρωμένο εθνικό σύστημα υγείας. Θεωρείται το σημαντικότερο νομοθέτημα των πρώτων χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, με τον Παρασκευά Αυγερινό που το ξεκίνησε και τον Γιώργο Γεννηματά που το έκανε πράξη. Και εσείς το έχετε φέρει σε πλήρη απαξίωση» είπε ξεκινώντας την ομιλία της.
Συνεχίζοντας η βουλευτής, μετέφερε την απογοητευτική εικόνα που επικρατεί στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας. «Στο Νοσοκομείο Αγρινίου υπολειτουργεί η ΜΕΘ και ο μαγνητικός τομογράφος ενώ τα επείγοντα περιστατικά και τα εργαστήρια είναι υπό κατάρρευση. Προσλήψεις δεν γίνονται ενώ τα τελευταία τρία χρόνια τα κενά στις οργανικές θέσεις γιατρών αντί να μειώνονται αυξάνονται. Στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, που αντιμετωπίζει διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, το 45% του προσωπικού είναι επικουρικό. Στο Κέντρο Υγείας της Άνω Χώρας Ορεινής Ναυπακτίας, από το καλοκαίρι του 2023, λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης τους, δεν υπάρχει διευθυντής και οδηγός και η διοίκησή του ανατέθηκε στην υπεύθυνη του ΚΥ Ναυπάκτου».
Ενώ συμπλήρωσε λέγοντας: Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτών κατά κεφαλήν μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ σε επίπεδο μισθών, βρισκόμαστε στους τελευταίους μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
Σχολιάζοντας τα απογευματινά χειρουργεία, η Χριστίνα Σταρακά ανέφερε ότι θα αποδειχθεί ο Δούρειος Ίππος που θα οδηγήσει στην είσοδο ιδιωτών στις δημόσιες δομές υγείας. «Ταυτόχρονα είναι κοινωνικά χυδαίο να ζητάτε από τους ασθενείς που έχουν πληρώσει αιματηρές ασφαλιστικές εισφορές και σκληρούς φόρους να δώσουν ξανά μέχρι 2000 ευρώ για να χειρουργηθούν. Είτε λοιπόν θα προχωρήσετε σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις με εξοικονόμηση πόρων προς ενίσχυση του προσωπικού, αύξηση των αμοιβών του και ένταξη του στα βαρέα και ανθυγιεινά, είτε θα οδηγείστε σε άλλες λύσεις, που ανοίγουν την κερκόπορτα για την πλήρη άλωση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας από τα ιδιωτικά συμφέροντα και την εμπορευματοποίηση».
Κλείνοντας η βουλευτής, απηύθυνε ευχαριστίες και συγχαρητήρια στο ιατρικό, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του ΕΣΥ που προσφέρουν στους ασθενείς το μέγιστο των προσπαθειών τους με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία εδώ.
“Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Υγεία με στόχο τη διασφάλιση ενός ισχυρού, βιώσιμου και δικαιότερου Δημοσίου Συστήματος Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών”, δήλωσε από του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης.
Ο βουλευτής Θανάσης Παπαθανάσης παρουσίασε μία σειρά καίριων πτυχών για το επίμαχο νομοσχέδιο που ως στόχο έχει τη βελτίωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, επισημαίνοντας την ανάγκη για αλλαγές που θα φέρουν ποιοτικές βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη των πολιτών. Με εμφανή την πρόθεση για ανάπτυξη και προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις του τομέα της υγείας, ο κ. Παπαθανάσης υπογραμμίζει τη σημασία της διαρκούς επένδυσης στον κρίσιμο αυτόν τομέα. Σημείωσε δε ότι είναι πολύ σημαντική η δυνατότητα που παρέχεται στους ιατρούς του δημοσίου συστήματος υγείας να ασκούν ιδιωτική πρακτική αξιοποιώντας την κλινική τους εμπειρία. Αυτή η μεταρρύθμιση σε συνδυασμό με τις επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις και τις αυξήσεις στα εισοδήματα των ιατρών επιδιώκουμε να κάνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πιο ελκυστικό.
Το νομοσχέδιο, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης, στοχεύει στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που επηρεάζουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με ρεαλισμό και σοβαρότητα. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αφορά την διεύρυνση της πρόσβασης σε προληπτικά προγράμματα, όπως ακριβώς αποτυπώνεται στην επέκταση του ηλικιακού ορίου για τις μαστογραφίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», ώστε να περιλαμβάνει γυναίκες ηλικίας από 45 έως 74 ετών, τη ρύθμιση των συνταγογραφήσεων των φαρμάκων και την διαπραγμάτευση των τιμών τους, καθώς και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των φορέων υγείας. Επιπλέον, τονίζεται η ενίσχυση της διαδικασίας αδειοδότησης ιδιωτικών κλινικών και η ορθολογική διαχείριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νοσοκομείων, σε μία λογική εξορθολογισμού και διευθέτησης χρόνιων ζητημάτων της δημόσιας διοίκησης.
Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε ο κ. Παπαθανάσης στην αξιοποίηση των φαρμακείων ως σημεία εμβολιασμού κατά της covid-19, καθώς διαθέτουν ένα άρτια εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο επιστημονικό προσωπικό και ένα μεγάλο και πυκνό δίκτυο δομών σε όλη τη χώρα ενώ η αποτελεσματικότητα τους στον εμβολιασμό κατά της γρίπης αλλά και η σημαντική συνεισφορά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας είναι αποδεδειγμένη.
Ο κ. Παπαθανάσης κάλεσε την Αντιπολίτευση να εξετάσει προσεκτικά το νομοσχέδιο και να συνεργαστεί για το κοινό καλό, υποστηρίζοντας ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. «Έχουμε υποχρέωση διασφάλισης ενός ισχυρού, βιώσιμου, και δίκαιου Δημοσίου Συστήματος Υγείας που θα παρέχει υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε κάθε στάδιο της ζωής των πολιτών».
Καταλήγοντας ο κ. Παπαθανάσης τόνισε την δέσμευση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας ως πυλώνα για την ευημερία, την συνοχή και την ποιότητα ζωής των πολιτών, επιβεβαιώνοντας πως η προτεινόμενη μεταρρύθμιση προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπαθανάση: