Πέμπτη, 12η Σεπτεμβρίου 2024  2:17: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Τροπολογία για την ύπαρξη 2 αυτόνομων Πρωτοδικείων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι κατέθεσε απόψε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά, με στόχο να περιληφθεί στο αυριανό υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μένοντας πιστή στη διακηρυγμένη θέση που διατύπωσε δημόσια για το θέμα από την πρώτη στιγμή που το Υπουργείο αποφάσισε να δώσει στο φως τα σχέδια του για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, η Χριστίνα Σταρακά με την τροπολογία της αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία και ευρήματα που καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη αυτόνομων Πρωτοδικείων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Την ίδια στιγμή, καλεί όλους τους βουλευτές του νομού να τη στηρίξουν.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της σημειώνει: «Αρχικά, η απόφαση για τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Αγρινίου είναι απολύτως ορθή και καλοδεχούμενη, μιας και βρίσκεται στη μεγαλύτερη πόλη του νομού που αποτελεί και έδρα του Εφετείου. Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο Αγρινίου εξυπηρετεί περίπου 119.000 πολίτες που κατοικούν στο Αγρίνιο καθώς και όσους ζουν σε περιοχές πλησίον της πόλης.

Από εκεί και πέρα, στο άρθρο 6 παρ 1 εδ α) ορίζεται: «α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως έδρα πρωτοδικείου και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο…. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι…

Κατόπιν αυτών, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου καθίσταται έτσι το μόνο που δεν ορίζεται ως «έδρα Πρωτοδικείου», παρότι η Ι.Π. Μεσολογγίου είναι πρωτεύουσα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Και συμπληρώνει: «Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση Περιφερειακή Ενότητα της Ελλάδας (5.500 τ.χλμ). Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της με το προβληματικό οδικό δίκτυο και τον μεγάλο ορεινό όγκο περιοχών όπως ο Βάλτος, το Θέρμο και το Ξηρόμερο, δυσκολεύουν την πρόσβαση των πολιτών στις δικαστικές δομές και καθιστούν απαγορευτική έως επικίνδυνη οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του δικαστικού χάρτη της περιοχής. Παράλληλα η Αιτωλοακαρνανία, μία από τις φτωχότερες Π.Ε. της χώρας, χρειάζεται στήριξη από την Πολιτεία για την οικονομική και κοινωνική στήριξη των κατοίκων της και την ανάπτυξη των κοινωνιών της και όλων των πόλεων και χωριών της και όχι αποξένωση των κατοίκων της από τις δημόσιες δομές, επιβάρυνση με μετακινήσεις και περαιτέρω δυσκολία στην πρόσβαση στην δικαιοσύνη».

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι υπάρχουν όλοι εκείνοι οι λόγοι (πληθυσμιακοί, γεωμορφολογικοί και αναπτυξιακοί) που δικαιολογούν την ύπαρξη δύο (2) αυτόνομων Πρωτοδικείων», υπογραμμίζει κλείνοντας την τροπολογία της.

Σε δήλωση της, η Χριστίνα Σταρακά εξάλλου σημειώνει: Mε τις πολιτικές του το Υπουργείο και η κυβέρνηση παίζουν το παιχνίδι «διαίρει και βασίλευε» προκαλώντας αναταραχή και σπέρνοντας τη διχόνοια στον νομό. Γι΄αυτό και εμείς μέχρι τέλους θα στηρίξουμε το δίκαιο αίτημα της διατήρησης των 2 κεντρικών αυτόνομων Πρωτοδικίων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι».

 

 

Ερωτήματα για το επίπεδο «λειτουργικότητας» και απονομής της Δικαιοσύνης προκαλεί η σημερινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με βάση την οποία αθωώθηκαν άπαντες πλην έξι κατηγορουμένων για το έγκλημα στο Μάτι και αυτών οι ποινές ήταν εξαγοράσιμες με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι!

Ένα έγκλημα που κόστισε την ζωή σε 104 ανθρώπους και προϊδεάζει για το τι είδους απόφαση θα εκδοθεί μετά από… χρόνια για το επίσης έγκλημα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε άλλους 57 συνανθρώπους μας.

Από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια και εξαιρέθηκε ο δικαστικός κλάδος από τις μειώσεις μισθών, συντάξεων κ.λ.π, παρατηρείται, πέραν από το «σφράγισμα» του φακέλου των μνημονίων, δηλαδή ότι έκριναν οι δικαστές ως νόμιμη την εκχώρηση δημοσιονομικής κυριαρχίας σε ξένους δανειστές (αυτό έκριναν με ότι συνεπάγεται καθώς η δημοσιονομική και αρχεία φτάνει μέχρι την εθνική κυριαρχία), παρατηρούνται δικαστικές αποφάσεις που προκαλούν ερωτήματα.

Δηλαδή ο Δ.Λιγνάδης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλακή και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο γνωστός δικηγόρος ο οποίος καταδικάστηκε σε 45 χρόνια φυλακή για βιασμούς ανηλίκων και δεν δημοσιεύεται το όνομα του!

Ακόμα και ο Ηλίας Μίχος θα τη γλίτωνε αν δεν υπήρχε τόσο σφοδρή κοινωνική αντίδραση.

Έχουμε τις περιπτώσεις των Τεμπών με την Δικαιοσύνη να κινείται σε απίστευτα αργούς ρυθμούς, και τώρα την περίπτωση στο Μάτι, όπου ουσιαστικά δεν καταδικάστηκε κανείς (πέραν των έξι που έλαβαν «διακοσμητικές» ποινές).

Το θέμα δεν είναι κομματικό αλλά εθνικό.

Και έρχεται η αυστηροποίηση των ποινών όπου μία καταδίκη δύο ετών και μίας ημέρας για π.χ. «συκοφαντική δυσφήμιση» ενός υπουργού ή ενός συγγενούς υπουργού, την οποία θα την κρίνουν αυτοί οι δικαστές, θα οδηγεί εκδότες και δημοσιογράφους στην φυλακή!

Το ότι στις φυλακές, τα κτίρια  δεν επαρκούν ούτε για τους νυν καταδικασμένους είναι απλά η αφορμή για ένα νομοσχέδιο περί ιδιωτικών φυλακών όπου οι κατασκευαστικές εταιρείες του στενού περιβάλλοντος του Μεγάρου Μαξίμου πάντα, θα κατασκευάζει-οικοδομεί σωφρονιστικά ιδρύματα και θα τα εκμεταλλεύονται όπως συμβαίνει τώρα με την Αττική Οδό!

Αυτή είναι η «νέου τύπου δημοκρατία» την οποία στοχεύει α εγκαθιδρύσει το συγκεκριμένο σύστημα εξουσίας με πρόφαση την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, και όταν εννοούν εγκληματικότητα, εννοούν όσους τους αντιπολιτεύονται.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και νομική εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προχώρησε σε παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ζήτησε να ερευνηθεί η πρόεδρος του δικαστηρίου, για το πως έτυχε η ίδια να προεδρεύσει σε τρεις συνδεδεμένες υποθέσεις, του Φαλήρου, της Μάνδρας και του Ματιού!

Οι πλημμύρες της Μάνδρας, αφορούσαν επίσης πολλαπλούς θανάτους καθώς είχαν χάσει την ζωή τους από αυτές 24 άνθρωποι.

«Πιστεύω βαθιά στο δίκαιο και ντρέπομαι για τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το έγκλημα στο Μάτι.

Ντροπή που ένα δικαστήριο αντί να πράξει το αυτονόητο, να διαγνώσει δηλαδή ότι το έγκλημα είναι κακούργημα, ότι έπρεπε να δικάζεται από μεικτό ορκωτό και να παραπέμψει στο αρμόδιο δικαστήριο, ήρθε σήμερα, για να αποφανθεί ότι είναι αθώοι 15 βασικοί κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων εκλεκτά πρόσωπα του κ. Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων και η κυρία Δούρου. Είναι αθώοι όλοι αυτοί», ανέφερε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου, ότι τελικώς δεν έφταιξε κανείς», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις σε τοποθεσίες κατά μήκος του μετώπου στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας ένα χωριό στην περιοχή του Ντονέτσκ, εξασφαλίζοντας προνομιακές θέσεις στην περιοχή του Χαρκόβου και αποκρούοντας μια σειρά ουκρανικών επιθέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η Ρωσία κατέχει περίπου το 18% της Ουκρανίας, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα, και έχει επεκτείνει τα εδάφη της από την αποτυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου το 2023, η οποία δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Μετά την πτώση της Αβντιίβκα, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε μια σειρά καταλήψεων σε χωριά στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διατάξει τον ρωσικό στρατό να προχωρήσει περαιτέρω μέσα στην Ουκρανία μετά την πτώση της πόλης, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μέσα σε χάος.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει τότε την υποχώρηση του στρατού της από την Αβντιίβκα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το χωριό Σεμένιφκα, νοτιοδυτικά της Αβντιίβκα, και ότι κατάφερε να συντρίψει τις ουκρανικές δυνάμεις και ξένους μισθοφόρους σε διάφορα χωριά της περιοχής.

Επιπλέον, η Ρωσία αναφέρει ότι κατάφερε να εκδιώξει τα ουκρανικά στρατεύματα στις περιοχές Σινκίφκα στο Χαρκόβο και σε άλλα σημεία κατά μήκος του μετώπου, καθώς και ότι έπληξε εργαστήρια κατασκευής drones.

Από την πλευρά του, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν επιθέσεις κοντά στην Σεμένιφκα και αντιμετώπισαν μια σειρά άλλων ρωσικών επιθέσεων.

Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου προβλέπει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν επιτυχίες.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, για την αύξηση των πιστώσεων του Μέτρου 4, Υπομέτρο 4.1, Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Η κατανομή των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης που ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προκαλέσει αγανάκτηση και αναστάτωση μεταξύ του αγροτικού κόσμου της χώρας και συγκεκριμένα στους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικότερα, αναγνωρίζουμε σαφώς την ιδιαιτερότητα των αιτήσεων ανά Περιφέρεια αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην μεγάλη αδικία που βιώνουν οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας οι οποίοι είδαν να λαμβάνουν 57% ποσοστιαία αύξηση επί της πρώτης κατανομής ενώ σε άλλες Περιφέρειες, που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τον κ. Αυγενάκη, το ποσοστό φτάνει ή και ξεπερνάει το 100%.

Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι θεωρούμε αδιανόητο να υποκρύπτονται ψηφοθηρικοί λόγοι στην άνιση κατανομή κονδυλίων για τα προγράμματα που αφορούν επενδύσεις με σκοπό τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την ψηφιακή μετάβαση του πρωτογενή τομέα, απλώς και μόνο για μερικές ψήφους και για πελατειακές σχέσεις του Υπουργού.

Αυτά είναι χαρακτηριστικά μιας άλλης εποχής που αν ισχύουν έρχονται να επιβεβαιώσουν πως η δεξιά παράταξη δεν παρέκλινε ποτέ από τις αρχές της: ρουσφετολογία και πελατειακές σχέσεις διακατείχαν και φαίνεται πως διακατέχουν ακόμα την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διαφωνούσαμε εξαρχής με την έννοια του επιλαχόντα αγρότη. Για εμάς προτεραιότητά είναι η ενίσχυση, η προστασία και η βιωσιμότητα του αγροτικού εισοδήματος μέσα από παραγωγικές επενδύσεις των ίδιων των αγροτών και των συλλογικών τους σχημάτων και όχι χαϊδεύοντας αυτιά ημετέρων».

Το δικαστήριο επέβαλε στους έξι καταδικασθέντες για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς ποινές από τρία έως 111 χρόνια συνολικά, μόνο που δεν πρόκειται να μπει κανένας στην φυλακή!

Οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ η ημέρα με τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν να καλούνται να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ!

Ήδη οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι!

«Να κάνουμε κανέναν έρανο … Ντροπή….» φώναζαν ενώ μάλιστα κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων κινήθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορουμένους πετώντας ακόμα και καρέκλες.

Ο κόσμος έκλαιγε ενώ οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από τους αστυνομικούς που παρενέβησαν.

Νωρίτερα το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους:

Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)

Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),

Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)

Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),

Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και

Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση.

Αντίθετα, απέρριψε τα ελαφρυντικά που ζήτησαν ο κ. Ματθαιοπουλος και ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά.

«Και επαίνους μην ξεχάσετε να τους δώσετε», φώναξε από τα έδρανα των δικηγόρων η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου που εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων στο δικαστήριο.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 17/04/2024

Της:                Μαρίας Αθανασίου, Βουλευτού Β΄2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

Προς:             Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ:           «Ανάγκη δημιουργίας Μητρώου στρατηγικώς ασυνεπών ενοικιαστών προς προστασία των εκμισθωτών»

Κύριε Υπουργέ,

Η ελληνική νομοθεσία περί μισθωτικών διαφορών αφήνει ανυπεράσπιστους τους εκμισθωτές έναντι των συνειδητώς κακοπληρωτών μισθωτών, διότι δεν προβλέπεται, ούτε άμεση έξωση σε περιπτώσεις διεγνωσμένης κακοπιστίας των μισθωτών, ούτε καν έξωση σε περιπτώσεις εγκατάλειψης του μισθίου από τον μισθωτή, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στη νομοθεσία άλλων χωρών, όπου υφίστανται άμεσες διαδικασίες απόδοσης της χρήσης του μισθίου στον εκμισθωτή, σχετικά. Επιπροσθέτως, σε άλλες χώρες, οι μισθωτές υποχρεούνται να ορίζουν εγγυητές της μισθωτικής σύμβασης. Αντιθέτως, στην Ελλάδα, οι ισχύουσες διαδικασίες, με την πολύμηνη διάρκειά τους, ουσιαστικά, χαρίζουν μήνες δωρεάν διαμονής σε κακόπιστους μισθωτές. Παράλληλα, η Πολιτεία, παρ΄ ότι απαιτεί φόρο ακόμη και για μη εισπραττόμενα μισθώματα και ΕΝΦΙΑ, δεν επιτρέπει στους εκμισθωτές την δυνατότητα ελέγχου της φερεγγυότητας των μισθωτών του ακινήτου τους, ούτε εγγυάται με επί τούτου νομοθετικές προβλέψεις την αζήμια για τους ιδιοκτήτες αποκατάσταση τυχόν ζημιών, είτε δήθεν λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων, είτε δήθεν λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα της μίσθωσης. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να παράσχετε βοήθεια στους ιδιοκτήτες ακινήτων που πέφτουν θύματα κακόπιστων ενοικιαστών, με το να δρομολογήσετε την κατάρτιση Μητρώου κακόπιστων ενοικιαστών, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, εξασφαλίζοντας προστατευόμενη πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα, προς προστασία των καλόπιστων ιδιοκτητών και θεσμοθετώντας την υποχρέωση ύπαρξης φερέγγυου εγγυητού σε κάθε μισθωτική σχέση, με παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών, κατά περίπτωση, είτε με όποιο άλλο πρόσφορο μέσο;
  1. Προτίθεσθε να λάβετε την απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να επιταχυνθούν οι εξωστικές διαδικασίες και να απαλλάσσονται έτσι από τα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πέφτουν θύματα ασυνεπών και κακόπιστων ενοικιαστών;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Αθανασίου

Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 10:00

Έξι ένοχοι για την τραγωδία στο Μάτι

Σε μια κατάμεστη αίθουσα γεμάτη συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες έπεσε η «αυλαία» της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μέσα σε έντονο φορτισμένο κλίμα, με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο να καταδικάζει 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους.

Έξι ένοχοι
Το δικαστήριο ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Δεκαπέντε αθωώθηκαν
Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Ξέσπασαν οι συγγενείς
«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φύλαξη! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!» φώναξε η μητέρα ενός θύματος που πλησίασε πρώτα την Ρένα Δούρου αμέσως μετά την ομόφωνη αθώωση της και μετά πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε κοιτάζοντας έναν προς έναν τους κατηγορουμένους που είχαν μείνει στο εδώλιο.

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη. Ντροπή» φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.

in.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Πράσινοι – Οικολογία και η «ΝΕΜΕΣΙΣ Πανελλήνια Ομοσπονδία για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Αντι- Κυνήγι» με ημερίδα που διοργάνωσαν άνοιξαν τον δημόσιο διάλογο για την Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι.

Είναι η πρώτη φορά, που σε προεκλογική περίοδο, ανοίγει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την ισορροπία των οικοσυστημάτων και όπως αποδείχθηκε οι Πράσινοι μέσα από την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία τους έχουν κατορθώσει να ευαισθητοποιήσουν και τα άλλα κόμματα.

Τόσο η ΝΕΜΕΣΙΣ όσο και οι Πράσινοι – Οικολογία έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα του κυνηγιού διότι πολύ απλά το κυνήγι δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αποδεκτή ψυχαγωγία.

Τις θέσεις των Πράσινων Οικολογία ανέπτυξαν το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος και υποψήφια ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ Εφη Δόδουρα (Πρόεδρος του φιλοζωϊκού Σωματείου «Άργος») και ο Σταύρος Καραγιλάνης παραγωγός καινοτόμων τροφίμων, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής των Πράσινων Οικολογία στο ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ.

Τις θέσεις της ΝΕΜΕΣΙΣ ανέπτυξαν η κα Νατάσσα Μπομπολάκη Πρόεδρος του σωματείου
και οι αντιπρόεδροι Φωτεινή Αθανασοπούλου και Βαγγέλης Στογιάννης

Τις ομιλίες συμπλήρωσε και ο Χρήστος Τακλής από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Όλοι οι ομιλητές κατέγραψαν την ανεξέλεγκτη και τις περισσότερες φορές παράνομη υπερθήρευση και κυρίως την έλλειψη αξιόπιστων μελετών για την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και των αναγκών μείωσης που υπάρχουν.
Επίσης όλοι σημείωσαν την απαράδεκτη κατάσταση οι ίδιοι οι κυνηγετικοί σύλλογοι να διαχειρίζονται και να ρυθμίζουν το κυνήγι και το νομικό του πλαίσιο.  

Τη διαμόρφωση μια συναινετικής συνείδησης που σχηματίζεται σιγά σιγά μεταξύ των κομμάτων, ανέδειξαν και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, και των κομμάτων που χαιρέτησαν την ημερίδα και άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως είπαν τους προβληματισμούς του σωματείου «ΝΕΜΕΣΙΣ» και των Πράσινων.

Χαιρετισμό απηύθυναν:
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων
Κ. Κωνσταντίνος Παγινέτας. 
Η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής 
κα Δήμητρα Αγγελάκη. 
Η υπεύθυνη του Τομέα Δικαιωμάτων του ΖΥΡΙΖΑ κτηνίατρος κα Λουκάκη Κατερίνα. 
Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ κ. Ηλίας Παπαθεοδώρου 
Και ο Συμπρόεδρος του κόμματος Πράσινοι – Οικολογία κ. Ηλίας Γιαννίρης.

Ακολουθούν και δίνονται στην δημοσιότητα (ως παράρτημα) οι 15 άμεσες προτάσεις από τους Πράσινους - Οικολογία, για περιορισμό των επιπτώσεων του κυνηγιού.

Η μαζική θανάτωση ζώων δεν αποτελεί για μας αποδεκτή ψυχαγωγία: προσβλέπουμε σε  πολιτισμικές αλλαγές που θα οδηγήσουν και τους κυνηγούς στην αναζήτηση ήπιων και βιώσιμων μορφών επαφής με τη φύση. 

Στο μεταξύ προωθούμε άμεσα ολοκληρωμένες πολιτικές περιορισμού των επιπτώσεων του κυνηγιού, με: 
•       Συντόμευση της κυνηγετικής περιόδου κατά 2 μήνες: Φεβρουάριο και Αύγουστο-μέσα Σεπτεμβρίου.  
•       Χαμηλότερα όρια θηρεύσιμων ειδών, θέσπιση ορίων και για τα ζώα όπου σήμερα δεν προβλέπονται.  
•       Διαφάνεια στις απογραφές Άγριας Ζωής («θηραμάτων»).
•       Οριοθέτηση συγκεκριμένων περιοχών όπου θα επιτρέπεται το κυνήγι, με αυξημένη ελάχιστη απόσταση από κατοικίες, ώστε να προστατεύεται το δικαίωμα όλων των πολιτών για ήπια και ασφαλή επαφή με τη φύση. 
•       Ακριβότερες άδειες κυνηγιού, με αυστηρότερους κανόνες και κριτήρια. 
•       Σταδιακή καθιέρωση επιπλέον ποσού ανά θηρευόμενο ζώο ή πουλί. 
•       Κέντρα Περίθαλψης τραυματισμένων άγριων ζώων και πουλιών σε όλη την Ελλάδα με δημόσια χρηματοδότηση. 
•       Οργανωμένη ενημέρωση των κυνηγών για ευαίσθητα οικοσυστήματα και απειλούμενα είδη.
Στα θέματα των κανόνων και της τήρησής τους: 
•       Αποδέσμευση της θηροφυλακής από τους κυνηγετικούς συλλόγους. Λειτουργία της ως δημόσιου ελεγκτικού μηχανισμού. 
•       Αυστηρότεροι έλεγχοι και ποινές για λαθροθηρία, αλλά και για χρήση κυνηγετικών όπλων από ανηλίκους ή χωρίς άδεια. Απαγόρευση συμμετοχής ανηλίκων σε εξόδους κυνηγών, καμία έξοδος με κυνηγετικά όπλα και πρόσχημα την εξάσκηση σε περιόδους που δεν επιτρέπεται το κυνήγι. 
•       Ασφαλής φύλαξη των όπλων από δημόσια αρχή στο τέλος της κυνηγετικής περιόδου, για περιορισμό της λαθροθηρίας, αλλά και της παράκαμψης των περιορισμών στην οπλοκατοχή. 
•       Συστηματικοί έλεγχοι τήρησης της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς (στείρωση, σήμανση), και για τους σκύλους των κυνηγών.  
Ολική απαγόρευση του κυνηγιού:
•       Στην Αττική, όπου η πανίδα και ο χώρος της έχουν περιοριστεί κατά πολύ, 
•       Στις καμένες/αναδασωτέες περιοχές για 5-10 χρόνια, μαζί με οριοθετημένη περίμετρο 20-25 χλμ. όπου αναζητά καταφύγιο και τροφή όση άγρια ζωή έχει επιβιώσει. 
Παράλληλη δυνατότητα σε κάθε Δήμο να επιβάλλει, στην περιοχή του, επιπρόσθετους περιορισμούς ή απαγορεύσεις. 
Την ημερίδα μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.youtube.com/watch?v=lR6geZ1gjSo