Παρασκευή, 24η Μαίου 2024  5:08: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 23:09

Ισραήλ: Οριστική η απόφαση για πλήγμα στο Ιράν – «Θα χτυπήσουμε ευαίσθητες εγκαταστάσεις»

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καθορίσει τον τρόπο ανταπόκρισης στην πρόσφατη επίθεση από το Ιράν, αλλά δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τον χρόνο για την αντεπίθεση.

Η απάντηση του Ισραήλ στην μαζική επίθεση από το Ιράν θεωρείται δεδομένη, με τις αποφάσεις για την έναρξη και διεξαγωγή της να βρίσκονται στα χέρια της ισραηλινής ηγεσίας, πολιτικής και στρατιωτικής.

Οι υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης φαίνεται πως συνέστησαν στον Νετανιάχου να επιτεθεί σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Οι περισσότεροι από τα ισραηλινά κέντρα λήψης αποφάσεων πιστεύουν ότι η δράση πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η ισραηλινή απάντηση θα είναι περιορισμένου εύρους. Το Ισραήλ, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, εξετάζει ένα «στενό και περιορισμένο» χτύπημα μέσα στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα από το Ισραήλ για τα σχέδιά του.

«Ελπίζουμε να μας δώσουν κάποια προειδοποίηση ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, όχι μόνο το στρατιωτικό αλλά και το διπλωματικό σε όλη την περιοχή», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μας προειδοποιήσουν. Γνωρίζουν ότι όταν μας προειδοποιήσουν είναι πιθανό να δηλώσουμε και πάλι την αντίθεσή μας σε ό,τι πρόκειται να πραγματοποιήσουν».

Τα συστήματα που εξετάζονται για χρήση στην επίθεση αντιποίνων 

Μετά από εικασίες για χρήση είτε συμβατικού οπλοστασίου με μαχητικά αεροσκάφη και κατευθυνόμενες βόμβες και βλήματα, ή βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Jericho, πηγές αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί σχεδιαστές έχουν καταλήξει σε μία «μικτή» λύση.

Πιθανό πλέον είναι να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε ευρεία κλίμακα ο αεροβαλλιστικός πύραυλος Rocks, ένα πυραυλικό υπερηχητικό βλήμα, το οποίο παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον ρωσικό πύραυλο Kinzhal. 

Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει το μαχητικό F-15I ως φορέα εκτόξευσης, ενώ η αναχαίτισή του, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, απαιτεί αντιαεροπορικά συστήματα με αντιβαλλιστικές δυνατότητες.

Η συγκεκριμένη επιλογή είναι λογική, καθώς επιτρέπει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ένα βαλλιστικό βλήμα, χωρίς να αναγκαστεί να εκτοξεύσει πυραύλους Jericho, οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της πυρηνικής αποτροπής των Ισραηλινών και υπάρχουν σε περιορισμένο αριθμό στο οπλοστάσιο της ισραηλινής Αεροπορίας.

pronews.gr

Πολυμέσα

Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση στο «Χ»

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 23:18