Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  2:41: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 18:26

Μητσοτάκης: «Ύστατο συνταγματικό εργαλείο η επίταξη, αν χρειαστεί θα το χρησιμοποιήσω»

Μήνυμα αισιοδοξίας στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, τονίζει ότι μετά τον κάβο της πανδημίας – τον οποίο χαρακτηρίζει “τελευταίο κάβο της περιπέτειας”- η χώρα θα κάνει άλμα δεκαετίας στον τομέα της ανάπτυξης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, καθώς στόχος του είναι η κυβέρνηση να κριθεί για τη συνολική πολιτική της, και για τα συγκεκριμένα “παραδοτέα” που αφορούν την ανάταξη της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι βασικός στόχος παραμένει μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από κάποιο βαρύ νόσημα, και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι “φτάνουμε στο τέλος του πολέμου με τον κορονοϊό και στο τέλος θα βγούμε νικητές”. Εκτιμά ότι “παρά τις δυσκολίες η χώρα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες” και προσθέτει ότι “εάν η Ελλάδα είχε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, σήμερα θα θρηνούσαμε τα διπλάσια θύματα”.

Ύστατο όπλο η επίταξη

Ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται τις πολιτικές επιλογές του στο θέμα της επίταξης του ιδιωτικού ιατρικού τομέα, λέγοντας οτι “εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια. Όμως τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του”.

«Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας στηρίζεται σε δυο πυλώνες: Πρώτον, στην περαιτέρω ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με την αντιμετώπισης της διασποράς και αυξημένα τεστ, και δεύτερον στη μερική αποσυμπίεση “με μέτρα που θα δίνουν στους πολίτες μια ανάσα ελευθερίας”. Προαναγγέλλει επίσης ρυθμίσεις για σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου ως πρώτο βήμα απελευθέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Επίθεση στον Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ακόμη, ότι ο ίδιος επιδίωξε ήπιο πολιτικό κλίμα κάνοντας και αυτοκριτική, αλλά -όπως σημειώνει – “στη χώρα μας η πανδημία και ο κορονοιός εργαλειοποιήθηκαν, ταυτίστηκαν με την κυβέρνηση, αντί να είναι αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται, μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση που χτυπάει όλο τον κόσμο”. Κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι “εντάσσει τον covid στην ατζέντα της κομματικής μάχης” και τον Αλ. Τσίπρα ότι ακολούθησε ένα “υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ”.

Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι “προτιμά το δρόμο από το νόμο” ενώ για το θέμα του καταδικασθέντος τρομοκράτη τονίζει ότι “η δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του Κουφοντίνα”.

«Πρώτος ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα των διαδηλώσεων… Πρόκειται για μια κυνική επιλογή που υποτάσσει τη δημόσια υγεία στο κομματικό συμφέρον. Για να υπάρξουν νέοι “αγανακτισμένοι” ας πολλαπλασιαστούν οι διασωληνωμένοι. Αυτό σημαίνει στην πράξη η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ», είναι η δηκτική αναφορά του πρωθυπουργού.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την συνεχιζόμενη κριτική του Αλέξη Τσίπρα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει: «Την ώρα που η Ελλάδα εμβολιάζεται και χτίζει τείχος ανοσίας, εκείνος οικοδομεί το δικό του τείχος ανοησίας. Επιμένει να πολεμά όχι μόνο τον κλάδο του τουρισμού και τους εργαζόμενους αλλά και την εθνική οικονομία συνολικά. Πολεμά δηλαδή την ίδια του την πατρίδα.

Αστυνομική βία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του αντικρούει την κριτική περί ανοχής στην αστυνομική βία:

«Δεν μπορεί να εξισώνει κανείς κάποια μεμονωμένα περιστατικά με την ανοχή στην οργανωμένη βία… Ούτε να εξισώνεται η αστυνομική βία με τον κουκουλοφόρο που ρίχνει τη μολότοφ… Δεν κουνώ το δάχτυλο αλλά ανοίγω τα αυτιά μου για να ακούσω τους νέους. Να υποδεχθώ τη γόνιμη αμφισβήτησή τους. Αλλά όχι την καταστροφή και την τυφλή βία».

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να τις μετατρέψει σε ευρωτουρκικές, και τονίζει ότι στο προσφυγικό η Ελλάδα επέτρεψε στην Ευρώπη να διαπραγματεύεται με την Τουρκία από θέση ισχύος, κρατώντας τα σύνορά της στον Έβρο πριν από ένα χρόνο.

Πηγή: dikaiologitika.gr