Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:04: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020 13:29

Ελληνοτουρκικά: Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Κύπρου

Δεσμεύουν την περιοχή από σήμερα και μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου – «Έτοιμες να δράσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», λέει η Γενί Σαφάκ

Από μία κλωστή κρέμονται τα ελληνοτουρκικά με την Τουρκία να συνεχίζει την προκλητική της στάση.

Το βράδυ της Παρασκευής, η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Κύπρο, όπου και θα κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της νέας NAVTEX είναι από σήμερα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

 «Έτοιμες να δράσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», λέει η Γενί Σαφάκ 

Συνεχίζοντας την ακραία ρητορική της, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν την εντολή να δρουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό στην Αγκυρα.

Συγκεριμένα όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για σύγκρουση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δοθεί εντολή στους πλοιάρχους του Πολεμικού Ναυτικού να απαντούν σε πιθανές προκλήσεις, δίχως να ρωτούν στην Αγκυρα».

Ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία

 

Τη συναίνεση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για την ταχεία καταγραφή των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν υποχωρήσει από τις παράνομες ενέργειές της στα ύδατα Ελλάδος και Κύπρου, κατέγραψαν τα συμπεράσματα των 27 ΥπΕξ της ΕΕ που συναντήθηκαν ατύπως, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί και δεν δεχθεί τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει, όπως επιτάσσει η μεταπολεμική παράδοση στη χώρα, κάθε πιθανότητα διαλόγου πριν επιλέξει την ευθεία αντιπαράθεση, τότε οι κυρώσει ενδέχεται να επεκταθούν και να περιλάβουν την απαγόρευση ταξιδιών σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα από την Τουρκία, σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι κυρώσεις που σκέφτεται να επιβάλει η ΕΕ κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν δεχτεί το τελεσίγραφο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι εξής:
Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες και απαγόρευση ελλιμενισμού τους σε ευρωπαϊκούς λιμένες .

Συγκεκριμένες και στοχευόμενες κυρώσεις σε πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή και εισαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα

Απαγόρευση δανεισμού σε τουρκικές βιομηχανίες, επιχειρήσεις και ενδεχομένως και σε φυσικά πρόσωπα της Τουρκίας από ευρωπαϊκές τράπεζες.

protothema.gr

Διαβάστηκε 665 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020 14:08