Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  8:24: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2020

Διεργασίες και συζητήσεις συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, για τη σύνταξη νόμου λογοκρισίας και «φίμωσης» των social media, και ειδικότερα του twitter, αφού λόγω του πλήρη ελέγχου των ΜΜΕ, σκάνδαλα και μη αρεστές ειδήσεις διαδίδονται κυρίως από εκεί.

Τόσο βουλευτές, όσο και υπουργοί της ΝΔ είναι υπέρ μιας παρέμβασης φίμωσης του Twitter, που θα θυμίζει λογοκριτικό νομοσχέδιο... Ερντογάν,  καθώς εκεί  σε αντίθεση με το Facebook δεν υπάρχει, «λογοκριτής» που να κατεβάζει μη αρεστές αναρτήσεις ως «Fake news».

Μάλιστα αυτή η παρέμβαση όπως και το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις θα έχει την υποστήριξη του ξένου παράγοντα και θα εντάσσεται στην προσπάθεια κατάπνιξης και περιορισμού των λαϊκών αντιδράσεων ενόψει του νέου μνημονίου και της παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας στην Τουρκία.

Μη ξεχνάμε πως στο twitter πήρε μεγάλη έκταση και το θέμα για την τουρκική εισβολή στον Έβρο, αφού κανένα φιλοκυβερνητικό Μέσο δεν «τόλμησε» να ενημερώσει τους πολίτες.

Ο νόμος «φίμωσης» του Twitter θα περάσει μέσω της ενσωμάτωσης στην Ελλάδα της ευρωπαϊκής Οδηγίας  1808/2018. Σε αυτή προβλέπεται πως οι υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην Οδηγία 2010/12/ΕΕ, ώστε να προστατεύονται οι ανήλικοι από επιβλαβές περιεχόμενο, όπως η υποκίνηση βίας, μίσους και τρομοκρατίας.

Φυσικά η «υποκίνηση βίας, μίσους και τρομοκρατίας» θα ερμηνεύεται κατά το δοκούν στοχεύοντας κυρίως αντιπολιτευόμενες αναρτήσεις και λογαριασμούς.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Αποκάλυψη τώρα! Αυτός ο τίτλος ταιριάζει σε όσα ανέφερε ο Κ. Καραμανλής για την υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στην Πάτρα. Ένα έργο που το είχε καταγγείλει  ως φαραωνικό και ξαφνικά συμβιβάσθηκε εν μέρει με το πνεύμα του Φαραώ και εξήγγειλε την υπογειοποίηση σε μήκος 5,16 χλμ., αφήνοντας απ’ έξω το υπόλοιπο τμήμα. Ο λαός της Πάτρας και της Δυτ. Ελλάδας μπορεί να καταλάβει ότι, με την άσκηση πίεσης, μπορεί να πετύχει την υπογειοποίηση του όλου έργου, σε πείσμα των ψεμμάτων και της εικονικής πραγματικότητας, που καλλιεργείται μέσω μιάς πρωτοφανούς προπαγάνδας. Όπως λεφτά υπάρχουν για την προπαγάνδα, μπορεί να υπάρξουν για την υλοποίηση αναγκαίων έργων.

Σ’ ένα χωρίς προηγούμενο επικοινωνιακό event, ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίσθηκε στο Ελληνικό για να εγκαινιάσει την κατεδάφιση κτισμάτων (5 σε σύνολο 900). Εκτός κι αν η ικανότητα κατεδάφισης της κυβέρνησής του πρέπει να φθάσει ως αυτό το σημείο επικοινωνιακής υπερβολής για να εντοπισθεί το σημείο όπου το γελοίο συναντά το τραγικό της σημερινής οικονομικής κατάστασης.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον θετικό απολογισμό του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης στο 8ο”Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης” που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, αναφέρθηκεσετηλεοπτικήτουσυνέντευξηστονIonian TVο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας. 

O κ. Φεύγας τόνισε ότι μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε:

·         Να αποκαταστήσει το κύρος της χώρας στη διεθνή οικονομική κοινότητα με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού της χώρας να κυμαίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε χαμηλά επίπεδα.

·         Να αποκτήσει η χώρας μας ισχυρή διπλωματική φωνή κάτι που αποδείχθηκε εμπράκτως με τη στήριξη της Ελλάδας στην κρίση με την Τουρκία από όλους τους θεσμικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων συμμαχικών χωρών.

·         Την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 με αποτέλεσμα σήμερα η Ελλάδα να θεωρείται χώρα πρότυπο και σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο.

·         Την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων όπως για παράδειγμα το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό αλλά και δεκάδων άλλων σε όλη την χώρα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και προωθούν την ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Ο κ. Φεύγας αναφερόμενος στα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός σε μήνυμα του προς το «8ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης» που διοργανώθηκε στην Πάτρα και εξειδίκευσαν Υπουργοί της κυβέρνησης με την φυσική τους παρουσία τόνισε ότι:

«Για την Δυτική Ελλάδα προγραμματίζονται σημαντικά έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. Ο οδικός άξονας Πάτρας – Πύργου με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2023, η κάλυψη με φυσικόαέριο έως το 2024 των αστικών ιστών της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου, η σιδηροδρομική σύνδεση Πάτρας – Αθήνας με υπογειοποίηση σε σημαντικό κομμάτι που διέρχεται από τον αστικό ιστό της Πάτρας είναι μόνο μερικά από τα έργα που θα υλοποιηθούν και θα βάλουν την ευρύτερη περιοχή στο κάδρο της προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.»

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στη Σερβία για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορα προς τους Σέρβους. “Για δυσάρεστη και κακή απόφαση” έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ενώ οργή επικρατεί και στις τάξεις των τουριστικών πρακτόρων.

Η Ένωση Τουριστικών Πρακτορείων Σερβίας (YUTA) χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και κάλεσε τους τουριστικούς φορείς στην Ελλάδα να αντιδράσουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σύντομα την απόφαση που έλαβε για την απαγόρευση εισόδου των Σέρβων πολιτών. Ο κ. Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας λήφθηκε εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία και διότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό κάποιοι Σέρβοι τουρίστες, που πέρασαν τα σύνορα τις προηγούμενες ημέρες.

Εκτίμησε ότι, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τη νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την επιδημία, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Σερβία. Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας χαρακτήρισε «δυσάρεστη και κακή την απόφαση» υπογραμμίζοντας ότι «κυρίως βλάπτει τα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας».

Την Κυριακή στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 302 νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ κατέληξαν πέντε ασθενείς. Έτσι οι θάνατοι από τον κορονοϊό έφτασαν τους 311 και συνολικά από την εκδήλωση της πανδημίας έχουν νοσήσει 16.131 άτομα. Το Βελιγράδι αποτελεί την μεγαλύτερη εστία έξαρσης του νέου ιού. Εκτός από τα πέντε νοσοκομειακά συγκροτήματα στην πρωτεύουσα που έχουν ενταχθεί στο σύστημα των «Covid-19 νοσοκομείων» δημιουργείται και προσωρινή νοσοκομειακή δομή χωρητικότητας 500 κλινών στο κλειστό στάδιο μπάσκετ «Arena».

Στη Σερβία συνολικά σε έντεκα πόλεις επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Στο Κόσοβο επίσης υπάρχει έξαρση του κορονοϊού και χθες το απόγευμα η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία από τις 9:00 η ώρα το βράδυ μέχρι τις 6:00 η ώρα το πρωί σε τέσσερις πόλεις μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Πρίστινα. Χθες στο Κόσοβο κατέληξαν 9 ασθενείς (75 συνολικά από την εκδήλωση της πανδημίας) ενώ επιβεβαιώθηκαν 178 νέα κρούσματα.

https://www.dikaiologitika.gr/

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τη στιγμή που το Ισραήλ σχεδιάζει να διαπράξει το μεγαλύτερο, ίσως, από τα εγκλήματά του εναντίον του Διεθνούς Δικαίου, την προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης της Παλαιστίνης, επέλεξε η κυβέρνηση της ΝΔ να φέρει στην επιφάνεια και για κύρωση στη Βουλή, μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2013!

Μετά από 7 χρόνια και ενώ ακόμα και οι κυριότεροι Ευρωπαίοι «εταίροι» μας, η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και η Μ. Βρετανία, καταδικάζουν την τυχοδιωκτική και επικίνδυνη αυτή απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου, η Ελλάδα σύρεται σε μια όλο και πιο στενή, ανίερη συμμαχία με το κράτος-δολοφόνο της Μέσης Ανατολής. Μια σχέση που περνά από τα… χαριεντίσματα μεταξύ των αντιπροσώπων των δύο χωρών (χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ, δήλωσε με περίσσιο θράσος ότι στο Ισραήλ αισθάνεται σαν στο σπίτι του) και φτάνει μέχρι την πλήρη παράδοση νευραλγικών τομέων της εθνικής μας άμυνας, με την αμυντική συμφωνία στην οποία έχουμε ήδη αναφερθεί, αλλά και σημαντικών τομέων της εσωτερικής μας τάξης και ασφάλειας.   

Η «νέα» συμφωνία που έρχεται για κύρωση στη Βουλή αντικαθιστά την από 5/4/95 συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και (φυσικά) της τρομοκρατίας, η οποία είχε υπογραφεί από τους τότε υπουργούς Δημοσίας Τάξης της Ελλάδας, Ιωσήφ Βαλυράκη, και Αστυνομίας του Ισραήλ, Μοσέ Σαχάλ, και είχε κυρωθεί από την ελληνική Βουλή με τον νόμο 2383/1996, ΦΕΚ 40/Α/7-3-1996. Με τη «νέα» συμφωνία, η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ επεκτείνεται σε 18 τομείς, (αρ, 2, παρ. 1) μεταξύ των οποίων η «καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων που αφορούν όπλα και εκρηκτικά», η «προστασία δημόσιων/μαζικών εκδηλώσεων», οι «έρευνες και πληροφορίες για τη δημόσια ασφάλεια» και οι «έρευνες για αγνοούμενους και πρόσωπα που τέλεσαν αδικήματα στην επικράτεια του άλλου Συμβαλλόμενου». Μέρος της συμφωνίας (άρ. 3, παρ. στ), αποτελεί και η «διευκόλυνση της τεχνικής και τεχνολογικής ανταλλαγής τεχνογνωσίας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, των ασκήσεων και της προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών». Επίσης, η συμφωνία ρητά αναφέρει (άρθρο 4) ότι η συνεργασία περιλαμβάνει την «ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών δεδομένων»!

Δεν είναι να απορεί κανείς πώς και γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ «θυμήθηκε» αυτήν την από 7ετίας συμφωνία, και την φέρνει τώρα για κύρωση στη Βουλή. Τώρα που το Ισραήλ είναι στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας για εγκλήματά κατά της ανθρωπότητας, αλλά και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς βρίσκεται υπόδικος, αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες για τρεις υποθέσεις διαφθοράς. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι κυβερνώντες μας πετούν «σωσίβιο» στο εγκληματικό καθεστώς Νετανιάχου. Θα τολμήσουμε όμως να κάνουμε και μια υπόθεση: ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει αναδρομικά την εφαρμογή εδώ και 7 χρόνια αυτής της συμφωνίας, παρότι δεν είχε κυρωθεί με νόμο από τον ελληνικό κοινοβούλιο.

Η σύναψη τέτοιου είδους συμφωνιών με το σιωνιστικό κράτος θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις πολιτικές ελευθερίες στη χώρα μας – ή μάλλον ό,τι έχει απομείνει από αυτές. Το ποιους ορίζει το Ισραήλ ως «εγκληματίες» ή «τρομοκράτες» φαίνεται από το ποιοι γεμίζουν τις ισραηλινές φυλακές: Παλαιστίνιοι οι οποίοι ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην αντίσταση απέναντι στην κατοχή της χώρας τους και αγωνίζονται για να την απελευθερώσουν. Οι παράνομες συλλήψεις και κρατήσεις, καθώς και τα βασανιστήρια των κρατουμένων, όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι καθημερινή πρακτική στη χώρα που θέλει να φέρει τον τίτλο της «μόνης δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή». Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας και που παράνομα τους στερείται το δικαίωμα της επιστροφής στην πατρίδα τους, έχουν έναν επιπλέον λόγο να αισθάνονται ανασφαλείς με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. Το ίδιο και οι Έλληνες υποστηρικτές της Παλαιστίνης, οι οποίοι, εκτός από τη λογοκρισία και τη στοχοποίηση με τη ρετσινιά του «ρατσισμού» ή του «αντισημιτισμού» (όπως είθισται τελευταία να χαρακτηρίζεται η όποια κριτική ή απόρριψη του σιωνιστικού μορφώματος), θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο να βρεθούν τα προσωπικά τους δεδομένα στα χέρια της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας, της διαβόητης Mossad! Ήδη, ο νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος δίνει στις διωκτικές αρχές χωρών της ΕΕ τη δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφώνων Ελλήνων πολιτών. Πόσο δύσκολο είναι να επεκταθεί αυτή η δυνατότητα και για το Ισραήλ, στο πλαίσιο «της ενοποίησης και του συντονισμού της εξακρίβωσης […] στον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος και της δημόσιας ασφάλειας», που προβλέπεται (άρθρο 3, παρ. α) από αυτήν τη συμφωνία;

Επίσης, εύλογες ανησυχίες προκαλεί το γεγονός ότι βάσει αυτής της συμφωνίας, (άρ. 2 παρ. 2) «οι Συμβαλλόμενοι θα μπορούν να συνεργάζονται σε ζητήματα που αφορούν την οργάνωση, λειτουργία και ασφάλεια των κέντρων κράτησης, καθώς και σε ζητήματα σωφρονισμού», αν λάβουμε υπόψιν ότι σ’ αυτά ακριβώς τα ζητήματα, το Ισραήλ δίνει «ρεσιτάλ» καταπάτησης κάθε έννοιας ανθρώπινου δικαιώματος! Οι δε ελληνικές δυνάμεις καταστολής θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό την «τεχνογνωσία» που θα λάβουν από τις «έμπειρες» αντίστοιχες δυνάμεις του Ισραήλ, όπως επίσης και τον εξοπλισμό που θα προμηθευθεί η χώρα μας, ο οποίος έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του, δοκιμασμένος στην καταστολή των αμάχων της Παλαιστίνης!

Όπως κάθε απολυταρχικό καθεστώς, έτσι και το καθεστώς κατοχής της χώρας μας γνωρίζει ότι η επιβίωσή του εξαρτάται άμεσα από το πλήθος και την αποτελεσματικότητα των μεθόδων καταστολής του λαού που έχει στη διάθεσή του. Για τον λόγο αυτό απευθύνεται στους «ειδήμονες», στο μακροβιότερο κράτος κατοχής της εποχής μας, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσει και τα τελευταία ίχνη πολιτικής ελευθερίας και δημοκρατίας που έχουν απομείνει στη χώρα μας!

Πέραν αυτού, το γεγονός ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν καταδικάζει, αλλά αντίθετα επιβραβεύει και νομιμοποιεί το καθεστώς κατοχής της Παλαιστίνης˙ το γεγονός ότι φτάνουμε στο σημείο, ως χώρα, να αποδεχόμαστε και να νομιμοποιούμε ακόμα και την προσάρτηση των παράνομα κατεχόμενων εδαφών της Παλαιστίνης, αποδυναμώνει τα επιχειρήματά μας, όταν επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η πρόσδεση στον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και οι περίφημες «συμμαχίες» που συνάπτουν οι κυβερνώντες μας, αποδεικνύονται τόσο «συμφέρουσες», όσο θα ήταν μια «συμμαχία» προβάτων με μια αγέλη λύκων.

Μόνο η απελευθέρωση της χώρας μας από το καθεστώς κατοχής που της έχει επιβληθεί και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού κράτους, μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να συνάψουμε πραγματικές συμμαχίες, σε ισότιμη βάση και όχι με όρους υποτέλειας, συμμαχίες που θα προάγουν την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών. Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση, το ΕΠΑΜ θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι τέλους!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Επαίσχυντη προσπάθεια καταστολής και συκοφάντησης της συλλογικής δράσης. 

C:\Users\pelos\Desktop\thumbnail 2.jpgΤου Πελοπίδα Αντωνάκου, Δικηγόρου, Μ.Δ. Ιστορίας και θεωρίας Δικαίου

Κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το ανήκουστο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης με τίτλο «σχέδιο νόμου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» το οποίο επιχειρεί, για πρώτη φορά μετά το ν.δ. 794/1971 της δικτατορίας των συνταγματαρχών, να εισάγει τόσους και τέτοιους περιορισμούς στην ενάσκηση του ατομικού, κοινωνικού και πολιτικού δικαιώματος της ελευθερίας συνάθροισης, ώστε να μπορεί κανείς τεκμηριωμένα να μιλήσει για απόπειρα ενταφιασμού της συλλογικής πολιτικής δράσης και του κοινωνικού αγώνα.  Το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι», όπως στη συνταγματική θεωρία παραδοσιακά επικράτησε να ονομάζεται το δικαίωμα της συνάθροισης, αντιμετωπίστηκε πάντοτε με εχθρότητα  από την εκάστοτε εξουσία,  η οποία –όχι άδικα για τα συμφέροντά της- θεωρούσε ως κατεξοχήν επικίνδυνη για τη διαιώνισή της, τον γεωμετρικό πολλαπλασιασμό των ατομικών δυνάμεων που συνεπάγεται η συλλογική δράση.  Ειδικά η συνάθροιση και μάλιστα υπό τη μορφή της μαζικής διαδήλωσης μπορεί μέσα στις κατάλληλες αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες να εξελιχθεί ακόμη και σε μοχλό ανατροπής ξεπερασμένων κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων, εξεγέρσεων και επαναστάσεων. Ενώ είναι σε κάθε περίπτωση βέβαιο, ότι αποτελεί το πλέον πρόσφορο μέσο απόσπασης κατακτήσεων που βελτιώνουν τους όρους της ανθρώπινης ύπαρξης, στο έδαφος οποιουδήποτε συστήματος. Δεν είναι για το λόγο αυτό τυχαίο, ότι μέσα στις πρώτες πράξεις καθεστώτων σε συνθήκες όξυνσης της πολιτικής και κοινωνικής πάλης, η απαγόρευση και ο έλεγχος των συναθροίσεων κατέχει την πρωτεύουσα θέση. 

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του ισχύοντος συντάγματος  «1.  Oι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα. 2. Mόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Oι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει.»  Ειδικό περί συναθροίσεων νόμο, αφού «ανέστειλε» πρώτα τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις εξέδωσε για πρώτη φορά η χούντα των συνταγματαρχών ενώ καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν έφερε προς ψήφιση σχετικό εκτελεστικό νόμο, αφήνοντας διευρυμένα τα όρια του σχετικού δικαιώματος, προφανώς υπό το κράτος των επίσης διευρυμένων πολιτικών διεκδικήσεων της εποχής και του μαζικού δημοκρατικού κινήματος. 

Από εκεί και πέρα ο δρόμος ήταν μικρός. Σήμερα που πληθαίνουν τα αδιέξοδα του συστήματος, που το κράτος ως εγγυητής των συμφερόντων της καθεστηκυίας τάξης γίνεται όλο και αντιδραστικότερο στην προσπάθεια διαιώνισης των συμφερόντων της, εν μέσω απανωτών κρίσεων, έρχεται το εν λόγω σχέδιο νόμου, ως κρίκος μιας ευρύτερης αλυσίδας μέτρων έντασης της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής, να περιορίσει τόσο ασφυκτικά ακόμη και τα λεγόμενα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα, ούτως ώστε να σφραγίσει  περαιτέρω κάθε πιθανή ρωγμή κοινωνικής αντίδρασης, που μετά βεβαιότητας ακολουθεί στις παρούσες αλλά και στις μελλοντικές συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης. Αφού πρώτα καλλιέργησε τις πρόσφορες συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού μέσα από την εικονική κατασκευή μιας τάχα «κοινής γνώμης» που αγανακτεί δήθεν για τη διατάραξη της κυκλοφορίας των πόλεων από τις πορείες, τις διαδηλώσεις και τις διεκδικήσεις των ίδιων των κατοίκων της (!), έρχεται με την ίδια την αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νομοσχεδίου να καλύψει όπως λέει «ένα αναμφίβολα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών υπό το ισχύον Σύνταγμα». Οι συντάκτες του νομοσχεδίου πιστοί στη στρεψόδικη λογική της διπλής γλώσσας βαφτίζουν το κρέας ψάρι κάνοντας λόγο για προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, όταν στην αμέσως επόμενη πρόβλεψη τις καταργούν και τις στραγγαλίζουν.

Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, η διαδήλωση, παύει να  αντιμετωπίζεται  ως μια αναγκαία και φυσική κοινωνική δραστηριότητα σχηματισμού, έκφρασης και διάδοσης πολιτικής βούλησης, και  διαστρέφεται σε σύμβαση του αστικού δικαίου, με συμβαλλόμενα μέρη τον «οργανωτή της συνάθροισης» και «τον διαμεσολαβητή της Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής», στον οποίο πρέπει να γνωστοποιηθούν προληπτικά από τον «οργανωτή» τέτοια και τόσα στοιχεία που εκ προοιμίου ακυρώνουν τη φύση και τον χαρακτήρα της.  Στον «οργανωτή», εκτός από τα καθήκοντα γνωστοποίησης κάθε στοιχείου της διαδήλωσης προς τις αρμόδιες αρχές για την έμμεση προληπτική της αδειοδότηση (Άρθρο 3 παρ. 1), ανατίθενται ανεπίτρεπτα καθήκοντα αστυνομικής φύσης, αφού αυτός κατονομάζεται ως συνεργάτης της αστυνομικής ή λιμενικής αρχής, όντας υπεύθυνος απέναντί της για την ενημέρωση των συμμετεχόντων, τον ορισμό περιφρούρησης και τη συμμόρφωση με τις κάθε φορά ανέλεγκτες περιοριστικές υποδείξεις τους.  Ο «οργανωτής» και κατ’ επέκταση η διαδήλωση μπαίνει στον ασφυκτικό κλοιό του προληπτικού και κατασταλτικού αστυνομικού ελέγχου και το σχέδιο της διαδήλωσης ουσιαστικά διευθύνεται από τις αστυνομικές αρχές και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση, κατά των πολιτικών επιλογών της οποίας όμως υποτίθεται ότι οργανώνεται και διεξάγεται! 

Ταυτόχρονα και προκειμένου να ακυρωθεί περαιτέρω στην πράξη κάθε δυνατότητα -ακόμη και υπό τους όρους αυτούς- νομότυπης διεξαγωγής της διαδήλωσης, προβλέπονται για τον «οργανωτή» τέτοιες και τόσες αστικές και ποινικές ευθύνες και κυρώσεις, και μάλιστα για πράξεις ή παραλείψεις τρίτων, ακόμη και κάθε κρατικού ή παρακρατικού προβοκάτορα (!), που μετά βεβαιότητας προκύπτει ότι τέτοιο φυσικό πρόσωπο «οργανωτή» είναι αδύνατο να υπάρξει, άρα και διαδήλωση να πραγματοποιηθεί κατά τις κυβερνητικές επιδιώξεις.  Στην περίπτωση αυτή οι συντάκτες του νομοσχεδίου προχωρούν μεθοδικά ένα βήμα παραπέρα. Γνωρίζοντας τον απρόσφορο χαρακτήρα των παραπάνω ρυθμίσεων, ότι δηλαδή τέθηκαν τέτοια και τόσα προσκόμματα στη διεξαγωγή της υπαίθριας συνάθροισης, ώστε αυτή να είναι τελολογικά αδύνατο να πραγματοποιηθεί «νόμιμα», αποδέχονται το γεγονός ύπαρξης της «αυθόρμητης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης» (Άρθρο 3 παρ. 3). Αυτή όμως δύναται να επιτραπεί,  μόνο «εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής» και αφού κληθούν επιπλέον οι συμμετέχοντες να ορίσουν «οργανωτή», ενώ αν δεν το πράξουν, όπως είναι αναμενόμενο να συμβεί αφού τούτο είναι εξ’ υπαρχής αδύνατο, η αστυνομική ή λιμενική αρχή «δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης» και μόνο εκ του λόγου αυτού. Οποιαδήποτε διαδήλωση και συγκέντρωση δηλαδή, καθίσταται εν τοις πράγμασι παράνομη, αφού αφενός τίθενται τύποι οι οποίοι είναι αδιανόητο να τηρηθούν, ενώ αφετέρου εναποτίθεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι στις προκλητικά αόριστες κυριαρχικές εκτιμήσεις της αστυνομικής αρχής. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές (μη ορισμού αστικά και ποινικά υπεύθυνου φυσικού προσώπου «οργανωτή»), όπως και σε κάθε περίπτωση συμμετοχής σε συνάθροιση που είτε έχει απαγορευθεί με απόφαση της αστυνομικής αρχής, είτε δεν συμμορφώνεται με τους περιορισμούς που αυθαίρετα και ανέλεγκτα αυτή θέτει, δηλαδή σε κάθε περίπτωση (!), προβλέπεται για πρώτη φορά ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα για κάθε συμμετέχοντα στη συνάθροιση (Άρθρο 13 παρ. 1 και 3), ακόμη και αν αυτός διαδηλώνει ήσυχα και ειρηνικά κατά την απόλυτη συνταγματική πρόβλεψη (!).  Το δε ποινικό αδίκημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και υποστασιοποιείται από τη συμμετοχή και την παρουσία και μόνο στην όποια κινητοποίηση και συγκέντρωση. Στο σημείο αυτό το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ξεπερνά ακόμη και το σχετικό ν.δ.  794/1971 της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το οποίο προέβλεπε ποινική ευθύνη «μόνο» για τον οργανωτή και τους ομιλητές της συνάθροισης. 

Γίνεται εύκολα αντιληπτό μέσα από την αλληλουχία αυτών των περιοριστικών προβλέψεων, πως η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν αποτελεί καν, έναν -έστω αδικαιολόγητο και ιδεολογικά προκατειλημμένο- εκτελεστικό νόμο της συνταγματικής πρόβλεψης του άρθρου 11 παρ. 3 εδ. β του Συντάγματος, αλλά το πρόσφορο όχημα απονέκρωσης του ίδιου του πυρήνα του σχετικού δικαιώματος. Κατά το πρότυπο των εκτελεστικών νόμων που ρυθμίζουν την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος στην απεργία (Άρθρο 23 παρ. 2 Σ), στο οποίο έδωσε εξετάσεις και η προηγούμενη κυβέρνηση (βλ.  211 του ν. 4512/2018) οδηγώντας στην πρακτική απονέκρωσή του (το 90% των απεργιών κρίνονται πλέον παράνομες ή καταχρηστικές), επιχειρείται τώρα μέσα από όλα τα σχετικά ανυπέρβλητα προσκόμματα ο στραγγαλισμός και του πλέον θεμελιώδους και αρχαιότερου δικαιώματος συλλογικής δράσης.  

Αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση, ότι η κλιμάκωση των αντιλαϊκών διευθετήσεων προς όφελος της κερδοφορίας των λίγων («περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο, εργασιακά, εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, «αναπτυξιακός» νόμος, ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό) μέσα στις παρούσες συνθήκες εξέλιξης μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είχε και έχει ανάγκη την επιβολή σιγής ασυρμάτου σε κάθε κοινωνική συλλογική αντίδραση και αγώνα. Καθόλου τυχαία μάλιστα, η κυβέρνηση εντάσσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις στις "μεταρρυθμίσεις" για τη βελτίωση του "επενδυτικού κλίματος", διαφημίζοντάς το ως ένα από τα 26 που θα ψηφίσει γι' αυτόν το σκοπό μέσα στο καλοκαίρι, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις αμέσως προηγούμενες δικαιολογίες αυτής της νομοθετικής της πρωτοβουλίας περί δήθεν προστασίας των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών.

Είναι, όμως, βαθιά γελασμένη και ανιστόρητη η κυβέρνηση αυτή αλλά και κάθε κυβέρνηση, αν νομίζει ότι ειδικά αυτό το τερατούργημα θα εφαρμοστεί στη ζωή και θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του δημοκρατικού λαού, της νεολαίας αλλά και του νομικού κόσμου.

Ας το πάρουν χαμπάρι: Η ιστορική, κοινωνική και πολιτική εξέλιξη μέσα από την συλλογική δράση και τη σύμπραξη των ανθρώπων δεν σταμάτησε ποτέ με επαίσχυντα νομοσχέδια και απαγορεύσεις!».

photo credits: 902.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Σας παραθέτουμε το πρώτο επεισόδιο των #gseveeDialogues  που υλοποιεί το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.  

Το αντικείμενο της εκπομπής σχετίζεται με την κρίση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην μικρή επιχειρηματικότητα της χώρας.

 

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπεροχή της κυβέρνησης και στους 10 τομείς παραγωγής έργου – 60,3% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλύτερο πρωθυπουργό – Το 67,8% κρίνει θετικό το έργο της κυβέρνησης – Νταμπλ σκορ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με 42% έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ – Θετική γνώμη για Μητσοτάκη και από το 44% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ

Με διευρυμένη απήχηση στην κοινή γνώμη, τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της κυβέρνησης, κλείνει ο πρώτος χρόνος από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. και την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου 2019. Οι πολίτες αξιολογούν ιδιαιτέρως θετικά το κυβερνητικό έργο του τελευταίου δωδεκαμήνου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να κερδίζουν κατά κράτος και σε όλους τους τομείς στη σύγκριση με τους προκατόχους τους.

Οι επιδόσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του σε όλους τους δείκτες, όπως αποτυπώνονται σε έρευνα της Marc για το «ΘΕΜΑ», δείχνουν μια χωρίς προηγούμενο πολιτική κυριαρχία της κυβερνητικής παράταξης.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή οικονομική ύφεση, η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από τον κρατικό μηχανισμό και οι προσπάθειες που καταβάλλει το κυβερνητικό επιτελείο για τη διαχείριση της επακόλουθης οικονομικής κρίσης πιστώνονται στον πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του.

Είναι, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, η πρώτη φορά στην ιστορία των εγχώριων δημοσκοπήσεων που ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση, αντί να καταγράφουν φθορά στη διάρκεια του πρώτου χρόνου άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας, βρίσκονται σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση από εκείνη στην οποία ήταν κατά την εκκίνηση της κυβερνητικής θητείας.

Εκτός από τη διατήρηση της υψηλής συσπείρωσης όσων τους ψήφισαν πριν από 12 μήνες, ο πρωθυπουργός και το κόμμα του εμφανίζουν σημαντικό βαθμό διείσδυσης στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πολιτική επιβραβεύεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, ανεξαρτήτως του κοινωνικού στρώματος, της επαγγελματικής κατηγορίας ή της ηλικιακής ομάδας όπου ανήκουν.

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι οι πολίτες πλειοψηφικά συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση, προκρίνοντας την πολιτική σταθερότητα ως αντίδοτο στην αβεβαιότητα της διπλής -υγειονομικής και οικονομικής- κρίσης. Ταυτόχρονα αποκρούουν την εκλογική σεναριολογία τασσόμενοι υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ είναι μάλλον αρνητικοί και επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι περισσότεροι από δύο στους τρεις πολίτες κρίνουν θετικά τόσο τα έως τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη (67,3%), αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός (67,8%). Θετικό πρόσημο στην κυβερνητική πολιτική βάζει το 92,6% όσων ψήφισαν Ν.Δ., καθώς επίσης και το 87,9% των φίλων του Κινήματος Αλλαγής (που είναι ένθερμοι υποστηρικτές των κυβερνητικών επιλογών), αλλά και το 42,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αξιολογείται θετικά από το 94,4% όσων ψήφισαν Ν.Δ., όπως και από το 85,9% όσων επέλεξαν το Κίνημα Αλλαγής και το 61,1% την Ελληνική Λύση. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι, σε πείσμα των υψηλών τόνων αντιπαράθεσης της Κουμουνδούρου, θετική άποψη για τον πρωθυπουργία Μητσοτάκη έχει και το 43,9% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η σύγκριση του νυν πρωθυπουργού με τον προκάτοχό του είναι συντριπτική. Στο ερώτημα ποιον θεωρούν καλύτερο πρωθυπουργό, οι πολίτες που συμμετείχαν στη μέτρηση της Marc επιλέγουν σε ποσοστό 60,3% τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του 25,7% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκτός από τη σχεδόν πάνδημη αναγνώριση που έχει στους φίλους της παράταξής του (94,9%), ο νυν πρωθυπουργός κερδίζει την εμπιστοσύνη του 82,2% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, όπως και του 19,7% όσων στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει την εμπιστοσύνη μόνο από δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (66,7%), ενώ υπολείπεται εμφανώς του διαδόχου του στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στους ψηφοφόρους όλων των άλλων κομμάτων.

Δέκα στα δέκα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με απόσταση σε όλες τις κατηγορίες των ψηφοφόρων, αλλά έχει μεγαλύτερη απήχηση στους άνδρες (63,5%), στους ελεύθερους επαγγελματίες (73,8%) και στους άνω των 65 ετών (69,6%). Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τις καλύτερες επιδόσεις του στις γυναίκες (30%), στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα (37,5%) και στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 45 και 64 ετών (29,7%).

Συντριπτικά υπέρ της σημερινής κυβέρνησης είναι και τα αποτελέσματα από το crash test με την προκάτοχή της σε δέκα διαφορετικούς τομείς. Οι νυν κυβερνώντες επικρατούν σε όλους τους τομείς, με τη μεγαλύτερη υπεροχή τους να είναι στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους (58%), στην ασφάλεια των πολιτών και τη δημόσια τάξη (54,2%), στον τομέα της υγείας (51%) και στα εθνικά θέματα (48,8%).

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπολείπεται και στους δέκα τομείς για τους οποίους ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις του στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας (33,8%), στον τομέα της Δικαιοσύνης (33,1%) και στη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης (30,3%).

Mπροστά με διάφορα

Στην τροχιά του double score εξακολουθεί να κινείται το κυβερνών κόμμα, το οποίο, παρά τη μικρή κάμψη που εμφανίζει το ποσοστό του, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc, η οποία διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο όταν η χώρα ήταν σε lockdown, διατηρεί άνετο προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία, η οποία κέρδισε τις εκλογές πέρυσι με διαφορά 8,5%, προηγείται πλέον 21,5 εκατοστιαίες μονάδες, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 42% (από 43,6% τον περασμένο Απρίλιο), αφήνοντας πίσω στο 20,5% τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποκόμισε κέρδη της τάξης του 0,2% (είχε 20,3%) από την αντιπολιτευτική τακτική που ξεδίπλωσε το τελευταίο τρίμηνο.

Το κυβερνών κόμμα ενισχύει τη θέση του τόσο μέσω της αυξημένης συσπείρωσης των ψηφοφόρων του που παρουσιάζει, φτάνοντας στο 87,2%, όσο και χάρη στη μετεκλογική προσέλκυση οπαδών άλλων κομμάτων. Με πιο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 12,3% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ένας στους τέσσερις (24,8%) από όσους ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής, στρέφονται πλέον προς τη Ν.Δ. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση, της τάξης του 61%, καθώς εμφανίζει μεγάλες διαρροές παλαιών ψηφοφόρων και πολύ μικρές εισροές νέων.

Δεν ικανοποιεί η αντιπολίτευση

Σε γενικές γραμμές, πάντως, το σκηνικό της «γαλάζιας» υπεροχής, που οικοδομήθηκε πριν από την επέλαση του κορωνοϊού και παγιώθηκε εν μέσω της πανδημίας, δείχνει να παραμένει αμετάβλητο. Η σειρά κατάταξης των κομμάτων δεν αλλάζει και οι επιδόσεις τους κινούνται λίγο ως πολύ στα ίδια επίπεδα.

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση με 5,6% (+0,2% από τον Απρίλιο), το ΚΚΕ κρατάει σταθερό το 4,8%, ενώ η Ελληνική Λύση με 3,5% (+0,4%) και το ΜέΡΑ25 με 2% κινούνται στο όριο της εισόδου στην επόμενη Βουλή. Ουδείς άλλος σχηματισμός παρουσιάζει αξιοσημείωτη επίδοση, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 11,4%. Δεν προκαλεί ίσως εντύπωση ότι οι μισοί σχεδόν από τους αναποφάσιστους είναι πρώην ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποστασιοποιούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα της μέτρησης είναι οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα για την ικανοποίησή τους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, η ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 19,5%, καθώς απογοήτευση για την πολιτική του εκφράζει και το 53,7% όσων τον ψήφισαν πριν από έναν χρόνο. Η ικανοποίηση από το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 19,2% και οι ψηφοφόροι είναι μοιρασμένοι, αφού ικανοποιημένο δηλώνει το 50,5% και την αντίθεση άποψη έχει το 48,5%.

Για τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς, η ικανοποίηση από το ΚΚΕ είναι στο 17,7% (ανάμεσά τους και το 70,6% όσων το ψήφισαν πέρυσι), από την Ελληνική Λύση στο 11,9% (μεταξύ αυτών και το 53,4% των ψηφοφόρων του) και από το ΜέΡΑ25 στο 11,6% (συμπεριλαμβανομένου και του 57,6% που το επέλεξαν στην κάλπη του Ιουλίου του 2019).

«Κόκκινο» σε εκλογές

Με δεδομένες λοιπόν τη θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης, αλλά και την έλλειψη ικανοποίησης από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση ότι οι πολίτες τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση (σε ποσοστό 77,5%) και απορρίπτουν τις πρόωρες εκλογές (που τις επιθυμεί μόνο το 16,6%).

Η προτίμηση στη σταθερότητα και στη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του είναι, μάλλον, «οριζόντια», αφού την προτιμά το 88,5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 71% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 91,1% (!) του Κινήματος Αλλαγής, το 53,7% του ΚΚΕ, το 40% της Ελληνικής Λύσης, το 69,7% του ΜέΡΑ25 και το 68,5% όσων είχαν κάνει επιλογή άλλου κόμματος στην τελευταία βουλευτική κάλπη.

Στο ίδιο πνεύμα, μάλλον, είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα που έθεσε η Marc για την αναγκαιότητα ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ενας στους δύο πολίτες (49,7%) απαντά κατηγορηματικά ότι δεν είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός. Στον αντίποδα, το 27,5% δηλώνει προτίμηση σε έναν περιορισμένο και το 14,3% τάσσεται υπέρ ενός ριζικού ανασχηματισμού.

Αντίθεση με το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα εκφράζει το 49,3% των Νεοδημοκρατών, το 43,7% των προσκείμενων στην αξιωματική αντιπολίτευση και το 55,4% όσων ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής. Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι θιασώτες των ριζικών αλλαγών βρίσκονται στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (23,7%), ενώ οι πιο συγκρατημένοι στο ενδεχόμενο ριζικών αλλαγών βρίσκονται στις τάξεις των φίλων της Ν.Δ. (6,4%) και του Κινήματος Αλλαγής (7,9%).

Σαφές δείγμα της δυσπιστίας που διακατέχει την κοινή γνώμη έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστούν και οι απαντήσεις στο ερώτημα σχετικά με την προσφάτως αποκαλυφθείσα ηχογραφημένη συνομιλία ανάμεσα στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 46,4%, θεωρεί ότι ο στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σοβαρές ευθύνες και πρέπει να παραιτηθεί. Ενα ποσοστό της τάξης του 16,7% πιστεύει πως έχει κάποιες ευθύνες αλλά δεν χρειάζεται να παραιτηθεί, και μόλις το 9,7% του συνόλου και το 22,1% των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ έχει πειστεί ότι ο κ. Παππάς κατηγορείται αδίκως.

protothema.gr

 

10+1 προτάσεις για το Δημοκρατικό Σχεδιασμό στην Ενέργεια κατέθεσε ο επικεφαλής της Παράταξης Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο, Απόστολος Κατσιφάρας κατά τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

 

Η ολοκληρωμένη εισήγηση αφορά σε:

1. Επέκταση σε Μεσολόγγι- ΑίγιοΑμαλιάδα των δικτύων Φυσικού Αερίου. Μια απολύτως Βιώσιμη Εφαρμογή, δεδομένου ότι οι τρεις πόλεις προηγούνται των τελικών προορισμών (Αίγιο-Πάτρα, Αμαλιάδα-Πύργος, Μεσολόγγι-Αγρίνιο) στην χερσαία μεταφορά Φυσικού αερίου.

2. Θέσπιση Ενεργειακού ισοδύναμου για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Ανισότητας των επιχειρήσεων της περιοχής σε σχέση με αυτές που έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο, ώστε να υποστηριχθεί άμεσα η παραγωγικότητά τους με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

3. Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω σχημάτων συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) 

4. Μελέτες Χωροθέτησης και Διαστασιολόγησης Εγκαταστάσεων από την Περιφέρεια για την υποστήριξη των φορέων και νομικών προσώπων της Αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να ενταχθούν σε Ενεργειακές Κοινότητες.

5. Διασφάλιση ότι εάν υλοποιηθεί ο East Med δεν θα αρκεστούμε μόνο σε Αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά θα έχουμε παροχή Φυσικού Αερίου για την περιοχή.

6. Άμεση έγκριση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και των Χωροταξικών ΑΠΕ.

7. Καταγραφή των Γεωθερμικών πεδίων και του δυναμικού Βιομάζας στη Δυτική Ελλάδα.

8. Εκμετάλλευση Υδροηλεκτρικής Ενέργειας, με Αξιοποίηση του Φράγματος Πείρου Παραπείρου για την παραγωγή Ενέργειας, η οποία θα μειώσει το κόστος λειτουργίας νερού και αντισταθμιστικά οφέλη από φορείς εκμετάλλευσης των υδατικών πόρων της περιφέρειας με έμφαση σε αυτούς τη Αιτωλοακαρνανίας.

9. Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων με περιβαλλοντικά και αντισταθμιστικά οφέλη πέραν του Περιφερειακού πόρου του 5%. Είναι ανάγκη να θεσμοθετηθεί ο Φορέας Παρακολούθησης που έχουμε εισηγηθεί από το 2012.

10. Ίδρυση Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Καυσίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την παρακολούθηση των τιμών και τη θεσμική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων.

10+1. Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Όλα τα επίπεδα

Μπορείτε να κατεβάσετε την πλήρη εισήγηση εδώ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ