Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  4:36: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 18:24

Ο Πούτιν “στρίμωξε” τον Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά – Η δέσμευση του Τούρκου προέδρου

Στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής, στη Ρωσία, για την απόφαση να αλλάξει το καθεστώς στην Αγιά Σοφιά και να μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί, στάθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Όπως μεταδίδει η τουρκική έκδοση του Sputnik, σύμφωνα με το Κρεμλίνο: “Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής στη Ρωσία για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας”.

Ο Ερντογάν, προσθέτει το Κρεμλίνο, έχει δεσμευτεί ότι όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στο τζαμί, θα γίνουν δεκτοί, ενώ και τα χριστιανικά ιερά αντικείμενα θα διατηρηθούν.

Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας αναφέρθηκε νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, τονίζοντας ότι πρόκειται σε γενικές γραμμές για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας “στο οποίο ούτε εμείς ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμιχθεί” προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “σημειώνουμε την αξία του μνημείου ως τόπου που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ακυρώνοντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934, στο οποίο το μνημείο χαρακτηριζόταν ως μουσείο. Λίγη ώρα αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή.

Μετά την ανακοίνωση, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολάμσκ έκανε λόγο για εσκεμμένη επιδείνωση των διαθρησκευτικών σχέσεων στην Τουρκία και τον κόσμο, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση και της Ρωσικής Εκκλησίας.

Αντίδραση υπήρξε και από τον Πάπα Φραγκίσκο που δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “πονάει” για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Πηγή: sputnik.tr