Σε ένα μπαράζ συσκέψεων που αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο και θα ολοκληρωθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα κλειδώσει το τελικό πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης τον Σεπτέμβριο, μετά από ένα καλοκαίρι πολλαπλών προκλήσεων, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα πρώτα γκάλοπ που θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο.
Το μήνυμα που θα εκπέμψει στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός είναι πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση και θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εστιάσει σε τρεις άξονες:
Στο πεδίο της οικονομίας, μιλώντας και για τα μέτρα στήριξης που θα μπουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα.
Βέβαια αυτό που υπογραμμίζεται εμφατικά από κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν θα υπάρξει παροχολογία – καθώς δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα – και τα όποια μέτρα θα είναι κοστολογημένα.
Το πακέτο θα περιλαμβάνει έκτακτες παρεμβάσεις όποτε κρίνεται αναγκαίο, αλλά και μόνιμα μέτρα στήριξης που θα μπουν σε εφαρμογή τη νέα χρονιά.
Ειδικότερα, το 2025 αναμένεται να φέρει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και νέα αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού.
Να σημειωθεί εδώ πως οι συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, θα δουν μια έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους, με το ποσό που θα διατεθεί να αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλήματα που γίνονται όλο και εντονότερα (π.χ. το δημογραφικό, το στεγαστικό).
Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος θα υπάρξουν μεταξύ άλλων μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις τρίτεκνες οικογένειες,
Ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα της κυβέρνησης είναι και το στεγαστικό, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα.
Ήδη συγκεκριμένες δράσεις δρομολογούνται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και μεταξύ άλλων τρέχει πρόγραμμα, όπως το Ανακαινίζω – Νοικιάζω (όπου τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν βελτιώσεις).
Επίσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει σε εφαρμογή ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» και να διασφαλιστούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια (εξετάζονται αλλαγές στα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια), ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να γίνει ο διαγωνισμός για αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου στο πλαισίου του προγράμματος της «Κοινωνικής Αντιπαροχής».
Στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Από το Μαξίμου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία (με μέτρα όπως το ψηφιακό σχολείο), η ασφάλεια των πολιτών, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης κ.α.
Υπενθυμίζεται πως στο τέλος Ιουλίου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «οι παρεμβάσεις μας έχουν μια διπλή αναφορά: αφενός άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και από την άλλη σημαντικές μεταρρυθμίσεις που διορθώνουν χρόνιες παθογένειες που εμποδίζουν την πορεία μας προς τα εμπρός».
Στην Πεντέλη την Τρίτη ο Μητσοτάκης
Την Τρίτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών στην Πεντέλη, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων.
Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, θα συζητηθούν τα ευρήματα των αυτοψιών και οι δράσεις αποκατάστασης που έχει δρομολογήσει η πολιτεία στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου δήλωσε σήμερα ότι «το Ισραήλ είναι δεσμευμένο σε περίπλοκες διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων του που κρατούνται στη Γάζα αλλά θα πρέπει επίσης να τηρήσει αρχές που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά του».
“Υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι, και υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι, και που επιμένουμε σε αυτά. Ξέρουμε πολύ καλά πώς να διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα στα δυο”, είπε.
Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε “να κατευθυνθεί η πίεση στη Χαμάς”, καταγγέλλοντας την “επίμονη άρνησή” της σε μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα, λίγο πριν από μια νέα επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ.
“Η Χαμάς, μέχρι τώρα, επιμένει στην άρνησή της και δεν έστειλε καν εκπρόσωπο στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα. Κατά συνέπεια, η πίεση θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τη Χαμάς και τον (ηγέτη της Γιαχία) Σινουάρ, και όχι προς την ισραηλινή κυβέρνηση”, δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Η τεράστια καταστροφή που η κυβέρνηση άφησε να προκληθεί από την πυρκαγιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα και κατέληξε να φτάνει να καίει ολοσχερώς σπίτια στα Βριλήσσια, δεν έμεινε απαρατήρητη από τους διεθνείς οργανισμούς.
Έκθεση του ΟΟΣΑ ασκεί δριμεία κριτική στην χώρα μας για την υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών και τις καθυστερήσεις στα έργα δασοπροστασίας και αεροπυρόσβεσης.
Η αεροπυρόσβεση, η οποία αποτελεί τον κύριο μοχλό της προσπάθειας αντιμετώπισης των πυρκαγιών, φέτος χαρακτηρίζεται από τρία βασικά προβλήματα: την ποιοτική ανεπάρκεια των εναέριων μέσων, τον άθλιο σχεδιασμό και την χαμηλή αξία των εναέριων πυροσβεστικών μέσων.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παρούσας, έχουν αποτύχει επί σειρά ετών να προμηθευτούν κατάλληλα εναέρια μέσα.
Παρά το «μεγάλο φαγοπότι» του περίφημου προγράμματος ΑΙΓΙΣ, η ασάφεια παραμένει γύρω από την αντικατάστηση των παλαιών CL-215 και CL-415 Canadair, με την νυχτερινη αεροπυροσβεση να εξακολουθεί να παραμένει… άπιαστο ονειρο, παρά την ύπαρξη των δυνατοτήτων σε σύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Ακόμα και η έγκαιρη προειδοποίηση που υποτίθεται ότι υπήρχε στην Αττική (με μόλις 25 drones) είτε αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα ή δεν ήξεραν να τα επιχειρήσουν, κάτι το οποίο δεν θα μάθουν ποτέ, καθώς η Αττική κάηκε.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει ακόμη, επιπλέον, σοβαρές καθυστερήσεις στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για έργα δασοπροστασίας.
«Οι δημόσιες επενδύσεις για την διαχείριση των πυρκαγιών επικεντρώνονταν ολοένα και περισσότερο στην καταστολή εις βάρος της πρόληψης, με την χρηματοδότηση για το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα να αυξάνεται και τους πόρους για την Δασική Υπηρεσία να συρρικνώνονται σταθερά» αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Eπιβεβαιώνεται και από τον Οργανισμό ότι τα κονδύλια για την Δασική Υπηρεσία μειώνονται δραματικά ενώ δικαιώνει τους δασολόγους στην χώρα μας, οι οποίοι διαμαρτύρονται επί χρόνια για την υποβάθμιση και απαξίωση του θεσμού που είναι κατεξοχήν αρμόδιος για την προστασία των δασών.
Η Τουρκία και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις οριστικοποιούν την παρουσία τους στη Λιβύη, σε μια κίνηση που θα έπρεπε να έχει ήδη «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» και στην Αθήνα.
Ο Ερντογάν υπέβαλε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση προς έγκριση Μνημόνιο που παρέχει στις τουρκικές δυνάμεις εκτεταμένη επιχειρησιακή ελευθερία και νομική προστασία ενώ σταθμεύουν στη Λιβύη, εξασφαλίζοντας ετσι ευρείες εξουσίες για τις τουρκικές δυνάμεις στην Λιβύη και ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην απειλή που αντιμετωπίζει το «μαλακό υπογάστριο» της Ελλάδας.
Η νέα συμφωνία κωδικοποιεί τον τρόπο εγκατάστασης της Τουρκίας σε όλο τον κρατικό μηχανισμό της Λιβύης, τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε αυτό. Όλα αυτά και με τη σφραγίδα του ΟΗΕ, ο οποίος έχει έχει αναγνωρίσει ως επίσημη κυβέρνηση την Τρίπολη και όχι την κυβέρνηση της Βεγγάζης του στρατηγού Χαφτάρ.
Ο ίδιος ο Χαφτάρ έχει φροντίσει να σταθεροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση του με την Τουρκία, μέσω των άτυπα ορισμένων ζωνών ελέγχου.
Αυτές οι εξελίξεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εμπλακεί όπως έκαναν οι Τούρκοι: από το Δεκέμβριο του 2019 με την επίσκεψη του Χαφτάρ στην Αθήνα, ο οποίος ζητούσε απλώς όπλα, οικονομική υποστήριξη και συμβούλους από την Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε πλήρη απάθεια, κάτι που εξηγείται από την απροθυμία της να «ορθώσει το ανάστημα» απέναντι στα γερμανικά συμφέροντα.
Το Μνημόνιο αυτό, που υπογράφηκε την 1η Μαρτίου στην Αττάλεια και του οποίου τα περιεχόμενα μόλις τώρα ήρθαν στη δημοσιότητα, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης, Α.Ντμπεϊμπά και της συνάντησης του με τον Ερντογάν, εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης.
Με βάση προηγούμενες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του «Μνημονίου Στρατιωτικής Εκπαιδευτικής Συνεργασίας» του 2012 και του Μνημονίου Ασφάλειας και Στρατιωτικής Συνεργασίας του 2019, το Μνημόνιο αποσκοπεί στην «ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Λιβύης».
Η Τουρκία, σύμφωνα με το Μνημονιο θα ηγηθεί των προσπαθειών για την αναδιάρθρωση και την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων και των μονάδων ασφαλείας της Λιβύης, ανταποκρινόμενη σε άμεσο αίτημα της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Ντπμεϊμπά.
Η τουρκική διακρατική συμφωνία με την οποία ουσιαστικά δορυφοροποιείται η Λιβύη, προβλέπει μεταξύ άλλων:
Αυτό τους προστατεύει αποτελεσματικά από τη νομική δικαιοδοσία της Λιβύης, ενισχύοντας τον έλεγχο της Τουρκίας επί των δυνάμεών της στο εξωτερικό.
Επιπλέον, το άρθρο 7 δίνει στις τουρκικές δυνάμεις απεριόριστη πρόσβαση στον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα και το εδαφος της Λιβύης, απαλλάσσοντάς τις από τοπικές κατασχέσεις ή κατηγορίες.
Η Λιβύη έχει δεσμευτεί να παρέχει εκτεταμένη υλικοτεχνική υποστήριξη, καλύπτοντας βασικές υπηρεσίες όπως ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και διαδίκτυο χωρίς κόστος. Επιπλέον, το Μνημόνιο περιλαμβάνει οικονομικές απαλλαγές, όπως αφορολόγητες εισαγωγές και εξαγωγές που σχετίζονται με τις τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Λιβύη, σύμφωνα με το άρθρο 14.
Το Μνημόνιο Συνεννόησης ισχύει για τρία έτη, με αυτόματη παράταση ενός έτους, εκτός εάν οποιοδήποτε από τα μέρη επιλέξει να το τερματίσει.
Αυτό διασφαλίζει τη συνεχή στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, μια βασική στρατηγική προτεραιότητα για την Άγκυρα, ειδικά δεδομένων των πολύτιμων πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης.
Το μόνο σίγουρο είναι οτι τα προβλήματα για την Ελλάδα θα αυξηθούν.
Χάσαμε την περιφερειακή σταθερότητα στα νότια σύνορά μας, ενώ η άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να βοηθήσει τους συμμάχους μας έναντι του ιστορικού αντιπάλου μας, δημιουργεί προοδευτικά στην απώλεια και άλλων κεκτημένων, αλλά και γεωπολιτικών ευκαιριών.
Παράδειγμα αποτελεί η συμμαχία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εχουν «αγκαλιάσει» την Τουρκία, σε αγαστή συνεργασία για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και οικονομίας, ένα «σκαλοπάτι» κάτω μόνο από το Κατάρ, με τις πωλήσεις τουρκικών οπλικών συστημάτων στην χώρα του Κόλπου να ξεπερνούν πλέον τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ!
Απομένει να φανούν οι συνέπειες αυτής της, επιεικώς, ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής μας στο μέλλον, σίγουρα συντομότερα από όσο μέχρι στιγμής περιμέναμε.
Νέα «πυρά» κατά της Αθηνάς Λινού εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του στο X.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων γράφει συγκεκριμένα:
«Το τελειωτικό που λέγαμε! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΝΑ ΦΡΙΞΕΤΕ:(ανάμεσα στα άλλα ) 316 χιλ ευρώ το 2021 σε βραχύβεια εταιρεία παλαιών γνωστών της που ιδρύθηκε το 19 με μετοχικό κεφάλαιο 1000 ευρώ και μπαίνει σε εκκαθάριση το 2023! Πως λέγεται αυτό;».
Ο Παύλος Πολάκης διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο μήνα και από τότε στο στόχαστρό του έχει μπει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού.
Πριν από λίγες ημέρες, με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η κυρία Λινού έδωσε τη δική της απάντηση στις «προσωπικές, συκοφαντικές επιθέσεις» που δεχόταν, όπως υποστήριζε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε παρέμβαση στο ρεπορτάζ του CNN για την πυρκαγιά στην Αττική αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση κάνει προπαγάνδα πάνω στο χαμένο βιός των ανθρώπων. Επίσης επισημαίνει και το ερώτημα για το που έχουν πάει τα λεφτά από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την πρόληψη των πυρκαγιών, κάτι που έχει αναφέρει και ο ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με το ποστ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το αμερικανικό Μέσο αναφέρει ότι «μια περιοχή στο μέγεθος του Παρισιού έγινε στάχτη!».
«Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για “τη φρίκη των πυρκαγιών στην Ελλάδα” και “την πλήρη εγκατάλειψη” των κατοίκων», αναφέρει ακόμη ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ παραθέτει ένα απόσπασμα παρέμβασής του στο CNN, «από τον τόπο της καταστροφής» κατά το οποίο αναφέρει:
«Πιστεύετε ότι αυτό είναι μία πολιτική αντιπαράθεση; Εδώ μέσα θα μπορούσε να είναι ο γονιός οποιουδήποτε από εμάς. Έχουμε λάβει πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια, και το ερώτημα είναι, πού έχουν πάει αυτά τα χρήματα;».
Να τονίσουμε εδώ πως και η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει σοβαρές καθυστερήσεις στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για έργα δασοπροστασίας αναφέροντας πως υπάρχουν «τεράστιες ελλείψεις και επικίνδυνη διαχείριση».
«Οι δημόσιες επενδύσεις για την διαχείριση των πυρκαγιών επικεντρώνονταν ολοένα και περισσότερο στην καταστολή εις βάρος της πρόληψης.
Με την χρηματοδότηση για το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα να αυξάνεται και τους πόρους για την Δασική Υπηρεσία να συρρικνώνονται σταθερά» αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι το ρεπορτάζ κλείνει, αναφέροντας πως το «το αίτημα του CNN προς την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντηθεί».
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την Προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι η Κάμαλα Χάρις θα είναι ευκολότερη αντίπαλος σε σύγκριση με τον απερχόμενο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε ομιλία σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γουίλκς-Μπάρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Πενσιλβάνιας, μιας από τις θεωρούμενες πολιτείες-κλειδιά στην εκλογική αναμέτρηση.
Η Καμάλα Χάρις περιοδεύει στο δυτικό τμήμα της πολιτείας, με πρώτο σταθμό το Πίτσμπουργκ, προτού μεταβεί στο Σικάγο για το συνέδριο των Δημοκρατικών που αρχίζει τη Δευτέρα.
«Την έχετε ακούσει να γελάει; Αυτό είναι το γέλιο μιας τρελής» είπε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι δεν του άρεσε το εξώφυλλο του περιοδικού «Time» με την Κάμαλα Χάρις.
«Εγώ είμαι πολύ πιο όμορφος από εκείνη» σχολίασε με εύθυμη διάθεση μπροστά στους 8000 ακροατές του στην Mohegan Sun Arena.
Η ομιλία του ξεπέρασε σε διάρκεια τα 100 λεπτά.
Μεταξύ άλλων, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για τη νοθεία στις εκλογές του 2020, την απάτη πίσω από την ατζέντα περί της «κλιματικής αλλαγής», ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιό του για επιβολή οριζόντιων δασμών σε εισαγόμενα αγαθά, το οποίο τόνισε πως «σε καμία περίπτωση» δεν ισοδυναμεί με χαράτσι για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Αποφασιστική επιθετική κίνηση μεγάλης κλίμακας από το ρωσικό Στρατό, κατά τα ξημερώματα της 18ης Αυγούστου στην περιοχή των προαστίων του Ποκρόβσκ, διέσπασε πλήρως την αμυντική γραμμή των ουκρανικών δυνάμεων στην κατεύθυνση του Σελίντοβο, του τελευταίου εμποδίου πριν την πόλη με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στην Ευρώπη.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να προωθηθούν σημαντικά στα ανατολικά της Ουκρανίας, με το χωριό Νοβοζελάνογιε να περνά υπό τον πλήρη έλεγχο του ρωσικού Στρατού.
Επιπλέον, το χωριό Νικολάεβκα ελέγχεται πλέον πλήρως από τα ρωσικά στρατεύματα της Ομάδας Στρατιών Ανατολής, η οποία συνεχίζει να προωθείται κοντά στις περιοχές Νοβοζελάννογιε και Ζελάννογιε, με στόχο την κατάληψη της πόλης Σελίντοβο.
Οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να βρίσκονται υπό έντονη πίεση, με αναφορές για απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τη γέφυρα Νοβοσελίβκα Περσά.
Παράλληλα, οι μάχες συνεχίζονται με μεγάλη ένταση στις ανατολικές περιοχές της Γκροντόβκα, με τις ρωσικές δυνάμεις να πλησιάζουν τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Ποκρόβσκ, κοντά στην περιοχή Κάρλοβκα.
Οι Ρώσοι συνεχίζουν την ταχεία προέλασή τους προς την πόλη η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου της Ευρώπης.
Η κατάληψη του Ποκρόβσκ ενός βασικού κόμβου μεταφορών, θα μειώσει την κινητικότητα της Ουκρανίας και πιθανότατα θα αποτελέσει το προγεφύρωμα για τη ρωσική επέκταση προς όλες τις κατευθύνσεις όπως ακριβώς είχε γίνει και με την κατάληψη της Ποπάσνα πριν δύο χρόνια.
Στο μέτωπο του Ποκρόβσκ, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εξαντλήσει τις μονάδες τους, οι οποίες βομβαρδίζονται αδιάκοπα από την ρωσική Αεροπορία και το ρωσικό Πυροβολικό και στη συνέχεια δέχονται επίθεση από μηχανοκίνητο πεζικό με υποστήριξη αρμάτων μάχης και μη επανδρωμένων αεροχημάτων.