Πέμπτη, 27η Μαρτίου 2025  5:00: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2024

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρότι επιδίδεται σε ρητορική απειλών για τη Μέση Ανατολή, παραμένει κρίσιμος για τις ΗΠΑ στην αποτροπή του πολέμου στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, παρά την αναμονή της ισραηλινής επίθεσης από το Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση και στρατός δεν έχουν προετοιμάσει τον πληθυσμό «όσο θα έπρεπε».

Οι ανακοινώσεις των ισραηλινών αρχών δεν παρέχουν επαρκή πληροφόρηση και αφήνουν τους πολίτες να αυτοσχεδιάσουν για την προστασία τους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υπογραμμίζεται ότι η αποφυγή της αντιπαράθεσης με το Ιράν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

Η στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ, όπως φάνηκε τη νύχτα της 13ης-14ης Απριλίου, θα είχε δυσκολέψει την ιρανική απειλή.

Τα κράτη της περιοχής παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες και άνοιξαν τον εναέριο χώρο τους για να αναχαιτιστούν οι ιρανικοί πύραυλοι.

«Χωρίς αυτή τη συμμαχία, η τρέχουσα απειλή είναι πιο επικίνδυνη» τονίζει το ισραηλινό μέσο.

Η Ιορδανία, ανησυχώντας για τη μετατροπή του εδάφους της σε πεδίο μάχης, συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και έχει επιτρέψει στη Γαλλία την ανάπτυξη ραντάρ.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας έστειλε τον ΥΠΕΞ Σαφάντι στην Τεχεράνη να ζητήσει από την ιρανική ηγεσία να αποφύγει την εμπλοκή της χώρας του. Αν και απέτυχε, η Ιορδανία δεν θα παραμείνει αδρανής αν ιρανικοί πύραυλοι περάσουν από το έδαφός της.

Η Σαουδική Αραβία, παρότι δεν είναι άμεσος στόχος, θα συμβάλει με πληροφορίες στον εντοπισμό ενδείξεων ιρανικής επίθεσης.

Οι ανανεωμένες σχέσεις της με το Ιράν μέσω κινεζικής διαμεσολάβησης προσφέρουν μια προστασία, αλλά σε περίπτωση πολυμέτωπης ιρανικής επίθεσης, η συνεργασία της με τις ΗΠΑ μπορεί να την καταστήσει στόχο των Χούθι.

Ο Ερντογάν, παρά τις απειλές για εισβολή στο Ισραήλ, έχει περιοριστεί σε ρητορική και οικονομικό εμπάργκο.

Η Τουρκία εμπλέκεται σε διπλωματικές κινήσεις για να περιορίσει το εύρος της ιρανικής επίθεσης και δέχθηκε τα εύσημα από τις ΗΠΑ για τη μεσολάβηση σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, εξέφρασε ανησυχίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να χρησιμοποιήσουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή για να ξεκινήσουν έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους υπουργούς Εσωτερικών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) στις 8 Αυγούστου 2024, ο Λουκασένκο προειδοποίησε ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική υπό την ηγεσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει διαμορφώσει σαφώς τους φίλους και τους εχθρούς της, και ότι ενδέχεται να επιδιώξει την αλλαγή καθεστώτος μέσω πολέμου, όπως συνέβη στο Αφγανιστάν​.

Ο Λουκασένκο τόνισε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε πόλεμο για να επιτύχουν τις στρατηγικές τους επιδιώξεις.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δηλώσεις του δεν αποσκοπούν στην προπαγάνδα κατά των ΗΠΑ ή των παραδοσιακών συμμάχων άλλων χωρών της ΚΑΚ, αλλά στην προειδοποίηση για τις πιθανές συνέπειες μιας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, ο Λουκασένκο κάλεσε τις χώρες της ΚΑΚ να διατηρήσουν την ενότητα και να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να μην αφήσουν να χαθούν όσα έχουν κατακτηθεί τα τελευταία χρόνια.

Υπογράμμισε ότι πολλά εξαρτώνται από τις δυνάμεις ασφαλείας των χωρών, οι οποίες πρέπει να διατηρήσουν την τάξη και την ασφάλεια.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Απόπειρα δολοφονίας κατά του επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, με έκρηξη βόμβας και εν συνεχεία επείγουσα μεταφορά του με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, αποκάλυψε ο Ουκρανός στρατιωτικός ανταποκριτής και μπλόγκερ Αλεξάντερ Σεμτσένκο.

Όπως αναφέρει μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατά της ζωής του υπουργού και αμέσως μετά το συμβάν μεταφέρθηκε επειγόντως σε υγειονομική δομή.

Η κατάστασή του είναι άγνωστη σύμφωνα με τον Σεμτσένκο.

Ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου για τις νέες περιφέρειες στο Δημόσιο Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έγραψε επίσης για προσπάθεια εξόντωσης του Ουμέροφ στο κανάλι του στο Telegram.

Η απόπειρα έλαβε χώρα στο Κίεβο.

Πάντως οι πληροφορίες του Σεμτσένκο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα και πρέπει να επαληθευτούν.

Μέχρι αυτή τη στιγμή το Κίεβο δεν έχει απαντήσει και δεν έχει σχολιάσει επισήμως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Πάντως σε μία περίοδο που οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση στην ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ (άγνωστο βέβαια τι προσδοκούν να πετύχουν με αυτό), δεν θα ήταν απίθανη μία «απάντηση» υψηλής έντασης.

Άλλωστε η Μόσχα μετά την τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Κρόκους στην Αγία Πετρούπολη έχει θέσει επισήμως στο «στόχαστρο» την ουκρανική κυβέρνηση, καθώς την θεωρεί ως ενορχηστρωτή της επίθεσης αυτής.

Ο Ουμέροφ έγινε υπουργός Άμυνας τον Σεπτέμβριο του 2023, που σημαίνει ότι κατείχε αυτή τη θέση για λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο προκάτοχός του ήταν ο Αλεξέι Ρέζνικοφ.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η αλλαγή στην ηγεσία του ουκρανικού τμήματος άμυνας συνέβη λόγω πιθανής εμπλοκής του πρώην επικεφαλής του υπουργείου σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ορισμένα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι ο Ρέζνικοφ είχε λάβει δωροδοκίες από εμπορικές οντότητες για να τους μεταβιβάσει προσοδοφόρες κρατικές συμβάσεις στον τομέα της άμυνας.

Υποτίθεται ότι τέτοιες δραστηριότητες είχαν εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη της προσωπικής του ευημερίας.

Μεταξύ άλλων, ο Ρέζνικοφ ήταν ύποπτος για την προμήθεια στρατιωτικών στολών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε σκανδαλωδώς διογκωμένες τιμές.

pronews.gr

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικούς βομβαρδισμούς κατά ουκρανικών θέσεων στην περιφέρεια του Σούμι από όπου ξεκίνησε η επίθεση των Ουκρανών στην ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, πραγματοποίησε η ρωσική Αεροπορία.

Τα ρωσικά μαχητικά επιτίθεται κατά κύματα και χτυπούν όλες τις πιθανές θέσεις συγκεντρώσεως ουκρανικών στρατευμάτων.

Στόχος της Μόσχας είναι η διακοπή της οποιασδήποτε αποστολή ενισχύσεων στις ουκρανικές δυνάμεις που ακόμα πολεμούν εντός ρωσικού εδάφους.

Σύμφωνα με αναφορές οι Ουκρανοί φέρεται να έχουν συγκεντρώσει στις θέσεις αυτές τρεις ταξιαρχίες δηλαδή περίπου 10.000 στρατιώτες!

Στη Μόσχα πιστεύουν ότι πολλοί από αυτούς τους στρατιώτες δεν είναι Ουκρανοί αλλά Δυτικοί.

Η ρωσική πόλη Σούντζα είναι γεμάτη με Ουκρανούς στρατιώτες και προς το παρόν έχει χαθεί για τους Ρώσους.

Η πόλη είναι σημαντική διότι είναι ένας ζωτικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται σφοδρές μάχες μέσα στο εσωτερικό της μεταξύ των Ουκρανών και μονάδων της περιβόητης Wagner, οι οποίες μεταφέρθηκαν επειγόντως στην περιφέρεια του Kουρσκ, καθώς διαθέτουν ξεχωριστή εμπειρία και ικανότητα στις αστικές μάχες

Από την Σούντζα υπάρχει επίσης ένας δρόμος πηγαίνει προς τα βόρεια και συγκεκριμένα προς το Λγκόβ, κατά μήκος του οποίου οι Ουκρανοί προσπαθούν επίσης να προελάσουν.

Στην περιοχή Κορενεβο, η AFU (ουκρανικός Στρατός) υποχώρησε προσωρινά.

Δεν κατάφεραν να προωθηθούν, αλλά πιθανότατα θα προσπαθήσουν ξανά σύντομα.

Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση είναι δύσκολη και συνεχίζει να χειροτερεύει (ρωσική λογαριασμοί το αναφέρουν), παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός προέλασης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει επιβραδυνθεί αισθητά κυρίως γιατί το Κίεβο δεν έχει καταφέρει να ενισχύσει το προγεφύρωμα του μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 «σφυροκοπούν» ανηλεώς τους ουκρανικούς σχηματισμούς από χθες το βράδυ και συνεχίζουν μέχρι και τώρα.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Σταρακά: Ο εφιάλτης της πανώλης εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στην Αιτωλοακαρνανία λόγω της αδιαφορίας της κυβέρνησης - Άμεσα μέτρα τώρα για την ανάσχεση της προτού καταρρεύσει ο κτηνοτροφικός τομέας

Η πανώλη των αιγοπροβάτων στη χώρα εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, μιας και νέα κρούσματα ανιχνεύονται στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας κάθε μέρα. Πλέον, η πανώλη πλήττει σημαντικά και τη Δυτική Ελλάδα, καθώς έχουν ήδη θανατωθεί 280 ζώα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε ενώπιον ενός υπαρξιακού προβλήματος για τον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και όλης της χώρας. Σαν να μην έφταναν τα χιλιάδες ζητήματα που αντιμετωπίζουν λόγω καθυστερημένων και «πετσοκομμένων» αποζημιώσεων, λόγω της λειψυδρίας και της υποκαλλιέργειας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, τώρα ήρθε να προστεθεί και μία νέα «πανδημία», με ανυπολόγιστες ζημιές για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, την εξαρτώμενη δευτερογενή παραγωγή (κρεοπαραγωγή και γαλακτοκομία), το ήδη πενιχρό εισόδημα των κτηνοτρόφων και γενικά την εθνική οικονομία.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Οι μεγαλοστομίες της για ισχυρούς ελέγχους σε αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων από τρίτες χώρες και χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης αποδείχτηκαν ψέματα. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι μαζικές παράνομες ελληνοποιήσεις και η απουσία ελέγχων οδήγησαν τη ζωική παραγωγή στο σημείο μηδέν. Ίσως αν άκουγε η κυβέρνηση τους κτηνοτρόφους που εδώ και αρκετό καιρό αναφέρονταν με αγωνία σε όλα τα παραπάνω να μην φτάναμε σε αυτό το σημείο. 

Στο πλαίσιο αυτό, η επιστολή του Υπουργού, κ. Τσιάρα στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος με κοινοτικές ενισχύσεις ήταν το λιγότερο που μπορούσαν να πράξουν οι αρμόδιοι.

Η κυβέρνηση, που με τις πολιτικές της 5 χρόνια έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα, πρέπει τώρα να βρει τους απαιτούμενους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους δοκιμαζόμενους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους. Παράλληλα, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε ενίσχυση των υποστελεχωμένων κτηνιατρικών υπηρεσιών και υποδομών και σε προσλήψεις προσωπικού για τη διεξαγωγή περισσότερων και πιο στοχευμένων  ελέγχων, ειδικά στην εισαγωγή ζώων και στην άμεση αντιμετώπιση των κρουσμάτων, ώστε να αποτρέψει φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους, με τελικό θύμα τον καταναλωτή.

Οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2024 09:48

Εκρίζωση της πανώλης ή των προβάτων;

Του Ανδρέα Κλαυδιανού

Χώρα με διάτρητα σύνορα είναι καταδικασμένη να έρχεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως αυτή που εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις 11 Ιουλίου 2024. Η πανώλη των αιγοπροβάτων φάνταζε, μέχρι τότε, ως μια εξωτική ασθένεια. Επιτήδειοι ζωοέμποροι, με την ανοχή του κράτους, τη «φύτεψαν» στη χώρα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, απειλεί με αποδεκατισμό τον πυρήνα της ελληνικής παραδοσιακής κτηνοτροφίας.

Αντιμετώπιση όμως δε σημαίνει θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού όταν βρεθεί ένα και μόνο μολυσμένο ζώο. Αντιμετώπιση δε σημαίνει, σε κατάσταση πανικού, να θάβονται ζωντανά ολόκληρα κοπάδια. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε αυστηρή νομοθεσία για την κακοποίηση των ζώων, αλλά την εφαρμόζει μόνο για τα «ζώα συντροφιάς», για σκύλους και γάτες. Για τα υπόλοιπα επιτρέπεται να υφίστανται την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Οποία υποκρισία!

Η πανώλη δεν είναι η μοναδική ασθένεια που εισήχθη στην Ελλάδα. Η ευλογιά, ο καταρροϊκός και ο αφθώδης πυρετός, η οζώδης δερματίτιδα είναι μερικές ακόμα από τις ζωονόσους που εισαγάγαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι αυτές που πήραν δημοσιότητα και απασχόλησαν τις αρχές.

Δεκάδες ακόμα μεταδοτικές ασθένειες των ζώων έχουν εισαχθεί χωρίς να έχουν πάρει δημοσιότητα. Μόνο ο κτηνοτρόφος τις γνωρίζει και μόνος του τις αντιμετωπίζει, με τεράστιο οικονομικό και ψυχικό κόστος όταν κανένα κράτος και καμία «αρχή» δεν ενδιαφέρεται. Έτσι έχουμε ακόμα έναν παράγοντα που ροκανίζει το εισόδημα των κτηνοτρόφων και εμποδίζει την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, επιδεινώνοντας το διατροφικό έλλειμμα της χώρας.

Η πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (Peste des Petits Ruminants – PPR) προσβάλει οικόσιτα (πρόβατο, αίγα) και άγρια (ελάφι, αίγαγρος κλπ) μικρά μηρυκαστικά. Προκαλείται από ιό της οικογένειας των παραμυξοϊών που όταν μπει σε «καθαρές» περιοχές το ποσοστό νοσηρότητας και θνησιμότητας μπορεί να φτάσει το 90-100%, αν δε ληφθούν άμεσα υγειονομικά μέτρα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ακτή Ελεφαντοστού το 1942. Έκτοτε εξαπλώθηκε σε Αφρική, Μ. Ανατολή, Ασία και Ευρώπη. Οι 70 περίπου χώρες που έχουν προσβληθεί από PPR εκτρέφουν 1,7 δις ζώα ή το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού αιγοπροβάτων. Στη γειτονιά μας πρωτοεμφανίστηκε το 1996 στην ευρωπαϊκή Τουρκία, ακολούθως στην Γεωργία το 2016 και στην Βουλγαρία το 2018.

Με την πανώλη έξω από την πόρτα μας, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες «σφύριζαν αδιάφορα». Είχαν να «σφυρίξουν» για πιο ενδιαφέροντα θέματα, προς τα εκεί που ρέει το χρήμα, προς την «πράσινη ανάπτυξη», προς τους φόρους άνθρακα, να πληρώσουν τοκογλύφους ώστε να μπορούν να παίρνουν νέα δάνεια για να συνεχίζουν το φαγοπότι κ.α.

Άλλωστε, γιατί να φροντίσουν για την προστασία της κτηνοτροφίας αφού καθημερινά δίνουν δείγματα γραφής  ότι θέλουν να τη μειώσουν, ενοχοποιώντας την για την «κλιματική κρίση». Πολλές μάλιστα δυτικές κυβερνήσεις (αδελφές της δικής μας)  έχουν νομοθετήσει τη μείωση των εκτρεφόμενων ζώων ενώ παράλληλα αδειοδοτούν, παράγουν και πειραματίζονται να προσφέρουν στους λαούς νέα «μενού» πρωτεϊνών από σκουλήκια, έντομα και τεχνητό κρέας. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που πειραματίζεται.

Με την πανώλη να γυροφέρνει δίπλα από τα σύνορα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις «αγρόν ηγόραζον» για τη θωράκιση της χώρας. Κτηνιατρικές υπηρεσίες απογυμνωμένες από κτηνιάτρους, γραμματειακό και βοηθητικό προσωπικό. Οι ελάχιστοι κτηνίατροι πελαγωμένοι στο γραφειοκρατικό κυκεώνα παρά στα καθήκοντα επί του πεδίου. Υλικοτεχνικές υποδομές απαρχαιωμένες έως ανύπαρκτες.

Παράλληλα ένα απίθανο πάρτι εμπορίου και λαθρεμπορίου ζώντων ζώων εξελισσόταν κάτω από τη μύτη και υπό την ανοχή των «αρχών».  Ο κάθε αετονύχης και δικτυωμένος ζωέμπορος έπαιρνε ό,τι ζώα ήθελε, από όπου ήθελε, τα πήγαινε όπου ήθελε και τα βάφτιζε όπως ήθελε. Ζώα με προορισμό τη σφαγή κατέληγαν για πάχυνση και αναπαραγωγή. Ενδεικτικά, αγόραζαν στο εξωτερικό 50 ευρώ ένα ζώο και το πουλούσαν 100 ή και 250 ευρώ μετά από πάχυνση στην εσωτερική αγορά. Οι έλεγχοι χαλαροί (ειδικά για σφαγή) γιατί τα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των ζώων, εντός ΕΕ διακινούνται ελεύθερα όπως επιβάλλουν οι κανόνες της παγκοσμιοποίησης.

Έτσι κατάφεραν να «φυτέψουν» την πανώλη σε 76 στάβλους, σε 22 νομούς και σε 11 Περιφέρειες μέχρι στιγμής (5/8/24). Οι κτηνοτρόφοι αγόρασαν τα ζώα με «κρατικά πιστοποιητικά υγείας» και το ίδιο κράτος έρχεται τώρα, διαψεύδοντας τον εαυτό του, να σφάξει όχι μόνο τα αγορασμένα άρρωστα ζώα αλλά και τα υγιή ζώα των κτηνοτρόφων και συνεχίζει τον εμπαιγμό τάζοντας αποζημιώσεις που δε φτάνουν να αντικαταστήσουν ούτε το 25% του κοπαδιού τους.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος με τη σφαγή όλου του κοπαδιού, ακόμα και με ένα κρούσμα, μοιάζει περισσότερο με εκρίζωση των προβάτων παρά με εκρίζωση της πανώλης. Είναι ένα αναποτελεσματικό πρωτόκολλο που έρχεται από παλιά όταν η κτηνιατρική επιστήμη δεν διέθετε τα όπλα που διαθέτει σήμερα. Είναι μια «λύση» που εκθέτει τον κτηνιατρικό κλάδο και κάνει τους κτηνιάτρους υποχείριο ολίγιστων, πανικόβλητων πολιτικών.

Η σφαγή ολόκληρου του κοπαδιού πρέπει να είναι η τελευταία λύση αφού εξαντληθούν όλα τα υπόλοιπα μέσα: Εμβολιασμοί, rapid test, συνεχείς αιματολογικοί έλεγχοι, αυστηρή επιτήρηση και καραντίνα. Τέτοιο πρωτόκολλο, όμως, η κυβέρνηση είναι ανίκανη να εφαρμόσει αφού ήδη έχει κατεδαφίσει όλα εκείνα τα μέσα με τα οποία θα μπορούσε να το υλοποιήσει.

Πάνω από όλα, όμως, δεν έχει την πολιτική βούληση. Γιατί η πολιτική βούλησή της είναι ευθυγραμμισμένη με αυτήν των Βρυξελλών. Γιατί, αν είχε την πολιτική βούληση θα υπήρχαν προγράμματα γενετικής βελτίωσης και άρα σημαντικά λιγότερες ανάγκες εισαγωγών. Γιατί οι Βρυξέλλες αποφασίζουν και η κυβέρνηση υλοποιεί την αχρήστευση βοσκοτόπων και παραγωγικής γης με φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Γιατί η ενοχοποίηση των ζώων για εκπομπές μεθανίου είναι γενική  γραμμή της παγκοσμιοποίησης.

Η εκρίζωση της ελληνικής κτηνοτροφίας έχει αρχίσει προ πολλού. Μόνο την τελευταία 15ετία το ζωϊκό κεφάλαιο έχει μειωθεί πάνω από 25%. Τώρα, με αφορμή την πανώλη, δρομολογείται το τελειωτικό κτύπημα.

* Ο αρθρογράφος Ανδρέας Κλαυδιανός είναι κτηνίατρος

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ