Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  12:53: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024

Την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας επιδιώκει η Ουκρανία στο Γαλλικό πρακτορείο Ουκρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα της ασφάλειας που όμως όταν ρωτήθηκε για το πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ είπε απλά «θα δούμε».

Η ρωσική πλευρά όμως απαντά λακωνικά με μια αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση: «Η απάντησή μας έρχεται σύντομα» και πλέον όλοι κρατούν την αναπνοή για το τι πραγματικά θα συμβεί.

Πάντως όλα δείχνουν ότι ένας από τους στόχους της Ουκρανίας να «τρομάξει» την ρωσική ηγεσία και να μεταφέρει άρον-άρον δυνάμεις από τα άλλα μέτωπα δεν επιτυγχάνεται με την Ρωσία να ασκεί πίεση τώρα καθώς γνωρίζει ότι κάθε ουκρανική εφεδρεία μετακινείται για το Κουρσκ (μεγάλες αποστάσεις αναδιάταξης, καθώς δεν μπορούσαν να μεταφερθούν νωρίτερα γιατί θα γίνονταν αντιληπτοί), αλλά δεν μετακινεί ούτε καν από το Χάρκοβο όπου το Βοβτσάνσκ πλέον είναι ένα βήμα πριν κηρυχθεί ρωσική πόλη.

Εξηγώντας τους στρατηγικούς στόχους της επίθεσης στο Κουρσκ, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι η Ουκρανία επιδιώκει να διασκορπίσει τις δυνάμεις της Μόσχας και να μεταφέρει τον πόλεμο στη ρωσική επικράτεια.

«Είμαστε σε επίθεση. Ο στόχος είναι να διασκορπίσουμε τις θέσεις του εχθρού, να του επιφέρουμε μέγιστες απώλειες, να αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία, καθώς είναι ανίκανοι να προστατεύσουν τα ίδια τους τα σύνορα και να μεταφέρουμε τον πόλεμο στη ρωσική επικράτεια», δήλωσε αυτός ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος, είπε πως ο αριθμός των Ουκρανών ανέρχεται σε «χιλιάδες» με αναφορές να θέλουν τέσσερις πλήρεις ταξιαρχίες να βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος.

Η αιφνιδιαστική επίθεση, η οποία σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο που μίλησε χθες το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναπτέρωσε το ηθικό της κοινωνίας και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που έχουν εξαντληθεί από τα δυόμιση χρόνια της ρωσικής επιχείρησης που δεν έχει κινητοποιήσει κάποια σημαντική εφεδρεία.

«Είναι μια πολύ καλή επιχείρηση», που «έπιασε τους Ρώσους στον ύπνο» και «πράγματι ενίσχυσε το ηθικό μας, εκείνου του ουκρανικού στρατού, του Κράτους και της κοινωνίας», δήλωσε ο αξιωματούχος. Έπειτα από μήνες υποχωρήσεων στο ανατολικό μέτωπο, «αυτή η επιχείρηση έδειξε ότι μπορούμε να επιτεθούμε και να προωθηθούμε».

Όπως σημείωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, η εισβολή στόχευε αρχικά να εκτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από τις ουκρανικές περιφέρειες του Χάρκοβου (βορειοανατολικά) και του Ντομπάς (ανατολικά) προκειμένου να χαλαρώσει την πίεσή τους στα στρατεύματα του Κιέβου, που είναι λιγότερα σε αριθμό και με ελλείψεις σε εξοπλισμούς.

Προς το παρόν, παραδέχθηκε, η επίθεση δεν έχει επηρεάσει το ανατολικό μέτωπο.

«Καταρχήν η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Η πίεσή τους στα ανατολικά συνεχίζεται, δεν έχουν αποσύρει τα στρατεύματά τους από αυτήν τη ζώνη», ακόμα κι αν «η ένταση των ρωσικών επιθέσεων στα ανατολικά έχει μειωθεί πολύ λίγο», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Αργά ή γρήγορα, είπε ο αξιωματούχος, η Ρωσία θα σταματήσει τα ουκρανικά στρατεύματα στο Κουρσκ. Όμως, αν δεν καταφέρει να ανακτήσει τα εδάφη «θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς», για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, εκτιμά ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με όσα είπε, η Ρωσία προετοίμαζε μια μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον «κέντρων αποφάσεων» στην Ουκρανία για να απαντήσει σε αυτήν την επίθεση.

Ο Ουκρανός ανέφερε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είχαν προειδοποιηθεί για την εισβολή. «Δεδομένου ότι δυτικά όπλα χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή» σε αυτήν την επιχείρηση, «οι δυτικοί εταίροι μας συμμετείχαν έμμεσα στην οργάνωσή της», είπε.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι επικοινώνησε με την Ουκρανία για να γνωρίσει περισσότερα σχετικά με τους «στόχους» της εισβολής.

Στο ερώτημα αν γνωρίζει εάν η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ, κοντά στα σύνορα, είναι μεταξύ των στόχων της επιχείρησης, εκείνος απάντησε: «Θα δούμε (…). Σίγουρα δεν θα προκαλέσουμε προβλήματα πυρηνικής ασφάλειας».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σείεται η Σερβία με τις τεράστιες διαδηλώσεις κατά της επανέναρξης του αμφιλεγόμενου σχεδίου εκμετάλλευσης μεταλλείου λιθίου, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα της γερμανικής βιομηχανίας που ψάχνει κοιτάσματα για να δημιουργήσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πολλοί στην Σερβία επίσης συνδέουν το ζήτημα και με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε η Γερμανία στην καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας και της δημιουργίας του Κοσσυφοπεδίου και είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με ένα σχέδιο που θα είναι και σαν ένα «ευχαριστώ» στο Βερολίνο για την εθνική ζημιά, με διαδηλωτές να λένε «Αν η Γερμανία θέλει να φτιάχνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα να σκάψει το έδαφός της για να βρει λίθιο».

Πριν τη συγκέντρωση στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας, δυο μορφές του κινήματος εναντίον του σχεδίου κατήγγειλαν πως προσήχθησαν για λίγη ώρα από μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε ενέργεια οδηγούσε στο κλείσιμο δρόμων θα ήταν «παράνομη» αλλά αυτό δεν απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες πολιτών να κατακλύσουν τους δρόμους.

«Ήρθα στο Βελιγράδι επειδή υπερασπιζόμαστε την προστασία της ζωής στη Σερβία», είπε ο Σλόμπονταν Στανιμίροβιτς, 58χρονος κάτοικος στην κοινότητα Ραντιέβινα, που βρίσκεται κοντά στο ορυχείο.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Rio Tinto, φύγε απ’ τη Σερβία!» και «δεν θα σκάψετε!» στη συγκέντρωση και την πορεία στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας.

Κατόπιν απέκλεισαν τις σιδηροτροχιές στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου, διακόπτοντας την κυκλοφορία των συρμών.

Χθες βράδυ ο Ζλάτκο Κοκάνοβιτς, εκ των ηγετών των διαδηλωτών, διατράνωσε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. «Θα μείνουμε εδώ όλη νύχτα κι όλη μέρα», επέμεινε ο κ. Κοκάνοβιτς.

Οργανώσεις που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος δηλώνουν έτοιμες να αποκλείσουν τους κυριότερους οδικούς άξονες της χώρας και ν’ αρχίσουν εκστρατεία ανυπακοής των πολιτών αν η κυβέρνηση αρνηθεί να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις τους και να απαγορεύσει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιθίου.

Η Σερβία διαθέτει πελώρια κοιτάσματα λιθίου, ιδίως κοντά στην πόλη Λόζνιτσα (δυτικά), όμως αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη λειτουργία ορυχείου, που έχει καταρτιστεί από τον αγγλοαυστραλιανό κολοσσό Rio Tinto διχάζει εδώ και χρόνια τη χώρα.

Τη 19η Ιουλίου, μια εβδομάδα μετά το πράσινο φως της κυβέρνησης στις δραστηριότητες εξόρυξης στο ορυχείο αυτό, το Βελιγράδι και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν συμφωνία για τον εφοδιασμό ευρωπαϊκών κρατών με λίθιο.

Τα κοιτάσματα εντοπίστηκαν το 2004, όμως μαζικές διαδηλώσεις που διήρκεσαν εβδομάδες ανάγκασαν τις αρχές να εγκαταλείψουν το έργο το 2022.

 Πρόσφατα όμως η κυβέρνηση έκανε αναστροφή στο ζήτημα, έπειτα από απόφαση της δικαιοσύνης τον περασμένο μήνα σύμφωνα με την οποία η ανάκληση της άδειας που είχε δοθεί στη Rio Tinto δεν «συμμορφωνόταν προς το Σύνταγμα και τον νόμο».

Το λίθιο είναι απαραίτητο μέταλλο για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είναι στοιχείο-κλειδί προκειμένου η αυτοκινητοβιομηχανία να κάνει μετάβαση προς πιο οικολογική παραγωγή.

Το σχέδιο ωστόσο συναντά αντίσταση από πολλούς Σέρβους, που φοβούνται ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα μολύνει τις πηγές νερού και τους υδροφόρους ορίζοντες και θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει υποσχεθεί επανειλημμένα πως δεν θα αρχίσει καμιά εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιθίου παρά αφού δοθούν εγγυήσεις για τα πρωτόκολλα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Mεγάλη πίεση ξεκίνησαν να ασκούν οι ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Κουρσκ στους επιτιθέμενους ουκρανικούς σχηματισμούς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις που έχουν επιτεθεί αιφνιδιαστικά πριν από πέντε ημέρες (δυνάμεις που μεταφέρθηκαν την τελευταία στιγμή από την Βρετανία, όπως επιβεβαιώνουν Ουκρανοί αιχμάλωτοι) έχουν πλέον κρίσιμες απώλειες και το ερώτημά τους είναι πώς θα τις αναπληρώσουν.

Η δύναμη των 6.500 ανδρών εκπαιδεύθηκε επί έξι μήνες στην Βρετανία από τον βρετανικό Στρατό και μεταφέρθηκε στην Πολωνία αεροπορικώς, μόλις έξι ημέρες πριν την επίθεση, στις 20 Ιουλίου. Μετά μετακινήθηκε σιδηροδρομικώς ανά λόγο στην περιφέρεια του Σούμι.

Πλέον, όμως οι Ρώσοι δείχνουν να έχουν συνέλθει από τον αιφνιδιασμό και σταδιακά αυξάνουν την πίεση, χρησιμοποιώντας κυρίως επιθετικά ελικόπτερα.

Αποφεύγουν μαζικούς βομβαρδισμούς μέχρι την ολοκλήρωση της αποχώρησης περίπου 100.000 κατοίκων.

Πάντως κανένας από τους ουκρανικούς ΑΝΣΚ μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί και το ζητούμενο πώς θα υλοποιηθεί τώρα που χάθηκε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και οι αμυνόμενοι Ρώσοι υπερτερούν σε προσωπικό: Ούτε το ρωσικό κέντρο διοίκησης στο Κορένεβο κατάλαβαν (πέντε φορές μπήκαν στην κωμόπολη αλλά αποκρούστηκαν) ούτε τον πυρηνικό σταθμό κοντά στην πόλη Σούτζα κατέλαβαν.

Ούτε την ίδια την κωμόπολη ελέγχουν: Νοτιοανατολικά, μια έκταση ίση με το 15% της πόλης παρέμεινε στα ρωσικά χέρια.

Και ήδη οι Ρώσοι έριξαν στην μάχη άρματα μάχης Τ-72ΒΜ και πολλά ΒΜP-3.

Ο δυτικός Τύπος περιγράφει την «εξισορρόπηση» της τακτικής κατάστασης.

Ποιο θα είναι το μέλλον των ουκρανικών στρατευμάτων και γενικά των επιχειρήσεων; Όλα θα εξαρτηθούν από την υποστήριξη που θα έχουν από την Ουκρανία.

Αν δεν καταφέρουν να έχουν ομαλή ροή εφοδίων και υποστήριξη πυροβολικού, θα σφαγούν.

Να σημειώσουμε ότι παραδόξως, η επίθεση δικαιώνει πολιτικά την επιλογή του Β.Πούτιν να κτυπήσει πρώτος στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022: Όσοι υποστήριζαν ότι «δεν κινδυνεύει η Ρωσία από εισβολή της Ουκρανίας, άρα δεν χρειαζόταν η προσφυγή σε ένοπλες επιχειρήσεις», διαψεύστηκαν παταγωδώς!

Στο μέτωπο, πάντως, πλέον οι Ρώσοι καταστρέφουν τις οδούς ανεφοδιασμού:

Γενικά ο δυτικός Τύπος είναι πολύ προσεκτικός για τα αποτελέσματα της ουκρανικής επίθεσης. Θα λέγαμε, όχι αισιόδοξος.

Οι Ουκρανοί μπορεί να βγάζουν φωτογραφίες σε ρωσικά χωριά, αλλά απέχουν πολύ από το να διατηρήσουν τις θέσεις τους μέσα σε αυτά τα χωριά…

Το βίντεο είναι προ δύο ημερών και από τότε έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 100 τέτοια πλήγματα στις ουκρανικές δυνάμεις:

Ήδη η ουκρανική κίνηση περιορίστηκε σε μία απόσταση 20 χλμ. από την συνοριακή διάβαση.

Δεν έχουν σημαντικές εφεδρείες, δεν έχουν Αεροπορία, δεν έχουν καν στρατηγικό βάθος.

Πόσο να αρκεί η γενναιότητα και η -δεδομένα- καλή εκπαίδευση από τους Βρετανούς;

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με κέρδη άνω των 2,2 δισ. ευρώ έκλεισαν το πρώτο μισό του 2024 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καταγράφοντας επίδοση-ρεκόρ, με την αμέσως καλύτερη να εντοπίζεται στο μακρινό 2008!

Παράλληλα στα άτυπα αυτά τραπεζικά «χαράτσια» η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει και τις κολοσσιαίες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Έσοδα από τόκους και προμήθειες γεμίζουν τα τραπεζικά ταμεία (που μοιράζουν μερίσματα) και τους πολίτες να γονατίζουν από αυτές τις απίστευτες χρεώσεις. Φυσικά η κυβέρνηση ακόμα μια φορά δεν δείχνει να θέλει να κάνει κάποια κίνηση.

Πιο αναλυτικά, το α’ εξάμηνο του 2024 η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 563 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023, με την απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε 18%.

Η Eurobank, από την πλευρά της, εμφάνισε κέρδη ύψους 721 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,4% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023, με τον δείκτη απόδοσης να ανέρχεται σε 18,5%, ενώ η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρή κερδοφορία ύψους 670 εκατ. ευρώ (+26% σε ετήσια βάση) και τον αντίστοιχο δείκτη στο 18,1%.

Τέλος, η Alpha Bank εμφάνισε κέρδη ύψους 322,5 εκατ. ευρώ, από 302,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023, με την ετήσια αύξηση να ξεπερνά το 6,5%.

Επιτοκιακά έσοδα

Σε υψηλά επίπεδα για ακόμα ένα τρίμηνο διατηρήθηκαν τα επιτοκιακά έσοδα των συστημικών ομίλων, με το συνολικό αποτέλεσμα του 6μήνου να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι το συγκεκριμένο “κανάλι” θα εξακολουθήσει να αποδίδει… καρπούς και το 2024, ως απόρροια και της πιο αργής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. 

Προς επίρρωση, έσοδα από τόκους ύψους 1,045 δισ. ευρώ εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς, καταγράφοντας άνοδο 12% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, στηριζόμενα στα ελκυστικά spreads στο χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεων και στο χαμηλό beta στις καταθέσεις. Ο δείκτης καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου διαμορφώθηκε στο 2,7%, ευθυγραμμισμένος με τον ετήσιο στόχο της τράπεζας.

Σε 1,132 δισ. ευρώ ανήλθαν τα επιτοκιακά έσοδα της Eurobank, ενισχυμένα κατά 8,6% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των εσόδων από χορηγήσεις, των ομολόγων και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 20 μονάδες βάσης και ανήλθε σε 2,83%.

Επιτοκιακά κέρδη πέριξ του 1,2 δισ. ευρώ κατέγραψε το α’ εξάμηνο του 2024 η ΕΤΕ, απορροφώντας την πλήρη επίπτωση του κόστους αντιστάθμισης των καταθέσεων πελατών, τις υψηλότερες εκδόσεις MREL, καθώς και τα χαμηλότερα επιτόκια Euribor. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε στις 323 μ.β., υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο για το 2024 (290 μ.β.).

Η Alpha Bank έκλεισε το πρώτο μισό του 2024 με έσοδα από τόκους ύψους 828,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 6,4% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων χορηγήσεων και χρεογράφων.

Έσοδα από προμήθειες

Εξίσου δυνατά υπήρξαν και τα έσοδα από προμήθειες, με τις τράπεζες να εστιάζουν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να “ισοφαρίσουν” τις όποιες απώλειες προκύψουν από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Ο συνολικός… απολογισμός για τις “4” βγάζει έσοδα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένα σε ετήσια βάση. 

Ειδικότερα, σε επίπεδα-ρεκόρ ανήλθαν τα έσοδα από προμήθειες της Τράπεζας Πειραιώς, φτάνοντας τα 324 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, λαμβάνοντας στήριξη από τα δάνεια, τις κάρτες, τις μεταφορές κεφαλαίων και το asset management. Σε 282 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα αντίστοιχα έσοδα για τη Eurobank (+4,7% σε ετήσια βάση), με τα νέα δάνεια να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή, ακολουθούμενα από τις συναλλαγές, τις πιστωτικές κάρτες και τις υπηρεσίες wealth management.

Σε σταθερά ανοδική τροχιά παρέμειναν τα καθαρά έσοδα από προμήθειες της ΕΤΕ, “αγγίζοντας” τα 205 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα.Έσοδα από προμήθειες ύψους 196,9 εκατ. ευρώ –έναντι 173,1 εκατ. ευρώ πέρυσι– εμφάνισε το α’ εξάμηνο του 2024 η Alpha Bank, ως αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων AUMs και της υψηλότερης συνεισφοράς των προμηθειών καρτών και πληρωμών λόγω αυξημένης δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού στις πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου έχει πάρει «φωτιά» με τα νοικοκυριά να πληρώνουν τιμή ρεύματος στα 128,37 ευρώ/MWh, τιμή που ξεπερνά μόνον η Μάλτα με 133,76 ευρώ/MWh και η Αλβανία με 130,7 ευρώ/MWh.

Για να γίνει αντιληπτό το χάσμα που χωρίζει την ελληνική αγορά από εκείνες της κεντρικής Ευρώπης στο ίδιο διάστημα, η τιμή στη Γερμανία ήταν 83,59 ευρώ/MWh, στη Γαλλία που έχει και αυξημένη κατανάλωση λόγω Ολυμπιακών Αγώνων μόλις 46,88 ευρώ/MWh, στην Ισπανία 96,69 ευρώ/MWh και στο Βέλγιο 62,34 ευρώ/MWh.

Και βέβαια οι υψηλές τιμές στην ελληνική αγορά επηρεάζουν και τις τιμές λιανικής.

Η τιμή των 128,37 ευρώ/MWh, αν και είναι 5,2% χαμηλότερη από το μέσο όρο του Ιουλίου που ήταν στα 135,54 ευρώ/MWh, παραμένει  υψηλότερη κατά 29,8% από τα 98,89 ευρώ/MWh που ήταν ο μέσος όρος του Ιουνίου.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά τις τελευταίες ημέρες κινούνται πάνω από τα 120 ευρώ/MWh φτάνοντας ακόμη και στα 143,65 ευρώ/MWh στις 5 Αυγούστου. Τις βραδινές ώρες οι τιμές κινούνται ακόμη υψηλότερα φτάνοντας μέχρι και τα 347 ευρώ/MWh στις 6 Αυγούστου.

Το σημαντικό πάντως είναι ότι η διεθνής αγορά προμηνύει συνέχιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια εξαιτίας του νέου ράλι του φυσικού αερίου. Από την Πέμπτη και μετά η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου έχει ξεπεράσει τα 40 ευρώ/MWh με τα προθεσμιακά συμβόλαια να κινούνται ακόμη υψηλότερα φτάνοντας τα 42,54 ευρώ/MWh για το Νοέμβριο και τα 43,38 ευρώ/MWh για τον Ιανουάριο.

Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί και οι τιμές χονδρικής παραμείνουν κοντά στα 130 ευρώ/MWh τότε θα επηρεαστούν ανάλογα και οι τιμές λιανικής, δηλαδή το πιθανότερο σενάριο είναι να χρειαστεί να παραταθεί το μέτρο των επιδοτήσεων για έναν ακόμη μήνα.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι παρά την επιδότηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών τον Αύγουστο θα κληθεί να πληρώσει αξιοσημείωτες αυξήσεις της τάξης του 9% σε σύγκριση με τον Ιούλιο (που επίσης ήταν υψηλά). 

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ