Με δήλωσή της η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρεγκέβ, ανακοίνωσε την πρόθεση του Τελ Αβίβ να ζητήσει βοήθεια από Αθήνα και Λευκωσία, άγνωστο σε ποιο επίπεδο
Την ώρα που η χώρα της βρίσκεται σε επιφυλακή, η Μ. Ρεγκέβ δήλωσε: «Εάν δεχτούμε επίθεση, θα μπορούσαμε να καλέσουμε την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και πλωτά μέσα μεταφοράς από την Ελλάδα και την Κύπρο».
Η Μ.Ρεγκέβ χρησιμοποίησε την φράση «πλωτά μέσα μεταφοράς» (sea busses) ενδέχεται να αναφέρεται σε κάποια επιχείρηση εκκένωσης Ισραηλινών πολιτών από περιοχές που θα κινδυνεύσουν να πληγούν από την ιρανική αντεπίθεση, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή κάποια περαιτέρω λεπτομέρεια των όσων ανέφερε η υπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση αυτή θέτει την Ελλάδα και την Κύπρο για άλλη μια φορά στο προσκήνιο της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, λίγους μόλις μήνες μετά την αεροπορική άσκηση που έγινε νοτίως της Κρήτης ανάμεσα στην ελληνική και την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και η οποία λειτούργησε ως πρόβα για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην Υεμένη λίγες εβδομάδες αργότερα.
Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ερωτηθείς, διευκρίνισε ότι «Η Κύπρος δεν δύναται και δεν προτίθεται να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ή όποιο άλλο κράτος και πως το θέμα αφορά μόνο την παροχή Μέσων, ναυλωμένων από το Ισραήλ, για την εκκένωση πολιτών και άλλες ανθρωπιστικές ανάγκες εάν παραστεί ανάγκη».
Μέσα σε όλα αυτά νησυχία για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Μέση Ανατολή είναι έκδηλη.
Η αγωνία για τους συνολικά, 3.500 Έλληνες που κατοικούν στον Λίβανο, κυρίως στη Βηρυτό και στο βόρειο τμήμα της χώρας μεγαλώνει καθώς σύμφωνα με αυτά που μεταφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η κλιμάκωση είναι θέμα 24ώρων.
Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης για την παροχή προξενικής βοήθειας στους Έλληνες πολίτες παρόλα ταύτα προς το παρόν δεν υπάρχουν αιτήματα για την αποχώρησή τους από την περιοχή.
Παράλληλα, με τις ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή να αυξάνονται, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού F462 «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», που συμμετέχει στην επιχείρηση «UNIFIL» του ΟΗΕ στα ανοιχτά του Λιβάνου, είναι σε ετοιμότητα.
Αν κριθεί απαραίτητο, το πλοίο θα συνδράμει σε ενδεχόμενη επιχείρηση εκκένωσης διπλωματικών αποστολών δυτικών κρατών από την χώρα.
Το Ιράν εξέδωσε NOTAM για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, προειδοποιώντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, δηλαδή έκλεισε τον εναέριο χώρο του, προκειμένου να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την δολοφονία από το Ισραήλ του ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη και την υπόσχεση του Ιράν για εκδίκηση.
Εντείνονται οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη του Ισραήλ με το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, όπως αναφέρει το Axios, επικαλούμενο πηγές.
Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα, παραιτήθηκε από το αξίωμά της και διέφυγε στην Ινδία με στρατιωτικό ελικόπτερο.
Σύμφωνα με το Reuters χιλιάδες διαδηλωτές έχουν εισβάλει στην πρωθυπουργική κατοικία, από την οποία η Χασίνα διέφυγε.
Η κατάσταση είναι έκρυθμη και υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο, έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 300 άτομα.
Ο αρχηγός του Στρατού του Μπανγκλαντές αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα και συνομιλεί με εξωστρατιωτικούς παράγοντες για την κατάσταση στη χώρα, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος.
Ο γιος της πρωθυπουργού απηύθυνε έκκληση στις δυνάμεις ασφαλείας του Μπανγκλαντές να εμποδίσουν οποιαδήποτε κατάληψη της εξουσίας.
«Υποχρέωσή σας είναι να εγγυηθείτε την ασφάλεια του λαού και της χώρας μας, καθώς και την προστασία του Συντάγματος», δηλώνει σε ανάρτησή του στο Facebook απευθυνόμενος στις δυνάμεις ασφαλείας ο πολιτικός και επιχειρηματίας με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουν σε μη εκλεγμένη κυβέρνηση να αναλάβει την εξουσία ούτε για ένα λεπτό».
Την Κυριακή, τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και δεκάδων χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Το διαδίκτυο κόπηκε εντελώς για αρκετές ώρες εν μέσω της «Μεγάλης Πορείας στη Ντάκα».
Στους δρόμους έχει αναπτυχθεί ο Στρατός προκειμένου να επιβάλει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο οι διαδηλωτές αγνοούν.
Οι διαμαρτυρίες – ξεκίνησαν τον Ιούλιο κυρίως από φοιτητές – είχαν ως αίτημα την κατάργηση των ποσοστώσεων για τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο.
Ωστόσο, στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα πολύ ευρύτερο αντικυβερνητικό κίνημα.
Οι βίαιες ταραχές ώθησαν την κυβέρνηση να περιορίσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες Διαδικτύου σε ορισμένες περιοχές της χώρας
Ο ΟΗΕ ζήτησε να σταματήσει η «σοκαριστική βία» και κάλεσε τους πολιτικούς του Μπαγκλαντές και τις δυνάμεις ασφαλείας να αυτοσυγκρατηθούν.
Το Μπαγκλαντές κάποτε ανήκε στο Πακιστάν και μάλιστα η ευρύτερη περιοχή ονομάζονταν Ανατολικό Πακιστάν.
Ανεξαρτητοποιήθηκε με τον ινδοπακιστανικό πόλεμο του 1971, στον οποίο το Πακιστάν ηττήθηκε (όπως άλλωστε και σε όλους τους άλλους πολέμους κατά της Ινδίας), χάνοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος της κυριαρχίας του.
«Βουτιά» καταγράφεται αυτή τη στιγμή στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στα επίπεδα του 5% και κάτω από τις 1.400 μονάδες ακολουθώντας το παγκόσμιο sell-off, το οποίο έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες υπό το φόβο μίας μεγάλης οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ.
Όλα στις κεφαλαιαγορές αυτή την στιγμή θυμίζουν το κραχ του 2008 που έφερε στην εξουσία τον Μπάρακ Ομπάμα και άλλαξε την πορεία των ΗΠΑ προς μία woke ατζέντα, μακριά από τις αξίες και τα ιδανικά του Ελεύθερου Κόσμου.
Μία ύφεση για την οποία το pronews.gr, έχει προειδοποιήσει πολλάκις, καθώς η διακυβέρνηση Μπάιντεν αύξησε σε τρομακτικό βαθμό το αμερικανικό χρέος με αποτέλεσμα να τίθεται σε αμφιβολία η εξυπηρέτηση του.
Σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι οι χώρες των BRICS+ εφαρμόζουν τάχιστα προγράμματα αποδολαριοποίησης των συναλλαγών τους και δημιουργίας δικών τους συστημάτων τραπεζικών πληρωμών κάτι το οποίο δημιουργεί σκοτεινές προοπτικές για την αμερικανική οικονομία.
Η βασική αιτία όλων αυτών δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τα «απόνερα» του πολέμου της Ουκρανίας. όπου κυρώσεις στην Ρωσία, οικονομική στήριξη στην Ουκρανία από πλευράς δυτικών και ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Λευκορωσίας και Δύσης.
Αλλά και ο φόβος για «ακραίες» καταστάσεις στην Μέση Ανατολή με το Ιράν να υποστηρίζει ότι «Αυτή την φορά η επίθεσή μας κατά του Ισραήλ δεν θα είναι σαν την προηγούμενη», εννοώντας ότι θα επιδιώξουν το μέγιστο αποτέλεσμα κατά του Τελ Αβίβ και όχι έναν ανώδυνο βομβαρδισμό πολιτικού εντυπωσιασμού.
Συγκεκριμένα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει ακρίβεια σε καύσιμα, πρώτες ύλες και προϊόντα, αλλά και η αυξημένη πιθανότητα για την έναρξη μίας νέας απρόβλεπτης γενικής σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή, καθώς αναμένεται χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες.
Συντριπτικές ήταν οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές (άλλωστε υπάρχει μεγάλος φόβος και για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα από το οποίο εξαρτώνται όλες οι δυτικές τράπεζες), αλλά και άλλους τίτλους που το τελευταίο διάστημα είχαν κινηθεί ανοδικά.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.368,26 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,38%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,14 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,52%.
Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-6,71%), της Aegean (-6,79%), της Autohellas (-6,41%)και της Viohalco (-6,12%).
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι καμία μετοχή δεν καταγράφει άνοδο, ενώ 92 κινούνται πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.
Oι Financial Times αναφέρουν ότι οι παγκόσμιες αγορές «ταλανίζονται από την προοπτική ύφεσης των ΗΠΑ».
Από το πρωί καταρρέουν οι μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια, με την αγορά του Τόκιο να εισέρχεται κυριολεκτικά σε bear market.
O δείκτης Topix βρίσκεται σε πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση μετά το πυρηνικό «melt down» της Φουκουσίμα το 2011.
Οι επενδυτές φοβούνται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναβάλει την μείωση των επιτοκίων μετά τα αρνητικά στοιχεία που προέκυψαν για την αμερικανική αγορά εργασίας.
Ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε βουτιά 12,4%, κλείνοντας στις 31.458,42 μονάδες. Οι απώλειες είναι οι μεγαλύτερες από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987.
Ο δείκτης έχασε 4.451,28 μονάδες που αποτελεί τη μεγαλύτερη απώλεια στην ιστορία του.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 12,23% και έκλεισε στις 2.227,15 μονάδες.
Αντίστοιχα το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας εμφανίζει πτώση 7%!
Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν και αυτές με «βουτιά» διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο 6 μηνών, με τους επενδυτές να θέλουν να ξεφορτωθούν μετοχές.
Ο τραπεζικός τομέας είναι αυτός που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με απώλειες που φθάνουν στο 3,5%.
Πτώση 3,05% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 2,33%, τον FTSE 100 να έχει πτώση 1,97%, ενώ ο CAC 40 ακολουθεί ανάλογη πορεία και αποδυναμώνεται 1,99%. Ισχυρές πιέσεις και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB να υποχωρεί 2,85% και τον ΙΒΕΧ 35 κατά 2,25%.
Συνέχεια στο sell off υποδεικνύουν τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να βρίσκονται στην αιχμή, καθώς ο Nasdaq υποχωρεί άνω του -4%. Πτώση 1,53% για τον Dow Jones, ενώ ο S&P 500 έχει απώλειες 2,5%
Πιο μαζεμένη η πτώση για την αγορά πετρελαίου, με το brent να αποδυναμώνεται 0,53% στα 76,39%, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 0,67% στα 73 δολάρια.
Πτωτική κίνηση και για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να αποδυναμώνεται 1,6% στα 36,05 ευρώ.
Διαφορετική κατεύθυνση για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, καθώς ο χρυσός έχει άνοδο 0,21% στα 2.474,20 δολάρια, ενώ αντίθετα πτώση 0,29% στα 28,30 δολάρια.
Φυσικά όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει η συνεχόμενη άνοδος στην τιμή του χρυσού…
Όταν «σκάνε» οι «φούσκες» και «εξαφανίζονται» νομίσματα το μόνο που απομένει είναι ο χρυσός.
Τα επόμενα 24ωρα θα φανεί αν πρόκειται για «εκτόνωση» της «φούσκας» ή όντως εισερχόμαστε σε μία περίοδο παγκόσμιας ύφεσης.
«Υπάρχει Μέλλον για τα ορεινά μας χωριά»
δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κατά την παρέμβασή του στην Ημερίδα που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Αμβρακιωτών και Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας, Καστανιωτών Ευρυτανίας και η ΚΟΙΝΣΕΠ “Ορεινή” στο Αργυρό Πηγάδι του Δήμου Θέρμου.
Ο κ. Παπαθανάσης ως άνθρωπος που έχει υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση και τον τόπο του και από τη θέση του Δημάρχου έχοντας αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των δεκάδων ορεινών χωριών της Αιτωλοακαρνανίας ανάδειξε τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ορεινά χωριά κατέθεσε τις προτάσεις του και προέβαλε τη θετική προοπτική για το μέλλον τους, ενώ επικεντρώθηκε στους ακόλουθους βασικούς άξονες:
**Υποδομές:**
Τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα χωριά. Ειδικότερα, η βελτίωση των οδικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών, η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση θα καταστήσουν τα χωριά πιο ελκυστικά για νέες οικογένειες και επιχειρήσεις.
**Βιώσιμες Οικονομικές Δραστηριότητες:**
Η ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η κτηνοτροφία, αποτελούν κεντρικό σημείο στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας και την παροχή ευκαιριών στους νέους. Η προώθηση των τοπικών προϊόντων βασισμένη στην ποιότητα, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης.
**Πολιτιστική Κληρονομιά και Φυσικό Περιβάλλον:**
Η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας. Η διατήρηση μνημείων, παραδόσεων και τοπικών εθίμων είναι κρίσιμες για την προσέλκυση επισκεπτών και επενδυτών.
**Εκπαίδευση και Κατάρτιση:**
Τέλος, δόθηκε έμφαση στον ρόλο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Οι νέες γενιές θα πρέπει να εξοπλιστούν με τις δεξιότητες και τη γνώση που απαιτούνται για τη στήριξη και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Προτάθηκε η δημιουργία ερευνητικών και εκπαιδευτικών κέντρων, καθώς και η συνεργασία μεταξύ τοπικών φορέων.
Ο κ. Παπαθανάσης κατέληξε με αισιοδοξία, τονίζοντας ότι το μέλλον των ορεινών χωριών είναι στα χέρια μας και απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων για να διασφαλιστεί.