Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  6:39: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2024

Η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ έχει σταματήσει σε ολόκληρο το τμήμα όπου επιχειρούν οι ειδικές δυνάμεις του Αχμάτ, δήλωσε ο διοικητής τους στους δημοσιογράφους, ο Τσετσένος υποστράτηγος Άπτι Αλαουντίνοφ, ο οποίος είναι και ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κύριας Στρατιωτικής-Πολιτικής Διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι απώλειες των Oυκρανών είναι τρομακτικές καθώς ξεπερνούν τους 3.500 στρατιώτες ενώ καταστράφηκε ακόμα ένα βρετανικό άρμα Challenger 2.

Περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τις παραμεθόριες περιοχές της περιοχής του Κουρσκ, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπηρεσιακού κυβερνήτη, Ιρίνα Τολμάτσεβα, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram της κυβέρνησης της περιοχής Κουρσκ το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια των μαχών στα σύνορα της περιοχής Κουρσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει:

Πάνω από 3.400 στρατιώτες,
50 άρματα μάχης
25 οχήματα μάχης πεζικού,
45 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού,
262 τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα,
115 λοιπά οχήματα,
5 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα
7εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων τριών αμερικανικών HIMARS.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Παρά το γεγονός ότι τα χρήματα που δαπανώνται για την αεροπυρόσβεση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα συνεχίζουν να αυξάνονται οι εκτάσεις των δασών καίγονται στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι.

Αυτό βέβαια έχει την εξήγηση του καθώς δεν έχει σημασία πόσα χρήματα δαπανώνται αλλά εάν αυτά θα καταναλωθούν στις σωστές επιλογές εναέριας πυρόσβεσης.

Αν κάποιος μισθώσει 20 πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι ακατάλληλα για την αεροπυρόσβεση τουλάχιστον σε ότι αφορά την Ελλάδα. οι δυνατότητες του θα είναι ίδιες με αυτές που θα είχε εάν δεν μίσθωνε απολύτως τίποτα.

Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση θα έχει δαπανήσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό σε σχέση με την δεύτερη που δεν θα ξοδέψει τίποτα.

Η αεροπυρόσβεση εξελίσσεται σε μπίζνα, αφού η κυβέρνηση δίνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες.

Για του λόγου το αληθές τα τελευταία πέντε χρόνια –από το 2019 μέχρι και σήμερα– οι δαπάνες της χώρας μας για τη μίσθωση αεροσκαφών για τις ανάγκες της εναέριας δασοπυρόσβεσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται πως ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν περιλαμβάνει τις δαπάνες του εθνικού εναέριου στόλου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Από το 2019 η Ελλάδα μίσθωσε εναέρια μέσα πυρόσβεσης με κόστος που διαμορφώθηκε στα 32.287 εκατ. ευρώ.

Το 2020 ανεβήκαμε στα 21 αεροσκάφη με κόστος 53.995 εκατ. ευρώ.

Ενα χρόνο αργότερα, το 2021, που ήταν χρονιά αρνητικού ρεκόρ 13ετίας σε αριθμό καμένων δασικών εκτάσεων για τη χώρα μας, τα μισθωμένα αεροσκάφη ανήλθαν σε 31 και το κόστος εκτοξεύτηκε σε 78.157 εκατ. ευρώ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το 2022 η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη μίσθωσε ακόμη περισσότερα αεροσκάφη, 47 στον αριθμό, με κόστος που αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.

Την περσινή χρονιά (2023) μισθώσαμε 51 αεροσκάφη με κόστος 200 εκατ. ευρώ (το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τον απολογισμό εξόδων).

Πέρα από το υπέρογκο κόστος ενοικίασης των εναέριων μέσων, το οποίο η χώρα καταβάλλει απλώς και μόνο για να τα φέρει, πολύ υψηλό είναι και το κόστος ανά ώρα πτήσης.

Από τα στοιχεία του 2023 που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ξέρουμε πως η ενοικίαση ενός Erickson στοιχίζει 3.670.000 ευρώ, ενός Air Tractor 1.947.750 ευρώ, ενός Ε/Π μεταφοράς προσωπικού & αεροπυρόσβεσης 1.900.000 ευρώ ενώ ενός Ε/Π ΜΤ 750.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, το κόστος ανά ώρα πτήσης ανέρχεται για τα Erickson σε 6.182 ευρώ, για τα Air Tractor σε 4.482 ευρώ ενώ για τα ΜΤ σε 1.450 ευρώ. 

Όταν λοιπόν κάποιος ξοδεύει τόσα χρήματα και καταφέρνει μία «τρύπα στο νερό», τότε θα πρέπει να αναλυθεί που ξοδεύονται τα χρήματα αυτά.

Tα ελικόπτερα McDermott Aviation Bell 214ST και ο διάδοχος των PZL, τα Air Tractor AT-802 που επιχειρούν, είναι κυριολεκτικά ανεπαρκή.

Για τα McDermott Aviation Bell 214ST ευθύνεται 100% ο σχεδιασμός του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ «έχει βρει τον μήνα που θρέφει τους έντεκα» για να το πούμε κομψά και δεν αγοράζεται ούτε παπάκι χωρίς να πέσουν μίζες.: Πήραν ένα ελικόπτερο που είναι μεταφορικό και το χρησιμοποιούν για πυροσβεστικό!

Σαφώς και χρειάζονται κάποια ελικόπτερα που να έχουν την δυνατότητα μεταφοράς δασοπυροσβεστών, αλλά όταν ΟΛΑ τα ελικόπτερα μεταφέρουν 10 (+2 το πλήρωμα) δασοπυροσβέστες είναι μια τεράστια σπατάλη για τον απλούστατο λόγο ότι σε λιγότερο από το 20% των αποστολών μεταφέρονται δασοπυροσβέστες και αυτό μόνο όταν πρόκειται για απόκρημνες περιοχές.

Άλλωστε το να μεταφέρεις προσωπικό είναι εύκολο, το να διασφαλίσεις ότι δεν θα παγιδευτούν, δεν θα καούν ζωντανοί και θα τους επιστρέψεις ασφαλείς στις βάσεις τους είναι το δύσκολο!

Για τον λόγο αυτό οι αποστολές με δασοπυροσβέστες είναι περιορισμένες.

Και πόσο νερό, τελικά, μεταφέρουν; Το πολύ 2 τόνους! Υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, γιατί το παίρνουν με σωλήνα! Πόσο νερό πέφτει επάνω στην φωτιά; Από το ύψος που το ρίχνουν, ελάχιστο! Ίσως και καθόλου!

Τι ίσχυε μέχρι πέρσι; Χρήση κάδων και μεταφορική ικανότητα 4+ τόνων νερού από τα ελικόπτερα ανατολικής προέλευσης και τα CH-47D της Αεροπορίας Στρατού. Από τα πρώτα ενοικιάστηκαν μόνο 5 εφέτος και τα δεύτερα αποσύρθηκαν γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά!

Και το ανέκδοτο του «αντιπυρικού σχεδιασμού» φτάνει στην κορύφωσή του με τα αεροσκάφη Air Tractor.

Τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα παλιά πολωνικά PZL, δηλαδή ψεκαστικά που μετατράπηκαν σε πυροσβεστικά και ο ελληνικός λαός πληρώνει εκατομμύρια από την τσέπη του, απλώς για να μπαίνουν στις τσέπες των επιτήδειων!

Τα Air Tractor AT-802  στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι 16 και τα 4 είναι με ρόδες. Δηλαδή αυτά τα τέσσερα πρέπει να προσγειωθούν σε αεροδρόμιο και να πέρουν νερό από σωλήνες!

Τα αεροσκάφη μεταφέρουν μόνο μέρος του νερού που μπορούν να φέρουν τα το μισό φορτίου του CL-415 και λιγότερο από το μισό που μεταφέρουν με απόλυτη ευστοχία λόγω κάδου τα ανατολικής προέλευσης ελικόπτερα.

Πιο συγκεκριμένα το Air Tractor μεταφέρει πρακτκά μόνο 2 τόνους νερού την στιγμή που το CL-415 μπορεί να μεταφέρει πάνω από έξι, το Be-200 (το ρωσικό «θηρίο» που έσβηνε τις πυρκαγιές και έσωσε το αεροδρόμιο του Τατοΐου πριν η φωτιά της Βαρυμπόμπης το κάψει το 2021), 12 τόνους και το έτερο ρωσικό «θηρίο» Il-76 ξεπερνά τους 16 τόνους!

Ακόμη και το «αρχαίο» πολωνικό PZL μπορεί να φέρει 2,2 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υλικού!

Έτσι η κυβέρνηση αντί να αναζητήσει πραγματικά πυροσβεστικά αεροσκάφη θεώρησε σωστό να αναζητήσει λύσεις σε ένα ελικοφόρο αεροσκάφος το οποίο πρακτικά δεν μπορεί να σβήσει ούτε… ψησταριά.

Εκτός των άλλων το AT 802 είναι ένα αργό αεροσκάφος αφού αναπτύσσει μεγίστη ταχύτητα 350 χ.α.ω. και όταν φυσούν ισχυροί άνεμοι, όπως το περασμένο Σάββατο απλά δεν επιχειρούν! Και ο κανόνας λέει ότι οι πυρκαγιές ξεσπούν και γιγαντώνονται όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι! Δηλαδή είναι άχρηστα!

Το εντυπωσιακό: Έχουν βάλει στην «τούρτα» του ΑΙΓΙΣ, την αγορά 25 Air Tractor AT-802! Καλοφάγωτα!

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Οι αρχαιολόγοι προχώρησαν σε μια συναρπαστική ανακάλυψη: Έφεραν στο φως τέσσερις ανθρώπινους σκελετούς, τους οποίους θεωρούν ως τους «Τελευταίους Τρώες»!

Ο λόγος που τους ονόμασαν έτσι, είναι γιατί θεωρούν ότι ανήκουν στους τελευταίους κατοίκους της αρχαίας πόλης μετά την καταστροφή της από τους Έλληνες Αχαιούς.

Στα τέλη του Ιουλίου, ξεκίνησε μεγάλη ανασκαφή στην περιοχή της αρχαίας πόλης της Τροίας με σκοπό να ανακαλυφθούν νέα στοιχεία για τον Τρωικό Πόλεμο.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Rustem Aslan, η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε κάτι συγκλονιστικό:

Έναν σκελετό μητέρας, με το μωρό θαμμένο δίπλα της, σαν σκηνή από ιστορικό δράμα.

Επίσης, βρέθηκαν δύο σκελετοί ανδρών συμμετρικά διατεταγμένοι, η μελέτη των οποίων έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει σύντομα.

Τις πρόσφατες ανακαλύψεις μελετά η αναπληρώτρια καθηγήτρια Esin Akgul Kalkan και η ομάδα της από το τμήμα ιατροδικαστικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Onsekiz Mart  στα Δαρδανέλια.

Οι ακαδημαϊκοί αναλύουν τους σκελετούς με σκοπό να προσδιορίσουν την κατάσταση της υγείας τους, τα αίτια του θανάτου και τις ηλικίες τους, αναφέρει η εφημερίδα Turkiye Today.

Η Kalkan σημειώνει ότι, καθοριστικό ρόλο στο ποσοστό των πληροφοριών που μπορούν ν’ αντληθούν από τα αρχαία ευρήματα, παίζει η κατάσταση της διατήρησής τους.

Οι ανασκαφές στην Τροία συνεχίζονται εντατικά για 150 χρόνια, και αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου ερευνητικού εγχειρήματος που έχει εντάξει την τοποθεσία στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Συν τω χρόνω, οι εργασίες έχουν φέρει στο φως έναν θησαυρό από σημαντικά ευρήματα διαφόρων περιόδων της μακράς ιστορίας της Τροίας.

Ο καθηγητής Aslan περιγράφει τα ιστορικά επίπεδα και την ιερότητα της Τροίας, λέγοντας:

«Ο πρώτος οικισμός στην Τροία ανάγεται περίπου στο 3.000 π.Χ. Αργότερα, δημιουργήθηκαν τα επίπεδα 1, 2 και 3 της Τροίας. Ειδικότερα, οι θησαυροί που ανακάλυψε ο Schliemann ανήκουν στην Τροία 2 και 3.

Η Τροία του Ομήρου συνδέεται με την Τροία 6 και 7.

Η ιερότητα της συγκεκριμένης περιόδου εκτείνεται στην Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Σε μεταγενέστερες περιόδους, η Τροία, μετά τους μεγάλους σεισμούς, δεν ξαναχτίστηκε και εξακολούθησε να υπάρχει μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο».

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή του συγκεκριμένου ευρήματος, είναι η ανακάλυψη του σκελετού ενός παιδιού, κοντά σ’ εκείνον μίας γυναίκας.

Αυτή εγείρει πολλά ερωτήματα:

Υπάρχει συγγένεια ανάμεσα στα άτομα;

Πέθαναν την ίδια χρονική περίοδο;

Ο Τρωικός πόλεμος αποτελεί μία από τις πιο γνωστές συγκρούσεις της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας που περιγράφεται στα  Ομηρικά έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Ο πόλεμος ανάγεται στον 12ο ή τον 13ο αιώνα π.Χ., αν και η ακριβής του χρονολογία αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των ιστορικών μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τα ομηρικά έπη, τα αίτια του πολέμου ανάγονται στη θεϊκή διαμάχη μεταξύ Αθηνάς, Ήρας και Αφροδίτης, την οποία προκάλεσε η Έριδα δίνοντάς τους ένα χρυσό μήλο με την αναγραφή στην ομορφότερη (την καλλίστῃ).

Ο Δίας θέλοντας να δώσει λύση στη διαμάχη για το ποια αξίζει το μήλο, τις παρέπεμψε στον Τρώα πρίγκιπα Πάρι, που επέλεξε την Αφροδίτη.

Ως ανταμοιβή για την κρίση του, η Αφροδίτη τον αντάμειψε κάνοντας την Ελένη, την πιο όμορφη θνητή γυναίκα, να τον ερωτευθεί και να τον ακολουθήσει στην Τροία.

Αμέσως μετά την αρπαγή της, ο Αγαμέμνονας, ο βασιλιάς των Μυκηνών και αδελφός του άντρα της Ελένης, Μενέλαου, ηγήθηκε γενικευμένης εκστρατείας των Αχαιών και πολιόρκησε την Τροία για δέκα χρόνια με σκοπό την αποκατάσταση της της τιμής και της επιστροφής της Ελένης, εξηγεί ο Dartmouth.

O δεκαετής πόλεμος αναπαριστά, εκτός από την ένοπλη σύγκρουση  Αχαιών και Τρώων, και τη σύγκρουση ανάμεσα στους θεούς και τους ήρωες, ενώ οι θεοί παρεμβαίνουν συχνά στις ανθρώπινες υποθέσεις.

Κεντρικά πρόσωπα της σύγκρουσης είναι ο Αχιλλέας, ο πιο κραταιός Έλληνας πολεμιστής, του οποίου η οργή και ο τελικός θάνατος έχουν κεντρική θέση στην Ομήρου Ιλιάδα, όπως και ο Έκτορας, γιος του Πριάμου και της Εκάβης και αρχηγός των Τρώων  και των συμμάχων τους,  υπερασπιστής της Τροίας.

pronews.gr

Έπειτα από πρόκληση του πρώτου σε σταυρούς συμβούλου στις πρόσφατες εκλογές του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Κωνσταντίνου Πασιόπουλου, συνήλθε σε σώμα το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο την Τετάρτη, 14 Αυγούστου στα γραφεία του Συλλόγου.

Μετά το πέρας των διαδικασιών που προβλέπονται από το καταστατικό, στη θέση του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου επανεξελέγη ο κ. Πασιόπουλος.

Αναλυτικά, οι θέσεις του Δ.Σ. κατανεμήθηκαν ως εξής:

  • Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Πασιόπουλος
  • Γενική Γραμματέας: Μαρία Πλαστήρα
  • Οικονομική Επόπτης: Κατερίνα Κουσουνή
  • Α’ Αντιπρόεδρος: Νίκος Ρήγας
  • Β’ Αντιπρόεδρος: Χρήστος Κοντούλας
  • Γ’ Αντιπρόεδρος: Γιάννης Χουλιαράς
  • Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Γιάννης Χαλαζιάς
  • Αναπληρωτής Οικονομικός Επόπτης: Θωμάς Καραγιάννης
  • Υπεύθυνος Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης: Γιάννης Ιωάννου

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ