Επί 29 ημέρες καίγεται το όρος Όρβηλος στις Σέρρες και υπάρχει μία εξήγηση για την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού καθώς για τις καμένες πλέον περιοχές υπήρχε αίτημα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών το οποίο είχε απορριφθεί!
Η κατάθεση ντοκουμέντο στο περιφερειακό συμβούλιο κεντρικής Μακεδονίας από τον σύμβουλο Β.Ρόκο ρίχνει άπλετο φως.
Πτυχίο ιατρικής χωρίς Πανελλήνιες. Δείτε τη λίσταMedical Admin
Βασίλης Ρόκος «Ερωτήματα για την καταστροφική πυρκαγιά στον Όρβηλο Σερρών»
Συγκεκριμένα ο περιφερειακός σύμβουλος, Β.Ρόκος και επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝ-εργασία» με μεθοδικότητα και στοιχεία αποδεικνύει πως σε όποια περιοχή έγινε αίτημα στην ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και αυτό απορρίφθηκε είτε από την ΡΑΕ, είτε από το δασαρχείο, τότε εκεί ξέσπασε πυρκαγιά και με βάση κάποια νομικά «παράθυρα» αλλά και με απόφαση του ΣτΕ το 2012 και με κατάλληλες «αλλαγές» της νομοθεσίας το 2014, κατέστη εφικτό να εγκατασταθούν τελικώς ανεμογεννήτριες, παρά το γεγονός ότι οι περιοχές ήταν αναδασωτέες!
Συγκεκριμένα όπως εξηγεί ο Β.Ρόκος:
«Η αυξανόμενη ανησυχία για την αλληλεπίδραση μεταξύ των αιτημάτων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι Σέρρες και η Αθήνα, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης και τις
περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι περιοχές όπου
απορρίφθηκαν αιτήσεις για αιολικά πάρκα παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα πυρκαγιών, γεγονός που ενδέχεται να υποδεικνύει μια συσχέτιση μεταξύ των απορριπτικών αδειών και της επιθυμίας για καθαρισμό των εκτάσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση
των ανεμογεννητριών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί, παρατηρείται ότι, παρά τις απορρίψεις αδειών από την ΡΑΕ, ακριβώς στις ίδιες περιοχές εμφανίστηκαν πυρκαγιές.
… Εμφανίστηκαν πυρκαγιές στον Ορβήλο και στο Μενοίκιο. Στις περιοχές παρόλο που υπήρχε έγκριση από την ΡΑΕ, απορρίφθηκαν από το δασαρχείο λόγω της έλλειψης διένεξης μεγάλων χωματόδρομων ώστε να διέλθουν τα φορτηγά για τις ογκώδεις ανεμογεννήτριες, καθώς αυτό είχε ως προϋπόθεση κόψιμο πολλών δέντρων.
Συμπτωματικά ξέσπασαν πυρκαγιές και στις δύο περιοχές και δεν υπάρχει εδώ και 5 ημέρες καμία εναέρια συνδρομή της πυροσβεστικής, ενώ η φωτιά μαίνεται για 26η ημέρα (τώρα πλέον βρισκόμαστε στην 29η ημέρα).
… Παράλληλα, η περιοχή της Αθήνας, όπου δεν έχουν εγκριθεί αιτήσεις, έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές, προκαλώντας ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές πολιτικές και την αδειοδότηση.
Στο σημείο που έγινε αίτημα για ανεμογεννήτριες ξέσπασε πυρκαγιά (εννοεί το Βαρνάβα)»/
Στην κατάθεση ντοκουμέντο ο περιφερειακός σύμβουλος καταθέτει και τις απορριφθείσες αιτήσεις σε αυτές περιοχές, όπως και ποιες εταιρείες τις έκαναν!
Και συνεχίζει: «Αγαπητέ κύριε Υπουργέ συμπτωματικά βλέπετε πως όπου απορρίφθηκε αίτηση για ανεμογεννήτριες ξέσπασαν πυρκαγιές».
Παραθέτει όμως και το νομικό πλαίσιο και το πώς διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί ανεμογεννήτρια σε περιοχή που το αίτημα έχει απορριφθεί αλλά και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα μετά από πυρκαγιά!
Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά θα καταλάβει ότι οι πολλές και επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις προκαλούν σε υπέρτατο βαθμό το Νόμο τον Πιθανοτήτων.
«Βάση του εκτελεστικού νόμου 998/1979 σε εκτέλεση ως των άνω συνταγματικών επιταγών και διατάξεων των άρθων 24 και 117 το συντάγματος και συγκεκριμένα στο άρθρο 38 παράγραφος 1 τα δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν οι καταστρέφονται από δασική
πυρκαγιά κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα.
Σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 1 έως 3 όπως τροποποιηθηκαν μετά άρθρο 36 του νόμου 4280 /2014 δεν επιτρέπεται μεταβολή των δασικών εκτάσεων και δασών.
Σύμφωνα όμως με την παράγραφο 3 δίνεται η δυνατότητα για κατασκευή ΑΠΕ και σταθμών αποθήκευσης.
Το άρθρο 24 παρ 1 του Συντάγματος κατοχυρώνει ρητά την αρχή της αειφορίας.
Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 ορίζεται πως «απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και δασικών εκτάσεων εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία ή αγροτική
εκμετάλλευση ή άλλη χρήση τους που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».
Επίσης, στη διάταξη του άρθρου 117 παρ 3 του Συντάγματος ορίζεται ότι «δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλον τρόπο αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν τον χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν.
Κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό».
Το ΣτΕ το 2012 με την απόφαση της Ολομέλειας 2499 προβαίνει σε νομολογιακή στροφή σε αντίθεση με την προ του 2011 νομολογία καθώς αποφαίνεται πως «σκοπός της διάταξης του αρ 107 παρ 3 του Συντάγματος, παρά την απόλυτη διατύπωσή της, δεν ήταν η παντελής απαγόρευση οποιασδήποτε επέμβασης σε αναδασωτέα έκταση, ακόμη και
για σκοπούς ύψιστου δημοσίου συμφέροντος, για τους οποίους θα ήταν επιτρεπτή η εκτέλεση έργου σε υφιστάμενο δάσος, αλλά η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από την οικοπεδοποίηση…».
Με αυτόν τον τρόπο με τον Ν 4280/2014 επιτρέπεται και στις αναδασωτέες εκτάσεις η χωροθέτηση και εγκατάσταση έργων ΑΠΕ «αφού δεν συνιστούν τα έργα αυτά μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης των
δασών»!
Τέλος, με την απόφαση του ΣτΕ 1429/2022 που αφορά υπόθεση χωροθέτησης αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες επιβεβαιώθηκε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν απαγορεύεται σε περιοχές Natura, με την εξαίρεση των οικοτόπων προτεραιότητας, των περιοχών απόλυτης προστασίας, των υγροτόπων Ραμσάρ, των πυρήνων των εθνικών δρυμών
και των κηρυγμένων μνημείων της φύσης και αισθητικών δασών.
Το ΣτΕ το 2004 έκρινε ότι για να είναι συμβατή η εγκατάσταση Α/Γ σε δάση απαιτείται να προβλέπεται η δραστηριότητα αυτή σε χωροταξικό
σχέδιο.
Σε μεταβατικό στάδιο η εγκατάσταση αιολικού πάρκου ήταν
επιτρεπτή μόνον αν είχε προηγηθεί σε επίπεδο περιφέρειας η συνολική μελέτη ώστε να συνεκτιμώνται οι ενεργειακές ανάγκες καθώς και οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση των Α/Γ και να προσδιορίζεται η φέρουσα ικανότητα της περιοχής στον τομέα αυτόν».
Για να το κάνουμε πενηνταράκια και να μπορέσει να το καταλάβει ο οποιοσδήποτε με πολύ απλά λόγια.
Υπάρχει απόρριψη αιτήματος για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μία περιοχή επειδή είναι δασική;
Μυστηριωδώς η περιοχή αυτή θα αρπάξει φωτιά, θα καεί ολοσχερώς με έναν επίσης μυστήριο τρόπο (αφού σχεδόν πάντα ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να την ελέγξει και να την σβήσει με βάση τα αποτελέσματα) και στο τέλος υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες στην καμένη πλέον περιοχή.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε στο πλαίσιο έκτακτης ειδικής συνεδρίασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, πως θα ταξιδέψει στη Λωρίδα της Γάζας ακόμη και αν αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.
«Αποφάσισα να πάω στη Γάζα μαζί με άλλους αδελφούς από την παλαιστινιακή ηγεσία.
Θα το κάνω αυτό. Ακόμη και αν αυτό θα κοστίσει τη ζωή μου.
Η ζωή μας δεν αξίζει περισσότερο από τη ζωή ενός παιδιού» τόνισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Ο Αμπάς, ο οποίος πήγε στην Τουρκία μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, υπογράμμισε ότι ο παλαιστινιακός λαός θα σταθεί όρθιος και δεν θα αποδεχθεί μια λύση που θα κρατήσει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη διαιρεμένες.
«Η Γάζα είναι δική μας στο σύνολό της. Δεν δεχόμαστε καμία λύση που θα διαιρεί τα εδάφη μας» δήλωσε.
«Δεν μπορεί να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος χωρίς τη Γάζα. Ο λαός μας δεν θα παραδοθεί».
Oι Ρώσοι κατέλαβαν την Ορλόβκα, το πρώτο προάστιο του Ποκρόβσκ!
Οι Ρώσοι συνεχίζουν την ταχεία προέλασή τους προς την πόλη η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου της Ευρώπης!
Η κατάληψη του Ποκρόβσκ ενός βασικού κόμβου μεταφορών, θα μειώσει την κινητικότητα της Ουκρανίας και πιθανότατα θα αποτελέσει το προγεφύρωμα για τη ρωσική επέκταση προς όλες τις κατευθύνσεις όπως ακριβώς είχε γίνει και με την κατάληψη της Ποπάσνα πριν δύο χρόνια.
Φαίνεται ότι είναι στρατηγικό λάθος για την Ουκρανία να εκτρέψει τα καλύτερα στρατεύματα και τον καλύτερο εξοπλισμό της σε μία εισβολή σε ρωσικό έδαφος που όμως δεν μπορεί να κρατήσει.
Στο Ποκρόβσκ, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν «εξαντλήσει τις μονάδες τους που τρομοκρατούνται από την ρωσική Αεροπορία για μέρες και στη συνέχεια δέχονται επίθεση από πεζικό σε αναλογία 10 προς 1».
Αυτό ανέφερε ο Στανισλαβ Μπουνιάτοφ, στρατιωτικός της 24ης Ανεξάρτητης Ταξιαρχίας «Aidar» (ουκρανική).
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό πεζικό που πολεμά εκεί είναι «πραγματικά προετοιμασμένο για πολεμικές επιχειρήσεις, εξαπολύει επιθέσεις από τις 4-5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ κάθε μέρα».
«Κάτω από τέτοια πίεση, υπάρχουν δύο επιλογές: Μάχη μέχρι θανάτου ή σταδιακή υποχώρηση πολεμώντας σε προετοιμασμένες γραμμές άμυνας», πρόσθεσε ο Μπουνιάτφ.
Μέχρι αυτή τη στιγμή η ουκρανική υποχώρηση είναι ταχεία και μένει να φανεί που τελικά θα μπορέσουν οι Ουκρανοί να αντιτάξουν σθεναρή αντίσταση.
Ήταν απόφαση του Κιέβου ή της Ουάσιγκτον να εισβάλουν οι Ουκρανοί στο Κουρσκ; Γιατί η απόφαση αυτή έχει στοιχίσει σε άλλα πολύ σοβαρά μέτωπα.
Τα εδάφη στο Κουρσκ δεν μπορούν να κρατηθούν υπό ουκρανικό έλεγχο διότι απλούστατα οι Ρώσοι όταν καταλάβουν τις πόλεις που θέλουν στο Ντόνμπας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να αποκαταστήσουν το δικό τους έδαφος.
Ωστόσο από χθες στο Κουρσκ παρατηρήθηκε αύξηση των ουκρανικών δυνάμεων και η Μόσχα θεωρεί ότι πρόκειται για εισροή δυτικών μαχητών.
Στις 15 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε η επιτυχημένη εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Progress MS-28, το οποίο θα μεταφέρει εσπευσμένα τρόφιμα και εξοπλισμό για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Η εκτόξευση έγινε στις 6:20 π.μ. ώρα Μόσχας από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με τη χρήση του πυραύλου-φορέα Soyuz-2.1a.
Το σκάφος αναμένεται να φτάσει στον ISS σε περίπου δύο ημέρες, μεταφέροντας ζωτικής σημασίας προμήθειες για το πλήρωμα και τον εξοπλισμό του σταθμού.
Παράλληλα, στον Σταθμό θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα ακόμα οι δύο αστροναύτες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στο διάστημα λόγω της τεχνικής δυσλειτουργίας του σκάφους Starliner της Boeing, στο οποίο επέβαιναν για δοκιμαστική πτήση.
Μάλιστα, το ρωσικό σκάφος Progress μεταφέρει μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων από τις συνηθισμένες, για να υπάρχει σιγουριά για την επάρκεια του πληρώματος του ISS.
Η NASA οργάνωσε συνέντευξη Τύπου στις 14/8, αναφέροντας εξαρχής ότι «δεν έχει μεγάλες ανακοινώσεις» για την επιστροφή των αστροναυτών παρά μόνο μια ενημέρωση για την κατάστασή τους.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση για την επιστροφή, η NASA θα λάβει την απόφαση στα τέλη Αυγούστου.
Αν δεν είναι εφικτό να επιστρέψουν με το Starliner, θα χρησιμοποιήσουν πτήση της SpaceX οπότε η παραμονή τους θα παραταθεί για αρκετούς μήνες.
Υπάρχουν αναφορές πως επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο για επιστροφή των αστροναυτών με ρωσικό σκάφος Soyuz, αν και το να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι προς το παρόν αρκετά απίθανο.
Σαν σήμερα, πριν 50 χρόνια, η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο «Αττίλας ΙΙ», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Με το τέλος της πρώτης φάσης της εισβολής Ατίλλα Ι, οι τούρκικες δυνάμεις ήδη ελέγχουν το 7% της Κύπρου.
Είχαν καταφέρει να ενώσουν το προγεφύρωμα τους με τον μεγάλο θύλακα του Κιόνελι, βορείως της Λευκωσίας. Έλεγχαν το λιμάνι της Κερύνειας, που τους επέτρεπε να αυξήσουν τους ρυθμούς ανεφοδιασμού των δυνάμεων τους.
Στις 3.30 τα χαράματα της 14ης του Αυγούστου 1974 τελειώνουν με πλήρη αποτυχία στη Γενεύη οι τριμερείς διαπραγματεύσεις (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) για την κατάσταση στην Κύπρο.
Μία ώρα αργότερα, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν Λευκωσία, Αμμόχωστο και άλλα σημεία της Κύπρου.
Ο «Αττίλας 2» είχε ξεκινήσει.
Από το μεσημέρι της 14ης του Αυγούστου, τουρκικά άρματα και ισχυρές δυνάμεις πεζικού αρχίζουν να κινούνται από Λευκωσία προς Αμμόχωστο, στα ανατολικά, και προς Λεύκα-Λιμνίτη, στα δυτικά.
Με την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει Ναυτικό και Αεροπορία για να βοηθήσει Εθνοφρουρά και τα απομεινάρια της ΕΛΔΥΚ οι Τούρκοι κατακτούν το 37% της Κύπρου ενώ μέχρι τότε κατείχαν ένα πολύ μικρό μέρος του εδάφους 4%!
Το Πολεμικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 6 τα χαράματα υπό την προεδρία του Κ.Καραμανλή στην Αθήνα, διαπιστώνει την «αδυναμία» της Ελλάδας να συνδράμει στρατιωτικά την Κύπρο και έτσι οι ελληνικές αντιδράσεις περιορίζονται στο διπλωματικό τομέα ενώ τα τουρκικά στρατεύματα που είχαν ενισχυθεί στο μεσοδιάστημα της ανακωχής με αποστολή τεράστιων ενισχύσεων σαρώνουν την αντίσταση των λίγων εθνοφυλάκων που δεν είχαν λάβει από την Αθήνα ούτε σφαίρα!
Ήταν η ημέρα που ειπώθηκε το περίφημο «Η Κύπρος κείται μακράν».
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο Κ. Καραμανλής, το πρωί της 14ης του Αυγούστου, ανακοινώνει την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Ηταν ένας ελιγμός υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης, ο οποίος όμως έχει τραγικά αποτελέσματα, αφού βάζει την Τουρκία στο Αιγαίο: Οι ΗΠΑ εκχωρούν τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου στην Άγκυρα. από τότε ξεκινούν τα προβλήματα που βιώνουμε μέχρι σήμερα.
Δηλαδή ο Κ.Καραμανλής προσπάθησε να διορθώσει το ένα λάθος (μη αποστολή ενισχύσεων στην Κύπρο) με ένα άλλο: Την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ μη σκεπτόμενος ότι η Τουρκία θα εμφανιστεί στο Αιγαίο ως εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.
Μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας, η ελληνοκυπριακή αντίσταση έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και τα οχυρά εγκαταλείπονται αφού δεν υπάρχουν καν πυρομαχικά.
Στις 15 του Αυγούστου, τα τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αμμόχωστο, στις 16 του Αυγούστου ο «Αττίλας 2» ολοκληρώνεται με την κατάληψη της Μόρφου, ενώ η κυβέρνηση Κληρίδη μεταφέρεται πρόσκαιρα στη Λεμεσό, φοβούμενη ότι επίκειται κατάληψη της Λευκωσίας.
Οι Τούρκοι, έχοντας πετύχει τους στρατιωτικούς τους σκοπούς, δέχονται κατάπαυση του πυρός στις 6 το απόγευμα της 16ης του Αυγούστου 1974. Ηδη κατείχαν το 36,4% του κυπριακού εδάφους. Περίπου 2.000 Ελληνες και Ελληνοκύπριοι είχαν σκοτωθεί, πάνω από 1.600 ήταν οι αγνοούμενοι και 200.000 ήταν οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες.