Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020 18:37

Η Ελλάδα αποδέχτηκε να ξεκινήσει διαπραγμάτευση από μηδενική βάση με την Τουρκία

Στα πλαίσια των πιέσεων από Γερμανία και ΗΠΑ για μια «συνεργάσιμη» Ελλάδα η οποία θα σπεύσει να διαπραγματευτεί για τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα αναλαμβάνεται μια πρωτοβουλία που προσδιορίζεται σε επίπεδο συμβούλων και συγκεκριμένα θα αναμειχθούν η Ελένη Σουρανή από την ελληνική πλευρά και ο Ιμπραήμ Καλίν από την τουρκική.

Αναμένεται να γίνει αυτό στις 23-28/8

Η Ελένη Σουρανή είναι η ειδική σύμβουλος που συμμετείχε στην μυστική τριμερή συνάντηση του Βερολίνου.

Η Ελένη Σουράνη διαδέχθηκε την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία μετατέθηκε στις ΗΠΑ, μέχρι σήμερα ήταν διευθύντρια της αρμόδιας για τις σχέσεις με την Τουρκία της Α4 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών. Η προκάτοχός της, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, είχε προκαλέσει επίσης σχόλια στους διπλωματικούς κύκλους καθώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προτιμούσε σχεδόν σε όλα τα ταξίδια του στο Εξωτερικό, αντί της θεσμικής παρουσίας του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια

Στόχος του Βερολίνου είναι να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση με την Τουρκία καθώς οι Γερμανοί δεν κρύβουν το γεγονός ότι ταυτίζονται σχεδόν απόλυτα με τις τουρκικές θέσεις.

Σημειώνεται πως οι Γερμανοί έχουν δυσαρεστηθεί από την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου. Άλλωστε τι να περιμένει κάποιος από μια χώρα η οποία διοργάνωσε πενταμερή για την Λιβύη και άφησε την Ελλάδα απ' έξω παρά το γεγονός ότι Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών κάνοντας χρήση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στον απόηχο των τηλεφωνικών επικοινωνιών της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Τούρκοι έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ δηλώσεων υπέρ της… διπλωματίας που σημαίνει πως έχουν γίνει οι κατάλληλες πιέσεις στην ελληνική  πλευρά για να θέσει υπό διαπραγμάτευση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία «αποκλιμάκωσης της έντασης» από το Βερολίνο. Αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους συμβούλους του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Κατά τις ίδιες πηγές, στην παρούσα φάση δεν αναμένεται δια ζώσης συνάντηση. Οι προϋποθέσεις από την ελληνική πλευρά είναι να μην εξαντλήσει η Τουρκία τον χρόνο της NAVTEX και να αποσυρθεί το Oruc Reis και ο στρατιωτικός στολίσκος που το συνοδεύει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα την Παρασκευή δήλωσε: «Με τη Μέρκελ μιλήσαμε και μου ζήτησε να ρίξουμε τους τόνους. Συμφωνήσαμε να δείξουμε καλή διάθεση. Ελπίζω να συμφώνησε το ίδιο και με την Μητσοτάκη, με τον οποίο μίλησε», τόνισε χαρακτηριστικά, που σημαίνει ότι έρχονται εξελίξεις που δεν θα είναι αρεστές, γιατί όταν διαπραγματεύεσαι για δικά σου πράγματα χωρίς να διεκδικείς τίποτα είναι σίγουρο ότι κάτι θα χάσεις.

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός εξωτερικών, Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του μίλησε για μια ελβετική διαμεσολάβηση και πρωτοβουλία και συγκεκριμένα είπε «ισορροπημένη, αντικειμενική, καλοπροαίρετη διαμεσολάβηση και είπαμε ναι δήλωσε ο Τσαβούσογλου ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε μεταξύ άλλων «περιμένουμε τους γείτονές μας στην Άγκυρα».

Προετοιμάζεται λοιπόν το κλίμα για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου. Θα ήταν ωραίο σαν ανέκδοτο αν δεν ήταν τόσο τραγικό... για εμάς.

TheGreekAnalyst 15 8 2020

VassilisNedos 15 8 2020

RealPolitik 15 8 2020

pronews.gr

 
Διαβάστηκε 664 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 12:12