Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:16: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των πρόσφατων τοποθετήσεων και ανακοινώσεων του Τομέα Παιδείας του ΕΠΑΜ, και οι αιφνίδιες εντολές του Υπουργείου σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων ήρθε να επιβεβαιώσει τις θέσεις μας.

1ον: Το Υπουργείο δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την προστασία της Υγείας και της Παιδείας. Όπως επισημαίνουν ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ και πολλών τοπικών ΕΛΜΕ, οι οποίες απάντησαν στις κυβερνητικές εντολές με στάση εργασίας για τις 6/5/2020, η επάνοδος στα σχολεία συνοδεύεται από προχειρότητα στη λήψη μέτρων και την οργάνωσή της, χωρίς καμία μέριμνα για τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλούς επαναλειτουργίας των σχολείων. Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον, αλλά ούτε και εγγυήσεις δίνονται εκ μέρους της Πολιτείας, ώστε να διασφαλίζεται ουσιαστικά και με δημόσιες δαπάνες η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Επίσης, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επαίρεται για τις ιδιωτικές δωρεές που εξασφάλισε προκειμένου να καλύψει την όποια υποστήριξη υλικοτεχνικών μέσων, τα οποία μάλιστα διανεμήθηκαν επιλεκτικά και σε λίγους, χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ από δημόσιες δαπάνες, καταδεικνύει τις προθέσεις της για κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας και την ιδιωτικοποίηση της. Ο χώρος της Εκπαίδευσης είναι ένα ακόμη πεδίο εργαλειοποίησης της επιδημίας για επικοινωνιακούς και για άλλους λόγους.

2ον: Πίσω από τις εσπευσμένες εντολές με τον χαρακτήρα κατεπείγοντος κρύβονται άλλες σκοπιμότητες. Προωθούνται και επιβάλλονται πολιτικές ολοκληρωτικού τύπου.

Το «η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση» είναι αδιανόητο για την κυβέρνηση, η οποία υιοθετεί το δόγμα «η εκπαίδευση υποκαθίσταται από την τηλεκπαίδευση». Η ρητή εντολή της υπουργού παιδείας για ζωντανή διαδικτυακή αναμετάδοση (με βιντεοσκόπηση) των διά ζώσης μαθημάτων εντός τάξης σε μαθητές που δεν θα προσέρχονται στο σχολείο, προκάλεσε, δικαιολογημένα, την έντονη αντίδραση της ΟΛΜΕ, η οποία απειλεί με νομική προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην περίπτωση που η εντολή δοθεί και γραπτώς.

Το προκλητικό είναι ότι στον κατάλογο των συνταγματικών άρθρων, της ελληνικής νομοθεσίας και των διεθνών κανονισμών που καταγγέλλει η ΟΛΜΕ ότι παραβιάζονται, η υπουργός παιδείας δεν βλέπει καμιά παραβίαση! Ειδικότερα, η ΟΛΜΕ επικαλείται την παραβίαση, ενδεικτικά, των παρακάτω:

Άρθρο 9A του Συντάγματος: (Προστασία προσωπικών δεδομένων)

Κανονισμός (ΕΕ) 679/2016 (GDPR) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Έγγραφο ΥΠΕΘ Αρ. Πρωτοκόλλου: Φ.25/103373/Δ1 22-6-2018

Απόφαση Α.Π.Δ.Π.Χ. Γ/ΕΞ/2274/2011 - ΦΕΚ 548/Β/7-4-2011 (ΟΔΗΓΙΑ 1/2011)

Aπόφαση 21/2019 της ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Καταργείται το άσυλο της σχολικής τάξης. Καταργείται η ιδιωτικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παραβιάζεται η εχεμύθεια και εμπιστοσύνη της εκπαιδευτικής σχέσης μαθητή-δασκάλου. Παραβιάζεται η προστασία προσωπικών δεδομένων μαθητών και καθηγητών. Η εκπαιδευτική διαδικασία μεταβάλλεται σε ένα ακόμη αγοραίο εμπορευματοποιήσιμο προϊόν, που καταργεί την ελευθερία του καθηγητή στην τάξη δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες ελέγχου. Και όλα αυτά για την κυβέρνηση είναι φυσιολογικά και νόμιμα!

Είναι φανερό ότι μέσω της εργαλειοποίησης της επιδημίας επιχειρείται η επιβολή μιας νέας κανονικότητας, σε μια νέα πραγματικότητα, όπου οι ελευθερίες και τα δικαιώματα θα είναι πλέον ιστορικές έννοιες και λέξεις χωρίς σημασία, κενές νοήματος. Στόχος είναι η εκ βάθρων τροποποίηση όχι μόνο του περιεχόμενου, αλλά κυρίως του προσανατολισμού της εκπαίδευσης, προκειμένου να προσαρμοστεί στα επιβαλλόμενα μοντέλα διακυβέρνησης, συμβάλλοντας στην κανονικοποίηση και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της κοινωνίας. Για το σύστημα της νέας παγκόσμιας τάξης καθίσταται επιτακτικά αναγκαία μια Παιδεία ειδεχθώς ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη υπέρ των συμφερόντων της νέας παγκόσμιας απολυταρχίας, που στηρίζεται στον άξονα: «απειλή – φόβος – υποταγή – έλεγχος».

Υπενθυμίζουμε: η συμβολή της τεχνολογίας στην εκπαίδευση μπορεί να είναι ουσιαστική μόνο αν προσαρμόζεται στο πλαίσιο μιας Παιδείας που υπηρετεί την ολόπλευρη καλλιέργεια του ανθρώπου. Διαφορετικά χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την υποταγή και υποδούλωσή του.

Αθήνα, 6 Μαΐου 2020

Ο Τομέας Παιδείας του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τις σκανδαλώδεις προμήθειες  της 6ης ΥΠΕ με το πρόσχημα της αντιμετώπισης  του κορονοϊού.

Με την επίκαιρη ερώτησή του ο Παύλος Πολάκης ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πάρει θέση σχετικά με τις «αμαρτωλές» συμβάσεις που υπέγραψε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης με τις εταιρείες EUROSUP ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ και BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ, καθώς έχει αναδειχθεί η τριγωνική σχέση μεταξύ τους και υπάρχει έντονη η οσμή πολιτικού σκανδάλου υπερτιμολόγησης και πιθανούς διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Τέλος, ο Παύλος Πολάκης ζητά από τον Βασίλη Κικίλια να πράξει τα δέοντα παύοντας από τα καθήκοντα του τον κ. Καρβέλη και να διατάξει πλήρη διαχειριστικό έλεγχο στις προμήθειες της 6ης ΥΠΕ από την αρμόδια Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης


Αθήνα,  6 Μαΐου 2020

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Η    Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σκάνδαλο στην 6η ΥΠΕ με την υπερτιμολόγηση ατομικών μέτρων προστασίας»

κύριε Υπουργέ,

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 στην Ελλάδα, συντρέξαμε και δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της. Προτείναμε τρόπους για την αύξηση των ΜΕΘ της χώρας και γενικότερα ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έθετε  σε εγρήγορση όλες τις δομές υγείας της χώρας. Επίσης από την πρώτη μέρα σας κάναμε σαφές ότι θα σας βοηθούσαμε για να αντιμετωπίσει η χώρα την πανδημία του COVID-19 με τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες συνανθρώπων μας, όμως ταυτόχρονα θα σας ελέγχαμε καθημερινά τόσο για τις επιδόσεις σας στην εφαρμογή των πολιτικών υγείας,  όσο και στην οικονομική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Δυστυχώς τα πράγματα στην 6η ΥΠΕ δείχνουν να έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και εσείς ως πολιτική ηγεσία παρά τις  δημόσιες προειδοποιήσεις μας από  26/3   δεν πράττεται τίποτα.

Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ ξεκίνησε τη διαδικασία προμήθειας των μέσων ατομικής προστασίας με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» αναρτώντας στη Διαύγεια 3 διαφορετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί 1. Την πρώτη στις 1/3 με αριθμό ΑΔΑ: ΩΘ4Ο469ΗΔΜ-ΙΜΩ όπου ζητούσε προσφορές για 10 είδη ατομικής προστασίας και προφανώς προσήλθαν πολλές εταιρείες. Εν συνεχεία στις 10/3 με ΑΔΑ: 6ΙΝΠ469ΗΔΜ-ΛΒ5 όπου ζητούσε  μόνο ένα είδος, 75.000 τεμάχια μάσκας τύπου FFP3, και τελικώς στις 17/3 εκπροθέσμως, μισή ώρα μετά το πέρας της διορίας κατάθεσης προσφορών με ΑΔΑ: ΨΩΣΓ469ΗΔΜ-ΓΕΓ όπου ζητούσε 3.800 στολές τύπου TYVEC!!!

Στις δύο τελευταίες προσκλήσεις  κηρύχθηκαν ανάδοχοι οι εταιρείες BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ με προσφορά 16,4€ πλέον ΦΠΑ ανά τεμάχιο και EUROSUP MEDICALS ΙΚΕ  με προσφορά 18,6€ ανά τεμάχιο αντιστοίχως. Θα μπορούσε κάποιος καλοπροαίρετα να ισχυριστεί ότι σημειώνεται έλλειψη προσφοράς των  Μ.Α.Π. στην αγορά λόγω κορονοϊού και έτσι οι τιμές έχουν αυξηθεί δραματικά, όμως ήρθε η απόφαση ανάθεσης της 1ης ΥΠΕ την ίδια μέρα στις 18/3 για τα ίδια είδη με ΑΔΑ:Ψ4ΖΤ469Η26-21Χ  που ανατρέπει κάθε τέτοιο επιχείρημα. Έτσι παρατηρούμε ότι για τα ίδια είδη η 6η ΥΠΕ δίνει 16,4€ έναντι 4,4€ ανά τεμάχιο για μάσκες τύπου FFP3 και για τις στολές τύπου TYVEC 18,66€ έναντι 8€ .!!!!

Επιπρόσθετα στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχει μόνο η τεράστια υπερκοστολόγηση των συγκεκριμένων Μ.Α.Π., αλλά υπάρχει και η δυσωδία του σκανδάλου. Από δημοσιεύματα του τύπου προκύπτει η συγγενική σχέση του κ. Καρβέλη με την οικογένεια Λαϊνιώτη που κατέχει την  BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ. Ακόμη, από δημοσιεύματα του τύπου προκύπτει η έμμεση σχέση της EUROSUP MEDICALS ΙΚΕ  με τις εταιρείες της οικογένειας Λαϊνιώτη, καθώς ο κ. Πετούσης εκτός από συγγενική σχέση με οικογένεια Λαϊνιώτη, εκτός από διαχειριστής του κύριου μετόχου της EUROSUP, RAFFREY INVESTMENTS LTD, τυγχάνει  να είναι και στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, ενώ ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στον ιστότοπο LinkedIn μάλιστα αυτοπροσδιορίζεται ως διευθυντής πωλήσεων της BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ.

Επειδή, μόνο μετά την δημοσιοποίηση του θέματος με την προμήθεια των μασκών FFP3 από τις 26/3 και την κατακραυγή που δημιουργήθηκε, ο κ. Καρβέλης αναγκάσθηκε να ανακαλέσει την συγκεκριμένη προμήθεια ύψους 1,5 εκατ. €.

Επειδή, δεν πραγματοποιήθηκε η παράδοση των στολών τύπου TYVEC ως όφειλε η εταιρεία μέχρι τις 31/3/2020  , ούτε ακυρώθηκε η σύμβαση με υπαιτιότητα του προμηθευτή αλλά παρανόμως βάσει του άρθρου 206 του ν.4412/2016  δόθηκε παράταση εκτέλεσης αντί της εκ νέου πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τη διοίκησης της 6ης ΥΠΕ.

Επειδή, οι συγκεκριμένοι εταιρίες ανάδοχοι όπως προκύπτει  έχουν άμεση  σχέση τόσο μεταξύ τους όσο και με τον κ. Καρβέλη.

Επειδή, υπάρχει ξεκάθαρη οσμή πολιτικού σκανδάλου κακοδιαχείρισης δημοσίων πόρων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παύσει από τα καθήκοντα του διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Ιωάννη  Καρβέλη και να αποστείλει τα καταγγελλόμενα στοιχεία μαζί με όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η 6η ΥΠΕ με τις δύο εταιρείες  για έλεγχο στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας ;

2) Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  να ζητήσει την ανάκληση των συμβάσεων της 6ης ΥΠΕ με τις εταιρείες EUROSUP και BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ ή θεωρεί ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα μα πάνω από’ όλα ηθικά;

Ο ερωτών Βουλευτής

Παύλος Πολάκης

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Να κάνουν κι άλλοι το καθήκον τους στο προσφυγικό” – Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε την Τετάρτη στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων 

«Ναι» στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων λέει η Ελλάδα, ωστόσο η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της όπως απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και η Αλβανία οφείλει να προστατέψει την ελληνική μειονότητα επισήμανε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ο οποίος συμμετείχε την Τετάρτη στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων

Ειδικότερα, κατά την παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Έκανε αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να θυμίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία και την στηρίζει.

«Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά», τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι αρκετή, και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Προσφυγικό, ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο Προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», επισήμανε. Και ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Πηγή: skai.gr

Ο Γιώργος Βαρεμένος στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και τον Α. Παυλόπουλο

Στον ξαφνικό θάνατο οδηγούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημαντικός πυλώνας της μεσαίας τάξης που τόσο είχε κολακεύσει προεκλογικά η ΝΔ. Από τη μια, οι Τράπεζες αρνούνται τη δανειοδότηση ζητώντας επιπλέον εγγυήσεις και, από την άλλη, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αρκετές από τις επιχειρήσεις αυτές “ζόμπι”, που δεν αξίζουν προφανώς ούτε τον οίκτο της.

Όταν, από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο -πριν τον κορωνοιό δηλαδή- σε πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας είχε σημειωθεί πτώση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων κατά 30-40%, μπορεί να υποθέσει κανείς ποιο ζοφερό μέλλον περιμένει την μεσαία τάξη, μετά την εισβολή του ηλεκτρονικού εμπορίου και την νέα ύφεση.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση επιμένει στην άρνηση ουσιαστικού διαλόγου και σε μια τοξική προπαγάνδα του τύπου “τί θα γινόταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σήμερα στην εξουσία”, αντί να ευχαριστήσει που βρήκε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ η ίδια ήθελε να το συρρικνώσει δραστικά.

Κοιμούνται και ξυπνούν με το όραμα να καταργήσουν την αντιπολίτευση, αλλά πρέπει να αναγκασθούν, το συντομότερο δυνατόν, ν’ αλλάξουν πλευρό.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέτρα ενίσχυσης λοιπόν για την οικονομία και τις διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Καθώς αίρονται σιγά – σιγά τα περιοριστικά μέτρα, το βλέμμα στρέφεται κυρίως στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι πολλά τα επιμέρους μέτρα από αυτά που ήδη ανακοινώθηκαν και άλλα που σχεδιάζονται και τα οποία σηκώνουν μεγάλη συζήτηση.

Θα σταθούμε όμως πρώτα από όλα στην προκαταβολή φόρου επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Το πιο βάρβαρο φόρο των μνημονίων. Υπό κανονικές συνθήκες το κράτος θα έπρεπε λόγω της πανδημίας να επιστρέψει την προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις. Υπό κανονικές όμως συνθήκες δεν καλούνταν ποτέ κανείς να πληρώσεις προκαταβάλει φόρο για μελλοντικά και αβέβαια εισοδήματα. Η κυβέρνηση εξετάζει ένα σχέδιο για μείωση της προκαταβολής φόρου, με βασικό σενάριο τη μείωση κατά 50%, κάτι που θα εξεταστεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών εντός του καλοκαιριού και πιθανότατα η μείωση του ποσοστού προκαταβολής να γίνει αργότερα και το σχετικό όφελος για τις επιχειρήσεις να προκύψει βάσει επανεκκαθάρισης, όπως έγινε στο τέλος του 2019 με τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5%.

Όμως η κυβέρνηση, αν θέλει να λέγεται φιλελεύθερη, πρέπει να τολμήσει και να μηδενίσει το φόρο αυτό για φέτος. Οι επιχειρήσεις εξάλλου έχουν πληρώσει από πέρυσι φόρο για εισοδήματα που φέτος δεν τα έχουν λόγω της κρίσης που γεννά ο κορονοϊός. Αν λοιπόν δεν μπορεί να γίνει επιστροφή του φόρου, τουλάχιστον πρέπει αυτός να μηδενιστεί. Εξάλλου σε πρώτη τουλάχιστον φάση η οικονομική κρίση που δημιουργεί η πανδημία είναι μια κρίση ρευστότητας στην ιδιωτική οικονομία. Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με κρίση κρατικού χρέους. Επομένως, το στοιχειώδες είναι να μην στραγγίξει κανείς τις επιχειρήσεις βάζοντάς τες να πληρώσουν ξανά αυτό τον παράλογο φόρο, έστω μειωμένο.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, αν σκεφτεί κανείς ότι σε ένα άλλο θέμα η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνε σε πρώτη τουλάχιστον φάση σοσιαλισμό με τα λεφτά των άλλων. Ο λόγος για την οριζόντια μείωση των ενοικίων κατά 40%.  Πρόκειται για τους σχεδόν 1,3 εκατ. φορολογούμενους που δηλώνουν εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων. Είναι η τρίτη πολυπληθέστερη ομάδα φορολογούμενων  πίσω από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, εκ των οποίων σχεδόν το ένα εκατομμύριο δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από ενοίκια ύψους έως 5.000 ευρώ, δηλαδή έως 416 ευρώ το μήνα! Δεν μιλάμε λοιπόν για τους «κατέχοντες», αλλά μάλλον για την καρδιά της λεγόμενης μεσαίας τάξης.

Για αυτήν την κοινωνική ομάδα, των ιδιοκτητών, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο για τη στήριξή τους. Έρχονται λοιπόν οι ιδιοκτήτες και λένε πάρθηκε ένα μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε υφίστανται αντικειμενικά σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους, εμείς δεν υφιστάμεθα μείωση των εισοδημάτων επίσης με κρατική εντολή;

Να λοιπόν τι σκέφτεται αυτή τη στιγμή η μεσαία τάξη. Ο επιχειρηματίας αναρωτιέται «και φέτος που ο κορονοϊός έφερε τα πάνω – κάτω θα πληρώσω πάλι προκαταβολή φόρου;» Ενώ ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου σκέφτεται: «επένδυσα σε ένα ακίνητο, πλήρωσα τόσο ΕΝΦΙΑ στα χρόνια των μνημονίων και τώρα για την επιλογή μου να αποταμιεύσω και να επενδύσω σε ένα ακίνητο τιμωρούμαι ξανά με την κατ’ εντολήν μείωση του μισθώματος και χωρίς κανένα αντιστάθμισμα;»

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκ διαμέτρου διαφορετικές προσεγγίσεις από το Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Απόστολο Κατσιφάρα αναφορικά με το εφετινό τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο πρώην περιφερειάρχης διαπιστώνει πως η νυν περιφερειακή αρχή «απλά, συνεχίζει τα έργα που είχαν δρομολογηθεί από τη δική μας διοίκηση». «40 εκ. € ετησίως τα προηγούμενα χρόνια, 12 εκ € το 2020. Ίσα ίσα για να συνεχίσουν τα έργα που διεκδικήσαμε, ωριμάσαμε και εντάξαμε εμείς με πολλή δουλειά και όραμα, όταν η νυν περιφερειακή αρχή και τότε αντιπολίτευση μιλούσε για «διαχείριση», λέει ο Απ. Κατσιφάρας.

Από την πλευρά του ο Νεκτ. Φαρμάκης μιλά για εμπροσθοβαρές και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα έργων μιλά ο Ν. Φαρμάκης. Μάλιστα στις αιτιάσεις του Απ. Κατσιφάρα περί ελλείμματος στρατηγικής, οράματος και διεκδίκησης από την περιφερειακή αρχή η απάντηση του Νεκτ. Φαρμάκη είναι πως «για όποιους αντιλαμβάνονται τα έργα ως πολιτική – και μάλιστα προεκλογικών σκοπιμοτήτων – εμείς δεν σπεύδουμε στο τέλος της θητείας μας να προσφέρουμε υποσχέσεις εκατομμυρίων, αλλά στην αρχή της, να διαθέσουμε πραγματικά εκατομμύρια για πραγματικά έργα!»

Σημασία ωστόσο έχει πως πριν πει ο,τιδήποτε ο Απ. Κατσιφάρας, η όποια κριτική του θα ήταν περισσότερο πειστική, αν δεν μιλάγαμε για τον άνθρωπο που παρέδωσε μετά από τέσσερα χρόνια απορρόφηση του ΕΣΠΑ λίγο πάνω από το 20%. Και μάλιστα μια τόσο χαμηλή απορρόφηση όταν είχε προηγουμένως μια ακόμη θητεία για να προετοιμάσει το τρέχον ΕΣΠΑ.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες επέστρεψαν τη Δευτέρα σε κάτι που μοιάζει με την προηγούμενή τους ζωή καθώς πολλές χώρες άρχισαν να αίρουν τα περιοριστικά μέτρα που έφερε ο κορωνοϊός. Δεν είναι, όμως, όλοι χαρούμενοι με το πώς μοιάζει αυτή η «νέα κανονικότητα».

Οι Ιταλοί επιχειρηματίες αναρωτιούνται πώς μπορούν να επιβιώσουν, καθώς οι περιορισμοί μπορεί να χαλάρωσαν, όμως δεν άρθηκαν εντελώς. Οι μαθητές επιστρέφουν στα κοινωνικά αποστασιοποιημένα σχολεία της Γερμανίας, ενώ τα κομμωτήρια και τα κουρεία που μόλις άνοιξαν τις πόρτες τους πασχίζουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση μετά από εβδομάδες ατημέλητων μαλλιών.

Οι Βέλγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και πάλι τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ τα μικρά καταστήματα άνοιξαν και πάλι στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Το σύνθημα για την έναρξη της «Φάσης 2» στο ιταλικό πλάνο, που περιλαμβάνει την επάνοδο περισσότερων από 4 εκατομμυρίων πολιτών στις εργασίες τους έδωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, μέσω Facebook: «Όσο ποτέ στο παρελθόν, το μέλλον της χώρας είναι στα χέρια σας».

Άδεια καφέ στη Ρώμη

Αν και επιχειρήσεις όπως οι κατασκευαστικές και οι υφαντουργικές ξανανοίγουν, πολλά μη απαραίτητα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Τα μπαρ και τα εστιατόρια ξανανοίγουν, μόνο όμως για παραλαβή και παράδοση.

Ο Φράντο, ιδιοκτήτης του Il Bello Cafe στη Ρώμη λέει ότι η μερική άρση των μέτρων δεν είναι αρκετή για να επιβιώσουν πολλές επιχειρήσεις: «Άνοιξα σήμερα αλλά δεν αξίζει τον κόπο. Υπάρχει πολύ λίγη δουλειά, ελάχιστος κόσμος μπαίνει, γιατί το μαγαζί δεν είναι μόνο για να αγοράσεις έναν καφέ, είναι για να κάνεις μια συζήτηση. Είναι κοινωνικοποίηση», λέει στο CNNi.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για την πανδημία, αλλά τα καφέ και τα μπαρ είναι κάτι άλλο. Δεν πάει με τα μέτρα».

Ο ιδιοκτήτης λέει ότι ακόμη πληρώνει ενοίκιο, ρεύμα και νερό, αλλά τα έσοδά του είναι μόλις το 30% των εσόδων που είχε πριν την καραντίνα. «Το προσωπικό μου ανησυχεί, το ίδιο κι εγώ. Ίσως χρειαστεί να κλείσω μετά από 14 χρόνια», λέει προβλέποντας πολλές απολύσεις στον κλάδο της εστίασης.

Η ιταλική κυβέρνηση λέει ότι προκειμένου να ξανανοίξουν πλήρως τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού θα πρέπει να μειωθεί στο 0,5, ενώ για την επαναλειτουργία των γηπέδων, των θεάτρων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, το RO θα πρέπει να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στο 0. Αυτή τη στιγμή στην Ιταλία βρίσκεται στο 0,6-0,7.

Καταστηματάρχες εστιατορίων, καφέ και καταστημάτων την περασμένη εβδομάδα «παρέδωσαν τα κλειδιά τους» στους τοπικούς δημάρχους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ο Κόντε ζήτησε συγγνώμη την περασμένη Παρασκευή για την καθυστέρηση στην παροχή οικονομικής βοήθειας στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις.

Σε μια κοινή επιστολή τους, 13 από τις 20 περιοχές της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν από την κυβέρνηση να «εγγυηθεί την πιθανότητα να ξανανοίξουν οι δραστηριότητες όσων σέβονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί», λέγοντας ότι η υγεία είναι ο πρώτος αντικειμενικός στόχος αλλά δεν μπορεί να είναι ο μόνος.

Κούρεμα μετ’ εμποδίων στη… Γερμανία

Αλλά και σε άλλες χώρες υπάρχουν ενστάσεις. Τα κομμωτήρια της Γερμανίας άνοιξαν τη Δευτέρα μετά από αρκετές εβδομάδες λουκέτου αλλά οι πελάτες δεν μπορούν να μπουν μέσα – χρειάζονται ραντεβού ενώ στο Βερολίνο θα πρέπει να συμπληρώσουν και ένα ερωτηματολόγιο.

Ένα σαλούν στο Αμβούργο δήλωσε ότι «ξεχείλισε» από πελάτες, ο Ούντο Βαλς, ένας κομμωτής επωνύμων στο Βερολίνο δήλωσε στο CNNi ότι τα ραντεβού στα κομμωτήριά του είναι κλεισμένα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Τα κομμωτήρια πρέπει, επίσης, να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, έτσι οι μισές καρέκλες τα καταστήματα του Βαλς παραμένουν άδειες. Παρότι ο Βαλς δεν χρειάστηκε να απολύσει κανένα από τα 86 μέλη του προσωπικού του, παραδέχεται ότι οι απολαβές τους περιορίστηκαν, κυρίως λόγω της απώλειας των φιλοδωρημάτων που αφήνει συνήθως η διάσημη πελατεία του.

Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν σταδιακά να αίρουν τους περιορισμούς τους. Μετά από επτά εβδομάδες, η Ισπανία επέτρεψε το περασμένο Σαββατοκύριακο στους πολίτες της να βγαίνουν για ατομική άσκηση κατά μόνας. Η Πορτογαλία τη Δευτέρα άνοιξε τα μικρά καταστήματα και οι πολίτες στο Βέλγιο μπορούν να μετακινούνται με τα ΜΜΜ φορώντας μάσκες.

Επανέρχεται η Ελλάδα

Η κίνηση ήταν αυξημένη τη Δευτέρα στην Ελλάδα καθώς τα μικρά καταστήματα, όπως τα κομμωτήρια, τα ανθοπωλεία και τα βιβλιοπωλεία ξανάνοιξαν και ουρές δημιουργήθηκαν έξω από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Η Ελλάδα, η οποία επαινέθηκε για την αντιμετώπισή της προς τον κορωνοϊό, σχεδιάζει να υποδεχτεί τους τουρίστες της αυτό το καλοκαίρι.

Παραμένει σε… καραντίνα το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη, δεν έχει χαλαρώσει ακόμη τους περιορισμούς, σχεδιάζει όμως την επιστροφή στη δουλειά. Ένα κυβερνητικό προσχέδιο κάνει λόγο για ενίσχυση της τηλεργασίας και μέτρα υγιεινής όμως απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των Βρετανών, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Γκραντ Σαπς έκανε λόγο για ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών, αν και ενθάρρυνε τους πολίτες να οδηγούν ή να επιστρέφουν περπατώντας από τη δουλειά στο σπίτι. Η πρόταση αυτή ωστόσο προκάλεσε ανησυχία στα συνδικάτα των σιδηρόδρομων, τα οποία σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει χρόνος για περισσότερα δρομολόγια καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς θα προστατεύονται επιβάτες και εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πάντως ότι «το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί» θα ήταν μια πρόωρη χαλάρωση των μέτρων καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα του ιού.

Καθώς η Ευρώπη ξανανοίγει το μεγάλο ερώτημα είναι πώς η κάποτε ζωηρή ήπειρος θα μοιάζει στη μετάβασή της σε ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που όλοι περιμέναμε. Και που σίγουρα έχει αλλάξει για πάντα.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Ένα έγκλημα αναζητά τιμωρία», σχολιάζει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος για την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών.Η δήλωση:

Η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών, συνιστά έγκλημα αντιπεριβαλλοντικό και αντιαναπτυξιακό για την περιοχή μας και μία “ανεξήγητη” παράνοια, που σημειώνεται μέσα στην κορύφωση της συζήτησης για την ανισορροπία που προκάλεσε ο κορωνοΐός.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο μέχρι τώρα Πρόεδρος του Φορέα κ. Περγαντής, οι φορείς ενέκριναν συνήθως το 90-95% των αναπτυξιακών προτάσεων και με τις παρατηρήσεις τους για επανεξέταση του υπόλοιπου 5-10%, γλύτωσαν επανειλημμένα τη χώρα από την επιβολή προστίμων, τα οποία ούτε καν απασχολούν όσους επέβαλαν αυτή την νομοθέτηση.

Τι είδους αναπτυξιακά έργα επιθυμούν; Αυτά που θα επισύρουν σωρεία προσφυγών σε ελληνικά και διεθνή δικαστήρια, προκαλώντας ανασφάλεια δικαίου; Όσοι όρμησαν ως ταύροι εν υαλοπωλείω, σκέφθηκαν άραγε ότι οι φορείς που καταργούν τρέχουν ήδη προγράμματα που έχουν ανταποδοτική αναπτυξιακή αξία; Μήπως σκέφθηκαν τί ρόλο μπορεί να παίζει ένας φορέας διαχείρισης στην πρόληψη ενός φαινομένου όπως, λχ, η πανώλη των χοίρων, που έτσι και δεν προληφθεί, θα σημάνει μια πραγματική καταστροφή;

Τα πτωματοφάγα όρνεα που απελευθέρωσε ο φορέας στην περιοχή, παίζουν έναν ρόλο “εκκαθάρισης” της φύσης και το θέμα είναι τί θα γίνει με εκείνα τα ολιγάριθμα αδηφάγα όρνεα που επιθυμούν μια αλόγιστη και χωρίς κανόνες επικράτησή τους.
Την εμπειρία αυτών που θα απολύσουν από τους φορείς διαχείρισης, πώς θα την αναπληρώσουν; Θεωρούν άραγε ότι με την προπαγάνδα έχουν βάλει την κοινωνία στην τσέπη;

Υπάρχει κάποιος που, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, νοιώθει ανέγγιχτος από την εκδίκηση της φύσης;
Και όλα αυτά στο όνομα της Οικολογίας. Καημένη οικολογία! Ποιοι έμελλε να σε πιάσουν στο στόμα σου!

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη ζητούν με σημερινή επιστολή τους τέσσερις επιστημονικοί φορείς “προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση για την χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μηνός Μαΐου, ύψους 800 ευρώ, στους επιστημονικούς κλάδους της χώρας.

Την επιστολή υπογράφουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Οι εκπρόσωποι των φορέων υπογραμμίζουν στην επιστολή τους ότι ” η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής στήριξης, αλλά κυρίως ζήτημα αξιοπρέπειας και αναγνώρισης του ρόλου και της προσφοράς μας στην επιστήμη και στην ελληνική κοινωνία”.

 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αθήνα, 6/5/2020

Προς: Τον Πρωθυπουργό

Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η πανδημία του κορωνοϊού, πρωτόγνωρη για την σύγχρονη κοινωνία,παρά την επιτυχημένη μέχρι σήμερα υγειονομική διαχείρισή της από την πολιτεία και την κοινωνία, έχει επιφέρει ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, η τελική έκταση των οποίων θα εξαρτηθεί από την ένταση και την διάρκειά της.

Η υγειονομική αυτή κρίση, έχει επηρεάσει καθοριστικά την επαγγελματική δραστηριότητα των επιστημονικών κλάδων, που εκπροσωπούμε, λόγω της αναστολής ή του περιορισμού λειτουργίας υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με αυτούς αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την ασφαλή άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και του περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών.

Αποτέλεσμα αυτών, είναι ότι,οι επιστήμονες της χώραςαδυνατούν, εν τοις πράγμασι, να ασκήσουνπλήρως το επάγγελμά τους, με συνέπεια να αποστερούνται μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και να αδυνατούν να ανταπεξέλθουνστις επαγγελματικές και οικογενειακές τους ανάγκες, με κίνδυνο ακόμη και το βιοπορισμό τους.

Την πραγματικότητα αυτή, άλλωστε, αναγνώρισε και η ίδια η Πολιτεία με την ένταξη των επιστημόνων στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας και στα μέτρα στήριξης.

Οι επιστημονικοί κλάδοι από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, μέσω της προβλεπόμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μετά την αιφνίδια κυβερνητική υπαναχώρηση και την εξαίρεσή τους από την καταβολή της αποζημίωσης αυτής για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Σημειωτέον ότι, την άνω αποζημίωση έλαβαν άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, χωρίς να υφίσταται κανένας δικαιολογητικός λόγος για τη δυσμενή αυτή μεταχείρισή μας.

Η μόνη οικονομική παροχή της Πολιτείας προς τους επιστημονικούς κλάδους αφορά το ποσό των 600 ευρώ, το οποίο χορηγήθηκε σε αντικατάσταση της επιταγής τηλεκατάρτισης , μετά την κατάργηση με κυβερνητική πρωτοβουλία του σχετικού προγράμματος, και το οποίο (ποσό) δεν έχει ακόμη καταβληθεί στο σύνολο των δικαιούχων.

Υπό τις συνθήκες αυτές, και λαμβανομένου υπόψη ότι η επαναφορά στην κανονικότητα της επαγγελματικής μας λειτουργίας απαιτεί βάθος χρόνου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση οικονομική στήριξη όλων των επιστημόνων και περισσότερο των νέωνκαι χαμηλών εισοδημάτωνμε την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάϊο, ύψους 800 ευρώ, σύμφωνα, άλλωστε, και με την πρόσφατη, από 2.4.2020, από του βήματος της Βουλής, δική σας εξαγγελία.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση για την χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μηνός Μαΐου, ύψους 800 ευρώ, στους επιστημονικούς κλάδους της χώρας.

Για όλους εμάς, η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής στήριξης αλλά κυρίως ζήτημα αξιοπρέπειας και αναγνώρισης του ρόλου και της προσφοράς μας στην επιστήμη και στην ελληνική κοινωνία.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Dr. Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Κ. Βερβεσός

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Α. Δεβλιώτης

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γεώργιος Ι. Ρούσκας»

Παναγιώτης Τσιμπούκης

agriniopress.gr

Για επικοινωνιακή σκοπιμότητα κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρόσκληση του Κ. Μητσοτάκη στα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τα θύματα της Marfin.

Με ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τιμά τα θύματα και ζητά τον εντοπισμό των φυσικών αυτουργών του εγκλήματος. «Η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, τόσο τότε όσο και σήμερα», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι το πρωί του Σαββάτου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Όπως και τότε, τις δύσκολες μέρες του 2010, έτσι και σήμερα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, παρά τις κατά καιρούς διχαστικές προσπάθειες, τιμά τα θύματα της Marfin.Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πράξουν το καθήκον τους για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Δικαιοσύνη καταδίκασε τρία ανώτατα στελέχη της τράπεζας γιατί κλείδωσαν τους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν υπό την απειλή απόλυσης και απεφάνθη πως «ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας».

Ούτε ότι οι οικογένειες των θυμάτων δέκα χρόνια μετά δεν έχουν αποζημιωθεί, με την υπόθεση να εκκρεμεί δικαστικά.

Η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, τόσο τότε όσο και σήμερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου.

Πηγή: iefimerida.gr

Σελίδα 1 από 2