Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:28: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 18:32

Η Ευρώπη ξανανοίγει, για ποια κανονικότητα μιλάμε όμως;

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες επέστρεψαν τη Δευτέρα σε κάτι που μοιάζει με την προηγούμενή τους ζωή καθώς πολλές χώρες άρχισαν να αίρουν τα περιοριστικά μέτρα που έφερε ο κορωνοϊός. Δεν είναι, όμως, όλοι χαρούμενοι με το πώς μοιάζει αυτή η «νέα κανονικότητα».

Οι Ιταλοί επιχειρηματίες αναρωτιούνται πώς μπορούν να επιβιώσουν, καθώς οι περιορισμοί μπορεί να χαλάρωσαν, όμως δεν άρθηκαν εντελώς. Οι μαθητές επιστρέφουν στα κοινωνικά αποστασιοποιημένα σχολεία της Γερμανίας, ενώ τα κομμωτήρια και τα κουρεία που μόλις άνοιξαν τις πόρτες τους πασχίζουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση μετά από εβδομάδες ατημέλητων μαλλιών.

Οι Βέλγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και πάλι τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ τα μικρά καταστήματα άνοιξαν και πάλι στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Το σύνθημα για την έναρξη της «Φάσης 2» στο ιταλικό πλάνο, που περιλαμβάνει την επάνοδο περισσότερων από 4 εκατομμυρίων πολιτών στις εργασίες τους έδωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, μέσω Facebook: «Όσο ποτέ στο παρελθόν, το μέλλον της χώρας είναι στα χέρια σας».

Άδεια καφέ στη Ρώμη

Αν και επιχειρήσεις όπως οι κατασκευαστικές και οι υφαντουργικές ξανανοίγουν, πολλά μη απαραίτητα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Τα μπαρ και τα εστιατόρια ξανανοίγουν, μόνο όμως για παραλαβή και παράδοση.

Ο Φράντο, ιδιοκτήτης του Il Bello Cafe στη Ρώμη λέει ότι η μερική άρση των μέτρων δεν είναι αρκετή για να επιβιώσουν πολλές επιχειρήσεις: «Άνοιξα σήμερα αλλά δεν αξίζει τον κόπο. Υπάρχει πολύ λίγη δουλειά, ελάχιστος κόσμος μπαίνει, γιατί το μαγαζί δεν είναι μόνο για να αγοράσεις έναν καφέ, είναι για να κάνεις μια συζήτηση. Είναι κοινωνικοποίηση», λέει στο CNNi.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για την πανδημία, αλλά τα καφέ και τα μπαρ είναι κάτι άλλο. Δεν πάει με τα μέτρα».

Ο ιδιοκτήτης λέει ότι ακόμη πληρώνει ενοίκιο, ρεύμα και νερό, αλλά τα έσοδά του είναι μόλις το 30% των εσόδων που είχε πριν την καραντίνα. «Το προσωπικό μου ανησυχεί, το ίδιο κι εγώ. Ίσως χρειαστεί να κλείσω μετά από 14 χρόνια», λέει προβλέποντας πολλές απολύσεις στον κλάδο της εστίασης.

Η ιταλική κυβέρνηση λέει ότι προκειμένου να ξανανοίξουν πλήρως τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού θα πρέπει να μειωθεί στο 0,5, ενώ για την επαναλειτουργία των γηπέδων, των θεάτρων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, το RO θα πρέπει να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στο 0. Αυτή τη στιγμή στην Ιταλία βρίσκεται στο 0,6-0,7.

Καταστηματάρχες εστιατορίων, καφέ και καταστημάτων την περασμένη εβδομάδα «παρέδωσαν τα κλειδιά τους» στους τοπικούς δημάρχους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ο Κόντε ζήτησε συγγνώμη την περασμένη Παρασκευή για την καθυστέρηση στην παροχή οικονομικής βοήθειας στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις.

Σε μια κοινή επιστολή τους, 13 από τις 20 περιοχές της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν από την κυβέρνηση να «εγγυηθεί την πιθανότητα να ξανανοίξουν οι δραστηριότητες όσων σέβονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί», λέγοντας ότι η υγεία είναι ο πρώτος αντικειμενικός στόχος αλλά δεν μπορεί να είναι ο μόνος.

Κούρεμα μετ’ εμποδίων στη… Γερμανία

Αλλά και σε άλλες χώρες υπάρχουν ενστάσεις. Τα κομμωτήρια της Γερμανίας άνοιξαν τη Δευτέρα μετά από αρκετές εβδομάδες λουκέτου αλλά οι πελάτες δεν μπορούν να μπουν μέσα – χρειάζονται ραντεβού ενώ στο Βερολίνο θα πρέπει να συμπληρώσουν και ένα ερωτηματολόγιο.

Ένα σαλούν στο Αμβούργο δήλωσε ότι «ξεχείλισε» από πελάτες, ο Ούντο Βαλς, ένας κομμωτής επωνύμων στο Βερολίνο δήλωσε στο CNNi ότι τα ραντεβού στα κομμωτήριά του είναι κλεισμένα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Τα κομμωτήρια πρέπει, επίσης, να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, έτσι οι μισές καρέκλες τα καταστήματα του Βαλς παραμένουν άδειες. Παρότι ο Βαλς δεν χρειάστηκε να απολύσει κανένα από τα 86 μέλη του προσωπικού του, παραδέχεται ότι οι απολαβές τους περιορίστηκαν, κυρίως λόγω της απώλειας των φιλοδωρημάτων που αφήνει συνήθως η διάσημη πελατεία του.

Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν σταδιακά να αίρουν τους περιορισμούς τους. Μετά από επτά εβδομάδες, η Ισπανία επέτρεψε το περασμένο Σαββατοκύριακο στους πολίτες της να βγαίνουν για ατομική άσκηση κατά μόνας. Η Πορτογαλία τη Δευτέρα άνοιξε τα μικρά καταστήματα και οι πολίτες στο Βέλγιο μπορούν να μετακινούνται με τα ΜΜΜ φορώντας μάσκες.

Επανέρχεται η Ελλάδα

Η κίνηση ήταν αυξημένη τη Δευτέρα στην Ελλάδα καθώς τα μικρά καταστήματα, όπως τα κομμωτήρια, τα ανθοπωλεία και τα βιβλιοπωλεία ξανάνοιξαν και ουρές δημιουργήθηκαν έξω από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Η Ελλάδα, η οποία επαινέθηκε για την αντιμετώπισή της προς τον κορωνοϊό, σχεδιάζει να υποδεχτεί τους τουρίστες της αυτό το καλοκαίρι.

Παραμένει σε… καραντίνα το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη, δεν έχει χαλαρώσει ακόμη τους περιορισμούς, σχεδιάζει όμως την επιστροφή στη δουλειά. Ένα κυβερνητικό προσχέδιο κάνει λόγο για ενίσχυση της τηλεργασίας και μέτρα υγιεινής όμως απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των Βρετανών, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Γκραντ Σαπς έκανε λόγο για ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών, αν και ενθάρρυνε τους πολίτες να οδηγούν ή να επιστρέφουν περπατώντας από τη δουλειά στο σπίτι. Η πρόταση αυτή ωστόσο προκάλεσε ανησυχία στα συνδικάτα των σιδηρόδρομων, τα οποία σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει χρόνος για περισσότερα δρομολόγια καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς θα προστατεύονται επιβάτες και εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πάντως ότι «το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί» θα ήταν μια πρόωρη χαλάρωση των μέτρων καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα του ιού.

Καθώς η Ευρώπη ξανανοίγει το μεγάλο ερώτημα είναι πώς η κάποτε ζωηρή ήπειρος θα μοιάζει στη μετάβασή της σε ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που όλοι περιμέναμε. Και που σίγουρα έχει αλλάξει για πάντα.

agriniopress.gr