Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:49: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ «ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΕΙ» ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ 6ης ΥΠΕ  

Σφοδρή επίθεση στον υφυπουργό Υγείας εξαπέλυσε σήμερα το πρωί στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρ. αν. Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης.

Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι με το άρθρο 31 που συζητήθηκε σήμερα και αφορά στις κυρώσεις των ΠΝΠ για τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση κάνει μια σκανδαλώδη προσπάθεια να «καθαρίσει» τα πεπραγμένα και τις πρακτικές του κ. Καρβέλη, Διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Συγκεκριμένα, με μια απαράδεκτη διάταξη του άρθρου 31 το Υπουργείο Υγείας καταργεί τον έλεγχο σε επίπεδο Ελεγκτικού Συνεδρίου (άρθρο 35/4129 του 2013 που προβλέπει τον έλεγχο των συμβάσεων), μιας δαπάνης της οποίας το ύψος φτάνει τις 500 χιλιάδες ευρώ. Ο Παύλος Πολάκης αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν το κάνουν άλλα Υπουργεία αυτό; Το ΥΠ.ΕΣ. δεν προχώρησε σε αγορές μέσων ατομικής προστασίας; Εκεί γιατί δεν το εξαιρούν και το εξαιρείται εσείς; Καταλαβαίνετε τι νομοθετείτε; Ότι έαν κάποιος που του κάναμε απευθείας ανάθεση, μόνο αυτός μπορεί να μας τα φέρει σε 10 μέρες. Αν δε μας τα φέρει, δεν τρέχει τίποτα, μπορεί να τα φέρει αργότερα. Μπορεί να τα φέρει και τώρα – που θα τα πάρει σε πολύ χαμηλότερη τιμή- και θα τα πληρωθεί με τις σκανδαλώδεις τιμές που είχατε βάλει»!

Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε ευθέως σε κάλυψη από την κυβέρνηση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ: «Σας καλώ να αποσύρετε τη διάταξη ή να το επιβάλλετε σε όλα τα Υπουργεία. Ουσιαστικά δίνετε νομική κάλυψη στον κ. Καρβέλη! Το γεγονός ότι παρήγγειλε στολές υψηλής προστασίας με 18 € (ενώ στην 1η ΥΠΕ έκαναν το  ίδιο με 8 €) και έλεγε πως θα τις φέρει μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν τις έφερε, του δώσατε παράταση και τώρα νομιμοποιείται να μην τα έχει φέρει ακόμα και τώρα! Αυτό είναι βάζω πλάτη στο πλυντήριο»! (Δείτε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του Π. Πολάκη:

Ο πρώην αν. υπουργός Υγείας συνέχισε και σχετικά με το θέμα των προσωρινών μετακινήσεων των γιατρών που με το άρθρο 33 μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους: «…και δε μου λέτε κ. Κοντοζαμάνη, γιατί τον κ. Καλοφωλιά, που είχε μετακινηθεί στην Καλαμάτα από την Κυπαρισσία, ενώ υπήρχαν γιατροί στην Κυπαρισσία, τώρα τον ξαναγυρνάτε πίσω; Μήπως για να γίνει διευθύντρια κάποια συγγενής του κ. Χρυσομάλλη;». Όταν τον λόγο πήρε ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ κ. Χρυσομάλλης για να αρνηθεί τις κατηγορίες περί συγγενικής ευνοιοκρατίας, εκτέθηκε τελικά ανεπανόρθωτα από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος στην δευτερολογία του απέσπασε την ομολογία του κ.Χρυσομάλλη ότι η διευθύντρια για την οποία γίνεται ο λόγος είναι κουμπάρα του (Δείτε εδώ την απάντηση του Π. Πολάκη στον κ. Χρυσομάλλη:

photo credits: sputniknews.gr

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την  δημιουργία ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης ώστε να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας να βρεθεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και περιθωριοποίησης πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της παρουσίασης του  προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” για το οποίο μίλησε στο Ζάππειο παρουσία εκπροσώπων όλων των παραγωγικών φορέων. 

«Αντίστοιχες πολιτικές αρχίζουν να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, είπε ο κ.Τσίπρας επισημαίνοντας ότι έτσι όλες οι κυβερνήσεις  προσπαθούν  να αποφύγουν η εμβάθυνση της ύφεσης να μετατρέψει την οικονομική κρίση σε κρίση χρέους, γεγονός  που θα προσέδιδε στην πρώτη περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά.»

Το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑΜΕΑ. Όπως είναι φανερό, το μέτρο αυτό υποστηρίζει και τμήματα της μεσαίας τάξης που υπέστησαν ραγδαία απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας.

Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να στηριχτούν τα νοικοκυριά  και τα συνέκρινε με αυτά που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε ακόμα στην άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει την κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία το κόμμα του κατέθεσε για πρώτη φορά μέσα στην πανδημία ενώ έδωσε και συγκεκριμένο κατάλογο για το που θα βρεθούν τα χρήματα που θα χρηματοδοτήσουν όλες τις προτάσεις τους.

Σε ότι αφορά τον κόσμο της εργασίας  ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εννέα προτάσεις λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, προτείνουμε 100% κάλυψη του μισθολογικού και μη-μισθολογικού κόστους από το κράτος. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών, επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

Για τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις που αρχίζουν να επαναλειτουργούν προτείνουμε επιδότηση 40% μισθών και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση».

Προϋποθέσεις για την εφαρμογή των μέτρων οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων:

1.Κατάργηση του σχήματος αναστολών συμβάσεων εργασίας

2Κατάργηση του νέου σχήματος εκ περιτροπής εργασίας

3Κατάργηση της αναστολής δήλωσης των ωραρίων, επαναθεσμοθέτηση της δυνατότητας ελέγχων από το ΣΕΠΕ

4.Ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω της πανδημίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων

5.Θέσπιση ειδικού πλαισίου για τον έλεγχο της τηλεργασίας και την προστασία των εργαζομένων σε αυτή

Το σύνολο των παρεμβάσεων για την στήριξη της εργασίας ανέρχονται στα 3,7 δισ. ευρώ και αφορούν τουλάχιστον 1,7 εκ εργαζόμενους και 200.000 επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό  ανέφερε το Πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού «ΔΙΑΚΟΠΕΣ για ΟΛΟΥΣ» ύψους 600 εκ.ευρώ  καλύπτει κλιμακωτά, με εισοδηματικά κριτήρια, έως 2.500.000 πολίτες σε διαμονή και μεταφορά (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το μεταφορικό ισοδύναμο ). Απευθύνεται στο σύνολο των ξενοδόχων/καταλυμάτων (με διαβάθμιση τιμολόγησης ανάλογα με τα αστέρια/κλειδιά) και στο σύνολο των πολιτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε  παραδείγματα με ποσά που αφορούν τους μήνες Ιούνιο –Σεπτέμβριο για διάφορα μοντέλα οικογενειών και συνέκρινε τα ποσά που  δίνει η κυβέρνηση για τους ίδιους μήνες .

Παραδείγματα:

Αυτοαπασχολούμενος που διατηρεί γραφείο εκτός της οικίας του ή κατάστημα, παντρεμένος με 1 παιδί με περσινό καθαρό εισόδημα 10.000€

ΣΥΡΙΖΑ

2.000€ από μη επιστρεπτέα ενίσχυση
2.800€ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης
1.100€ από την μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%
Σύνολο:5.900€

ΝΔ

Μείωση προκαταβολής φόρου : Άγνωστη
Δικηγόρος με έδρα την κατοικία του, παντρεμένη χωρίς παιδί, με περσινό καθαρό εισόδημα 10.000 €

ΣΥΡΙΖΑ

2.400€ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης
1.100€ από την μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%
Σύνολο: 3.500€

ΝΔ

Μείωση προκαταβολής φόρου : Άγνωστη
Εργαζόμενη σε πληττόμενη επιχείρηση που μπαίνει σε εκ περιτροπής εργασία
ΣΥΡΙΖΑ: Καμία μείωση του εισοδήματός της και προστασία της θέσης και των όρων εργασίας της

ΝΔ:  Μείωση του μισθού του κατά 20%

Εποχικά εργαζόμενος με 2 παιδιά
ΣΥΡΙΖΑ:3.200€  από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης

ΝΔ: 1.920€ από επιδόματα ανεργίας

Καλλιτέχνης εργαζόμενη με 2 παιδιά που δεν θα καταφέρει να βρει δουλειά τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο
ΣΥΡΙΖΑ: 3.200€ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης
ΝΔ: 1.000€ από πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας (εξαγγελία αλλά χωρίς λεπτομέρειες εφαρμογής
Επισφαλώς εργαζόμενος άγαμος χωρίς παιδιά
ΣΥΡΙΖΑ: 1.600€ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης
ΝΔ: κανένα έσοδο
Κτηνοτρόφος παντρεμένος  με 2 παιδιά με καθαρό περσινό εισόδημα 9.000€
ΣΥΡΙΖΑ

3.200€ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης
Ενίσχυση με βάση μέσο ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση: 1.800€
Σύνολο: 5.000€

ΝΔ

Ενίσχυση με βάση μέσο εκτιμώμενο ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση: 720€
Σύνολο: 720€

Επιχείρηση εστίασης με 10 εργαζόμενους με 12.000€ κέρδη το 2019 (Ο.Ε)
ΣΥΡΙΖΑ

Κάλυψη 40% του μισθού και 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του: 28.500€
Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%:  1.440€
Μη επιστρεπτέα ενίσχυση:20.000€
Ενίσχυση ζήτησης λόγω μειωμένου ΦΠΑ στο 6%
Ενίσχυση ζήτησης λόγω πακέτου εσωτερικού τουρισμού
Σύνολο: 49.940€

Σύνολο καθαρής (χωρίς δάνεια) ενίσχυσης:49.940 €

ΝΔ

Καμία στήριξη του εργατικού κόστους της επιχείρησης, αφού για όσες ώρες ο εργαζόμενος εργάζεται ο επιχειρηματίας καλύπτει εξ ολοκλήρου τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων
Μείωση προκαταβολής φόρου : Άγνωστη
Ενίσχυση ζήτησης (αλλά μικρότερη) λόγω μειωμένου ΦΠΑ για καφέ και αναψυκτικά στο 13%
Επιστρεπτέα προκαταβολή: 8.000€
Σύνολο: 8.000€

Σύνολο καθαρής (χωρίς δάνεια) ενίσχυσης: 0€

Επιχείρηση Λιανικής/Χονδρικής με 4 εργαζόμενους με μηδενικά κέρδη το 2019 που  ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις και η ιδιοκτήτρια είναι έγγαμη με 2 τέκνα
ΣΥΡΙΖΑ

3.200€ από το βασικό εισόδημα έκτακτης ανάγκης
Κάλυψη του 40% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του: 7.680€
Μη επιστρεπτέα ενίσχυση: 8.000€
Σύνολο:18.880€

Σύνολο καθαρής (χωρίς δάνεια) ενίσχυσης:18.880€

ΝΔ

Καμία στήριξη του εργατικού κόστους της επιχείρησης, αφού για όσες ώρες ο εργαζόμενος εργάζεται ο επιχειρηματίας καλύπτει εξ ολοκλήρου τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων
Επιστρεπτέα προκαταβολή: 4000€
Σύνολο :4.000€

Σύνολο καθαρής (χωρίς δάνεια) ενίσχυσης:0€

2.Πίνακες

Τα μέτρα αφορούν την περίοδο Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2020
Μέτρα
Δικαιούχοι / Ωφελούμενοι
Συνολικό κόστος
ΥΓΕΙΑ
Ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΣΥ
Το σύνολο των πολιτών της χώρας
500 εκ*
Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Ανάπτυξη ενός διευρυμένου δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας
Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ
«Θωράκιση» των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με δημιουργία μόνιμου μηχανισμού  επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας και κάθε  επιδημικής  έξαρσης που απειλεί  τη Δημόσια Υγεία
ΕΡΓΑΣΙΑ
Στις επιχειρήσεις που συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους:

Πλήρης κάλυψη του μισθολογικού και μη-μισθολογικού κόστους από το κράτος
1,7 εκ εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία
3,7 δισ.

Στις επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών:

επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθού από την επιχείρηση
Στις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις: επιδότηση 40% των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% από την επιχείρηση.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού: 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί.
4 εκ ωφελούμενοι – 1,9 εκ νοικοκυριά που τουλάχιστον  ένα μέλος τους ανήκει στις παρακάτω ομάδες:

Άνεργοι (επιδοτούμενοι και μη)

Επισφαλώς εργαζόμενοι (με εργόσημο, μπλοκάκι, εποχικοί κλπ)

Αγρότες

ΑΜΕΑ

Καλλιτέχνες

Πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

3,5 δισ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση
Επιχειρήσεις
3 δισ.
Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%
1,5 δισ.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΕΣΤΙΑΣΗ
Πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, επέκταση μεταφορικού ισοδυνάμου και αναστολή για φέτος του τέλους διαμονής
Τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις στην εστίαση
700 εκ
Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%
230 εκ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ
Δράσεις για τον αγροτικό τομέα
Αγρότες
300 εκ

ΣΥΝΟΛΟ

13,43 δισ

*Επιπλέον 500 εκ ευρώ για την Υγεία προβλέπεται να αναλωθούν τους υπόλοιπους μήνες του 2020 και το 202

Αναστολή πληρωμών

Αναστολή ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις
3,5 δισ.

Ρευστότητα προς επιχειρήσεις

Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας των εμπορικών τραπεζών και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων
12 δισ.
Βασικές Πηγές Χρηματοδότησης

Ταμειακά Διαθέσιμα
36 δισ. € εκ των οποίων τα 15,7 είναι δεσμευμένα για την αποπληρωμή δημοσίου χρέους
Νέος δανεισμός του δημοσίου από τις αγορές ομολόγων, εντόκων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης
4,5 δισ. € τουλάχιστον
Ενεργοποίηση και αναπροσανατολισμός πόρων ΕΣΠΑ
6-6,5 δισ. € τουλάχιστον
Πρόγραμμα SURE
1,5 δισ. €
Μερικό σύνολο
32  δισ. €
ΕΚΤ: Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Αγορά από την ΕΚΤ ομολόγων του δημόσιου από τη δευτερογενή αγορά. Με το μηχανισμό αυτό η ΕΚΤ κρατάει χαμηλά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και διευκολύνει την πρόσβαση σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών
12 δισ. €
Νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
3 δισ. €
Μερικό σύνολο

15 δισ. €
Σύνολο
47 δισ. €

sinidisi.gr

«Ο Σωτήρης ήταν απολύτως βέβαιος πως θα συνέβαινε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα όσα πίστευε στις αρχές του… τσουνάμι ο κ. Τσιόδρας, ενώ έκανε λόγο για «προσωρινά και όχι οριζόντια lockdown αν επανέλθει ο κορονοϊός». Ξεκάθαρος για τα σχολεία. «Θα φτιάξουμε Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Είναι η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, ο οποίος… ήρθε και άλλαξε τα πάντα στην χώρα μας και βεβαίως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με το θέμα συζήτησης να είναι φυσικά η επέλαση του φονικού ιού στην Ελλάδα, η περίοδος της καραντίνας αλλά κι αυτή που ήδη ζούμε εδώ και κάποιες εβδομάδες, με την χώρα σταδιακά να περνά στην “νέα κανονικότητα”. Φυσικά η οικονομία, τα ελληνοτουρκικά και ο φάκελος… εκλογές δεν έλειψαν από την ατζέντα.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον κορονοϊό
“Τίποτα δεν έχει τελειώσει” ήταν το μήνυμα που έστειλε ξεκινώντας την συνέντευξη ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, οι αποστάσεις και οι συστάσεις ούτως ώστε να παραμείνει καλή η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας. Παράλληλα όμως τόνισε πως «αφήσαμε τα δύσκολα πίσω μας».

«Οι πολίτες υπέστησαν ένα οικονομικό κόστος για να διασφαλίσουν τη Δημόσια Υγεία. Προφανώς και κάναμε τη δύσκολη δουλειά για να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα. Για να λειτουργήσει η οικονομία. Θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά για τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, αλλά προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε 5 εβδομάδες από τώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανοίξουμε για τουρίστες από αντίστοιχες χώρες με ίδια επιδημιολογικά στοιχεία, γι αυτό και κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Όσο πιο αποτελεσματικά προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η ανάπτυξη».

Ο Μητσοτάκης για τα σχολεία
“Αυτή είναι η ασφαλέστερη στιγμή για να ανοίξουμε τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς”, τόνισε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως η επιλογή αυτή έγινε μετά από την εισήγηση των ειδικών.

“Σπάνια θα σου πει κανείς μπράβο. Λίγοι θυμούνται την συζήτηση και την κριτική για τα γυμνάσια και τα λύκεια όταν πήραμε την απόφαση να τα ανοίξουμε. Κι αυτό γιατί πήγαν όλα καλά. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουν και τα υπόλοιπα”, συμπλήρωσε ο αρχηγός της ΝΔ απαντώντας στο ερώτημα… γιατί τώρα αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Δείτε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του

Φάκελος… Τσιόδρας
Στο ερώτημα “ποια ήταν η στιγμή που καταλάβατε ότι το κακό θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα και διαλέξατε τον Σωτήρη Τσιόδρα για την υπόθεση αυτή”, απάντησε:

“Ο Σωτήρης ήταν από νωρίς βέβαιος πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδικά μετά τα περιστατικά στην Ιταλία. Από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε την κατάσταση στην Κίνα. Και όταν είδαμε τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία, καταλάβαμε πως μια ανοιχτή Ελλάδα δεν θα ήταν νησίδα ασφαλείας. Ακυρώσαμε τα καρναβάλια, πριν καν υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα. Πήρα την απόφαση να κάνουμε αμέσως το lockdown.

“Ο Σωτήρης θα παραμείνει σύμβουλός μου και μάλιστα στενότατος. Δεν έχει λόγο τώρα να προβαίνει σε συνεχείς ενημερώσεις, αλλά σύμβουλός μου θα παραμείνει” αποκάλυψε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Είμαι απολύτως βέβαιος πως εάν το είχαμε κάνει δύο εβδομάδες αργότερα, τότε θα είχαμε πολλά περισσότερα θύματα. Αμφιταλαντεύτηκα μία ημέρα. Ήταν σαφές ότι θα πηγαίναμε σε lockdown και προτίμησα να το κάνουμε άμεσα. Η κοινωνία συμπαρατάχθηκε μαζί μας, το πήραμε πατριωτικά. Για πρώτη φορά έχουμε τόσο καλά δημοσιεύματα από το εξωτερικό».

«Σώσαμε ζωές με τα μέτρα»
Αμφιταλαντεύτηκα μόνο μια μέρα. Ήταν βέβαιο πως θα πάμε στο lockdown και αποφάσισα να πάμε νωρίτερα και όσο καλύτερα γινόταν. Το πήραμε πατριωτικά, προσωπικά. Και το ότι η Ελλάδα σήμερα έχει τόσο καλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, μας δίνει μια αίσθηση υπερηφάνειας”.

Αν επιστρέψει ο κορονοϊός;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας… επιστροφής του εφιάλτη του κορονοϊού το φθινόπωρο, τόνισε πως η χώρα θα είναι περισσότερο έτοιμη σε όλους τους τομείς.

Σημείωσε πως το ΕΣΥ θα είναι πιο έτοιμο, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας περισσότερες και ο κρατικός μηχανισμός πιο ευέλικτος. Για παράδειγμα τόνισε πως αν βρεθεί κρούσμα σε ένα σχολείο, δεν θα κλείσουν όλα τα σχολεία, κάνοντας λόγο για αποφυγή των οριζόντιων lockdown που «τόσο πολύ στοιχίζουν».

Οι.. πρώτοι δύσκολοι μήνες
«Δεν κάναμε κάποιο στρατηγικό λάθος στην αντιμετώπιση των δύο κρίσεων – υγειονομική και μεταναστευτική- που αντιμετωπίσαμε», συνέχισε. Για τον Έβρο τόνισε πως ελήφθησαν ακαριαίες αποφάσεις, «σφραγίσαμε τα σύνορα, στείλαμε μήνυμα στην ΕΕ, φέραμε την ηγεσία της Ένωσης στα σύνορα και στείλαμε ένα μήνυμα προς όλους. Έμαθα πώς πρέπει να παίρνει κανείς γρήγορες αποφάσεις όταν ο χρόνος πιέζει».

Η οικονομία
Για ύφεση μεταξύ 5% και 10% έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ενώ εξήρε την Ευρώπη που σε αντίθεση με άλλες κρίσεις κινήθηκε πολύ γρήγορα, έδωσε ρευστότητα -και στις ελληνικές τράπεζες- ενώ δεν δίστασε να εκφράσει τον φόβο του για τις επιπτώσεις της κρίσης στην μεσαία τάξη.

Για το κομμάτι της ανεργίας και τους φόβους που εκφράζονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό, για τον οποίο εμφανίστηκε αισιόδοξος, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών μιας χρονιάς σαν κι αυτή.

Επιπρόσθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μείωση των εργοδοτικών εισφορών χωρίς να μπορεί ακόμη να προσδιορίσει το ύψος της μείωσης, ενώ ακόμη χαρακτήρισε διαρκή στόχο της κυβέρνησης την μείωση των φόρων και τις μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον τόνισε πώς «έχοντας κάνει κάποιες βόλτες στην αγορά, είδα μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Συζητήσαμε για πολλά δισεκατομμύρια, και θα έρθουν να προστεθούν στο πακέτο ύψους 24 δισ. που είχαμε ανακοινώσει πρόσφατα. Για πρώτη φορά όμως βοηθήσαμε την αγορά, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, με τη βοήθεια στο νοίκι. Θα ήθελα οι τράπεζες να μην είναι τόσο αυστηρές. Είμαι πάντα ανοιχτός σε προτάσεις. Δεν πρέπει όμως να μπούμε σε πλειοδοσία παροχών, ανεύθυνη. Εάν υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις, είμαι ο πρώτος που θα τις συζητήσει με την αντιπολίτευση. Δώσαμε χρήματα, αλλά τα δώσαμε σωστά, όπως είπε και η Κομισιόν».

Ξεκάθαρος Μητσοτάκης: «Αναφαίρετο δικαίωμά μας ο φράχτης στον Έβρο»
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος: «Δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα που να είναι αξιοσημείωτο που να χρίζει τέτοιας συζήτησης. Η αντιπολίτευση υιοθέτησε μια ακροδεξιά ρητορική. Τα σύνορά μας είναι ακριβώς καθορισμένα με τη συνθήκη της Λωζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926. Υπάρχουν τμήματα ανατολικά του Έβρου που είναι ελληνικά εδάφη και δυτικά του Έβρου που είναι τουρκικά εδάφη. Αυτά τα ζητήματα λυνόντουσαν σε τεχνικό επίπεδο.

Δεν μπήκαν τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη
Υπάρχει μια νευρικότητα της Τουρκίας γιατί προχωρούμε σε ενίσχυση του φράκτη και επέκτασή του. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ΝΟΤΑΜ. Φτιάχνουμε τον φράκτη κατά μήκος των συνόρων. Υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Είμαστε πολύ σίγουροι για το δίκαιό μας. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα για το εάν και πώς ο έλληνας πρωθυπουργός θα μιλάει με τον τούρκο πρόεδρο».

«Έγινε το διάβημα διαμαρτυρίας γιατί βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή. Και το κάναμε το διάβημα για να μη δημιουργηθεί ένταση στην περιοχή. Η υπόθεση ξεκίνησε από ψευδές δημοσίευμα αγγλικής εφημερίδας», συνέχισε.

Κατηγορηματικός για εκλογές και ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός απάντησε: “Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές. Εκλογές γιατί; Επειδή προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις; Δεν είναι ζητούμενο να “κάψουμε” την απλή αναλογική. Η ελληνική κοινωνία μας εμπιστεύεται. Πήρα μια εντολή τετραετίας. Μας προέκυψε μια μεγάλη κρίση τον πρώτο χρόνο, αλλά ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι ο ίδιος. Δεν έχουμε συμπληρώσει καν χρόνο ακόμα και γίνεται συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Είναι ανεύθυνο αυτό. Ούτε ο ανασχηματισμός είναι του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της και δουλεύει καλά. Όχι κινήσεις που πηγαίνουν κόντρα στη λογική. Μπορεί το φθινόπωρο να έχουμε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού. Θέλω να επενδύσω το πολιτικό μου κεφάλαιο.

newsit.gr

«Ο Σωτήρης ήταν από νωρίς βέβαιος πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα όσα πίστευε στις αρχές του… τσουνάμι του κορονοϊού ο κ. Τσιόδρας. Ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός για τα σχολεία. «Θα φτιάξουμε ένα Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας». 
Είναι η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που δίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, ο οποίος… ήρθε και άλλαξε τα πάντα στην χώρα μας και βεβαίως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με το θέμα συζήτησης να είναι φυσικά η επέλαση του φονικού ιού στην Ελλάδα, η περίοδος της καραντίνας αλλά κι αυτή που ήδη ζούμε εδώ και κάποιες εβδομάδες, με την χώρα σταδιακά να περνά στην “νέα κανονικότητα”.

“Τίποτα δεν έχει τελειώσει” ήταν το μήνυμα που έστειλε ξεκινώντας την συνέντευξη ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, οι αποστάσεις και οι συστάσεις ούτως ώστε να παραμείνει καλή η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας. Παράλληλα όμως τόνισε πως «αφήσαμε τα δύσκολα πίσω μας».

«Οι πολίτες υπέστησαν ένα οικονομικό κόστος για να διασφαλίσουν τη Δημόσια Υγεία. Προφανώς και κάναμε τη δύσκολη δουλειά για να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα. Για να λειτουργήσει η οικονομία. Θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά για τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, αλλά προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε 5 εβδομάδες από τώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανοίξουμε για τουρίστες από αντίστοιχες χώρες με ίδια επιδημιολογικά στοιχεία, γι αυτό και κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Όσο πιο αποτελεσματικά προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η ανάπτυξη».

Ο Μητσοτάκης για τα σχολεία

“Αυτή είναι η ασφαλέστερη στιγμή για να ανοίξουμε τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς”, τόνισε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως η επιλογή αυτή έγινε μετά από την εισήγηση των ειδικών.

“Σπάνια θα σου πει κανείς μπράβο. Λίγοι θυμούνται την συζήτηση και την κριτική για τα γυμνάσια και τα λύκεια όταν πήραμε την απόφαση να τα ανοίξουμε. Κι αυτό γιατί πήγαν όλα καλά. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουν και τα υπόλοιπα”, συμπλήρωσε ο αρχηγός της ΝΔ απαντώντας στο ερώτημα… γιατί τώρα αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Φάκελος… Τσιόδρας

Στο ερώτημα “ποια ήταν η στιγμή που καταλάβατε ότι το κακό θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα και διαλέξατε τον Σωτήρη Τσιόδρα για την υπόθεση αυτή”, απάντησε:

“Ο Σωτήρης ήταν από νωρίς βέβαιος πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδικά μετά τα περιστατικά στην Ιταλία. Πήρα την απόφαση να προχωρήσουμε αμέσως στο lockdown. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν γινόταν δύο εβδομάδες αργότερα, θα είχαμε πολύ περισσότερους νεκρούς.

«Σώσαμε ζωές με τα μέτρα»

Αμφιταλαντεύτηκα μόνο μια μέρα. Ήταν βέβαιο πως θα πάμε στο lockdown και αποφάσισα να πάμε νωρίτερα και όσο καλύτερα γινόταν. Το πήραμε πατριωτικά, προσωπικά. Και το ότι η Ελλάδα σήμερα έχει τόσο καλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, μας δίνει μια αίσθηση υπερηφάνειας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας… επιστροφής του εφιάλτη του κορονοϊού το φθινόπωρο, τόνισε πως η χώρα θα είναι περισσότερο έτοιμη σε όλους τους τομείς.

Σημείωσε πως το ΕΣΥ θα είναι πιο έτοιμο, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας περισσότερες και ο κρατικός μηχανισμός πιο ευέλικτος. Για παράδειγμα τόνισε πως αν βρεθεί κρούσμα σε ένα σχολείο, δεν θα κλείσουν όλα τα σχολεία, κάνοντας λόγο για αποφυγή των οριζόντιων lockdown που «τόσο πολύ στοιχίζουν».

newsit.gr

γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
 

Το πολιτικό σύστημα που κατόρθωσε την κατάντια της επιτρόπευσης και της εκποίησης της χώρας, αδυνατεί να απαντήσει με όρους κοινωνικής και εθνικής αξιοπρέπειας στην κρίση που το ίδιο δημιούργησε και διόγκωσε επί δεκαετίες.

Ωστόσο στο παρόν άρθρο μου, θα ήθελα να ασχοληθώ με την παρούσα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, οι οποίες με όσα λέγουν τείνουν προς τον ενταφιασμό της ιερής μνήμης των Ελλήνων. Διαστρεβλώνοντας ή παντελώς ξεχνώντας – τυχαία ή από άγνοια θα ήθελα να πιστεύω  –ιστορικά εθνικά γεγονότα της Πατρίδος μας.

Θιασώτης του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Θράκης μας η ΠτΔ…

Θα ξεκινήσω με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Στις 14 Μαΐου 2020 συμπληρώθηκαν εκατό (100) χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης μας και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας!

Άλλωστε, δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός, πως ο Τούρκος Σουλτάνος Ρ. Τ. Ερντογάν προσπάθησε στην αρχή της χρονιάς (28 Φεβρουαρίου 2020) της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης μας, να παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας στον Έβρο! Πιθανή επιτυχία του, θα του προσέδιδε δυνατότητα αμφισβήτησης της τότε συμφωνίας, όπως άλλωστε αμφισβητεί και όλες τις άλλες συμφωνίες που υπέγραψαν οι πρόγονοί του! 

Γι΄ αυτά τα 100 χρόνια ελεύθερης Δυτικής Θράκης και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό ελληνικό κορμό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ανέφερε σε μήνυμά της:

«Σε μια περίοδο διπλής κρίσης, με τις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας να κορυφώνονται και με την πανδημία να απειλεί τη δημόσια υγεία και την οικονομία μας, οι Θρακιώτες απέδειξαν για μια φορά ακόμα την υπευθυνότητα και την αγωνιστικότητά τους. Μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, με ψυχραιμία και υψηλό εθνικό φρόνημα, διαφυλάττουν τα ελληνικά σύνορα, τα σύνορα της Ευρώπης… κτλ. Κτλ.»!

Όμως παρακάτω ανέφερε μεταξύ των άλλων:

«Ωστόσο, ο επί αιώνες πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της περιοχής διεύρυνε τον νοητικό ορίζοντα των Θρακιωτών, ενίσχυσε τον δυναμισμό, την δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο… κτλ. Κτλ.»!

Άραγε τι ακριβώς υπονοεί η ΠτΔ μας με τον όρο “πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της περιοχής”; Γνωρίζουμε βέβαια, ότι όποιο πολιτικό πρόσωπο, άσχετα του υψηλού ή όχι θεσμικού αξιώματός του χρησιμοποιεί τον όρο “πολυπολιτισμικός”, είναι θιασώτης ή όργανο της ΝΤΠ και υπέρμαχος της Παγκοσμιοποίησης!

Αλλά, ο πρώτος θεσμικός παράγοντας της χώρας μας, σε μια τέτοια εθνική ημέρα χαράς, δεν επιτρέπεται να κάνει αναφορά στον “πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής”, αφού τέτοιος δεν υπάρχει! Αυτό είναι τουλάχιστον άκομψο! Είναι συνάμα προσβλητικό! Και για όσους ανησυχούν ιδιαίτερα, λόγω του ότι δεν είναι ρηχοί και δεν καταπίνουν αμάσητη την τροφή που τους σερβίρουν, τέτοιες δηλώσεις είναι επικίνδυνες και υποκρύπτουν – ενδεχομένως – κάτι ύποπτο! 

Ξέχασαν την επέτειο για την Βόρειο Ήπειρο…

Στις 17 Μαΐου 2020 συμπληρώθηκαν 106 χρόνια από την υπογραφή του “Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας” την 17η Μαΐου 1914, από τους εκπροσώπους της Αυτόνομης Ηπείρου και το οποίο εγκρίθηκε άνευ όρων από την αλβανική πλευρά! Προέβλεπε δε, κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της θρησκείας, της παιδείας, της γλώσσας και της αυτοδιοίκησης των αδελφών μας Βορειοηπειρωτών!

Αλλά, ποια εξ όλων των παραπάνω αλβανικών δεσμεύσεων του “Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας” και το οποίο εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι σε απόλυτη ισχύ, σεβάστηκε η εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση; Όταν όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τίποτε από όσα αποδέχτηκε με την υπογραφή της η τότε κυβέρνηση της Αλβανίας, αντίθετα διώκει παντί τρόπω την εκεί ελληνική μειονότητα καταπατώντας πρωτίστως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους; Τι ακριβώς πράττουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις;

Προστάτεψαν ποτέ τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το “Πρωτόκολλο της Κέρκυρας”; Έπραξαν ποτέ το ελάχιστο από όσα πράττει ο Τούρκος Σουλτάνος Ρ. Τ. Ερντογάν για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μας, παραβιάζοντας όσα ορίζονται για την περιοχή; Απεναντίας, οι ελληνικές κυβερνήσεις ανέχονται τα επικίνδυνα καμώματα του Ρ. Τ. Ερντογάν στη Θράκη μας και ταυτόχρονα άνευ ουδεμιάς δέσμευσης για την τήρηση του “Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας” από τον Έντι Ράμα, συναινούν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! 

Έτσι, δεν μας έκανε καμιά ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός, ότι τόσο η ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξέχασαν αυτήν την ιστορική επέτειο και δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά!

Δεν σφαγιάστηκαν οι Πόντιοι, αλλά χάθηκαν κατά την κ. Σακελλαροπούλου…

Στις 19 Μαΐου 2020 συμπληρώθηκαν 101 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων. Όταν στις 19 Μαΐου 1919 ο σφαγέας Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα του Πόντου και κατάσφαξε τον εκεί Ποντιακό Ελληνισμό! Εκτιμάται ότι, 750 χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους το χρονικό διάστημα 1916-1923.

Το δε ελληνικό κράτος, μόλις το 1994 με νόμο στη Βουλή αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων!

Γι΄ αυτήν την μαύρη επέτειο της τουρκικής θηριωδίας κατά του ελληνισμού, έγραψε μήνυμα η ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και συγκρατώ αυτό που μου δημιούργησε εκνευρισμό και οργή:      

«Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα»!

Αλήθεια θα μπορούσε να μας εξηγήσει η κυρία Σακελλαροπούλου τι ακριβώς σημαίνει, χάθηκαν; Ήταν κάποιοι πού έχασαν τον προσανατολισμό τους; Ήταν κάποια αδέσποτα πλάσματα πού δεν ήξεραν προς τα πού πήγαιναν;

Αλλοίμονο όμως, δεν είναι μόνο αυτή η έκφραση που δημιουργεί ανησυχίες και ύποπτους συνειρμούς! Από την οποία τοποθέτηση διαφαίνεται μια αριστερή αντίληψη, καθ΄ όλα επικίνδυνη για τα εθνικά μας θέματα, αφού η ΠτΔ φοβάται να πει πως αυτοί οι άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τον βάρβαρο και απολίτιστο Τούρκο!

Αλλά σε όλο το μήνυμα της κ. Σακελλαροπούλου, πουθενά δεν κάνει αναφορά στον Τούρκο εγκληματία. Μα όταν υπάρχει έγκλημα, πάντα αναφέρεται το θύμα, αλλά πρωτίστως αναφέρεται ο δράστης – δολοφόνος! Γιατί η κ. Σακελλαροπούλου δεν αναφέρει τον εγκληματία Τούρκο; Για να μην κακοκαρδίσει τον Ρ. Τ. Ερντογάν;

Ωστόσο, η ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θυμήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας:

«Οι διώξεις, οι διακρίσεις, η κοινωνική περιθωριοποίηση κατά των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι μια σκληρή, επίμονη πραγματικότητα…» κτλ. κτλ.

Επίσης τραγικό είναι και το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρ΄ ότι αναφέρει για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, πως:

«Πριν από έναν αιώνα, οι Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας…»,

εν τούτοις κι εκείνος δεν κάνει καμιά αναφορά στον εγκληματία Τούρκο!

Έτσι δυστυχώς, με τέτοια υποτονική πολιτική στα εθνικά μας ζητήματα, ο Τούρκος Σουλτάνος αποθρασύνεται περαιτέρω και στο τέλος θα θεωρήσει ότι και η Αθήνα του ανήκει! 

Δειλός και επικίνδυνος ο ΥΠΕΞ Δένδιας…

Από την πρώτη ημέρα δημιουργίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη θεώρησα, ότι η Ελλάδα θα υποστεί πολλές διπλωματικές και πολιτικές ήττες από την Τουρκία, από τη στιγμή που το Υπουργείο Εξωτερικών δόθηκε στον Νίκο Δένδια!   

Από αυτήν την εκτίμησή μου, πολύ σύντομα δικαιώθηκα, αφού ο Νίκος Δένδιας πιάστηκε ολοσχερώς στον ύπνο από την στρατηγική κίνηση του Τούρκου Σουλτάνου στη σύναψη συμφωνίας για της θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ) με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σάρατζ!

Και συμφωνώ απόλυτα με φίλο αναγνώστη κι ο οποίος μου έγραψε προ λίγων ημερών:

«Όποια χώρα διαφωνεί με την ΑΟΖ που κατέθεσε η Τουρκία  στον ΟΗΕ, καταθέτει τις δικές της συντεταγμένες για τη δική της ΑΟΖ, στον ΟΗΕ. Τις συντεταγμένες μόνο, για να ενημερώσει που έγκειται η οποιαδήποτε παρανομία. Τις συντεταγμένες όπως αυτή η χώρα εννοεί τη δική της ΑΟΖ.

Μόνο έτσι μπορεί να διατυπώσει η Ελλάδα επισήμως τις αντιρρήσεις της για την ΑΟΖ που κατέθεσε η Τουρκία κι όχι με “τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”.

Και εννοώ να ανακηρύξει η Ελλάδα επίσημα την ελληνική ΑΟΖ (μονομερώς βέβαια γιατί μόνο έτσι γίνεται – ότι και αν μας λέει ο οποιοσδήποτε), κάτι που γίνεται μέσα σε μία συνεδρίαση από την Ελληνική βουλή και που οι κυβερνώντες μας δεν έχουν κάνει μέχρι και σήμερα.

Ούτε καν όταν η Κύπρος επί Τάσου Παπαδόπουλου ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ και μας παρακαλούσε να ανακηρύξουμε ταυτόχρονα και εμείς τη δική μας…
Και σημειώστε ότι η Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο το γνωρίζουν οι πάντες (αυτοί που πρέπει) εδώ και δεκαετίες.

Η Ελλάδα, για να επανέλθω, αφού δεν έχει καταθέσει συντεταγμένες για την ελληνική ΑΟΖ στον ΟΗΕ, σημαίνει ότι συμφωνεί με την ΑΟΖ που κατέθεσε η Τουρκία. Άρα η Ελλάδα επισήμως την αποδέχεται.

Εάν λοιπόν η Τουρκία, κάνει εξορύξεις ανατολικά της Κρήτης ή στο Καστελόριζο, τι ακριβώς θα κάνει η Ελλάδα; Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο;»!

Θα περιμένουμε ωστόσο, μια επίσημα απάντηση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια! Γιατί δεν ανακηρύσσετε την δική μας ΑΟΖ;

Γιατί αφήνετε όλο το γήπεδο στον Ρ. Τ. Ερντογάν για να παίζει παιχνίδι μόνος του; Γιατί;     

Κατά τον Δένδια, ο Ερντογάν είναι ιδιαιτέρως ευγενής…

Την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020 διαβάζω στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδος “Ελεύθερος Τύπος”: 

«Η τουρκική εφημερίδα Sabah σε σημερινό δημοσίευμα της κάνει αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Α΄ Πρόγραμμα στην ΕΡΑ, και αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε θετικά σχόλια για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Sabah δεν αναφέρει τίποτα άλλο από τις δηλώσεις του υπουργού και εστιάζει σε όσα δήλωσε ο Νίκος Δένδιας για τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις του κυρίου Δένδια που κάνει αναφορά η Sabah είναι όσα δήλωσε στη ραδιοφωνική συνέντευξη στην οποία ανέφερες:

«Ειλικρινά σας λέω, θέλω να ελπίζω ότι κακώς απεδόθησαν αυτά τα οποία απεδόθησαν στον Πρόεδρο Ερντογάν. Υπήρξα αυτόπτης μάρτυς των δυο συναντήσεων του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Νομίζω ότι σ’ επίπεδο προσωπικής εγκαρδιότητας πήγαν πολύ καλά οι συναντήσεις. Και γενικά, ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ανοιχτόκαρδος ξέρετε, και είναι, στο επίπεδο της προσωπικής επικοινωνίας, ιδιαιτέρως ευγενής»!

Τι άλλο να προσθέσω εγώ προσωπικά; Παρά μόνο πως, όσο συνεχίζει να είναι Υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας, τότε η Ελλάδα θα θρηνήσει σύντομα γεγονότα του τύπου της “Συμφωνίας των Πρεσπών”!

*Ο Παναγιώτης Αποστόλου είναι πολιτικός αναλυτής

pronews.gr

photo credits: freepen.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Τις παρατηρήσεις του Κινήματος Αλλαγής,πάνω στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό, συνόψισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της βουλής, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανιας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Ειδικότερα για τους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους τόνισε πως βασική αρχή θα πρέπει να είναι ο συνδυασμός τουριστικής ανάπτυξης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Η ομιλία:

“Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο τουρισμός μαζί με τον πρωτογενή τομέα είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας.

Η επανεκκίνηση του κλάδου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την οικονομία.

Ιδιαίτερα, η τοπική οικονομία της νησιωτικής Ελλάδας καθορίζεται από τον τουρισμό.

Τουτέστιν αγαπητοί συνάδελφοι, είναι κρίσιμο, μιας και υπό κανονικές συνθήκες θα είχε αρχίσει ήδη η θερινή σεζόν, να δώσουμε όλο το βάρος το επόμενο διάστημα στον τουρισμό.

Ακούσαμε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των μέτρων στον κλάδο, διαπιστώνοντας όμως ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Με κυριότερη, την έλλειψη υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Εδώ να παρατηρήσω, αν οι επαγγελματίες του κλάδου δεν γνωρίζουν σαφώς και εγκαίρως το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσουν σε 20 ημέρες, θα επικρατήσει χάος.

Ήδη ο διεθνής τύπος κάνει συνεχείς αναφορές στο ελληνικό καλοκαίρι «δείχνοντας» την χώρας μας ως έναν ασφαλή προορισμό. Και είναι σημαντικό και μπράβο σε όλους. Εμείς οφείλουμε, όμως, με απόλυτη ασφάλεια να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή την εθνική μας επιτυχία.

Και αυτό μπορεί να γίνει κυρίως με σαφή κοινά ευρωπαϊκά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας τόσο στον τουρισμό όσο και στις μεταφορές και μετακινήσεις.

Εδώ να τονίσω, ως Έλληνες δημιουργήσαμε για τη χώρα μας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σ’ αυτή τη συγκυρία έναντι των ανταγωνιστών μας στον τουρισμό, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Και αυτό το πλεονέκτημά μας, θα πρέπει λοιπόν να το εκμεταλλευθούμε με την κατάλληλη προετοιμασία για την ασφαλή υποδοχή των τουριστών.

Αγαπητοί συνάδελφοι, επί του νομοσχεδίου:

Φέρνετε κ. Υπουργέ ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση, με ρυθμίσεις για νέες μορφές τουρισμού αλλά και διατάξεις που έχουν πολεοδομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το πρώτο μέρος του Νομοσχεδίου, περιέχει ρυθμίσεις για τον καταδυτικό τουρισμό.

Πρόκειται για μια μορφή τουρισμού ταχεία αναπτυσσόμενη που μπορεί να αξιοποιηθεί από τη χώρα μας με σημαντικά οφέλη για την οικονομία μας. Ας μη ξεχνάμε, ότι υπάρχουν χώρες που αποτελούν προορισμό καταδυτικού τουρισμού προσελκύοντας επισκέπτες απ’όλο τον κόσμο.

Το Νομοσχέδιο ωστόσο, αντιμετωπίζει με τρόπο αποσπασματικό τον καταδυτικό τουρισμό. Και το λέω αυτό, διότι ο καταδυτικός τουρισμός περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων που δεν εξαντλούνται στην απλή υποβρύχια περιήγηση, για την οποία μιλά το Νομοσχέδιο.

Αντίθετα, συνδυάζονται τόσο με χερσαίες δραστηριότητες, όπως οι εκθεσειακοί χώροι, όσο και με άλλες υποβρύχιες δραστηριότητες, όπως events και υποβρύχιο αθλητισμό.

Ωστόσο, με τις ρυθμίσεις που φέρνετε και με τον ορισμό που δίνετε για τον καταδυτικό τουρισμό, δεν προωθείτε το σύνολο αυτών των δραστηριοτήτων.

Αντιμετωπίζετε τη μορφή αυτή θεματικού τουρισμού όπως και εν γένει τον εναλλακτικό τουρισμό, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο.

κ. Υπουργέ είναι ενδεικτικό είναι μάλιστα, ότι θεσμοθετείτε το Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού, αυξάνοντας τη γραφειοκρατία, ενώ θα μπορούσε να προβλεφθεί ένα όργανο με ευρύτερες αρμοδιότητες με αντικείμενο τις διάφορες μορφές του εναλλακτικού τουρισμού.

Εδώ θα ήθελα την απάντησή σας.
Γιατί για όλους μας το στοίχημα είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Για τους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, βασική αρχή θα πρέπει να είναι ο συνδυασμός τουριστικής ανάπτυξης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ωστόσο, οι ρυθμίσεις που περιέχει το Νομοσχέδιο για τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους προκαλούν προβληματισμό.

Όπως στο άρθρο 6, η εφορεία ενάλιων αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση αρμόδιος φορέας διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων, κι όχι μόνο όταν δεν έχει οριστεί άλλος φορέας.

Δηλαδή οι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι δεν μπορούν να λειτουργούν με διαφορετικό καθεστώς από τους χερσαίους!

Σημαντικό επίσης είναι το ζήτημα της προστασίας των αρχαιοτήτων τόσο κατά την κατάδυση των επισκεπτών όσο και κατά την αναχώρηση και επιστροφή τους σε ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.

Και τούτο διότι λόγω της απουσίας φυσικών συνόρων, είναι ευάλωτοι σε παράνομες ενέργειες.

Κι εδώ αναρωτώμαι, άραγε, πώς ξέρουμε ότι ένας τουρίστας που θα καταδυθεί και θα γνωρίσει τον αρχαιολογικό χώρο δεν θα επανέλθει σε αυτόν από άλλο σημείο εκτός ωραρίου λειτουργίας του επεμβαίνοντας ή αφαιρώντας αρχαιότητες;

Γι’αυτό η μόνη λύση είναι, η προσεκτική επιλογή των επισκέψιμων χώρων από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και η συνεχής επιτήρησή τους με περιπολίες και κάθε πρόσφορο μέσο της ναυτιλίας, όπως ραντάρ και μέσα της σύγχορνης τεχνολογίας ώστε να επιτυγχάνεται άμεση επέμβαση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σημαντικές οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο και σε επίπεδο πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα για παρεμβάσεις σε ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές, χωρίς μάλιστα σαφείς προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπικού χαρακτήρα της κάθε περιοχής.

Χωρίς προϋποθέσεις για την ποιότητα των τουριστικών επενδύσεων, ώστε να εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον.

Να σταθώ επίσης στο άρθρο 22, όπου προβλέπεται ζώνη προστασίας περιμετρικά των ορίων των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να εγείρεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Και τούτο διότι με τον τρόπο αυτό, ακίνητα τρίτων που γειτνιάζουν με τις περιοχές αυτές, θα υπόκεινται σε ειδικούς όρους και περιορισμούς στις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, προς όφελος των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων. Κι εδώ περιμένω την απάντησή σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εν κατακλείδι, αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ποια τουριστική ανάπτυξη θέλουμε. Γιατί αυτό είναι και το ζητούμενο. Για μας, το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ η απάντηση είναι, αειφόρος τουριστική ανάπτυξη που σέβεται και αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον με σεβασμό στις επόμενες γενιές.

Με τις σκέψεις αυτές, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις διά του εισηγητή μας κ. Φραγγίδη για τη βελτίωση των διατάξεων και σας καλούμε να τις κάνετε αποδεκτές.

Τέλος, θετική εξέλιξη για μας τα όσα αναφέρατε περί τουριστικής εκπαίδευσης. Κατάρτιση και εκπαίδευση για τον τουρισμό.

Κάντε το πράξη”.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Tο επικαιροποιημένο «πακέτο» μέτρων που είχε προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «καρδιά» του lockdown, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, θα ανακοινώσει σήμερα (25.05.2020) το απόγευμα στο Ζάππειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Το πρόγραμμα  “Μένουμε όρθιοι ΙΙ” του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες, έχει ως στόχο την αποτροπή απολύσεων και λουκέτων, τις δημόσιες επενδύσεις, και την  ενδυνάμωση του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Την παρουσίαση θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας πλαισιωμένος από τους αρμόδιους τομεάρχες, κυρίως από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο (Οικονομικών), Νίκο Παππά (Οικονομίας Ανάπτυξης) και Έφη Αχτσιόγλου (Εργασίας).

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα  «το “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” είναι ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο – κοστολογημένο – με εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης- ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο». «Η ύφεση είναι εδώ και το στοίχημα πλέον είναι να μην “ρουφήξει” την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», λένε τα στελέχη του αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι εάν η κυβέρνηση είχε πάρει εξ αρχής στα σοβαρά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κάποια πράγματα ίσως ήταν διαφορετικά.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ακόμα τις παλινωδίες της κυβέρνησης στην πρόβλεψη της κρίσης, που επέτειναν την ανασφάλεια των πολιτών: «Όταν παρουσιάζαμε το “Μένουμε Όρθιοι”, η πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών ήταν για ύφεση 0%. Στη συνέχεια μίλησε για ύφεση 5%, ενώ η πρόβλεψη του πρωθυπουργού ήταν για ύφεση 10% ταυτιζόμενη με τις προβλέψεις διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών που το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει. Πριν από λίγες ημέρες η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση ανέβηκε στο 13% και κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα εμφανίσει», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Τι θα πει ο Τσίπρας

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ως στόχο:

Οι «εργαζόμενους της πρώτης γραμμής» (γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας, κοινωνικές υπηρεσίες, δήμους, δίκτυα/υποδομές) να εργαστούν με ασφάλεια και με επαρκή μέσα για την καταπολέμηση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των συλλογικών αναγκών της κοινωνίας μας στο μέλλον.

Οι  μικρομεσαίους επιχειρηματίες να επανέλθουν με αυτοπεποίθηση στην επιχείρηση τους και να μην σκέφτονται το ενδεχόμενο λουκέτου.

Οι  εργαζόμενοι  συνολικά και οι  ειδικές ομάδες (καλλιτέχνες αυτοαπασχολούμενους)  να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το μέλλον τους.

Και οι πλέον ευάλωτοι και εκτεθειμένοι στις συνέπειες της πανδημίας να μην νιώθουν φόβο για το αν θα τα βγάλουν πέρα στο τέλος του μήνα με τις υποχρεώσεις τους .

Στην παρουσίαση του προγράμματος θα παραστούν εκπρόσωποι απ’ όλες τις παραγωγικές ομάδες της χώρας με τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας είχε έρθει σε επαφή μέσα στην καραντίνα προκειμένου να ακούσει και να καταγράψει  τα προβλήματα τους.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ