Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:53: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 02 Μαϊος 2020

Εισάγεται  προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής, τη Δευτέρα 4 Μαΐου, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με το ενωσιακό δίκαιο».

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελείται από ένα σύνολο διατάξεων, που η αντιφατικότητά τους προκαλεί εντύπωση. Μοιάζει σαν κάποιοι να παίζουν με την νοημοσύνη μας. Ή να προσπαθούν να κρύψουν τις προθέσεις τους πίσω από βαρύγδουπους τίτλους.

Είναι ή όχι ο κύριος Χατζηδάκης και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή; Γιατί αν είναι, πώς αυτό συνάδει με τις διατάξεις του νομοσχέδιου που φέρνει στην βουλή και αφήνουν ανεξέλεγκτη στην ουσία την παραχώρηση αδειών για εξόρυξη πετρελαίου και αερίου, ακόμη και εντός ορίων προστατευμένων περιοχών ή μέσα στα όρια κοινοτήτων και δήμων; Από πότε έπαψαν οι υδρογονάνθρακες να είναι εχθρικοί προς το περιβάλλον, τόσο κατά της εξόρυξη τους όσο και κατά την καύση τους;

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο μετατρέπει σε fast track τη διαδικασία της αδειοδότησης για εγκατάσταση ΑΠΕ – που είναι για κάποιους η λύση για καθαρή, πράσινη ενέργεια. Δηλαδή, οι ανεμογεννήτριες (που έχουν ήδη μετατρέψει κάποιες κορυφές των βουνών της χώρας σε κρανίου τόπο) και τα φωτοβολταϊκά (στις πεδιάδες ή ακόμα και σε εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές) θα αδειοδοτούνται πλέον σε μόλις έναν μήνα από την κατάθεση της αίτησης.

Αυτή η σπουδή μάλλον άλλα πράγματα δηλώνει, παρά οποιοδήποτε ενδιαφέρον του υπουργού για το περιβάλλον. Η συνύπαρξη δυο τόσο αντιφατικών πλευρών σε ένα νομοσχέδιο, που ψευδεπίγραφα φέρει στον τίτλο του την έννοια της «προστασίας του περιβάλλοντος», φανερώνει στην πραγματικότητα τον κοινό τους παρονομαστή: ο κ. Υπουργός έκανε ένα νομοσχέδιο προστασίας αναδυόμενων συμφερόντων.

Στην Ελλάδα των 10 μνημονιακών ετών, η αποικιοποίηση χρέους αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποιους «επενδυτές», αφού όλα πια είναι για ξεπούλημα. Βουνά, κάμποι, ΑΟΖ, λιγνίτης… Κάποιους απ’ αυτούς τους «επενδυτές» τους βλέπουμε ήδη να δραστηριοποιούνται, γεμίζοντας τις βουνοκορφές μας με ανεμογεννήτριες και τους κάμπους μας με φωτοβολταϊκά. Παράγουν τίποτα χρήσιμο; Κάτι που θα μπορεί να αντικαταστήσει τον «βρόμικο» λιγνίτη με δωρεάν καθαρό και φτηνό ρεύμα; Μα φυσικά και όχι. Παράγουν όμως εγγυημένα κέρδη για τους ημέτερους και τους επίδοξους ευκαιριακούς επιχειρηματίες. Όχι μόνο τους εγχώριους, αλλά και τους ξένους.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το νέο νομικό πλαίσιο, μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί το ξεπούλημα του συνόλου του φυσικού πλούτου της χώρας σε όποιον ενδιαφέρεται και σε πολύ συμφέρουσες τιμές. Βουνά, δάση, ορυκτά, καύσιμα, νησιά ολόκληρα, τίποτε δεν θα μείνει στην κατοχή του πραγματικού ιδιοκτήτη του, δηλαδή του ελληνικού λαού, που του στερούν κάθε δικαίωμα λόγου για το πώς θα διαχειριστεί την περιουσία του, με πρόσχημα τα χρέη που του έχουν φορτώσει.

Ο κ. Χατζιδακης εκτελεί συμβόλαια – μνημονιακά και μη – και είναι ο καλύτερος γι’ αυτήν τη δουλειά. Το έκανε κάποτε με το κλείσιμο της Ολυμπιακής. Γιατί να μην το κάνει και τώρα με τη ΛΑΡΚΟ, με τους λιγνίτες, με τον αέρα και τη γη και το υπέδαφος; Ξέρει αυτός…

Ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι ακριβώς αυτός: Να διευκολύνει το ξεπούλημα του τόπου και του πλούτου του από μια πολιτική τάξη που, διαχρονικά, δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο παρά μόνο αυτό. Και δυστυχώς θα το καταφέρει, αν δεν βρει την αντίσταση που αρμόζει, από έναν λαό που θέλει να είναι αφέντης στον τόπο του.

Το ΕΠΑΜ, από την ίδρυση του μέχρι τώρα, διακηρύσσει σε όλους τους τόνους, με συνέπεια, ότι μόνο μια πατριωτική, δημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει στο σύνολο των ζητημάτων που προκαλεί η υποταγή στο νεοφιλελεύθερο, «θρησκευτικό» δόγμα της χρεοκρατίας, της λιτότητας και του ξεπουλήματος, που όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα υπηρέτησαν με προσήλωση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΕΠΑΜ είναι από θέση αρχής ενάντια σ’ αυτό το νομοσχέδιο και καλεί τα μέλη και τους φίλους του να παραστούν στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 4 Μάη 2020, στην Πλατεία Συντάγματος στις 17:00, στην Πλατεία Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη στις 18:00 και όπου αλλού πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις.

Αθήνα, 2 Μαΐου 2020

ΕΠΑΜ - Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Σάββατο, 02/05 συμμετείχα στην  τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας , υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την  αποτίμηση της δράσης του κόμματος κατά την τελευταία περίοδο, τη συνέχεια της δράσης του κόμματος κατά την επόμενη περίοδο της επιστροφής στην κανονικότητα και την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών.

Στην παρέμβασή μου,  κατέθεσα τρεις προτάσεις που εκτιμώ ότι θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση του κοινωνικού ρόλου του κόμματος στην κρίσιμη και πρωτόγνωρη συγκυρία που διανύουμε. Συγκεκριμένα, πρότεινα :
-Tην εκκίνηση της ψηφιακής δραστηριοποίησης ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ, και όπου χρειάζεται, την εκπαίδευση των στελεχών για την υλοποίησή της.
-Τη στενότερη συνεργασία κόμματος – Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με  ορισμό συνδέσμου βουλευτών ανάμεσα στις Κομματικές Γραμματείες και τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και ορισμό ενός βουλευτή υπεύθυνου για κάθε νομό ( ο οποίος δεν θα προέρχεται από τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ), για κοινές δράσεις και καλύτερο συντονισμό.
-Την αποσαφήνιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Μητρώου Στελεχών για την  καλύτερη λειτουργία του και συνεργασία  με τις ΝΟΔΕ και τα τοπικά στελέχη.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θα γίνει η πανδημία του κορωνοϊού αφορμή για μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις ίσως και πυροδότηση ενός παγκόσμιου πολέμου; Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που κάποιοι δεν αποκλείουν, λέγοντας πως η πανδημία ίσως προκαλέσει εξελίξεις που δεν μπορου΄με να φανταστούμε. 

Έτσι οι ήδη οξυμένοι γεωπολιτικοί και οι οικονομικοί ανταγωνισμοί εν μέσω πανδημίας, φαίνεται πως έχουν φτάσει στο επόμενο επίπεδο: Αυτό του ανοικτού κυβερνοπολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και έπαθλο  το ενδεχόμενο εμβόλιο! 

Στόχος «αναγνωριστικών» κυβερνοεπιθέσεων από την Κίνα φαίνεται πως αποτέλεσε το ερευνητικό ιατρικό κέντρο των ΗΠΑ, το οποίο εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Μπιλ Εβανίνα, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «BBC».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι επιθέσεις προήλθαν από το εξωτερικό, ενώ προειδοποίησε για αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις και σε κέντρα έρευνας άλλων χωρών.

Αν και δεν ανέφερε από που προέρχονται οι επιθέσεις αυτές, είπε πως  η Κίνα - στο... μέλλον - θα μπορούσε να προσφύγει σε τέτοιου είδους επιθέσεις, προκειμένου να υποκλέψει τμήματα της έρευνας για το εμβόλιο.

«Πρέπει να εργαστούμε στενά για να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε την έρευνα και τα δεδομένα. Έχομε την εκτίμηση ότι οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Κίνας, θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν ό,τι έχουμε κάνει».

Άλλωστε, κατά τον ίδιο, η έρευνα για τον COVID-19 αυτή τη στιγμή συνιστά το πλέον πολύτιμο «αντικείμενο» στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των αμερικανικών ισχυρισμών, και οι αρχές ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν διαπιστώσει ίχνη κυβερνοεπιθέσεων.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Κίνα καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού.

Ορισμένες χώρες έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν στην κοινή επιστημονική προσπάθεια, η οποία συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 90 έρευνες, ενώ τουλάχιστον έξι εμβόλια δοκιμάζονται ήδη σε ανθρώπους.

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας βρίσκονται σε πολύ άσχημο επίπεδο.

Πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι το Πεκίνο ότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με «συνέπειες», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί, στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον συμπεράνει πως ήταν «εσκεμμένα υπεύθυνη» για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πανδημία «θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε, αλλά αυτό δεν έγινε», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Και τώρα, όλος ο κόσμος υποφέρει εξαιτίας αυτού», πρόσθεσε.

Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν η Κίνα θα υποστεί συνέπειες για την πανδημία του κορωνοϊού, ο οποίος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο κι έκτοτε έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200.000  ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Τραμπ απάντησε: «Αν ήταν εσκεμμένα υπεύθυνοι οι κινέζοι ηγέτες, σίγουρα».

Την ίδια ώρα ένα βίντεο από το 2009 το οποίο κάνει ξανά την εμφάνισή του στο διαδίκτυο μιλά με σαφήνεια, ή καλύτερα προβλέπει, ότι ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει το 2020 κάνοντας μάλιστα λόγο και για την καταστροφή της "Παναγίας των Παρισίων" και ότι μετά το τέλος του πολέμου ο πληθυσμός της Γης θα έχει μειωθεί στο 1 δισσεκατομμύριο!

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

- ΑΡΠΑΞΑΝ την ευκαιρία απ' τα μαλλιά - την πανδημία με τον covid-19 - τα παγκόσμια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, για να μετατρέψουν τους λαούς της γης σε άβουλα όντα, δίχως καμία "όρεξη" για αντίσταση και αγώνα, υπακούοντας στις δικές τους εντολές. Γνώριζαν πως ήμασταν πολύ κοντά χρονικά σε μία νέα πανδημία και προετοίμαζαν το έδαφος, για να βρεθούν αυτοί πανέτοιμοι και οι κοινωνίες των ανθρώπων στην άγνοια. Με τη βοήθεια των social media και "όπλα" δημοσιογράφους έτοιμους για μεγάλη προπαγάνδα και με το αζημίωτο φυσικά, περίμεναν απλά το χρόνο που θα ξεσπούσε η πανδημία. Κάτι που δεν άργησε και πολύ να έρθει...

- ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, όλον αυτόν τον καιρό που ο νέος ιός "κτυπούσε" τις χώρες του πλανήτη - και τη δική μας φυσικά - οι ηγέτες, μαζί με τους ειδικούς, έκλεισαν τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια με το φόβο του θανάτου να κυριαρχεί! "Το Μέγα Φόβο" δηλαδή που καλλιεργήθηκε απ' τη στιγμή που γεννηθήκαμε, από γονείς και δασκάλους στην αρχή κι άλλους ποδηγέτες αργότερα, όπως οι θρησκείες, οι οποίες υπόσχονται τη μετά θάνατο αιωνιότητα, με παραδείσους και κολάσεις! Και ξέρουμε πως ο φόβος φέρνει και την υπακοή...

- ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ, οι παγκόσμιοι ηγέτες του πλούτου ότι, όταν ένας άνθρωπος δεχθεί να υπακούσει μία φορά σε εντολή, θα υπακούσει και σε δεύτερη και σε επόμενες, έβαλαν μπρος για να κάνουν πράξη το περίφημο πείραμα του Miligram, πάνω σε αληθινούς ανθρώπους τώρα κι όχι ηθοποιούς και με πραγματικά volt ("ψέκασμα") κι όχι εικονικά! Για καλύτερα δε αποτελέσματα, επιστράτευσαν και τις "θεωρίες συνωμοσίας" που περνούσαν στους δικούς μας εγκεφάλους, απ' τα face news αναρτήσεων και δημοσιευμάτων, ακόμα και επιστημόνων! Πετυχαίνοντας έτσι τον αποπροσανατολισμό μας απ' την πραγματικότητα και την απραξία μας...

- ΚΑΙ ΤΩΡΑ, είτε κλεισμένοι, είτε ελεύθεροι, έστω και σταδιακά, από βδομάδα και μετά, θα συνεχίσουμε να υπακούμε σε όποιες εντολές, απ' όπου κι αν προέρχονται! Η εικόνα του ΚΚΕ χθες την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα, "μίλησε" από μόνη της, στρατιωτάκια στη σειρά! Και με το άνοιγμα των σχολείων, έτσι θα μάθουν και τα νέα παιδιά! Θα θυμηθούμε και το παιχνίδι που παίζαμε μικροί. Στρατιωτάκια ακούνητα, ακίνητα κι αγέλαστα...

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Χαράλαμπος  Ποσονίδης*

Όταν το Γενάρη , υποδεχόμασταν τη νέα χρονιά και ευχόμασταν όλοι για ένα ευοίωνο και ελπιδοφόρο έτος, ήταν πολύ δύσκολο να φανταστούμε τη λαίλαπα που θα πλημμύριζε τόσο αδυσώπητα σχεδόν όλη την ανθρωπότητα. Ακόμη και ο πιο ευφάνταστος νους και η πιο νοσηρή προφητεία δε θα μπορούσε να προβλέψει αυτό που θα επακολουθούσε και που έπληξε καίρια όλα τα επίπεδα του παγκόσμιου και εγχώριου ιστού, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά αλλά προπαντός ανθρωπιστικά.

Αποφεύγω να ασχοληθώ, διότι δεν είμαι ειδικός, με όποια σενάρια, υποθέσεις, συνωμοσίες οι οποίες έχουν όλο αυτό το διάστημα κατακλείσει τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι βέβαιο ότι οι ιστορικοί και οι ερευνητές του μέλλοντος θα μελετήσουν και θα δώσουν πολύ πιο ξεκάθαρες και λογικές απαντήσεις από αυτές που σήμερα , μέσα σε αυτή τη θολούρα των αστραπιαίων γεγονότων, προσπαθούν κάποιοι να δώσουν.

Αυτό όμως στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, μετά από δύο μήνες παρακολούθησης αυτής της απρόσμενης επιδημίας, είναι τρία σημαντικά χαρακτηριστικά φαινόμενα που αναδύθηκαν στην Ελλάδα και τα οποία αποτελούν πλέον πραγματικότητα και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι η υποδειγματική συμπεριφορά της πλειοψηφίας των Ελλήνων απέναντι στα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας στους δύο αυτούς μήνες. Είναι ιδιαίτερα σπουδαία αυτή η πορεία όταν συγκρίνεται με τα αντίστοιχα στοιχεία (ίδια μέτρα, ίδιες ημερομηνίες λήψης αποφάσεων) με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες παρουσίασαν πολύ πιο δραματική εξέλιξη. Δε θα σταθώ να ανακαλύψω που οφείλεται αυτή η εθνική πειθαρχία και κατανόηση, η οποία κάποιοι την παρομοίασαν με αυτή που διακατείχε τους ‘Ελληνες σε αντίστοιχα κρίσιμα ιστορικά γεγονότα (Ελληνοϊταλικός πόλεμος, Εθνική Αντίσταση κ.α.) , αυτό αποτελεί έργο των κοινωνιολόγων, αλλά θα αναφερθώ στο πως αυτό χαρακτηρίστηκε από τους ξένους.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί διεθνείς οργανισμοί, φορείς και μέσα συχνά μιλούσαν υποτιμητικά για την Ελλάδα και τους κατοίκους της, ως τεμπέληδες, απείθαρχους και ως μη άξιους να είναι μέλη της Ε.Ε. Σήμερα όμως τα θετικά αποτελέσματα, οι αριθμοί και τα γραφήματα, τους ανάγκασαν σε μια στροφή 180 μοιρών και άρχισαν να αναφέρονται με κολακευτικά και επαινετικά σχόλια. («Κορωνοϊός: Το υποδειγματικό κράτος Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση του ιού» ARD-tagesschau.de, «Η Ελλάδα, από μαύρο πρόβατο, καλός μαθητής της Ευρώπης» Le Figaro « Ευχάριστη έκπληξη η Ελλάδα εν μέσω κορωνοϊού» New York Times)

Ανεξάρτητα της όποιας πορείας των εξελίξεων, η οποία δείχνει να είναι πρωτόγνωρη σε παγκόσμια κλίμακα, το γεγονός αυτό μας προκαλεί μια εθνική περηφάνια και ανάταση.

Το δεύτερο φαινόμενο, το οποίο επίσης χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, έχει να κάνει με την εξαιρετικά ευχάριστη κίνηση των πολιτών για άσκηση. Όταν στα τέλη Μαρτίου είχε αποφασιστεί με πιο τρόπο θα μετακινούνται οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όλοι αυτοί που είχαν μάθει να γυμνάζονται καθημερινά, αισθάνθηκαν ότι θα περιοριστούν και η άθληση τους θα είναι δύσκολη. Και ο πλέον αισιόδοξος εραστής του αθλητισμού δε θα μπορούσε να φανταστεί την έκρηξη της «προσωπικής ατομικής άσκησης» που θα επακολουθούσε. Είτε τρέχοντας, είτε περπατώντας ή ποδηλατώντας, εκατοντάδες συμπολίτες μας καθημερινά πλημμύριζαν συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Είναι βέβαιο ότι για αυτή την απρόσμενη αλλά ουσιαστικά χρήσιμη για κάθε άνθρωπο , δραστηριότητα μπορούν να δοθούν πολλές απαντήσεις στο τι την προκάλεσε. Αυτό όμως που θα πρέπει στο τέλος να αποκομίσουμε είναι να αντιληφθούμε τα σπουδαία οφέλη που κερδίζουμε και να συνεχιστεί και μετά το τέλος της κρίσης.

Η τρίτη περίπτωση αφορά την εκπαίδευση, τους δασκάλους και μαθητές. Πραγματικά για τη σχολική κοινότητα η απότομη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ήταν όχι μόνο μια πρωτόγνωρη και προβληματική εμπειρία αλλά γεννούσε πολλά ερωτηματικά για το πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα δεδομένο ότι δεν υπήρχε ένα σίγουρο σχέδιο με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η λύση της «εξ αποστάσεως εκπαίδευση»(ο όρος κατά τη γνώμη μου είναι καταχρηστικός με βάση τις παρούσες συνθήκες, πιο πολύ ταιριάζει ο όρος «επείγουσα εξ αποστάσεως διδασκαλία), φάνταζε αρκετά δύσκολη έως αδύνατη, ειδικά για την Πρωτοβάθμια Βαθμίδα Εκπαίδευσης. Το εγχείρημα φάνηκε να είναι πολύ δύσκολο όταν τις πρώτες μέρες οι πλατφόρμες υποστήριξης αδυνατούσαν να λειτουργήσουν σε κάποιο βαθμό. Πάλι όμως η ανθρώπινη βούληση , που τείνει στο μέσο μιας κρίσης, να αναδεικνύει ανώτερες δυνάμεις, επέτυχε κάτι που για άλλη μια φορά οι ειδικοί θα πρέπει να εξηγήσουν.

Περισσότεροι από 95.000 εκπαιδευτικοί και πάνω από 650.000 μαθητές κατάφεραν μέσα σε ένα μήνα να εφαρμόσουν μια μορφή επικοινωνίας είτε με τη σύγχρονη ή την ασύγχρονη μέθοδο. Ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος, που πολλές φορές –δίκαια ή άδικα- καταφέρθηκαν για τα μέλη των σχολικών κοινοτήτων, δε θα περίμεναν αυτή την εξέλιξη. Ίσως δεν είχαν υπολογίσει ότι η σχέση που διέπει τον εκπαιδευτικό με τους μαθητές του έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες από μια απλή διεκπεραιωτική και επαγγελματική διαδικασία. Ότι ο δάσκαλος υπάρχει και έχει οντότητα μέσα από τους μαθητές του. Και ότι τα παιδιά όσο και αν αυτό το διάστημα αισθάνονταν σα να έκαναν διακοπές , ανταποκρίθηκαν, με τα όποια μέσα και δυνατότητες διέθεταν, στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών τους.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη αυτής της παγκόσμιας κρίσης και ανάλογα θα προσαρμόσουμε τη ζωή μας σε νέα δεδομένα. Αυτό όμως που θα πρέπει με αποφασιστικότητα, συναίσθηση και τόλμη είναι να αδράξουμε όλα αυτά τα θετικά στοιχεία που αναδείχτηκαν αυτές τις δύσκολες μέρες , να τα αξιολογήσουμε, να τα αναλύσουμε και να συνθέσουμε από αυτά όλες εκείνες τις δυνάμεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι, ενωμένοι και γεμάτοι αισιοδοξία για το μέλλον, το δικό μας αλλά προπαντός των παιδιών μας.

«Ίσως το ποιοι είμαστε να μην έχει τόσο να κάνει
με το τι κάνουμε, αλλά με το τι είμαστε ικανοί
να κάνουμε όταν δεν το περιμένουμε.»

Jodi Picoult

*Εκπαιδευτικός

agrionionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ