Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  5:43: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020

Στην πυρετώδη προετοιμασία της χώρας μας για μια τουριστική περίοδο με κοινωνικές αποστάσεις αναφέρεται άρθρο των Financial Times, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα σπάνιο παράδειγμα επιτυχίας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ωστόσο θα αντιμετωπίσει τεράστιο οικονομικό πλήγμα χωρίς τον τουρισμό.

«Ομπρέλες και ξαπλώστρες σε απόσταση μερικών μέτρων, το τέλος του μπουφέ και ένα μέρος σε κάθε νησί για αυτοαπομονωτές – οι τουρίστες που ταξιδεύουν στο ελληνικό αρχιπέλαγος αυτό το καλοκαίρι μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι παραδοσιακές οργανωμένες διακοπές έχουν έρθει τα πάνω κάτω μετά την κρίση του κορωνοϊού».

Όπως επισημάνουν οι FT, πολλούς από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη παρέμειναν εγκαταλελειμμένοι στην αρχή της τουριστικής σεζόν λόγω της απαγόρευσης ταξιδίων που επέβαλε η Ελλάδα, και τώρα οι ξενοδόχοι ελπίζουν πως η κατάσταση θα αλλάξει καθώς η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της για τους επισκέπτες στις αρχές Ιουλίου.

Η Ελλάδα πήρε από νωρίς δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ωστόσο η χώρα εξακολουθεί να κινδυνεύει με οικονομικό πλήγμα, ιδιαίτερα μετά το «φρένο» που έβαλε η ΕΕ στις ελπίδες οι θερινές διακοπές να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους στην Ευρώπη.

Επικαλούμενοι στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, οι FT αναφέρουν πως ακόμα και αν ξεκινήσει με τις μηχανές στο φουλ η τουριστική σεζόν το Ιούλιο, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 4% φέτος. Αν καταρρεύσει ο κλάδος, το ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί έως και 8%.

ft
To αποκαλυπτικό διάγραμμα των FT για τις επιδόσεις της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό.

Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι τονίζουν την επείγουσα ανάγκη να ανοίξει και πάλι ο κλάδος, ο οποίος συμβάλλει εμμέσως με περισσότερο από 20% στο ΑΕΠ και απασχολεί το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της χώρας. Ωστόσο, προειδοποιούν πως χωρίς τακτικές πτήσεις από τη Γερμανία και τη Βρετανία – που είναι οι βασικές αγορές για τα ελληνικά νησιά – η Ελλάδα θα μπορούσε να δει πτώση 70% των αφίξεων φέτος.

cnn.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος τοποθετήθηκε στη βουλή για τον αγωγό eas med. Η ομιλία του έχει ως εξής: 

Καλείται σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, να κυρώσει τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EAST MED.
Φέρνετε κ. Υπουργέ προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που αφορά την τετραμερή συμφωνία σχετικά με τον αγωγό αερίου East Med ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο, την Ιταλία και την χώρα μας.

Ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας που φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ 2009-2011 του Γιώργου Παπανδρέου.

Για όλους εμάς και ιδιαίτερα για το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί δικαίωση το σημερινό νομοσχέδιο.

Έρχεται στη θύμησή μου, τότε που σχεδιάζαμε τα πρώτα βήματα υλοποίησης του έργου και είχαμε απέναντί μας τον ΣΥΡΙΖΑ να μας κουνά το δάχτυλο.

Να μιλά ο τότε ΣΥΡΙΖΑ για ένα έργο «καταστρεπτικό για τα εθνικά συμφέροντα», για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Να το πολεμά, να το λοιδορεί, να απειλεί ακόμη και τη ΔΕΠΑ ώστε να μην αναθέσει μελέτες.

Όλα αυτά όμως, μέχρι να γίνει κυβέρνηση. Διότι ως κυβέρνηση 2015-2019, άλλαξε στάση και υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία.

Αποτελεί για μας, το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, ηθική αποκατάσταση, ότι ο αγωγός, η δική μας πρόταση ο δικός μας σχεδιασμός, βρήκε στη συνέχεια αποδοχή και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Και φυσικά, η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την υιοθετεί και την υλοποιεί.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο αγωγός EAST MED αποτελεί τομή της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Ένα όραμα, κ. Υπουργέ, το οποίο βλέπουμε ότι έρχεστε σήμερα και το αγκαλιάζετε.

Είναι κρίμα πράγματι, που σε αυτό το σώμα δεν βρίσκεται ο εμπνευστής και σχεδιαστής του έργου αυτού, ο Γιάννης Μανιάτης να αναδείξει με τον λόγο του όλο το περιεχόμενο.
Διότι ξέρω πολύ καλά, ότι το δικό του όραμα ήταν μέσα από αυτό το έργο να αναδειχθεί η Ελλάδα.

Να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου.
Να θυμίσω ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά, με το άρθρο 156 του ν. 4001/2011 ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την Εθνική Στρατηγική οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Άρθρο που έχει πολλές φορές χρησιμοποιηθεί στις ρηματικές διακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον ΟΗΕ σε περιπτώσεις παραβίασης του Δικαίου της θάλασσας από την Τουρκία.

Επίσης, τομή από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 2009-2011 που τόσο λυσσαλέα απ’όλους πολεμήθηκε ήταν η δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.

Δηλαδή σύσταση Ταμείου, για τη δημιουργία αποθεματικού για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αλλά και κυρίως Ταμείο για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών από τα έσοδα του Δημοσίου που προέρχονται από την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που η τότε αντιπολίτευση τους θεωρούσε ουτοπία, ωστόσο σήμερα όλοι αργά ή γρήγορα έρχονται στο δρόμο που τότε χαράξαμε για να σταθεί η χώρα όρθια και να αξιοποιηθούν οι εγχώριοι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, όπως οι υδρογονάνθρακες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο αγωγός είναι ένα έργο – ορόσημο για τη χώρα μας και τη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο.
Σφραγίζει τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Ενισχύει διπλωματικά τη χώρα μας έναντι της Τουρκίας.
Καθορίζει τις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της χώρας μας στη Μεσόγειο.
Μάλιστα, θα έλεγα «κλαδεύει» την έπαρση του Ερντογάν και τις νεο-οθωμανικές διεκδικήσεις που προωθεί.

Διότι, με τη συμφωνία, οι χώρες ουσιαστικά συνομολογούν ότι δεν αποδέχονται τον ρόλο του αυτοκράτορα της Μεσογείου που θέλει να επιβάλλει ο Ερντογάν.
Και αυτό είναι χρήσιμο ιδιαίτερα για την Ευρώπη, μιας και η Ελλάδα οριοθετεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι αγαπητοί συνάδελφοι, ο πρώτος αγωγός των τελευταίων δεκαετιών που ξεκινά από κοιτάσματα ενός κράτους-μέλους, διέρχεται ένα μεγάλο τμήμα κρατών-μελών και οδηγείται στην καρδιά της Ευρώπης.
Έτσι η Ευρώπη αποδεσμεύεται από την εξάρτηση από τρίτες χώρες για την τροφοδοσία της με ορυκτό πλούτο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι σπουδαία η πολιτική βαρύτητα του έργου.
Ο αγωγός ενισχύει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στη Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι κρίσιμο λοιπόν και εδώ είναι το χρέος της σημερινής Κυβέρνησης να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο αγωγός να αποτελέσει μέσο συνεργασίας και ανάπτυξης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Να αποτελέσει σύμβολο ειρήνης, ενότητας και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Και μάλιστα εδώ να τονιστεί, ότι στο πλαίσιο της διακρατικής αυτής συμφωνίας, χρειάζεται να δεσμευθούν πολιτικά οι χώρες που συμμετέχουν ότι όλα τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθούν θα οδηγούνται στον αγωγό.

Ένα ζήτημα ωστόσο που θα πρέπει να διευκρινιστεί, είναι ότι λείπει η υπογραφή της Ιταλίας.
Και εν κατακλείδι, πρέπει να μας ενημερώσει η κυβέρνηση για τις εξελίξεις.

Ολοκληρώνοντας αγαπητοί συνάδελφοι, άφησα για το τέλος, το μείζον ζήτημα της οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ.
Για όλους εμάς, η υπεράσπιση και άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη.
Βρισκόμαστε σε μια μετέωρη κατάσταση, και πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί αποφασιστικά στην κατοχύρωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Κινδυνεύουμε μετά και την ανάρτηση στον ΟΗΕ των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.
Έχετε τη στήριξη όλων τρέξτε τις διαδικασίες, κάντε το πράξη.
Πριν οι καθυστερήσεις προκαλέσουν εθνικό κόστος.
Σας το λέμε μάλιστα σήμερα, όπου συμβολικά γιορτάζουμε και τιμούμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης.

{youtube}qkrm99osFNwqkrm99osFNw{/youtube}

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Π. ΠΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ» ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ 6ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Εκτεθειμένη βγαίνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας από την αμήχανη προσπάθεια του Υφυπουργού Β. Κοντοζαμάνη να στηρίξει τα καταφανώς αστήριχτα, απέναντι στα στοιχεία που παρέθεσε ο πρ. Αν. Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο τελευταίος για τους στημένους διαγωνισμούς προμήθειας προστατευτικών μασκών και στολών για το υγειονομικό προσωπικό της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δ. Ελλάδας.

Πέραν της σαφούς παραδοχής που έκανε ο Υφυπουργός στην πρωτολογία του για «κάποιους που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κρίση για ίδιον όφελος», ενστερνίζεται στην πράξη τις καταγγελλόμενες λαθροχειρίες, πλαστογραφίες, καταστρατηγήσεις προθεσμιών και κάθε άλλου μέσου που επιστρατεύτηκε για να φτάσει ζεστό δημόσιο χρήμα σε τσέπες κολλητών. Αλλά κυρίως, απέναντι στα αδιάψευστα στοιχεία που αποδεικνύουν την επιδίωξη να αγοραστούν μέσα προστασίας για μια τόσο μεγάλη και εκτενή ΥΠΕ σε τιμές 2 και 3 φορές πάνω από εκείνες που μία (1) ημέρα πριν πέτυχε μια άλλη μεγάλη ΥΠΕ (της Αθήνας), ο κ. Κοντοζαμάνης ήταν πολύ διαφωτιστικός…: «…η αυξημένη ζήτηση εκτόξευσε τις τιμές των προϊόντων. Απλοί κανόνες της αγοράς».

Ο Παύλος Πολάκης, αφού κατέθεσε στη Βουλή τα έγγραφα με τα αδιάσειστα στοιχεία που κατείχε για την υπόθεση, τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν κάθε καλόπιστη εισαγγελική έρευνα, δήλωσε ότι αυτά θα κατατεθούν και στον αρμόδιο εισαγγελέα της Πάτρας. Στην δευτερολογία του ρώτησε ευθέως, απροσχημάτιστα και χωρίς περιστροφές τον Υφυπουργό αν η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει στη θέση του τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ιωάννη Καρβέλη και αν ναι, γιατί;  Για να το ξανακάνει, μετά από τις αποδεδειγμένα τρεις (3) φορές που το επιχείρησε; Ενώ δεν παρέλειψε κλείνοντας να αναφέρει τον μοναδικό λόγο για τον οποίο σήμερα ο αμήχανος Υφυπουργός συνέχισε να στηρίζει τον ΥΠΕάρχη του, που δεν είναι άλλος από την πολιτική φιλία του Ι. Καρβέλη με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μπεκίρη.

Ο παρακάτω σύνδεσμος παραπέμπει σε ολόκληρο το βίντεο της σημερινής συζήτησης.

photo credits: kathimerini.gr

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρόλο που η κίνηση αναμένεται να είναι μειωμένη, τα στοιχεία που παρουσίασαν οι διευθυντές των γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού δείχνουν ότι η πρόθεση μεγάλης μερίδας χωρών επιθυμεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα, καθώς θεωρείται μια χώρα που διαχειρίστηκε με ασφάλεια την κρίση που προέκυψε με την πανδημία του κοροναϊού.

Σε αναμονή για το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση των αεροπορικών συνδέσεων προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα βρίσκονται Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Ισραηλινοί και Κύπριοι σύμφωνα με το κλίμα που μετέφεραν οι εκπρόσωποι του ΕΟΤ στις χώρες αυτές.

Ήδη η χώρα μας είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να προχωρήσει και σε διμερείς συμφωνίες σύμφωνα με τον Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δημητριάδη, με χώρες που χειρίστηκαν εξίσου καλά το θέμα της υγειονομικής κρίσης που προέκυψε.

«Περιμένουμε να ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να είναι τόσο υγειονομικά αποτελεσματικά, όσο και εφαρμόσιμα» τόνισε ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα θα ανοίξει σταδιακά και όχι “τυφλά” αλλά θα κινηθεί με ασφάλεια, σε συνεργασία με χώρες που έχουν καλά αποτελέσματα. Ο ίδιος τόνισε ότι ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις για συμφωνίες με Ισραήλ, Κύπρο, Βαλκάνια και Αυστρία.

Πώς θα κινηθεί ο τουρισμός

Αναφορικά με τα Βαλκάνια, από Σερβία, η τουριστική κίνηση προς Ελλάδα αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 70% σε σχέση με πέρσι, όπως είπε η Σοφία Λαζαρίδου, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης, Οργάνωσης και Προβολής του ΕΟΤ.

Σε ό,τι αφορά τις ακυρώσεις, αγγίζουν περίπου το 10% και έγιναν από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή ανθρώπους που μειώθηκε το εισόδημά τους ή πήραν υποχρεωτική άδεια λόγω της πανδημίας.

Οι τουρίστες που έρχονται από Σερβία στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τα τελευταία χρόνια, με την πλειονότητα εξ αυτών να κατευθύνεται στην Χαλκιδική και την Πιερία.

Για τις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, κάθε μια από τις οποίες φέρνει περίπου 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019) μίλησε ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ουκρανίας Γιώργος Σταφυλάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι περίπου το 70% των Ρουμάνων βρίσκονται σε αναμονή και περιμένουν να διευκρινιστεί το θέμα του τεστ και των υγειονομικών πρωτοκόλλων ενώ έχουν αρχίσει ήδη συζητήσεις και επαφές των δύο χωρών με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σταφυλάκης επεσήμανε ότι και η Ουκρανία είναι μια χώρα που παρουσιάζει μεγάλη δυναμική καθώς μόνο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι αφίξεις παρουσίασαν αύξηση 60% το 2019 συγκριτικά με το 2018.

Ειδικότερα, για τον οδικό τουρισμό, ο κ. Σταφυλάκης σημείωσε ότι τουλάχιστον το 70% των Ρουμάνων ταξιδεύουν οδικώς. Οι περισσότεροι που έρχονται στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες . Η Κεντρική Μακεδονία είναι «νούμερο ένα» προορισμός τόσο για τους Ρουμάνους όσο και για τους Βούλγαρους ενώ από τα χρήματα που δαπανούν στη χώρα μας συνολικά, περίπου το 50% κατευθύνεται αποκλειστικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Για το Ισραήλ, η Ελλάδα αποτελεί πρώτη επιλογή τουριστικού προορισμού, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ισραήλ, Δημήτρης Βασιλειάδης δείχνοντας μεγάλη προτίμηση και στη Θεσσαλονίκη. Όπως επεσήμανε ο κ.Βασιλειάδης, οι Ισραηλινοί αδημονούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, όχι μόνο επειδή είναι μια χώρα που προτιμούν γενικά αλλά και επειδή υπάρχει πολύ καλή φήμη σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση.

Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε επίσης, ότι εκτός από το καλοκαίρι, το Φθινόπωρο είναι μια επίσης καλή περίοδος για να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες του τουρισμού σε σχέση με την αγορά του Ισραήλ, καθώς οι Ισραηλινοί έχουν για ένα διάστημα περίπου τριών εβδομάδων διακοπές και επιλέγουν αυνήθως να ταξιδεύουν.

Τι γίνεται με Κύπρο και Ισραήλ

Υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο συνέργειας με την Κύπρο και η δημιουργία τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραηλ, όπως υπογράμμισε από την πλευρά του ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Κύπρου, Θεόδωρος Θαλασσινός.

Ο ίδιος τόνισε ότι ειδικά η Θεσσαλονίκη αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Κυπρίων, καθώς υπάρχουν πολλοί δεσμοί που τους συνδέουν ενώ πολλοί Κύπριοι αγαπούν την πόλη λόγω των σπουδών που έκαναν σ αυτήν. Πρόσθεσε επίσης ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος χάρις την καλή διαχείριση της κρίσης μπορούν να δημιουργήσουν συνεργασίες για τη δημιουργία κοινού τουριστικού προϊόντος.

Με βάση τα παραπάνω, ο τομεάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα δώσει βαρύτητα στη στοχευμένη τουριστική προβολή και τον οδικό τουρισμό.

Η ασφάλεια, τόσο των τουριστών, όσο και των εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού αλλά και των κατοίκων αποτελεί άλλωστε προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής μακεδονίας, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια θα εστιάσει στις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας και στον εσωτερικό τουρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Παρόλο που η κίνηση αναμένεται να είναι μειωμένη, τα στοιχεία που παρουσίασαν οι διευθυντές των γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού στο πλαίσιο webinar που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το Thessaloniki Convention Bureau, δείχνουν ότι η πρόθεση μεγάλης μερίδας των προαναφερθέντων χωρών επιθυμεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα, καθώς θεωρείται μια χώρα που διαχειρίστηκε με ασφάλεια την κρίση που προέκυψε με την πανδημία του κοροναϊού.

in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Στο μικροσκόπιο 40 ελεγκτών, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, έπειτα από σχετική καταγγελία μπήκαν τρεις πολύ γνωστές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα η μία από τις ελεγχόμενες ΜΚΟ, “τρέχει” πρόγραμμα ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, η δεύτερη ένα άλλο περίπου 1.200.000 ευρώ, ενώ η τρίτη και ακόμη γνωστότερη υλοποιούσε αντίστοιχο πρόγραμμα, το οποίο εξαιτίας προβλημάτων εκταμίευσης χρημάτων το σταμάτησε το 2018, και στη συνέχεια ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Επίσης σε μία δομή φιλοξενίας στη Γλυφάδα, έμεναν 17 ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ στη δεύτερη στον Κεραμεικό, 14 παιδιά. Οι δύο δομές ήταν διαφορετικών ελεγχόμενων ΜΚΟ. Στα συγκεκριμένα προγράμματα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, η χρηματοδότηση που αφορούσε την σίτιση, εκπαίδευση, διαμονή, ρουχισμό, κάθε παιδιού, ανέρχεται στα 68 ευρώ την ημέρα και περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα, εκτός των λειτουργικών εξόδων.

Ελάχιστων ανήλικων παιδιών η διαβίωση στοιχίζει 2.000 ευρώ τον μήνα ακόμη και αυτών που ανήκουν σε τάξεις υψηλότερης της μεσαίας σε χώρες της πλούσιας Δύσης. Φυσικά τα ανήλικα προσφυγόπουλα δεν ζούσαν ζωή μαχαραγιάδικη με τα δύο χιλιάρικα, αλλά αντιθέτως κάποιοι τα χρησιμοποίησαν ως καμουφλάζ της δικής τους μαχαραγιάδικης ζωής. Πολύ σύντομα θα αποδειχθεί αν το κράτος θέλει να ανακτήσει πραγματικά την κυριαρχία του έναντι αυτών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή αν κάποιοι έλεγχοι γίνονται για λόγος επικοινωνιακούς ή αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Φυσικά και η οικονομική διάσταση της υπόθεσης των ΜΚΟ είναι σημαντικότατη, εξάλλου το χρήμα είναι αυτό που κινεί τα πάντα. Όμως τα προηγούμενα χρόνια είδαμε πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, να μετατρέπονται σε κάτι παραπάνω από κράτος εν κράτει. Είδαμε τις ΜΚΟ σε συνεννόηση με την αντίπερα όχθη του Αιγαίου να αναμένουν στις παραλίες τους μετανάστες – «εισβολείς». Είδαμε επίσης τις ΜΚΟ να κυβερνούν στην κυριολεξία τα Κέντρα Υποδοχής. Είδαμε τους ανθρώπους των ΜΚΟ να «δασκαλεύουν» τους μετανάστες – «εισβολείς» για το πως θα καταφέρουν η αίτηση ασύλου τους να γίνει δεκτή και πως θα πείσουν ότι έχουν «προσφυγικό και ευάλωτο» προφίλ.

Όλα τα παραπάνω κυρίως, το πρώτο, σύμφωνα με το νόμο για τη διακίνηση ανθρώπων, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, επισύρουν πολυετείς καθείρξεις, που υπολογίζονται με το «κεφάλι» και βαρύτατες χρηματικές ποινές. Δυστυχώς ο νόμος αυτός τουλάχιστον για τις ΜΚΟ de facto καταργήθηκε, όπως επίσης και ο νόμος που προβλέπει να τιμωρία για την παράνομη είσοδο στη χώρα. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, ειδικά μετά από όσα συνέβησαν στον Έβρο, δείχνει πως θέλει να ανακτήσει η χώρα την χαμένη της κυριαρχίας ή να έστω να συμμαζευτούν όσα στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Αν θέλει πράγματι να κάνει τέτοιο η κυβέρνηση, θα βρει αρκετούς συμμάχους μέσα στην κοινωνία. Εξάλλου οι αντιδράσεις για τους ελέγχους στις ΜΚΟ δείχνουν ότι κάποιοι έχουν τους λόγους τους να φοβούνται πολύ αυτούς τους ελέγχους. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει πάρει την… πάσα από την η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που μιλά για κακοδιαχείριση και παρατυπίες στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα. Δεν επιτρέπεται λοιπόν αυτή η έρευνα να σταματήσει!

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά επισκέφθηκε σήμερα  Παρασκευή 15 Μαΐου 2020 ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ Σπήλιος Λιβανός.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη στο Μεσολόγγι παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Θανάση Μαυρομμάτη και του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρου. Δημητρογιάννη συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και κυρίως της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κρίση του κοροναϊού δεν είχε προηγούμενο για τον σύγχρονο κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ο κόσμος της αριστεράς και της αλληλεγγύης, με αίσθημα ευρύτερης κοινωνικής ευθύνης και αλληλοβοήθειας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των πλέον ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.

Όλα όσα θεωρούσαμε θέσφατα για την οικονομία κυρίως, έχουν ήδη ανατραπεί.

Πρέπει από αυτήν την μάχη να καταφέρουμε να επιβιώσουμε με τις λιγότερες απώλειες. Να δράσουμε με φαντασία και δημιουργικότητα. Με αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες από ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την απαιτούμενη κινητικότητα από όλους μας για να στηριχτεί η κάθε τοπική αγορά από το επερχόμενο υφεσιακό σοκ. Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη και μας περιμένουν μεγάλες περιπέτειες. Είναι άλλωστε νωπή και η εμπειρία της κρίσης του 2010 που κράτησε 8 ολόκληρα χρόνια.

 “Μένουμε όρθιοι. Συνεχίζουμε μετά την πανδημία. Μην μαζεύουμε πάλι συντρίμμια. Για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία”.

Αυτό ήταν το σύνθημα που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στο σχέδιο του για την επόμενη μέρα. Ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων και όχι αποσπασματικών και ανεπαρκών που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιούσε.

Σήμερα λοιπόν περνώντας στην δεύτερη φάση της κοροναϊού εποχής πρέπει με αίσθημα αλληλεγγύης να αντιμετωπίσουμε όλα όσα μας περιμένουν.

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ γονατίζει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους επαγγελματίες προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εμείς από την μεριά μας έχουμε χρέος να μείνουμε όρθιοι από την κρίση στηρίζοντας τα καταστήματα της γειτονιάς και τους τοπικούς παραγωγούς. Γιατί αυτό που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον!

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δήλωση σχετικά με την υλοποίηση της Δράσης 4.1.1 «Σχέδια Βελτίωσης» στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας προέβη ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία στο Νομό, Θάνος Μωραΐτης, ασκώντας, παράλληλα, δριμεία κριτική στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη συνολική του στάση μέχρι τώρα απέναντι στους αγρότες.

«Χωρίς κανένα εθνικό σχεδιασμό, αυτοπεριορίζεται στο να παρακολουθεί την οικονομική κατάρρευση του αγροτικού κόσμου, έχοντας πραγματικό έλλειμμα εθνικής αγροτικής πολιτικής», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος», καθώς κι ότι «ο κ. Βορίδης παρακολουθεί αμήχανα να καταστρέφονται τα όνειρα πολλών αγροτών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, (…) εμπαίζοντάς τους και καταβαραθρώνοντας τη συλλογική αξιοπρέπειά τους».

Τόνισε πως «πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση και η επανεκκίνηση της αγροτικής μας οικονομίας».

Κλείνοντας, αναφορικά με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, υπογράμμισε ότι «επιβάλλεται σήμερα η στήριξη των 182 επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς και εκείνων που  θα ενταχθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων», με τη χρήση «κάθε δυνατότητας υπερδέσμευσης» και την αξιοποίηση «χρημάτων που επιστρέφουν στη χώρα μας (όπως τα 446 εκατ. ευρώ από βοσκοτόπια)», αλλά και της «αυξημένης ευελιξίας που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού».

Αναλυτικά, η δήλωση του βουλευτή:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς κανένα εθνικό σχεδιασμό, αυτοπεριορίζεται στο να παρακολουθεί την οικονομική κατάρρευση του αγροτικού κόσμου, έχοντας πραγματικό έλλειμμα εθνικής αγροτικής πολιτικής.

Χάθηκε ήδη πολύτιμος χρόνος για την στήριξη των παραγωγών, ο κ. Βορίδης παρακολουθεί αμήχανα να καταστρέφονται τα όνειρα πολλών αγροτών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Επί 10 μήνες χωρίς σχέδιο, παρακολουθεί τις προτάσεις και τις διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου, εμπαίζοντάς τον και καταβαραθρώνοντας τη συλλογική αξιοπρέπειά του.

Η άσκηση αγροτικής δραστηριότητας σήμερα κλονίζεται και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για δηλώσεις και «θα δούμε»: Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση και η επανεκκίνηση της αγροτικής μας οικονομίας.

Βλέποντας τα αποτελέσματα της Δράσης 4.1.1 «Σχέδια Βελτίωσης» του προγράμματος ΠΑΑ 2014-2020, από τις 1235 αιτήσεις που υπεβλήθησαν, 748 είναι επιλέξιμες, ενώ 346 αιτήσεις πληρούν της προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, αλλά δεν καλύπτονται από το όριο πίστωσης.

Από αυτές, οι 182 είναι στην Αιτωλοακαρνανία, στοιχείο που φανερώνει και την ανισοκατανομή επιλεξιμότητας.

Επιβάλλεται σήμερα η στήριξη των 182 επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς και εκείνων που  θα ενταχθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατότητα υπερδέσμευσης και αξιοποιώντας χρήματα που επιστρέφουν στη χώρα μας (όπως τα 446 εκατ. ευρώ από βοσκοτόπια). Και, φυσικά, αξιοποιώντας την αυξημένη ευελιξία που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πριν από μερικές μέρες είχε ανακοινωθεί ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς θα έχουν μαζί μας… ραντεβού μόνο Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 18:00.

Μόνο που σήμερα που είναι Παρασκευή, θα γίνει ενημέρωση. Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς θα εμφανιστούν στις… οθόνες μας στις 18:00, εκτάκτως.

Γιατί έκτακτη ενημέρωση, θα αναρωτηθεί κανείς. Οι μεταφορές, είναι η απάντηση.

Σήμερα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πρωτόκολλο στις μεταφορές, πως θα ταξιδεύουμε δηλαδή με πλοία, αεροπλάνα και τρένα, αφού από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού και τα ταξίδια στην Κρήτη, ενώ κανείς μπορεί να πηγαίνει με αυτοκίνητο στη Λευκάδα, στην Εύβοια και να περνάει στη Σαλαμίνα.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σταύρος Καραγκούνης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με δήλωση του ζητά τη στήριξη του κλάδου των σχολικών κυλικείων. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με τις οικονομικές υποχρεώσεις να συσσωρεύονται δημιουργώντας έναν ασφυκτικό οικονομικό κλοιό και μεγάλη ανασφάλεια στον κλάδο και τους εργαζόμενους σε αυτόν. Παράλληλα σημειώνει πως κρίνεται επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να παρέμβει με άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου και να μην πετάξει στον δρόμο χιλιάδες νοικοκυριά.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του:

«Η πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19 σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές αποφάσεις έπληξαν τα σχολικά κυλικεία πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλον κλάδο.

Με έκδηλη αγωνία οι εργαζόμενοι των σχολικών κυλικείων ανησυχούν για την επόμενη μέρα και βαδίζουν σε ένα αβέβαιο μέλλον, με τα κυλικεία να έχουν κατεβασμένα ρολά θεωρητικά έως τον Σεπτέμβριο, με τα προϊόντα τους να καταστρέφονται και με τις οικονομικές υποχρεώσεις να συσσωρεύονται δημιουργώντας έναν ασφυκτικό οικονομικό κλοιό και μεγάλη ανασφάλεια στον κλάδο και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και σε όλη τη χώρα, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα πολλά νοικοκυριά τα οποία βιοπορίζονται από τα κυλικεία παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στα παιδιά μας.

Οι κάτωθι προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και φυσικά με τη  συνεργασία των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων μπορούν να συμβάλλουν στο διάλογο για την ενίσχυση του κλάδου των κυλικείων προκειμένου να σταθούν όρθια από την οικονομική και εργασιακή «λαίλαπα» που έχει αρχίσει να διαδέχεται την υγειονομική κρίση. Συγκεκριμένα:

  • Ένταξη σε μηνιαία αποζημίωση του κλάδου έως την επαναλειτουργία του.
  • Κατάργηση προκαταβολής φόρου για το τρέχον έτος
  • Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στον κλάδο που για φέτος δε λειτούργησε περισσότερες από 90 μέρες λόγω της εποχικής γρίπης και της πανδημίας.
  • Αυτοδίκαια παράταση τουλάχιστον για δυο έτη όλων των συμβάσεων μίσθωσης σχολικού κυλικείου εφόσον επιθυμεί ο επαγγελματίας και λύση της συνεργασίας πριν τη λήξη της σύμβασης σε περίπτωση που ο κυλικειάρχης επιθυμεί να μη συνεχίσει τη λειτουργία του κυλικείου λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία.
  • Εξέταση της δυνατότητας συμμετοχής των επαγγελματιών σχολικών κυλικείων σε προγράμματα ΕΣΠΑ με κριτήρια επιλεξιμότητας που δύναται να πληροί ο κλάδος.

Ο κλάδος των κυλικείων ψυχορραγεί από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, χωρίς εισόδημα και χωρίς τρόπο να επιβιώσει και να ανταπεξέλθει, ενώ παραμένει αβέβαιη η επαναλειτουργία τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Κρίνεται επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να παρέμβει με άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου και να μην πετάξει στον δρόμο χιλιάδες νοικοκυριά».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ