Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  11:22: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020

Σημεία από την συνέντευξη στην εκπομπή «Οικονομία στο κόκκινο» του Ρ/Σ  «Στο Κόκκινο 105,5 FM» με τον Στάθη Σχοινά

Τα τουριστικά λεωφορεία δεν βγήκαν δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να πανηγυρίσουν, αλλά για να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση ότι χιλιάδες εργαζόμενοι σ΄αυτά ανήκουν στην κατηγορία των “αόρατων”, ενώ πολλές επιχειρήσεις αναγκάσθηκαν να τα καθηλώσουν από τον Φεβρουάριο με το κλείσιμο των συνόρων και πριν την καραντίνα, στην διάρκεια της οποίας πολλές πινακίδες παραδόθηκαν και λεωφορεία πουλήθηκαν.

Από 1ης Μαΐου οι εργαζόμενοι οδηγοί δεν προσλήφθηκαν ως εποχιακοί, όπως προβλέπει ο νόμος, και δεν δικαιούνται ούτε κάν τα 533€ τον μήνα. Όσο κι αν κορνάρουν, κανείς αρμόδιος δεν ακούει.

Οι ιδιοκτήτες των πούλμαν βρίσκονται μπροστά στο άγνωστο, χωρίς καμία ενίσχυση, αποζημίωση ή διευκόλυνση της πρόσβασης σε δανεισμό σε όσους τον έχουν απόλυτη ανάγκη για την επιβίωσή τους.

Οι επιβάτες, λένε οι επιχειρηματίες, θα κατεβαίνουν από αεροπλάνα με πληρότητα 100% και θα μπαίνουν σε πούλμαν που θα πρέπει να δουλεύουν με πληρότητα 50%. Οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων βρίσκονται σε ένα σημείο που γράφει ΑΔΙΕΞΟΔΟ!

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες δέσμη μέτρων για τον τομέα των αερομεταφορών. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο ψάχνονται να καταλάβουν τί ακριβώς θα ισχύει γι’ αυτούς.

Ασάφειες, προχειρότητες και αντιφάσεις είναι το μόνο που προκύπτει με σιγουριά. Μαζί φυσικά με μία μόνο βεβαιότητα: Την μείωση των μισθών τους κατά τουλάχιστον 20% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και μετά βλέπουμε.

Στις υποδομές, το εξωφρενικό είναι ότι, ενώ η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέσω ΕΣΠΑ και άλλων πηγών, η κυβέρνηση ακύρωσε συμβάσεις, καταγράφοντας κυριολεκτικά έναν χαμένο χρόνο, με μοναδικό στόχο όχι το πότε θα γίνουν τα έργα, αλλά το ποιος θα τα κατασκευάσει. Δηλαδή, πάνω απ’ όλα να μοιράσει την πίτα κατά πώς επιθυμεί. Με τα ζόμπι θα κάτσει ν’ ασχοληθεί τώρα;…

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η έγκρισή του, αφού πρώτα γίνει η σχετική εισήγηση στο Πολιτικό Συμβούλιο

Μέσα στον Ιούνιο θα αποκτήσει όπως φαίνεται το νέο του όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συζητήθηκε η επανεκκίνηση του κόμματος με προσανατολισμό την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Εκεί κατόπιν εισήγησης του Πολιτικού Συμβουλίου θα εγκριθεί η νέα ονομασία.

Μέχρι στιγμής κατά τις πληροφορίες προκρίνεται το όνομα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η επιχείρηση εσωστρέφειας με εξορμήσεις του Αλέξη Τσίπρα και των τομεαρχών του κόμματος στην περιφέρεια ώστε να επικοινωνηθεί το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» και να αρχίσει μαζική εγγραφή νέων μελών.

ethnos.gr

Καταγγελία Φίλη για διαρροή προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αιτωλοακαρνανίας.

Για «άνευ προηγουμένου κοροϊδία» από πλευράς Φίλη κάνει λόγο το υπουργείο

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή η Υπουργός Παιδείας και ο προκάτοχός της Νίκος Φίλης, με αιχμή την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τις κάμερες στα σχολεία για απευθείας αναμετάδοση μαθημάτων, αλλά στην κόντρα ενεπλάκη και μία καταγγελία του κ. Φίλη για διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών από την Αιτωλοακαρνανία σε πλατφόρμα των στατιστικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η καταγγελία του Ν. Φίλη αφορά το Κέντρο Πληροφορικής Νέων Τεχνολογιών (ΚΕΠΛΗΝΕΤ) της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά μια επιμέρους υπηρεσία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, η οποία υποστηρίζει τα σχολεία του νομού σε θέματα πληροφορικών και νέων τεχνολογιών. Στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αιτωλοακαρνανίας πράγματι έχουν δημοσιευτεί στοιχεία αναφορικά με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα στοιχεία αυτά είναι ακόμη ελεύθερα διαθέσιμα στο διαδίκτυο και αφορούν τις αναφορές των εκπαιδευτικών του νομού αναφορικά με τη συμμετοχή των μαθητών στην σύγχρονη και στην ασύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Εκεί πράγματι φαίνεται η αναφορά του κάθε εκπαιδευτικού, δηλαδή το σε ποιο σχολείο υπηρετεί, ποιο μάθημα και σε ποιο τμήμα το διδάσκει, το ποιες πλατφόρμες ή μεθόδους χρησιμοποίησε για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, το αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και το ποσοστό συμμετοχής επί του συνόλου των μαθητών.

Αυτή η αναφορά δεν ήταν του παραδοσιακού στυλ ενός απουσιολογίου, όπου καταγράφεται ποιος μαθητής απουσιάζει και ποιος όχι, δεν εμπεριείχε δηλαδή προσωποποιημένα στοιχεία των μαθητών, αλλά επί παραδείγματι κάποιος εκπαιδευτικός δηλώνει ότι τα τμήματα στα οποία διδάσκει αριθμούν 40 μαθητές και συμμετείχαν στην σύγχρονη εκπαίδευση οι 15. Όμως τέτοιου τύπου στοιχεία δεν φαίνεται να αποτελούν προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών, αφού το Υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οι εκπαιδευτικοί να υποβάλλουν αναφορές σχετικά με τη συμμετοχή των μαθητών στο εγχείρημα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr οι εκπαιδευτικοί στην Αιτωλοακαρνανία υπέβαλλαν τις αναφορές τους μέσω ειδικής φόρμας της google και το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αιτωλοακαρνανίας συγκέντρωνε τα στοιχεία και τα δημοσίευε στην ιστοσελίδα του σε εβδομαδιαία βάση, κάτι όμως που δεν ήταν εντολή του Υπουργείο Παιδείας, αλλά έγινε προαιρετικά.

Πάντως στη βουλή τα πνεύματα οξύνθηκαν. «Είστε η δύναμη της άρνησης. Θέλετε τους μαθητές στο σκοτάδι. Ευτυχώς που δεν κληθήκατε εσείς να σηκώσετε το βάρος της κρίσης. Θέλετε να μην ανοίξουν τα σχολεία λες και εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τους ειδικούς και την ίδια ώρα ζητάτε να καταργηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πλήρης άρνηση. Αυτή είναι η διαφορά μας. Ότι εμείς βρίσκουμε λύση σε κάθε πρόβλημα, ενώ εσείς βρίσκετε πρόβλημα σε κάθε λύση », σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

Στον αντίποδα, ο Νίκος Φίλης, υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τους χειρισμούς του υπουργείου Παιδείας , χαρακτηρίζοντας βεβιασμένο το άνοιγμα των σχολείων και υποστηρίζοντας ότι «τα ανοιχτά σχολεία είναι άδεια. Στο γυμνάσιο το 60% δεν πηγαίνει στο σχολείο». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε και σε μία καταγγελία περί διαρροής προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών από την πλατφόρμα των ψηφιακών αιθουσών με τα στατιστικά στοιχεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κατηγορώντας την Υπουργό Παιδείας ότι έχει αφήσει 1,5 εκατομμύριο μαθητές ανοχύρωτους απέναντι σε χάκερς, καταθέτοντας μάλιστα και σχετικό στικάκι.

«Μπήκαμε στο Google και αναζητήσαμε “στατιστικά σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση”. Αυτή η έρευνα μας έστειλε στο αρχείο από το οποίο προκύπτει διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών κατά συνέπεια και αφορά στατιστικά στοιχεία σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. 2024 εγγραφές εκατοντάδων εκπαιδευτικών με στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, σχολείο, τάξη, τμήμα, μάθημα, αριθμός μαθητών που συμμετείχαν, διάρκεια μαθήματος, ημερομηνία και προσωπικές σημειώσεις ή παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών. Υπάρχει διαρροή προσωπικών. Καταθέτω στο προεδρείο τα στοιχεία. Ή δεν το ξέρετε που είναι πρόβλημα ή το αποκρύπτετε που είναι έγκλημα», είπε ο Νίκος Φίλης.
Απαντώντας σχετικά η Υπουργός Παιδείας, δήλωσε ότι δεν έχει καμία τέτοια ενημέρωση, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι θα ερευνήσει τη συγκεκριμένη καταγγελία, καθώς και ότι το Υπουργείο έχει μεριμνήσει για όλες τις δικλείδες ασφαλείας αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. «Αναφέρατε ένα στοιχείο, θα το εξετάσω με μεγάλο ενδιαφέρον. Οτιδήποτε υπάρχει και αφορά στην λειτουργία και στην διάπραξη αδικημάτων στο σχολικό περιβάλλον, είτε δια ζώσης είτε μη, υπάρχει ενημέρωση του υπουργείου. Θα εξετάσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που λέτε, δεν έχω λάβει τέτοια ενημέρωση σαν αυτή που καταθέτετε», σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Υπουργείο Παιδείας : Καταρρέουν οι ισχυρισμοί Φίλη περί διαρροής προσωπικών δεδομένων μαθητών
Για «πρωτοφανές φιάσκο» και «άνευ προηγουμένου κοροϊδία της Εθνικής Αντιπροσωπείας» έκανε λόγο λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αφορμή την αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ, «το περίφημο “στικάκι” του κ. Φίλη, περιείχε ένα αρχείο εις διπλούν, σε μορφή excel και pdf, με καταγραφή στατιστικών στοιχείων από τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα οποία εντοπίζονται στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε blog υπεύθυνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Το υπουργείο δηλώνει πως, «παρά τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Φίλη για την οποία κρίνεται και ο ίδιος και το κόμμα του από τους Έλληνες πολίτες»,
– Πρώτον, δεν πρόκειται για καμία διαρροή δεδομένων. Τα στοιχεία έχουν καταχωριστεί οικειοθελώς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και χρησιμεύουν, εν γνώσει τους, ως οδηγός για την καταχώριση στοιχείων από τους συναδέλφους τους.
– Δεύτερον, τα αρχεία δεν περιλαμβάνουν κανένα προσωπικό δεδομένο μαθητών.
– Τρίτον, καταγράφονται , αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο συνολικοί αριθμοί μαθητών που συμμετείχαν σε συνεδρίες, ποσοστό συμμετοχής, διάρκεια σε λεπτά κτλ.
«Καταρρέουν, συνεπώς, με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο οι ισχυρισμοί του κ. Φίλη περί διαρροής και περί δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων μαθητών.
Περιμέναμε ότι θα διαψευσθούν παταγωδώς οι δήθεν αποκαλύψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εξ αρχής εναντιώθηκε σε κάθε μορφής εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αντιπροτείνοντας το απόλυτο σκοτάδι για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Είναι αυταπόδεικτο ότι για κάθε λύση ψάχνουν ένα πρόβλημα, για κάθε πρόοδο αναζητούν έναν ανύπαρκτο εχθρό. Αλλά ότι – άθελα ή εσκεμμένα – συγχέουν τη διαρροή προσωπικών δεδομένων με την οικειοθελή ανάρτηση στατιστικών στοιχείων, αυτό δεν το περιμέναμε» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτοδίκαια ανακλήθηκε η παραχώρηση, λέει το Υπουργείο Οικονομικών

Ήταν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν ο Πρόεδρος του παραρτήματος Αιτωλοακαρνανίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λίνος Μπλέτσας, με επιστολή του προς την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την έκταση των 178 στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου του Αγρινίου, που είχαν παραχωρηθεί από το 2007 για την ανάπτυξη των υποδομών του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρά το γεγονός ότι το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και ο δήμος Αγρινίου, επανήλθαν προ διετίας προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και να εγκριθεί το ρυμοτομικό σχέδιο της έκτασης, ουδέποτε ανταποκρίθηκε. Πέρυσι μάλιστα από τα χείλη της Πρυτάνεως ειπώθηκε πως το Πανεπιστήμιο δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη έκταση ελλείψει πόρων.

Το χρονικό του προαναγγελθέντος «θανάτου» έρχεται να επιβεβαιώσει το έγγραφο του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που διαβιβάστηκε στη βουλή, και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το ΑγρίνιοCulture.gr. Σε αυτό, που φέρει ημερομηνία 19/5/2020 ο Υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει πως δεδομένου ότι ο σκοπός της παραχώρησης της έκτασης δεν υλοποιήθηκε εντός της προθεσμίας (Μάρτιος 2017), η παραχώρηση έχει αυτοδίκαια ανακληθεί. Μάλιστα –σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό Οικονομικών- η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου θα προβεί στην έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης.
Κάπως έτσι λοιπόν 13 χρόνια μετά την παραχώρηση της έκτασης η ιδέα του πανεπιστημιακού campus στο παλαιό αεροδρόμιο του Αγρινίου περνά στην ιστορία ως μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για να «ορθοποδήσει» το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο και να αποκτήσει τις στοιχειώδεις υποδομές για να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Για την ιστορία πάντως αξίζει να σημειωθεί πως από το 2013, που τέθηκε σε ισχύ το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Αγρινίου, ήρθη και το τελευταίο εμπόδιο, προκειμένου να εγκριθεί το ρυμοτομικό σχέδιο της έκτασης στο παλαιό αεροδρόμιο. Όμως ταυτόχρονα εκείνη την εποχή το αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας καταργούνταν και τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου περνούσαν στη δικαιοδοσία του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο όμως ουδέποτε ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την ανάπτυξη υποδομών στο Αγρίνιο. Ο περιβόητος φάκελος για το ρυμοτομικό σχέδιο παρέμεινε στα συρτάρια του Πανεπιστημίου και δεν κατατέθηκε για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της Περιφέρειας, ώστε στην συνέχεια να διαβιβαστεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Μια ακόμη απόδειξη για την εμφανή αδιαφορία του Πανεπιστημίου Πατρών είναι το γεγονός ότι ουδέποτε ζητήθηκε η παράταση της παραχώρησης της έκτασης στο αεροδρόμιο. Κάτι που φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί a priori ανέφικτο, αφού συνέβη ήδη μια φορά το 2012.

Πέρυσι, με την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη μέσα από το «νόμο Γαβρόγλου» και την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τμήματα στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, έστω και η ίδρυση ορισμένων από αυτά παραπέμφθηκε σε μελλοντικό χρόνο, άνοιξε εκ νέου η συζήτηση για το στεγαστικό ζήτημα των τμημάτων του Αγρινίου. Εξάλλου, διόλου τυχαία, το Πανεπιστήμιο με την ίδρυση του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, προέβη εκ νέου σε μίσθωση του κτιρίου της «Ένωσης Αγρινίου».

Στο εξής αυτή η συζήτηση, αν ποτέ γίνει με ρεαλιστικούς όρους και με πραγματική βούληση να βρεθεί λύση, εκτός από τους πόρους θα περιλαμβάνει και το χώρο…

Δ.Π.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 17:16

Next Generation, αλλά και next speed EU

Του Δημήτρη Παπαδάκη

«Next Generation EU», το όνομα του εργαλείου που προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. Προβλέπει επιχορηγήσεις 500 δισ. και δάνεια 250 δισ. ευρώ και θα προστεθεί στο 1,1 τρισ. του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα ως συνήθως βιαστήκαμε να πανηγυρίσουμε. Αυτή τη φορά οι πρώιμοι πανηγυρισμοί ίσως να μην είναι τόσο κατακριτέοι υπό την έννοια ότι ο κορονοϊός μας πέτυχε σε μία «άσχημη» συγκυρία, πάνω δηλαδή που πηγαίναμε να σηκώσουμε κεφάλι από την προηγούμενη οικονομική κρίση και έχουμε να ανάγκη να τον αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και στο οικονομικό πεδίο.

Η πρόταση της Κομισιόν θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι αρκετά σοφή, υπό την έννοια ότι περιέχει στοιχεία τόσο της πρότασης Γερμανίας – Γαλλίας, όσο και της πρότασης των τεσσάρων κρατών – μελών (Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία). Μια τέτοια πρόταση έχει ήδη κάνει τους συμβιβασμούς που θα έκαναν αργότερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα έχει κάποιες ελπίδες να εγκριθεί σχετικά γρήγορα για τα δεδομένα της Ευρώπης. Αυτό όμως το σχετικά γρήγορα σημαίνει ότι τα χρήματα θα αρχίσουν τα τρέχουν από το 2021. «Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2021», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ βάζοντας κάπως τα πράγματα σε ρεαλιστική βάση.
Αυτό σημαίνει πως 31,9 δισεκατομμύρια (22,5 δισ. ευρώ μέσω επιδοτήσεων και 9,9 δισ. ευρώ μέσω δανείων), για τα οποία έσπευσαν πολλοί στην Ελλάδα να πανηγυρίσουν δεν θα έρθουν φέτος. Δηλαδή, το 2020, η ελληνική οικονομία θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να… αναπνεύσει μόνη της. Και όλα αυτά υπό την αίρεση ότι δεν θα έρθει το ερχόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, ένα πιθανό δεύτερο lockdown, μια νέα φάση οικονομικής κρίσης που θα δημιουργήσει περαιτέρω ανάγκες…

Γι’ αυτό η εμπιστοσύνη στο κοινό εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης χάνει διαρκώς έδαφος. Μια Ευρώπη ατροφική και με προφανή δυσκολία να υπερβεί τις παθογένειές της, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες ήδη στενάζουν λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, όμως η βοήθεια θα έρθει από το 2021…. Γι’ αυτό η Ευρώπη χρειάζεται και αλλαγή ταχύτητας! Αν και ομολογουμένως είναι ένα σημαντικό βήμα το γεγονός ότι η πρόταση της Κομισιόν, αλλά και αυτή το γαλλογερμανικού άξονα, για πρώτη φορά προβλέπουν την έμμεση αμοιβαιοποίηση στα χρέος που θα δημιουργήσουν τα κεφαλαία που θα αντληθούν από τις αγορές για αυτό το «ταμείο».

ΥΓ: Από την ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ του Χρήστου Σταϊκούρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αφορμή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί η πανδημία, μάθαμε πως τα διαθέσιμα του Δημοσίου είναι €13,6 δις. Επειδή λέγαμε πως φέτος θα πρέπει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να «αναπνεύσουμε» μόνοι μας, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Ας θυμηθούμε πως σε κάποιες πολύ ζοφερές στιγμές της πρόσφατης οικονομικής μας ιστορίας τα διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονταν ποσό που δεν απέχει και πολύ από αυτό. Για παράδειγμα, περί τα €8 δις ήταν τα διαθέσιμα το 2010 μπαίναμε στο μνημόνιο ή όταν κατά τις διπλές εκλογές του 2012 γίνονταν bank run στις τράπεζες….

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation) – Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του Bloomberg – «Σήμα αισιοδοξίας οι επενδύσεις εν μέσω πανδημίας», τόνισε ο πρωθυπουργός

Με τους ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας που προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς επίσης και με τους εκπροσώπους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που τις εμπιστεύτηκαν, δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχίες – ορόσημο για την εξέλιξη της υψηλής τεχνολογίας στην χώρα μας τις πρόσφατες ανακοινώσεις εξαγορών δυο ελληνικών εταιριών, της Softomotive και της Think Silicon, από δύο κορυφαίες παγκόσμιες επιχειρήσεις, την Microsoft και την Applied Material αντίστοιχα. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν ανήκουν στο δίκτυο του οργανισμού υποστήριξης επιχειρηματικότητας Endeavor Greece.

Ο εκπρόσωπος της Microsoft  Charles Lamanna  δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation) στην Ελλάδα. Όντας το πρώτο κέντρο της Microsoft σε επίπεδο Έρευνας και Ανάπτυξης στη χώρα θα ενισχύσει περαιτέρω τον αντίκτυπο της εξαγοράς στην τοπική οικονομία.

Η είδηση μάλιστα ότι γίνεται μια τέτοια επένδυση εν μέσω πανδημίας κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του Bloomberg.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαίνεσε το γεγονός πως δύο όμιλοι παγκόσμιας κλίμακας βρήκαν στην Ελλάδα την τεχνολογία που αναζητούν συστηματικά σε όλο τον κόσμο ενώ απέδωσε τα εύσημα και στην εταιρεία DeepSea που κατάφερε να αντλήσει 3 εκατομμύρια ευρώ από το αγγλικό επενδυτικό σχήμα ETF Partners. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εταιρεία που καταφέρνει να πείσει ένα ισχυρό fund του εξωτερικού να επενδύσει χρήματα στην χώρα μας, εν μέσω της πανδημίας.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Λαμβάνω μέρος σε αυτή τη συζήτηση με μεγάλη χαρά. Όταν διάβασα στις ειδήσεις για αυτές τις επενδύσεις, πραγματικά ενθουσιάστηκα, διότι πιστεύω ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά θετικό μήνυμα: σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από ταλαντούχους ανθρώπους κατάφεραν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια.

Πρόκειται για μια πραγματικά άριστη εξέλιξη, η οποία, μάλιστα, προέκυψε στη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης περιόδου για τη χώρα. Πιστεύω, όμως, ότι επίσης καταδεικνύει το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά περισσότερα πράγματα για να στηρίξουμε το περιβάλλον των νεοφυών μας επιχειρήσεων αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα προσελκύσουν στη χώρα περισσότερα κεφάλαια, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα αναδείξουν περισσότερο το οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Διότι, πιστεύω, ότι στο οικοσύστημα αυτό της χώρας μας γίνονται πολλά σημαντικά βήματα που δεν είναι πάντα άμεσα ορατά. Στη διάρκεια της κρίσης, υπήρξαν ορισμένες ιστορίες επιτυχίας, αλλά έχω την αίσθηση ότι η τάση αυτή αποκτά πλέον ανοδικά χαρακτηριστικά. Φυσικά, όσα περισσότερα κεφάλαια προσελκύουν αυτές οι επιχειρήσεις τόσο πιο γνωστές γίνονται αυτές οι ιστορίες επιτυχίας και τόσο περισσότερα κίνητρα θα έχουν οι νέοι για να στραφούν περισσότερο στην επιχειρηματικότητα. Φυσικά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας, παρέχοντας περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις σε Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη και ένα πλαίσιο για την καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση των δικαιωμάτων προαίρεσης για την αγορά μετοχών (stock options).

Ταυτόχρονα, το μάθημα των βασικών αρχών επιχειρηματικότητας θα εισαχθεί για πρώτη φορά στα σχολεία. Θα έλεγα ότι πραγματικά κάτι αλλάζει στη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Καθώς, λοιπόν, κι εγώ προέρχομαι από τον χώρο των επιχειρηματικών κεφαλαίων, έχοντας εργαστεί επτά χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο και μάλιστα σε μια εποχή που ήταν δύσκολο να εδραιωθεί ένα περιβάλλον αύξησης τέτοιων επενδύσεων, χαίρομαι ιδιαίτερα για όσα συμβαίνουν σε αυτόν το τομέα».

«Σήμα αισιοδοξίας οι επενδύσεις εν μέσω πανδημίας»

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στις εταιρείες που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα και να τις συγχαρώ», ανέφερε στη συνέχεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός. «Είναι πάντα πολύ ευχάριστο να διαπιστώνετε ότι οι έως τώρα προσπάθειές σας μπορούν να σας οδηγήσουν στο επόμενο βήμα, για παράδειγμα, στην εξαγορά από μια μεγάλη εταιρεία ή σε μια σημαντική επένδυση από εταιρεία επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων. Καταβάλατε μεγάλες προσπάθειες και εργαστήκατε σκληρά σε πολύ δύσκολες εποχές. Το γεγονός ότι οι συναλλαγές αυτές έλαβαν χώρα κατά τους τελευταίους μήνες, στέλνει ένα σήμα ακόμη μεγαλύτερης αισιοδοξίας», πρόσθεσε.

«Ο στόχος είναι πάντα η δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας»

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμά του και προς τους εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών τεχνολογία που ήταν παρόντες στην τηλεδιάσκεψη: «Απευθυνόμενος όμως και στους εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, τους απευθύνω έκκληση να διαδώσουν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να βρίσκεται στο πεδίο ενδιαφέροντος των εταιρειών του κλάδου τους. Διαθέτει πολιτική σταθερότητα, ταλαντούχους ανθρώπους, το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς και μια κυβέρνηση που θεωρώ ότι αντιλαμβάνεται τι πρέπει να κάνει για να στηρίξει τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσονται ταχύτατα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η καλύτερη εμπειρία από τη χώρα μας που μπορείτε να διαδώσετε είναι ακριβώς η εμπειρία για την οποία μας μιλήσατε σήμερα, η οποία, μάλιστα, αποτελεί και ένα πάρα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι θα δούμε και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να προσελκύουν το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Ο στόχος είναι πάντα να δημιουργούμε όσο το δυνατόν περισσότερες νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να φροντίζουμε ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μας κάνουν υπερήφανους, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους στον διεθνή τεχνολογικό τομέα».

Στην τηλεδιάσκεψη από πλευράς κυβέρνησης έλαβαν μέρος ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Από πλευράς των εταιρειών συμμετείχαν ο κ. Μάριος Σταυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Softomotive – εταιρεία λογισμικού που ειδικεύεται στη Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διεργασιών (ΡΑΔ), ο κ. Αργύρης Κανίνης, Πρόεδρος και συνιδρυτής της Softomotive, ο κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Think Silicon – εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των ημιαγωγών, ο κ. Gary Dickerson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Applied Materials, από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας υλικών στον κόσμο, ο κ. Κώστας Μάλλιος, Εταιρικός αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Applied Materials, ο κ. Roberto Coustas, Διευθύνων Σύμβουλος της DeepSea – startup εταιρεία λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Συνιδρυτής και Διευθυντής Τεχνολογίας της DeepSea, ο κ. Rob Genieser, Διευθύνων εταίρος της ETF Partners – αγγλικός επενδυτικός οργανισμός, ο κ. Charles Lamanna, Εταιρικός αντιπρόεδρος του Low code application platform της Microsoft, κολοσσός της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών και ο κ. Παναγιώτης Καραμπίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor Greece, o οποίος συντόνισε τη συζήτηση.

protothema.gr

Ανοίγουμε τα σύνορα… πολύ προσεκτικά και από τις 15 Ιουνίου υποδεχόμαστε τουρίστες, σε πρώτη φάση, από 29 χώρες. Ανάμεσα σε αυτές και η Κίνα, από την οποία τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε η φονική πορεία του κορονοϊού. Στους πολίτες των συγκεκριμένων χωρών θα γίνονται τεστ κατά την άφιξή τους.

Τα σύνορα ανοίγουν και η Ελλάδα ελπίζει ότι οι τουρίστες που θα νικήσουν τους φόβους τους και θα έρθουν για διακοπές, θα σώσουν (όσο γίνεται) την παρτίδα του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι. Τα σύνορα της Ελλάδας ανοίγουν στις 15 Ιουνίου, αλλά όχι για όλους. Σε πρώτη φάση μόνο για τους πολίτες 29 χωρών που θα φτάνουν με αεροπλάνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (29.05.2020) το υπουργείο Τουρισμού έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, μέσω πτήσεων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες είναι:

Αλβανία
Αυστραλία
Αυστρία
Βόρεια Μακεδονία
Βουλγαρία
Γερμανία
Δανία
Ελβετία
Εσθονία
Ιαπωνία
Ισραήλ
Κίνα
Κροατία
Κύπρος
Λετονία
Λίβανος
Λιθουανία
Μάλτα
Μαυροβούνιο
Νέα Ζηλανδία
Νορβηγία
Νότια Κορέα
Ουγγαρία
Ρουμανία
Σερβία
Σλοβακία
Σλοβενία
Τσεχία
Φινλανδία.

Στους τουρίστες που προέρχονται από τις χώρες αυτές, θα γίνονται τεστ κατά την άφιξή τους.

“Η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων”, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Τουρισμού.

Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.

H λίστα, η  οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στο Μαξίμου ήδη σχεδιάζουν το που θα διαθέσουν τα 32 δισ. ευρώ από την Κομισιόν. “Δεν θα τα σκορπίσουμε ανέμελα” διαμηνύει η κυβέρνηση. Ενθαρρυντικά γι αυτήν τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης.

Μπορεί τυπικά στην κυβέρνηση ν’ αναμένουν το πράσινο φως της Συνόδου Κορυφής για την οριστικοποίηση των αποφάσεων της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο ήδη το πώς θα διατεθούν τα σχεδόν 32,5 δις ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα, σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί αντικείμενο… επεξεργασίας στο Μαξίμου.

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας την ευθύνη που έχουν ο ίδιος και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την αξιοποίηση του πακέτου.

 

Με την ίδια ακριβώς λογική, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι πόροι του πακέτου θα πρέπει να αξιοποιηθούν δίχως περιττή γραφειοκρατία, καθώς κοινή παραδοχή είναι πως το παράδειγμα της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό είναι για την Ελλάδα. Μίλησε, μάλιστα, για «προσεκτικό κεντρικό σχεδιασμό» προς αυτή την κατεύθυνση, υπονοώντας ότι το Μαξίμου θα έχει την υψηλή εποπτεία εκτέλεσης του προγράμματος.

Ταμείο ανάκαμψης

Για τον πρωθυπουργό πάντως έχει ιδιαίτερη αξία πως τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης – όπως έγραψε χθες το newsit.gr – «κουμπώνουν» με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει, αλλά και το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει ν’ ακολουθήσει: πράσινη ανάπτυξη, ενίσχυση του συστήματος υγείας, ψηφιακή διακυβέρνηση, αγροτική πολιτική, κατάρτιση και στήριξη του κόσμου της εργασίας.

Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή LiveNews του Mega, ο Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν διασαφηνιστεί οι προτεραιότητες για την αξιοποίηση των πόρων του πακέτου. Πρακτικά, δηλαδή, να υπάρχει ένα τύποις business plan, με τον υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει πως οι προτεραιότητες εδράζονται σε δύο πυλώνες: σ’ αυτόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και σ’ αυτόν για την ανάκαμψη της χώρας. Ο κ. Σταϊκούρας είπε, επίσης, ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ξεκινήσουν κάποιες από τις εκταμιεύσεις εντός του 2020 κι όχι στις αρχές του 2021, όπως φαίνεται να είναι το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων

Εξαιρετικά σημαντικό είναι πως, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων και όχι μόνο μέσω προγραμμάτων, όπως συμβαίνει με το ΕΣΠΑ.

Ενώ η εισήγηση της Κομισιόν να μην προσμετρώνται στο χρέος οι επιχορηγήσεις – ήτοι τα 22,5 από τα περίπου 32,5 δις ευρώ  – έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία για χώρες που έχουν υψηλό χρέος, όπως είναι η Ελλάδα.

Ενθαρρυντική δημοσκόπηση για την κυβέρνηση
Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά, αν μη τι άλλο, στοιχεία για την πολιτική της κυβέρνησης καταγράφει ακόμη μία δημοσκόπηση: αυτή της Metron Analysis για το Mega. Πέραν του… double score ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, εντυπωσιακή είναι η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ στα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης. Την εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ενίσχυσε ασφαλώς έτι περαιτέρω η επιτυχής αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών λέει «όχι» στις πρόωρες εκλογές – τις οποίες ούτως ή άλλως φαίνεται ότι απομακρύνει οριστικά η προοπτική του πακέτου των 32,5 δις ευρώ.

Μολαταύτα, η αγωνία των πολιτών για την οικονομία είναι εμφανής στην ίδια δημοσκόπηση και δικαιολογεί τις προτεραιότητες που βάζει για το έργο της η κυβέρνηση, η οποία, επίσης, για μία ακόμη φορά αξιολογείται δημοσκοπικά με βαθμό… κάτω από τη βάση στο μεταναστευτικό.

newsit.gr