Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:04: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 09 Μαϊος 2020

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη την επόμενη μέρα κι έχει το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία, αλλά η επόμενη μέρα περνά ασφαλώς μέσα από το σχέδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της επιστροφής στην κανονικότητα.

Έμφαση δίδεται κυρίως στο ζήτημα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και στον τουρισμό, αφού από αύριο επαναλειτουργούν ούτως ή άλλως όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, ήτοι σχεδόν το 70% της αγοράς. Έτσι, μετά την πρώτη εβδομάδα που λειτούργησε περισσότερο ως εβδομάδα προσαρμογής, από αύριο ξεκινά μια κρίσιμη εβδομάδα για τη συνέχεια, καθώς, εκτός από τα καταστήματα που θα βγάλουν περισσότερο κόσμο στο δρόμο και θα πυκνώσουν τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς, στα θρανία θα επιστρέψουν και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Ειδικά για τον τουρισμό, στο Μαξίμου αναμένουν το σχέδιο της Κομισιόν που θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα και κυρίως το τι μέλλει γενέσθαι με τις αεροπορικές συνδέσεις. Ήδη πάντως υπήρξαν τα πρώτα καλά νέα από τη γερμανική Lufthansa, η οποία σύντομα θα ξεκινήσει και πάλι τις πτήσεις από και προς τη Φρανκφούρτη και το ίδιο αναμένεται σύντομα να γίνει με άλλες χώρες (π.χ. Ισραήλ), ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να τονώσει τον εξωτερικό τουρισμό με διμερείς συμφωνίες.

Σχετική συζήτηση έγινε και στην τηλεδιάσκεψη των χωρών που αντιμετώπισαν επιτυχημένα την πανδημία την περασμένη Πέμπτη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε μια πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ αυτών των χωρών και την υιοθέτηση πρωτοκόλλων, ούτως ώστε να δημιουργηθούν «ασφαλείς» διάδρομοι μεταξύ αυτών των χωρών: Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Τσεχία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία και Ελλάδα.

Η Αθήνα προτείνει να γίνονται τεστ στη χώρα αναχώρησης για όσους πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα και να μην ταξιδεύουν όσοι εντοπίζονται θετικοί στον ιό . Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει πληρότητα στα αεροπλάνα, καθώς θα έχει εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχουν ασθενείς ταξιδιώτες, ενώ δεν θα ισχύει και η 14ήμερη καραντίνα για όσους φτάσουν στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας σε σύγκριση με τους άμεσους ανταγωνιστές στη Μεσόγειο (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία) δίνει ένα πλεονέκτημα στην Ελλάδα, το οποίο αποτυπώνεται και στα θετικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου το τελευταίο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, το σενάριο επαναλειτουργίας των καταστημάτων στις 25 Μαΐου αντί την 1η Ιουνίου εξακολουθεί να υφίσταται και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα έως τις 20 του μήνα. Την ερχόμενη Τετάρτη θα κατατεθούν, εξάλλου, προς ψήφιση στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα, οι οποίες θα προβλέπουν ακόμη και το διπλασιασμό του χώρου που διαθέτουν τα καταστήματα σήμερα δίχως επιπλέον τέλη στους δήμους. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης, τότε τα τέλη θα μειώνονται στο μισό. Επίσης, προβλέπεται η έκτακτη πεζοδρόμηση από τους δήμους, ώστε να τοποθετηθούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, αλλά θα τηρηθούν συγκεκριμένοι κανόνες για να κυκλοφορούν οι πεζοί δίχως εμπόδια.

Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωση του ΦΠΑ για τις καφετέριες από το 24% στο 13% και γενικότερα στην εστίαση κάτω του 13%, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και σενάρια που αφορούν πάγωμα του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα ή μείωση του ΦΠΑ και σ’ αυτόν τον κλάδο. Σημειώνεται, τέλος, ότι εξετάζεται η απελευθέρωση της μετάβασης των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό από και προς τα νησιά για την προετοιμασία του ανοίγματος των επιχειρήσεων.

newsit.gr

“Στο Άκτιο-Αμβρακία απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση αναστολής του Υπουργείου και οι νομικοί ακροβατισμοί γίνονται σε σχοινί που έχει σπάσει. Αν δεν το βλέπουν, έχουν σοβαρό πρόβλημα”. Αυτό είναι το σχόλιο του τομεάρχη Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένου για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το Άκτιο – Αμβρακία.

Και μάλλον έχει δίκιο, γιατί προ διμήνου περίπου το Υπουργείο Υποδομών εμφανίζονταν σίγουρο πως το ΣτΕ θα αποφάσιζε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το νέο διαγωνισμό. Όμως το ΣτΕ έδωσε “παράταση ζωής” στο διαγωνισμό που ακύρωσε το Υπουργείο και έθεσε στον κάλαθο των αχρήστων τις νομικές εκτιμήσεις του Υπουργείου.Το πρόβλημα όμως είναι ότι με αυτά και μ’ αυτά το έργο πλέον κινδυνεύει από άποψη χρόνου, καθώς διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια θα υπάρχουν μόνο μέχρι το τέλος του 2023.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού μας θλίβει όλους.
Παρακαταθήκη για όλους, το τεράστιο έργο του στον χώρο της υγείας και η συνέπειά του στις πολιτικές του αντιλήψεις.
Για τον ακαδημαϊκό καθηγητή, τον πολιτικό, τον Υπουργό Δημήτρη Κρεμαστινό μιλά το έργο, η δράση και η διαδρομή του.
Τιμή για εμένα η εμπιστοσύνη και η φιλία του.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ημέρα της Ευρώπης αύριο.
70 χρόνια από τη διακήρυξη Σουμάν, που υπήρξε ο προπομπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όμως αγαπητοί συνάδελφοι, η πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών είναι ακόμη ζητούμενο.

Πολύ πρόσφατη απόδειξη, η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης  της περιόδου 2015-2019.

Πλέον απαγορεύεται, τα ομοσπονδιακά όργανα της Γερμανίας όπως η Μπούντεσμπανκ να μετέχουν σε ανάλογες ενωσιακές πράξεις.

Σήμερα βλέπουμε ότι η Ευρώπη περνάει, στη νομική αποθέσμιση.
Ωστόσο, λύση δεν είναι ο απομονωτισμός.
Καθώς οι λαοί της Ευρώπης συνδεόμαστε με την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας.
Αυτά είναι τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να διεκδικούμε την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Και έρχομαι επί του νομοσχεδίου:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι μια βαθιά ανθρωπιστική πρόκληση.
Και πρέπει να διαχωρίσουμε το προσφυγικό από το μεταναστευτικό, καθότι άλλο πρόσφυγας άλλο μετανάστης.

Η αντιμετώπισή του είναι μια ευαίσθητη υπόθεση για κάθε κοινωνία.
Είναι θέμα διττής σημασίας.
Από τη μία, η ανθρωπιστική διάσταση ο σεβασμός στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του.
Και από την άλλη, ο σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες και την καθημερινότητα των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αποτελεί θέμα μείζονος εθνικής σημασίας.
Απαιτεί υπερκομματική εθνική γραμμή, για να αναδειχθεί πρωτίστως ως ευρωπαϊκό πρόβλημα ώστε να αναζητηθεί και να απαιτηθεί ευρωπαϊκή λύση.
Ας μη ξεχνάμε, ότι τα σύνορά μας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γι’ αυτό και η Frontex πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο και να λειτουργήσει ως προμετωπίδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Δυστυχώς, το παρόν Νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων.
Και εσείς σήμερα κύριοι της Κυβέρνησης, συνεχίζετε στον ίδιο δρόμο, σε θολό τοπίο όπως και η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δηλαδή κάνετε μια απλή διαχείριση.

1ον
Το παρόν Νομοσχέδιο δημιουργεί ουσιαστικά ένα Υπουργείο χωρίς θεσμική μνήμη.
Ένα Υπουργείο που δεν συγκροτείται από δημόσιους λειτουργούς αλλά από μετακλητούς υπαλλήλους. Δηλαδή, οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα είναι καταδικασμένες να ξηλώνονται με την έλευση κάθε νέου Υπουργού. Μια πολιτική απόφαση, που ενισχύει την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, και κυρίως αφαιρεί τη θεσμική μνήμη. Δηλαδή, δημιουργείται ασυνέχεια στο κράτος!

2ον
Το Νομοσχέδιο διαιωνίζει τις αδιαφανείς διαδικασίες.
Απόρρητες συμβάσεις για προμήθειες, κάλυψη θέσεων με αναθέσεις. 

Κύριε Υπουργέ,
Εθνικό συμφέρον και φωτογραφικές διατάξεις για απευθείας ανάθεση δεν πάνε μαζί.

3ον
Το Νομοσχέδιο καθιερώνει την αδιαφάνεια.
Απόρρητα κονδύλια διατίθενται κατά βούληση Υπουργού.

Χωρίς προϋπολογισμούς!
Χωρίς αιτιολόγηση!
Πρακτικές αντίθετες προς το κράτος δικαίου!

4ον
Παγιώνει τις «Μόριες». Αντί να δίνει βιώσιμες λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών, πάμε σε Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νησιών. 
Αναρωτιόμαστε:
Έχετε συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να σηκώσουν αυτό το βάρος;
Έχετε εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους;
Διότι, για παράδειγμα πριν λίγες μέρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στο Μεσολόγγι για το ενδεχόμενο άφιξης, στην πόλη του Μεσολογγίου, πληθυσμού από τις προσφυγικές δομές.
Να σας γνωρίσω, ότι το Μεσολόγγι έχει δύο ξενοδοχεία.
Και σήμερα, το ένα από τα δύο φιλοξενεί προσφυγική δομή.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό που αναλογεί στον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου έχει καλυφθεί.Ωστόσο, γίνεται συζήτηση για να χρησιμοποιηθεί και η δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα, ως προσφυγική δομή.Σας ερωτώ λοιπόν, είναι λογικό να καλυφθούν και οι δύο ξενοδοχειακές μονάδες της Πόλης με τη φιλοξενία προσφύγων;

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το δικαίωμα στο άσυλο ουδείς το αμφισβητεί καθώς συνδέεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είναι απολύτως σεβαστό.
Όμως η Πολιτεία οφείλει να παρέχει βιώσιμες λύσεις που να ευθυγραμμίζονται με την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες.

Κύριε Υπουργέ,
Ανέφερε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ότι από τα 700 εκατ. που θα δοθούν στη χώρα μας, τα μισά θα δοθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για ενοικίαση ακινήτων και οικονομική βοήθεια στους αιτούντες άσυλο. Και τα 280 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση για την κατασκευή 5 νέων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά.
Πείτε μας λοιπόν, ποιο είναι το σχέδιό σας;
Δώστε μας αριθμό θέσεων ανά κατηγορία και αριθμό ροών!
Διότι οι αριθμοί που δίνει σήμερα το ίδιο το Υπουργείο, δημιουργούν ασάφειες!
Διότι, αθροίζοντας τα νούμερα για τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, φαίνεται ότι περισσεύουν 10.000 αλλοδαποί!
Πως το εξηγείτε;
Περιμένω την απάντησή σας!

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Από την ψήφιση του ν. 4636/2019 έως σήμερα, τα γεγονότα στον Έβρο, στα νησιά στις Δομές Φιλοξενίας, απέδειξαν ότι χρειάζεται σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.  

Ωστόσο, τα γεγονότα καταμαρτυρούν ότι δεν υπήρξε Σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών.
Δεν υπήρξε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για το χτίσιμο των νέων κλειστών δομών.
Κι όπως σας λέμε, ότι σωστά λειτουργήσατε στον Έβρο, έτσι και εδώ σας εγκαλούμε για την έως  τώρα ελλειμματικότητά σας στις νησιωτικές δομές.

Δεν διαμορφώθηκε ουσιαστική συνεργασία για τη μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων-μεταναστών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που έπρεπε να είναι η προτεραιότητά σας.

Δεν υπήρξαν ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες για να λειτουργήσει σωστά η Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και να δοθεί τέλος στην παράτυπη μετανάστευση.

Εν κατακλείδι κ. Υπουργέ, και εν μέσω πανδημίας τίθενται ερωτήματα για τους υπερ-πλήρεις καταυλισμούς όπου στοιβάζονται ανθρώπινες ψυχές. Με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς καθαριότητα και χωρίς βασικά είδη προσωπικής υγιεινής.

Τέλος κ. Υπουργέ, καταθέσαμε τροπολογία ώστε οι δημόσιες συμβάσεις και η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης να υπόκεινται στην κείμενη νομοθεσία κι όχι σε παρεκκλίσεις.
Κάντε την αποδεκτή!

Ολοκληρώνοντας αγαπητοί συνάδελφοι, καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο διότι δεν υπάρχει μακρόπνοος και βιώσιμος σχεδιασμός σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα και μάλιστα εν μέσω της εξέλιξης της πανδημίας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Δεν χρειαζόμαστε να προσφύγουμε σε δανεισμό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στην συμφωνία του Eurogroup και τον μηχανισμό στήριξης για να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως θα γίνει ένα πρόγραμμα γέφυρας παίρνοντας το κράτος από τις μηνιαίες δόσεις των δανείων και κόκκινων και πράσινων δανειοληπτών.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες θα είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις μέχρι την υγειονομική κρίση, θα έρθει η πολιτεία π.χ για τρεις μήνες θα τους επιδοτήσει το πολύ υψηλότερο ποσοστό της δόσεως τους. Στην συνέχεια αυτό το ποσό θα γίνει μικρότερο για ίσως ακόμα ένα τρίμηνο και έτσι για 9 μήνες το κράτος θα πάρει ένα μεγάλο βάρος από τις δόσεις που θα πλήρωνε ο πολίτης

Πηγή: ΣΚΑΙ

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής χθες επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, έκανε παρέμβαση και για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μεσολόγγι.

Συγκεκριμένα, πρότεινε, όπως είπε, «στους υπουργούς της κυβέρνησής μας να υπάρξει ασφυκτικότερος έλεγχος στους διεθνείς οργανισμούς και στον ΔΟΜ και να τους συντονίζουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά, γιατί πχ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Μεσολόγγι, οι πολίτες φιλοξενούν εδώ και περίπου δύο χρόνια, 300 πρόσφυγες/μετανάστες στο ένα από τα δύο ξενοδοχεία της πόλης. Προσφάτως, ο ΔΟΜ, προκήρυξε διαγωνισμό στον οποίον μειοδότησε και το δεύτερο ξενοδοχείο της πόλης ( δεν υπάρχει τρίτο ) για να φιλοξενήσει νέους πρόσφυγες/μετανάστες από τα νησιά. Θα πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός, γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η προσπάθειά μας να ανακουφίσουμε τα νησιά δεν μπορεί να αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των πόλεων της υπόλοιπης Ελλάδας, είτε στα ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό, είτε σε ζητήματα δημόσιας υγείας», σημείωσε ο κ. Λιβανός.

Απαντώντας στην κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιαννούλη, που χαρακτήρισε τα ανωτέρω ως «πολικάντικη προσέγγιση» ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε τον ίδιον αλλά και το κόμμα του να ρωτήσουν τους βουλευτές Αιτωλοκαρνανίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τα στελέχη του κόμματός τους στον νομό, να τους πουν ποια είναι η δική τους θέση για το ζήτημα της μετεγκατάστασης και άλλων προσφύγων/μεταναστών στο Μεσολόγγι. «Σέβομαι την άποψή σας αλλά θέλω να δω τι θα σας πουν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα στελέχη του κόμματός σας στον νομό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στη Marfin λίγο πριν τις 9.30 το πρωί αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας τόνισε πως “ τιμούμε και σήμερα τη μνήμη των συμπολιτών μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους. Εκφράζουμε την καταδίκη μας μπροστά στη βία κατά της ανθρώπινης ζωής”.

“Είμαι υποχρεωμένος να καταδικάσω και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη που αποφάσισε 10 χρόνια μετά να ανοίξει το φάκελο, από τους ίδιους ανθρώπους που 10 χρόνια ήταν ανίκανοι να βρουν τους ενόχους. Είμαι υποχρεωμένος να καταδικάσω και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη που λίγους μήνες πριν έδινε εντολή στα υπουργεία να ασκήσουν έφεση εναντίον της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τα θύματα” ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
 
newsit.gr
H τελετή, που γίνεται δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, θα διεξαχθεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά

Στις 12:00 έχει προγραμματιστεί να γίνει η τελετή αποκαλυπτηρίων της πλακέτας προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας της Μαρφίν και πιο συγκεκριμένα της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου (32 ετών-τεσσάρων μηνών έγκυος), του Επαμεινώνδα Τσάκαλη (36 ετών) και της Παρασκευής Ζούλια (35 ετών).

H τελετή, που γίνεται δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, θα διεξαχθεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η τραγωδία της Marfin έγινε στις 5 Μαΐου 2010, όταν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ομάδα αγνώστων πέταξε βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική, τρεις όμως άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα.

Αρνήθηκαν να παραστούν Τσίπρας και Κουτσούμπας

Οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας αρνήθηκαν την πρόσκληση του πρωθυπουργού, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέθεσαν στεφάνι στο σημείο νωρίτερα το πρωί. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, μετέβη στο σημείο όπου δολοφονήθηκαν οι τρεις εργαζόμενοι της Marfin ενώ μία ώρα νωρίτερα θα καταθέσει στεφάνι αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Το μεσημέρι της Παρασκευής ξεχωριστή πορεία από το σημείο της Marfin μέχρι την Πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησε το ΜεΡΑ25, τιμώντας, όπως ανέφερε, την μνήμη όλων των θυμάτων της «δεκαετίας των μνημονίων».

Την Παρασκευή, πάντως, ξέσπασε κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «χυδαιότητα και φαρισαϊσμό». Αφορμή αποτέλεσε η αναίρεση του Δημοσίου στην απόφαση της Δικαιοσύνης για αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων, η οποία, πάντως αναιρέθηκε με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με βάση την ακύρωση της αναίρεσης την οποία αποφάσισε ο Πρωθυπουργός, οι συγγενείς των θυμάτων μπορούν, πλέον, να λάβουν την αποζημίωση των 2,24 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ανοίγει εκ νέου ο φάκελος της Marfin προκειμένου να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας.

Πέτσας: Η κοινωνία προχωρά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας – λίγο μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – με δήλωσή του εξαπέλυσε βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «το 2020 δεν είναι 2010»: «Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τρεις εργαζόμενους και ένα αγέννητο μωρό που δολοφονήθηκαν δέκα χρόνια πριν στο κτήριο της Marfin. Η συμβολική αυτή κίνηση ενότητας αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία. Επιπλέον, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού που έχει γνωστοποιηθεί στους συγγενείς των θυμάτων το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση που είχε ασκηθεί υπηρεσιακά, ώστε να καταβληθούν επιτέλους οι σχετικές αποζημιώσεις. Είναι ανατριχιαστικό και θλιβερό αυτοί που δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους των εργαζομένων να επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό. Το 2020 δεν είναι 2010. Η κοινωνία προχωράει μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Χαρίτσης: Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη τα γεγονότα είναι πεισματάρικα

Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης επανήλθε στο ζήτημα σημειώνοντας ότι «αφού πιάστηκε στα πράσα, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να πάρει πίσω την αίτηση αναίρεσης της δικαστικής απόφασης που έδινε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Μαρφίν».

«Και προκειμένου να ξεγλιστρήσει από τον διασυρμό, επιδίδεται στη μουχλιασμένη τακτική του να επιχειρεί να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, όμως, για τον κ. Μητσοτάκη τα γεγονότα είναι πεισματάρικα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τους εγκληματίες της Μαρφίν και είχε ζητήσει να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξιχνιαστεί πλήρως η υπόθεση. Μήπως ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεχάσει ποιος ήταν τότε ο αρμόδιος υπουργός; Μήπως δεν μπορεί να βρει τρόπο να τον αναζητήσει; Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο από τον κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του, που ακόμη και στη μνήμη των νεκρών της Μαρφίν επιχειρεί να εξαγάγει πολιτική υπεραξία», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ethnos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ