Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:44: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 07 Μαϊος 2020

O Θάνος Μωραΐτης για τη διαμαρτυρία Άδειες Καρέκλες

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει μόνους και αβοήθητους τους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, που τώρα βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή τη χθεσινή, πανελλαδική διαμαρτυρία «Άδειες καρέκλες», η οποία «φανερώνει την απόγνωση και την αγωνία τους για το μέλλον του κλάδου».

«Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, ήδη από τις 5 Απριλίου, προτείναμε μία δέσμη μέτρων ύστερα από διαβούλευση, για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας για τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και άμεσες δράσεις, προς αποφυγή του αδιεξόδου», ενώ «η κυβέρνηση ενήργησε ως απλός παρατηρητής των εξελίξεων, εφαρμόζοντας το δόγμα ‘βλέποντας και κάνοντας’, με καμία διάθεση πρόληψης της οικονομικής καθίζησης κι ενός άκρως επικίνδυνου ντόμινο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως «οι προτάσεις των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών που βρίσκονται ‘υπό εξέταση’, για απόδοση περισσότερων τετραγωνικών σε δημόσιους χώρους για τραπεζοκαθίσματα, είναι απλή ασπιρίνη στον ‘ασθενή’ ». Αυτό, διότι, όπως ανέφερε, «στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καταστημάτων εστίασης, δεν υπάρχουν επιπλέον τετραγωνικά για να διατεθούν και οι επαγγελματίες της εστίασης δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των ήδη σωρευμένων χρεών σε ενοίκια, τέλη τραπεζοκαθισμάτων, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές κι εργοδοτικές εισφορές».

Επεσήμανε πως «τα αιτήματα του κλάδου, όπως η επιδότηση ενοικίου στο 100%, η μείωση ΦΠΑ στο 6%, η μείωση 50% στα δημοτικά τέλη μέχρι το τέλος του 2020, η επιχορήγηση των επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης για την επαναλειτουργία τους και τη στήριξη των θέσεων εργασίας κ.α.» πρέπει «να ικανοποιηθούν άμεσα» και «δίχως άλλες καθυστερήσεις».

Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε ότι, «όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, στα πολυδιαφημισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης για τους μικρομεσαίους, οι επαγγελματίες εστίασης και ψυχαγωγίας, δε θα περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες».

«Τα χρήματα, δυστυχώς, θα πάνε σε αυτούς που έχουν χρήματα κι όχι σ’ αυτούς που έχουν υποχρεώσεις κι αδιέξοδα μπροστά τους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα με καυστικό τρόπο, λέγοντας πως «για εκείνη, ανήκουν και οι επαγγελματίες της εστίασης στην κατηγορία των ‘ζόμπι’ και των ‘μπαταχτσήδων’, όπως χαρακτηριστικά είπε πριν λίγες μέρες Υφυπουργός της».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «τώρα, είναι η ώρα της ευθύνης», με «τη λογική της ‘ανοσίας της αγέλης’ προς όφελος των ισχυρών που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και στην οικονομία» να «είναι μια επιλογή που θα μας ρίξει όλους στα βράχια πολύ σύντομα».

«Η ατομική ευθύνη τελείωσε», δήλωσε ο βουλευτής, «και ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της».

Αναλυτικά η δήλωση του Θάνου Μωραΐτη:

«Η χθεσινή συμβολική, πανελλαδική διαμαρτυρία «Άδειες Καρέκλες» από όλους τους εργαζομένους και εκπροσώπους του χώρου της εστίασης, φανερώνει την απόγνωση και την αγωνία τους για το μέλλον του κλάδου.

Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, ήδη από τις 5 Απριλίου, προτείναμε μία δέσμη μέτρων, ύστερα από διαβούλευση, για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας για τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και άμεσες δράσεις, προς αποφυγή του αδιέξοδου.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ενήργησε ως απλός παρατηρητής των εξελίξεων, εφαρμόζοντας το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας», με καμία διάθεση πρόληψης της οικονομικής καθίζησης κι ενός άκρως επικίνδυνου ντόμινο. Έχει αφήσει μόνους και αβοήθητους τους επαγγελματίες του χώρου από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, οι οποίοι τώρα βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, ενώ οι προτάσεις των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών που βρίσκονται «υπό εξέταση», για απόδοση περισσότερων τετραγωνικών σε δημόσιους χώρους για τραπεζοκαθίσματα, είναι απλή ασπιρίνη στον «ασθενή».

Η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καταστημάτων εστίασης, δεν υπάρχουν επιπλέον τετραγωνικά για να διατεθούν και οι επαγγελματίες της εστίασης δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των ήδη σωρευμένων χρεών σε ενοίκια, τέλη τραπεζοκαθισμάτων, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές κι εργοδοτικές εισφορές.

Τα αιτήματα του κλάδου, όπως: η επιδότηση ενοικίου στο 100%, η μείωση ΦΠΑ στο 6%, η μείωση 50% στα δημοτικά τέλη μέχρι το τέλος του 2020, η επιχορήγηση των επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης για την επαναλειτουργία τους και τη στήριξη των θέσεων εργασίας, η κατάργηση προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2019, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και πολλά άλλα, πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα. Δίχως άλλες καθυστερήσεις.

Όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, στα πολυδιαφημισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης για τους μικρομεσαίους, οι επαγγελματίες εστίασης και ψυχαγωγίας, δε θα περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες. Τα χρήματα, δυστυχώς, θα πάνε σε αυτούς που έχουν χρήματα κι όχι σ’ αυτούς που έχουν υποχρεώσεις κι αδιέξοδα μπροστά τους.

Προφανώς, για την κυβέρνηση ανήκουν και οι επαγγελματίες της εστίασης στην κατηγορία των «ζόμπι» και των «μπαταχτσήδων», όπως χαρακτηριστικά είπε πριν λίγες μέρες Υφυπουργός της.

Τώρα, όμως, είναι η ώρα της ευθύνης.

Η λογική της «ανοσίας της αγέλης» προς όφελος των ισχυρών που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και στην οικονομία, είναι μια επιλογή που θα μας ρίξει όλους στα βράχια πολύ σύντομα.

Η ατομική ευθύνη τελείωσε και ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της.»

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ήρθε η ώρα για το «λογαριασμό»… Και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα… δόντια του. Ήδη με ηχηρό τρόπο αποχώρησε την Τρίτη από τη συζήτηση του «περιβαλλοντοκτόνου» νομοσχεδίου. Ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία μιας και είμαστε ο νομός με μεγαλύτερο ποσοστό από το μέσο όρο σε περιοχές Νatura, ενώ ένας από τους Φορείς Διαχείρισης που καταργείται εδρεύει στο Αιτωλικό, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το θέμα. Μάλιστα, όπως με πληροφορεί ο σμπίρος μου, ήρθαν και σε επαφή με ανθρώπους του Φορέα στο Αιτωλικό, προκειμένου να γίνει μια επαφή μαζί τους, γιατί οι εργαζόμενοι ως γνωστόν διεκδικούν εδώ και χρόνια τη μονιμοποίησή τους, αφού εκπληρώνουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του κράτους και η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αγνόησε τα αιτήματά τους. Οι εργαζόμενοι λοιπόν είναι στην παρούσα φάση το κατάλληλο φόντο για πωλήσει κανείς τη… φιλολαϊκή «πραμάτεια» του. Έλα όμως που κάποιοι δεν δέχθηκαν να γίνουν φονταδόροι, υπενθυμίζοντας στους αγαπητούς συντρόφους, όπως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ επί τεσσεράμισι χρόνια ανταποκρίθηκε στα αιτήματά τους, παρά το γεγονός ότι στο αρμόδιο υπουργείο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετήσει τους συνεργαζόμενους «Οικολόγους».

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Στις 18 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ηπειρωτική χώρα «αν όλα πάνε καλά», όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Επανέλαβε ότι προς το παρόν ισχύει η μετακίνηση μεταξύ νομών μόνο για λόγους τροφοδοσίας, υγείας ή επαγγελματικής απασχόλησης που αποδεικνύεται.

Για τα νησιά εξήγησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το προσεχές διάστημα.

Δεν είναι αντίσταση ή μαγκιά η συγκέντρωση σε πλατείες

Ο κ. Χαρδαλιάς έστειλε και σήμερα αυστηρό μήνυμα κατά των συγκεντρώσεων χωρίς μέτρα προφύλαξης σε πλατείες διαμηνύοντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές.

«Υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου» τόνισε και θύμισε τις εκατόμβες νεκρών που θρήνησαν άλλες χώρες τις οποίες «δεν πρέπει να τις ξεχνάμε».

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι οι συγκέντρωση στις πλατείες δεν είναι ούτε μαγκιά, ούτε αντίσταση και πως όσοι επιμένουν θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους τη ζωή, τη ζωή των φίλων και των δικών τους ανθρώπων.

Τέλος η μπάλα – Πώς θα λειτουργούσουν από Δευτέρα τα σχολεία 

Ενόψει της έναρξης των μαθημάτων στην Γ’ Λυκείου από την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Χαρδαλιάς περιέγραψε τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Θα περιοριστεί ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών και δεν θα μπορούν να συγκεντρώνονται στο προαύλιο πριν ξεκινήσει το μάθημα.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος μαθητών σε κάθε τάξη είναι 15 και σε περίπτωση που τα τμήματα είναι μεγαλύτερα θα χωρίζονται σε υποτμήματα και η εκπαίδευση θα γίνεται εκ περιτροπής. Εφόσον πλεονάζουν οι αίθουσες, η διδασκαλία σε υποτμήματα θα είναι καθημερινή.

Εφόσον οι αίθουσες είναι μικρές για να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών, τότε τα τμήματα θα χωρίζονται ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών.

Πώς θα γίνεται το διάλειμμα – Τέλος η μπάλα

Στα διαλείμματα η έξοδος των μαθητών από τις αίθουσες θα είναι σταδιακή και θα γίνεται με σειρά. Θα οριστούν διαφορετικοί χώροι για την κάθε τάξη και οι αίθουσες θα αερίζονται. Επίσης απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο και βόλεϊ.

Μέτρα αποσυμφόρησης, θα εφαρμοστούν και στις αίθουσες των εκπαιδευτικών.

Πηγή: skai.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επίκληση στην υπευθυνότητα των πολιτών κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την περαιτέρω διαχείριση της πανδημίας.

Η επίκληση αυτή έρχεται στον απόηχο των εικόνων συνωστισμού που καταγράφηκε σε πολλές πλατείες τόσο της Αθήνας όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις -όπως στην Αγία Παρασκευή- χρειάστηκε επέμβαση της Αστυνομίας.

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολίτες για το πώς προσαρμόζονται οι ίδιοι αλλά και η επιχειρηματική δραστηριότητα στις νέες συνθήκες. Η Ελλάδα έχει καλά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας επειδή οι πολίτες έχουν δείξει υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ας συνεχίσουμε έτσι!».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ανάρτηση συνοδεύει βίντεο από τη σημερινή επίσκεψή του στο Παγκράτι.

mitsotakis 7 5 2020

newsit.gr

«Το νομοσχέδιο για την Παιδεία ως μέσο υλοποίησης των στόχων της Agenda 21/30 και των επιταγών της παγκόσμιας διακυβέρνησης»

To ασαφές και γενικό, ως προς τους όρους των διατάξεων, νομοσχέδιο που τέθηκε στη διαβούλευση (ως τις 6 Μαΐου) και προβλέπεται -παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ακόμα και σε καθεστώς καραντίνας, από την ΟΛΜΕ και πολλές τοπικές ΕΛΜΕ- να ψηφιστεί αμέσως μετά με το άνοιγμα της Βουλής, δεν είναι μόνο αντιεκπαιδευτικό, όπως έχει χαρακτηριστεί. Αποτελεί κυρίως μια «βιοπολιτική» στρατηγική διαμόρφωσης της «πειθαρχικής κοινωνίας» (κατά τη θεωρία του Φουκώ). Χωρίς να ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο των σπουδών, το διδακτικό προσωπικό και τα μύρια όσα προβλήματα των σχολείων, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας, πίσω από ωραία λόγια προωθεί την καθυπόταξη στο σύστημα.

Το παγκόσμιας εμβέλειας σύστημα υπερεθνικής εξουσίας στηρίζεται στην κυβερνησιμότητα και στη διακυβέρνηση για να επιβάλει τον κοινωνικό έλεγχο. Στη συγκρότηση και στην εφαρμογή του δεν συμμετέχουν ενεργά με δημοκρατικές διαδικασίες οι λαοί, ούτε κι ενδιαφέρει η γνώμη τους. Συγκροτείται προς όφελος, όχι του Ανθρώπου, αλλά της οικονομίας και αυτών που την ελέγχουν. Στη συγκρότηση και εφαρμογή αυτού του συστήματος είναι σημαντικός ο ρόλος της εκπαίδευσης, η οποία οργανώνεται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι εφικτή η δημιουργία «νεόδουλων», που μέσα από τις ικανότητες που αναπτύσσουν είναι αποδοτικοί στη δουλειά που τους ανατίθεται.

Για την προώθηση των στόχων της παγκόσμιας διακυβέρνησης και της κυβερνησιμότητας, είναι θεμελιώδης η τροποποίηση του περιεχόμενου της εκπαίδευσης, καθώς αποτελεί βασικό πεδίο εφαρμογής και μηχανισμό εδραίωσης του συστήματος εξουσίας. Το νομοσχέδιο  διαμορφώθηκε σε αυτό το πνεύμα και υλοποιεί βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Agenda 21, με στόχο τη «βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη».

Στην τοποθέτηση του Τομέα Παιδείας του ΕΠΑΜ αναδεικνύεται, αναλυτικά και τεκμηριωμένα, ο τρόπος με τον οποίο το νομοσχέδιο εφαρμόζει τις επιταγές της Agenda 21 και της παγκόσμιας διακυβέρνησης, μέσα από τη θεματοποίηση βασικών παραμέτρων του νομοσχεδίου στους εξής άξονες της παγκοσμιοποίησης: 1. Διακυβέρνηση, δηλαδή η υποταγή του εθνικού (είτε εξισωμένο με το τοπικό, είτε υποβαθμισμένο και διαιρεμένο σε τοπικές υποενότητες) στο παγκόσμιο, 2) κυριαρχική εξουσία, 3) Πειθαρχία, 4) Ικανότητα, 5) Βιώσιμη ανάπτυξη.

Η λογική του νομοσχεδίου απέχει μακράν, είναι στο αντίθετο άκρο, από αυτή της δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλους, που η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει και να προωθεί παρέχοντας όλα τα απαραίτητα μέσα και το δυναμικό για την αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων. Σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές γίνονται αντιληπτοί ως ανταγωνιστικές μονάδες στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί εκ βάθρων τόσο το περιεχόμενο όσο και τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης και τα προσαρμόζει στα επιβαλλόμενα μοντέλα διακυβέρνησης συμβάλλοντας στην κανονικοποίηση και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της κοινωνίας. Όπως γίνεται φανερό, με το πολυνομοσχέδιο η εκπαίδευση εργαλειοποιείται με δύο τρόπους:

  • Από τη μια, ως πειθαρχική κοινωνική στρατηγική συμβάλλει στη συγκρότηση και την επιβολή της επιθυμητής κοινωνικής τάξης, που στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης αφορά τον έλεγχο, την κυβερνησιμότητα του πληθυσμού μέσω της πειθαρχικής κοινωνίας, δηλαδή την κανονικοποίηση συλλογικών οντοτήτων. Ιδανική προοπτική για ένα καθεστώς κατοχής!
  • Από την άλλη, προσαρμόζεται στις ανάγκες των Παγκόσμιων Αγορών. Η λογική ταύτισης της εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις των παγκόσμιων Αγορών, που ενδιαφέρονται είτε για τους «άριστους», είτε για φτηνό εργατικό δυναμικό, ουσιαστικά απαιτεί μια εργατική δύναμη ανίκανη να προβάλει διεκδικήσεις, πλήρως ελεγχόμενη, πειθήνια και συμμορφούμενη στις απαιτήσεις της πειθαρχικής κοινωνίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Αυτή την πολιτική υπηρετεί και το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Τo νομοσχέδιο, ακολουθώντας την «Ανοιχτή Μέθοδο Συντονισμού», την προηγμένη μορφή φιλελεύθερης διακυβέρνησης, ενώ δίνει την εντύπωση ότι προσφέρει νέες δυνατότητες στα υποκείμενα (αναβάθμιση της παιδείας), στην ουσία τα εντάσσει στο πειθαρχημένο καθεστώς, όπως αυτό οριοθετείται από τους στόχους της Agenda 21/30. Η όποια εντύπωση, ότι ενδεχομένως κάποια από τα προβλεπόμενα μέτρα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση μιας υγιούς εκπαίδευσης, αποτελεί μια ψευδαίσθηση, καθώς το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται αντιστρέφει τη χρησιμότητα και συμβολή τους υπέρ της ελεγχόμενης υποδούλωσης του Ανθρώπου, στον βωμό του ανταγωνισμού και της ιδιωτικοποίησης του κέρδους. Για να είναι ορθό το αποτέλεσμα μιας εξίσωσης θα πρέπει όλες οι παράμετροι της εξίσωσης να είναι αληθείς και έγκυρες.

Αντιπροτάσεις - θέσεις - διέξοδος

Ως Τομέας Παιδείας του ΕΠΑΜ, έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει τις θέσεις μας, ότι στόχος μας είναι η αναθέσμιση της Παιδείας, στο πλαίσιο ενός κράτους ανεξάρτητου από τις επιταγές των Αγορών και της παγκοσμιοποίησης, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας – ανεξαρτησίας και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Συνεπώς αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση της ανθρωπιστικής παιδείας, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην υποβάθμιση του έργου και του ρόλου του εκπαιδευτικού και στον εγκλωβισμό των μαθητών σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους προετοιμάζει για δούλους των Αγορών.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Απόσυρση των ιδιωτών, των χορηγών, της επιχειρηματικότητας, του ΟΟΣΑ και της εργαλειοθήκης του από το Δημόσιο σχολείο. Γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό, για κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές και ανάγκες των σχολείων.
  • Στελέχωση όλων των σχολείων με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και τη σύσταση των κατάλληλων υποστηρικτικών δομών σε όλες τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς και διορισμό όλων των αναπληρωτών.
  • Κατάργηση των συνεχών και υποχρεωτικών μετακινήσεων των εκπαιδευτικών.
  • Ανατροπή του πλαισίου αξιολόγησης. Κατάργηση κάθε μορφής αξιολόγησης που αποσκοπεί σε απολύσεις. Προώθηση των πρακτικών κι ενίσχυση των δομών και των επιμορφωτικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην ποιοτική βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. Επαναθέσπιση των εκπαιδευτικών αδειών για επιμορφώσεις. Στήριξη του καθηγητή στο επιστημονικό και παιδαγωγικό πεδίο.
  • Μισθό αξιοπρεπή για ζωή αξιοβίωτη, αποκατάσταση όλων των απωλειών του εισοδήματος. Ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων.
  • Δημόσια Δωρεάν παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις.

Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή του προσανατολισμού της Παιδείας: από την στόχευση στην «ικανότητα» για την προαγωγή της «βιώσιμης ανάπτυξης» που στηρίζεται στην υποδούλωση και τον έλεγχο του Ανθρώπου, στην ολόπλευρη καλλιέργεια ισορροπημένων υγιών προσωπικοτήτων πνευματικά, συναισθηματικά, ηθικά και κοινωνικά. Στη συγκρότηση, δηλ. ελεύθερων Ανθρώπων. Ανθρώπων που είναι σε θέση να επιλέξουν το μέλλον τους, να επιλέξουν να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες και ικανότητες που ταιριάζουν στην προσωπικότητά τους, να συμβάλλουν δημιουργικά στην αντιμετώπιση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου, να υπηρετήσουν ανιδιοτελώς την Ανθρωπότητα και όχι τη βιώσιμη ανάπτυξη ιδιωτικών οργανισμών που στοχεύουν στην αύξηση του κέρδους, στηριζόμενοι στη μέγιστη αποδοτικότητα δουλικών ανθρωποειδών με το χαμηλότερο κόστος. Στόχος της Παιδείας δεν μπορεί να είναι η εργαλειοποίηση του ανθρώπου και η υποταγή του στις επιταγές της παγκόσμιας διακυβέρνησης, αλλά η πνευματική και ηθική ανύψωσή του, η συγκρότηση ελεύθερων Ανθρώπων. Η μόνη υποχρέωση της Πολιτείας είναι η παροχή των κατάλληλων υποδομών για την επίτευξη αυτού και μόνο του στόχου.

Η αντίσταση σε αυτό το νομοσχέδιο σημαίνει και αντίσταση στις πολιτικές που το επιβάλλουν. Για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, για μια Παιδεία Ελεύθερων Ανθρώπων!

Είναι Επιλογή μας!

Αθήνα, 7 Μαΐου 2020

Ο Τομέας Παιδείας του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Γιώργος Τράγκας τοποθετήθηκε στην εκπομπή του για τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στον Σωτήρη Τσιόδρα και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία στοχεύει να κάνει τους πολίτες να αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα την οικονομική τους καταστροφή.

«Διακεκριμένοι καθηγητές, εξέχοντα μέλη της επιστημονικής κοινότητας στρέφονται πλέον εναντίον του κου Τσιόδρα και τον κατηγορούν ότι «επινόησε» θανάτους λόγω covid-19, για να πάρει η κυβέρνηση αυτά τα μέτρα που προκάλεσαν «ολοκαύτωμα» στην ελληνική οικονομία.

Καθηγητές της φαρμακολογίας, της επιδημιολογίας και της ιατρικής καταγγέλλουν ευθέως τον καθηγητή Τσιόδρα, ότι «κατέγραφε» και ανακοίνωνε ως  θανάτους από κορωνοϊό, ακόμα και ανθρώπους που πέθαναν από άσχετες αιτίες, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες.

Ο καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου κλινικής φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κος Δημήτρης Κούβελας, κατήγγειλε τον κο Τσιόδρα, ότι δίνει ψευδή εικόνα θνητότητας του κορωνοϊού, προκειμένου να δικαιολογήσει τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όπως όλοι αντιλαμβάνεστε, είναι επιβεβλημένο πλέον, να εξηγήσει ο πρωθυπουργός ή οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, αν πήραν μόνοι τους τα μέτρα που οδήγησαν σε πλήρη απορρύθμιση της αγοράς και αποτέφρωση της οικονομίας ή τα εισηγήθηκαν και επέβαλαν ο Τσιόδρας και η ομάδα των λοιμωξιολόγων.

Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν διευκρινίσεις της κυβέρνησης, για το αν η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας την οδήγησε μονοδρομικά και την εγκλώβισε σε αυτά τα μέτρα ή της έδωσε εναλλακτικά σενάρια- λύσεις και ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε το χειρότερο, όπως αποδείχθηκε, δηλαδή το lockdown.

Ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας κατηγορεί ευθέως τον κο Τσιόδρα, ότι ουσιαστικά καλύπτει την κυβέρνηση, προκειμένου να αποσείσει τις εγκληματικές ευθύνες του κου Μητσοτάκη για τη βαθύτατη ύφεση στην οποία εισήλθε η ελληνική κοινωνία.

Ο  καθηγητής κος Κούβελας, ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι ο κος Τσιόδρας, όπως κάθε επιστήμονας, θα έπρεπε να ακολουθήσει την κανονική επιστημονική μέθοδο και να μην ακολουθεί μία «επινόηση».
« Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό» είπε ο κος Κούβελας, γιατί «υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που πέθαναν και χαρακτηρίστηκαν από covid-19».

Ουσιαστικά, επισήμανε ο κος Κούβελας «ο κος Τσιόδρας δίνει μία ψευδή εικόνα της θνητότητας, κάτι που πολλοί προσπάθησαν να το κάνουν από την αρχή, για να δικαιολογήσουν τα σκληρά μέτρα».

Ο ΕΟΔΥ, είπε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έχει ανακοινώσει και τους θανάτους από κοινή εποχική γρίπη και θα δείτε – όπως είπε -ότι είναι πάνω από 100, δηλαδή σε τάξη μεγέθους δεν διαφέρει το ένα από το άλλο.

Άρα, «πώς δικαιολογεί κάποιος αυτά τα σκληρά μέτρα με την αναγκαία οικονομική επίπτωση», σημείωσε ο καθηγητής. Και πρόσθεσε, πως ο ίδιος δεν είναι κατά των σκληρών μέτρων αλλά «όπου χρειάζεται, είπε, θα έπαιρνα σκληρά μέτρα, αλλά όχι για τόσο μεγάλο διάστημα».

Ένα από τα φωτεινότερα μυαλά του κόσμου, ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης του πανεπιστημίου  Στάντφορντ δέχθηκε αμφισβήτηση από τα κυβερνητικά και δημοσιογραφικά εξαπτέρυγα.

Όπως είπε ο καθηγητής Κούβελας, «πρόκειται για Αϊνστάιν της επιδημιολογίας που θα έπρεπε να σέβεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ανέφερε μάλιστα ότι ο Ιωαννίδης είχε γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πάντα του συμπεριφέρονταν έτσι, γιατί είχε κάποιες θέσεις που φαίνονταν ακραίες, αλλά δεν είναι.

Ο κος Κούβελας τόνισε, ότι «εκατομμύρια Έλληνες έχουν καταστραφεί οικονομικά, χωρίς να ξέρουμε πραγματικά πόσοι πέθαναν από κορωνοϊό».

Επίσης, η διακεκριμένη καθηγήτρια επιδημιολογίας κα Αθηνά Λινού, με πολύ κομψό τρόπο ανέφερε χθες, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM, πώς γίνεται η σύνταξη ενός πιστοποιητικού θανάτου. Έχω την αίσθηση, ότι η ευφυέστατη κα Λινού, διασκέδασε και κέντησε όλα αυτά τα εκπληκτικά που συμβαίνουν την εποχή του κορωνοϊού.

Είπε μεταξύ άλλων ότι: « κάποιος που πεθαίνει από ανακοπή της καρδιάς, στο πιστοποιητικό θανάτου κανονικά, πρέπει να γράφεται ότι έπασχε από μακροχρόνια καρδιαγγειακή πάθηση».

Δηλαδή δεν μπορεί ένας άνθρωπος να έχει χρόνια καρκίνο ή καρδιοπάθεια και να τον χρεώνουν στον covid-19, τον οποίο μπορεί να κόλλησε μέσα στο νοσοκομείο. Π.χ. χθες 11 από τα κρούσματα ήταν μέσα σε στρατιωτική δομή. Δηλαδή γεννήθηκαν και διαδόθηκαν μέσα σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Εκατομμύρια Έλληνες οδηγούνται κάτω από τα όρια της φτώχειας, σε απόλυτη ένδεια, σε πείνα.

Η εφαρμογή του lockdown από τον κο Μητσοτάκη οδήγησε την ελληνική αγορά, το σύνολο της οικονομίας σε πλήρη απορρύθμιση.

Το «καυτό» ερώτημα είναι, επαναλαμβάνω μονότονα, αν η απόφαση του κου Μητσοτάκη ήταν ένα κορυφαίο πολιτικό και ιστορικό λάθος ή μία ενσυνείδητη ενέργεια που έχει να κάνει με την άκρατη νεοφιλελεύθερη αντίληψή του και τα συμφέροντα των φίλων του.

Ουδείς πιστεύει, ότι ο κος Μητσοτάκης προέκρινε την προστασία ενός άγνωστου αριθμού ανθρωπίνων ζωών από τον covid-19, έναντι της βέβαιης εθνικής καταστροφής με απώλειες χιλιάδων ανθρώπων από πλημμελή σίτιση, μολυσματικές ασθένειες και μείωση του βιοτικού επιπέδου.

Οι περισσότεροι πλέον εκτιμούν,  ότι ο κος Μητσοτάκης, απόφοιτος του Χάρβαρντ, επέλεξε την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς και τα αστυνομικά μέτρα, που οδηγούν στον περιορισμό της δημοκρατικής λειτουργίας και των ανθρωπίνων ελευθεριών, με το πλαστό επιχείρημα της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επέλεξε τα χειρότερα μέτρα για την ελληνική κοινωνία, προκειμένου να εμφανιστεί ως ένας ευαίσθητος πολιτικός, προστάτης της ανθρώπινης ζωής, ενώ στην πραγματικότητα προτίμησε να δημιουργηθεί ένα οικονομικό τοπίο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να ασκήσει ευκολότερα πολιτικό και οικονομικό έλεγχο.

Το επιχείρημα ότι και οι γειτονικές χώρες πήραν αυστηρά μέτρα, δεν απαλλάσσει τις ευθύνες του πρωθυπουργού για το lockdown.

Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι παρασύρθηκε από τις εισηγήσεις των καθηγητών Τσιόδρα, Σύψα και άλλων. Ήξερε που θα οδηγήσουν αυτά τα μέτρα. Γνώριζε ότι σε παρόμοιες γρίπες του πρόσφατου παρελθόντος, ουδέποτε λήφθηκαν οριζόντια μέτρα καύσης της ελληνικής οικονομίας.

Η όλη συμπεριφορά της κυβέρνησης, με τη χρηματοδότηση ημετέρων, τηλεοπτικών καναλιών και επιχειρηματιών που κάνουν μπίζνες με μάσκες, φάρμακα και την αγωνία ενός ολόκληρου λαού, αποδεικνύει πολιτική, κομματική και οικονομική ιδιοτέλεια.

Τεράστια ποσά κινήθηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, σε διάφορα ημέτερα χέρια, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη πλύση εγκεφάλου.

Δηλαδή, υπήρξε ένα σοκ προς όλους τους πολίτες, προκειμένου να κλειστούν στα σπίτια τους. Να πειθαρχήσουν και να αποδεχθούν ότι χάνουν τις δουλειές τους, τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους, λόγω κορωνοϊού.

Δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε και προσπαθεί να περάσει το μήνυμα, ότι «αφού σώθηκες από τον covid-19, μπορείς να ζήσεις με λιγότερα – με πολύ λιγότερα- και να είσαι ευτυχισμένος!».

Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν,  ακόμη και με τούρκικα σήριαλ γυρισμένα σε νοσοκομεία, είναι «ζήσε και μη σκέφτεσαι πόσα έχασες ή θα χάσεις, αφού είσαι ζωντανός».

Η κυβερνητική πλύση εγκεφάλου σου λέει: Προέχει η ζωή, έστω και χωρίς ποιότητα. Κράτα αποστάσεις από τον διπλανό σου. Δούλευε από το σπίτι σου. Μην επικοινωνείς από κοντά, γιατί θα μολυνθείς. Μην συμμετέχεις σε εκδηλώσεις. Κινδυνεύεις να αρρωστήσεις αν πάρεις μέρος σε διαδηλώσεις.

Μην εναντιώνεσαι στα μέτρα που σου προστάζει η κυβέρνηση. Μην κάνεις όνειρα για διακοπές. Αρκέσου σε αυτά που έμειναν.

Ο Κυριάκος σε φροντίζει. Ο Τσιόδρας λέει αλήθειες. Ο Χαρδαλιάς φροντίζει να μην αρρωστήσεις. Απαγορεύεται να συγκεντρώνονται νέοι άνθρωποι. Δεν έχει σημασία, αν ο ιός στοχεύει την τρίτη ηλικία.

Οι νέοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν πάρτι, να ανταλλάσσουν απόψεις, γιατί ξαφνικά … μπορεί να κάνουν διαδηλώσεις!

Εμείς θα σας πούμε, πότε μπορείτε να πάτε στη θάλασσα. Εμείς θα σας πούμε, πότε θα γλεντάτε, πόσο θα γλεντάτε και πόσοι μπορείτε να γλεντήσετε.

Κουβέντα για τους λοιμωξιολόγους και τις σχέσεις τους με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες των εμβολίων και των αντιιικών. Ούτε ένα σχόλιο, για το γεγονός ότι μιλάμε όλη την ημέρα για τον covid-19, σε μία χώρα που ο κορωνοϊός στατιστικά είναι ανύπαρκτος.

Έκαναν ένα τεστ σε 1200 και δεν βγήκε ούτε ένα θετικό. Από το πρωί μέχρι το βράδυ καίγονται λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, στα φιλικά τηλεοπτικά δίκτυα,  για να καταλάβουμε καλύτερα ότι πρέπει να μείνουμε ασφαλείς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα καθοδηγούμενα και καλοπληρωμένα κανάλια πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν έχουν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Δεν έχουν το ένστικτο της επιβίωσης. Αυτό, πρέπει να το λέει καθημερινά, το «τρίο» στις 6 το απόγευμα και οι δημοσιογράφοι που από τα χαράματα μέχρι το βράδυ μιλάνε για μάσκες και για παραβάτες του covid-19.

Ελάχιστοι ψιθυρίζουν για την ελληνική οικονομία που καταστράφηκε. Μετρημένοι στα δάχτυλα μιλάνε για το πώς θα ζήσουν εκατομμύρια Έλληνες εργαζόμενοι.

Το 50% των ξενοδοχείων θα παραμείνουν κλειστά. Μία εταιρία – κόσμημα για την Ελλάδα, η AEGEAN περιμένει να ακούσει τα μέτρα της κυβέρνησης και πότε θα αρχίσουν πάλι οι πτήσεις.

Οι μισοί Έλληνες ξενοδόχοι είναι αποφασισμένοι να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, γιατί αυτό είναι ασύμφορο οικονομικά. Υπάρχει ενδεχόμενο το 65% των ξενοδοχείων της χώρας, να βγουν στο σφυρί.

Χιλιάδες Έλληνες που δούλευαν με την AIRBNB και νοίκιαζαν τα σπίτια τους για να μπορέσουν να ζήσουν, φέτος δεν θα έχουν κανένα έσοδο.

H κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας στην προθήκη της τον κο Τσιόδρα και τον κο Χαρδαλιά, ως αρχαγγέλους – προστάτες της υγείας του λαού, λέει καθημερινά ψέματα.

Και διαψεύδεται από την ίδια την Κομισιόν. Όπως διαβάζω, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών όσο αναφορά το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα. Οι ευρωπαίοι εκτιμούν ότι θα φτάσει στο 9,7%. Θα αγγίζει δηλαδή το 10%. Για το 2021, οι ευρωπαίοι προβλέπουν ανάκαμψη αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο.

Όπως λένε οι Βρυξέλλες, η ελληνική οικονομία θα πληγωθεί καίρια, λόγω της μεγάλης σημασίας του τουρισμού στο ΑΕΠ αλλά και της πληθώρας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες.

Ειδικά όσον αφορά στον τουρισμό, το γεγονός ότι το 70% των εισπράξεων σημειώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, παίζει καταλυτικό ρόλο στο μέγεθος των επιπτώσεων και των οικονομικών βλαβών.

Σκεφτείτε ότι πριν από την πανδημία – εδώ στην πατρίδα μας – 47,8% των νοικοκυριών δεν μπορούσε να καλύψει έκτακτες ανάγκες. Τώρα, τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. Το ποσοστό των οικογενειών που θα αδυνατούν να ζήσουν, θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πώς σκοπεύει να τους βοηθήσει;

Με τις ασπιρίνες και τα αντίδωρα που μοιράζει αυτή την εποχή;

Με το ανύπαρκτο λίπος που διαθέτει η οικονομία μας;

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε – σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό – είναι αντιφατικά και ανεφάρμοστα.

Χιλιάδες εστιάτορες, ιδιοκτήτες ταβερνών και καφέ, ζουν και πεθαίνουν κάθε μέρα, ακούγοντας ότι πρέπει να αναμένουν, πότε ο Τσιόδρας και οι χορτάτοι και πολύ-χορηγούμενοι Καθηγητές θα αποφασίσουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Υπάρχει μία βουβή οργή σε όλη τη χώρα, που διογκώνεται μέρα με την ημέρα.

Σε όλη την Υφήλιο υπάρχει ένα κίνημα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που στρέφονται εναντίον των περιοριστικών μέτρων και ζητάνε πίσω τις δουλειές τους.

Η πείνα, η ανάγκη για επιβίωση, προηγείται των διαφόρων επιστημονικών απόψεων, που σε τελική ανάλυση προκαλούν ίλιγγο στα εκατομμύρια των απλών πολιτών.

Υγεία χωρίς ψωμί στο σπίτι δεν υπάρχει.

Υγεία με άδειο το ψυγείο δεν υπάρχει.

Υγεία χωρίς ελευθερίες δεν υπάρχει.

Είναι άρρωστοι όσοι πιστεύουν ότι θα τοποθετήσουν μία λευκή μάσκα όχι στο πρόσωπο αλλά στο μυαλό κάθε πολίτη, για να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του.

Ήδη, η καραντίνα, η πλύση εγκεφάλου, η θέα Τσιόδρα – Χαρδαλιά – Κοντοζαμάνη, η κλεισούρα και το σοκ αβεβαιότητας και ανασφάλειας, προκάλεσαν έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας, οι κλήσεις για περιστατικά βίας, τον Απρίλιο, έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις, τον Μάρτιο, ήταν 325. Εξίσου ανησυχητική είναι η αύξηση των τηλεφωνημάτων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τον Απρίλιο, με 648 αναφορές. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το μήνα της «καραντίνας» σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάρτιο, που καταγράφηκαν ΜΟΝΟ  166 κλήσεις για παρόμοια περιστατικά.

Τα μέτρα του κου Τσιόδρα και της περίφημης επιτροπής δημόσιας υγείας, έφεραν χιλιάδες ψυχικές ασθένειες. Επιθετική συμπεριφορά και διαζύγια».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
γράφει ο Νίκος Ιγγλέσης
 

Η πανδημία του κορωνοϊού και κυρίως ο τρόπος διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των χωρών, ιδιαίτερα εκείνων που επλήγησαν περισσότερο απ’ αυτήν, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μιας άλλης.

Όταν λήξει η υγειονομική κρίση (προβλέπεται και δεύτερο κύμα πιθανότερα το φθινόπωρο) δε θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη «κανονικότητα», όπως ελπίζουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης αλλά, σε μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η μεγάλη κοινωνική ρευστότητα και οι πολιτικές ανατροπές. Θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου αυτή η κατάσταση να καταλήξει σε μία νέα «κανονικότητα».

Η παγκοσμιοποίηση – ελεύθερη (ανεξέλεγκτη) διακίνηση κεφαλαίων, αγαθών και ανθρώπων (μετανάστες) – που αποτελεί το ανώτατο, μέχρι σήμερα, στάδιο του καπιταλιστικού συστήματος βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση. Δεν αμφισβητείται μόνο η ικανότητά της να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση, όπως η πανδημία.

Δεν αμφισβητείται μόνο η δυνατότητά της να αποτρέψει τη βαθιά οικονομική ύφεση και να προστατεύσει τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας. Αμφισβητείται η κοσμοθεωρία της, οι ιδεολογικοί πυλώνες της, οι πολιτικές πρακτικές της.

Τα κράτη – έθνη επανακτούν τον κεφαλαιώδη ρόλο τους, τα κρατικά σύνορα την καθοριστική σημασία τους, οι εθνοκεντρικές πολιτικές αναδεικνύονται οι μόνες αποτελεσματικές.

Η επονομαζόμενη «Παγκόσμια Διακυβέρνηση» αποδείχτηκε λίγη και ανίκανη για οποιαδήποτε ουσιαστική παρέμβαση. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι διεθνικές τράπεζες, τα hedge funds και όλο το χρηματιστηριακό σύστημα αγωνίζονται να περισώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους που εξανεμίζονται στις διάφορες «αγορές». Όλοι αυτοί ελπίζουν και θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε ο κόσμος να επανέλθει στην παλιά «κανονικότητα».

Η παγκοσμιοποίηση δεν έχει ακόμη ηττηθεί. Οι πολιτικές δυνάμεις που την εκφράζουν εξακολουθούν να ελέγχουν τις περισσότερες κυβερνήσεις. Οι όποιες διαφοροποιήσεις και προσαρμογές είναι προσωρινές αλλά απαραίτητες για την επιβίωσή τους μέσα στη θύελλα που έχει ενσκήψει. Φοβούνται αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «λαϊκισμό» δηλαδή, την αντι-παγκοσμιοποίηση, περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Στις ΗΠΑ οι υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας (θάνατοι – ανεργία) χρησιμοποιούνται, ως το ύστατο όπλο, προκειμένου να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι, μέχρι τώρα, οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι σημαντικά λιγότεροι στην Αμερική απ’ ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης).

Σ’ όλον τον κόσμο, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, τα μέσα προπαγάνδας της παγκοσμιοποίησης επιτίθενται και λοιδορούν καθημερινά τον Ντ. Τραμπ και τον Μπόρις Τζόνσον αλλά όχι τον Τζ. Κόντε της Ιταλίας, τον Π. Σάντσεθ της Ισπανίας ή τον Ε. Μακρόν της Γαλλίας.

Η Ελλάδα αποτελεί μια μικρογραφία του, υπό γερμανική ηγεμονία, ευρωπαϊκού υποσυνόλου της παγκοσμιοποίησης. Η δεδομένη κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει, σύμφωνα με επιλεκτικές δημοσκοπήσεις, την αποδοχή της πλειοψηφίας των πολιτών για τους πρόσφατους χειρισμούς της. Ανέκαθεν, στην ιστορική διαδρομή, όταν εμφανιζόταν μια μεγάλη απειλή η κοινωνία συσπειρωνόταν γύρω από την υπάρχουσα ηγεσία, γιατί δεν υπήρχε ο χρόνος να αναζητήσει άλλη.

Όλα τα υπόλοιπα πεπραγμένα της κυβέρνησης έχουν ξεχαστεί από τους προπαγανδιστές και τους δημοσκόπους. Η κυβίστηση (κοινώς κωλοτούμπα) στη Συμφωνία των Πρεσπών, οι καθημερινές – εξευτελιστικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, η τουρκο-λιβυκή συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, η εγκατάλειψη της αδύναμης Κύπρου στις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας που τρυπάει κατά το δοκούν την κυπριακή ΑΟΖ, η καταστολή των ΜΑΤ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για να δοθεί χώρος για τις δομές των λαθρομεταναστών, η παραίτηση, χωρίς δεύτερη κουβέντα, από την απαίτηση για την έκδοση ευρωομολόγων, η απεμπόληση του αιτήματος για τις γερμανικές επανορθώσεις κ.α.

Από την αρχή ο καλοδουλεμένος, από την εποχή των μνημονίων, μηχανισμός προπαγάνδας καλλιέργησε τον άλογο φόβο, την υστερία και επιχείρησε να εμφυσήσει στην κοινωνία μια αίσθηση πολεμικής εγρήγορσης. Ασφαλώς και μέτρα έπρεπε να ληφθούν και ενημέρωση των πολιτών έπρεπε να γίνει για τον κίνδυνο της πανδημίας.

Αλλά τα μέτρα δεν έπρεπε να διαλύσουν την κοινωνία και την οικονομία καθώς και να υποδουλώσουν τις επόμενες γενεές με ακόμη μεγαλύτερο χρέος. Το lockdown έπρεπε να συνοδεύεται και με άλλες ενέργειες.

Ένας καθηγητής, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ένας πρώην δήμαρχος, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς ορίστηκαν «στρατηγοί» στη μάχη κατά του «αόρατου εχθρού». Επί δύο μήνες όμως δεν μπορούσαν να δώσουν μια σαφή απάντηση στους πολίτες αν χρειάζεται να φοράνε μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ-μάρκετ και τα ασανσέρ. Τώρα τελικά αποφάσισαν ότι απαιτείται.

Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας την αμέριστη στήριξη του μηχανισμού προπαγάνδας, καλλιεργεί το αφήγημα ότι έλαβε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και έτσι σώθηκαν πολλές ζωές.

Η αλήθεια είναι ότι στην πατρίδα μας έχουν καταγραφεί λίγοι θάνατοι από την Covid-19, αλλά αυτό δεν είναι βασικά το αποτέλεσμα των κυβερνητικών μέτρων. Τα ίδια μέτρα ελήφθησαν και σε πολλές άλλες χώρες, οι οποίες όμως έχουν καταγράψει πολλαπλάσια θύματα (βλέπε πίνακα).

Η Ελλάδα είχε την τύχη, όταν διαπιστώθηκε (26-2-20) η πρώτη ασθενής στη Θεσσαλονίκη, να υπάρχει πολύ μικρή διασπορά του ιού στην κοινότητα. Έτσι όταν άρχισαν να εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα, αυτά είχαν πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα γιατί οι φορείς του ιού ήταν σχετικά λίγοι. Παράλληλα βοήθησαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο σχετικά μικρός πληθυσμός υπερηλίκων σε οίκους ευγηρίας, στους οποίους σ’ άλλες χώρες σημειώθηκαν εκατόμβες.

Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την προσωρινή ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας από την απομάκρυνση του υγειονομικού κινδύνου και να την πιστωθεί πριν έρθει ο «λογαριασμός». Η κυβέρνηση χρειάζεται πρόσφατη νομιμοποίηση, μέσω εκλογών, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ύφεση της επόμενης μέρας. Μια νέα, μετά αυτή των μνημονίων, σκληρή λιτότητα εντός του ευρώ είναι αναπόφευκτη, με αύξηση φόρων, μείωση μισθών – συντάξεων και εκτίναξη της ανεργίας.

Είναι πιθανόν ο Κ. Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές πριν καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2021, που θα απεικονίζει τη νέα ζοφερή πραγματικότητα. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα και δύο μειονεκτήματα. Το πλεονέκτημα είναι ότι η αντιπολίτευση (μείζων και ελάσσων) δεν έχει να προτείνει καμιά αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Τα μειονεκτήματα είναι: Πρώτον, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και πιθανότατα θα χρειασθεί να επαναληφθούν αλλά, αυτή τη δεύτερη φορά, με ενισχυμένη αναλογική. Δεύτερον, αν οι εκλογές διεξαχθούν πριν από τον Ιανουάριο του 2021 αυτές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, με συνέπεια την περιορισμένη δραστηριοποίηση των υποψηφίων βουλευτών. Πρόωρες εκλογές δε θα  γίνουν αν προκύψει ένα δεύτερο κύμα του ιού, που θα αναγκάσει σε επιβολή ξανά περιοριστικών μέτρων.

Ας αντιληφθούν επιτέλους οι διάφορες οργανώσεις και διανοούμενοι του πατριωτικού χώρου, είτε προέρχονται από τη Δεξιά είτε την Αριστερά, τι ακριβώς έχει συμβεί και τι δρομολογείται, ας σταματήσουν να υμνούν τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσιόδρα που δήθεν μας έσωσαν τη ζωή (μερικοί τους έχουν αναγάγει σε σωτήρες του Ελληνισμού) και ας δώσουν στους πολίτες μια αξιόπιστη εθνοκεντρική πολιτική διέξοδο.

pronews.gr

photo credits: ivan-2-google.blogspot.com

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Πέμπτη, 07 Μαϊος 2020 18:16

Ρευστότητα με κάθε τρόπο!

γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος
 

Παραμένουν απρόβλεπτες οι πραγματικές επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι βέβαιο όμως ότι… ήδη ανέτρεψε τα πάντα. Ισχυρά νεοφιλελεύθερα δόγματα και δογματικές σταθερές του παγκοσμιοποιημένου νεοκαπιταλιστικού συστήματος, έχουν καταρρεύσει με πάταγο.

Και μέσα σε αυτή την κατάσταση, διεθνείς οίκοι και αγορές, έβγαλαν ήδη συμπέρασμα: Η Ελλάδα θα χτυπηθεί αλύπητα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τους λόγους εξήγησε ο γνωστός μας Τόμσεν. «Θα στοιχίσει ακριβά στην Ελλάδα η εξάρτησή της από τον τουρισμό».

Και καθώς η γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. ακόμα αντέχει, αυτή τη φορά θα ράψει ένα ακόμα μνημόνιο. «Κορωνο-μνημόνιο»! Αντίστοιχα θα «φορεθούν» και σε άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία. Ισπανία, κλπ). Και… ο Θεός βοηθός!

Γι’ αυτό και σε πολιτικό επίπεδο, ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει την «καταιγίδα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κρίνει τελικά και το πολιτικό μέλλον του ίδιου του αρχηγού της και σημερινού πρωθυπουργού.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να διαπιστώσει κάποιος ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών πάνω στα συντρίμμια του κορωνοϊού ισούται με αυτοκτονία.

Είναι προφανές ότι το σκηνικό δεν ενδείκνυται για κάλπες όσο θα μπαίνουμε στις μαύρες μέρες της ύφεσης. Γιατί το μόνο που θα σκέφτεται ο ψηφοφόρος πάνω από την κάλπη θα είναι την άδεια τσέπη του. Ανούσια περαιτέρω ανάλυση για το επαπειλούμενο μαύρισμα…

Εμείς, στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας, από την πρώτη μέρα που η οικονομία μπήκε, μαζί με την κοινωνία, στη καραντίνα, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας, με έμφαση στη μεταποίηση και τις εξαγωγές αγαθών. Εντούτοις, η κυβέρνηση δεν έχει προβάλει κάποιο αξιόπιστο σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το ακανθώδες πρόβλημα των κόκκινων δανείων, που θα διογκωθεί περαιτέρω λόγω και της πανδημίας.

Η πώληση των κόκκινων δανείων «αντί πινακίου φακής» σε ξένα και ντόπια funds και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί - ακόμα και της πρώτης κατοικίας - αποτελούν την έτοιμη να εκραγεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, της ετοιμόρροπης εθνικής οικονομίας και της πολυβασανισμένης λαϊκής οικογένειας.

Και πρέπει να μην μας διαφεύγει ότι από την ένταξη της χώρας στα μνημόνια ως σήμερα, στο τραπεζικό σύστημα έχουν «πέσει» πάνω από 100 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποιήσεις.

Δηλαδή έχει αποπληρωθεί το σύνολο του σημερινού ιδιωτικού χρέους από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. 

Επιτέλους, για πρώτη φορά οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι υπό τις σημερινές συνθήκες μόνο μια badbank είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο, μπορεί να σώσει τις εμπορικές τράπεζες με στόχο να προχωρήσει άμεσα η απαλλαγή των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα Κόκκινα Δάνεια εκατοντάδων δις που ως άλλος κορωνοϊός, επιμολύνει τα χαρτοφυλάκια τους.

Ακόμα, πρέπει γενναία να ενισχυθούν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να μην ξεπουληθούν σε ξένα συμφέροντα. Άλλωστε, τα "κόκκινα" δάνεια δεν αφορούν μόνο την πρώτη κατοικία (στεγαστικά) αλλά είναι και επιχειρηματικά, επαγγελματικά κλπ. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά (ως προς το ύψος τους) είναι τα επιχειρηματικά.

Η ρευστότητα των Ελλήνων, μόνο με κούρεμα των τραπεζικών τους υποχρεώσεων μπορεί να αυξηθεί. Επίσης, απαιτείται περαιτέρω μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων. Αλλά και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια.

Πρέπει άμεσα να ανταποκριθούν οι κυβερνώντες στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνον για το επόμενο δεκαπενθήμερο ή τον επόμενο μήνα, αλλά τα όσα επόμενα χρόνια χρειαστεί.

Παραμένει άγνωστη η διάρκεια της επιδημίας, η ένταση, καθώς και η πιθανότητα να χτυπήσει πολύ σκληρά τον τουρισμό το καλοκαίρι και να επανέλθει το φθινόπωρο, μαζί και οι άγνωστες παρενέργειες που θα έχει μια διεθνής οικονομική κρίση που προέρχεται και από τη ζήτηση και από την προσφορά.

Χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά όχι μόνον οι περισσότερες επιχειρήσεις θα κλείσουν  αλλά σίγουρα, ως απεδείχθη στην πράξη  τα τελευταία 11χρόνια, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη. Και όποιος επιμένει να μην το βλέπει, αυταπατάται.

Στο κάτω – κάτω, σε μια χώρα που υπέστη ύφεση άνω του 60% είναι γελοίο να θεωρείται επιτυχία ανάπτυξη κατά 2% το έτος.

*Ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος είναι Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ''ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ'', πρώην Υφυπουργός Εργασίας και Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος.

pronews.gr
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

πρωτοKάτι δεν πάει καλά με την καταγραφή των νεκρών από κορωνοϊό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη καθώς στην Ιταλία όπως κατήγγειλε Ιταλός βουλευτής μέσα στο ιταλικό κοινοβούλιο, από τους περίπου 30.000 νεκρούς που έχει καταγράψει η χώρα, το 96,3% έχει πεθάνει από άλλες παθολογίες!

Φαίνεται πως οι «επινοήσεις» είναι γενικό φαινόμενο.

Πάνω σε αυτό να σημειώσουμε αυτά που είπε χθες ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σ.Τσιόδρας είπε ότι δεν είναι δική του επινόηση, αλλά πως ακολουθεί την ευρωπαϊκή πρακτική που ακολουθείται, αλλά για άλλη μια φορά ομολόγησε πως «ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο».

Τι σημαίνει αυτό; Πως για πολλούς από τους θανάτους που έχουν καταγραφεί ως αποτέλεσμα της νόσου του κορωνοϊού, στην πραγματικότητα δεν είναι εξακριβωμένο πως είναι όντως έτσι.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η καταγραφή των θανάτων γινεται με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες, κάθε περιστατικό όπου υπάρχει εργαστηριακή επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού, θεωρείται περιστατικό της νόσου. «Σε αυτές σαφώς αναφέρεται πως οιοσδήποτε θάνατος με θετική εξέταση PCR, δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη απόδειξη. Έχεις θετική εξέταση PCR; Είσαι κρούσμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

«Η ταξινόμηση των θανάτων γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Οιοσδήποτε θάνατος με συγκεκριμένα κριτήρια δεν μπορεί να αποδοθεί πουθενά άλλου. Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο» είπε.

«Στη χώρα μας δεν υπήρξε υποεκτίμηση των θανάτων. Οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα δεν υπεισέρχονται στο εάν συνέβαλε πολύ ή λίγο ο κορωνοϊός σε κάποιον θάνατο. Ακολουθούμε την επιστημονική τακτική. Δεν εξυπηρετούμε σκοπιμότητες. Η συντριπτική εικόνα των θυμάτων είχαν συμπτώματα πνευμονίας» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν είχε παραδεχτεί πως πολλοί θάνατοι που είχαν καταγραφεί ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού τελικά οφείλονταν σε άλλες αιτίες αλλά τα άτομα αυτά ήταν θετικά στον Covid-19

Είναι σαφές ότι παγκοσμίως ακολουθείται η ίδια πρακτική και δημιουργείται το εξής ερώτημα: Οι άνθρωποι αυτοί όλοι πέθαναν από τον κορωνοϊό ή πέθαναν εν τέλει από άλλες αιτίες;

Άξιζε να κλειστεί στο σπίτι του όλος ο πλανήτης;

Πως μπορεί να οριστεί η πραγματική επικινδυνότητα του κορωνοϊού; 

Το 96,3 % που κατήγγειλε ο Ιταλός βουλευτής είναι συντριπτικά μεγάλο ποσοστό αλλά χρήζει διερεύνησης διότι προφανώς τα επίσημα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Υγείας κατονόμαζαν άλλες αιτίες θανάτου αλλά επειδή οι θανόντες είχαν κοροωνοϊό τους κατέταξαν στα θύματά του.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα τα θύματα δεν πέθαναν εν τέλει από τον κορωνοϊό, όμως δεν διαπιστώθηκε εάν όντως έγινε έτσι ή αν εν τέλει επρόκειτο για «φουσκωμένες» στατιστικές.

Αν όντως έγινε έτσι, τότε γιατί έγινε; Απλή διαπίστωση κάνουμε που όμως θα πρέπει να απαντηθεί

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το κόκκινο φως του συναγερμού για την επανηλεκτροδότηση των τεσσάρων ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας έχει ανάψει προ πολλού και οι αρμόδιοι το αγνοούν, ενώ κλωθογυρίζουν την πρόταση που έχει τεθεί για μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Και η οποία περιλαμβάνει τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και των ΤΟΕΒ της περιοχής με βάση την πρωτοποριακή νομοθέτηση Σταθάκη. Είναι η λύση που ανταποκρίνεται και στην πράσινη ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, μπορεί να εξασφαλίσει και ειδικότερη οικονομική ενίσχυση, πέρα από τη δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Είναι μια λύση που κόβει αρκετά δίκαια το καρπούζι, που στο Λεσίνι πάει να ξεραθεί. Εκτός κι αν η κυβέρνηση λογαριάζει να συμπεριλάβει και τους ΤΟΕΒ στην κατηγορία των ζόμπι, οπότε πρέπει να μας πει πώς θα αρδεύεται ο κάμπος με την επιστροφή στην «κανονικότητα».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2