Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:48: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Σπήλιος Λιβανός, στα πλαίσια επίσκεψής του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, είχε την Πέμπτη, 14/05/2020, συνάντηση με το Προεδρείο του  Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού και συγκεκριμένα, με τον πρόεδρο κ.  Φώτη Ακρίδα, τον Γενικό Γραμματέα κ.  Κωνσταντίνο Χάσκο, τον  Ταμία κ. Φώτη Ζούκα και το μέλος κ. Ιωάννη Νικολόπουλο. 

Στη συνάντηση αναδείχθηκε το φλέγον ζήτημα της μειωμένης  ζήτησης και των πολύ χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού και η ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του κλάδου. Ο κ. Λιβανός επαναβεβαίωσε τη βούλησή του να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση των παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας,  που παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό εγχώριας παραγωγής βρώσιμων ελιών ποικιλίας Καλαμών και έχουν βρεθεί στη δυσμενή θέση να έχουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στις αποθήκες.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της κατοχύρωσης της βρώσιμης ελιάς Αιτωλοακαρνανίας ως προϊόν ΠΟΠ, αλλά και τα επόμενα στάδια στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει ο Σύλλογος προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικός και να αποκτήσει πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού, αριθμεί 150 μέλη που διαθέτουν συνολικά 120.000 δένδρα ελιάς, τα οποία και αποδίδουν 2,5 έως 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως.  

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την 1η Ιουλίου ανακοίνωσε ως ημέρα έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λογικό πρωτόκολλο για ταξιδιώτες και τουριστική βιομηχανία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε ως επίτιμος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής στην παγκόσμια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group (BCG) που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, θα είμαστε ανοιχτοί (για τον τουρισμό) από την 1η Ιουλίου με ένα πρωτόκολλο το οποίο θα είναι λογικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία. Θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από μια πολύ μικρότερη πίτα. Η ευρωπαϊκή πίτα του τουρισμού θα είναι πολύ μικρότερη αλλά φέτος το καλοκαίρι θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο».

Η πρόσκληση στον Πρωθυπουργό ήλθε ως αναγνώριση της προσπάθειας που κατέβαλε η Ελλάδα στη μάχη κατά του κοροναϊού, τα αποτελέσματα της οποίας κατέστησαν τη χώρα μας θετικό παράδειγμα διεθνώς.

Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε 500 ηγετικά στελέχη της BCG, μίλησε για την πρόκληση που συνιστά για όλο τον κόσμο ο κοροναϊός και η αντιμετώπισή του, καθώς και για τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια οικονομία.

Διπλή κρίση

Στην αρχή της παρέμβασής του ο Πρωθυπουργός μίλησε για τις εξελίξεις κατά τους τελευταίους μήνες.

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια διπλή κρίση. Πολλοί ξεχνούν ότι στις αρχές Μαρτίου αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη γεωπολιτική πρόκληση, όταν η Τουρκία υλοποίησε την απειλή της να ωθήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες και να τους ενθαρρύνει να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα» τόνισε, θυμίζοντας ότι μετά από δύο εβδομάδες έντασης κατέστη σαφές ότι «δεν θα επιτρεπόταν σε κανέναν να εισέλθει στην Ελλάδα υπό αυτούς τους όρους».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία του κοροναϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η συλλογική αυτή προσπάθεια στηρίχθηκε στην άμεση λήψη μέτρων με βασικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, την ασφάλεια των πολιτών και πυξίδα τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

«Όσο καλύτερα τα πας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τόσο ταχύτερα θα έρθει και η ανάκαμψη της οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, συνδέοντας την αντίδραση στην υγειονομική κρίση με τις δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας. Καταλύτης για την επιτυχία στην αρχική αυτή φάση της διαχείρισης της πανδημίας, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν η νέα σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρινείας μεταξύ του κράτους και των πολιτών.

Σωστές αποφάσεις πριν το πρώτο κρούσμα

«Λάβαμε τις πρώτες αποφάσεις πριν καν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα. Ανακοινώσαμε την ακύρωση των μεγάλων καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Πάτρας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός για να θυμηθεί ότι εκείνες τις μέρες η κυβέρνηση δέχτηκε έντονες επικρίσεις.

«Υποθέτω ότι ήμασταν περίπου δύο εβδομάδες μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη αποφάσεων τις οποίες ήταν εμφανές ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να λάβουμε. Επομένως, η δική μου επιλογή από τα πολύ αρχικά στάδια ήταν πως αν κάτι πρέπει να γίνει, είναι καλύτερο να γίνει νωρίς, αντί να γίνει καθυστερημένα. Ενημερώσαμε τους πολίτες με πολύ ξεκάθαρα μηνύματα και δώσαμε το λόγο στους ειδικούς. Δεν κάνω εγώ τις καθημερινές ενημερώσεις, τις κάνει ο επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων υγείας μαζί με τον επικεφαλής της πολιτικής προστασίας. Απευθύνθηκα στους πολίτες επτά φορές με τηλεοπτικά μηνύματα εξηγώντας τι ακριβώς είναι αυτό που κάνουμε από τα πρώτα κιόλας βήματα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε το χρόνο για να ενισχύσει το σύστημα υγείας.

Μεγαλύτερο μερίδιο από μικρότερη πίτα

Για τις δυνατότητες επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, θα είμαστε ανοιχτοί (για τον τουρισμό) από την 1η Ιουλίου με ένα πρωτόκολλο το οποίο θα είναι λογικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία. Θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από μια πολύ μικρότερη πίτα. Η ευρωπαϊκή πίτα του τουρισμού θα είναι πολύ μικρότερη αλλά φέτος το καλοκαίρι θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων με έμφαση στην πράσινη οικονομία και διεμήνυσε ότι «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα προχωρήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό». Επίσης, επεσήμανε ότι η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα, αλλά να επιταχύνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας στο διεθνές πεδίο και στα οφέλη που μπορεί να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από έναν καλύτερο συντονισμό σε τομείς κοινών συμφερόντων με σκοπό την ταχύτερη λήψη αποφάσεων.

Τη συζήτηση εκ μέρους της BCG άνοιξαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BCG Rich Lesser, ο Επικεφαλής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής Christoph Schweizer, και οι εταίροι της BCG Αθήνας Βασίλης Αντωνιάδης και Χρυσός Καβουνίδης, οι οποίοι υπογράμμισαν την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της εξωστρέφειας και της τεχνολογικής αναβάθμισης και παράλληλα την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς που παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία.

in.gr

Την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναλαμβάνει αύριο, Παρασκευή, από την απερχόμενη Γεωργία, για έξι μήνες, έως τις 18 Νοεμβρίου 2020, η Ελλάδα διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής θα γίνει στις 12 το μεσημέρι διαδικτυακά λόγω των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία COVID-19.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Νταβίντ Ζαλκαλιάνι (David Zalkaliani), η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς (Marija Pejcinovic-Buric), ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ρικ Ντάεμς (Rik Daems), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος, η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Dunja Mijatovic), οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 47 κρατών-μελών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και οι πρόεδροι άλλων θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και η Διάσκεψη Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Κατά την εν λόγω τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου της Ευρώπης, ως νέος πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι κεντρικό θέμα της ελληνικής προεδρίας είναι: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας -Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειoνομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Η τηλεδιάσκεψη θα μεταδοθεί σε livestreaming μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ελληνικής προεδρίας https://coegreekchairmanship2020.gov.gr/ ή εναλλακτικά μέσω των επίσημων καναλιών της ελληνικής προεδρίας σε Facebook, twitter, youtube.

cnn.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
γράφει ο Νίκος Ταμουρίδης

Βρισκόμαστε στην κυριολεξία σε κατάσταση ενός ιδιότυπου υβριδικού πολέμου κατά της ανθρωπότητας, που διεξάγεται για πρώτη φορά στον πλανήτη σε τέτοια έκταση.

Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν οι αντίπαλες δυνάμεις, οι οποίες καθορίζουν τον γενικό πολιτικό σκοπό και τους στρατηγικούς αντικειμενικούς σκοπούς του πολέμου, έχουν δε προσαρμόσει την στρατηγική τους στην επίτευξη του πολιτικού αυτού σκοπού.

Ο φημισμένος και πολυδιαφημισμένος κορωνοϊός, κατά το σαφέστερον SARS-COV-2 (COVID-19 είναι η ασθένεια που προκαλεί), είτε μεταλλάχθηκε από τον SARS-COV-1 του 2002 ή τον MERS-COV του 2012, είτε κατασκευάστηκε και ξέφυγε από εργαστήριο, είτε χρησιμοποιήθηκε ως βιολογικό όπλο, είναι γεγονός ότι αποτελεί ένα βασικό στρατηγικό "οπλικό" σύστημα για έναν πραγματικό πόλεμο κατά την ανθρωπότητας, για την επιβολή μιας παγκόσμιας δικτατορίας.

Κατά την άποψη του γράφοντος, τα νήματα του πολέμου κινεί η παγκόσμια πολιτικοοικονομική ελίτ, η οποία μετά την πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αγωνίζεται να εγκαθιδρύσει μια Νέα Παγκόσμια Τάξη. Τον τελευταίο καιρό αυτή η ελίτ δεν εδρεύει σε συγκεκριμένη χώρα, αλλά προσπαθεί να πετύχει τους σκοπούς της με τον έλεγχο των ΜΜΕ παγκοσμίως διαθέτοντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Αντίπαλη δύναμη είναι τα ισχυρά εθνικά κράτη με ισχυρούς παράγοντες της εθνικής τους ταυτότητας, καθώς και όσοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τι διαδραματίζεται και θέλουν να είναι ελεύθερα άτομα.

Βασικό εργαλείο χειραγώγησης του πληθυσμού από την παγκόσμια ελίτ η προπαγάνδα.

Κύρια μέσα προπαγάνδας ο προφορικός και ο γραπτός λόγος, τα συνθήματα και τα σύμβολα.

Κύρια μέσα μετάδοσης της προπαγάνδας τα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα η τηλεόραση και το διαδίκτυο. 

Κύρια μέθοδος πειθούς και αποδοχής των μηνυμάτων η διασπορά του φόβου του θανάτου. 

Πολιτικός σκοπός του ιδιότυπου αυτού πολέμου είναι ο Παγκόσμιος Έλεγχος του πληθυσμού, για την επίτευξη μιας Παγκόσμιας Διακυβέρνησης.

Στρατηγικοί αντικειμενικοί σκοποί, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην επίτευξη του πολιτικού σκοπού είναι:

- Η διάλυση των εθνικών κρατών με κύριο εργαλείο την αθρόα λαθρομετανάστευση εκατομμυρίων οπαδών του Ισλάμ προς τις χριστιανικές χώρες.
- Η κάλυψη της κατάρρευσης των οικονομιών του δυτικού κόσμου.
- Η μείωση του πληθυσμού, με κάθε τρόπο και κυρίως με την διασπορά φονικών ιών και συμβατικούς πολέμους.
- Ο παγκόσμιος έλεγχος του πληθυσμού μέσω τεχνολογικών μέσων, με την καθηλωτική και καθοδηγητική χρήση των ΜΜΕ. 
- Η δημιουργία μιας Πανθρησκείας.
- Η συγκέντρωση του πλούτου σε ένα σημείο.
- Ο εκφυλισμός του ανθρώπου και του συνόλου των μορφών τέχνης και πολιτισμού.

Αυτή λοιπόν είναι η σκιαγράφηση του παγκόσμιου πεδίου αντιπαράθεσης τη σημερινή εποχή και αναμένεται να λάβει χώρα ένας ανηλεής πόλεμος επικράτησης.
Οι ελεύθερες δυνάμεις του κόσμου προσπαθούν προς το παρόν να αντισταθούν, χωρίς την οργάνωση και την ενότητα που απαιτείται.

Διαφαίνεται όμως ότι αφυπνίζονται και αναλαμβάνουν δράση για ανακοπή της καταστροφικής πορείας του πλανήτη, επανάκτηση των χαμένων αρχών και αξιών και παλινόρθωση των εθνικών κρατών και πολιτισμών!
Οψόμεθα...

*O Νικόλαος Ταμουρίδης είναι Αντ/γος (ε.α)-Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ

pronews.gr

photo credits: pentapostagma.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας, κ. Θάνος Μωραΐτης, συνυπέγραψε, μαζί με άλλους 37 βουλευτές, Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη διοχέτευση στον πρωτογενή τομέα των προστίμων που επιστράφηκαν από την Ε.Ε. στη χώρα μας, λόγω της δικαστικής δικαίωσης για τους βοσκοτόπους, καθώς και τις ρυθμίσεις για την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων, προκειμένου να ανασχεθούν οι επιπτώσεις της επαπειλούμενης σύγκλισης των ενισχύσεων και να προστατευθούν οι Έλληνες αγρότες.

Με την Ερώτησή τους, οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία τόνισαν τη σημασία της επιστροφής των προστίμων για τους βοσκοτόπους (των 280 περίπου εκ. € για ενισχύσεις των ετών 2009-2011 και των 166 εκ. € για ενισχύσεις του έτους 2012) στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες μας, μία νίκη, που, όπως υπογράμμισαν, «ήταν το αποτέλεσμα επίπονων ενεργειών της ελληνικής πλευράς, οι οποίες ξεκίνησαν το 2015 με τα αιτήματα αναιρέσεων που κατατέθηκαν για τους καταλογισμούς που η Ευρωπαϊκή επιτροπή είχε επιβάλλει στη χώρα, καθώς και των αναγκαίων διεργασιών και συνεργασιών με άλλα κράτη μέλη, όπως η Ισπανία και η Γαλλία ώστε το 2017 να διευρυνθεί ο ορισμός των βοσκοτόπων».

Ο κ. Μωραΐτης υπενθύμισε ότι «παρ’ όλο που ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και παραγωγής, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ούτε για τη στήριξη ούτε για την ενίσχυσή του, με τα μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας να μοιάζουν με ‘ασπιρίνη για τον άρρωστο’».

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό τα εξής:

1. Αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα ώστε τα χρήματα αυτά να διοχετευτούν το συντομότερο δυνατό στον αγροτικό χώρο που δικαιωματικά ανήκουν, για να απορροφηθούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού και να στηριχτεί η βιωσιμότητά του χώρου, ο οποίος αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας.

2. Ποιες προβλέπεται να είναι οι ενέργειες του Υπουργείου ώστε το συντομότερο δυνατόν ο νέος ορισμός για τους βοσκοτόπους με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ να οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων ώστε να ανασχεθούν οι επιπτώσεις της επαπειλούμενης σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς του Έλληνες αγρότες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 12 Μαΐου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Διοχέτευση στον πρωτογενή τομέα των προστίμων που επιστράφηκαν από την ΕΕ στην χώρα λόγω της δικαστικής δικαίωσης για τους βοσκοτόπους»

Με τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ένατο τμήμα) της 13ης Φεβρουαρίου 2020 και της 30ης Απριλίου 2020 επιστρέφονται στη χώρα μας περίπου 466 εκατ. € από τις δημοσιονομικές διορθώσεις (πρόστιμα) που είχαν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη σωστή χορήγηση των ενισχύσεων κατά τα έτη 2009-2012 και ειδικότερα για τη μη σωστή εφαρμογή του ορισμού του βοσκότοπου.

Η εξέλιξη αυτή, δεν ήταν τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα επίπονων ενεργειών της ελληνικής πλευράς οι οποίες ξεκίνησαν το 2015 με τα αιτήματα αναιρέσεων που κατατέθηκαν για τους καταλογισμούς που η Ευρωπαϊκή επιτροπή είχε επιβάλλει στη Χώρα καθώς και των αναγκαίων διεργασιών και συνεργασιών με άλλα κράτη μέλη όπως η Ισπανία και η Γαλλία ώστε το 2017 να διευρυνθεί ο ορισμός των βοσκοτόπων.

Η διεύρυνση του ορισμού του βοσκότοπου αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο άρθρο 3 του κανονισμού Οmnibus (2393/2017), σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούν να γίνουν επιλέξιμες προς ενίσχυση στη νότια Ευρώπη και ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου μια πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων πόρων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα. Αυτές οι βοσκήσιμες γαίες παρέχουν τροφή κυρίως στα μικρά μηρυκαστικά (πρόβατα και αίγες), τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία του ζωικού κεφαλαίου στη νότια Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα, μειώνοντας το κόστος και σταθεροποιώντας την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων όπως γάλα, κρέας, φέτα και γιαούρτι.

Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πράττοντας το σωστό τόσο σε ενωσιακό επίπεδο με τα αιτήματα αναιρέσεων και τον κανονισμό omnibus όσο και στο εσωτερικό με το νόμο 4351/2015 για τις βοσκήσιμες γαίες είχε ως αποτέλεσμα τη θετική για τη χώρα μας δικαστική εξέλιξη, να δικαιωθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να επιστραφούν (1) 280 εκ. € περίπου για ενισχύσεις των ετών 2009-2011 και (2) 166 εκ. € για ενισχύσεις του έτους 2012.

Σημειώνεται επίσης πως οι δύο αυτές θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει νομολογιακό δεδομένο και αναμένεται η έκδοση και άλλων παρόμοιων αποφάσεων υπέρ της χώρας μας, καθώς εκκρεμούν και άλλες αναιρέσεις κατά καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος μας για το ίδιο θέμα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα ώστε τα χρήματα αυτά να διοχετευτούν το συντομότερο δυνατό στον αγροτικό χώρο που δικαιωματικά ανήκουν, για να απορροφηθούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού και να στηριχτεί η βιωσιμότητά του χώρου, ο οποίος αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας;
2. Ποιες προβλέπεται να είναι οι ενέργειες του Υπουργείου ώστε το συντομότερο δυνατόν ο νέος ορισμός για τους βοσκοτόπους με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ να οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων ώστε να ανασχεθούν οι επιπτώσεις της επαπειλούμενης σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς του Έλληνες αγρότες;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αποστόλου Βαγγέλης
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη του Νίκου Ιγγλέση στο Alfa Radio της Καβάλας και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Ακοκαλίδου για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει ξανά την υποβολή αίτησης ασύλου από μετανάστες.

Έποικοι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την Αφρική καταφθάνουν στην Ελλάδα και θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

greekattack.wordpress.com

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 13:29

Γιώργος Βαρεμένος: Όλα σε έναν;

Την ώρα που πασχίζουμε για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς, μέχρι και το τελευταίο μαγαζάκι της γειτονιάς, έρχεται το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και του Πανεπιστημίου Πατρών ως φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, να κάνει τι;

Να παραδώσει την σίτιση των φοιτητών σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας -Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα, Αίγιο– σε έναν ανάδοχο και όχι ξεχωριστά ανά πόλη, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Όλα σε έναν και για 2+1 χρόνια, κι όχι για έναν χρόνο όπως μέχρι τώρα. Αρχικά δεν θέτω θέμα νομιμότητας, αλλά πολιτικής.

Η τοπική αγορά τί θ’ απογίνει; Θα γεμίσει ο τόπος “ζόμπι”, όπως θάλεγε κι ο κ. Ζαββός; Και μετά ποιά η τύχη αυτού του κόσμου; Ποιο το μέλλον της επαρχίας και των μικρο-μεσαίων στρωμάτων;

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βουλή των Ελλήνων

Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Αριθ.Πρωτ. Ερωτήσεων....6355...

Ημερομ. Καταθέσεως.11-5-2020.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 11/05/2020

Του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ :           Τον κο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Τον κο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Την κα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ:           «Πρόταση Ναυτικού Ομίλου για προπονητικό κωπηλατοδρόμιο στον  δίαυλο Μεσολογγίου-Αιτωλικού»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Όπως μας αναφέρουν κάτοικοι του Μεσολογγίου, ο ναυτικός όμιλος της πόλης, αναμένεται να καταθέσει αρμοδίως πρόταση σχεδιασμού προπονητικού κωπηλατοδρομίου, στον δίαυλο που βρίσκεται πίσω από το χώρο της Μαρίνας Μεσολογγίου. Όπως είναι γνωστό, από το 2006, ο ως άνω όμιλος φιλοξενεί Ελληνικές και ξένες αποστολές Κανόε - Καγιάκ στις εγκαταστάσεις του. Οι ομάδες αυτές επιλέγουν τη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, στο Μεσολόγγι, για πολυήμερες προπονητικές δράσεις. Δυστυχώς, όμως, οι σχετικές υποδομές εκεί είναι αρκετά προβληματικές και ένα τέτοιο έργο θεωρείται στρατηγικό, πολύτιμη υποδομή και προίκα για την περιοχή, αλλά και για όλο τον υποβαθμισμένο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να υλοποιηθεί το ως άνω έργο, αξιοποιώντας, είτε Εθνικούς, είτε Ευρωπαϊκούς πόρους, στο μέτρο του εφικτού, προκειμένου η περιοχή, όντας αναβαθμισμένη, να καταστεί πόλος έλξης για πλήθος κόσμου, δεδομένου ότι, το ως άνω άθλημα παρουσιάσει ραγδαία αύξηση της δημοφιλίας του, κατά την τελευταία δεκαετία;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

prvtoΣτο δίλημμα «ανασχηματισμός ή εκλογές τώρα» ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, απάντησε και, ως εκ τούτου, πιθανότατα και εντός Μαΐου, εφόσον επιστρέψουμε

τις επόμενες εβδομάδες στην περίφημη «κανονικότητα» (σ.σ. 25 Μαΐου «ανοίγουν» και τα νησιά) και το Μαξίμου σταθμίσει την διαφαινόμενη αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Παιδείας ενόψει πανελλαδικών (σ.σ. ξεκινούν στις 15 και ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου),   ο Κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνησή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό δεν σημαίνει ότι στα σενάρια του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχουν εκλογές. Απλώς, με τον ανασχηματισμό είτε του Μαΐου-αρχές Ιουνίου είτε του τέλους Ιουνίου -αρχές Ιουλίου, «καίγονται» αυτά του Ιουλίου και παραπέμπονται, ανάλογα με τις εξελίξεις, τον Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, οι πληροφορίες της ιστοσελίδας, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, κάνουν λόγο για αποχώρηση πέντε υπουργών και διψήφιου αριθμού (11) υφυπουργών και αντίστοιχη είσοδο εξωκοινοβουλευτικών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ποιοι φεύγουν

Όσον αφορά τους υπουργούς, φαίνεται ότι οδεύουν προς την έξοδο από την κυβέρνηση οι υπουργοί:

-Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης

-Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης

-Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

-Ναυτιλίας: Γιάννης Πλακιωτάκης

-Αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής: Γιώργος Κουμουτσάκος

Αναφορικά με τους υφυπουργούς, κοντά στην έξοδο βρίσκονται:

-Οικονομικών: Απόστολος Βεσυρόπουλος

-Οικονομικών Γιώργος Ζαββός

-Ανάπτυξης: Γιάννης Τσακίρης

-Εξωτερικών: Κώστας Φραγκογιάννης

-Εθνικής Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής

-Παιδείας και Θρησκευμάτων: Βασίλης Διγαλάκης

-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Δόμνα Μιχαηλίδου

-Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Γεράσιμος Θώμας

-Αθλητισμού: Λευτέρης Αυγενάκης

-Δικαιοσύνης: Δημήτρης Κράνης

-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Φωτεινή Αραμπατζή

Ποιοι υπουργοί και υφυπουργοί μετακινούνται

Ανάμεσα στους υπουργούς που παραμένουν στην κυβέρνηση αλλά φαίνεται ότι μετακινούνται σε άλλη θέση είναι οι:

-Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος φαίνεται ότι προορίζεται για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

– Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Κωστής Χατζηδάκης που οδεύει προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο θα βρει την παλιά του συνεργάτιδα, υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη.

– Παιδείας και Θρησκευμάτων: Νίκη Κεραμέως, για την οποία αναζητείται θέση ανάμεσα στο Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης, το Υγείας αλλά και το Πολιτισμού.

– Υγείας: Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εμφανίζεται το μεγάλο φαβορί για το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

-Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας, που προορίζεται, μεταξύ άλλων, για το υπουργείο Υγείας.

-Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος που μπορεί να πάει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Εργασίας το Πολιτισμού ή το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

-Εθνικής Άμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος «παίζει» για το Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης ή το Εργασίας.

Επίσης αναμένεται να μετακινηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (σ.σ. προχθες, ως οφείλει, διέψευσε και ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές) σε θέση υφυπουργού Οικονομικών. Ωστόσο προβληματίζουν οι κακές σχέσεις του με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι αμετακίνητοι

Με τα έως τώρα δεδομένα, αμετακίνητοι παραμένουν στις θέσεις τους:

-Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: Αν και υπάρχουν γκρίνιες στο Μαξίμου για μη επιθετική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι παραμένει στην θέση του.

-Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

-Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

-Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Νότης Μηταράκης.

-Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Κυριάκος Πιερακάκης.

-Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Καραμανλής.

-Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Μάκης Βορίδης. Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου δεν είναι ικανοποιημένο με την, έως τώρα, απόδοσή του, για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών είναι δύσκολο να τον θέσει εκτός κυβέρνησης.

-Ο υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Γεραπετρίτης

-Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,

Παράλληλα στις θέσεις τους φαίνεται ότι παραμένουν οι υφυπουργοί:

-Οικονομικών: Θόδωρος Σκυλακάκης

– Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Χρίστος Δήμας.

– Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Νίκος Παπαθανάσης.

-Εξωτερικών: Κώστας Βλάσσης.

– Αντιεγκληματικής Πολιτικής: Λευτέρης Οικονόμου

-Πολιτικής Προστασίας: Νίκος Χαρδαλιάς, το πρόσωπο των ημερών, που δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί είτε σε υπουργό εφόσον ιδρυθεί νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είτε σε αναπληρωτή υπουργό.

– Παιδείας και Θρησκευμάτων: Σοφία Ζαχαράκη.

– Υγείας: Βασίλης Κοντοζαμάνης.

– Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Δημήτρης Οικονόμου.

– Εσωτερικών: Θοδωρής Λιβάνιος.

– Μακεδονίας – Θράκης: Θόδωρος Καράογλου, ο οποίος ωστόσο είναι πιθανόν να μείνει και εκτός κυβέρνησης, αν υπουργοποιηθούν αρκετοί ακόμη βουλευτές από τη Θεσσαλονίκη.

– Απλούστευσης Διαδικασιών: Γιώργος Γεωργαντάς.

– Ψηφιακής Στρατηγικής: Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

– Μεταφορών: Γιάννης Κεφαλογιάννης.

– Κοινής Αγροτικής Πολιτικής: Κώστας Σκρέκας.

– Τουρισμού: Μάνος Κόνσολας, o οποίος ωστόσο, κινδύνευσε να παρασυρθεί από την έξοδο του υπουργού του Χάρη Θεοχάρη.

– Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου: Άκης Σκέρτσος

-Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος: Αριστοτελία Πελώνη, η οποία δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί στη θέση του Στέλιου Πέτσα.

Ποιοι έρχονται: «Κλείδωσαν» Αβραμόπουλος, Κεφαλογιάννη

Από τις εισόδους στην κυβέρνηση που φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» είναι αυτή του πρώην Επιτρόπου στην ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος φαίνεται ότι προορίζεται είτε για τη θέση του Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης είτε για του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεδομένων των διαύλων επικοινωνίας που διατηρεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν. Αναφορικά με την διεύρυνση προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόματα του Ηλία Μόσιαλου που «παίζει» για το υπουργείο Υγείας και το Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος είναι γνώστης των θεμάτων ενέργειας. Η Άννα Διαμαντοπούλου που είχε εκφράσει σχετική επιθυμία και για την πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, φαίνεται ότι και πάλι θα παραμείνει εκτός νυμφώνος. Κι αυτό γιατί αφενός υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις και αφετέρου η κεντροαριστερή διεύρυνση. στην παρούσα φάση, δεν χωράει και τρίτο πρόσωπο.

Από τους κοινοβουλευτικούς:

-Αυτή τη φορά φαίνεται ότι μπαίνει στην κυβέρνηση στη θέση του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού, η Όλγα Κεφαλογιάννη.

-Οι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός

-Ο Βασίλης Οικονόμου που ακούγεται για τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

-Οι «Θεσσαλονικείς» Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας και Άννα Ευθυμίου.

-Οι «Αθηναίοι» Ζωή Ράπτη (Βόρειος Τομέας), Άγγελος Συρίγος (Α΄Αθήνας) και Κώστας Κατσαφάδος (Α΄Πειραιά).

-Ο Μάξιμος Σενετάκης ως δεύτερος εκπρόσωπος (μετά το Γιάννη Κεφαλογιάννη) της Κρήτης, που, με την πιθανή αποχώρηση των Γιάννη Πλακιωτάκη, Λευτέρη Αυγενάκη και Βασίλη Διγαλάκη, χάνει δύναμη στην κυβέρνηση.

-Ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που προορίζεται για κάποια από χηρεύουσες θέσεις στο οικονομικό επιτελείο.

Τέλος παλεύουν για την είσοδό τους οι «καραμανλικοί» Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θόδωρος Ρουσσόπουλος και Γιώργος Στύλιος, με τον τρίτο να έχει περισσότερες πιθανότητες αφενός λόγω του ότι στο παρελθόν δεν είχε κυβερνητική θέση και αφετέρου γιατί χωράει άνετα σε θέση υφυπουργού.

aftodioikisi.gr