Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  12:56: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε το πρώτο σχέδιο που παρουσιάσθηκε καθώς ζητά αλλαγές που να αντικατοπτρίζουν πληρέστερα τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία  – Τώρα σαρανταπεντάλεπτη  διακοπή – Μεγάλη νύχτα στη Σύνοδο Κορυφής – Τι αναφέρει το απορριφθέν προσχέδιο – Ξαναγράφεται η επίμαχη παράγραφος

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, καθώς η Ελλάδα αρνήθηκε  το προσχέδιο που παρουσιάσθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.  Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο κείμενο  δεν υπάρχει αναφορά στην Τουρκία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έχει μακρύ δρόμο ακόμη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε το προσχέδιο διεκδικώντας αλλαγές που «να αντικατοπτρίζουν πληρέστερα τις ελληνικές θέσεις», όπως επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο δεν είχε αναφορά για κυρώσεις, αλλά ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου», κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενω υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλέιται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Μετά την ελληνική άρνηση διάλειμμα 45 λεπτών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες το σημείο του προσχεδίου στο οποίο θα αναφέρεται η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να ξαναγραφεί και να παρουσιαστεί εκ νέου στους 27, μετά από τις  αντιρρήσεις Ελλάδας και Κύπρου.

Τι ανέφερε το απορριφθέν προσέδιο σύμφωνα με το Politico

Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνει το προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico.
Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και« συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Μητσοτάκης: Χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη

Πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  είχε απευθύνει σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο».

«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Φον Ντερ Λάιεν: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».

Αυτά δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Πρόεδρος της Κομισίον, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της μια «πλήρη εργαλειοθήκη».

Μισέλ: Διαφορετικές επιλογές στο τραπέζι για την Τουρκία

«Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενος στη σύνοδο. Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε «την πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο». «Είναι σημαντικό για εμάς να δεσμευτούμε ώστε να προστατευτούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» είπε και σημείωσε ότι «επιθυμούμε περισσότερη προβλεψιμότητα, περισσότερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αλληλεγγύη ζήτησε και ο Μακρόν για Ελλάδα – Κύπρο

«Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

«Οταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε.

«Για μένα, αυτές οι δύο περιπτώσεις (Ελλάδα και Κύπρος) είναι εμβληματικές, σχετικά με το πώς πρέπει να επανασχεδιαστεί μια αυστηρή, αλλά και ρεαλιστική πολιτική γειτονίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν πρέπει να συμβιβάζεται ποτέ σε θέματα κυριαρχίας, σε θέματα αξιών και νόμου και να επιδιώκει, με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, να ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο»  ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το προσχέδιο της Συνόδου μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με σαφήνεια προς μια Ευρώπη που θεωρεί τον εαυτό της γεωστρατηγική δύναμη, που ανοικοδομεί τη βιομηχανική και τεχνολογική της ανεξαρτησία», κατέληξε ο Μακρόν.

Μέρκελ: Πολύπλοκη η σχέση με την Τουρκία, αλλά θέλουμε εποικοδομητική σχέση μαζί της

Αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύπλοκη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση μαζί της, παρ’ όλες τις δυσκολίες», δήλωσε η Μέρκελ. «Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και ο ένας εξαρτάται από τον άλλο, όσον αφορά την τακτική στο μεταναστευτικό και στην υποστήριξη που παρέχουμε στην Τουρκία στην αντιμετώπιση των πολλών προσφύγων ροών που αναλαμβάνει να διαχειριστεί».

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι «φυσικά πρέπει να επιλύσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για μένα εδώ η διπλωματία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο».

Κουρτς: Πρέπει να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων.

«Είναι ανυπόφορος ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει δημοσιογράφους, αντιφρονούντες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης»  ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Κατηγόρησε επίσης τη χώρα ότι χρησιμοποίησε τους μετανάστες ως «όπλο» κατά της ΕΕ και διεξήγαγε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

protothema.gr

“Πράξη ευθύνης” χαρακτηρίζει τη χρήση μάσκας ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καλεί παράλληλα τους πολίτες να δείχνουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς και τους επιστήμονες και να πουν «όχι» στους δημαγωγούς και τον ανορθολογισμό τους.

Γράφει συγκεκριμένα:

“Πράξη ευθύνης το να φοράμε μάσκα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους! Προστατεύουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας & τους συνανθρώπους μας! Η μάσκα δεν πρέπει να γίνει στοιχείο αντιπαράθεσης ούτε εργαλείο διχασμού.
Ακολουθούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εμπιστευόμαστε τους ειδικούς & επιστήμονες ! Λέμε όχι στους δημαγωγούς και τον ανορθολογισμό τους! Ο κορωνοϊός καραδοκεί…”.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τις αεροπορικές οδηγίες που θα ισχύoυν έως τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 και που έχουν ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία του κορωνοϊού εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Αναλυτικά οι νέες αεροπορικές οδηγίες:

Μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 θα εισέρχονται στην Ελλάδα, από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου έως 12 Οκτωβρίου, όσοι επιβάτες ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Πολωνία. Το τεστ Covid-19 θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.
Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία έως τις 12/10/2020 τα μεσάνυχτα.
Επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 12/10/20, που προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Επίσης, παρατείνεται έως τις 12 Οκτωβρίου, η notam που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στη χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, ενώ θα υποβάλλονται και σε δειγματοληπτικά τεστ.
Επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 12/10/2020, που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 11 χωρών: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Παρατείνεται επίσης έως τις 12 Οκτωβρίου η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους από Ισραήλ που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Επίσης οι μόνιμοι κάτοικοι Ισραήλ που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για Covid-19 ενώ παραμένει και το ανώτατο όριο εισόδου 5.000 ταξιδιωτών από Ισραήλ σε όλα τα αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας.
Παρατείνεται έως τις 12 Οκτωβρίου η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα. Η συμπλήρωση μπορεί να γίνεται όχι αργότερα από την προηγούμενη ημέρα άφιξης.

 

Επισημαίνεται ότι πριν από την αποδοχή των επιβατών για επιβίβαση, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν: α) την επιβεβαίωση για υποβολή PLF τουλάχιστον την προηγούμενη ημέρα πριν από την πτήση, το οποίο είναι υποχρεωτικό ταξιδιωτικό έγγραφο, β) την αλληλογραφία με το κωδικό QR και το PLF. Αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου, θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας.

Τέλος, έως τις 5 Οκτωβρίου 2020 ισχύει και η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει είσοδο μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, καθώς και ανώτατο όριο 500 επιβατών την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για Covid-19.
Για τις αεροπορικές οδηγίες, (παρατάσεις, αντικαταστάσεις, νέες και τροποποιήσεις), ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες αεροπορικές οδηγίες. Επίσης εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κατατίθεται αύριο, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόσυρση των Πλαστικών Μιας Χρήσης, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του Economist για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπου και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες πολιτικής της πράσινης ατζέντας του υπουργείου.

Επίσης, κατά την ομιλία του, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το Χωροταξικό – Πολεοδομικό νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από Ειδικό Πλάνο Δράσης που θα «βάλει ουσιαστικά τέλος στην παραπληροφόρηση για την εκτός σχεδίου δόμηση».

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην εθνική δέσμευση δια του πρωθυπουργού, η Ελλάδα να θεσμοθετήσει γρήγορα την απόσυρση των Πλαστικών Μιας Χρήσης– με στόχο να μειωθούν δραστικά οι επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης.

Όπως τόνισε: Αποσύρονται από τον Ιούλιο του 2021 μια σειρά πλαστικών (καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, ποτήρια και περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες, στηρίγματα για μπαλόνια, μπατονέτες, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά), ενώ στο Δημόσιο η εφαρμογή της απόσυρσης ξεκινά 6 μήνες νωρίτερα.

Οι επιχειρήσεις εστίασης υποχρεώνονται να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, αλλά και να κάνουν έκπτωση στους πελάτες που έχουν δικά τους.

Θεσμοθετείται η επιβράβευση της ανακύκλωσης, καθώς κάθε πολίτης που θα επιστρέφει το πλαστικό μπουκάλι του στο σημείο πώλησης θα παίρνει πίσω το επιπλέον ποσό της εγγύησης, δηλαδή θα λαμβάνει πίσω τα λίγα λεπτά του ευρώ που έδωσε κατά την αγορά του.

Ειδικό Πλάνο Δράσης στο Χωροταξικό – Πολεοδομικό νομοσχέδιο
Με επίκεντρο τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης -την οποία χαρακτήρισε ελληνική ιδιαιτερότητα- και τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι υφίσταται εκτεταμένη παραπληροφόρηση για το θέμα, ιδιαίτερα σε σχέση με τις μικρές ιδιοκτησίες.

Προσέθεσε δε, ότι εκτός από τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο στους ιδιοκτήτες να χτίσουν για διάστημα 6 ετών, η μαζική εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα θέσει όλο το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης σε απολύτως άλλη βάση.

«Μέχρι να εκπνεύσουν οι μεταβατικές περίοδοι, θα έχουν προχωρήσει τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. Επομένως, η συζήτηση που γίνεται σήμερα θα ακυρωθεί στην πράξη» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι το Χωροταξικό- Πολεοδομικό νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από συγκεκριμένο Πλάνο Δράσης, προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις, που προβλέπει να εφαρμοστούν αμέσως, ιδιαίτερα σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση και την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων παντού.

 

Σύμφωνα λοιπόν, με το Ειδικό Πλάνο δράσης:
Ξεκινά αμέσως η προετοιμασία για τις Ειδικές μελέτες σε σχέση με τις Ζώνες Συντελεστή Δόμησης, την οριοθέτησης οικισμών και τον χαρακτηρισμό δημοτικών οδών.

Μετά την ψήφιση του νόμου θα χρηματοδοτηθεί Πρόγραμμα ταχέος χαρακτηρισμού των δημοτικών οδών, ιδίως σε περιοχές με έντονες αναπτυξιακές πιέσεις, μέσω του οποίου θα προσδιοριστούν τοπικά οδικά δίκτυα που θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις της νομολογίας.

Προβλέπονται επίσης, ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία των αναθέσεων όπως η συγκρότηση Μητρώου Υπαλλήλων του φορέα ανάθεσης των διαγωνισμών και η συγκρότηση Ειδικού Μητρώου Ιδιωτών Εμπειρογνωμόνων για τη διενέργεια επίβλεψης των αναθέσεων.

Δρομολογείται η άμεση προκήρυξη των διαγωνισμών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με πόρους από την ΕΕ, δηλαδή από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Για όλα αυτά θα ορισθεί Ειδικός Συντονιστής με στόχο τη γρήγορη εφαρμογή αυτών των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις «βοηθούν την ανάπτυξη, αυξάνουν την αξία της περιουσίας των πολιτών , αλλά και προστατεύουν το περιβάλλον, διότι καμία αξία δεν θα έχει η περιουσία, εάν το φυσικό περιβάλλον δεν προστατεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης και σε μια ακόμη θεσμική παρέμβαση για τα απόβλητα, που έρχεται πριν από το τέλος του έτους- και αφορά στο νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο, όπου ενσωματώνονται δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Συγκεκριμένα, με το εν λόγω νομοσχέδιο:
Ενισχύεται η ανακύκλωση θεσπίζοντας χωριστά ρεύματα συλλογής αποβλήτων σε όλους τους δημόσιους χώρους και κτίρια, ενώ για τις νέες οικοδομές προβλέπεται κατάλληλος χώρος για την τοποθέτηση κάδων χωριστής συλλογής.

Εφαρμόζεται στην πράξη η αρχή «Πληρώνω όσο Πετάω» ή αλλιώς «Κερδίζω όσο Διαχωρίζω, δηλαδή όσο περισσότερη και καλύτερη ανακύκλωση κάνουν οι πολίτες, τόσο λιγότερα δημοτικά τέλη θα πληρώνουν.

Μετακυλίονται τα πρόστιμα της ΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ΟΤΑ και τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωσή τους να διαχειρίζονται υπεύθυνα τα απόβλητά τους.

Τέλος, στο συνέδριο του Economist, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι όλους τους τελευταίους μήνες η εφαρμογή της πράσινης ατζέντας της κυβέρνησης προχωρεί και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την απολιγνιτοποίηση, την πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, την ηλεκτροκίνηση αλλά και την προστασία της βιοποικιλότητας.

dikaiologitika.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σας ενημερώνουμε ότι ύστερα από τη διαγραφή του κ. ΤΕΓΑ Χρήστου από το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα της Διεθνής Ένωσης Αστυνομικών και ως εκ τούτου από το Δ.Σ. της Τοπικής Διοίκησης Αιτωλίας επήλθε ανασύνθεση του Δ.Σ. της Τ.Δ. Αιτωλίας / Δ.Ε.Α. ως κάτωθι:

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ Ιωάννης
  • Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΟΥΒΕΛΗΣ Νικόλαος
  • Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ / ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ: ΧΑΪΚΑΛΗΣ Δημήτριος
  • Γ’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΤΕΚΑΣ Αναστάσιος
  • ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΟΤΡΩΝΗΣ Κων/νος
  • ΤΑΜΙΑΣ: ΜΠΟΥΡΟΣ Παναγιώτης
  • ΜΕΛΟΣ: ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ Χρήστος
  • ΜΕΛΟΣ: ΝΤΑΛΛΑΣ Λεωνίδας
  • ΜΕΛΟΣ: ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Γεώργιος

aixmi-news.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπλ. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΣΑ – ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στις περιοχές του δέλτα Αχελώου απ’ το πρόσφατο πέρασμα του «Ιανού».

Ο Γ. Βαρεμένος ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να επισπευσθούν οι διαδικασίες καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών και, μέχρι τότε, να καταβληθεί άμεσα προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες καλλιεργητές. Ειδικά δε για το βαμβάκι και το ρύζι, να μειωθεί στο ελάχιστο ή και να μηδενισθεί η ελάχιστη παραδιδόμενη ποσότητα που είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
Το πρόσφατο καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» από την Δυτική Ελλάδα, είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα και την πρόκληση σημαντικών ζημιών στις καλλιέργειες σ’ όλη την περιοχή του Δήμου Οινιάδων, οι οποίες απέχουν 4-5 χλμ. από το «μάτι» του κυκλώνα. Με ιδιαίτερη δε σφοδρότητα επλήγησαν οι καλλιέργειες Βαμβακιού, καλαμποκιού, ρυζιού και τα ελαιόδεντρα στο δέλτα του Αχελώου (Νεοχώρι, Κατοχή, Λεσίνι κ.α.).

Οι πληγέντες καλλιεργητές αγωνιούν για την έγκαιρη και πλήρη αποζημίωσή τους, καθώς αυτές οι καταστροφές ήλθαν σε μία περίοδο γενικότερης οικονομικής ανέχειας και αβεβαιότητας. Ειδικά δε σε ό,τι αφορά τους ελαιοκαλλιεργητές της εληάς Καλαμών, οι πρόσφατες καταστροφές έρχονται να προστεθούν στο ήδη οξυμμένο πρόβλημα της κατάρρευσης των τιμών και των εξαγωγών του προϊόντος.
Αναμένουν λοιπόν από τον ΕΛΓΑ την επίσπευση των διαδικασιών άμεσης και πλήρους καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών και την ταχύτατη καταβολή των αποζημιώσεων.

Ειδικά οι καλλιεργητές βαμβακιού και ρυζιού, προϊόντα που υπόκεινται σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης, ζητούν δικαίως να ληφθεί πρόνοια, ώστε κατά περίπτωση να μηδενισθεί ή να ελαχιστοποιηθεί η απαιτούμενη ελάχιστη παραδιδόμενη ποσότητα ανά στρέμμα για την καταβολή της ανά εκτάριο συνδεδεμένης ενίσχυσης, λόγω ανωτέρας βίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
• Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ για να επισπευσθούν οι διαδικασίες άμεσης και πλήρους καταγραφής των ζημιών στις καλλιέργειες του δέλτα Αχελώου και την ταχύτατη καταβολή των αποζημιώσεων;Προτίθεσθε να καταβάλλετε προκαταβολή αποζημίωσης έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών;
• Προτίθεται το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει, λόγω ανωτέρας βίας, στην ελαχιστοποίηση ή και τον μηδενισμό της απαιτούμενης ελάχιστης παραδιδόμενης ποσότητας ρυζιού και βαμβακιού για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης αυτών των προϊόντων;

Ο Ερωτών βουλευτής
Γεώργιος Βαρεμένος

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την εγκαθίδρυση μόνιμου μηχανισμού αποκλιμάκωσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας ο μηχανισμός τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου και σκοπός του είναι η μείωση του ρίσκου ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως σημειώνεται, εγκαθίσταται μία απευθείας τηλεφωνική γραμμή μεταξύ στρατιωτικών παραγόντων των δύο χωρών, με στόχο τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης σε θάλασσα και αέρα.

«Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο κρίσιμοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ

Η ανάρτηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ

 

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

"Ανοιχτοί στο διάλογο με ανοιχτά σχολεία"

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ & Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, απάντησε για τα επεισόδια έξω από την Βουλή στη μαθητική πορεία στον κ. Ραγκούση, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής: 

  • Για τις κατηγορίες για αστυνομική βία εις βάρος μαθητών: "Πράγματι κουκουλοφόροι ταραξίες έξω από τη Βουλή διατάραξαν για άλλη μία φορά τη ζωή της πρωτεύουσας και αμαύρωσαν την μαθητική πορεία, η οποία έχει ξεκινήσει ειρηνικά από τα Προπύλαια. Προφανώς δεν έχουνε σχέση οι δύο, δηλαδή οι κουκουλοφόροι με τους μαθητές. Και η αστυνομία, σε αντίθεση αυτά που είπατε κύριε Ραγκούση, κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, έκανε το καθήκον της, ενώ διακινδύνευσαν και πάλι τα παιδιά της αστυνομίας τη ζωή τους για να προστατεύσουν το σύνολο της κοινωνίας μας. Εύχομαι η θέση σας η προχθεσινή εδώ στη Βουλή, όπου στηρίξατε τις καταλήψεις, παρότι αυτές είναι παράνομες, να μην συνεχιστεί και σήμερα και να στηρίξετε τους κουκουλοφόρους έξω από τη Βουλή στους δρόμους της Αθήνας."
  • Για τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις καταλήψεις"Η θέση της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας είναι σαφής: είναι ανοιχτοί στο διάλογο με ανοιχτά σχολεία. Εσείς τι λέτε;"

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΠΗΛΙΟ ΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Α.Δ. ΑΙΤΩΛΙΑΣ

«ΟΤΑΝ ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΥΣΗ…»

Η πολιτική καπηλεία της ΝΔ συνεχίζεται. Στο Μεσολόγγι τη σκυτάλη πήρε ο Σπήλιος Λιβανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, για να μας πληροφορήσει ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης της Α.Δ. Αιτωλίας και να καρπωθεί την επίτευξη ενός χρόνιου στόχου.Αλήθεια, τόσα χρόνια, πού ήταν ο κ. Λιβανός και η ΝΔ;

Για την ιστορία και μόνο:

Η ανάγκη μετεγκατάστασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας είναι πολύ παλιά. Το 2007 υπήρχε κτιριολογικό πρόγραμμα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την επίλυση του έντονου στεγαστικού προβλήματος που αντιμετώπιζε (και ακόμα αντιμετωπίζει) πληθώρα υπηρεσιών του Σώματος ανά την Ελλάδα. Τότε, με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ εντάχθηκαν για ανέγερση 29 κτίρια συνολικού Π.Υ 117.137.692ευρώ.  Μέσα στα προς ένταξη κτίρια ήταν και η Α.Δ Αιτωλίας. Από το 2007 έως το 2016 δεν έγινε ουσιαστικά τίποτα.

Το φθινόπωρο του 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η σύνταξη μελέτης, αποτύπωσης και ανακατασκευής του κτιρίου των παλαιών καπναποθηκών που είχε παραχωρηθεί δωρεάν κατά χρήση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στο Υπουργείο (Δημόσιας Τάξης) Προστασίας του Πολίτη για τη στέγαση της Α.Δ Αιτωλίας. Με απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών, εγκρίθηκε η μελέτη του έργου στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ), προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση του έργου.

Ένα άλλο εμπόδιο που έπρεπε να υπερκεραστεί ήταν η λήξη της προθεσμίας των 5 ετών που ήταν όρος της παραχώρησης. Ωστόσο, και αυτό επιλύθηκε: η Αστυνομική Διεύθυνση  Αιτωλίας με έγγραφό της στις 21/8/2018 αιτήθηκε προς το ΥΠΑΑΤ την παράταση της υλοποίησης του σκοπού παραχώρησης για 2 επιπλέον έτη. Το ΥΠΑΑΤ προώθησε σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα παράτασης πραγματοποίησης του σκοπού της παραχώρησης μέχρι 5 έτη.

Από κει και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.  Δημοσιεύθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση που υπέγραψε η τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη για ανοιχτή διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη σύμβαση με ανάδοχο.

Στο διά ταύτα, η δημοπράτηση έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με πίστωση από το ΠΔΕ (ΣΑΕ 050/2018) και η μεταστέγαση προχωρά απρόσκοπτα. Στις προσπάθειες όλων αυτών των χρόνων πήραν μέρος δημοτικές αρχές, βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, μα  πάνω από όλα οι εργαζόμενοι στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Εσείς κ. Λιβανέ αλλά και οι υπόλοιποι της ΝΔ δεν ήσασταν ΠΟΥΘΕΝΑ!

Και έρχεστε τώρα να επιδείξετε την έγκριση των πρακτικών του προαναφερόμενου διαγωνισμού από το Ελεγκτικό συνέδριο! Τουλάχιστον,  αν επιθυμείτε, να βοηθήσετε έστω και τώρα, να προσέχετε να μην παρέλθει και η τελευταία προθεσμία. Σας το επισημαίνουμε αυτό γιατί η ΝΔ έχει μεγάλη εμπειρία στο να χάνει προθεσμίες και η πατρίδα ευκαιρίες, αξιοπιστία και χρήμα.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ