Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  12:25: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 18:38

Τα ΒRICS θα αντικαταστήσουν το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT και θα αποκλείσουν το δολάριο!

Oι BRICS έλαβαν την απόφαση να ανατρέψουν τους συσχετισμούς  ισχύος στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, αντικαθιστώντας το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT.

Το ιστορικά πρωτοφανές κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας έτσι όπως αναπτύχθηκε την προηγούμενη διετία, έδειξε σε όλο τον κόσμο πώς τα νομισματικά θέματα χρησιμοποιούνται ως όπλο για την οικονομική καθυπόταξη των κρατών και ότι η χειραφέτηση από τη δυτική ηγεμονία περνά μέσα από τη διαμόρφωση γεωπολιτικά μιας αυτόνομης οικονομικής σφαίρας.

Χαρακτηριστικά, η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι BRICS θα επιχειρήσουν να υποκαταστήσουν το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT.

Επισήμανε ότι ο μηχανισμός πληρωμών SWIFT ευνοεί το δολάριο και τη Δύση, ενώ τιμωρεί τους BRICS και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι BRICS «θα υποκαταστήσουν αυτό που θεωρούμε ένα μάλλον άδικο και δαπανηρό σύστημα πληρωμών», επισήμανε.

Η δήλωσή της έρχεται σε μια στιγμή που η Ρωσία, ηγετικό μέλος των BRICS, εργάζεται για την οικοδόμηση ενός νέου εναλλακτικού συστήματος πληρωμών το οποίο θα είναι εναλλακτικό στο SWIFT και στο οποίο το δολάριο θα είναι αποκλεισμένο!

O νέος μηχανισμός πληρωμών θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να διακανονίζουν τις συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα εκτός δολαρίου.

Αυτό θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχύσουν το τοπικό τους νόμισμα και θα βοηθήσει τις εγχώριες οικονομίες τους να αναπτυχθούν.

Η συμμαχία των κρατών των BRICS πρωτοστατεί σε αυτό που αποκαλείται διεθνώς αποδολαριοποίηση του συστήματος των διεθνών συναλλαγών και επίσης καλεί άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η Ρωσία και η Κίνα εμφανίζονται οι πιο επιθετικές στα σχέδια αποδολαριοποίησης, ενώ τα άλλα μέλη των BRICS, όπως η Ινδία, εμφανίζουν προς το παρόν πιο ουδέτερη στάση.

Το 2001, η φράση BRIC επινοήθηκε για να δηλώσει τέσσερις αναδυόμενες παγκόσμιες οικονομίες.

Πράγματι, εκείνη την εποχή, ο οικονομολόγος Jim O’Neill προέβλεψε ότι το μπλοκ θα κυριαρχούσε στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2050.

Επιπλέον, προσδιόρισε ότι η συμμαχία θα είχε το μισό μέγεθος της G7 μέχρι το 2015.

Λοιπόν, η συμμαχία BRICS ξεπέρασε εύκολα αυτήν την αρχική πρόβλεψη της Goldman Sachs 10 χρόνια νωρίτερα.

Τώρα το 2024, η συμμαχία αναμένεται να τα πάει πολύ καλύτερα στον ανταγωνισμό με τις χώρες της G7.

Αν και η οικονομική συμμαχία δεν ηγείται ακόμη της παγκόσμιας οικονομίας, το ΑΕΠ της (PPP , εκπεφρασμένο σε κατά κεφαλήν μονάδες αγοραστικής δύναμης) έχει ξεπεράσει τη δυτική ομάδα των πλουσιοτέρων κρατών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, η ανάπτυξη της οικονομικής συμμαχίας BRICS ήταν η κυρίαρχη γεωπολιτική εξέλιξη εν μέσω των κρίσεων του oυκρανικού και στη Μέση Ανατολή.

Πράγματι, το μπλοκ είχε δει την πρώτη επέκτασή του από τότε που πρόσθεσε τη Νότια Αφρική το 2010.

Η μέχρι τώρα ανάπτυξη έχει συνδεθεί κυρίως με την ταχεία ανάπτυξη τόσο της Ινδίας όσο και της Κίνας.

Και οι δύο χώρες είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες του 2001, και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί.

pronews.gr