Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  10:19: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Σε συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε διάστημα έξι μηνών στην Παλαιστίνη κατέληξαν η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και η Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, όπως ανέφεραν στελέχη και των δύο κομμάτων.

Η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένα ότι θα οργανωθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 15 χρόνια.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη διεξαγωγή αρχικά βουλευτικών εκλογών, κατόπιν για την εκλογή προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και στη συνέχεια για την ανάδειξη του κεντρικού συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO)», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Φάταχ.

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της ισλαμιστικής Χαμάς, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τις επαφές που είχαν μέλη της Φάταχ και της Χαμάς στην Τουρκία. «Αυτή τη φορά καταλήξαμε σε μια πραγματική ομοφωνία (…) οι διαιρέσεις έβλαψαν τον αγώνα μας και εργαζόμαστε για να βάλουμε ένα τέλος» είπε ο Αρούρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά από την Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές παρατάξεις ξεκίνησαν πρόσφατα διάλογο με την ελπίδα ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αντιπαλέψουν την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες του Κόλπου, όπως με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Ο Ρατζούμπ είπε ότι ο πρόεδρος Αμπάς θα εκδώσει ένα διάταγμα με το οποίο θα καθορίζεται η ημερομηνία των εκλογών.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 13/09/2020

Του:        Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:     Τον κ. Υπουργό Υγείας           

ΘΕΜΑ:     «Αναξιοποίητο παραμένει το νέο κτήριο του Κέντρου Υγείας Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριε Υπουργέ,

Αδιαμόρφωτος παραμένει ο περιβάλλοντας χώρος του Κ.Υ. Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, επί 3 χρόνια περίπου, με αποτέλεσμα, το υπάρχον εκεί σύγχρονο κτήριο να παραμένει αναξιοποίητο και μάλιστα, στις μέρες μας, που απειλούμαστε από τον κορωνοϊό. Το αδιανόητο αυτού του προβλήματος είναι ότι, έμειναν ανεκτέλεστες οι εργασίες τακτοποίησης του ανωτέρω περιβάλλοντος χώρου και παρέμειναν εκκρεμείς προς κάλυψη αρκετές άλλες σχετικές ελλείψεις, ενώ υπάρχει σχετική πίστωση 200.000€, η οποία, μέχρι και σήμερα, παραμένει αδιάθετη! Η δε μελέτη και οι αναμενόμενες διαδικασίες για την έναρξη και εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Παρ’ όλα αυτά, οι εκεί  υπηρετούντες γιατροί και νοσηλευτές αλλά και ο οδηγός ασθενοφόρου, έχοντας τη βάση τους στο παλαιό κτήριο του Κ.Υ. Μύτικα, το οποίο σαπίζει, όντας κατασκευασμένο από το 1958, έκαναν και κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιφρουρήσουν την υγεία του ντόπιου πληθυσμού, ανταποκρινόμενοι πλήρως στην υψηλή αποστολή και το λειτούργημα τους. 

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να λάβετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να λειτουργήσει το υπάρχον προορισμένο για σχετική χρήση εντός της άνω περιοχής και μη ακόμα παραδομένο, νέο κτήριο Κέντρου Υγείας, στελεχωμένο με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και ενισχυμένο με τον επίσης απαραίτητο βιοιατρικό εξοπλισμό, έτσι ώστε να αποτελέσει μία μικρή Νοσοκομειακή Μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας για την ως άνω διαχρονικά παραμελημένη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις περιοχή;



Ο Ερωτών Βουλευτής

 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 20/09/2020

Του:            Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:         Τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης αποπεράτωσης του  πολύπαθου  αποχετευτικού  δικτύου της περιοχής των Θεστιέων, στο Παναιτώλιο της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριε Υπουργέ,

Δυσαρέσκεια   επικρατεί   στο   Παναιτώλιο   καθώς,   όπως   μας   αναφέρουν   οι κάτοικοι, οι ημιτελείς εργασίες στο αποχετευτικό δίκτυο της ενότητας Θεστιέων είχαν αποτέλεσμα να μείνουν μισοδιαλυμένες αρκετές από τις οδούς του χωριού, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις των οχημάτων και δημιουργώντας εστίες κινδύνου για τη       σωματική ακεραιότητα       των       πεζών.   Η   Κοινότητα   Παναιτωλίου,   με ανακοίνωσή της, όπως μάθαμε από τους κατοίκους, κάλεσε τους αρμοδίους να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να αποπερατώσουν άμεσα το σχετικό έργο, που έχει δημοπρατηθεί από το 2010 και «έχει χορτάσει» υπογραφές και παρατάσεις.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης της ολοκλήρωσης, επί 10 έτη, του αποχετευτικού δικτύου στην ως άνω περιοχή;
  • Πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί, το αποχετευτικό δίκτυο της ενότητας Θεστιέων, στο Παναιτώλιο, της Αιτωλοακαρνανίας και πότε προβλέπετε ότι θα αποδοθεί προς χρήση στους πολίτες της Κοινότητας Παναιτωλίου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η θέση της ΠΕΤΕΕΜ.ΤΕ για την  "Πιστοποίηση χρήσης του εξοπλισμού εργαστηρίων κατεύθυνσης"

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα μιλώντας, εχθές Τετάρτη, στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του δήλωσε: «Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα νησιά ως δικαιολογία, βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελληνική λίμνη, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας.

Προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας. Θα ακολουθήσουμε μια πιο μετριοπαθή πολιτική. Ωστόσο, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εξηγήσουμε το δίκιο μας σε όλες τις περιστάσεις και επαφές».

e-typos.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 19:28

«Αγαπάς την τσέπη σου; Απόδειξη!»

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Ανέκαθεν και σίγουρα πριν την χρεοκοπία του 2010, όλες οι κυβερνήσεις είχαν «σημαία» την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όμως και μετά τα Μνημόνια η φοροδιαφυγή παραμένει η μεγάλη πληγή του κρατικού κορβανά, αφού στοιχίζει τρεις ΕΝΦΙΑ το χρόνο…

Στις πρώτες θέσεις τις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στο πεδίο του ΦΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2018, που ανακοίνωσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 1 στα 3 ευρώ των δυνητικών εσόδων από τον ΦΠΑ δεν εισπράττεται στην Ελλάδα λόγω φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Ειδικότερα, σύμφωνα τα στοιχεία της Κομισιόν:
-η τρύπα στις εισπράξεις ΦΠΑ το 2018 διαμορφώθηκε στα 6,570 δισ ευρώ, δηλαδή στο 30,1% των δυνητικών εσόδων, με το όρο στην Ευρώπη να είναι 9,2%.
-σε σύγκριση με το 2014, η τρύπα έχει ανοίξει κατά 3,4 μονάδες, παρά την αύξηση συντελεστών και την κατάργηση εξαιρέσεων
-στην 5ετία 2014-2018 χάθηκαν εισπράξεις ΦΠΑ άνω των 30 δισ

Πρόκειται για την 6η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, σε απόλυτα νούμερα (!), παρόλο που απέχουμε πάρα πολύ από το να είμαστε η 6η οικονομία της Ευρώπης. Μάλιστα η Ελλάδα είναι δευτεραθλήτρια πίσω από τη Ρουμανία, με κριτήριο τις εκτιμήσεις για τις απώλειες επί των δυνητικών εσόδων ΦΠΑ. Και φυσικά πρόκειται για ένα ποσό που αν εισπράττονταν θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση όχι μόνο του ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλων φόρων.

Το χειρότερο όλων είναι μάλλον το γεγονός ότι παρά τα Μνημόνια, που μεσολάβησαν, η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ δεν έχει βελτιωθεί, αντιθέτως έχει επιδεινωθεί και ποσοτικά και ποιότητα. Απόδειξη ότι το φορολογικό σύστημα παραμένει αμεταρρύθμιστο και σε λάθος κατεύθυνση. Τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα e-τιμολόγια σε μια χώρα που τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια δίνουν και παίρνουν, δεν προχώρησε… Επίσης δεν προχώρησε η σύνδεση των ταμιακών μηχανών με τους κρατικούς σέρβερ, για να εισπράττεται άμεσα ο ΦΠΑ. Το μόνο που έγινε, αλλά όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία δεν αρκεί, είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Από την άλλη για το… χαμένο ΦΠΑ μια φταίει και το μεγάλο ύψος του. Συχνά ο αγοραστής και ο πωλητής συμφωνούν από κοινού να μην κοπεί απόδειξη και να μην καταβληθεί ο ΦΠΑ προς όφελος και των δύο. Ενώ επίσης συχνά οι καταναλωτές μπορεί να πληρώνουν τον ΦΠΑ, αλλά δεν αποδίδεται στον κρατικό κορβανά, αφού ο επαγγελματίας δεν έχει κόψει απόδειξη.

Ο τρόπος για να λυθεί ή τέλος πάντως να αμβλυνθεί κατά πολύ το πρόβλημα είναι σίγουρα να προχωρήσουν οι θεσμικές αλλαγές (eτιμολόγια κτλ) κυρίως όμως το γίνει ελκυστική η απόδειξη και για τον καταναλωτή και για τον πωλητή. Και για να γίνει αυτό ένας τρόπος υπάρχει. Να μειωθεί το ύψος του ΦΠΑ και να εκπίπτουν όλα τα έξοδα. Και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα. Ακόμη και τα λουλούδια στα μπουζούκια. «Αγαπάς την τσέπη σου; Απόδειξη!» για να παραφράσουμε το παλιό σλόγκαν του Υπουργείου Οικονομικών. Έτσι καταλαβαίνει ο Έλληνας…

Έτσι θα αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Εξάλλου η αύξηση των συντελεστών (καμπύλη Laffer) και η καθυστέρηση στις θεσμικές αλλαγές είδαμε ότι δεν απέδωσε. Μήπως πρέπει επιτέλους να δοκιμάσουμε κάτι άλλο;

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέτρα για το πρόβλημα της επιδρομής αρουραίων σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ζητά με ανακοίνωση του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βαρεμένος. Αναλυτικά:

Περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας έχουν πληγεί από επιδρομή αρουραίων και οι αρμόδιοι πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες προκειμένου η περιοχή να κηρυχθεί «αρουραιόπληκτη» και να εγκριθεί ένα πρόγραμμα καταπολέμησης.

Δεν μιλάμε για τους γνωστούς …αρουραίους της γραφειοκρατίας αλλά για υπερμεγέθη τρωκτικά που προκαλούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

Δεν έφθαναν οι άλλες φυσικές καταστροφές, με πιο πρόσφατη τον «Ιανό» και τις καταστροφές που προκάλεσε σε περιοχές του κάτω Αχελώου, περιοχές που γεωγραφικά δεν βρίσκονται μακρυά απ’ την Κεφαλονιά.

Ενέσκηψαν τώρα και αρουραίοι. Σε βαθμό που να τίθεται το ερώτημα αν κάποιος στην κορυφή του επιτελικού κράτους είναι εξαιρετικά γουρλής. Και αφού δεν βοηθάει αλλοιώς την αγροτιά, ας της δώσει … 6 αριθμούς του Τζόκερ.

ΥΓ: Όπως είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ, «το χιούμορ είναι η ευγένεια των απελπισμένων.»

agrinionews.gr
 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι καλλιέργειες στο Νομό μας έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από τον ‘Ιανό’. Η κυβέρνηση αφήνει εκτός την Αιτωλοακαρνανία με τα ήξεις- αφήξεις και τα εκτιμητικά τέλη»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ, Θάνος Μωραΐτης, έκανε δήλωση σχετικά με τις καταστροφές των καλλιεργειών στο Νομό, ψέγοντας την « αμεριμνησία της κυβέρνησης».

«Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγικούς Νομούς της χώρας δεν έχει συμπεριληφθεί  στην απόφαση της κυβέρνησης να απαλλαγούν οι πληγέντες αγρότες  από την καταβολή εκτιμητικών τελών, μετά την κακοκαιρία “Ιανός” που άφησε τα καταστροφικά της σημάδια στις καλλιέργειες της περιοχής», σημείωσε ο βουλευτής.

«Δε φτάνει που οι εξαιρέσεις αυτές έχουν βρει τη σφοδρή αντίδραση αγροτών αλλά και θεσμικών εκπροσώπων, η Κυβέρνηση συνεχίζει τα ήξεις – αφήξεις υποσχόμενη ότι θα μπουν κι άλλοι Νομοί… στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι η κακοκαιρία κατέστρεψε μεγάλο μέρος καλλιεργειών που αφορούν βαμβάκια, ρύζια και ελιές με ανυπολόγιστο το κόστος για τους αγρότες που ετοιμάζονταν για τη φετινή συγκομιδή.

«Η κυβέρνηση, όμως για ακόμα μια φορά εμπαίζει τον αγροτικό κόσμο, υποσχόμενη απαλλαγές που επί της ουσίας είναι… συμψηφισμοί. Η αλήθεια είναι ότι όσοι παραγωγοί κάνουν δήλωση στον ΕΛΓΑ, δεν θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής εκτιμητικών τελών. Απλά θα τους παρακρατηθούν από τις αποζημιώσεις. Όταν κι εάν τις εισπράξουν», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο κ. Μωραΐτης

Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει την αμεριμνησία και την «επιλεκτική» στήριξη των αγροτών.

«Φτάνει με τον εμπαιγμό.

Με τις κατηγορίες παραγωγικών ομάδων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. “Η κακοκαιρία” στην Κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο επιβίωσης όλη τη χώρα με ολέθρια αποτελέσματα για τους αγρότες μας και το Νομό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγικούς Νομούς της χώρας δεν έχει συμπεριληφθεί  στην απόφαση της κυβέρνησης να απαλλαγούν οι πληγέντες αγρότες  από την καταβολή εκτιμητικών τελών, μετά την κακοκαιρία “Ιανός” που άφησε τα καταστροφικά της σημάδια στις καλλιέργειες της περιοχής. Δε φτάνει που οι εξαιρέσεις αυτές έχουν βρει τη σφοδρή αντίδραση αγροτών αλλά και θεσμικών εκπροσώπων, η κυβέρνηση συνεχίζει τα ήξεις – αφήξεις υποσχόμενη ότι θα μπουν κι άλλοι Νομοί… στο μέλλον.

Η κακοκαιρία κατέστρεψε μεγάλο μέρος καλλιεργειών που αφορούν βαμβάκια, ρύζια και ελιές με ανυπολόγιστο το κόστος για τους αγρότες που ετοιμάζονταν για τη φετινή συγκομιδή.

Η κυβέρνηση, όμως για ακόμα μια φορά εμπαίζει τον αγροτικό κόσμο, υποσχόμενη απαλλαγές που επί της ουσίας είναι… συμψηφισμοί.  Η αλήθεια είναι ότι όσοι παραγωγοί κάνουν δήλωση στον ΕΛΓΑ, δεν θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής εκτιμητικών τελών. Απλά θα τους παρακρατηθούν από τις αποζημιώσεις. Όταν κι εάν τις εισπράξουν.

Φτάνει με τον εμπαιγμό.

Με τις κατηγορίες παραγωγικών ομάδων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

“Η κακοκαιρία στην κυβέρνηση” έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο επιβίωσης όλη τη χώρα με ολέθρια αποτελέσματα για τους αγρότες μας και το Νομό μας.»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η γυναίκα βρέθηκε να δικάζεται για κακοποίηση ζώου- Ξέσπασε σε κλάματα μπροστά στο δικαστήριο

Με ποστάρισμα στο λογαριασμό του στο twitter ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Νικόλαος Καραγιαννακίδης, αποκάλυψε μια απίστευτη υπόθεση που οδήγησε στην δικαστική αίθουσα μια γιαγιά 80 ετών, η οποία κατηγορήθηκε από φιλοζωϊκή οργάνωση πως κακομεταχειριζόταν ένα γαϊδούρι που είχε επειδή δεν του είχε κόψει τα νύχια! Μάλιστα εκτός από τη μήνυση που της έκανε η φιλοζωϊκή οργάνωση της είχε πάρει το ζώο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο η 80χρονη γυναίκα η οποία δεν πίστευε αυτό που τους είχε συμβεί, ξέσπασε σε κλάματα μπροστά στα δικαστικά έδρανα, ενώ το Δικαστήριο αποφάσισε την αθώωσή της. Συγκεκριμένα ο δικηγόρος έγραψε στο twitter:

«Γιαγιά 80 ετών χήρα σε σχήμα Γ ήταν σήμερα κατηγορούμενη για βάναυση μεταχείριση ζώου διότι στο γαϊδούρι που είχε δεν έκοψε τα νύχια. Φιλοζωική οργάνωση τη μήνυσε κ της πήρε το γάιδαρο. Στο δικαστήριο έκλαιγε με λιγμούς. Αθωώθηκε! Αλήθεια, τι κοινωνία αφήνουμε να πλάσουν κάποιοι;».

karagiannakidis 24 9 2020

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καρπενησίου η γιαγιά ισχυρίστηκε στον Πρόεδρο της Έδρας ότι ουδέποτε κακομεταχειρίστηκε το γαϊδουράκι της, ενώ η συγκίνησή της ήταν τέτοια που δεν άντεξε και άρχισε να κλαίει με λυγμούς. Η ηλικιωμένη γυναίκα είχε μηνυθεί από Φιλοζωική οργάνωση πριν από περίπου ένα χρόνο όταν οι φιλόζωοι πραγματοποιούσαν εκδρομή στο Καρπενήσι και είδαν τη γιαγιά με το γαϊδουράκι και παρατήρησαν πως τα νύχια του ποδιού του δεν ήταν κομμένα και το γαϊδουράκι δυσκολευόταν. Τότε, σύμφωνα πάντα με όσα ακούστηκαν στην δικαστική αίθουσα της έκαναν έντονη παρατήρηση, ενώ με τις νομικές διαδικασίες που κίνησαν της πήραν το γαϊδουράκι από την κατοχή της ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα πήγε σήμερα στο δικαστήριο κατηγορούμενη για «βάναυση κακομεταχείριση ζώου».

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κοιτώντας τον Εισαγγελέα αθώωσαν την ηλικιωμένη γυναίκα η οποία μόλις άκουσε την απόφαση ρώτησε γεμάτη αθωότητα την Έδρα «και νερό στα πρόβατά μου ποιος θα μου φέρει που θέλω να τα ποτίζω» Με τον Πρόεδρο να της απαντά «Αγαπητή μου κυρία δεν είμαι πρόεδρος κοινότητας, πρόεδρος Δικαστηρίου είμαι».

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι “Αυτοπροστασία ή Καραντίνα”» τόνισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του για την πανδημία

Την κρισιμότητα της κατάστασης ως προς την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα περιγράφει το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν και, όπως προανήγγειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός δεν μιλά για «lockdown», το μήνυμα είναι σαφές για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να μην ληφθούν σκληρότερα μέτρα.

Οι συστάσεις προς τους πολίτες είναι σαφείς και αφορούν στην τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον τον κορωνοϊό, ώστε να μην υπάρξει ανάγκη για λήψη σκληρών αποφάσεων, δηλαδή επιβολή περιορισμών σε τοπικό επίπεδο

Η κατάσταση, ειδικά στην Αττική, παραμένει στο «κόκκινο», με τον αριθμό των κρουσμάτων καθημερινά να είναι τριψήφιος και συχνά να ξεπερνά τα 200. Μέσα, δε, σε λίγες μόνο ώρες σήμερα, Πέμπτη, η χώρα μετρά άλλους οκτώ νεκρούς, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να φτάνει πλέον στα 365.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Συμπολίτες μου,

Σας απευθύνομαι και πάλι, σε μία κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία. Γιατί το θεωρώ χρέος μου. Αλλά και έτσι το αισθάνομαι. Και γιατί μπροστά στη νέα έξαρση του κορονοϊού, έχω την ίδια πίστη στις δυνατότητές μας με εκείνη που είχα όταν σας καλούσα στην πρώτη αναμέτρηση μαζί του.

Έχουμε περάσει επτά δύσκολους μήνες. Η κυβέρνηση, θυμίζω, μάχεται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα: Εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό, Οικονομία, αλλά και φυσικές καταστροφές. Ειδικά, όμως, στον πόλεμο για την Υγεία, χρειαζόμαστε όσο πουθενά αλλού σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη.

Αυτό δεν είναι άλλοθι, ούτε αποποίηση ευθύνης. Έχω αποδείξει, άλλωστε, πως δεν διστάζω να παίρνω γρήγορα δύσκολες αποφάσεις. Όμως για να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, με περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον.

Ξεκινώ με μία αναντίρρητη αλήθεια: Ο ιός είναι εδώ, είναι παρών. Δεν έπαψε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Και είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη.

Όσο, λοιπόν, δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Αλλάζοντας, όμως, σημαντικά την καθημερινότητά μας. Το κάνουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και όσους αγαπούμε. Ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τον καθένα. Γιατί αυτό που σε έναν 20άρη είναι ένα απλός πονόλαιμος, μπορεί να οδηγήσει τον φίλο του ή τη φίλη του στην Εντατική, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πατέρα ή τον παππού του.

Σε όλο τον κόσμο η υγειονομική κρίση ξαναφουντώνει. Κράτη όπως η Αμερική, η Ισπανία, η Γαλλία, που θρήνησαν χιλιάδες θύματα στην αρχή, σήμερα βλέπουν τον εφιάλτη να επιστρέφει. Και το δεύτερο κύμα απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τώρα, όμως, είμαστε πιο έτοιμοι. Ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο. Και έχουμε διδαχθεί από τα λάθη άλλων χωρών, αλλά και από τα δικά μας. Παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Απ’ την αρχή της πανδημίας θρηνούμε 365 ζωές, όταν χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, έχουν 2.000 θανάτους η πρώτη και 10.000 το δεύτερο.

Αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι έχει σχεδόν 1.000 τώρα. Και αποθέματα υγειονομικών υλικών με ορίζοντα μηνών.

Προσλάβαμε περίπου 6.200 νέους νοσηλευτές και γιατρούς, πολλοί από τους οποίους θα μείνουν μόνιμα στο ΕΣΥ. Πολλαπλασιάσαμε τα ημερήσια τεστ. Ενώ είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη που διαθέτουμε τα καινούργια rapid test αντιγόνων.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό μας προσωπικό δεν δίνουν την μάχη μόνο με τον κορονοϊό, αλλά και με όλες τις άλλες αρρώστιες ή τα ατυχήματα.

Και επειδή ακούγονται πολλά, σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς. Σε λίγο θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με 50 ακόμη κρεβάτια. Και έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα προσθέσει στο Σύστημα άλλες 174 κλίνες.

Συμπολίτες μου,

Έχω δεσμευτεί να παρουσιάζω την πραγματικότητα ως έχει. Και αυτό θα κάνω και τώρα: Καθώς η απειλή για τη Δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε μία νέα εγρήγορση.

Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική.

 

Στόχος μας, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν την μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας μας.

Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε «lockdown»; Φυσικά και μπορούμε. Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε.

Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία.

Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της Άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. «Lockdown» σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση.

Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Κυρίως, όμως, «lockdown» σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά.

Άλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος. Γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία.

Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι απέναντι στην πανδημία. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα.

Ή ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού.

Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κλείσουν; Όχι! Πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους. Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία. Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά.

Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα». Και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια. Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο.

Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο. Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από κάποιους ενήλικες.

Γιατί, αντίθετα με κάθε άλλο μέτρο, είναι μία κίνηση πολύ απλή, μας προστατεύει από κάποια στιγμιαία αμέλεια, έναν τυχαίο συγχρωτισμό.

Για να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια: Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορονοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και αν και οι δύο φοράνε μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη.

Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια. Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου.

Από την πρώτη στιγμή τόνισα ότι το σχέδιο της Πολιτείας μπορεί να είναι η πυξίδα. Όμως τον δρόμο τον βαδίζουν οι πολίτες. Εσείς. Και σας ευχαριστώ και πάλι γι’ αυτό.

Η Πολιτεία, από την πλευρά της, δεν θα κρύψει ποτέ τους τομείς όπου μπορεί να γίνει καλύτερη.

Στις συγκοινωνίες, ας πούμε. Παρά το γεγονός ότι από πέρυσι στην Αττική έχουν προστεθεί 250 λεωφορεία, αυτά δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού. Γι’ αυτό και θεσμοθετήσαμε τα κυλιόμενα ωράρια προσέλευσης στην εργασία.

Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερα οχήματα και συχνότερα δρομολόγια. Οι έκτακτοι καιροί επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.

Συμπολίτες μου,

Σας ζητώ να δούμε κατάματα την αλήθεια: Η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ένα εκκρεμές που κινείται από το ένα άκρο του lockdown στο άλλο άκρο της απόλυτης χαλάρωσης.

Υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας. Μια νέα κανονικότητα, όσο διαρκεί η πανδημία, που λέγεται ελεγχόμενη λειτουργία. Της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι στο χέρι μας να το εντοπίσουμε αυτό το σημείο.

Οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια. Και πρέπει να βρεθούμε και πάλι μπροστά από τον κορονοϊό, αντί να τον ακολουθούμε. Με στοχευμένα μέτρα πάντα, όπου χρειάζεται.

Άλλωστε, η παγκόσμια κινητοποίηση για το εμβόλιο δίνει ελπίδες ότι όχι πολύ αργά αυτό θα ανακαλυφθεί.

Μέχρι τότε, η Πολιτεία θα επαγρυπνεί, θα εμπιστεύεται τους ειδικούς, θα δρα με διαφάνεια πάντα και θα ενημερώνει.

Αλλά ας μην κρυβόμαστε: Η εφαρμογή ακόμη και του πιο αποδοτικού μέτρου εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του. Μαζί θα πετύχουμε και πάλι ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία.

Έχοντας τη θετική εμπειρία της Άνοιξης είμαι σίγουρος για το πρώτο. Ώστε μόλις μπορέσουμε να κατεβάσουμε τις μάσκες, να έχουμε όλοι στο πρόσωπό μας ξανά το χαμόγελο της κοινής εθνικής ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης.»

agrinionews.gr

Το Νέο "ΕΣΥ"

Λίγες εβδομάδες πριν από την έλευση του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το “Νέο ΕΣΥ”, την οποία συνέγραψαν επτά καθηγητές πανεπιστημίου από πέντε διαφορετικά ΑΕΙ, υπό τον συντονισμό του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα. Η μελέτη περιγράφει ένα σύγχρονο και αποκεντρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, με έμφαση στην κοινωνική ισότητα, την κλινική αποτελεσματικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα.

Στο κείμενο που ακολουθεί, ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας αναλύει τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία ενός "νέου ΕΣΥ" και περιγράφει συνοπτικά την οργάνωσή του. 

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο (HTML)
Δείτε μια συνοπτική παρουσίαση του νέου ΕΣΥ (PDF)
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση (PDF)

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο του Καθηγητή Γ. Τούντα. 
 

--

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της πανδημίας δόθηκε στη δημοσιότητα Έκθεση της διαΝΕΟσις για το «Νέο ΕΣΥ», την οποία συνέγραψαν επτά καθηγητές πανεπιστημίου από πέντε διαφορετικά ΑΕΙ. To ΕΣΥ, παρά την αναμφισβήτητη προσφορά του, η οποία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και με την αποτελεσματική νοσοκομειακή περίθαλψη όσων νόσησαν από την Covid-19, δεν παύει να χαρακτηρίζεται από τις διαχρονικές παθογένειες της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της ανεπαρκούς διοίκησης και της έλλειψης σχεδιασμού, καθώς και από αξίες και προτεραιότητες που ανήκουν στην Ελλάδα του χθες και όχι στην Ελλάδα του σήμερα -και ακόμα λιγότερο στην Ελλάδα του αύριο.

Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα υγείας, με ανεπαρκέστατη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και περιθωριοποιημένη Δημόσια Υγεία-Πρόληψη, ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες υγείας σημαντικού ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα η Ελλάδα σήμερα να είναι η χώρα με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, υπάρχει ανάγκη για ένα "Νέο ΕΣΥ", το οποίο θα διασφαλίζει την κλινική αποτελεσματικότητα, την οικονομική αποδοτικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, με σύγχρονους θεσμούς οργάνωσης, διοίκησης, χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά την οργάνωση, η Έκθεση προτείνει την αύξηση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) από επτά που είναι σήμερα σε δεκατρείς, προκειμένου να αντιστοιχηθούν με τις υφιστάμενες δεκατρείς διοικητικές Περιφέρειες. Η αντιστοίχιση θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού στη λειτουργία των ΥΠΕ, καθώς και την ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ανάλογα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε Περιφέρειας, προκειμένου αυτές να καταστούν υγειονομικά αυτάρκεις.

Για τον σκοπό αυτό θα χρειαστεί επανασχεδιασμός του νοσοκομειακού χάρτη, με συγχωνεύσεις, αλλαγές χρήσης, δημιουργία νοσοκομειακών συμπλεγμάτων και δικτύων συνεργαζόμενων νοσοκομείων, καθώς και ανακατανομή κλινών, κλινικών και εργαστηρίων.

Η Έκθεση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η οποία αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του συστήματος υγείας στη χώρα μας, αντί να είναι η ραχοκοκαλιά του, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας διεθνώς. Σημαντική πρόταση αποτελεί η υιοθέτηση του θεσμού της οικογενειακής ιατρικής, με επίκεντρο την οικογένεια και όχι το άτομο. Η οικογενειακή ιατρική θα παρέχεται από αντίστοιχες διατομεακές Δομές, με τη συμμετοχή των πρωτοβάθμιων μονάδων του ΕΣΥ, των μονάδων υγείας των Δήμων, καθώς και του συμβεβλημένου ιδιωτικού τομέα. Οι επιμέρους Δομές Οικογενειακής Ιατρικής θα συναποτελούν Μονάδες ΠΦΥ, οι οποίες θα εντάσσονται σε Ολοκληρωμένα Δίκτυα ΠΦΥ, ανά Δήμο ή ανά διαμέρισμα μεγάλων Δήμων. Τα Δίκτυα θα διοικούνται από Δ.Σ. τα οποία θα συνάπτουν συμβολαιακές συνεργασίες με τον ΕΟΠΥΥ, βασισμένες σε υπηρεσίες και τιμές που θα έχουν συμφωνηθεί.

Σε ό,τι αφορά την οργάνωση, προτείνονται καινοτόμες υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας, καθώς και δημιουργία νέων κέντρων χρονίως πασχόντων, υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι, κλινικών ημέρας, κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, ενθαρρύνονται οι συνεργασίες και οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, πρακτική που εφαρμόζεται ευρέως σε όλη την Ευρώπη, με σκοπό την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και σύγχρονης τεχνολογίας προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας.

Για τη δημιουργία αποτελεσματικής διοίκησης προτείνεται η δημιουργία Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης του ΕΣΥ, ενός ΝΠΙΔ το οποίο θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα από την καθημερινή λειτουργία των μονάδων του συστήματος και θα εισηγείται ανάλογα στα αρμόδια όργανα. Το υπουργείο Υγείας θα ασκεί επιτελικό και εποπτικό ρόλο σε όλη την επικράτεια και αντίστοιχο ρόλο θα ασκούν οι ΥΠΕ στις Περιφέρειες. Οι διοικητικές αρμοδιότητες μεταβιβάζονται στις διοικήσεις των μονάδων (νοσοκομεία, Δίκτυα ΠΦΥ, κ.ά.), ενώ στα νοσοκομεία προάγεται ισχυρή συναινετική διοίκηση με ενίσχυση των διοικητικών αρμοδιοτήτων της ιατρικής ιεραρχίας, και κυρίως των διευθυντών-συντονιστών.

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ (από ΝΠΔΔ που είναι σήμερα) προκειμένου να αποκτήσουν διαχειριστική αποτελεσματικότητα, διατηρώντας όμως τον δημόσιο χαρακτήρα τους ως θυγατρικές εταιρείες των ΥΠΕ (ΝΠΔΔ). Για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στα νοσοκομεία, προτείνεται η σύνδεση του μισθού τους με το προσφερόμενο έργο και η υιοθέτηση ποικίλων μορφών απασχόλησης, ανάλογα με τη θέση στην ιεραρχία και τις εκάστοτε ανάγκες του νοσοκομείου.

Για την υλοποίηση του "Νέου ΕΣΥ", απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης. Για τον σκοπό αυτό, εκτός από την αύξηση της δημόσιας δαπάνης υγείας τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ, προτείνεται η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ενιαίο μοναδικό πληρωτή, με αποκλειστική διαχείριση των εθνικών πόρων για τις δημόσιες δαπάνες υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται με τις μονάδες του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα με κριτήρια κόστους και ποιότητας, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό περιβάλλον ελεγχόμενου ανταγωνισμού, το οποίο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Προτείνονται επίσης, μεταξύ άλλων, η ενσωμάτωση των ιδιωτικών πληρωμών και παραπληρωμών στην επίσημη χρηματοδοτική διαδικασία με τη μορφή συνασφάλισης ή συμπληρωματικής ασφάλισης, καθώς και η διαμόρφωση ενός δομικά σταθερού και λειτουργικού πλαισίου τιμών, με γνώμονα την άριστη χρήση των πόρων υγείας και τη μεγιστοποίηση της οικονομικής αποδοτικότητας.

Η Έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, προτάσεις για την ενίσχυση του τομέα της Δημόσιας Υγείας, παρά το γεγονός ότι αυτός αποτελεί πυλώνα της πολιτικής υγείας ξεχωριστό από το ΕΣΥ. Η αντιμετώπιση της πρόσφατης πανδημίας και η ανάδυση νέων επιδημιών τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια, καθώς και τα κρίσιμα ζητήματα των περιβαλλοντικών και εργασιακών κινδύνων και των κοινωνικών και συμπεριφορικών παραγόντων που επιδρούν στην υγεία, καθιστούν αναγκαία την αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι επιχειρεί ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία. Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι η άμεση δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, με ισχυρές διευθύνσεις ανά ΥΠΕ, η οποία θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με την ΠΦΥ και την ΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, εκτός από τις αναγκαίες προσλήψεις, πρωτίστως νοσηλευτικού προσωπικού, άμεσης προτεραιότητας μέτρα κρίνονται η έναρξη της ειδικότητας κοινωνικής ιατρικής-δημόσιας υγείας και η εκπαίδευση περισσότερων γενικών ιατρών οικογενειακής ιατρικής.


 

Στη συγγραφή της Έκθεσης συμμετείχαν εκτός από τον υπογράφοντα οι καθηγητές Γιάννης Κυριόπουλος, Χρήστος Λιονής, Μιλτιάδης Νεκτάριος, Κυριάκος Σουλιώτης, Γιάννης Υφαντόπουλος, Τάσος Φιλαλήθης. 

*Ο Γιάννης Τούντας είναι Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο (HTML)
Δείτε μια συνοπτική παρουσίαση του νέου ΕΣΥ (PDF)
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση (PDF)
Διαβάστε μια σύνοψη της μελέτης

Η έρευνα της διαΝΕΟσις για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάστηκε και στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος, τοποθετήθηκαν οι: Γιάννης ΤούνταςΒασίλης Κοντοζαμάνης, Υφυπουργός Υγείας και Γιάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην ΕΣΔΥ και μέλος της επιστημονικής ομάδας της μελέτης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εδώ: 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Σελίδα 1 από 2