Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  12:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020

Του Παναγιώτη Κουρουμπλή*

3η του Σεπτέμβρη 1974. Μια ιστορική τελικά, όπως αποδείχτηκε, διακήρυξη, που συμπύκνωσε ό,τι συσσωρευόταν για 50 χρόνια στην ψυχή του δημοκρατικού κόσμου και δεν μπόρεσε ποτέ μέχρι τότε, λόγω του κατακερματισμού του, να εκφραστεί με ενιαίο τρόπο. Ο Ανδρέας, με βάση το αξιακό φορτίο του ιστορικού αυτού κειμένου, συγκρότησε και δημιούργησε ένα Κίνημα, του οποίου ο αταλάντευτος προσανατολισμός και η στρατηγική του επιδίωξη, χωρίς αποκλίσεις, υπήρξε η ανατροπή τού επί 50 χρόνια μονοκομματικού καθεστώτος της δεξιάς διακυβέρνησης.

Ο Ανδρέας, βαθύτατος πολιτικός αναλυτής, αλλά και με ευρύτατη ιστορική γνώση των πολιτικών πραγμάτων στη νεότερη Ελλάδα, ήξερε πολύ καλά τις αιτίες που για 50 χρόνια καθήλωναν τη χώρα στη στασιμότητα. Και αυτές ήταν όχι μόνον οι σκοτεινοί μηχανισμοί και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν το ξένο και το ελληνικό κατεστημένο, αλλά και ο κατακερματισμός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης σε κόμματα και κομματίδια, που απέτρεπε τη δημιουργία ενός μετώπου κατά του μονοκομματικού κράτους της Δεξιάς, με ό,τι σήμαινε αυτό για τον λαό.

Η δημοκρατική παράταξη αποτελούσε, όπως έχει αποδειχτεί, και το 1956 και το 1964, τη μεγάλη πλειοψηφία. Παρά ταύτα οι δικές της αδυναμίες, λόγω των υπέρμετρων προσωπικών φιλοδοξιών των ηγετών της, ήταν μία από τις συνθήκες που άφησαν χώρο για να χτιστεί το κράτος των κοινωνικών φρονημάτων, του χωροφύλακα, της βίας και της νοθείας, που όσοι έζησαν εκείνες τις δεκαετίες το ένιωσαν στην ψυχή και στο πετσί τους.

Ο Ανδρέας επέλεξε συνειδητά να πορεύεται με στόχο τη Δεξιά. Απέφυγε συστηματικά την τριβή και με το τότε κέντρο και με την παραδοσιακή Αριστερά. Αδιαπραγμάτευτος και ασυμβίβαστος στόχος του ήταν η πτώση της Δεξιάς και των αναχρονιστικών πολιτικών της.

Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση με νεοφιλελεύθερο πολιτικό DNA, που όσοι διαβάζουν τα ψιλά γράμματα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι κυοφορεί. Αρκεί να δούμε πώς το 8ωρο θα γίνει 11ωρο και ο νοών νοείτω.

Και τι συμβαίνει στην αντίπερα όχθη; Υπάρχει μήπως σε εξέλιξη μια εν δυνάμει δημιουργία ενός μεγάλου δημοκρατικού μετώπου, χτισμένου σε προγραμματική σύγκλιση, πάνω σε κρίσιμα, κυρίαρχα, ζωτικά, για την πατρίδα και την κοινωνία ζητήματα, όπως το εθνικό πρόβλημα (η ακεραιότητα της χώρας), τα κοινωνικά ζητήματα (με επίκεντρο την οικονομία και τα εργασιακά) και το ζήτημα της στήριξης ενός δημόσιου, αξιόπιστου, υγειονομικού συστήματος, με ισχυρά κοινωνικά και υγειονομικά αντανακλαστικά, χτισμένου πάνω σε μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ευέλικτη, λειτουργική, αποτελεσματική, χωρίς τις αγκυλώσεις του κρατισμού, στην εν λόγω βαθμίδα;

Αν αφουγκραστεί κανείς τα τεκταινόμενα στο χώρο της αντιπολίτευσης, θα διαπιστώσει ότι κυριαρχεί ένας στείρος πολιτικός ανταγωνισμός και ότι ευδοκιμεί το σαράκι της εσωστρέφειας και του πολιτικού μηρυκασμού τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. όσο και μεταξύ τους, όταν θα έπρεπε να προέχει ένα ενιαίο μέτωπο κατά της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Προτρέχει όμως το ποιος κατέχει την μοναδική αλήθεια, ποιος «ορθοτομεί το λόγο της αληθείας», ποιος είναι ο καλός και ποιος είναι ο κακός.

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας τον επικίνδυνο δρόμο της αυτάρκειας, φαίνεται ότι απολαμβάνει, ουσιαστικά ανενόχλητη, αυτή την εσωστρέφεια των πολιτικών της αντιπάλων. Την εντολή του ελληνικού λαού και στον ΣΥΡΙΖΑ του 32% και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. του 8% οφείλουμε να την αναγνώσουμε σωστά και, κατά την άποψή μου, είναι ιστορική η ευθύνη και στους δύο χώρους να κάνουν την υπέρβαση, να βρουν τα σημεία σύγκλισης και να υπερασπιστούν αποφασιστικά, από τη θέση που τους έταξε ο λαός, την κοινωνία και τον τόπο από τον κατακλυσμό της Δεξιάς, που αρχίζει να διαφαίνεται. Ο Ανδρέας απεχθανόταν την εσωστρέφεια. Γι’ αυτό κατόρθωσε να ενώσει τη γενιά του ΕΑΜ, του 114 και του Πολυτεχνείου και να φέρει κοντά του τελικά τους κεντρώους, με τον αείμνηστο Γεώργιο Μαύρο και τους Αριστερούς, με τον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο, υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα και την ελληνική κοινωνία.

Ολοι οφείλουν να γνωρίζουν, και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι αυτά που έρχονται και θα βάλουν σε τρομακτική δοκιμασία την κοινωνία, οι επώνυμοι και στον έναν χώρο και στον άλλον δεν θα τα ζήσουν ούτε θα τα λουστούν. Θα τα λουστεί για άλλη μια φορά η κοινωνία, όπως τα λούστηκε από το 1932 ώς το 1951, όταν και τότε οι πολιτικοί ηγέτες περί άλλα τύρβαζαν.

*Πρώην Υπουργού

Άρθρο στην ΕΦ.ΣΥΝ.με αφορμή την επέτειο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, για το δρόμο που ακολουθεί σήμερα η Κεντροαριστερά. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καλό είναι να θυμούνται ότι πολιτικός αντίπαλος είναι η νεοφιλελεύθερη Δεξιά του Κυρ. Μητσοτάκη. Ολοι  σε ΣΥΡΙΖΑ & ΚΙΝΑΛ οφείλουν να γνωρίζουν ότι αυτά που έρχονται και θα βάλουν σε τρομακτική δοκιμασία την κοινωνία, οι επώνυμοι και στον έναν χώρο και στον άλλον δεν θα τα λουστούν. Θα τα λουστεί για άλλη μια φορά η κοινωνία.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις μάσκες στα σχολεία πραγματοποιείται αυτή την ώρα (7μμ) στην Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας. Οι συμμετέχοντες αντιδρούν στο μέτρο της χρήσης μάσκας από μαθητές, όπως αυτό ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων προσφάτως από την Υπουργό Παιδείας, στο πλαίσιο της αποτροπής μετάδοσης του covid-19.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα “Ναι στο σχολείο, ΟΧΙ στις μάσκες” και “Κάτω τα ξερά σας από τα παιδιά μας”

Η κινητοποίηση που γίνεται ταυτόχρονα και σε άλλες πόλεις της Ελληνικής επικράτειας, προγραμματίστηκε μέσω διαδικτυακού καλέσματος.

tempo24.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μέρος 4

Η  διαχρονική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων από την υπογραφή της τελωνειακής ενώσεως με την Τουρκία, που της επέτρεψε την ανεξέλεγκτη εισαγωγή αγαθών από τη γείτονα, σε βάρος της παραγωγής όχι μόνο των χωρών του νότου της ΕΕ, αλλά και των χωρών Μασρέκ, Μαγκρέμπ που εκτείνονται από τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Ατλαντικό είναι δεδομένη.

Έτσι μεγάλωσε ο γείτονας. Και σε επίρρωση της δύναμής του, ακόμη και η δεξαμενή σκέψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφιερώνει σε ειδική  έκδοση που δημοσιοποιήθηκε στις 4/9/2020, όπως σας την παρουσιάζουμε συνοπτικά, στην ομάδα των άρθρων μας[1]

Είναι προφανές ότι οι διεκδικήσεις των Τούρκων δεν έχουν νομική βάση, παρά το ότι αρκετοί ντόπιοι καλοθελητές παρεισφρέουν νεόκοπους όρους όπως «μεγιστοποίηση»  των θέσεων, ή «περιορισμένης υφαλοκρηπίδας»  και ακούγονται και άλλα πολλά ότι το Καστελόριζο είναι μόλις 2 χιλ. από την Τουρκία, αλλά 570 χιλ. από την Ελλάδα. Φυσικά οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν εννοούν να καταλάβουν ότι το Καστελόριζο απέχει από την Ελλάδα μηδέν χιλιόμετρα, αφού είναι Ελλάδα! Είναι όμως απορίας άξιο πως θα αντιμετωπιστεί το γεγονός της Γερμανίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών εταίρων μας όταν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα που δημιουργήθηκε και με τη συναίνεση των δικών μας κυβερνήσεων του πρόσφατου παρελθόντος. Και η πραγματικότητα μεταφράζεται σε όρους οικονομικούς και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς, όπως δείξαμε με σαφήνεια στο σημείωμά μας της περασμένης εβδομάδας (μέρος 3), όπου φαινόταν  ότι το 2019, η Τουρκία ήταν ο έκτος μεγαλύτερος εταίρος για εξαγωγές αγαθών στην ΕΕ (3%) και επίσης ο έκτος μεγαλύτερος εταίρος για εισαγωγές αγαθών στην ΕΕ (4%). Επίσης σημειώναμε ότι «μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Γερμανία ήταν και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών από και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στην Τουρκία».

Το πρόβλημα επιτείνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου ανακαλύφθηκαν  υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία αμφισβήτησε τους γείτονές της όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους (ΑΟΖ) και αποσταθεροποίησε ολόκληρη την περιοχή μέσω της παράνομης γεώτρησης και στρατιωτικών της παρεμβάσεων. Η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη και εκφοβισμό, συμπεριλαμβανομένων επανειλημμένων παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και των εναέριων χώρων των γειτονικών χωρών. Η Άγκυρα έχει επίσης χρησιμοποιήσει διμερείς συμφωνίες, όπως το μνημόνιο συμφωνίας του Νοεμβρίου 2019 (ΜΣ) με την κυβέρνηση της Λιβύης για την Εθνική Συμφωνία (GNA), η οποία σκοπεύει να καθορίσει νέα θαλάσσια σύνορα. Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έφτιαξε ουσιαστικά μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ανατολικών και δυτικών τμημάτων της Μεσογείου, απειλώντας τη θαλάσσια ασφάλεια, εξερεύνηση φυσικού αερίου και νέες υποδομές όπως ο αγωγός EastMed. Φαίνεται ότι οι ειδικοί στο θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου επιμένουν ότι η λύση που έδινε το δίκαιο της θάλασσας και ο ΟΗΕ, ήταν μονόδρομος από την Ελλάδα, που όμως δεν ακολουθήθηκε! Όπως το έχουμε τονίσει πολλές φορές η κατάθεση καταγγελίας και όχι επιστολών διαμαρτυρίας θα απέτρεπε ακόμη και την παραμικρή θεμελίωση θέσης. Τι έφταιξε και δεν κατατέθηκε καταγγελία, μάλλον δε θα το μάθουμε, τουλάχιστον τώρα!

Στη μελέτη της δεξαμενής σκέψης του Κοινοβουλίου που προαναφερθήκαμε τονίζεται ότι « Η συμπεριφορά της Τουρκίας, πέρα από τα γεωοικονομικά της συμφέροντα, αντικατοπτρίζει μια πιο φιλόδοξη γεωπολιτική «νεο-οθωμανική» ατζέντα με σκοπό την αναδιαμόρφωση ολόκληρης της περιοχής με τη διάδοση της επιρροής της χώρας από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία στη Λιβύη και αφήνοντας πίσω την κεμαλική παράδοση του κοσμικού και της περιφερειακής ουδετερότητας. Οι εντάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο δεν συνέβαλαν στις σχέσεις καλής γειτονίας. Η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει έντονα τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Λαμβάνοντας υπόψη το κακό ιστορικό της Τουρκίας όσον αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και όλα τα προενταξιακά κονδύλια στο πλαίσιο του προγραμματισμένου νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για το 2021 έως το 2027. Τώρα η ΕΕ επισείει την επιβολή κυρώσεων (χωρίς καμιά αναφορά στο μοναδικό χαρτί που πονάει και είναι η τελωνειακή ένωση που ισχύει!

Και ξαφνικά Τούρκοι αξιωματούχοι επισείουν το χαρτί της εισόδου μεταναστών. Το ντοσιέ των ελληνοτουρκικών σχέσεων αρχίζει και παίρνει δυσεπίλυτες διαστάσεις. Το κλειδί δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται ότι το κατέχει μόνο η Γερμανία. Η χώρα αυτή ενόψει εκλογών και όποτε γίνουν έχει εγγενείς δυσχέρειες από τους ψηφοφόρους της και δεν μπορούμε εύκολα να την κατηγορήσουμε για ε3πίδειξη ιδιαίτερης αδυναμίας προς τους Τούρκους. Δεν μπορούμε όμως και να αφήσουμε τους Τούρκους να εξακολουθούν να πιέζουν προς αθλιότητες, είτε έχουν βάση, είτε διαψεύδονται με καθυστέρηση όπως η πρόκληση επεισοδίου.

Άρα επανεμφανίζονται οι τούρκικες αθλιότητες του παρελθόντος με τις κατευθυνόμενες σαπιόβαρκες και τις στοιβαγμένες μέσα τους ψυχές, πράκτορες, λογής – λογής ανθρώπων μωρά βρέφη και ηλικιωμένους, μισοπνιγμένους και μη, που όλοι θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, μπλοκάρονται όμως στο πρώτο σκαλοπάτι της γηραιάς ηπείρου!

Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αναδιπλωθεί και στο σημείο αυτό: Να γνωστοποιηθεί σε όλους τους τόνους ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο κύμα μεταναστών που δε γνωρίζουμε ούτε τα στοιχεία τους και πρέπει να αρχίσουμε να φροντίζουμε και για το δικό μας κήπο, και όχι μόνο να ποτίζουμε τον κήπο των … γειτόνων μας. Η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να κωφεύσει στα ζητήματα που έχουν ανακύψει, αλλά, και παρά το ότι τονίσαμε ότι η ευθύνη βαρύνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις στη μεταπολίτευση (και νωρίτερα ίσως…), πρέπει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Το επικοινωνιακό μοντέλο δεν παίζεται με εφησυχασμό! Παίζεται και με τη σωστή λήψη αποφάσεων. Λυπούμαι να το τονίσω, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να είναι μόνη της. Ας ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας όπου η ελληνική μοναξιά θα φαίνεται μικρότερη!

[1] Turkey: Remodelling the eastern Mediterranean. Conflicting exploration of natural gas reserves

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» με σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!» έκανε στάση στο Αγρίνιο, το Σάββατο στις 5 Σεπτέμβρη. Το φετινό Φεστιβάλ ήταν αλλιώς, οι εκδηλώσεις προσαρμόστηκαν για να προφυλαχθεί σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες η υγεία των μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, όλων των επισκεπτών. Πάρθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας, η τήρηση των αποστάσεων, οι επισκέπτες παρακολουθούσαν καθιστοί, η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική κατά την είσοδο, έξοδο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών στο Φεστιβάλ γίνονταν και θερμομέτρηση.

Το Φεστιβάλ άνοιξε με χαιρετισμό ο Μιχάλης Νταβλούρος, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Το Φεστιβάλ φέτος, δίνει το αγωνιστικό του παρόν στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας συνεχίζοντας τις εκατοντάδες δραστηριότητες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη περίοδο», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του.

Ενώ για την πανδημία και τα μέτρα της κυβέρνησης, τόνισε: «Τα κρούσματα αυξάνονται, η κατάσταση στα γηροκομεία, σε πολλούς χώρους, είναι πολύ ανησυχητική και εκθέτει την κυβέρνηση [..] Η πολιτική της κυβέρνησης, οι αντιφατικές δηλώσεις της, τα πρωτόκολλα με τις επιθυμίες ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, η έλλειψη προστασίας στους χώρους δουλειάς, εκθέτουν τη δημόσια υγεία σε μεγάλους κινδύνους και παράλληλα τροφοδοτούν τη χαλαρότητα και τις διάφορες ανορθολογικές, σκοταδιστικές θεωρίες συνωμοσίας.», όταν ταυτόχρονα: «Παρά τις αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει τα χάλια του κι αυτό δεν ξεπερνιέται με τις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών. 24.000 κενές θέσεις και οι προσλήψεις που προβάλλει η κυβέρνηση είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σταγόνα στον Ωκεανό, αφορούν νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό αλλά ελάχιστους γιατρούς. Το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου μετατράπηκε σε νοσοκομείο αναφοράς για κρούσματα Καρονοϊού και ρωτάμε: Πως θα ανταποκριθεί; Τέσσερεις μήνες δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Κέντρο αναφοράς χωρίς εξοπλισμό για μοριακό test, χωρίς Θάλαμο Αρνητικής Πίεσης. Αυτή είναι η κατάσταση».

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο: «Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και μέσα στην καπιταλιστική κρίση θα ενισχύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας με αιχμή τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, της ενέργειας, των αγωγών, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων. Ο λαός δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και τα κόμματα της. Είναι βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων», τονίζοντας ότι: «Το ΝΑΤΟ θέλει ισχυρή τη Νοτιο-Ανατολική του πτέρυγα και στηρίζει την τουρκική επιθετικότητα, εντάσσει και τα δύο κράτη στους σχεδιασμούς του και στην περικύκλωση της Ρωσίας. Τη μια μέρα αμερικάνικα πλοία και αεροσκάφη κάνουν ασκήσεις με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την άλλη με τις τουρκικές».

Κάλεσε το λαό να είναι σε ετοιμότητα: «Η κατάσταση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για θερμότερα επεισόδια και πολεμική εμπλοκή και ο λαός μας πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Με τη σκέψη και τη δράση του να αντιταχθεί στην παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση που έχουν οργανώσει η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα».

Οι θέσεις του ΚΚΕ: «δίνουν προτεραιότητα στη τήρηση των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν, θέτουν το ζήτημα ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, ότι τα νησιά είναι μέρος της ενιαίας ελληνικής επικράτειας και κανέναν δεν έχει εξουσιοδοτήσει ο λαός να το καταπατά αυτό. Το ΚΚΕ απορρίπτει τόσο τους απαράδεκτους συμβιβασμούς όσο και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, απαιτεί κλείσιμο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, καμία συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό, αγωνίζεται για την αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ανέπτυξε τη συνολική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ: «ο ορυκτός πλούτος, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η γη, όλα τα οικονομικά εργαλεία,  να γίνουν κοινωνική, λαϊκή ιδιοκτησία που θα  αναπτυχθεί με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι  τα  κέρδη των λίγων. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης θα σταματήσει τις καπιταλιστικές κρίσεις, θα δώσει τέλος στην ανεργία και θα εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά για όλους. Θα εγγυηθεί για δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, για πραγματική μόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών, για υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας, για προστασία και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, για την ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού, για να ζήσει ο λαός μας μια ζωή που του αξίζει».

Στη συνέχεια ακολούθησε αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι από το συγκρότημα “Rebetmotive orchestra”.

 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Νέο προπαγανδιστικό βίντεο με το Oruc Reis και τη συνοδεία του ανάρτησε στο Twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, επιμένοντας στην τακτική των προκλήσεων που ακολουθεί η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα.

Στη σχετική ανάρτηση τονίζεται:

«Δυνατά, αποφασιστικά και ισχυρά. Φρεγάτες και κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν – προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο εξακολουθεί να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν επιτρέπεται καμία ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή».

Τέτοιου είδους σχόλια αλλά απειλές τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο το τελευταίο διάστημα.

 opusrei 6 9 2020

Χθες, Σάββατο, τους τόνους ανέβασε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας:

«Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να διαλύσει τους χάρτες που της επιβάλλονται».

Και προσέθεσε:

«Είτε θα το καταλάβουν πολιτικά, είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης».

 

Πηγή: cnn.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Επίθεση κατά της ιστοσελίδας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) έκανε η -γνωστή πλέον στη χώρα μας- ομάδα Τούρκων χάκερς “Ayyildiz” τα ξημερώματα της Κυριακής (6/9) χάκερ από την Τουρκία.

Η ομάδα Ayyildiz, που έχει αναλάβει την ευθύνη της κυβερνοεπίθεσης, κατά το παρελθόν έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις και σε άλλες ελληνικές ιστοσελίδες.

Οι Τούρκοι χάκερς ανήρτησαν στο http://www.ypeka.gr/el-gr/ φωτογραφίες και ένα βίντεο στο οποίο ακούγεται ένα εθνικιστικό τραγούδι, εμβληματικό των Γκρίζων Λύκων και ιδιαίτερα γνωστό στην Τουρκία.

Πριν από τρεις ημέρες, η ίδια ομάδα είχε πραγματοποιήσει κατά τον ίδιο τρόπο, επίθεση κατά της ιστοσελίδας ΑΝΑΠΤΥΞΗ.gov.gr του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το μήνυμα που το συνόδευε ήταν: “Γεια σας! Το σύστημα διαχείρισης έχει παραβιαστεί. Τουρκικός στρατός του κυβερνοχώρου”.

 

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ