Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:35: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

Κορυφώνεται η κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά. Πληροφορίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι οποίες επιβεβαιώνονται από την Αθήνα, αναφέρουν ότι “κλείδωσε” ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μάικ Πομπέο αναμένεται στην χώρα μας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ; που είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Κατά συνέπεια, η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα τοποθετείται για το προσεχές Σαββατοκύριακο (26 – 27 Σεπτεμβρίου).

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Μάικ Πομπέο θα μιλήσει σε Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα μεταβεί και στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, σε μία κίνηση στρατηγικής σημασίας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συνέβαλλε στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ενώ πριν από μερικές ημέρες πραγματοποίησε επίσκεψη – αστραπή στη Λευκωσία, όπου και έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου.

Μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό να γίνει και συνάντηση του Πομπέο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα ελληνοτουρκικά, με ιδιαίτερη έμφαση τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, θα αποτελέσουν το κύριο θέμα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δηκτικά σχολίασε η ΝΔ την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο (19.09.2020).

“Ο κ. Τσίπρας κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Αραδιάζοντας τα χιλιοειπωμένα κλισέ έδειχνε να βαριέται περισσότερο εκείνος που τα έλεγε, από αυτούς που τον άκουγαν”, σημείωσε η οδός Πειραιώς.

newsit.gr

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση του κ . Μητσοτάκη και περιέγραψε σχέδιο άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επόμενη μέρα από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου.

Την πρόταση  Κοινωνικής Συμφωνίας (11 άμεσα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Helexpo Forum στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για μία νέα ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα φέρει τη χώρα εκεί που τής αρμόζει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση του κ . Μητσοτάκη, μία κυβέρνηση απάτης όπως την χαρακτήρισε καταγγέλλοντάς την ότι δημιουργεί συνθήκες εικονικής πραγματικότητας στην χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ένα σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το οποίο αφορά την επόμενη μέρα από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου.

-Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις ώστε να οργανωθεί η πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία

-Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων σε άμεσο χρόνο με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μάθημα στοιβαγμένα σε τάξεις των 26-27 ατόμων

-Επιδότηση της εργασίας για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων με υποχρέωση καταβολής του υπολοίπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση

-Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί. Το εισόδημα θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας και θα στηρίζει άνεργους, εποχικά εργαζόμενους και εργαζόμενους στον πολιτισμό, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

-Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι άμεσα ή έμμεσα πληττόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

-Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6% για όσο διαρκεί η κρίση

-Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. Με την πρόταση ωφελούνται οι επιχειρήσεις χωρίς να βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους οι ιδιοκτήτες των ακινήτων

-Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες. Θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.

-Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά και συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

-Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το μέτρο θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι.

-Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, ένα μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη Συμφωνία των Πρεσπών μιλώντας για την εξαπάτηση που εξύφανε ο πρωθυπουργός και το κόμμα του στην πόλη της Θεσσαλονίκης και συνολικά στη χώρα. «Σήμερα τούς παινεύει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας, γιατί ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο τον συναντάει εκεί που έλεγε ότι δεν θα τον συναντούσε ποτέ, αλλά δίνει μάχες για την εφαρμογή της Συμφωνίας» είπε τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μία συγγνώμη σε κάθε Μακεδόνα και σε κάθε Έλληνα που εξαπάτησε, επειδή έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα και γέμισε τους Έλληνες με ψέμα, μίσος και διχασμό.

ethnos.gr

Ισχυρότατο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και απόλυτο κυρίαρχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση GPO για την εφημερίδα “Παραπολιτικά”.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση GPO, οι πολίτες αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, τάσσονται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, ενώ αναδεικνύουν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό της χώρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δίνουν προβάδισμα 16,8 ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

*Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 39,6%, κι ο ΣΥΡΙΖΑ 22,8%. Από εκεί και πέρα το ΚΙΝΑΛ λαμβάνει 6,9%, ενώ το ΚΚΕ 5,6%.

Στα όρια της εισόδου στη Βουλή βρίσκεται η Ελληνική Λύση με 3,3%, ενώ εκτός κοινοβουλίου τίθεται το ΜέΡΑ25 με 2,6%.

*Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 52,8%, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 26,4%.

*Επιπλέον οι πολίτες τάσσονται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία:

Ναι/ Μάλλον ναι 62,7%
Όχι/ Μάλλον όχι 35,7%

*Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, το 63,4% το θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανό, ενώ το 36,3% αρκετά έως πολύ πιθανό.

*Όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, το 55,4% κρίνει θετικά τους χειρισμούς του κυβερνώντος κόμματος, ενώ το το 74,4% λέει “ΝΑΙ” στη χρήση της μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία.

*Όσον αφορά στο προσφυγικό στην πλειοψηφία τους οι πολίτες επικρίνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς:

Θετικά/ Μάλλον θετικά 39,1%
Αρνητικά / Μάλλον αρνητικά 57,4%

Η δημοσκόπηση GPO για την εφημερίδα ¨”Παραπολιτικά” διενεργήθηκε το διάστημα 14 με 16 Σεπτεμβρίου, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων.

newsit.gr

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι απειλές και να λάβει χώρα στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, απευθύνει εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο κ. Δένδιας διαμηνύει εξάλλου πως δεν μπορείς να λες «είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου» και συγχρόνως να παραβιάζεις την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του συνομιλητή σου. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει πως «εφόσον υπάρξουν ενδείξεις μιας ειλικρινούς επιθυμίας για έναρξη διαλόγου, χωρίς προσχηματικά επικοινωνιακά τεχνάσματα, είμαστε απoλύτως έτοιμοι να συνομιλήσουμε».

“Μία είναι η διαφορά μας”

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά απολύτως σαφές πως η διαφορά με την Τουρκία αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και ότι αυτό υπήρξε διαχρονικά το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών.

Δυστυχώς, όπως παρατηρεί, «διακρίνουμε μια επίμονη προσπάθεια από την Τουρκία να θέσει μονομερώς ζητήματα υπονομεύοντας τις επαφές αυτές προτού καν επανεκκινήσουν», και προσθέτει: «Κάποιος κακόπιστος παρατηρητής θα έλεγε ότι η Τουρκία δείχνει να εστιάζει σε παίγνιο επίρριψης ευθυνών, αντί να εστιάζει στην εξεύρεση ειρηνικών λύσεων. Ελπίζω όμως να μην είναι αυτή η περίπτωση».

“Διάλογος και αποκλιμάκωση, ή προσφυγή στη Χάγη”

Ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Δένδιας τονίζει πως η επιλογή ανήκει στην Άγκυρα: διάλογος με έμπρακτη, ουσιαστική και άμεση αποκλιμάκωση ή κατάλογος κυρώσεων. Στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετασθεί προσεκτικά η κατάσταση και θα εξαχθούν συμπεράσματα επί των οποίων θα βασισθούν οι μελλοντικές αποφάσεις, συμπληρώνει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι «εφόσον οι συζητήσεις δεν οδηγήσουν σε λύση, υπάρχει πάντα η επιλογή της προσφυγής σε ένα δικαιοδοτικό όργανο, όπως το Δικαστήριο της Χάγης, για την επίλυση της γνωστής, μόνης διαφοράς».

Είναι ουσιαστικά, όπως αναδεικνύει περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών, η επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου επί της πολιτικής των κανονιοφόρων και σημειώνει πως η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει ότι τα μέρη θα έχουν υπογράψει συνυποσχετικό για την παραπομπή ενός ζητήματος στο Δ.Δ. της Χάγης, δηλαδή έχουν συμφωνήσει επί της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου και επί του τι ακριβώς θα τεθεί στην κρίση του. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η Τουρκία κάτι τέτοιο δεν το έχει αποδεχθεί, εν αντιθέσει με τη χώρα μας, η οποία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να παραπέμψει το ζήτημα στη Χάγη, αν χρειασθεί.

“Θετικό βήμα η μη έκδοση NAVTEX αλλά…”

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη έκδοση νέας Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis, ο υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για καταρχήν θετικό βήμα, σημειώνοντας παράλληλα πως η κίνηση αυτή πρέπει να έχει συνέχεια, δηλαδή πλήρη αποχή από παράνομες ενέργειες και ρητορική.

Ωστόσο, διαπιστώνει πως εν μέρει η προκλητική ρητορική συνεχίζεται και επισημαίνει ότι θα πρέπει η τουρκική πλευρά να αποσαφηνίσει γιατί τελικά αποσύρθηκε το Oruç Reis και δεν ανανεώθηκε η Navtex: «ήταν λόγω ανάγκης επισκευών και άρα θα επανέλθει μόλις αυτές ολοκληρωθούν; Ή είναι κίνηση την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δει ως ευκαιρία και να αναδιαμορφώσει τη στάση της βάσει των τουρκικών σχεδιασμών, όπως είπε ο Τούρκος ομόλογός μου πρόσφατα;» διερωτάται και σημειώνει πως η αντίφαση εδώ είναι ορατή.

Για τα 12 ναυτικά μίλια

Κληθείς να απαντήσει αν θα υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και νότια της Κρήτης, ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει ότι στόχος «είναι να οριοθετήσουμε σταδιακά, πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών μας, σε πλήρη συνεννόηση, όπου αυτή απαιτείται, με τους γείτονές μας».

Επισημαίνει περαιτέρω πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών επεξεργάζονται τις απαραίτητες κινήσεις για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 νμ στο Ιόνιο αρχικά, ενώ θα υπάρξει η προετοιμασία για να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Πρόκειται για άσκηση αποκλειστικού δικαιώματος που αναγνωρίζει στις χώρες το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και το οποίο δεν υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμούς ή έγκριση τρίτων, υπογραμμίζει κατηγορηματικά.

Σκιαγραφώντας τη διπλωματική στρατηγική που ακολούθησε η χώρα, «εξυφαίνοντας ένα ευρύτατο πλέγμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας με χώρες που σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις, αλλά και ενημερώνοντας τη διεθνή κοινότητα για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας», τόνισε ότι απέδωσε καρπούς. Διαμηνύει επίσης ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται ενεργά σε όλα τα επίπεδα, θα εξηγεί στους εταίρους της σε κάθε στάδιο τις θέσεις της και τις ενέργειές της, οι οποίες δεν θα αιφνιδιάζουν, δεν θα προκαλούν την κοινή λογική, δεν θα παραβιάζουν και δεν θα αμφισβητούν τη διεθνή νομιμότητα με νομικά εξαμβλώματα και παράνομες συμφωνίες, θα κινούνται πάντοτε εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας, στο οποίο θα καλούνται όλοι να συμμετάσχουν.

newsit.gr

Ο Ιανός… σφυροκοπά τη χώρα από χθες, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει δυστυχώς δυο συμπολίτες μας την ζωή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση και μάλιστα έδωσε εντολή να μεταβεί υπουργικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές.

Με μήνυμά του στο twitter, μάλιστα, ο πρωθυπουργός εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και καλεί όλους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο ο μεσογειακός κυκλώνας προχωρά ακάθεκτος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τους συμπολίτες μας που χάθηκαν από το χτύπημα του Ιανού και να καλέσω τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση όσο διαρκεί το φαινόμενο. Αυτό που προέχει τώρα είναι η προστασία της ζωής. Όλες οι πληγείσες περιοχές θα έχουν άμεση στήριξη”.

Δείτε την ανάρτηση

sinidisi.gr

Πακέτο ενίσχυσης όσων υπέστησαν ζημιές από τον Ιανό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας το Σάββατο (19.09.2020), κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Ανάμεσα στα 9 μέτρα που ανήγγειλε ο κ. Σταϊκούρας συγκαταλέγονται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή και αποζημιώσεις σε υποδομές – Εννέα στοχευμένες και άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που επλήγησαν και πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ιανός”

“Με αυτές τις 9 παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, ότι διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά και υλοποιεί συντονισμένα, με ταχύτητα, συνέπεια, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπίσει, σε εθνικό επίπεδο, τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της φυσικής καταστροφής” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα:

1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.
Σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από έντονα καιρικά φαινόμενα, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες.

2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.
Μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Περιφέρειες και τους Δήμους, θα καταβληθούν χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, από την 1η Ιανουαρίου 2018, έχει αναλάβει την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων αποζημίωσης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή των παρακάτω αποζημιώσεων:
• Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
• Εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.
• Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
• Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
• Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.
Η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι συνεχής και στενή.

3. Αποζημιώσεις σε υποδομές.
Το Υπουργείο Υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα διαθέσει, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.

4. Αποζημιώσεις σε αγρότες.
Μέσω του ΕΛΓΑ, θα προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι πιστώσεις θα διατεθούν άμεσα, από το τακτικό αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών.
Όσον αφορά τις μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, οι οποίες αφορούν σε φυτικό, πάγιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο, δύνανται, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

5. Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
Προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Η οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της θεομηνίας, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.
Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30% – 70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα.
Απαιτείται, και θα υπάρξει, έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών.
Το ύψος της επιχορήγησης βαραίνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και καταβάλλεται στους δικαιούχους από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.
Με την απόφαση οριοθέτησης περιοχών, παρέχεται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, μέσω της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η στεγαστική συνδρομή παρέχεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
Η κρατική αρωγή επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
Επικοινωνήσαμε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εξετάζονται κατά περίπτωση και θα δρομολογηθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

9. Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙV, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.
Ειδικά για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους δήμους που έχουν πληγεί, δεν απαιτείται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

H ΠτΔ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η πρόσφατη θετική κίνηση της Τουρκίας για αποκλιμάκωση δεν έγινε με βάση βραχυπρόθεσμη σκοπιμότητα»

Την ενότητα Ελλάδας και Κύπρου και την επιτακτική ανάγκη συντονισμού των δύο χωρών για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους ως κρατών-μελών της ΕΕ, υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της επικείμενης επίσκεψής της στην Κύπρο, που αποτελεί και το πρώτο επίσημο ταξίδι της στο εξωτερικό.

«Με την κυπριακή πολιτική ηγεσία βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία, ώστε να επιτύχουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, να τερματιστεί η τουρκική κατοχή στο νησί και να επιλυθεί συνολικά το Κυπριακό, στη μόνη δυνατή και δεσμευτική για όλους βάση: αυτή των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», επισημαίνει η κ. Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στην έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, κατά το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν στρέφονται «μόνον κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής ευρύτερα». Εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η πρόσφατη θετική κίνηση της Τουρκίας για αποκλιμάκωση δεν έγινε με βάση βραχυπρόθεσμη σκοπιμότητα», η κ. Σακελλαροπούλου τονίζει ότι «η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουν προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις με τους στρατηγικούς τους εταίρους». «Ακολουθούμε τον δρόμο της διπλωματίας και σεβόμαστε απολύτως τις σχέσεις καλής γειτονίας. Είμαστε ωστόσο έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να αντιμετωπίσουμε και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση της άλλης πλευράς», σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενη στην πανδημία του κορωνοϊού, η κ. Σακελλαροπούλου σημειώνει ότι η ελληνική Πολιτεία και η κοινωνία επέδειξαν «υπευθυνότητα και αίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης». Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η προσπάθεια αναχαίτισης της υγειονομικής κρίσης «δεν είναι ένας σύντομος αγώνας, αλλά ένας μαραθώνιος», στον οποίο αναγκαία είναι η «εγρήγορση όλων μας και ισχυρή υποστήριξη από το Κράτος, τόσο για να αποτρέψουμε την περαιτέρω διασπορά του ιού, όσο και για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους οικονομικά και κοινωνικά συμπολίτες μας».

Ερωτηθείσα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ζήτημα της ισότητας των φύλων στην ελληνική κοινωνία, η κ. Σακελλαροπούλου σημειώνει ότι «η ισότητα των φύλων παραμένει μια διαρκής κοινωνική διεκδίκηση απέναντι σε στερεότυπα και προκαταλήψεις». «Μου δίνει μεγάλη χαρά η καταξίωση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και που η εκλογή μου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας ενισχύει το μήνυμα αυτό», σημειώνει σε ερώτημα αναφορικά με τον συμβολισμό της εκλογής της.

Όπως τονίζει, χρέος της Πολιτείας είναι να στέκεται πλάι σε κάθε αδύναμο μέλος της κοινωνίας, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε ταυτοτικό του χαρακτηριστικό. Οι θεσμοί «δεν πρέπει να είναι αποκομμένοι από την κοινωνία των πολιτών, ούτε να εγκλωβίζονται σε μια αυτοαναφορική και φορμαλιστική προσέγγιση», τονίζει η κ. Σακελλαροπούλου, αναδεικνύοντας την ανάγκη της άμεσης επαφής, της εγγύτητας, της ενσυναίσθησης και του σωστού συγχρονισμού των θεσμών με την κοινωνία.

protothema.gr

Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως να έχει ξεπεράσει πλέον τα 30 εκατομμύρια, κυβερνητικές και τοπικές αρχές στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, επιχειρούν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια αυστηροποίησης των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, προκειμένου να μην φτάσουν εκ νέου σε «οριζόντια καραντίνα».

Παρά την δυσάρεστη, κοινωνικά και οικονομικά, εμπειρία της περασμένης άνοιξης, τα σενάρια περί ολικού lockdown έχουν επανέλθει στο προσκήνιο.

Ηδη, δρακόντεια υγειονομικά μέτρα τέθηκαν από χθες σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.

«Τα νούμερα του Σεπτεμβρίου πρέπει να χρησιμεύσουν ως κώδωνας συναγερμού για όλους στην Ευρώπη», όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον μεγαλύτερος από τα στοιχεία του Μαρτίου και του Απριλίου, προειδοποίησε από την Κοπεγχάγη ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε.

Η ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ περιλαμβάνει 53 χώρες, ανάμεσά τους και η Ρωσία, μετρά περί τα 5 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα και περισσότερους των 227.000 θανάτους , σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού.

Ισπανία: Μερικό lockdown στις κόκκινες ζώνες της Μαδρίτης

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης διέταξε την επιβολή lockdown από την Δευτέρα σε ορισμένες από τις φτωχότερες συνοικίες της πόλης και των περιχώρων της, όπου διαμένουν περίπου 850.000 άνθρωποι (το 13% του πληθυσμού της μητροπολιτικής περιοχής), μετά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων εκεί.

Η πρόεδρος της περιφέρειας Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο είπε σήμερα ότι οι κάτοικοι έξι βαριά πληγεισών συνοικιών δεν θα μπορούν να εξέλθουν της περιοχής τους, παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως να πάνε στη δουλειά τους, στον γιατρό ή τα παιδιά τους στο σχολείο. Αντιθέτως, θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα μέσα στη συνοικία.

Με τον ίδιο τρόπο, η είσοδος στις περιοχές αυτές, εκτός για λόγους έκτακτης ανάγκης, θα απαγορευτεί.

Τα πάρκα θα παραμείνουν κλειστά, στις συναθροίσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν έως 6 άνθρωποι, ενώ τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να περιορίσουν την δυναμικότητά τους στο 50% και να κλείνουν έως τις 10 το βράδυ στις πληγείσες περιοχές.

Στόχος των νέων μέτρων είναι «ο περιορισμός της κινητικότητας και της δραστηριότητας τις ζώνες όπου διαπιστώνεται έντονη μετάδοση του ιού», σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης.

Στην Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες από τη πανδημία χώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 600.000 και οι θάνατοι τους 30.000.

Αυστρία: εκθετική αύξηση κρουσμάτων και ενίσχυση μέτρων

Στην Αυστρία, οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις στους εσωτερικούς χώρους θα περιορισθούν στα 10 άτομα.

«Εχουμε μία εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Αυστρία», δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραδεχόμενος ότι η χώρα του ζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Αυστηρότερα μέτρα ως προς την χρήση μάσκας και τις δημόσιες συναθροίσεις εφαρμόζονται εδώ και μία εβδομάδα στην χώρα. Η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική, εκτός των σούπερ μάρκετ και των μέσων συγκοινωνίας, σε όλα τα καταστήματα και τα δημόσια κτίρια.

Ο αυστριακός καγκελάριος προειδοποίησε ότι, εάν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται, δεν αποκλείεται η επιβολή νέων μέτρων, εκφράζοντας, ωστόσο, την ελπίδα ότι τελικά θα αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown.

Γαλλία: κούρσα ενάντια στον χρόνο

Στην Γαλλία όπου έχουν ενισχυθεί τα περιοριστικά μέτρα, όπως απαγόρευση φοιτητικών πάρτι, σχολικών εκδρομών και επισκέψεων, των συγκεντρώσεων άνω των δέκα ατόμων, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται νέοι περιορισμοί, που θα περιλαμβάνουν «πιθανό κλείσιμο των μπαρ» ή την «απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων».

Ηδη, οι αρχές της Νίκαιας ανακοίνωσαν χθες ότι θα απαγορευθούν οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων σε δημόσιους χώρους και θα αυστηροποιηθούν οι κανονισμοί ως προς την κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα του κορονοϊού που αυξάνονται στην περιοχή.

«Το διακύβευμα είναι να εφαρμοσθούν μέτρα για να αποφευχθεί η συρροή στα νοσοκομεία, είναι μία κούρσα ενάντια στον χρόνο. Πρέπει να αποφασισθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι πολύ νωρίς διότι είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, ούτε πολύ αργά», σχολίασε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Αύριο στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, το πλήθος θα υποδεχθεί την άφιξη του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας θα περιορισθεί στα 5.000 άτομα.

Ηνωμένο Βασίλειο: «Σκληρά μέτρα για να σωθούν τα Χριστούγεννα»

Η αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα οδήγησε στην επαναφορά μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας. Ετσι, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους στην Αγγλία.

Περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο και σε άλλες περιοχές, ενώ υπό μελέτη βρίσκεται επίσης η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας την νύκτα, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να αποφύγει την επιβολή ενός καθολικού lockdown.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown σε ολόκληρη την Αγγλία, ως «τελευταία αμυντική γραμμή», αλλά προσπαθεί να αποφύγει το μέτρο εφαρμόζοντας τοπικά περιοριστικά μέτρα.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ερωτήθηκε σήμερα για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων κατά την διάρκεια των σχολικών διακοπών που αρχίζουν στα μέσα του Οκτωβρίου και απάντησε στο BBC ότι η κυβέρνηση «θέλει να αποφύγει ένα εθνικό lockdown, αλλά είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε, αν παραστεί ανάγκη».

«Είμαστε έτοιμοι να πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε ζωές», δήλωσε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι πιθανόν να προσφύγει στην λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων, όπως έχει ήδη κάνει σε ορισμένες περιοχές της βορειοανατολικής Αγγλίας.

Τα μέτρα ετέθησαν σε εφαρμογή σήμερα και αφορούν εκατομμύρια πολίτες. Απαγορεύουν τις συναντήσεις μεταξύ ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά και εισάγουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 σε τόπους ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις ζώνες εφαρμογής των τοπικού χαρακτήρα μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων της Covid-19 διπλασιάζεται κάθε 8 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δέχεται οξεία κριτική για την διαχείριση του ζητήματος των διαγνωστικών τεστ, η ζήτηση των οποίων ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά.

Νέο «θύμα» της πανδημίας είναι η παραδοσιακή δημόσια εκδήλωση της αλλαγής του έτους στο Λονδίνο με το θέαμα των πυροτεχνημάτων την ματαίωση της οποίας ανακοίνωσε ήδη ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

«Πρέπει να είμαστε σκληροί τώρα» για να ανακόψουμε το δεύτερο κύμα και να σώσουμε τα (πολύ προσφιλή στους Βρετανούς) Χριστούγεννα, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καλώντας τον πληθυσμό να σεβασθεί την απαγόρευση «των 6».

Στην Τσεχία, όπου ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας είναι από τους ταχύτερους στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Κροατία και την Ρουμανία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η κυβέρνηση αντέδρασε με την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων, μείωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ από χθες, απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων ορθίων σε εσωτερικούς χώρους και επέκταση της χρήσης της μάσκας στα σχολεία.

Αυστηροποίηση και σε Δανία, Ισλανδία, Ολλανδία

Η Δανία μειώνει το όριο των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και ορίζει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22.00 για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων της επιδημίας COVID-19, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί στην Δανία τις τελευταίες εβδομάδες μετά την χαλάρωση των μέτρων του lockdown που είχε επιβληθεί ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Μάιο.

Χθες, 454 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Δανία, κοντά στον αριθμό ρεκόρ των 473 που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται στο 1,5 σε ολόκληρη την χώρα.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου για την ανάσχεση της διάδοσης της επιδημίας Covid-19.

Η Ολλανδία κατέγραψε χθες 1.972 νέα κρούσματα, αριθμό ρεκόρ για τέταρτη συνεχή ημέρα.

Η κυβέρνηση του Μάρκ Ρούτε ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν την απαγόρευση των μεγάλων δημοσίων συναθροίσεων και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ νωρίς το βράδυ.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου για την ανάσχεση της διάδοσης της επιδημίας Covid-19.

Ισραήλ: Δεύτερο εθνικό lockdown

Το Ισραήλ εισήλθε χθες σε δεύτερο εθνικό lockdown με την έναρξη της περιόδου των μεγάλων εβραϊκών γιορτών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να παραμείνουν στα σπίτια τους Το αρχικό lockdown στη χώρα επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο, όταν τα νέα κρούσματα είχαν περιορισθεί σε μονοψήφιούς αριθμούς.

Ωστόσο ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τώρα ότι προχώρησαν σε άρση των περιορισμών πολύ νωρίς ελπίζοντας ότι θα αποφευχθεί περαιτέρω οικονομική ζημιά ανοίγοντας και πάλι τον ιδιωτικό τομέα. Είχαν επίσης επιτρέψει τις μαζικές συναθροίσεις, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση των νέων κρουσμάτων σε υψηλά ημερήσια επίπεδα άνω των 5.000.

Το νέο lockdown θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και συμπίπτει με την έναρξη του εβραϊκού Νέου Έτους (Ρος Ασανά) που παραδοσιακά είναι μια περίοδος για οικογενειακές συγκεντρώσεις και ομαδικές προσευχές.

Βάσει των νέων κανόνων, οι Ισραηλινοί πρέπει να παραμένουν σε απόσταση έως 500 μέτρων από τα σπίτια τους, με εξαίρεση δραστηριότητες όπως η μετακίνηση προς την εργασία, η αγορά των απαραίτητων προμηθειών και ο περίπατος σε εξωτερικούς χώρους για άσκηση. Οι χώροι εργασίας θα λειτουργούν με περιορισμούς.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στον αριθμό των πιστών είναι μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στις συναγωγές, οι οποίες συνήθως είναι γεμάτες λόγω του Ρος Ασανά και του Γιομ Κιπούρ, της εβραϊκής Ημέρας της Εξιλέωσης.

Από τότε που ο κορονοϊός εμφανίστηκε στο Ισραήλ, μια χώρα 9 εκατ. κατοίκων, 1.169 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η μη σωστή συμμόρφωση με την υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς και η ανεπαρκής κοινωνική αποστασιοποίηση στις αραβικές και τις υπερορθόδοξες εβραϊκές κοινότητες και τα σχολεία τροφοδότησαν ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.

Πολλοί Ισραηλινοί έχουν κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, του οποίου οι υπουργοί έχουν ανοικτά διαπληκτιστεί για τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας, ότι αντέδρασε με καθυστέρηση στην νέα αύξηση και χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που γίνονται έξω από την επίσημη κατοικία του στην Ιερουσαλήμ.

Αυστραλία: τοπική απομόνωση

Στην Αυστραλία, το εθνικό lockdown έχει μετατραπεί σε τοπική απομόνωση. Από τον Ιούλιο ισχύει στην Μελβούρνη η απαγόρευσης μετακίνησης σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από το σπίτι.

Νέα Ζηλανδία: 21 Σεπτεμβρίου αίρεται το δεύτερο lockdown

Αφού πέρασε πολλές εβδομάδες χωρίς την εμφάνιση κρούσματος, η Νέα Ζηλανδία επέβαλε νέο lockdown μετά την εμφάνιση κρουσμάτων. Τα μέτρα θα αρθούν στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά θα παραμείνουν στο Οκλαντ εν αναμονή νέας αξιολόγησης της κατάστασης.

Καναδάς: μπροστά στο φάσμα του lockdown;

«Αυτό που παρατηρούμε στους αριθμούς των τελευταίων ημερών θα πρέπει να ανησυχήσει του πάντες», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να ξαναζήσουμε είναι το lockdown της άνοιξης», είπε απευθύνοντας έκκληση για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Πιο απειλητικός εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός του Οντάριο Νταγκ Φορντ: «Θέλω να είμαι σαφής: όλα τα ενδεχόμενα είναι επάνω στο τραπέζι».

Ο ΠΟΥ δεν αναθεωρεί την διάρκεια της καραντίνας

Ο ΠΟΥ κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να αναθεωρήσει την διάρκεια των 14 ημερών καραντίνας που ισχύει για τα άτομα που έχουν έλθει σε επαφή με τον ιό.

Παρά ταύτα, στην Γαλλία η διάρκεια της απομόνωσης κατέβηκε στις 7 ημέρες σε περίπτωση επαφής και διαρκεί πλέον 10 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία. Πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, σχεδιάζουν την μείωση της διάρκειας της καραντίνας, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία.

kathimerini.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ