Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Η Αττική πολιορκείται από τον κορονοϊό, τα κρούσματα στο λεκανοπέδιο συνεχώς αυξάνονται και το ενδεχόμενο ενός σκληρού οριζόντιου lockdown θα είναι η τελευταία επιλογή σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

«Από σήμερα ισχύουν τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την Aττική για να δούμε τι θα γίνει περαιτέρω», τόνισε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. «Το σκληρό οριζόντιο lockdown είναι η τελευταία επιλογή. Όλες οι χώρες δοκιμάζουν μέτρα. Ο τρόπος που θα λειτουργήσουμε θα γίνει με επιστημονική βάση. Θα υπάρχει επιστημονική ανάλυση και με βάση αυτά τα δεδομένα θα προχωρήσουμε».

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει τα ξενοδοχεία καραντίνας, για τη φιλοξενία αυτή τη φορά των μεταναστών που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. «Στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι αυξημένος ο αριθμός των μεταναστών που έχουν κορονοϊό. Στην πλειοψηφία τους είναι νεαροί, ασυμπτωματικοί και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να επιστρέψουν στα σπίτια τους όπου μένουν μαζί με άλλους. Τις επόμενες ημέρες θα τους στείλουμε σε ξενοδοχεία καραντίνας με υγειονομική επίβλεψη, ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας».

Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στα πάρτι σε νησιά και πλατείες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Οι στιγμές είναι κρίσιμες και όλα τα πράγματα καταλήγουν στην οικογένειά μας, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Θεωρώ ότι ο Ελληνας έχει φιλότιμο. Δεν ξέρω κάποιον που θα ήθελε να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή. Καθένας από εμάς πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά».

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τις ΜΕΘ είπε: «Είναι λυπηρός ο τρόπος που κάνει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Σεπτέμβρη του 2018 είχαμε 35 άτομα λίστα αναμονής στην Αττική για να βρουν κρεβάτι ΜΕΘ. Τώρα έχουμε 99 κενές θέσεις ΜΕΘ σε όλη την Αττική – 37 κενές κλίνες Covid και τα υπόλοιπα για γενικές περιπτώσεις. Από την άλλη κανένα ΕΣΥ όσο ισχυρό και να είναι δεν αντέχει γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων». Παράλληλα ανέφερε πως το αμέσως προσεχές διάστημα θα εγκαινιαστούν νέες κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αθήνας. Συγκεκριμένα 50 νέες κλίνες στο Σωτηρία, 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και συνολικά άλλες 174 μέχρι το τέλος του χρόνου δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • Άρθρο-παρέµβαση από τον Δηµήτρη Ρούση

*Ο Δ. Ρούσης είναι πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστηµών του ΕΑΠ, µέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνοµικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας, αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Αστυνοµικών Υπαλλήλων και ιδρυτικό µέλος της συνδικαλιστικής παράταξης «Μπροστά».

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ διαβίωσης των πολιτών, όπως διαµορφώθηκαν από την πανδηµία, επέτειναν την αγωνία και την ανασφάλεια για το µέλλον τους. Αυτή τη δύσκολη περίοδο, µια ενδιάµεση έκθεση, ως «ηµιτελές» κείµενο, ήρθε στο φως της δηµοσιότητας.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ που παρέχονται θα συµπληρωθούν εντός του µήνα και ένα πρώτο εύλογο ερώτηµα που γεννάται ανακύπτει από τη χρονική συγκυρία δηµοσιοποίησης της ενδιάµεσης έκθεσης της επιτροπής υπό τον καθηγητή κ. Πισσαρίδη.

ΜΕ ΤΟΣΑ κρίσιµα εθνικά ζητήµατα ανοιχτά, ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης; Θα υιοθετήσει τις προτάσεις της επιτροπής που η ίδια όρισε ή θα προχωρήσει σε περαιτέρω συζήτηση µε τους κοινωνικούς φορείς για τις αναγκαίες µεταρρυθµίσεις που αυτοί προτείνουν;

ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ νέες θέσεις εργασίας; Ποιες όµως θα είναι οι µορφές απασχόλησης; Τι θα συµβεί µε όσους εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες; Για ποια επαγγέλµατα θα αναγνωριστεί το επικίνδυνο και ανθυγιεινό; Τα Σώµατα Ασφαλείας (Αστυνοµία, Πυροσβεστική, Λιµενικό) θα ενταχθούν σε αυτή τη ρύθµιση; Σχετικά µε τις αποφάσεις του ΣτΕ, ποια θα είναι η επίσηµη θέση της Πολιτείας; ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ασφαλιστικές µεταρρυθµίσεις, η κάθε µια από τις οποίες έλυνε διά παντός ή εν πάση περιπτώσει σε βάθος πεντηκονταετίας το ασφαλιστικό, κατά τις διαβεβαιώσεις των εκάστοτε υπευθύνων, τι έγιναν;

ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ πρόβληµα και η υπερφορολόγηση των πολιτών τώρα ανακαλύφθηκε; Με το επιστηµονικό προσωπικό που έφυγε στο εξωτερικό ποια πρόβλεψη θα υπάρξει; Θα µπορούσαν να επιστρέψουν και να εργαστούν στη χώρα µας; Με ποια κίνητρα και συνεκτικό προγραµµατισµό εργασίας και αµοιβές αντίστοιχες των προσόντων τους;

ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ζωής του γενικού πληθυσµού µπορεί να αποτελέσει κριτήριο για µια ασφαλιστική µεταρρύθµιση και τους συνταξιοδοτικούς όρους συγκεκριµένων κατηγοριών εργαζοµένων των οποίων η εργασία διεξάγεται µε διαρκές ψυχολογικό άγχος, κίνδυνο ζωής, σωµατικής ακεραιότητας και διαρκές ωράριο εργασιακής επαγρύπνησης;

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ αναµένουν τις πρωτοβουλίες και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης µε ιδιαίτερη αγωνία! Άποψή µου είναι ότι, αν οι αλλαγές που προτείνονται δεν έχουν κριτήριο την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών, των ευάλωτων οµάδων και ιδιαίτερα των επικινδύνως εργαζοµένων, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούµε σε αντιπαλότητες και νέα αδιέξοδα!

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ οι ιθύνοντες να αντιληφθούν πως οι εργαζόµενοι και οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλα µέτρα λιτότητας! Η Πολιτεία οφείλει να προσαρµόσει όλα τα αναγκαία µέτρα στήριξης και να δηµιουργήσει ευκαιρίες πλήρους απασχόλησης για τους άνεργους πολίτες και να στηρίξει τους ήδη εργαζοµένους, ανά κλάδο και κατηγορία, µε κριτήριο το καλύτερο ευρωπαϊκό κεκτηµένο.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ η αµοιβή ενός εργαζόµενου πολίτη στην Ελλάδα να αποτελεί το κατώτατο επίπεδο αµοιβής προνοµιακού επιδόµατος ενός ανέργου σε µια ανεπτυγµένη ευρωπαϊκή χώρα. Απαραίτητο είναι να διασφαλιστεί η απαιτούµενη, διαρκής και παγιωµένη χρηµατοδότηση του ασφαλιστικού συστήµατος ως συνταγµατική υποχρέωση της Πολιτείας έναντι των πολιτών της.

ΑΛΛΩΣΤΕ, η Παιδεία, η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, η ∆ικαιοσύνη, οι κρίσεις και οι προαγωγές των στελεχών (χωρίς κοµµατική καθοδήγηση, µε µοναδικά κριτήρια τις δυνατότητες, τα κατεχόµενα προσόντα και τις ειδικευµένες γνώσεις και υπηρεσιακές ανάγκες) και, φυσικά, ο ευαίσθητος κλάδος της Υγείας µε την ενίσχυση των υποδοµών και των συνθηκών εργασίας, πρέπει να αποτελέσουν τους πυλώνες των αναγκαίων µεταρρυθµίσεων της Πολιτείας ως παρακαταθήκη της µιας γενιάς στην επόµενη.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ στην απασχόληση πρέπει να αποτελεί επιλογή και δίοδο στη δυνατότητα ανάκαµψης και προοπτικής του πολίτη. Η οποιαδήποτε µορφή «ευέλικτης» απασχόλησης δεν µπορεί να αποτελέσει άλλοθι περαιτέρω απώλειας εισοδήµατος των εργαζοµένων…

ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ κεφάλαιο αποτελούν η εσωτερική ασφάλεια και η αντιµετώπιση της αφανούς ή της πραγµατικής εγκληµατικότητας. Ωφέλιµο θα ήταν να γίνει ένας νέος σχεδιασµός, ως απόρροια επιστηµονικών µελετών, δηλαδή σχέση πληθυσµού – εγκληµατικότητας, τυχόν τοπικές ιδιοµορφίες, το ανάγλυφο του εδάφους µε τους νέους οδικούς άξονες, η αναλογία αριθµού αστυνοµικών-πολιτών, τα ανατιθέµενα καθήκοντα κ.λπ.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ στοιχείο θα µπορούσε να είναι η περαιτέρω ενίσχυση του θεσµού του Τοπικού Συµβουλίου Αντεγκληµατικής Πολιτικής µέσα στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ο τοπικός αστυνοµικός αποτελεί τον καθηµερινό δίαυλο επικοινωνίας του πολίτη µε τη ∆ηµοτική αλλά και την Ελληνική Αστυνοµία. Ο πολίτης συµµετέχει ενεργά στην αποκάλυψη των καθηµερινών προβληµάτων και µέσα από το τοπικό συµβούλιο µπορεί να προτείνει τρόπους επίλυσής τους.

ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ είναι ότι στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας έχουν ωριµάσει πλέον οι συνθήκες ώστε να δηµιουργηθεί µια νέα Γενική Περιφερειακή Αστυνοµική ∆ιεύθυνση ∆υτικής Στερεάς Ελλάδος, µε έδρα το Αγρίνιο, αντίστοιχη µε την εδαφική αρµοδιότητα του Εφετείου ∆υτικής Στερεάς Ελλάδας, µε αποκεντρωµένες αρµοδιότητες και τους ανάλογους πόρους (εθνικούς και ευρωπαϊκούς). Κάτι αντίστοιχο, φυσικά, θα µπορούσε να υλοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, µε αντίστοιχα πληθυσµιακά, εγκληµατολογικά, συγκοινωνιακά, παραγωγικά και λοιπά χαρακτηριστικά.

ΚΑΘΗΚΟΝ των συνδικαλιστών, και του συνδικαλιστικού κινήµατος γενικότερα, είναι να αποτελέσουµε τον εγγυητή για τη διαφύλαξη των ατοµικών και κοινωνικών δικαιωµάτων των µελών µας, αλλά και του συνόλου των συνανθρώπων µας, ώστε να ανακτήσουν το απολεσθέν κύρος στη συνείδηση της κοινωνίας και να αυξήσουν τη διαπραγµατευτική τους δύναµη.

ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ εργαζοµένων, οφείλουµε να είµαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να έχουµε συνεκτική στρατηγική, ρεαλιστικές προτάσεις και προπαντός όραµα, ώστε να βελτιώνουµε διαρκώς τόσο τα οικονοµικά, τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά συµφέροντα των µελών µας όσο και τις δυνατότητες προόδου όλων των συνανθρώπων µας!

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
γράφει ο Σωτήρης Γκεκόπουλος
 

Όπως και σε προηγούμενο άρθρο μας αναλύσαμε το ενδεχόμενο της έναρξης διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία με σκοπό την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των  εκκρεμών θεμάτων που χωρίζουν τις δύο χώρες - τα οποία είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, - θα είναι χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ακόμη και αν η καταγραφή της διαφωνίας οδηγήσει στο Δικαστήριο της Χάγης. 

Η κυβέρνηση όπως φαίνεται υπό την πίεση της Γερμανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην Γαλλίας και Αυστρίας) και των ΗΠΑ και με το πρόσχημα της απόσυρσης του Οrus Reis, αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών στην μέχρι σήμερα τηρούμενη εθνική στάση της, την οποία η πλειοψηφία των πολιτών είχε αποδεχθεί  και επικροτούσε και να συρθεί σε διάλογο με το πειρατικό κράτος που ακόμη μέχρι και σήμερα παρά την πίεση της επιβολής κυρώσεων εκφράζεται δια των εκπροσώπων του απαξιωτικά και υβριστικά για την χώρα μας.

Το λάθος αυτό εάν συμβεί, θα είναι μοιραίο για τα εθνικά μας συμφέροντα, επειδή είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει ή σε συμφωνημένη συρρίκνωση του εθνικού μας χώρου ή σε αναπόφευκτη σύγκρουση, αφού οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση με στοιχειώδη εθνικό   προσανατολισμό, ποτέ δεν θα αποδεχόταν ούτε μέρος από τις παράλογες απαιτήσεις  Τουρκίας που συνεχώς αυξάνουν.

Στις 24-25 Σεπτεμβρίου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης υποτίθεται ότι θα έχει  αποφασίσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν κρίνει  ότι αυτή δεν σταμάτησε τις προκλήσεις σε βάρος μας και της Κύπρου και συνεχίζει τις μη νόμιμες διεκδικήσεις της κυρίως θαλάσσιου εδαφικού χώρου μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι βέβαιο ότι δεν θα ληφθούν κυρώσεις και θα δοθεί αόριστη παράταση για την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ μας με την συναίνεσή μας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της Τουρκίας με τον ελιγμό της προσωρινής απόσυρσης του διερευνητικού σκάφους και τον μη περαιτέρω κλονισμό της οικονομίας της. 

Κατά τα άλλα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας θα συνεχίζει να μας παραπληροφορεί  ότι δήθεν επιτεύχθηκε ο στόχος μας και αποσύρθηκε το σκάφος, παρά τις επίσημες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων ότι αυτή η απόσυρση είναι προσωρινή και επιβλήθηκε μόνο για λόγους συντήρησής του και έτσι θα δικαιολογείται η μη επιβολή των κυρώσεων.

Αλλά ποιος μπορεί να πιστεύει ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία τόσον σε πρώιμο στάδιο ως διερευνητικές όσο και πολύ περισσότερο σε διαπραγματεύσιμες μπορεί να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Θεωρώ ότι ούτε η Κυβέρνηση όπως και κανένας εχέφρων πολίτης μπορεί να δεχθεί ότι μετά την ρητορική των τελευταίων μηνών από τον Ερντογάν και τους αξιωματούχους του που αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τις προθέσεις και τους στόχους τους, θα μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε βλαπτική για τα νόμιμα συμφέροντά μας συμφωνία όπως λ.χ. για αποστρατικοποίηση των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, για την μη ύπαρξη υφαλοκρηπίδας στα νησιά, για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας θαλάσσιων περιοχών που βρίσκονται αποδεδειγμένα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, για την μη αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια και αντίστοιχα στον αέρα, για την αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος  των Δωδεκαννήσων κ.λ.π.

Επομένως ποιος είναι ο στόχος της Ελλάδας να αποφασίσει συνομιλίες με την Τουρκία;

Αν αυτό το αποδεχόμαστε υπό την πίεση των «συμμάχων μας» και μόνο – όπως θεωρώ ότι συμβαίνει - τότε η κυβέρνηση θα κατηγορηθεί και σωστά για εθνική μειοδοσία και εκχώρηση  κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Γιατί είναι βέβαιο ότι μετά την αρνητική έκβαση των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία είναι αμφίβολο αν αποδεχθεί την προσφυγή στην Χάγη επειδή η απαραίτητη υπογραφή του συνυποσχετικού θα περιλαμβάνει σειρά απαράδεκτων αιτημάτων της τα οποία καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί ως εριζόμενα, αφού με αυτά ευθέως θα αμφισβητείται μέρος της  κυριαρχίας της χώρας μας, την οποία εμείς θα συνυπογράφουμε.

Το αδιέξοδο που με βεβαιότητα θα προκύψει μετά την έναρξη των συνομιλιών και των όποιων διαπραγματεύσεων ακολουθήσουν, θα είναι τέτοιο που εάν η κυβέρνηση αποσυρθεί από τις συζητήσεις αυτές όπως θα είναι λογικό, τότε η Τουρκία θα επιδιώξει να επιβάλει τις απόψεις της δια της ισχύος των όπλων – όπως θα νομίζει ότι θα συμβεί – και το θερμό επεισόδιο με επακόλουθη την πολεμική σύγκρουση θα είναι προ των πυλών.

Για τον λόγο αυτό η εμπλοκή μας σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την επίλυση των αμφισβητούμενων ζητημάτων – πλην της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών της ΑΟΖ – μόνο ανεπανόρθωτη ζημία θα προκαλέσει στα εθνικά μας δίκαια. Και για τον λόγο αυτό σήμερα  είναι εξαιρετικά επίκαιρο το άρθρο του καθηγητού Γεωπολιτικής κ. Κώστα  Γρίβα περί της ετοιμότητας της χώρας μας για την ανάγκη προληπτικού χτυπήματος, επειδή ίσως αποδειχθεί τελικά ότι η καθυστέρησή του μόνο την Ελλάδα δεν θα συμφέρει.     

Τι όμως μπορεί να κρύβει και ποιος ο στόχος της από μέρους μας επιλογής μίας τέτοιας προσφυγής;  Αν δεν αποτελεί μόνο μέρος σχεδίου για κέρδος χρόνου μέχρι την αλλαγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ που πιθανολογείται ότι θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν, είναι βέβαιο ότι μόνο αρνητικά δεδομένα θα προκύψουν από την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, ακόμα και εάν η Τουρκία αποδεχθεί –  πράγμα εξαιρετικά απίθανο - ότι υπάρχουν προς επίλυση  μόνο τα δύο θέματα που και η Ελλάδα  προτείνει. Και εξηγούμαι.

Είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα με την Τουρκία ποτέ δεν επιλύθηκαν με διάλογο μεταξύ μας από 50 τίας και ούτε πρόκειται να επιλυθούν ιδιαίτερα τώρα που είναι πολύ περισσότερα από ποτέ.

Συνεπώς η προσφυγή στην Χάγη που ακολουθεί την μη επίλυση των προβλημάτων μεταξύ μας μετά από διάλογο, θα οδηγήσει αναγκαστικά σε προβολή όλων των αμφισβητούμενων θεμάτων που η Τουρκία θα θέσει και όχι μόνο των δύο που εμείς προτείνουμε. Και τούτο επειδή τα θέματα αυτά θα προκύψουν ως απόρροια της μη συμφωνίας μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα έχουν επίσημη μορφή αφού θα κρατηθούν πρακτικά σε κάθε γύρο συνομιλιών.

Είναι συνεπώς προφανές ότι τα περισσότερα εξ αυτών – εκτός οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας - θα αφορούν αιτήματα για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην θάλασσα και στο έδαφος κατά τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Και είναι βέβαιον επίσης ότι ένα διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει όχι μόνο με βάση την πιστή εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου και του δικαίου της θάλασσας (το οποίο η Τουρκία ποτέ δεν αποδέχθηκε και δεν υπέγραψε) , το οποίο αναμφιβόλως ευνοεί τις απόψεις μας αλλά  και με βάση την αρχή της αναλογικότητας ιδιαίτερα σε περιοχές αμφισβητούμενης κυριαρχίας (ως λ.χ. για την επείρεια των Καστελόριζου, Ρόδου Κρήτης κ.λ.π.) και με βάση τις υπάρχουσες πραγματικές συνθήκες. Γι αυτό στην πράξη ο διάλογος και η κάθε μορφής διαπραγμάτευση με την Τουρκία μόνο ζημία των εθνικών δικαίων μας θα επιφέρει σε κάθε περίπτωση.

Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θα είναι σχετικά ευνοϊκή για τα δίκαιά μας, αφού βεβαίως θα επιλύσει μεταξύ άλλων και τα πράγματι αμφισβητούμενα ζητήματα της οριοθέτησης των ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας μεταξύ μας. Πως μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι η Τουρκία θα αποδεχθεί και κυρίως θα εφαρμόσει την όποια απόφαση εκδοθεί;

Το πιθανότερο είναι ότι όχι. Σήμερα το καθεστώς Ερντογάν είναι μία συγκεκαλυμμένη δικτατορία που αρνείται και δεν αποδέχεται  και τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα πολιτών της αν δεν τους φυλακίζει χωρίς δίκες και τους βασανίζει ανηλέητα. Η ρητορική του καθεστώτος θυμίζει δικτατορίες στο εσωτερικό και ιμπεριαλιστικές-επεκτατικές προθέσεις στο εξωτερικό με την εκφραζόμενη παντοιοτρόπως μεγαλομανία του παρανοϊκού δικτάτορα που οραματίζεται ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεν το κρύβει.

Συνεπώς όσον λάθος θα είναι η αποδοχή από την Ελλάδα με οποιοδήποτε πρόσχημα, του διαλόγου  με την Τουρκία, η οποία φραστικά και μόνο τον επιζητεί και πάντοτε χωρίς να μεταβάλλει την επιθετική λόγοις και έργων τακτική της, ενώ ουσιαστικά τον φαλκιδεύει – η τελευταία ανακοίνωση Τσαβούσογλου για τρίμηνη παραμονή με νέες συνεχόμενες NAFTEX ρεζίλεψε τους ανόητους και υποκριτές Ευρωπαίους για δήθεν επιβολή κυρώσεων στις 24-25/09 το αποδεικνύει – αφού ο διάλογος αν αρχίσει θα αφορά μόνο τα θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, τόσο μεγαλύτερο λάθος θα είναι και η μετέπειτα προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Γι αυτό, επειδή, όπως και σε προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκε δυστυχώς η σύγκρουση με την Τουρκία είναι αναπόφευκτη, η μόνη επιλογή μας είναι ο το ταχύτερο δυνατόν αρτιότερος εξοπλισμός της πολεμικής μας αεροπορίας και του πολεμικού μας ναυτικού για να αντιμετωπίσουμε αργά ή γρήγορα τα επερχόμενα  και να ενημερωθεί έγκαιρα ο Ελληνικός λαός πριν είναι πολύ αργά, επειδή η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί έμμεση πλην σαφή αποδοχή παράδοσης κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Y.Γ. Σήμερα κιόλας σε επίρρωση των προαναφερθέντων η Τουρκία ανακοίνωσε νέα NAVTEX  για 12-14 Σεπτεμβρίου με πραγματικά πυρά σε περιοχή Βόρεια της Κύπρου ενώ δηλώθηκε ότι θα παραταθεί η NAVTEX  για το Οrus Reis μέχρι και τις 25.09.2020 με βάση τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου. Τέλος ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ακσόϊ δήλωσε θρασύτατα ανατρέποντας προηγούμενη δήλωσή του ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πέντε (5) όρους για να δεχθεί η Τουρκία να κάνει διάλογο.

Οι δύο προϋποθέσεις εξ αυτών είναι η αποστρατικοποίηση όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και του συμπλέγματος της Μεγίστης. Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες ζητούσε ο ίδιος τον διάλογο χωρίς κανένα όρο μεταξύ των δύο χωρών. Είναι προφανές ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν θέλει διάλογο αλλά ευθέως απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και αγνοεί πλήρως τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποκλιμάκωση και απόσυρση των πολεμικών πλοίων της από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Συνεπώς η προετοιμασία μας για την επερχόμενη σύγκρουση θα πρέπει να είναι άμεση αφού αυτή είναι και η επιλογή της Τουρκίας. Και ας σταματήσουν διάφοροι ειδικοί και μη κυβερνώντες και πρωθυπουργός να συνεχίσουν να μιλούν για διάλογο και ας θυμηθούν  ότι εν μέσω διαλόγου έγινε η δεύτερη απόβαση του Αττίλα στην Κύπρο το ΄1974.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων χαρακτήρισε «θετικό δείγμα» την αποχώρηση του Oruc Reis, ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα».

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Νίκος Δένδιας μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα όπως είπε, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων χαρακτήρισε «θετικό δείγμα» την αποχώρηση του Oruc Reis, ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα». Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια

Καταρχήν, αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων],  ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει, επαναλαμβάνω, απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Από εκεί και πέρα, συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων: η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Lukashenko, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση. Γενικά έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση.

sinidisi.gr

Εντάξει οι συριζαίοι, όπως ξέχασαν ότι υπήρξαν κάποτε στην κυβέρνηση, δεν το έχουν σε τίποτα να γυρίσουν στα παλιά και να ξαναβρούν λύσεις για όλα, όπως έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και μίλησε για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους (ευτυχώς δεν το ονόμασε ξανά σεισάχθεια).

Ο Θάνος Μωραΐτης όμως νομίζει ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει ότι υπήρξε μέλος εθνοσωτήριων κυβερνήσεων… Μας είπε λοιπόν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας είναι αφημένα στην τύχη τους, με σοβαρότατες ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων-κηδεμόνων».

Προφανώς έχει διαγράψει από τη μνήμη του ότι υπήρξε μέλος μιας κυβέρνησης, που μοίραζε φωτοτυπίες αντί για βιβλία στα σχολεία, ότι κάθονταν στα ίδια έδρανα με την Άννα (Διαμαντοπούλου) της φωτοτυπίας… Επειδή, ο Τσίπρας για χάρη της “προοδευτικής συμμαχίας” κάνει ότι τα ξέχασε όλα αυτά, δεν τα έχει ξεχάσει ο κόσμος όμως…

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κυβέρνηση, ως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πιστεύει ότι τα σκόρδα όσο αραιώνουν τόσο χοντραίνουν. Ο προφήτης υφυπουργός κ. Ζαβός είχε προαναγγείλει ότι οι «επιχειρήσεις ζόμπι» θα πεθάνουν. Έρχεται ο κ. Πισσαρίδης να περιβάλει με την δική του αυθεντία τον ξαφνικό θάνατο αυτών των επιχειρήσεων. Ο θάνατος του εμποράκου, στον οποίον ο Κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί τον παράδεισο και, αντί αυτού, τον οδηγεί τώρα στην κόλαση.

Στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου η στάση Μητσοτάκη αποτελεί τον ορισμό της συνειδητής πολιτικής απάτης, οι βουλευτές της ΝΔ έχουν δύο επιλογές: ή καταψηφίζουν τα δύο μνημόνια συνεργασίας και κατανόησης με την Β. Μακεδονία, επαναλαμβάνοντας όσα ψευδή, δόλια και διχαστικά έλεγαν, ή τα υπερψηφίζουν και ζητούν έμπρακτα συγγνώμη.

Όσο για τις φυσικές καταστροφές, τώρα ανακάλυψαν την κλιματική αλλαγή, ενώ πριν κράδαιναν σε κάθε εκδήλωσή της τα φτυάρια της τυμβωρυχίας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Απροέτοιμαστη η Κυβέρνηση για τη νέα σχολική χρονιά» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου – Αιτωλικού – Οινιαδών που επισημαίνει πως είναι 267 οι κενές θέσεις στην Αιτωλοακαρνανία. Η ανακοίνωση:

ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

267 ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ

Αν ήθελαν, αλλά δεν θέλουν γιατί είναι δέσμιοι των νεοφιλελευθέρων ιδεολογικών τους εμμονών, είχαν όλο το χρόνο και το χρήμα ως κυβέρνηση για να σχεδιάσουν το ομαλές άνοιγμα των σχολείων. Έγινε πράξη αυτό σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά όχι δυστυχώς στη χώρα μας.

Αντί γι’ αυτό, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή έδωσαν στα μικρά παιδιά παγουρίνα-δαχτυλήθρες και από μια μάσκα – αλεξίπτωτο. Μια βδομάδα τώρα στοιβάζονται από 18 έως 27 μαθητές σε τάξεις των 40 – 50τ.μ., χωρίς τεστ και αποστάσεις ασφαλείας αλλά και με λειψούς κανόνες υγιεινής λόγω του ανεπαρκούς προσωπικού καθαριότητας. Φρόντισαν λίγους μήνες πριν και εν μέσω της πανδημίας, να ψηφίσουν στην κλειστή βουλή νέο νόμο (4692/2020), με τον οποίο αύξησαν σε 27 τους μαθητές ανά τμήμα των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων.

Αποτελεί μέγα επιστημονικό παράδοξο αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας. Πως δηλαδή η κυβέρνηση και το επιστημονικό προσωπικό που ακολουθεί πιστά τις εντολές της, απαγορεύουν μεν τις συναθροίσεις πέραν των 9 ατόμων σε κλειστούς χώρους, επιτρέπουν όμως τις συναθροίσεις 25 – 27 μαθητών στις σχολικές τάξεις;

Στο δήμο Μεσολογγίου, στα έξι (6) Νηπιαγωγεία της πόλης φοιτούν σήμερα 226 παιδιά, ενώ συνολικά στα 18 νηπιαγωγεία του δήμου φοιτούν 464 παιδιά. Το αποτέλεσμα το βιώνουν καθημερινά οι νηπιαγωγοί και οι γονείς των μικρών παιδιών, αφού δυστυχώς υπάρχουν αίθουσες νηπιαγωγείων στις οποίες στοιβάζονται έως και 27 νήπια μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Όσο για το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους δασκάλους και τους καθηγητές των δημοσίων σχολείων, είναι σχεδόν 20.000 εκείνοι που λείπουν από τις σχολικές αίθουσες σε όλη τη χώρα και ας πανηγυρίζει νυχθημερόν η κυβέρνηση στα καλοπληρωμένα ΜΜΕ πως έκανε νωρίς όλες τις προσλήψεις. Στην Αιτωλοακαρνανία λείπουν 267 δάσκαλοι και καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα ακόμη και η κυβερνητική ΔΑΚΕ να διαμαρτύρεται υποκριτικά για τα πολλά κενά δασκάλων και νηπιαγωγών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της περιοχής μας και για τα ολοήμερα σχολεία που λειτουργούν μόνο στα χαρτιά και στις ανακοινώσεις της κας Κεραμέως.

Στα ΕΠΑΛ δε, εκτός από τις πάμπολλες ελλείψεις καθηγητών δεν έχουν φθάσει ακόμη στα σχολεία ούτε τα βιβλία των τεχνικών ειδικοτήτων. Ευελπιστούμε να μην επιστρέψουμε στην “αλησμόνητη εποχή” της κας Διαμαντοπούλου, όπου τα βιβλία έρχονταν τα Χριστούγεννα!

Αυτό είναι το επιτελικό κράτος της κυβερνητικής αριστείας, το οποίο νοιάζεται μόνο για την απόκρυψη των προβλημάτων μέσω της επικοινωνίας, καθώς και για τα συμφέροντα των σχολαρχών της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Συρρικνώνει το δημόσιο σχολείο εν μέσω της πανδημίας, αδιαφορώντας ουσιαστικά για την υγεία των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών.

Τώρα είναι η ώρα της κοινωνίας.

Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ενώσουμε τις φωνές και τις ανησυχίες μας μ’ εκείνες των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ώστε δυναμικά να απαιτήσουμε:

  • 15 μαθητές σε κάθε σχολική τάξη.
  • Κάλυψη τώρα όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Πρόσληψη νέων καθαριστριών πλήρους απασχόλησης από τους δήμους.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση.

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου – Αιτωλικού – Οινιαδών

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Βαρεμένος, ανταποκρίθηκε στη  πρωτοβουλία του νέου Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρα για διαβούλευση με βουλευτές επί θεμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Αιτωλοακαρνανίας. Σε σχετική δήλωση του αναφέρει τα εξής:

«Η άσχημη κατάσταση, όπως την περιέγραψε ο κ. Πρύτανης, στην οποία έχουν περιέλθει ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα από άποψη διδακτικού προσωπικού κ.ά., μας υποχρεώνει να υπογραμμίσουμε ότι πρέπει να σταματήσει η δημιουργία συνθηκών ασφυξίας και μη διάθεσης διδακτικού προσωπικού σε συγκεκριμένα τμήματα, με αποτέλεσμα αυτά να οδηγούνται σε αργό θάνατο ή στη μεταφορά τους στην Πάτρα. Η κυβέρνηση πρέπει να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο, που οδηγεί σε μαρασμό την περιφερειακή εκπαίδευση, το δε Πανεπιστήμιο Πατρών πρέπει να κινηθεί πέρα από συντεχνιακά καθηγητικά κριτήρια και να εξηγήσει καθαρά και ξάστερα τις προθέσεις του. Στηρίζουμε το δίκαιο και ζωτικό αίτημα της νέας Πρυτανείας προς την Περιφέρεια για χορήγηση κονδυλίου 1,5 εκατ. € με σκοπό την αναμόρφωση του campus στο Μεσολόγγι, αλλά τί θα γίνει με το κτιριακό στο Αγρίνιο; Ποιο είναι το ειδικό σχέδιο της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην πόλη; Αποτελεί μυστικό, και δή ένοχο;»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές της 7η Ιουλίου 2019 και όπως φαίνεται οι καραμπόλες με το εκλογικό σύστημα κατανομής των εδρών, το οποίο δίνει επιπλέον 50 θέσεις στο πρώτο κόμμα δεν έχουν τελειώσει.

Αυτή την φορά μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι βουλευτικές καρέκλες του Βασίλη Σπανάκη από την Νεά Δημοκρατία, ο οποίος εξελέγη στην τελευταία θέση στον Νότιο Τομέα της Αθήνας και του Νίκου Παπαναστάση που εκλέχθηκε με το ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία.

Η ένσταση κατατέθηκε από τον υποψήφιο με τη Νέα Δημοκρατία στην Αιτωλοακαρνανία και πρώην δήμαρχο Ναυπάκτου Θανάση Παπαθανάση, ο οποίος υποστηρίζει ότι με βάση τα αποτελέσματα το κόμμα του δικαιούται μια τέταρτη έδρα στην Αιτωλοακαρνανία. Ο υποψήφιος βουλευτής που διεκδικεί την βουλευτική έδρα υποστηρίζει ότι η έδρα που πήρε το ΚΚΕ στον νομό πρέπει να πάει στη ΝΔ και κατ’ επέκταση η τελευταία έδρα της ΝΔ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας που κατέχει ο κ.Σπανάκης να δοθεί στο ΚΚΕ.

Το 2004 το πρώτο μπόνους

Το εκλογικό σύστημα της ενίσχυσης του πρώτου κόμματος (μπόνους) θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον ν. 3231/2004 (σ.σ. νόμος Σκανδαλίδη) με την ενίσχυση στο πρώτο κόμμα να ορίζεται στις 40 έδρες, χωρίς πρόβλεψη ελάχιστου εκλογικού ποσοστού (κατώφλι) για την ενεργοποίησή του και χωρίς διάκριση μεταξύ αυτοτελούς κόμματος και συνασπισμού κομμάτων. Με τον ν. 3636/2008 (σ.σ. νόμος Παυλόπουλου)αυξήθηκε η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος σε 50 έδρες, και πάλι ανεξαρτήτως εκλογικού ποσοστού, με τη διαφοροποίηση, όμως, ότι για τη χορήγηση επιπλέον εδρών σε συνασπισμό κομμάτων ο νόμος απαιτούσε να είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν.

Με το ν. 4406/2016 καταργήθηκε η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος και θεσπίστηκε αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, με διατήρηση του ορίου εισόδου στο 3%. Στην ελληνική εκλογική νομοθεσία, ιδίως από το 1951 και εφεξής, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, με εξαίρεση εκείνες των ετών 1989-1990, εφαρμόστηκαν συστήματα κινούμενα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής, σε διάφορες παραλλαγές της, προς τον σκοπό της επιδίωξης σχηματισμού σταθερών κυβερνήσεων.

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΥΣΟΣ – www.flash.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμους που επλήγησαν από το φονικό και καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η κυβέρνηση εκφράζει βαθιά θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα που έπληξε περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση εκφράζει επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας που με αυτοθυσία πολλές φορές απεγκλώβισαν και έσωσαν πολλούς συνανθρώπους μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επεσήμανε επίσης ότι εξίσου ευχαριστούμε «όσους εργάστηκαν αλλά και εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για την παροχή βοήθεια στους πληγέντες και την αποκατάσταση της λειτουργίας βασικών υποδομών. Η κυβέρνηση κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά σε άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας ανέφερε τα εξής μέτρα:

  1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.
  2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
  4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
  5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
  6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
  7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
  8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
  9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής».

Πηγή: eleftherostypos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2