Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  9:09: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020

Η δημοσκόπηση της ALCO, που παρουσιάζει το OPEN, με τη βοήθεια του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Κώστα Παναγόπουλου.

Τα ευρήματα της νέας μεγάλης δημοσκόπησης της ALCO για το OPEN για τον μήνα Σεπτέμβριο παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Tο Ανοιχτό Κανάλι, δημιούργησε την πρώτη ανοιχτή έρευνα που διαμορφώνουν οι ίδιοι οι πολίτες με τη ψήφο τους. Τι πιστεύουν οι πολίτες λίγο μετά  τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, το εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά και την διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Δείτε αναλυτικά στις παρακάτω κάρτες τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης:

ethnos.gr

Σε πλήρη εξέλιξη οι συνομιλίες Καΐρου - Άγκυρας 

Τουρκία και Αίγυπτος διαβουλεύονται εδώ και αρκετό καιρό με στόχο την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας σε επίπεδο πληροφοριών, κάτι το οποίο είχε αναφερθεί τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και πιθανή τελεσφόρηση τους θα οδηγήσει σε οδυνηρή εθνική ήττα στον τομέα της ΑΟΖ. Αρκεί Κάιρο και Άγκυρα να προχωρήσουν σε μια απλή ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας με βάση την μέση γραμμή στον χώρο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, περιοχές δηλαδή που έμειναν έξω από την «μερική οριοθέτηση» της ΑΟΖ Ελλάδα  και Αιγύπτου.

Μια συμφωνία που ουσιαστικά και η ίδια η Τουρκία de facto τήρησε στην κρίση των προηγούμενων ημερών καθώς ουσιαστικά το Oruc Reis δεν πέρασε τον 28ο μεσημβρινό στα δυτικά.

Δηλαδή η μερική οριοθέτηση που σήμαινε ότι η περιοχή της ΑΟΖ που δικαιούνται Ρόδος και σύμπλεγμα του Καστελορίζου έμειναν κενές και… ελεύθερες προς διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών.

Που σημαίνει ότι μια απλή μαθηματική οριοθέτηση θα οδηγήσει στην δια κρατήσει αυτών από τις δύο χώρες και χωρίς η Ελλάδα πρακτικά να μπορεί να προσβάλει μια τέτοια απόφαση όπως όλα δείχνουν.

Ο Αντιναύαρχος ε.α., A. D. Kutluk, τόνισε σε δηλώσεις του ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Αιγύπτου θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι είναι γνωστό πως οι δυο χώρες συνομιλούν για την επίτευξή της.

Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει τελικά συμφωνία, οι άλλες χώρες θα υποβαθμισθούν, σχολιάζοντας πως η Τουρκία ακόμη διαθέτει αυτή τη δυνατότητα, ενώ και η Αίγυπτος θα ωφεληθεί, αφού θα έχει συμφωνήσει στο ανατολίτικο παζάρι της Άγκυρας καθώς με μια μέση γραμμή και χωρίς τον υπολογισμό της ελληνικής θέσης σημαίνει ότι το Κάιρο θα βρεθεί να κατέχει βορειότερα τμήματα που πρακτικά είναι το σημείο που πηγάζει το κοίτασμα Ζορ.

Η περιοχή ανάμεσα στον 28ο Μεσημβρινό, που διαπερνάει τη Ρόδο μέχρι τον 32ο, μια κρίσιμη περιοχή, θα τεμαχίζεται από τα τουρκικά ερευνητικά και ενδεχομένως και γεωτρύπανα και θα αντιμετωπίζεται ως χώρος του συνολικού παζαριού.

Η μερική οριοθέτηση με άξονες τον 26ο και 28ο Μεσημβρινό σημαίνει εμπόδια στο θαλάσσιο δρόμο Ελλάδας – Κύπρου, καθώς αφήνει εκτός το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) και τη μισή Ρόδο, όπως φαίνεται άλλωστε από τις σχετικές NAVTEX, τις στρατιωτικές ασκήσεις και τις κινήσεις των ερευνητικών πλοίων.

Άλλωστε η γραμμή που χωρίζει την ελληνική από την αιγυπτιακή γραμμή οριοθέτησης δεν καθορίστηκε με βάση τη Μέση Απόσταση και δεν είναι Μέση Γραμμή, αλλά γραμμή με «αναλογική» γραμμή.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

"Το Αθλητικό Νομοσχέδιο έγινε μια υπόθεση λίγων, αρεστών και διευθετήσεων" τόνισε ο Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Μωραΐτης, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του Αθλητικού Νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, σημείωσε ότι «η μάχη που δίνεται σε αυτή τη συζήτηση, υπερβαίνει τα αθλητικά δεδομένα» και συμπλήρωσε πως «αποτελεί μια ύψιστη πολιτική ευθύνη».

«Ξεπερνά το σήμερα, εσάς, εμένα, όσες και όσους είναι σε αυτή την αίθουσα. Βεβαίως έχουμε σήμερα την ευθύνη να νομοθετήσουμε για την ανάδειξη ενός από τα μεγαλύτερα ιδεώδη που έφερε στον παγκόσμιο πολιτισμό η χώρα μας. Οι μεγάλες αλλαγές όμως που θα πρεπε να φέρουμε αφορούν όλη την κοινωνική πυραμίδα, δεν είναι μια υπόθεση λίγων, αρεστών, διευθετήσεων», είπε ο κ. Μωραΐτης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι, «ενώ θα έπρεπε αυτό το νομοσχέδιο να είναι ένας κορυφαίος στρατηγικός χάρτης αναμόρφωσης και ελπίδας», η κυβέρνηση «επιλέγει να δημιουργεί ένα σκηνικό άνευ προηγουμένου για την αθλητική κοινότητα».

Όπως ανέφερε, μάλιστα, «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο σε αυταρχικότητα, σκοπιμότητα, καταπάτηση κάθε αρχής καλής νομοθέτησης».

Ο κ. Μωραΐτης, επιπλέον, σημείωσε ότι «σε αυτή τη συζήτηση, δίνεται επιπλέον μια πολιτική μάχη πέρα από τα αθλητικά δεδομένα, γιατί, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταστρατηγούνται αρχές και αξίες που διατρέχουν την πολιτική ορθότητα και την θεσμική ισορροπία».

Τόνισε, δε, ότι «καταστρατηγούνται: η Δημοκρατία, η Αυτονομία, η Διαφάνεια, η κοινωνική συνοχή».

«Σκοπός σας είναι να αποκρύψετε τον πραγματικό στόχο, που όπως αποδεικνύεται, δεν είναι άλλος από το να εγκαταστήσετε ανθρώπους αρεστούς σε σας, και τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, στη πυραμίδα του αθλητικού κινήματος», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι με το αθλητικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση, « πρόσθεσε ένα ακόμα αδιέξοδο σε μια κοινωνία που βράζει».

«Είχατε την ευκαιρία να δώσετε ένα καλό παράδειγμα. Να εκφράσετε την αμοιβαία κατανόηση. Να υψώσετε τη σημαία του αθλητισμού ψηλά.
Επιλέξατε να τον κάνετε όργανο ενός ακόμα πολιτικού και κομματικού διχασμού», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ό, τι κερδίσετε για μικροπολιτικό όφελος σήμερα, το στερείτε από το μέλλον της αθλητικής οικογένειας. Και το κάνετε με αξίες και αρχές εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτά που εκφράζει διαχρονικά».

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «επιμένει σε διατάξεις που δεν έχουν λογική και κυρίως είναι πάνω από όλα πολιτικές, όπως ο αποκλεισμός προσώπων και η εκδίωξη από αιρετές θέσεις». Χαρακτήρισε αυτό το ζήτημα

«βαθιά πολιτικό, μια αισχρή, αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική».

«Η ουσία του ν/σ που συζητούμε δεν είναι το μητρώο εγγραφής των αθλητικών σωματείων, δεν είναι η ειδική αθλητική αναγνώριση, δεν είναι καν κάποιες τακτοποιήσεις ή εξυπηρετήσεις», υποστήριξε ο κ. Μωραΐτης, συμπληρώνοντας: «Η ουσία του ν/σ αφορά στον πυρήνα του αθλητισμού και ολόκληρη την πυραμίδα του».

«Κι, ενώ αφήνει απέξω την ΕΟΕ και το Ποδόσφαιρο, γιατί αυτά καίνε, πατώντας πάνω σε πραγματικές παθογένειες διαχρονικές, επιτίθεται στο αθλητικό Σωματείο, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες με σκοπό να κατακτήσει τη κορυφή, που δεν είναι άλλη από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή», ανέφερε εμφατικά.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, «αναστέλλοντας τα καταστατικά των φορέων, καθιερώνονται μέτρα, που παραβιάζουν κάθε έννοια αυτονομίας και δημοκρατίας του σωματείου, της Ένωσης, της Ομοσπονδίας και που κινούνται οριακά εντός συνταγματικού πλαισίου».

Ο κ. Μωραΐτης έψεξε τον Υφυπουργό ότι «πάει να χτίσει νέα τζάκια στο χώρο του αθλητισμού, αλλά και πελατεία, που θα τον χειροκροτεί για να την εξυπηρετεί».
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο βουλευτής απευθύνθηκε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας:

«Αν θέλατε πραγματικά να συγκρουστείτε με το κακό παρελθόν, να σπάσετε το απόστημα των “δημογερόντων”, όπως το αποκαλείτε αν θέλατε να πνεύσει νέος άνεμος και να εισέλθουν νέες και νέοι στο αθλητικό κίνημα δε θα επιλέγατε αυτό το εκλογικό σύστημα θα επιλέγατε την απλή αναλογική».

«Για να τελειώνουμε με τη συζήτηση ποιος είναι με το παλιό και ποιος με το καινούργιο. Ο καθένας κρίνεται από το τί νομοθετεί, τί υπερασπίζεται, για ποιο λόγο αγωνίζεται», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποσύρονται τα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του CNN Greece.

Όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση οδηγείται σε σταδιακή αποκλιμάκωση, με το ελληνικό «Λήμνος» να κατευθύνεται πλέον προς την επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη ενώ η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς προς άλλη επιχείρηση στην Κύπρο.

Όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση οδηγείται σε σταδιακή αποκλιμάκωση, με το ελληνικό «Λήμνος» να κατευθύνεται πλέον προς την επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη ενώ η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς προς άλλη επιχείρηση στην Κύπρο.

Η Αθήνα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε διπλωματικό «πυρετό», ενεργοποιώντας όλους τους συμμάχους της και ενημερώνοντας την διεθνή πολιτική σκηνή για την τουρκική προκλητικότητα.

Οι τελευταίες κινήσεις της Αθήνας

Η Αθήνα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε διπλωματικό «πυρετό», ενεργοποιώντας όλους τους συμμάχους της και ενημερώνοντας την διεθνή πολιτική σκηνή για την τουρκική προκλητικότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Τουρκίας τις περασμένες ημέρες, αξιολογώντας τις κινήσεις της τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Η απόσυρση του Oruc Reis από το Αιγαίο, όπως και το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ζητά «αμοιβαίο σεβασμό και ισότιμες λύσεις στα προβλήματα» από τη μία πλευρά ικανοποιούν την Αθήνα, από την άλλη όμως δημιουργούν σκέψεις για κινήσεις τακτισμού από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων που θα βρεθούν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο δεν εφησυχάζουν από την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, αλλά θεωρούν πολύ πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος να ρίχνει τους τόνους προσωρινά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής να εντείνει εκ νέου την προκλητικότητα, βγάζοντας και πάλι το Oruc Reis στο Αιγαίο.

Πηγή: cnn.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ