Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  11:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ, Θάνος Μωραΐτης, προέβη σε δήλωση για τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγρινίου, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό από τις 24 Αυγούστου κι έπειτα.

«Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αγρινίου θέτουν σε κίνδυνο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στον Νομό εν μέσω νέας έξαρσης των κρουσμάτων στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι ακατάλληλοι χώροι νοσηλείας πιθανών κρουσμάτων, οι ελάχιστοι ειδικευόμενοι, το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη, ότι το Νοσοκομείο εξακολουθεί να μη διαθέτει αναλυτή για το μοριακό έλεγχο των τεστ, καθώς και το ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας επαρκούν το πολύ για δέκα μέρες, ενώ οι υγειονομικοί εξετάζονται ‘με το σταγονόμετρο’», είναι μερικά από τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει το εν λόγω Νοσοκομείο αναφοράς.

«Οι Νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Αγρινίου, με αυταπάρνηση και αφοσίωση στο λειτούργημά τους, έχουν μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης», δήλωσε ο κ. Μωραΐτης.

Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της», να «ενισχύσει και να στελεχώσει το Νοσοκομείο Αγρινίου» και να «σεβαστεί το υγειονομικό προσωπικό, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας.»

Ολόκληρη η  ανακοίνωση:

«Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αγρινίου θέτουν σε κίνδυνο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στον Νομό εν μέσω νέας έξαρσης των κρουσμάτων στη χώρα.

Ακατάλληλοι χώροι νοσηλείας πιθανών κρουσμάτων.

Καμία νέα πρόσληψη.

Ελάχιστοι ειδικευόμενοι.

Αδυναμία του ανεπαρκούς στελεχιακού δυναμικού του Παθολογικού Τομέα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Αναμονή 8 μηνών για μία έστω οργανική θέση Παθολόγου.

Το Νοσοκομείο εξακολουθεί να μη διαθέτει αναλυτή για το μοριακό έλεγχο των τεστ, όπως είχε ανακοινωθεί και στις 24/08. Τα τεστ αποστέλλονται στην Πάτρα, προκαλώντας καθυστέρηση τουλάχιστον 24 ωρών στη διάγνωση.

Τα μέσα ατομικής προστασίας επαρκούν το πολύ για δέκα ημέρες, ενώ οι υγειονομικοί εξετάζονται «με το σταγονόμετρο».

Αυτή είναι η προετοιμασία για το Νοσοκομείο αναφοράς στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Οι Νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Αγρινίου, με αυταπάρνηση και αφοσίωση στο λειτούργημά τους, έχουν μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αλλά, πλέον, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εθελοτυφλεί.

Απαιτούμε να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενισχύσει το ΕΣΥ.

Να ενισχύσει και να στελεχώσει το Νοσοκομείο Αγρινίου.

Να σεβαστεί το υγειονομικό προσωπικό, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους πολίτες του τόπου μας.»

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 18:18

Διαφοροποίηση Κουρουμπλή από ΣΥΡΙΖΑ

«Βυθίσατε το Oruc Reis αν περάσει τα 12 μίλια»

Διαφοροποιημένη θέση από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ πήρε ο πρώην υπουργός του, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχετικά με το Oruc Reis και τις έρευνες που πραγματοποιούσε μέχρι πρότινος στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η Ελλάδα πρέπει να βυθίσει το τουρκικό ερευνητικό σε περίπτωση που αυτό παραβιάσει τα 12 μίλια και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλει η Ελλάδα στον Ρετζέπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία εφαρμόζει αυτά που λέει το Δίκαιο στη Μαύρη θάλασσα, αλλά στο Αιγαίο δεν θέλει να το εφαρμόσουμε εμείς. Επιτέλους, επειδή είναι και η μέρα γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, κάποιος πρέπει να τους θυμίσει, ότι αυτούς που λένε ότι έριξαν στη θάλασσα, τους αμάχους, ζούσαν εκεί 3.000 χρόνια πριν εμφανιστούν εκείνοι εκεί», δήλωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στον Apha 98,9.

«Έχω ιδιαίτερη ανησυχία, γιατί έγινε αυτή η απόσυρση του Oruc Reis για κάποιες μέρες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής και των κυρώσεων της Τουρκίας. Αυτή είναι κίνηση τακτικής, αφού το αφήσαμε επί ένα μήνα να οργώνει και να λένε οι υπουργοί μας ότι δεν κάνει έρευνες, ενώ στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρώπη, έλεγαν ότι κάνει» είπε ο Π. Κουρουμπλής και πρόσθεσε : «Με ανησυχεί η εμφάνιση πλησίον των 6 μιλίων και τότε να δω τι θα κάνει η κυβέρνηση. Αν δεν στείλει σαφέστατο μήνυμα, όπως όταν είπαν ότι θα μπουν στο Αιγαίο, θα είναι αρνητικές οι εξελίξεις. Να βυθιστεί το Oruc Reis αν περάσει τα 12 μίλια, που έχουμε δικαίωμα και πρέπει να κλείσουμε όλους τους κόλπους και να τα επεκτείνουμε, αλλιώς η Ευρώπη θα μας σπρώξει εκεί που τη βολεύει γιατί δεν θέλει να τα χαλάσει με την Ευρώπη».

Σχετικά με το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στα όσα λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Κουρουμπλής σχολίασε το δικό του τρόπο:  «Αυτό είναι το ζητούμενο; Αυτή τη στιγμή τη χώρα την κυβερνά συγκεκριμένη κυβέρνηση που έχει τις ευθύνες των πράξεων που συντελούνται. Αν η αντιπολίτευση έχει προβλήματα ενιαίου λόγους αυτό κρίνεται από την κοινωνία και δεν επηρεάζει τα δημόσια πράγματα».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Toύρκος υποναύαρχος ε.α. Jihad Yayci αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Άγκυρας στην περιοχή νότια της Κρήτης και εντός του διαδρόμου που ενώνει την Τουρκία με την Λιβύη ,όπως καθορίστηκε από το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο με το οποίο αρπάζουν ελληνική υφαλοκρηπίδα, υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Τουρκίας για 572 χρόνια!

Το μέγεθος είναι εξωπραγματικό και καταδεικνύει γιατί η Τουρκία θέλει πάση θυσία να μπορέσει να αποσπάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τα κοιτάσματα αυτά στην Άγκυρα γνωρίζουν πως αν τα εκμεταλλευθεί η Ελλάδα, το γεωπολιτικό της μέγεθος θα αυξηθεί γεωμετρικά μέσα σε λίγα χρόνια και αντίθετα θα μικρύνει το μέγεθος της Τουρκίας

.

Όπως δήλωσε κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ο Jihad Yayci, νότια της Κρήτης βρίσκονται τα πλουσιότερα ενεργειακά κοιτάσματα του πλανήτη!

Γίνεται κατανοητό ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε με την Άγκυρα με απλό διάλογο...

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στο Open μίλησε ο άνθρωπος που έφτιαξε τις μάσκες που δόθηκαν χθες στα σχολεία. Ο ίδιος τόνισε ότι τις έφτιαξε με βάση τις οδηγίες που του δόθηκαν.

«Οι οδηγίες που δόθηκαν εξαρχής και οι διαστάσεις ήταν 10×18 για τα παιδιά έως 10 ετών και 12×22 για τα παιδιά άνω των 10 ετών και για καθηγητές και δασκάλους. Το τελικό προϊόν είναι αυτό γιατί οι πτυχές είναι 3 από 2 πόντους και υπάρχει γύρω γύρω από μία ραφή» είπε ο κ. Σταθόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι προμηθευτές είχαν τονίσει το μεγάλο μέγεθος.

«Είναι ούτως ή άλλως μεγάλες, είχε σχολιαστεί και από εμάς τους προμηθευτές, το είχαμε πει, είχαν δοθεί και δείγματα. Δεν μας πρότειναν να δημιουργήσουμε μάσκες, να παράγουμε μάσκες μας είπαν με συγκεκριμένες διαστάσεις. Είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού από την ΚΕΔΕ. Και η ΚΕΔΕ δεν ακολούθησε δικές της οδηγίες. Όπως λέει «οι διαστάσεις καθορίστηκαν από τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορωνοϊού»» ανέφερε διαβάζοντας την προκήρυξη.

Σήμερα όπως είπε θα τους δοθούν νέες οδηγίες.

«Το πρόβλημα ήταν εξαρχής οι διαστάσεις. Η οδηγία είναι από εδώ και πέρα οι μάσκες να έχουν άλλες διαστάσεις, οι οδηγίες θα γίνουν γνωστές σήμερα. Μας ειδοποίησαν χθες ότι θα αλλάξουν οι διαστάσεις» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο οι μάσκες που δεν έχουν παραδοθεί θα διορθωθούν με τις νέες διαστάσεις. «Εμείς θα κληθούμε να τις διορθώσουμε».

aftodioikisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εκδήλωση για τα 76 χρόνια από την Απελευθέρωση του Αγρινίου από τον ΕΛΑΣ διοργάνωσαν η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ,

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Πλατεία Δημάδη στο Αγρίνιο τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωση:

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες, την εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, για τα 76 χρόνια από την Απελευθέρωση του Αγρινίου από τον ΕΛΑΣ, που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της επετείου, τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο διοικητή της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, που απελευθέρωσε το Αγρίνιο, στρατηγό Γεράσιμο Αυγερόπουλο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελία αποσπάσματος από ποίημα, της συλλογής «Γειτονιές του κόσμου», του Γιάννη Ρίτσου. Στη συνέχεια έγινε χαιρετισμός από το Γιώργο Τζωρτζόπουλο, αντιπρόεδρο του ΔΣ του Παραρτήματος Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Αλέξανδρος Παγώνης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Στην έναρξη της ομιλίας του κάλεσε τη νεολαία να μάθει την ιστορική αλήθεια και: «να βρουν τα δικά τους πρότυπα στον αγώνα για μία καλύτερη ζωή. Τέτοια αναρίθμητα πρότυπα είναι η Ήλεκτρα Αποστόλου, ο Ναπολέων Σουκατζίδης, η δικιά μας Μαρία Δημάδη, που σήμερα είμαστε στην πλατεία που δόθηκε το όνομα της, οι 200 της Καισαριανής, οι 120 του Αγρινίου, της Μεγάλης Παρασκευής. Τέτοιο πρότυπο είναι και ο Γεράσιμος Αυγερόπουλος, στον οποίο είναι αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση, διοικητή της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσε το Αγρίνιο. Θρυλικό Στρατηγό, που πέρασε από όλα τα μετερίζια του αγώνα, εξορίστηκε από το ‘48 σε Ικαρία-Μακρόνησο-Αϊ Στράτη. Ενώ η Χούντα μερικά χρόνια αργότερα, από την πρώτη μέρα τον συνέλαβε και τον έστειλε στη Γιούρα, παρότι ήταν 80 ετών. Είναι ο ίδιος που έδιωξε τον Παττακό όταν ζήτησε να τον δει».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχεται το ΚΚΕ, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, κατηγορώντας το ότι: «γιατί το ΚΚΕ μπορεί να γιορτάζει τις δικές του νίκες ή ήττες, ενώ ο αντίπαλος όχι», απαντώντας: «Το ΚΚΕ επιδιώκει την συζήτηση με ιδεολογικοπολιτικούς όρους, την ανοίγουμε οι ίδιοι εξάλλου ακόμα, για τα λάθη που κάναμε εκείνη την περίοδο. Οι εκδηλώσεις του αντιπάλου όμως είναι εκδηλώσεις μίσους, γιατί μιλάμε για την περίοδο των πιο άγριων τρομακτικών διώξεων, ενάντια σε κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που δεν δεχόταν να είναι κυνηγημένοι και βασανισμένοι, αυτοί που έδωσαν την ψυχή τους, που έδωσαν τα πάντα για την απελευθέρωση από τους ναζί κατακτητές. Ενάντια σε όσους δεν δέχονταν μεταπολεμικά, αντί να δικαιώνεται ο λαός μας και η πάλη του, να δικαιώνονται οι συνεργάτες των ναζί και οι απόντες από τον αγώνα!».

Αναφέρθηκε όμως, και σε όσους “τιμούν” την ΕΑΜικη Αντίσταση αλλά με τις πράξεις τους τη λοιδορούν καθημερινά: «Η σοσιαλδημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ξεπλύνουν τις δικές τους αμαρτίες, των μνημονίων που εφάρμοσαν, την καταλήστευση του λάου που έφεραν. Αυτοί που καμιά σχέση δεν έχουν με τα ιδανικά της αριστεράς, νομίζουν ότι για κάθε ένα από τα αμαρτήματα τους, που είναι και αμέτρητα, θα γλιτώνουν άμα κάνουν καμιά εκδήλωση για τον ΕΛΑΣ ή βάζουν κανά πορτρέτο του Βελουχιώτη στο γραφείο τους, όπως ο πολύς κ. Πολάκης. Ας το ξανασκεφτούν, γιατί η «οργή των νεκρών» είναι αμείλικτη… Δεν «συμφιλιώνεται» ο αγώνας του ΕΑΜ και του ΔΣΕ με τον Πάϊατ, τον διαβολικά καλό Τραμπ, τον «Μπίμπη», τα χαϊδεμένα παιδιά του μεγάλου κεφαλαίου και τις λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις»!

Αντίστοιχα επεσήμανε: «Και εδώ στο Αγρίνιο μας λένε χρόνια τώρα: γιατί πρέπει να γίνονται 2 χωριστές εκδηλώσεις για τη θυσία των 120, είναι η εποχή να συμφιλιωθούμε, όχι να χωριστούμε. Για φανταστείτε όμως το ΚΚΕ να ήταν συνδιοργανωτής, χειροκροτητής, για παράδειγμα, της φετινής εκδήλωσης μνήμης του δήμου Αγρινίου, που μάλιστα συμμετείχαν όλα τα κόμματα και παρατάξεις, όπου στην ομιλία του ο αντιδήμαρχος κ. Ζαρκαβέλης δεν είπε ούτε 1 φορά τη λέξη ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ούτε 1 φορά τη λέξη ΚΚΕ, ούτε 1 φορά για τους δωσίλογους που αντιπάλεψαν την Αντίσταση. Η δημοτική αρχή δεν ήξερε, δεν είχε διαβάσει, δεν είχε ακούσει για αυτά; Για φανταστείτε να νομιμοποιούσαμε στη συνείδηση του κόσμου αυτά τα αίσχη!».

Στο τέλος στάθηκε και στην πολιτική συγκυρία μέσα στην οποία γιορτάζεται φέτος η 76η επέτειος της Απελευθέρωσης του Αγρινίου από το ναζιστικό ζυγό, είναι ιδιαίτερη. Οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Ανατολική Μεσόγειο: «μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, έχει ξεσπάσει ένας άγριος ανταγωνισμός ανάμεσα σε ισχυρά κράτη για το ποιος θα βάλει στο χέρι αυτόν τον πλούτο της. Ποιος θα έχει “το πάνω χέρι” στην εκμετάλλευση της έρευνας, της εξόρυξης, στους αγωγούς, τα λιμάνια, στους δρόμους περάσματος των εμπορευμάτων και προϊόντων».

Οι διάφορες συμμαχίες και οι συμφωνίες δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα: «η θέση η οποία μπορεί να εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα είναι η θέση για καμιά αλλαγή συνόρων, καμιά αλλαγή των διεθνών συνθηκών, καμιά συμμετοχή σε παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, της Αν. Μεσογείου. Γιατί τα σύνορα αλλάζουν μόνο με πολέμους, επεμβάσεις που πληρώνουν τελικά με τη ζωή τους οι εργαζόμενοι, οι λαοί», ενώ ξεκαθάρισε ότι: «Οι κομμουνιστές, όπως πάντα στην ηρωική 100χρονη Ιστορία μας, θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως, επισημαίνουμε από τώρα, ότι δεν θα δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που θα κάνει τον πόλεμο. Καμιά ανοχή στην άρχουσα τάξη που συμμετέχει στον πόλεμο για την προώθηση των δικών της οικονομικών συμφερόντων, βάζοντας το λαό μας να χύνει το αίμα του. Θα επιδιώξουμε να τη βάλουμε με την πάλη μας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, με την ανατροπή της, για την οριστική νίκη του λαού. Αυτά είναι τα πραγματικά διδάγματα του αγώνα και της ΕΑΜΙΚΗΣ Αντίστασης!».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ του εμπαιγμού: εγκαταλείπεται και το σχέδιο για ενίσχυση των παραγωγών της ελιάς Καλαμών μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το περίφημο 7χίλιαρο που φαντασιώθηκαν παράγοντες του χώρου και διέδιδαν δεξιά και αριστερά. Ούτε deminimis, ούτε τιμές απόσυρσης: τώρα το υπουργείο λέει πως μελετά ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών για τον κορωνοïό και εφ’ όσον υπάρξει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάτι σαν την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για τις απώλειες του Πάσχα. Το περίφημο δηλαδή τετράευρο, που έγινε 3,8€ ανά προβατίνα που γέννησε και για το οποίο πρόκειται, λέει, να ανοίξει το σύστημα για αιτήσεις κτηνοτρόφων, τη στιγμή που τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν μέσα απ’ τους υπάρχοντες μηχανισμούς. Ζήσε Μάη μου… Ο εμπαιγμός για την ελιά Καλαμών συνεχίζεται, ενώ αρχίζει η νέα συγκομιδή και οι παραγωγοί, όπως κι εκείνοι της στρογγυλής ελιάς, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ξηρασία. Δεν έφταναν τα στοιχειά της αγοράς και της κυβερνητικής αδιαφορίας, ήλθαν και τα στοιχεία της φύσης να ορθώσουν εμπόδια σ’ ένα εμβληματικό προϊόν.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλία επί των άρθρων στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία στο χώρο του αθλητισμού αλλά και το πάγιο αίτημα για εκσυγχρονισμό, ανανέωση και εξυγίανση του χώρου, απαιτούν τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Απαιτούν τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, την αποκατάσταση αδικιών, την καταπολέμηση της ανομίας και του ντόπινγκ, την ενίσχυση των αθλητικών φορέων, με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο και στη δημοκρατική λειτουργία τους.

Δυστυχώς, όπως επισημάναμε και στην συζήτηση επί της αρχής και όπως προκύπτει και από την ακρόαση των φορέων, το παρόν Νομοσχέδιο δε συνάδει με τους στόχους αυτούς.

Αναλυτικά επί των άρθρων, σημειώνω τα ακόλουθα:

Άρθρο 1
Δίνεται η δυνατότητα σε εν ενεργεία προπονητές – Ολυμπιονίκες να είναι μέλη σωματείων και μέλη της διοίκησης αθλητικών φορέων.

Όπως έχω επισημάνει ήδη, ο σεβασμός και η τιμή στους Ολυμπιονίκες μας είναι δεδομένος.

Ωστόσο, επειδή στην περίπτωση αυτή, συνυπάρχουν διαφορετικές ιδιότητες στα ίδια πρόσωπα, υπάρχει ο κίνδυνος να ταυτίζονται ελέγχοντες και ελεγχόμενοι.

Δε συνάδει επίσης η ρύθμιση με τις διατάξεις του αθλητικού νόμου για τη δυνατότητα εκλογής των εργαζομένων των αθλητικών σωματείων στη διοίκηση.

Να αναφερθώ επίσης, στην επαναφορά του κωλύματος για συμμετοχή στη διοίκηση των σωματείων μηχανοκίνητου αθλητισμού, για όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της εμπορίας μηχανικών μερών και ανταλλακτικών οχημάτων.

Να θυμίσω ότι το κώλυμα για την εμπορία αθλητικών ειδών καταργήθηκε μόλις προ 2 μηνών.

Σας είχαμε επισημάνει τότε τους κινδύνους για εμπορευματοποίηση του αθλήματος.
Δεν μας ακούσατε.

Στα άρθρα 2, 5 και 7 φέρνετε αλλαγές στις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων, επεμβαίνοντας στο αυτοδιοίκητο.

Επαναφέρετε τη δυνατότητα των καταστατικών των σωματείων να προβλέπουν τις λεπτομέρειες για τις αρχαιρεσίες.
Στην πραγματικότητα όμως οι ρυθμίσεις που φέρνετε είναι τόσο αυστηρές και συγκεκριμένες, που δεν αφήνουν περιθώρια αυτορρύθμισης στα καταστατικά.
Θεσπίζετε την ενισχυμένη αναλογική και το ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Και εδώ να ρωτήσω:
Στις διοικήσεις των ομοσπονδιών υπάρχουν αιρετά και διορισμένα μέλη.

Με βάση το Νομοσχέδιο, ο αριθμός των σταυρών υπολογίζεται επί των 2/3 του αριθμού των αιρετών συμβούλων.

Θεωρώ ότι ο υπολογισμός αυτός θα έπρεπε να γίνεται επί των 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών του ΔΣ (αιρετών και μη).

Τότε το αποτέλεσμα θα ήταν και πιο αναλογικό, δεδομένου ότι τα μέλη ΔΣ που είναι διορισμένα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Επίσης, ως προς την ελάχιστη συμμετοχή κάθε φύλου στο 1/3 των υποψηφίων.

Ερωτώ:
Τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν υφίσταται ικανός αριθμός από ένα φύλο (άνδρες ή γυναίκες) σε μια Ομοσπονδία για να είναι υποψήφιοι;

Θα επηρεάζεται το κύρος των εκλογών;
Να σημειωθεί μάλιστα ότι εδώ θα έχουμε ενιαίο ψηφοδέλτιο κι όχι διαφορετικούς συνδυασμούς υποψηφίων.

Και εντέλει πως θα γίνεται η εκλογή;

Επίσης στο άρθρο 5, η δυνατότητα υποψηφίου Πρόεδρου που συγκέντρωσε το 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων, να καταλαμβάνει τη θέση του τελευταίου συμβούλου, μπορεί να αποβεί άδικη αφού ο σύμβουλος αυτός μπορεί για παράδειγμα να έχει συγκεντρώσει προτίμηση άνω του 50% του εκλογικού σώματος.
Το ακούσαμε από τους φορείς.

Αλλαγές φέρνετε και στη συμμετοχή των σωματείων στις αρχαιρεσίες των αθλητικών ενώσεων.

Βάζετε την προϋπόθεση, τα σωματεία αυτά να έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση, να είναι εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό Μητρώο και να έχουν συμμετάσχει σε διοργανώσεις κατά τα 2 από τα 3 τελευταία έτη με συγκεκριμένο αριθμό αθλητών.

Και ερωτώ:
Πως θα εφαρμοστεί στην πράξη η ρύθμιση αυτή;

Ποια έτη θα ληφθούν υπ’όψιν;

Και γιατί μειώνετε τον αριθμό των αθλητών κ. Υπουργέ από 10 σε 8 στα ατομικά αθλήματα και από 20 σε 12 στα ομαδικά;
Εύλογο ερώτημα που τέθηκε και από τους φορείς.

Όσον αφορά το Μητρώο κ. Υπουργέ, κανείς δε διαφωνεί με την καταγραφή των σωματείων που έχουν πραγματική δραστηριότητα και την εξάλειψη του φαινομένου των σωματείων – σφραγίδων.

Το Μητρώο όμως συνιστά σήμερα μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία.
Και να θυμίσω άλλωστε, ότι δημιουργήθηκε προκειμένου τα σωματεία να λάβουν οικονομική ενίσχυση λόγω της πανδημίας.

Δεν ήταν υποχρεωτικό, με αποτέλεσμα πολλά σωματεία να μην εγγραφούν σε αυτό.

Και τώρα συνδέετε το μητρώο με τις αρχαιρεσίες.

Με την υπάρχουσα διαδικασία, πολύ φοβάμαι ότι πολλά σωματεία θα μείνουν εκτός.
Πρέπει η διαδικασία να απλοποιηθεί και να τους δώσετε χρόνο και κίνητρα για να εγγραφούν στο Μητρώο.

Περνάω στο άρθρο 3 για την ειδική αθλητική αναγνώριση :
Δίνετε προθεσμία 2 ετών από την εγγραφή σωματείου σε ένωση ή ομοσπονδία για να λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση.

Το διάστημα αυτό όμως, δεν επιτρέπετε στο σωματείο να μετέχει σε πανελλήνιους αγώνες.

Στο ίδιο άρθρο ορίζετε επίσης ότι σωματείο χωρίς ειδική αθλητική αναγνώριση που δεν είναι καταχωρημένο στο μητρώο δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις του Δημοσίου τομέα.

Και ερωτώ κ. Υπουργέ:
Ένα σωματείο που δεν έχει ακόμη αθλητική αναγνώριση δεν μετέχει σε πανελλήνιους αγώνες δεν χρησιμοποιεί δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις, πώς θα αναπτύξει δραστηριότητα προκειμένου να μπορέσει να πάρει ειδική αθλητική αναγνώριση;;

Στο άρθρο 6, επαναλαμβάνονται και πάλι οι ρυθμίσεις για τους Προέδρους των Ομοσπονδιών.

Έχουμε διατυπώσει πολλάκις τη θέση μας, με σοβαρότητα και σαφήνεια.

Με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο στη δημοκρατική λειτουργία των φορέων στην ανάγκη για ανανέωση, χωρίς αναδρομικότητα που προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές.

Είναι η πάγια θέση μας.

Επίσης, ακούσαμε από τους φορείς ότι με την κατάργηση της απόσπασης των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που εκλέγονται στις διοικήσεις Ομοσπονδιών η εκάστοτε αθλητική ηγεσία θα μπορεί να προωθεί την εκλογή υπάλληλων της στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών.

Έτσι όμως στο ίδιο φυσικό πρόσωπο θα συνυπάρχει η ιδιότητα του ελέγχοντος και του ελεγχόμενου.

Άρθρα 8 και 9 για τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρίες :

Αλλάζει η σύνθεση της Ολομέλειας Διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, μειώνονται τα μέλη από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και αυξάνονται τα μέλη Παραολυμπιονίκες.

Προβλέπεται επίσης κώλυμα συμμετοχής στη Διοίκηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής για τα μέλη διοίκησης αθλητικής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρίες.
Εδώ θα θέλαμε να μας πείτε τη δικαιολογητική βάση των ρυθμίσεων αυτών.
Και επίσης γιατί το συγκεκριμένο κώλυμα προβλέπεται ειδικά για την Παραολυμπιακή Επιτροπή;

Στο άρθρο 10, να προστεθούν στις εξαιρέσεις οι υπάλληλοι ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για παράδειγμα για τη μηχανογράφηση.
Είναι κάτι που θα βοηθήσει τις Ομοσπονδίες.

Στο άρθρο 11
Δημιουργείται Μητρώο Προπονητών στη ΓΓΑ.

Δίνεται επίσης κατ’εξαίρεση η δυνατότητα σε προπονητές που κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να είναι και εν ενεργεία αθλητές.

Εδώ κ. Υπουργέ, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα το θέμα των προπονητών στη χώρα μας.

Είπατε ότι θα φέρετε και ειδικό νομοσχέδιο και το αναμένουμε.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών, αποφοίτων ΣΕΦΑΑ.

Πρόκειται για νέους επιστήμονες, με πανεπιστημιακές σπουδές, οι οποίοι δεν μπορούν να συγχέονται με κατόχους διπλωμάτων μετά από σεμινάρια και σχολές λίγων μηνών χωρίς κανονιστικό πλαίσιο.

Ειδικά δε στο ποδόσφαιρο, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι στερούνται τη δυνατότητα να εργαστούν στην ειδικότητά τους αν δεν πραγματοποιήσουν σεμινάρια, τα οποία μάλιστα έχουν πολύ υψηλά δίδακτρα.
Τι θα κάνει λοιπόν το Υπουργείο για να επιλύσει αυτό το πρόβλημα;

Άρθρο 13
Θετική η επέκταση των προνομίων των αθλητών για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στους συνοδούς αθλητές.

Να σημειώσω ωστόσο, ότι στα προνόμια των αθλητών πρέπει να συμπεριληφθούν οι διακρίσεις στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες.

Επίσης, γιατί μειώνετε τα προνόμια των αθλητών για διακρίσεις σε Πανελλήνιους Μαθητικούς – Σχολικούς Αγώνες;

Άρθρο 15
Αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Εννοείται ότι στηρίζουμε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου.

Άρθρο 16
Δίνεται η δυνατότητα στις Κ.Α.Ε. για τα επόμενα 2 χρόνια να λαμβάνουν ποσά από μετόχους ή τη διοίκηση ως δάνειο ή ταμειακή διευκόλυνση ως το 100% του κεφαλαίου τους.
Θετική ρύθμιση.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο επλήγησαν οικονομικά οι Κ.Α.Ε. από την πανδημία.

Άρθρο 17
Προβλέπεται διαδικασία προελέγχου των Κ.Α.Ε. από τον ΕΣΑΚΕ με βάση τον Κανονισμό του.

Και τίθεται το ερώτημα:
Ο ΕΣΑΚΕ μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο αυτό και με ποιες διασφαλίσεις;

Άρθρο 19
Θετική η ρύθμιση για την ανάληψη της δαπάνης για ελέγχους ντόπινγκ από τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ και μέχρι αυτός να λειτουργήσει από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, καθώς ελαφρύνονται οι αθλητικοί φορείς.
Άρθρο 21
Δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας.

Είναι ένα συλλογικό όργανο για το συντονισμό δράσεων και φορέων για αντιντόπινγκ.

Πρόκειται για υποχρέωση της χώρας μας από τη Σύμβαση Μακόλιν που κυρώθηκε πριν από 1 χρόνο.

Το άρθρο 22 αφορά την κύρωση των τροποποιήσεων του καταστατικού της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Πρόκειται για αλλαγές που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ολομέλειά της και συμφωνούμε.

Άρθρο 23
Διασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, το οποίο καταργείται.
Θετική ρύθμιση.

Άρθρο 26
Τίθενται διατάξεις για την προώθηση κατασκευής θόλων σε αθλητικές εγκαταστάσεις.
Είμαστε θετικοί εφόσον βελτιώνονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Άρθρο 27
Αλλάζει ο χρόνος διεξαγωγής των αρχαιρεσιών των Ομοσπονδιών για το 2020.
Δίνεται η δυνατότητα να διεξαχθούν μέχρι τις 15/2/2021.

Κ. Υπουργέ,
Πώς θα επηρεάσει η ρύθμιση αυτή τη συμμετοχή των σωματείων στις αρχαιρεσίες με βάση τη δραστηριότητά τους τα 2 από τα 3 τελευταία χρόνια;

Ποια έτη θα ληφθούν υπ’όψιν;

Τέλος, στο άρθρο 28:
Δίνεται προθεσμία 2 ετών στα υπάρχοντα σωματεία για απόκτηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.
Και ερωτώ, σε 6 μήνες που θα τεθεί σε ισχύ η διάταξη που θα απαγορεύει στα σωματεία που δεν έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση να χρησιμοποιούν δημόσιες εγκαταστάσεις, τι θα γίνει με τα σωματεία αυτά;

Θα περιμένουν να λάβουν την ειδική αθλητική αναγνώριση ενώ δεν θα έχουν χώρο να προπονούνται;

Επίσης, στο άρθρο προβλέπεται ότι αθλητές που πέτυχαν εξαιρετική επίδοση αλλά τα σωματεία τους δεν είχαν ειδική αθλητική αναγνώριση, θα λάβουν τα προνόμια που δικαιούνται, εφόσον το σωματείο τους έλαβε έως τη δημοσίευση του νόμου την ειδική αναγνώριση.

Πράγματι αποκαθίσταται αδικία για τα παιδιά αυτά.

Τι θα γίνει όμως με όσα σωματεία λάβουν αργότερα την ειδική αναγνώριση;

Για λόγους ισότητας θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για αυτούς τους αθλητές.

Να υπάρξει πρόβλεψη γι’αυτούς μέχρι τη στιγμή που θα μπορούν να αξιοποιήσουν το προνόμιο.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για την αλλαγή του σήματος

Με νέο σήμα θα πάει στη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ανακοινώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα η αλλαγή του logo του κόμματος της Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται ότι σε βιντεάκια που είχε δημοσιεύσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως προμήνυμα των σημερινών ανακοινώσεων, «πρωταγωνιστούσαν» οι αξίες της Ελευθερίας σε κόκκινο φόντο, της Αλληλεγγύης σε πράσινο, της Δικαιοσύνης σε κίτρινο και της Ισότητας σε μοβ φόντο.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι αλλαγές στο λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούνται συστηματικά δύο φορές στα τελευταία δύο χρόνια υποδηλώνει την ανάγκη, κομματική και κοινωνική, για ριζοσπαστικές αλλαγές όχι μόνο στην χρωματική παλέτα του κομματικού σήματος, αλλά και στο κεντρικό του αφήγημα, το οποίο η Κουμουνδούρου δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανασυνθέσει.

Δείτε video ΕΔΩ

protothema.gr