Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:16: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020

Το νέο παλάτι του προέδρου βρίσκεται στη λίμνη Βαν, τη μεγαλύτερη της Τουρκίας. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός θυμίζει παλαιότερο ανάκτορο του Σελτζούκου σουλτάνου Κομπάντ.

Επί δύο χρόνια η Τουρκία υποφέρει από μία βαριά οικονομική και νομισματική κρίση. Η λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η ανεργία παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα στους νέους.

Πρόσθετη επιβάρυνση προκαλούν οι στερήσεις της πανδημίας, η οποία επιπλέον έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό, έναν από τους πιο προσοδοφόρους κλάδους της τουρκικής οικονομίας.

Δύσκολοι καιροί για τους Τούρκους, που αναγκάζονται είτε να “σφίξουν τη ζώνη τους” ακόμη περισσότερο, είτε να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερη ζωή. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να χτίζει παλάτια παρακμιακής πολυτέλειας, αγνοώντας την όποια κριτική της αντιπολίτευσης.

Νέο ανάκτορο στη λίμνη Βαν

Το νέο παλάτι του προέδρου βρίσκεται στη λίμνη Βαν, τη μεγαλύτερη της Τουρκίας. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός θυμίζει παλαιότερο ανάκτορο του Σελτζούκου σουλτάνου Κομπάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κτίριο έχει οικοδομηθεί ακριβώς στο σημείο εκείνο όπου ο σουλτάνος Αλπ Αρσλάν είχε στήσει το αντίσκηνό του, προετοιμάζοντας τη νικηφόρο εκστρατεία επί των Βυζαντινών, η οποία εδραίωσε την κυριαρχία των Σελτζούκων στην Ανατολία, ιδιαίτερα μετά τη μάχη του Ματζικέρτ το 1071. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η κατασκευή του ανακτόρου έχει ήδη στοιχίσει 14,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός δεν ξεπερνούσε τα 3,4 εκατομμύρια. Λέγεται ότι ο κατασκευαστής είναι παιδικός φίλος του Ερντογάν.

Οργή προκαλεί στην τουρκική αντιπολίτευση το γεγονός ότι οι εργασίες κατασκευής προχωρούν κανονικά, παρότι τον Ιούλιο του 2019 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας τις είχε σταματήσει προσωρινά, με την αιτιολογία ότι εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στην όχθη της λίμνης. Ωστόσο η κυβέρνηση Ερντογάν άλλαξε τη σχετική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να μπει στο αρχείο η καταδικαστική απόφαση των δικαστών. “Μπορείτε να χτυπιέστε όσο θέλετε, αυτό το κτίσμα θα ολοκληρωθεί”, διεμήνυσε ο Ερντογάν στους επικριτές του. Στα τέλη Αυγούστου μάλιστα, για να τους προκαλέσει ακόμη περισσότερο, εκφώνησε ομιλία για τη μάχη του Ματζικέρτ στις όχθες της λίμνης Βαν και στη συνέχεια άνοιξε το ανάκτορο του σουλτάνου μόνο και μόνο για να κοιμηθεί εκεί ένα βράδυ.

Παλάτι ή …Σπίτι του Έθνους;

Έντονη κριτική από τον βουλευτή του κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP) Γκιουλιζάρ Μπιτσέρ Καρατσά: “Η όχθη της λίμνης θυσιάζεται στην απληστία ενός ανθρώπου. Τη στιγμή που εκατομμύρια συμπολίτες μας αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, αυτός χτίζει το ένα παλάτι μετά το άλλο”. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν αντιπαρέρχεται την κριτική. “Τι εννοείτε όταν λέτε παλάτι; Εμείς το βλέπουμε ως ένα οίκημα αφιερωμένο σε ολόκληρο το έθνος”, λέει ο βουλευτής του AKP Καχίτ Οζκάν. Παράλληλα με τη λίμνη Βαν, ο Ερντογάν συνεχίζει και τις εργασίες κατασκευής του θερινού ανακτόρου του στον κόλπο του Οκλούκ, στη Μαρμαρίδα. Το κτίριο διαθέτει 300 δωμάτια και μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει περισσότερα από 37 εκατομμύρια ευρώ. 50.000 δέντρα κόπηκαν για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη οικοδομήσιμη έκταση.

Η αρχή είχε γίνει βέβαια το 2014, όταν ο Ερντογάν εγκαινίασε στην Άγκυρα το πρώτο του ανάκτορο, που αποτελεί πλέον την επίσημη κατοικία του προέδρου. Έντονες, αλλά άνευ αποτελέσματος και αυτή τη φορά οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς το κτίριο οικοδομήθηκε σε προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης οφείλονται και σε έναν άλλον λόγο: όλο και πιο φανερά ο Τούρκος πρόεδρος προσανατολίζεται πλέον στην κληρονομιά των Οθωμανών, όχι στην παρακαταθήκη του λαϊκού κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Τα τρία πολυτελή ανάκτορα του Ερντογάν, αλλά και πολλά άλλα δημόσια κτίρια που κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια με εντολή Ερντογάν, αποτελούν φόρο τιμής στο ιστορικό παρελθόν των Οθωμανών και των Σελτζούκων Τούρκων.

skai.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 19:30

Όταν η Άγκυρα μας δουλεύει..

Της Κύρας Αδάμ

Η Άγκυρα προχώρησε σε δύο ταυτόχρονες μικρής διάρκειας, εντυπωσιακές, αλλά έωλες κινήσεις απέναντι στην Ελλάδα, που έχουν ημερομηνία λήξης το Συμβούλιο Κορυφής της  24ης Σεπτεμβρίου και τον αποκλεισμό επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της.

·         Δεν παρενόχλησε το κρατικό αεροσκάφος ( ελικόπτερο Σινούχ) που μετέφερε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικ. Σακελαροπούλου στο Καστελόριζο. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία από το 2016 και εντεύθεν παρενοχλεί συστηματικά ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη που προσεγγίζουν το Καστελόριζο  επιμένοντας ότι η περιοχή είναι «τουρκική επικράτεια» ( ΥΕΘΑ Καμμένος, πρωθυπουργός Α Τσίπρας , υπουργοί κυβέρνησης, αρχηγός ΓΕΕΘΑ κλπ.).

·         Απέσυρε το ερευνητικό σκάφος Ορους Ρέις  στην Αττάλεια και δεν εξέδωσε καινούργια ΝΑVΤΕΧ για έρευνες  στη μη οριοθετημένη περιοχή ΑΟΖ ανατολικά του Καστελόριζου , όπως έχει κάνει τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

·         Αυτή η επίδειξη «καλής θέλησης» της Τουρκίας σε καμιά περίπτωση δεν «μυρίζει» αποκλιμάκωση της ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Δίνει όμως σαφώς την ευκαιρία στην ΕΕ και κυρίως στο Βερολίνο να βρουν δικαιολογία για να αποκλείσουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της 24ηςΣεπτεμβρίου και κυρίως να μην αγγίξουν την πολύτιμη για την Άγκυρα Τελωνειακή Ένωση, αφού η Τουρκία προχωρά «σε κινήσεις αποκλιμάκωσης».

·         Οι  πρόσκαιρες κινήσεις της Τουρκίας έδωσαν επομένως tην ευκαιρία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να βρει και αυτή το «άλλοθι» που ψάχνει αγωνιωδώς ώστε να μην εξαναγκαστεί «να μπει σε περιπέτειες» η ίδια και να θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία.

·         Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης έσπευσε στην Θεσσαλονίκη να χαμηλώσει έως εξαφανίσει την πολυδιαφημισμένη τις προηγούμενες ημέρες  ανακοίνωση ελληνο/γαλλικής Αμυντικής Συμφωνίας, μη θέλοντας να ερεθίσει» ακόμα περισσότερο τα αρνητικά αισθήματα Ερντογάν εναντίον του Γάλλου προέδρου Μακρόν.

·         Έτσι «ξαφνικά» – αλλά καλά οργανωμένο- στήθηκε ένα σκηνικό αποκλιμάκωσης της  έντασης Ελλάδας/Τουρκίας ώστε:

·         Να μην επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία

·         Να εξακολουθήσουν, με απειλούμενη την ελληνική κυριαρχία, συζητήσεις για ΜΟΕ στο ΝΑΤΟ ( την Τρίτη επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες)

 

·         Να στηθεί «το πλαίσιο» για διμερή πολιτικό διάλογο Ελλάδας /Τουρκίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης  τις απαιτήσεις της Τουρκίας για «κουτσούρεμα» ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά, πιθανότατα,  και καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο.

·         Αυτό το τουρκικό SHOWOFF της δεκάρας  , προκειμένου να μην υποστεί η Άγκυρα οικονομικές κυρώσεις στην ΕΕ -αν  επέμεναν Αθήνα και Λευκωσία- το αποκαλύπτουν μόνοι τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι , καθώς ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου δηλώνει ξεδιάντροπα:

·         «Δεν περιμένω να μας επιβληθούν κυρώσεις στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Αν συμβεί, θα στοχεύσει στα πλοία και στους ανθρώπους μας, έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Μας έχουν αποτρέψει τέτοια πράγματα παλαιότερα; Όχι!»

·         Και ο ΥΕΘΑ Ακαρ δηλώνει ευθέως ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων του Αιγαίου θα συζητηθεί οπωσδήποτε» με την Αθήνα.

·         Και λέει την αλήθεια, διότι η «έγγραφη συμφωνία», (σ.σ. συμφωνία με εισαγωγικά διεκδικεί βραβείο Γκίνες) που ανέφερε στο άρθρο του ο Κ Μητσοτάκης, ακριβώς προσέκρουσε στην ακατέβατη προϋπόθεση της Άγκυρας να συζητηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Αιγαίο με την Αθήνα.

·         Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δύσκολα κρύβει τη χαρά της για τις θετικές φιγούρες της Άγκυρας και δείχνει απολύτως πρόθυμη να πετάξει στα σκουπίδια το μοναδικό και πολύ ισχυρό όπλο που διαθέτει έναντι της Τουρκίας , δηλαδή τις κυρώσεις στην Τελωνειακή Ένωση ΕΕ – Τουρκίας.

·         Η απειλή επιβολής κυρώσεων της Τ.Ε. σε βάρος της Τουρκίας  είναι ένα όπλο ενεργό όσο διάστημα η Τουρκία αρνείται:

1.      Να δηλώσει ότι η περιοχή tης ΝΑVΤΕΧ του Όρους Ρέις δεν ανήκει στην Τουρκία , παράλληλα με την αποχώρηση των πολεμικών πλοίων της.

2.      Να δεσμευθεί ότι δεν θα πραγματοποιήσει έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή Καστελόριζου Ρόδου Καρπάθου Κρήτης, την οποία έχει σφετεριστεί ως τουρκο/λιβυκή ΑΟΖ

3.      Να σταματήσει απαιτήσεις και διεκδικήσεις ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων και νησίδων στο Αιγαίο σεβόμενη και εφαρμόζοντας τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Σε διαφορετική περίπτωση διακυβεύονται εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα και θα ψάχνουμε την ελληνική ΑΟΖ … στη Σαλαμίνα.

Αντώνιος Μαρκατάτος

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Εισήγηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην κατ’ Άρθρο Συζήτηση του Αθλητικού Νομοσχεδίου

Ο Τομεάρχης Αθλητισμού και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ, Θάνος Μωραΐτης, κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του Αθλητικού Νομοσχεδίου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι, «παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της Κυβέρνησης να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου ως αθλητική μεταρρύθμιση και ‘επανάσταση του αυτονόητου’, έχει τελικά καταφέρει να βάλει το αθλητικό κίνημα στο απόσπασμα».

« ‘Το αθλητικό κίνημα στο απόσπασμα’, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Μετά από την πολυδιαφημιζόμενη διαβούλευση με τους εκπροσώπους της αθλητικής κοινότητας για 10 μήνες, και με την υπόσχεση να διαμορφωθεί κλίμα συνεργασίας με το χώρο να διασφαλιστεί ομαλότητα και ηρεμία, βλέπουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».

Στη συνέχεια, σημείωσε με έμφαση ότι «η Κυβέρνηση και σε αυτό το νομοσχέδιο, έρχεται με τις ίδιες τακτικές που εφαρμόζει σε όλες τις πολιτικές της να σαρώσει και το χώρο του αθλητισμού».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η Κυβέρνηση δεν έχει αφήσει κανένα χώρο κοινωνικής και θεσμικής εκπροσώπησης που να μην εφαρμόσει το σχέδιο “παρέμβαση, έλεγχος, επίδειξη ισχύος”. Που να μην εφαρμόζει το σχέδιο “ικανοποίηση υμετέρων” και καταστρατήγησης δημοκρατικών αξιών, κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας”». Τόνισε, δε, ότι «σε αυτό το κρεσέντο αυταρχικότητας και πολιτικής ασυδοσίας προστίθεται και το σχέδιο “η μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης”, που αποτελεί και τεράστιο κίνδυνο για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή».

Επιπλέον, κ. Μωραΐτης υπογράμμισε πως «όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του αθλητικού χώρου και ο κάθε γνήσιος φίλαθλος γνωρίζουν τις διαχρονικές παθογένειες του. Και όλοι διεκδικούν εδώ και χρόνια την απαλλαγή από τις τοξικές συνθήκες, συμπεριφορές και σχέσεις στον αθλητικό χώρο». Ταυτόχρονα, κάλεσε τον Υπουργό να «μην ισοπεδώνει τους πάντες»:

«Δεν μπορείτε να διαγράφετε την πολυετή αφιλοκερδή προσφορά πολλών παραγόντων που κράτησαν και κρατούν ψηλά τη σημαία του αθλητισμού στη χώρα», είπε ο Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- ΠΣ, συνεχίζοντας: « Δεν έχετε το δικαίωμα να επιβάλλετε ξαφνικό θάνατο σε ανθρώπους που συνέβαλαν χρόνια τώρα να βρίσκεται ο αθλητισμός στις πρώτες αξιακές θέσεις της κοινωνίας μας».

«Παρέμβαση, έλεγχος, επίδειξη ισχύος: αυτή είναι η μεταρρύθμιση που φέρνετε στον αθλητισμό»

Ο βουλευτής τόνισε ότι με το νομοσχέδιο «επιχειρείται έλεγχος στις διοικήσεις των αθλητικών σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών και κατ’ επέκταση στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να εγκαθιδρυθεί κομματικό κράτος στη πυραμίδα του αθλητισμού».

«Με την τακτική σας, υποχρεώνετε Σωματεία, Ενώσεις και Ομοσπονδίες να υποβάλουν τον εκλογικό τους κατάλογο υπό την έγκρισή σας. Και μάλιστα 45 μέρες πριν, ώστε να έχετε χρόνο για μαγείρεμα. Καθορίζετε το ποιος έχει δικαίωμα ψήφου και όχι τα καταστατικά των νόμιμων σωματείων», είπε χαρακτηριστικά.

«Ικανοποίηση υμετέρων, καταστρατήγηση δημοκρατικών αξιών και διαφάνειας: αυτή είναι η “ανανέωση” που επιχειρείτε»

Ο κύριος Μωραΐτης είπε ότι το με το νομοσχέδιο «η Κυβέρνηση δε φέρνει το νέο, αλλά υποστηρίζει επί της ουσίας αρεστούς σε αυτήν υποψηφίους προέδρους».

«Με φωτογραφικές διατάξεις καταργήσατε τα συγκεκριμένα κωλύματα που τους αφορούσαν με προηγούμενο νόμο έτσι ώστε να μπορούν να είναι υποψήφιοι. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι γνωστό ότι είναι συνδεμένοι με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα», πρόσθεσε.

«Ενσπείρετε και τον διχασμό την αθλητική κοινότητα, όπως και σε όλη την κοινωνία»

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «συντελείται μια συνεχής συκοφάντηση των Αθλητικών στελεχών και καλλιέργεια κλίματος έντασης και διχασμού στην μεγάλη οικογένεια του Αθλητισμού».

Κλείνοντας την εισήγησή του, τόνισε ότι «η εργαλειοποίηση των Πρωταθλητών για τη δημιουργία αντιπολιτευτικών ομάδων σε πολλές Ομοσπονδίες έχουν αναζωπυρώσει ένα κλίμα διαχωρισμού, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα σας” είπε κλείνοντας».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την άποψη ότι πρέπει να βυθιστεί το «Oruc Reis» σε περίπτωση που περάσει τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, εξέφρασε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς, όπως, είπε, η απόσυρση του «Oruc Reis» έγινε ενόψει της Συνόδου Κορυφής και της συζήτησης για τις κυρώσεις. «Αυτή είναι κίνηση τακτικής, αφού το αφήσαμε επί έναν μήνα να οργώνει και να λένε οι υπουργοί μας ότι δεν κάνει έρευνες, ενώ στα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρώπη έλεγαν ότι κάνει. Με ανησυχεί η εμφάνιση πλησίον των 6 μιλίων και τότε να δω τι θα κάνει η κυβέρνηση».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να στείλει σαφέστατο μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα ανεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ενώ, διαφοροποιούμενος από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι σε περίπτωση που το «Oruc Reis» περάσει τα 12 μίλια θα πρέπει να βυθιστεί.

«Να βυθιστεί το ”Oruc Reis” αν περάσει τα 12 μίλια, που έχουμε δικαίωμα και πρέπει να κλείσουμε όλους τους κόλπους και να τα επεκτείνουμε, αλλιώς η Ευρώπη θα μας σπρώξει εκεί που τη βολεύει, γιατί δεν θέλει να τα χαλάσει με την Τουρκία».

«Αυτό θα είναι ένα μήνυμα σαφέστατο, που θα λάβει πολύ σοβαρά η Τουρκία, γιατί ξέρει ότι η Ελλάδα έχει εθνικό στρατό και μια εθνική συνείδηση. Δεν είναι Συρία ούτε Ιράκ. Ο Ερντογάν, αν προκύψει τέτοιο θέμα, θα φάει το κεφάλι του και το ξέρει καλά, γι’ αυτό δεν θα τολμήσει να κάνει τίποτα όταν πάρει το μήνυμα», κατέληξε ο πρώην υπουργός.

iefimerida.gr

 
 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Πολιτευτής "ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία" Νομού Αιτωλ/νίας, Γιώργος Βασιλείου, έκανε την παρακάτω δήλωση με τίτλο:

"Ο μαύρος πίνακας της Παιδείας και τα παιδιά τού τάμπλετ"

"Ο μαυροπίνακας της εκπαίδευσης δεν είναι το ίδιο για όλα τα παιδιά .

Για τη νέα σχολική χρονιά, ας ευχηθούμε στα δικά μας παιδιά του τάμπλετ, το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης να γίνει μία συνάντηση με την γνώση για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Διότι, ό,τι είναι το χώμα και το νερό για το δένδρο ώστε να αναπτυχθεί, είναι η Παιδεία για τα παιδιά.

Καλή Σχολική Χρόνια στους Εκπαιδευτικούς και στους μαθητές."

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 10:29

Εξοπλιστικά ημίμετρα

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη (12-9-20), για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, μπορούν να χαρακτηριστούν ως ημίμετρα, τελείως ανεπαρκή  για την αναχαίτιση της απέραντης τουρκικής απειλής. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν πιστεύουν ότι θα απαιτηθεί αργά ή γρήγορα να υπερασπιστούμε την εδαφική κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και σε τελική ανάλυση την ελευθερία μας με τα όπλα. Ελπίζουν ότι οι ξένοι διαμεσολαβητές, το Διεθνές Δίκαιο και οι «ευέλικτες» διαπραγματεύσεις θα «εξημερώσουν το θηρίο». Δε θέλουν να κατανοήσουν το μέγεθος του εθνικού κινδύνου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων :

  1. Την αγορά 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale (6 καινούργιων -12 ελαφρώς μεταχειρισμένων), με την απόσυρση των παλαιότερων, επίσης γαλλικών, Mirage 2000.Τα Rafale θα παραδοθούν τη διετία 2021-22. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ποιόν τύπο Rafale θα πάρουμε, πόσα θα είναι μονοθέσια και πόσα διθέσια και το κυριότερο, με τι όπλα θα είναι εξοπλισμένα. Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα περίπου 213 μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία 135 είναι F-16 διαφόρων τύπων, 43 Mirage 2005 και 2000 και 35 F-4E (προηγούμενης γενιάς). Από την πλευρά της η Τουρκία διαθέτει 289 μαχητικά από τα οποία 236 είναι F-16 διαφόρων τύπων και 53 F-4E. Αλήθεια, γιατί τα 18 Mirage 2000, που θα αποσυρθούν, δε δίνονται, έναντι συμβολικού τιμήματος, στην Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να αποκτήσει, μια έστω μικρή, αεροπορική δύναμη για την προστασία της ΑΟΖ της και τη στιγμή της κρίσης να συμπράξουν με τα ελλαδικά μαχητικά;
  2. Αγορά τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου και αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών, νεώτερης ηλικίας, τύπου ΜΕΚΟ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί από ποια χώρα θα αγοραστούν, αν θα είναι παλιές και πόσο, πότε θα παραδοθούν (αν πρόκειται για νέες ναυπηγήσεις χρειάζονται 4 με 7 χρόνια) και το σημαντικότερο τι οπλικά συστήματα θα φέρουν. Ήδη στριμώχνονται για να τσιμπήσουν από το φιλέτο αυτό, Αμερικανοί, Γερμανοί και Ολλανδοί. Συμπτωματικά είναι όλοι αυτοί που πιέζουν αφόρητα την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Σημειώνουμε ότι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 13 φρεγάτες οι οποίες έχουν ναυπηγηθεί μεταξύ του 1976 και 1991, μόνο τρεις είναι νεότερες και ναυπηγήθηκαν μεταξύ 1993 και 1996. Από την πλευρά της η Τουρκία διαθέτει 22 φρεγάτες, οι περισσότερες επίσης παλαιές και 4 σύγχρονες κορβέτες. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι ναυπηγεί ήδη την πρώτη δική της φρεγάτα (TF-2000).
  3. Αγορά τεσσάρων αμερικανικών ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας MH-60 Romeo. Προφανώς για τις μελλοντικές φρεγάτες. Θυμίζουμε ότι από το καλοκαίρι του 2019, ύστερα από ελληνικό αίτημα, η αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας DSCA είχε ανακοινώσει την έγκριση πώλησης επτά ΜΗ-60. Από τα επτά περιοριστήκαμε στα τέσσερα.
  4. Ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας. Ήδη αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στο επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων στη Θεσσαλονίκη) και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής. Είναι φανερό ότι για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, ενεργοποίηση και ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας σημαίνει εκποίησή της σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα αλλοεθνή. Μήπως οι 4 φρεγάτες και η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ είναι το δώρο στους στρατηγικούς επενδυτές; Αν είναι έτσι, τότε η ενίσχυση και χρηματοδότηση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών κρατικών και ιδιωτικών δεν είναι στις επιλογές τους. Η υλοποίηση π.χ. ενός προγράμματος για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης (UCAV) με τη συνεργασία της ΕΑΒ, ιδιωτικών εταιρειών και πανεπιστημίων δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αποτελεί όμως ύψιστη προτεραιότητα για την τουρκική κυβέρνηση και τις βιομηχανίες που αυτή στηρίζει.

Η πολιτική εθνικής άμυνας και ασφάλειας δεν είναι μια ακόμη κυβερνητική πολιτική. Είναι προϋπόθεση ύπαρξης όλων των άλλων πολιτικών. Είναι προϋπόθεση εθνικής ανεξαρτησίας. Δεν επιτρέπεται στον πρωθυπουργό να λέει ότι αυτά τα ημίμετρα για την άμυνα είναι «εντός των δυνατοτήτων της χώρας». Η χώρα και ο Ελληνισμός έχουν τεράστιες δυνατότητες αρκεί να υπάρξει πολιτική ηγεσία που να αντιλαμβάνεται το διακύβευμα, να δίνει όραμα για να ζητήσει θυσίες για την επιβίωση του γένους. Η αναθεωρητική νεοθωμανική Τουρκία θα εκμεταλλευτεί κάθε αδυναμία μας, όπως κάνει και σήμερα.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ