Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:29: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Σημαντική επίσκεψη την Τρίτη στη βάση της Σούδας, συνοδεία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στα Χανιά, φιλοξενούμενος στο σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και τις σημαντικές επαφές και συμφωνίες που υπέγραψε στην πόλη της Μακεδονίας. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη λίγο πριν τις 7 το απόγευμα με προορισμό τα Χανιά της Κρήτης.

Τα μέτρα προστασίας, τόσο στο αεροδρόμιο των Χανίων, όσο και στην οικία του πρωθυπουργού είναι «Δρακόντεια», ενώ ειδικές ρυθμίσεις έγιναν και στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα έχουν χρήσιμες συνομιλίες με τον άμεσο συνεργάτη του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το βράδυ θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Την Τρίτη, το πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι «φορτωμένο», καθώς επίκειται η σημαντική – από κάθε έννοια και παράμετρο – επίσκεψη στη βάση της Σούδας. Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συνοδεύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, στις 11.20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Στις 17.00, το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

protothema.gr

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», καθώς και τα περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Επί της αρχής, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών». Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Αρκετά όμως άρθρα με μέτρα ενίσχυσης για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φυσική καταστροφή, υπερψηφίστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα ανάθεσης, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την αύξηση των πιστώσεων για να καλυφθούν ανάγκες στη δημόσια εκπαίδευση, υπερψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΜέΡΑ 25 που δήλωσε «‘όχι».

Προσδοκούμε σε ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και αυτό θα αποτυπωθεί την επόμενη εβδομάδα στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του μεσογειακού κυκλώνα, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κατάσταση στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία:

«Ρώτησε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αν θεωρούμε ότι τα πάμε καλά. Προφανώς δεν θα μπορούσε κανένας υπουργός Οικονομικών να είναι ευχαριστημένος όταν η χώρα μπαίνει σε βαθιά ύφεση, όταν ο πλούτος στο τέλος της χρονιάς θα είναι λιγότερος από όσο ήταν την προηγούμενη χρονιά. Η κατάσταση ελέγχεται, τόσο στο υγειονομικό πεδίο, όσο και στο πεδίο της Οικονομίας. Καταθέσαμε στοιχεία και αριθμούς που αποδεικνύουν ότι η κατάσταση ελέγχεται, και στο πεδίο της υγείας σε ότι αφορά στις ΜΕΘ, και στις προσλήψεις, στην παιδεία, και στην οικονομία, σε ό,τι αφορά στον όγκο, την ποιότητα και την ποσότητα των μέτρων, των δημοσιονομικών μέτρων και των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Άλλωστε, και οι θεσμοί στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης, «επικρότησαν» τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση η κυβέρνηση, σημείωσε.

«Δεν θριαμβολογούμε, δεν κινδυνολογούμε. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, η χώρα εμφανίζει μια ύφεση της τάξης του 8%. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι στο 9% και οι χώρες του νότου είναι από 9,3 % η Πορτογαλία, 11,7% η Ιταλία, 12,3% η Γαλλία, 13,1% η Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον κάτι καλό κάνει αυτή η κυβέρνηση για να περιορίσει τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Η χώρα θα μπει, και είναι, σε βαθιά ύφεση. Ευελπιστούμε, προσδοκούμε ότι θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Αυτό θα αποτυπωθεί την επόμενη εβδομάδα στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού και – ναι! – είμαστε εδώ για να πάρουμε ακόμα περισσότερα μέτρα».

Αναφορικά με τις δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας και τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση βοήθησε την πολύ μικρή, τη μεσαία και τη μεγάλη επιχειρηματικότητα, με μείωση της φορολογίας. Επανέλαβε δε, ότι εκτίμηση της κυβέρνησης, είναι πως τα μέτρα που λαμβάνει θα ξεπεράσουν τα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

Αναφερόμενος στο πλέγμα των μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τον «Ιανό», ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η περιφέρεια θα υποβάλλει κάθε 15 μέρες στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, κατάσταση των επιχειρήσεων που επλήγησαν, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και η εκτίμηση. Το ποσοστό της προκαταβολής και ο τρόπος εκταμίευσης θα οριστεί με ΚΥΑ και θα υπάρχουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά: «‘Αρα, προβλέπουμε αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολές δανειακών υποχρεώσεων, αναστολές πλειστηριασμών, οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ, οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενίσχυση 8.000 ευρώ, καταγραφή όλων των ζημιών από τον ΕΛΓΑ – και η υπουργική απόφαση για την χορήγηση της προκαταβολής είναι το πακέτο μέτρο, ώστε το ταχύτερο δυνατό να βρεθούμε κοντά στον πολίτη ο οποίος πλήττεται. Έχουμε τους πόρους να καλύψουμε όλες τις ζημιές και ανάγκες οι οποίες αποδεδειγμένα θα έρθουν στο υπουργείο Οικονομικών για αποζημίωση», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στον πυρήνα της πολιτικής της, τη μείωση των φόρων», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

«Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι ευχάριστο για τους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έρχεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να καταργεί ή να μειώνει φόρους, που οι ίδιοι επέβαλαν ως κυβέρνηση», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε στον πυρήνα της πολιτικής μας τη μείωση των φόρων. Για να ενισχύσουμε τον τουρισμό και την εστίαση, είχαμε προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ, στο 13% στις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων και στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που σερβίρονται στους κλάδους εστίασης, μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2020. Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο παρόν νομοσχέδιο, παρατείνεται η ισχύς αυτού του μέτρου μέχρι 30 Απριλίου 2021».

Όπως είπε ο υφυπουργός, η κυβέρνηση κινείται σε δύο κατευθύνσεις: «Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να διατηρήσουμε τις θέσεις απασχόλησης, αλλά και να στηρίξουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Την ίδια όμως στιγμή σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα: την επιστροφή σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής. Οι συνθήκες στις οποίες ζούμε, θα απαιτήσουν και άλλες παρεμβάσεις. Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστούν για να στηρίξουμε την οικονομία και τους οικονομικά ασθενέστερους συνανθρώπους μας. Μαζί με την υγειονομική διάσταση της διαχείρισης της πανδημίας, υπάρχει και η συνέχεια της ζωής, της οικονομικής δραστηριότητας. Από αυτή την περιπέτεια θέλουμε να βγούμε όλοι μαζί, υγιείς και δυνατοί. Ο πρωθυπουργός δίνει τον τόνο σε αυτή την προσπάθεια. Εμπιστεύεται τους πολίτες, απευθύνεται σε αυτούς με ειλικρίνεια. Η σχέση εμπιστοσύνης είναι ισχυρή και αμφίδρομη, δείχνει το δρόμο για το μέλλον, για να επιστρέψει η χώρα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2021».

aftodioikisi.gr

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

ΑΠΟ 11πμ ως 14μμ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ 

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 

ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων προκηρύσσει,

Παναττική τρίωρη Στάση εργασίας για την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και για την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020, από τις 11:00 πμ ως τις 14:00 μμ στις Δ/νσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και καλεί όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους των (4) τεσσάρων διευθύνσεων, να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά. Η Παναττική Στάση είναι ένα πρώτο βήμα και θα ακολουθήσει κλιμάκωση σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Οι υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων εξυπηρετούν, χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών κάθε χρόνο. Εξαιτίας όμως της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης, της έλλειψης μόνιμων προσλήψεων και της φυγής πολλών συναδέλφων μας, μέσω της κινητικότητας, διαλύονται μέρα την μέρα, καθώς το υπουργείο με δική του αποκλειστικά ευθύνη, δεν έχει προχωρήσει σε έκδοση νέων οργανισμών, ώστε να μπορούν όλες οι υπηρεσίες μας, να ενταχθούν ως φορείς υποδοχής στον μηχανισμό της κινητικότητας και να αναπληρώσουν τις απώλειες τους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, καθώς στην νέα φάση της πανδημίας που μπαίνουμε, φάνηκε από την διαχείριση των πρώτων κρουσμάτων που είχαμε, ότι δεν είναι οι υπηρεσίες μας και επαρκώς προετοιμασμένες, για να προφυλάξουν εργαζόμενους και πολίτες και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις έκτακτες αυτές συνθήκες.

Επειδή παρά τις προτάσεις των εργαζομένων, των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας, την ενημέρωση για την έλλειψη μόνιμου προσωπικού και για την ακαταλληλότητα των κτιριακών υποδομών, την αστοχία του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού και τις ιδιαιτερότητες του κοινού που υποδεχόμαστε, δεν έχει λυθεί κανένα ζήτημα, εκτός από την πρόσφατη παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων συναδέλφων,  διεκδικούμε για να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες, μέχρι να λήξει η έξαρση της πανδημίας:

  • Παράταση για ένα χρόνο με νομοθετική διάταξη και πλήρη δικαιώματα όλων των αδειών διαμονής από την ημερομηνία λήξης τους.
  • Μόνιμες προσλήψεις και στελέχωση  για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών των ΔΑΜ.
  • Άμεσα ολοκληρωμένη εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάθεσης από το Υπουργείο. 
  • Κατά παρέκκλιση εθελοντικές μετατάξεις με πραγματική δέσμευση πενταετούς υπηρεσίας από φορείς του Δημοσίου. 
  • Ενημέρωση των μεταναστευτικών φορέων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες με το κοινό που συνωστίζεται σε καθημερινή βάση. 
  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν περιοδικός έλεγχος (μοριακά τεστ) όλων των εργαζομένων με προτεραιότητα στις υπηρεσίες κοινού.
  • Αναστολή εκ νέου της υποδοχής του κοινού και μόνο υποδοχή για έκτακτες περιπτώσεις, για όσο χρονικό διάστημα η επιδημία βρίσκεται σε έξαρση, ως ελάχιστο μέτρο για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών και τον επανασχεδιασμό της όλης διαδικασίας προσέλευσης, με έμφαση στην ηλεκτρονική επικοινωνία . 
  • Τακτική απολύμανση των χώρων που στεγάζονται οι παραπάνω υπηρεσίες.
  • Χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας - υγειονομικού υλικού ( όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό κλπ.) σε σταθερή βάση.
  • Άμεσο κλείσιμο των υπηρεσιών στις οποίες διαπιστώνεται κρούσμα και αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων για covid-19 ( ιχνηλάτηση, απολύμανση )
  • Κανένας συνάδελφος συμβασιούχος να μην χάνει το μεροκάματό του, όταν με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πρέπει να μένει για προληπτικούς λόγους για τον ίδιο η για τα μέλη της οικογένειας του (ανήλικα τέκνα) εκτός εργασίας.
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 21:19

Συνάντηση ΕΠΑΜ με Σοσιαλιστική Προοπτική

Το μεσημέρι της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου 2020, κλιμάκιο της Σοσιαλιστικής Προοπτικής με τον επικεφαλής της, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με αντίστοιχο κλιμάκιο του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.) με τον Πρόεδρο του Μετώπου, Δημήτρη Καζάκη.

Η εκτενής συζήτηση κρίνεται ως ιδιαιτέρως χρήσιμη, ειλικρινής και εποικοδομητική. Αμφότεροι αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα συγκυρία και για τη συνεχιζόμενη, βαθαίνουσα, πολυεπίπεδη και πολύπτυχη κρίση στην Ελλάδα. Παρουσίασαν τις κινήσεις των πολιτικών φορέων τους και τις πρωτοβουλίες συνεργασίας στις οποίες μετέχουν και συνομολόγησαν την ανάγκη να καλυφτεί το διευρυνόμενο κενό στη δημοκρατική, προοδευτική, πατριωτική πολιτική έκφραση στη χώρα.

Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2020
ΕΠΑΜ – Σοσιαλιστική Προοπτική

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά την επί τόπου συνάντησή του με τους πληγέντες  από την πλημμύρα στην περιοχή του Στράτου, δήλωσε:

Οι μεγαλοστομίες περί κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στου Στράτου είναι για να χαϊδεύουν αυτιά. Η υπόθεση είναι πολύ απλή: Να αποζημιωθούν οι τέσσερις οικογένειες που τα σπίτια τους και οι οικοσκευές τους θάφτηκαν στην λάσπη, με ένα πρόγραμμα παρόμοιο με εκείνο που είχε αποφασιστεί για πάρα πολλές οικογένειες στο Ζευγαράκι. Όπως επίσης να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης που υπέστη μεγάλες και ανεπανόρθωτες ζημίες, αφού προηγηθεί η άμεση και πλήρης καταγραφή τους. Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί ο καθαρισμός του ρέματος, προκειμένου να μην επαναληφθεί το κακό σε μεγαλύτερη κλίμακα.

aixmi-news.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κοροϊδία ως προς την μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος του Μεσολογγίου και η προσπάθεια οικειοποίησης του έργου, έχει και τα όριά της.

Ενώ είναι γνωστός σε όλους ο αγώνας που έγινε, μετά την εκπνοή της πενταετούς προθεσμίας, για την παράτασή της και ο κατασυκοφαντημένος πρώην αρχηγός του Σώματος κ. Ανδρικόπουλος έκανε τα πάντα για να επιτευχθεί η παράταση αυτή και να μην χαθεί το έργο, έρχεται τώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης να προκαλέσει ευχαριστίες προς το πρόσωπό του επειδή επί υπουργίας του ανακοινώθηκε η έγκριση των πρακτικών του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο! Όταν παρουσιάσουν το πρώτο αυθεντικό δικό τους έργο, να επιδοκιμάσουμε κι εμείς, αλλά το να παρουσιάζουν ως δικό τους έργο μια δικαστική απόφαση έγκρισης των πρακτικών ενός διαγωνισμού, θα προκαλούσε σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα γέλωτα μέχρι δακρύων.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι κι αν πρόσφατα ο πρώην Περιφερειάρχης βρέθηκε στο πλευρό του Νεκτάριου Φαρμάκη στο Θέρμο για να κόψουν μαζί την κορδέλα του νέου Λυκείου… Τι κι αν ο Νεκτάριος Φαρμάκης σε μια κίνηση πολιτικής αβροφροσύνης και όχι μόνο αναγνώρισε τη συμβολή του Απόστολου Κατσιφάρα στο συγκεκριμένο έργο, ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας δεν απεμπολεί τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα.

Έτσι πέρασε από τη βάσανο της κριτικής του τα όσα είπε προχθές στον Πύργο ο Νεκτάριος Φαρμάκης παρουσιάζοντας τα εκεί έργα της Περιφέρειας. «Η Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη εγκαινίασε και επισήμως την πολιτική των χαμηλών προσδοκιών μετά από ένα χρόνο απραξίας» σχολίασε ο Απ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Πέρασε ένας χρόνος στο μότο «καθυστερώ, χρονοτριβώ και τα παρουσιάζω δικά μου». Ένας χρόνος χωρίς Ισχυρό και αυτόνομο Αυτοδιοίκητό πλαίσιο Διεκδίκησης. Χωρίς Όραμα, Στρατηγική και Σχέδιο».

Όμως ο Απ. Κατσιφάρας έκανε το λάθος να ασκήσει κριτική στην Περιφερειακή Αρχή, με αφορμή την επισκέψή του στα γραφεία του ΟΑΕΔ και τη διαπίστωση της αύξησης της ανεργίας λόγω κορονοϊού… “Η περιφερειακή αρχή περιορίζεται στην υπογραφή συμφώνων συναντίληψης για προγράμματα με το υπουργείο Εργασίας χωρίς να έχει καταθέσει την παραμικρή πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας” ανέφερε ο πρώην Περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως “η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως μια από τις περιφέρειες με τον υψηλότερο δείκτη γενικής και ειδικής ανεργίας (δομική, νέοι) οφείλει να αποκτήσει εκ νέου ένα καλά σχεδιασμένο και στοχευμένο πρόγραμμα το οποίο θα απαντά επιθετικά στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης…” Και το ερώτημα είναι αν είχε τέτοια προγράμματα η Περιφέρεια επί θητείας του Απ. Κατσιφάρα, γιατί δεν το θυμόμαστε… Όπως ο πρώην περιφερειάρχης δεν θυμάται ότι επί εννέα χρόνια ήταν περιφερειάρχης δεν μια από τις Περιφέρειες με τη μεγαλύτερη ανεργία, ίσως να θυμάται πως ήταν περιφερειάρχης στη Μέση Φρανκονία (Mittelfranken), την Περιφέρεια της Νυρεμβέργης με ανεργία 1,8%…

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνεχίζει να προκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κι ενώ σύντομα ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας -Τουρκίας.

Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του ίδιου και του υπουργού Άμυνας, περί «Γαλάζιας Πατρίδας», ο Ερντογάν, σε επιστολή του προς την ΕΕ, προβάλει λίστα αξιώσεων, μιλά για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και παρουσιάζει το γνωστό αφήγημα ότι υπεύθυνες για την ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Αποκαλυπτική επιστολή

Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέστειλε προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. -πλην Ελλάδας και Κύπρου- επιστολή θέτοντας εγγράφως τις θέσεις του, αλλά και τις αξιώσεις του. Η επιστολή, την οποία κατέχει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, έχει σταλεί την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου, το οποίο υπενθυμίζεται αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν ισχυρίζεται για ακόμη μία φορά πως την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος. Επί τούτου αναφέρθηκε στις δράσεις της Λευκωσίας από το 2003 και εντεύθεν (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις).

Κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία, υποστήριξε πως αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης).

Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνει πολλάκις την ετοιμότητά του για διάλογο με την Ελλάδα «χωρίς προϋποθέσεις».

«Διαμοιρασμός φυσικού αερίου χωρίς λύση Κυπριακού»

Στην επιστολή Ερντογάν διατυπώνεται και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση Κυπριακού. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού». Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να εξηγήσει και το γιατί: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».

«Η Τουρκία ψάχνει αφορμή να διαλύσει το διάλογο»

Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσεις σε όλους τους τόνους ότι το μόνο θέμα που είναι αντικείμενο διαλόγου με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η ελληνική αποστολή ετοιμάζει τις βαλίτσες για το δύσκολο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη που θα γίνει πιθανότατα μετά τις πέντε Οκτωβρίου.

«Σε έναν διάλογο ξεκινάς με τη διάθεση ότι πας να βρεις λύση. Εάν η άλλη πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να βρει λύση, δεν μπορείς να περιμένεις κάτι άλλο από το αδιέξοδο» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», σχετικά με την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών.

Και συνέχισε: «Το γεγονός ότι η Τουρκία επιμένει στην αποστρατικοποίηση των νησιών, δείχνει ότι θέλει να γυρίσει το μπαλάκι στην πλευρά του Διεθνούς Δικαίου. Αυτά τα νησιά τα στρατικοποιήσαμε το 1974 λόγω της τουρκικής απειλής. Έκτοτε παραμένουν στρατικοποιημένα. Εμείς, επικαλούμαστε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ που μας δίνει το σχετικό δικαίωμα (σ.σ. στη νόμιμη άμυνα). Αν η Τουρκία ξεκινήσει το διάλογο με αυτό το θέμα, το κάνει προσχηματικά. Η αποστρατικοποίηση ή η επαναστρατικοποίηση νησιών δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν σχετίζεται με όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Η Τουρκία το κάνει για να βρει αφορμή να διαλύσει το διάλογο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, το μοναδικό θέμα συζητήσεως με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Εάν η Τουρκία προσπαθήσει να ανοίξει την ατζέντα με άλλα θέματα, εμείς δε θα τα συζητήσουμε» συμπλήρωσε.

«Στη Χάγη δεχόμαστε να πάμε μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών»

Παράλληλα, ο κ. Συρίγος, μίλησε για το τι συνεπάγεται μια προσφυγή Ελλάδας-Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ).

«Στη Χάγη δεχόμαστε να πάμε για το θέμα της οριοθετήσεως των θαλασσίων ζωνών. Εξαιρέσαμε ρητώς την αρμοδιότητα του δικαστηρίου να πάμε για θέματα κυριαρχίας σε ελληνικά εδάφη ή για θέματα αποστρατικοποιήσεως νησιών. Αυτό συναντά την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία θα ήθελε να πάει για αυτά τα θέματα. Περιορισμένη η πιθανότητα να πάμε στη Χάγη υπό τις παρούσες συνθήκες» ανέφερε.

«Εμείς θέλουμε να πάμε στην Χάγη. Και αντικειμενικά, έτσι όπως είναι η θέση των δύο πλευρών, δεν υπάρχει καμία άλλη πιθανότητα να βρεθεί λύση. Όταν ένας ζητάει 100, και ο άλλος λέει δώσε μου 100, δεν είναι να τα βρεις στο μηδέν» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα προσέφευγε στην Χάγη μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ειδικότερα, για το θέμα της Χάγης υπογράμμισε: «Όλα τα κατοικημένα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το ερώτημα είναι πόση επήρεια θα δώσει στα νησιά αυτά ως προς την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ το δικαστήριο. Κι αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

Όπως επισήμανε, εάν υπάρξει προσφυγή στην Χάγη, θα πρέπει να αφορά την ενιαία οριοθέτηση όλης της υφαλοκρηπίδας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

«Τα ελληνικά νησιά δημιουργούν αλυσίδες που αλληλοκαλύπτονται. Για παράδειγμα, και κανέναν νησί να μην υπήρχε μεταξύ Κρήτης και Καστελλορίζου, η επήρεια της Κρήτης είναι τόσο μεγάλη που φτάνει έως το Καστελλόριζο. Πολλώ δε μάλλον όταν στην περιοχή έχεις την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο, αλλά και μικρότερα νησιά» σημείωσε.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και το ενδεχόμενο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αποσκοπεί στην οικονομική καταστροφή της Τουρκίας, αλλά στόχος είναι να αναγκαστεί να υποχωρήσει η Τουρκία από τον μεγαλοϊδεατισμό της.

Στην φάση αυτή μάλιστα, εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, η Τουρκία πράγματι έχει υποχωρήσει στον μεγαλοϊδεατισμό της, «έχει φάει σφαλιάρα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη και στη Λιβύη όλα εξελίσσονται αρνητικά για την Τουρκία.

«Δεν ξέρω αν πολλοί συμπολίτες μας πίστευαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε μέσα σε λίγους μήνες να επιφέρει τόσο μεγάλα χαστούκια στον Ερντογάν. Δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία να έχει φάει τόσα χαστούκια». Και εξήγησε ότι αναφέρεται στον Έβρο, στον τουρκικό στόλο το καλοκαίρι και «τώρα στην πλήρη στήριξη της Δύσης στην Ελλάδα. Ο Πομπέο έρχεται στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη και δεν πάει στην Τουρκία» είπε με νόημα. «Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για την εξωτερική μας πολιτική».

Αναφέρθηκε επίσης στην στήριξη των κυπριακών θέσεων και τόνισε πως αισθάνεται δυσφορία με τους ευρωπαίους αξιωματούχους που κατηγορούν την Κύπρο για το βέτο που έχει θέσει στην Λευκορωσία τη στιγμή που δεν βλέπουν το δίκιο της Κύπρου, που παραμένει υπό κατοχή.

Καλίν: Πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες εκτός από διερευνητικές

Υπενθυμίζεται ότι στην αποκάλυψη πως εκτός από τις διερευνητικές επαφές, η Ελλάδα με την Τουρκία θα διεξαγάγουν ταυτόχρονα πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες, προχώρησε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν. «Πρόκειται για δύο ακόμη σημαντικές συνομιλίες», όπως τόνισε, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα αφορούν περισσότερο τις διμερείς σχέσεις, από την οικονομία έως τον τουρισμό, κι από την ασφάλεια των συνόρων έως το ζήτημα των μειονοτήτων. Κι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να διεξάγονται μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, επισήμανε ο Ιμπραχίμ Καλίν, όπως μετέδωσε το sigmalive.

Το δεύτερο σκέλος της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας θα είναι σε στρατιωτικό επίπεδο. Πρόκειται για έναν μηχανισμό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, υπό τον τίτλο «Συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών», που έχει σχηματιστεί για το Αιγαίο και που θα επιτρέψει τη στρατιωτική συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και συνοριακές γραμμές.

Όπως σημείωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, έχουν ήδη γίνει κάποιες τέτοιες συναντήσεις, όπως την εβδομάδα που πέρασε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Αυτές οι συναντήσεις θα είναι μία συνέχεια εκείνων (του ΝΑΤΟ)» διευκρίνισε.

Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία διερευνητικών

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών και πως θα το συζητήσει με τους ομολόγους του.

«Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό το ότι ο πρόεδρός μας άνοιξε το δρόμο, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από την ΕΕ. Αλλά και από την ελληνική πλευρά.

»Ήδη με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει πριν από 1-1,5 μήνα να ανακοινώσουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά λόγω της συμφωνίας, που υπέγραψε τότε η Ελλάδα με την Αίγυπτο, ματαιώθηκε. Τώρα ελπίζουμε να μην ξανα-αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση.

»Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα στις 1-2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. Εδώ έχει επίσης μεγάλη σημασία το αν η τουρκική ατζέντα θα αντιμετωπιστεί θετικά».

Navtex και Γαλάζια πατρίδα….

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα προχώρησε χθες στην έκδοση νέας NAVTEX, για τις 29 Σεπτεμβρίου, δεσμεύοντας περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Εντός της NAVTEX, εμπίπτει και περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. Σχεδόν ταυτόχρονα ήρθαν και οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα δικαίωματά της και σε αυτό το πλαίσιο θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος στο δικό του μήνυμα έκανε λόγο ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας» είπε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα» κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Ακάρ.

Στην Αθήνα ο Πομπέο

Στο μεταξύ, μείζονος σημασίας θεωρείται η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, καθώς στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της χώρας μας απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Tη Δευτέρα ο κ. Πομπέο θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, και την Τρίτη στα Χανιά, όπου θα επισκεφθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη ναυτική βάση της Σούδας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν πρόκειται να μεταβεί στην Άγκυρα, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο έμμεσο μήνυμα δυσαρέσκειας προς την Τουρκία.

Πηγή: in.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια στη Θεσσαλονίκη – Το βράδυ στα Χανιά η συνάντηση με Μητσοτάκη – «Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών» έγραψε στο Twitter.

Περιπου 55 λεπτά διήρκησε η συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

Με ανάρτησή του στο Twitter το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε «ενθουσιασμένος που βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα» χαρακτηρίζοντας την χώρα μας «ζωτικό σύμμαχο για τις ΗΠΑ καθώς μοιραζόματε κοινό στρατηγικό όραμα».

dendias 28 9 2020

«Οι διμερείς μας σχέσεις είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και περιμένω να έχω μια παραγωγική επίσκεψη» συμπλήρωσε.

dendias 28 9 2020

Μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, ο Μάικ Πομπέο θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Σούζαν, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

 

Διπλωματικός πυρετός

Πυρετός σε πολλά μέτωπα επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς, παρά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παραμένουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το φως της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά και το Μεταναστευτικό.

Μέσα στην εβδομάδα και λίγο πριν πάρει το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει μέρος στην εξ αναβολής ειδική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και έχει αντικείμενο τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός θα έχει σημαντικές συναντήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καθώς και με τους ομολόγους του από την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Δανία, τους οποίους θα υποδεχθεί στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν με έμφαση ότι η επίσκεψη του κ. Πομπέο «αποτελεί μήνυμα με ευρύτερους αποδέκτες και υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία επισφραγίστηκε και με την ανανέωση της διευρυμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε, ότι ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος ξεκίνησε την επίσκεψή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία, πριν από λίγο καιρό είχε επισκεφθεί τη Λευκωσία, ενώ δεν μεταβαίνει στην Τουρκία, όπως παραδοσιακά συνέβαινε με τους προκατόχους του.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μεταβεί στην Κρήτη για να επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας και να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα. Επισφραγίζοντας τη στενή προσωπική σχέση που έχουν οικοδομήσει τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Πομπέο θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά. Εκεί το βράδυ της Δευτέρας θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του και την επομένη θα επισκεφθούν μαζί τη Σούδα. Στις συνομιλίες των αντιπροσωπιών που θα ακoλουθήσουν, θα λάβουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας – Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δημιουργεί έναν ισχυρό άξονα στην περιοχή, παρατηρούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Σε αυτό το πνεύμα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση της Αμερικανοτουρκικής Ενωσης των ΗΠΑ, άφησε σαφείς αιχμές κατά της τουρκικής συμπεριφοράς. Υπογράμμισε πως, παρότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν θέση για το πώς οι άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, «αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικών, μονομερών ενεργειών».

Υφαλοκρηπίδα

Σε κάθε περίπτωση, δεν περνά απαρατήρητο από διπλωματικούς κύκλους ότι το ταξίδι Πομπέο γίνεται τις παραμονές της Συνόδου της Ε.Ε. για την Τουρκία, αλλά και λίγο πριν από την έναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών που κατέστη δυνατή όταν ο Τούρκος πρόεδρος απέσυρε το «Oruc Reis» που για πάνω από ένα μήνα έπλεε προκλητικά εντός θαλασσίων ζωνών επί των οποίων η Ελλάδα έχει νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα. «Οι ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που χαιρετίστηκαν από εταίρους και συμμάχους, δείχνουν ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο απέδωσε», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές έχοντας αναγνωριστεί ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και έχοντας υπογράψει διεθνώς νόμιμες συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι «οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για διαπραγματεύσεις».

Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αναμένεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής, με τη διεξαγωγή στην Κωνσταντινούπολη του 61ου γύρου. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας είναι ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης, ενώ θα μετάσχουν ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ Ιφιγένεια Καναρά. Για την ελληνική πλευρά, μοναδικό αντικείμενο συζήτησης στις διερευνητικές επαφές, το πλαίσιο των οποίων είναι να συνεχιστούν από εκεί όπου έμειναν τον Μάρτιο του 2016, όταν διακόπηκαν με υπαιτιότητα της άλλης πλευράς, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Η Αθήνα, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, θα διατηρήσει την πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να υπάρχει ένας κατάλογος επιλογών στον οποίο να περιγράφονται τα μέτρα και οι κυρώσεις της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας σε περίπτωση που επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες. «Οι επιλογές πρέπει να είναι έτοιμες και να βρίσκονται στο τραπέζι σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθούν», υπογραμμίζει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μεταναστευτικό

Τις παραμονές της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τρεις Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε, η Δανή Μέτε Φρέντρικσεν και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, θα βρεθούν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για τους αρχηγούς τριών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που έχουν συναντίληψη με την Ελλάδα σε κάποια σημεία των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συνάντηση γίνεται λίγο πριν από την Ευρωσύνοδο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί και η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: protothema.gr

Ξεκινώντας την ομιλία του σήμερα στη Βουλή ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ & βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, στο νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τους πληγέντες από τον ΙΑΝΟ επισήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας ήρθε σήμερα στη Βουλή για να πει ψέματα, για να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στον πόνο των πολιτών της Καρδίτσας, της Θεσσαλίας και όσων επλήγησαν από την καταστροφή.»

Για την κριτική Τσίπρα σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε προεκλογικά τις πλημμέλειες της Συμφωνίας των Πρεσπών και σας κάλεσε τότε, όταν δυστυχώς ήσαστε πλειοψηφία να μην την ψηφίσετε. Αφού ψηφίστηκε, αποτελεί ευθύνη της χώρας μας και της κυβέρνησής μας να την εφαρμόσουν. Εμείς, σε αντίθεση με σας, τιμούμε την υπογραφή της χώρας, τη συνέχεια της χώρας. Επιτέλους, όμως, ας αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας ότι είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι πρόεδρος δεκαπενταμελούς. Ας σταματήσει να ερμηνεύει την εξωτερική πολιτική, με όρους ρεβανσισμού και ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κατανοώ ότι είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να το κάνει για το καλό του τόπου.»

Για την αποστρατικοποίηση των νησιών: «Είναι ένα σοβαρό θέμα και καλό είναι όλοι μέσα σε αυτή την αίθουσα από όποιο κόμμα και αν προέρχονται να παρακολουθούν στη συγκεκριμένη περίπτωση τι είπε το συμβούλιο Εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας που μιλάει για την αποστρατικοποίηση των νησιών αλλά να μην τα υιοθετούν και βεβαίως να μην το επαναλαμβάνουν για λόγους προπαγάνδας και επικοινωνίας η οποία θα γυρίσει απέναντι στη χώρα μας. Αυτή λοιπόν η ανακοίνωση των Τούρκων δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Αρχικά η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας των Παρισίων για τα Δωδεκάνησα. Για την Τουρκία είναι res inter alios acta και άρα δεν δικαιούται η ίδια να την επικαλείται. Παράλληλα με βάση το άρθρο 51 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών κάθε χώρα διατηρεί το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας. Η εισβολή των Τούρκων το 1974 στην Κύπρο, η συγκρότηση της Τετάρτης στρατιάς στη Σμύρνη, το casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης αποτελούν ενέργειες που επιτάσσουν την επάνδρωση των νησιών μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας.»

Για την κριτική Τσακαλώτου ότι η Κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα εικονική πραγματικότητα για την Ελλάδα: «Το αντίθετο γίνεται. Η εικονική πραγματικότητα ήταν τα ψέματα που είπε ο κ. Τσίπρας.» και πρόσθεσε τα ακόλουθα στοιχεία από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό «147 μηχανήματα σε 47 θέσεις επιχειρούσαν και επιχειρούν, 13 μηχανήματα 127 άτομα από τον στρατό, 4.500 γεύματα, μόνο στην Καρδίτσα. Αυτά όλα όταν επισκέφθηκε ο κύριος Τσίπρας το Μουζάκι.» Συνέχισε, λέγοντας «Για να δώσουμε την κεντρική γέφυρα στο Μουζάκι σε κυκλοφορία σε τέσσερις μέρες - αυτή είναι η διαφορά μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η περιφέρεια Θεσσαλίας κάνουν τη δουλειά τους.»

Για την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να κερδοσκοπήσει στο ζήτημα της ενημέρωσης και της αυτοπροστασίας για τον κορωνοϊό: «Η ενημέρωση είναι απαραίτητη, γιατί απαραίτητη είναι και η αυτοπροστασία. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός «αυτοπροστασία ή καραντίνα». Αυτοπροστασία και πιστή τήρηση των μέτρων για να αποφύγουμε μια δεύτερη καραντίνα, όταν το 20% των συμπολιτών μας δεν πιστεύει ότι χρειάζεται η χρήση μάσκας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι το κράτος αποποιείται την ευθύνη του. Και όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση ότι δεν φοβόνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε καμία δυσκολία. Σαφώς το κράτος έχει τη δική του ευθύνη, αλλά ευθύνη έχουμε και όλοι εμείς οι πολίτες.»

Έκλεισε την ομιλία του καλώντας την αντιπολίτευση σε συναίνεση για τα μεγάλα ζητήματα: «Οι πολίτες απαιτούν από εμάς, το πολιτικό προσωπικό, μπροστά στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, στα σημαντικά ζητήματα υγείας, όπως ο κορωνοϊός, και τις φυσικές καταστροφές να επιδεικνύουμε εθνική συνεννόηση, συναίνεση και ομοψυχία. Τη γόνιμη αντιπολίτευση την επιδιώκουμε, γιατί είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας μας, όχι όμως τις αντιπολιτευτικές κορώνες για εσωκομματική κατανάλωση. Όπως, άλλωστε αποδείξαμε από την αρχή της πανδημίας, δεν διστάζουμε να υιοθετήσουμε τις σωστές προτάσεις της αντιπολίτευσης και να αποδεχτούμε τη θετική συμβολή της. Δεν χρειάζεται, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, να είστε μίζεροι και να κερδοσκοπείτε πολιτικά στον πόνο των πολιτών. Ας μη σταθεί κανένας μας κατώτερος των περιστάσεων. Όλοι μαζί, όπως υποδειγματικά αντιμετωπίσαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας, θα αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο και κάθε πρόκληση των καιρών μας.»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2