Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:20: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020

Αυξέντιος Καλαγκός: Τα “χρυσά” χέρια της παιδικής καρδιοχειρουργικής που έχουν σώσει τουλάχιστον 15000 παιδιά αφιλοκερδώς.

Το 1998 ο Αυξέντιος Καλανγκός ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Coeurs pour tous» (Καρδιές για όλους) και από τότε πλαισιωμένος από μια ομάδα χειρουργών με κοινά ιδανικά, προσφέρει ανεκτίμητες ιατρικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη του ανά τον κόσμο.

Αποφοίτησε το 1984 σε ηλικία 23 ετών από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο Λονδίνο και στη συνέχεια αφιέρωσε πέντε επιπλέον χρόνια σπουδών προκειμένου να αφοσιωθεί στην καρδιοχειρουργική παιδιών και νεογνών στο Παρίσι και στις ΗΠΑ, για να γίνει τελικά τακτικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης στα 40 του.

Δημιούργησε το πρωτοποριακό δαχτυλίδι «Kalangos Ring» που τοποθετείται στην παιδική καρδιά για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας και με αυτή τη μέθοδο έχουν σωθεί χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Αγαπά τη μυρωδιά της κανέλας, έχει πάντα ένα μπουκαλάκι στο γραφείο του. Ο ίδιος δηλώνει ότι τον αναζωογονεί, παράλληλα όμως του θυμίζει και τον τόπο καταγωγής του την Κωνσταντινούπολη.

Ο πατέρας του ήταν παθολόγος αρχίατρος του παιδικού νοσοκομείου Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αυξέντιος Καλανγκός, ακολούθησε κατά γράμμα τα λόγια του, «να μην έχει ως σκοπό τη ζωή του τα χρήματα αλλά το έργο.

Ένας δρόμος στην Κωνσταντινούπολη έχει πάρει το όνομα του πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2004, έχοντας συμπληρώσει 65 συναπτά έτη προσφοράς προς τους ασθενείς. Ενας άνθρωπος, για τον οποίο οι Τούρκοι λένε ακόμη και σήμερα, πως «μπορούσε να γιατρεύει κάθε ασθένεια».

Το 2015 ο κ. Καλανγκός με το ίδρυμα του αποφάσισε να επεκτείνει τη δράση τους και στην Ελλάδα. Το ελληνικό “Coeurs pour Tous Hellas” διευθύνει διοικητική επιτροπή, ενώ παράλληλα στο ίδρυμα συμμετέχει, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, επιστημονικό συμβούλιο από παιδοκαρδιολόγους και παιδοκαρδιοχειρουργούς της χώρας

Αυξέντιος Καλαγκός:  Τιμήθηκε δικαίως με το βραβείο «Αργώ»
Τουλάχιστον 15.000 παιδιά έχουν βοηθηθεί από τον καρδιοχειρουργό Αυξέντιο Καλαγκό, που τιμήθηκε με το βραβείο «Αργώ»

«Η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι μία από τις αξίες που ξεκίνησαν οι πρόγονοι μας. Τη λαμβάνω για λογαριασμό όλων όσοι με βοήθησαν να προσφέρω αυτήν την αλληλεγγύη στους πιο άπορους και στα παιδιά».

Με αυτά τα λόγια ο Αυξέντιος Καλαγκός, καρδιο-αγγειοχειρουργός, τακτικός καθηγητής πανεπιστημίου στη Γενεύη και στην Κωνσταντινούπολη παρέλαβε την εβδομάδα που μας πέρασε το βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς «Αργώ» που απονέμεται σε Έλληνες που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Ο Αυξέντιος Καλαγκός εδώ και περίπου 20 χρόνια χειρουργεί δωρεάν παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες σε όλο τον κόσμο. Φτωχά παιδιά -θύματα πολέμου και βίας. Ο ίδιος εξηγεί σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, πώς πήρε αυτή την απόφαση.

«Πήγα ένα πρωί την εφημερίδα στον πατέρα μου. Στο εξώφυλλο είχε την είδηση για την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από τον Κρίστιαν Μπάρναρντ το 1967. Αμέσως είπα στον πατέρα μου ότι θέλω να γίνω καρδιοχειρουργός. Και στο μυαλό μου η καρδιοχειρουργική ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη φιλανθρωπία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος υπολογίζει, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις φιλανθρωπικές αποστολές στις οποίες είτε συμμετείχε είτε οργάνωσε, ότι περίπου 15.000 παιδιά έχουν βοηθηθεί ανά τον κόσμο και συμπληρώνει: «Ζω διαρκώς εδώ και χρόνια με τα χαμόγελα τους και τα χαμόγελα των γονιών τους στο μυαλό μου. Είναι οι πιο δυνατές στιγμές της ζωής μου αυτές όταν βλέπω τα παιδιά αυτά να μου χαμογελούν μετά τις εγχειρήσεις, να βλέπω την ελπίδα για τη νέα τους ζωή στο βλέμμα τους, να βλέπω την ευτυχία για τη ζωή των παιδιών τους στα μάτια των γονιών τους».

Τον ρωτήσαμε που βρίσκει τη δύναμη να εργάζεται ασταμάτητα 18 ώρες το 24ωρο ολόκληρη την εβδομάδα και εάν το κίνητρο του είναι η αλληλεγγύη, ένα στοίχημα με τον εαυτό σας ή απλώς το χρέος που απορρέει από τον όρκο στον Ιπποκράτη.

Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη:

«Ο όρκος του Ιπποκράτη, δεν είναι μια υποχρέωση τυπική, είναι ένα βίωμα καθημερινό. Που προέρχεται από κάτι ακόμα πιο βαθύ, από το αίσθημα ότι ο Θεός μού έδωσε την ικανότητα να κάνω αυτές τις επεμβάσεις. Όλες οι ατελείωτες ώρες μελέτης, εγχειρήσεων, ιατρικών συμβουλίων, ο χρόνος με τις οικογένειες, είναι η υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μου».

Εδώ και ένα χρόνο, η ανθρωπιστική του δράση επεκτάθηκε και στην Ελλάδα, με μεγάλη ανταπόκριση. Τα νούμερα άλλωστε το αποδεικνύουν. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ιδρύματος Άννα Γριμάνη, μέσα σε μόλις έξι μήνες (Μάιος-Νοέμβριος 2016), 34 παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια (άπορα και ανασφάλιστα), υποστηρίχτηκαν οικονομικά από το ελληνικό παράρτημα Coeurs pour Tous Hellas (Καρδιές για Όλους Ελλάδας) και χειρουργήθηκαν αφιλοκερδώς από τον Καθηγητή Αυξέντιο Καλαγκό και την ομάδα των Ελλήνων γιατρών του Προγράμματος Συγγενών Καρδιοπαθειών του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.

Δεκάδες είναι τα γράμματα που καταφθάνουν στο ΜΗΤΕΡΑ. Άλλα τού απευθύνονται προσωπικά, ενώ άλλα δημοσιεύονται από τους ίδιους τους γονείς στα κοινωνικά δίκτυα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τον ευχαριστήσουν δημόσια και να του εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Το παρακάτω είναι ένα από αυτά:

«Aγαπητέ μου δάσκαλε! Aφήσαμε την τύχη της μικρής Μαρίας στα χέρια της Μητέρας μας Μαρίας και στα ευλογημένα δικά σου χέρια, γνωρίζοντας τους κινδύνους μιας τέτοιας επέμβασης ανοικτής καρδιάς. Γνωρίζαμε πως είσαι ένας άνθρωπος, που σαν σκοπό της ζωής του έχει, να θεραπεύει καρδιοπαθή παιδιά. Είχαμε στο μυαλό μας ότι και η αποτυχία της επέμβασης είναι μικρό μεν αλλά μέρος των πιθανοτήτων! Όσο άγχος και αν είχαμε όμως μας το απάλυνε το χαμόγελό σου και η σφιχτή αγκαλιά σου. Ναι Δάσκαλέ μου! Η σιγουριά στο πρόσωπό σου για αυτή την επέμβαση ήταν το όπλο μας ενάντια στο άγχος που νοιώθαμε. Μας την έστειλες στο δωμάτιο ανανεωμένη, γεμάτη χαμόγελο και ευτυχία. Γυρνούσε το κεφαλάκι της προς το παράθυρο για να δει καθαρά την καινούργια ημέρα που ανέτειλε για εκείνη. Την έκανες να μας λέει συνέχεια ” τον ευχαριστώ που μου χάρισε την ζωή μου”, “ τον ευχαριστώ που θα ζήσω την ζωή μου” και το χαμόγελο να ζωγραφίζει τα όμορφα χείλη της. Θα ζεις πάντα στην καρδιά μας και στο μυαλό μας! θα προσευχόμαστε πάντα για σένα Δάσκαλέ μου και θα μιλάμε συνεχώς για σένα σε όσους μας ρωτούν ποιoς είστε!» Π.Κ.

Πηγή: enimerotiko

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή η αντίδραση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Τι και αν οι «ειδικοί» εδώ και μήνες υποστηρίζουν πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα μας οδηγήσει στην επιστροφή στην κανονικότητα, τι και αν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας «βομβαρδίζουν» διαρκώς με ειδήσεις για τον κορωνοϊό, ο κόσμος φαίνεται πως διατηρεί μεγάλη δυσπιστία για το εμβόλιο του κορωνοϊού. 

Κατά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τάσσεται μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο το δέχονται κυρίως άνθρωποι που προέρχονται από χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία. Αντίθετα ο ευρωπαϊκός πληθυσμός εμφανίζεται δύσπιστος για το εμβόλιο του κορωνοϊού. 

Συγκεκριμένα, μια μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) σε συνεργασία με την Ιpsos εγείρει σοβαρές αμφιβολίες, αφού από τους σχεδόν 20.000 ερωτηθέντες σε 27 χώρες του πλανήτη στο διάστημα 24 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου, σχεδόν οι τρεις στους πέντε θεωρούν ότι δεν θα έχουν εντός του 2020 πρόσβαση σε εμβόλιο κατά της Covid-19 μολονότι «τρέχουν» πολλά προγράμματα σε αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 74% δήλωσε πρόθυμο να εμβολιαστεί, ενώ το 26% είπε ότι διαφωνεί, κι όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τα ποσοστά αυτά δεν είναι αρκετά για να νικηθεί η πανδημία.

«Το έλλειμμα κατά 26% στην εμπιστοσύνη έναντι του εμβολίου είναι σημαντικά αρκετό για να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα τoυ λανσαρίσματος ενός εμβολίου κατά της Covid-19», δήλωσε ο Αρνό Μπερνάερτ, επικεφαλής του τμήματος “Shaping the Future of Health and Healthcare” του WEF, προσθέτοντας πόσο κρίσιμο είναι οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την διασφάλιση επαρκούς παραγωγής ώστε να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες ενός προγράμματος εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Δυσπιστία κατά του εμβολίου για το νέο κορωνοϊό

Η έρευνα έδειξε ότι μεταξύ εκείνων που είπαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, οι περισσότεροι επικαλέστηκαν ως πηγή της ανησυχίας τους τις πιθανές παρενέργειες και στη συνέχεια τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητά του. Πέραν τούτων οι κάτοικοι ορισμένων χωρών θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν και τόσο πολύ, ενώ υπάρχει κι ένα ποσοστό ατόμων που τηρούν γενικώς αρνητική στάση έναντι των εμβολίων.

Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής του νέου εμβολίου καταγράφηκαν στην Κίνα (97%), στη Βραζιλία και την Αυστραλία (88%) και στην Ινδία (87%), ενώ τα χαμηλότερα στη Ρωσία (54%), στην Πολωνία και την Ουγγαρία (56%), στη Γαλλία (59%), ενώ στη Γερμανία ένας στους τρεις είπαν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο. Μεταξύ των χωρών όπου διεξήχθη η έρευνα, η μεγαλύτερη αισιοδοξία για εμβόλιο εντός του έτους καταγράφηκε στην Κίνα (87%), στη Σαουδική Αραβία (75%) και στην Ινδία (74%), ενώ στην άλλη πλευρά βρίσκονται χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιαπωνία και η Πολωνία, όπου εκφράζεται η μεγαλύτερη επιφύλαξη για τη διαθεσιμότητα του εμβολίου.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Προετοιμάζουν την τουρκική κοινή γνώμη για επίδοση τελεσιγράφου στην Ελλάδα για Καστελόριζο

H Τουρκία καλλιεργεί το κλίμα για επίδοση τελεσιγράφου στην Ελλάδα, για απόσυρση των δυνάμεών της από το Καστελόριζο, εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου. Σε αντίθετη περίπτωση οι τουρκικές δυνάμεις θα αναλάβουν την απομάκρυνση των ελληνικών δυνάμεων, διασφαλίζοντας την συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Αυτό είναι το σκεπτικό που συγκεκριμένοι "λαγοί" του Ερντογάν διαδίδουν στην τουρκική κοινή γνώμη προκειμένου να την ετοιμάσουν.

Την αρχή έκανε ο δημοσιογράφος του TRT Yusuf Erim καλώντας ανοικτά σε εισβολή.

«Η Τουρκία οφείλει να δώσει αυστηρή εντολή στην Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει το Καστελόριζο άμεσα. Εάν αυτό το αίτημα δεν απαντηθεί, τότε οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να εφαρμόσουν τις συνθήκες για το νησί και να απομακρύνουν τις στρατιωτικές δυνάμεις με επέμβαση».

yusuf erim 2 9 2020

Στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο απόστρατος ναύαρχος Ντενίζ Κουτλούκ ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει «τελεσίγραφο» στην Ελλάδα, ζητώντας της να αφοπλίσει άμεσα τα 16 ελληνικά νησιά, αλλιώς... η Τουρκία θα πρέπει να τα καταλάβει.

«Η Τουρκία πρέπει να δηλώσει πως “Δεν αναγνωρίζουμε κυριαρχία σε αυτά τα 16 νησιά. Η Τουρκία πρέπει να πει πως “Ελλάδα εντός 48 ωρών και υπό παρατήρηση από διεθνείς παρατηρητές θα διασφαλίσεις τον αφοπλισμό αυτών των νησιών ή αλλιώς αυτά τα νησιά είναι δικά μας’’. Και ένα-ένα να τα πάρουμε και να τελειώσουμε. Διαθέτουμε αυτήν την ισχύ» δήλωσε προκλητικά.

Μιλώντας στο veryansintv.com, ο απόστρατος ναύαρχος κατηγόρησε την Ελλάδα, πως επιδιώκει να «βάλει χέρι» σε θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην Τουρκία και η οποία εφόσον αντιδράσει μπορεί να καταστρέψει τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αιγαίο Πέλαγος.

«Η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθεί να γίνει εταίρος στα οικόπεδα όπου έχει κηρύξει κυριαρχία η Τουρκία. Λέγοντας πως “οι ΗΠΑ με στήριξαν, λύσαμε το θέμα με την Αίγυπτο”, κάνει βήματα προς τις περιοχές της Τουρκίας. Η Τουρκία κήρυξε πώς αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία ισχύ. Η στόλοι τώρα είναι στο πεδίο. Οι ελληνικές δυνάμεις είναι μέσα στο Αιγαίο.

Πολύ πιθανόν τα υποβρύχια τους είναι στη Μεσόγειο. Ελληνικές δυνάμεις κρύβονται πίσω από τα νησιά και περιμένουν. Ο τουρκικός στόλος αυτό το γνωρίζει και έχει πάρει στρατηγικές θέσεις.

Η Ελλάδα μεταφέρει ενισχύσεις στα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Η Ελλάδα αυτό δεν το κάνει για να εκνευρίσει την Τουρκία.

Το κάνει διότι “η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταλάβει αυτά τα νησιά”. Αν σκεφτούμε την εγγύτητα αυτών των νησιών στην Τουρκία ,η Τουρκία αν θέλει να τα πάρει, τα παίρνει. Όσες ενισχύσεις και να μεταφέρουν ή θα παραδοθούν ή θα καταστραφούν. Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει η Τουρκία, να κάνει να ακουστεί περισσότερο» τόνισε.

Από τις βολές του Κουτλούκ δεν γλίτωσε ούτε η Γαλλία, την οποία κατηγόρησε για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ προειδοποίησε πως οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν να καταλάβουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο που καταπλεέι προς την Ανατολική Μεσόγειο, μέσα σε δύο μέρες.

«Από την άλλη μεριά η Γαλλία ασχολείται με το να στέλνει εκεί πολεμικά αεροσκάφη και να στήνει στην Κύπρο αεροπορική βάση. Πρόκειται για γεωπολιτικές μανούβρες.

Από τη μία μεριά θέλουν να πουλήσουν όπλα και πλοία στην Ελλάδα. Αυτά τα βήματα πρέπει να διακοπούν από διεθνείς φορείς διότι αποτελούν παραβίαση του δικαίου. Αλλά δεν πιστεύω ότι η Γαλλία και η Τουρκία θα συγκρουστούν. Εν τέλει και το αεροπλανοφόρο που θα στείλουνε, η Τουρκία μπορεί να το καταλάβει σε δύο μέρες».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η ερώτηση εστιάζει στους λόγους για τους οποίους έμεινε εκτός προγράμματος στελέχωσης με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό η Αιτωλοακαρνανία και στις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για την επίλυση του προβλήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 01/08/2020

Του:        Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:     Τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ:     «Υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριε Υπουργέ,

Έκδηλη είναι η ανησυχία των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας για την αποδυνάμωση του ιατρικού δυναμικού στις βασικές νοσοκομειακές δομές του νομού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, πρόσφατα, εγκρίθηκαν ογδόντα θέσεις μονίμων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., εκ των οποίων, είκοσι έξι διατίθενται στην 6η Υ.ΠE. Ωστόσο, καμία εξ αυτών δεν δίνεται σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Άλλες πληροφορίες προσθέτουν ότι, χωρίς καμία ενημέρωση, και παρά τις δεσμεύσεις, μετατέθηκε στην Καλαμάτα η δεύτερη μόνιμη ιατρός νεφρολόγος της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της αποκεντρωμένης Οργανικής Μονάδας Μεσολόγγι «ΧΑΖΗΚΩΣΤΑ», του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας. Επιπλέον, στο τέλος του 2020, συνταξιοδοτείται ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής και κρίνεται άκρως απαραίτητη η αναπλήρωση της θέσης του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους έμεινε εκτός προγράμματος στελέχωσης με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό η Αιτωλοακαρνανία, η οποία αποτελεί μέρος της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας;

2. Προτίθεσθε να προχωρήστε στην άμεση πλήρωση των ανωτέρω κενών θέσεων ιατρικών στελεχών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η κακή υγειονομική φροντίδα της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας, μιας περιοχής, η οποία αποτελεί σημαντικότατο αγροτικό, οικονομικό αλλά και τουριστικό σημείο αναφοράς για τη Δυτική Ελλάδα; 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ & Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με το βυζαντινό μνημείο του Παντοκράτορα στο χωριό Μοναστηράκι Βόνιτσας, που απειλείται με ολική καταστροφή.

Η ερώτηση εστιάζει στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την αποτελεσματική προστασία του ανωτέρω μνημειακού μοναστηριακού συγκροτήματος, καθώς αποτελεί σπουδαιότατο σημείο ιστορικής και αρχαιολογικής αναφοράς για την περιοχή.
Ακολουθεί η ερώτηση :
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωτοσέλιδο στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro έγινε ο Ερντογάν και τα κατορθώματά του στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αφιέρωμα περιγράφει τις κινήσεις της Γαλλίας και ξεχειλίζει η ειρωνία για το νεοσουλτάνο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα καμώματά του στην Ανατολική Μεσόγειο κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο και εκτενές αφιέρωμα στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro και όχι μόνο. Στο αφιέρωμα της εφημερίδας με την ειρωνεία να ξεχειλίζει ο αρθρογράφος διερωτάται: «Μη ικανοποιημένος με την ανάκτηση της Αγίας Σοφίας για να τη μετατρέψει σε τζαμί, ο νεοσουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει τώρα να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;»

Και συνεχίζει: «Το ναυτικό του παρελαύνει στην ανατολική Μεσόγειο κανονιοβολώντας, σε μια εποχή που οι εντάσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Οι δύο γειτονικές χώρες, ιστορικοί αντίπαλοι, αγωνίζονται για την εκμετάλλευση πλούσιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναζωπυρώνοντας μια αρχαία διαμάχη, για την έκταση των αντίστοιχων ηπειρωτικών εδαφών τους. Στα ανοιχτά της Κύπρου, οικονομικά οφέλη και θέματα κυριαρχίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ».

Ο αρθρογράφος αναρωτιέται επίσης αν πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες του πρώτου πολέμου, μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ.

Στο άρθρο αναφέρεται στην στοχοποίηση τόσο της Ελλάδας όσο και της Γαλλίας από τον Ερντογάν καθώς ο ίδιος μίλησε για άπληστους και ανίκανους ηγέτες και αναφέρεται στις λάθος κινήσεις του Τούρκου προέδρου απαριθμώντας τις.

Σε αυτόν ανήκουν γράφει η Le Figaro:

ο μεταναστευτικός εκβιασμός εναντίον της Ευρώπης,

η κατοχή της βόρειας Συρίας εναντίον των Κούρδων,

η ένοπλη παρέμβαση στη Λιβύη

η αγορά ενός ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, «κάτω από τη μύτη» των Αμερικανών καθώς και

η εσωτερική καταστολή, η οποία οδήγησε χιλιάδες Τούρκους στη φυλακή και κόστισε τη ζωή της  δικηγόρου, Ebru Timtik, μετά από απεργία πείνας 238 ημερών.

Αναφέρεται επίσης στην στάση του ίδιου του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος είναι εξοργισμένος με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και με το ΝΑΤΟ. Εξηγεί τους ρόλους που έχει μοιράσει ο Μακρόν με την Μέρκελ με τον πρώτο να «παίζει το χαρτί ενός επιδεικτικού μιλιταρισμού, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ένα νηφάλιο διάλογο».

«Το σχέδιό τους για έξοδο από μία επικίνδυνη κλιμάκωση είναι τερματισμός χωρίς καθυστέρηση των στρατιωτικών προκλήσεων και θέσπιση ενός μορατόριουμ για την εξερεύνηση σε αμφισβητούμενα ύδατα. Κανείς δεν τα έχει πει καλύτερα μέχρι τώρα», γράφει η Figaro.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εξακολουθούμε να έχουμε ένα πολύ χαμηλό positivity rate, δηλαδή θετικά κρούσματα ανά αριθμό τεστ, κάτι το οποίο εκλαμβάνω ως μία θετική εξέλιξη, είπε ο πρωθυπουργός.

Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στις συστάσεις για συστηματική χρήση μάσκας και για τον σταθερά αυξανόμενο αριθμό των τεστ που διενεργούνται ανά ημέρα για τον κορονοϊό εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι χθες, Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 17.000 διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό του ιού σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται αποτελούν σταθερά ένα πολύ μικρό μέρος των εξεταζόμενων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συνεχάρη τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την «εξαιρετική ενημέρωση» των πολιτών, σημείωσε για τη χρήση μάσκας «ότι η κοινωνία είναι σύμμαχος» και σε αυτή την προσπάθεια. «Είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα», τόνισε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τα δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου του κορονοϊού.

Επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων ιδίως στα γηροκομεία, ενώ διαπιστώθηκε με βάση τα στοιχεία από συγκεκριμένα νησιά και περιοχές ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά τόπους συμβάλλουν στην επιδημιολογική αποφόρτιση.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί το 20% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά.

Αναλυτικά:

«Καλημέρα σας, καλημέρα Σωτήρη, εξαιρετική η ενημέρωση χθες. Θέλω καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι χθες φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ τα οποία έγιναν στην επικράτεια.

Εξακολουθούμε να έχουμε ένα πολύ χαμηλό positivity rate, δηλαδή θετικά κρούσματα ανά αριθμό τεστ, κάτι το οποίο εκλαμβάνω ως μία θετική εξέλιξη. Και, στη συνέχεια όσων είπε και ο Σωτήρης χθες, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία φαίνεται να αντιλαμβάνεται πια την ανάγκη να φοράμε τη μάσκα εκεί που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Με κατανόηση πάντα στις ειδικές πληθυσμιακές κατηγορίες, τα μικρά παιδιά, τα οποία πρέπει να εκπαιδευτούν με αγάπη και με φροντίδα για το πώς θα την φορέσουν.

Νομίζω όμως ότι είναι μία μάχη αυτή η οποία κερδίζεται, είναι το ένα μέτρο το οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι, το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικό, το οποίο θα μας επιτρέψει -πιστεύω- να περιορίσουμε την εξάπλωση της δεύτερης φάσης της πανδημίας και φυσικά να αποτρέψουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία ενδεχομένως να έχουν και ένα οικονομικό κόστος.

Οπότε θέλω να επιμείνουμε σε αυτό το θετικό μήνυμα. Φαίνεται ότι η κοινωνία είναι σύμμαχος και σε αυτή την προσπάθεια, είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και θέλω να πιστεύω ότι στην κοινή γνώμη είναι μία μάχη η οποία φαίνεται να κερδίζεται».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

ethnos.gr