Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  7:02: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

Στις πληγείσες περιοχές, στο Νεοχώρι και την Κατοχή, από την πρόσφατη κακοκαιρία, θα περιοδεύσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, το απόγευμα της Τρίτης, 22 Σεπτέμβρη.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Άκη Ροδίτη

Σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, σαν κι αυτές που αποτελούν τη βάση του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» που απολαμβάνουμε ως χώρα τα τελευταία 40 χρόνια αδιαλείπτως, τα πολιτικά κόμματα και οι ομάδες συμφερόντων (συνδικάτα, ενώσεις πολιτών) δεν αποτελούν μόνο τον κορμό του αντιπροσωπευτικού μας πολιτεύματος, αλλά συνδέονται λειτουργικά με όλες τις όψεις του κοινωνικού σχηματισμού.

Εκτός όμως από τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα, στα οποία συχνά κυριαρχεί μια άτυπη και ισχυρή πατρωνία μεταξύ των μελών τους, η κοινωνία των πολιτών ως το σύνολο των συλλογικών φορέων που καταλαμβάνουν τον κοινωνικό χώρο, έρχεται να καλύψει το κενό στην συμμετοχική διαδικασία. Όχι πάντα με δημοκρατικό τρόπο και συχνά χωρίς να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κυρίως λόγω των δομικών ατροφιών που αυτή κουβαλάει. Μια τέτοια ατροφία είναι η έλλειψη πολιτικού κεφαλαίου και ως τέτοιο αποτιμάται ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς. Μια άλλη ατροφία της είναι η τάση να προσελκύει λιγότερο ευπρόσδεκτους συλλογικούς φορείς, όπως ακροδεξιές και ακροαριστερές οργανώσεις αλλά και ομάδες φανατικών κάθε είδους. Αυτούς που τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να αποκαλούμε «ψεκασμένους».

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η οποία ξεκινάει τυπικά με την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης το 2010, αποτέλεσε ένα ισχυρό χαστούκι για την ελληνική κοινωνίας στο σύνολό της. Παθογένειες και παρασιτικές νοοτροπίες, που με τα χρόνια κατοχυρώθηκαν στη συλλογική συνείδηση ως αξίες, τέθηκαν εν αμφιβόλω και μπήκαν στο στόχαστρο της οικονομικής εξυγίανσης.

Η κοινωνία των πολιτών, κάτω από την πίεση των οριζόντιων οικονομικών μέτρων που έπλητταν κυρίως τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα για να προστατέψουν το διορισμένο «πελατολόγιο» των κομμάτων, αποφάσισε να κινητοποιηθεί κάνοντάς το όμως με αντιφατικό τρόπο, αφού αποτέλεσε τον χώρο στον οποίο πολίτες που για χρόνια είχαν απομακρυνθεί από την παραδοσιακή πολιτική συμμετοχή μέσω των κομμάτων, τώρα πρόβαλλαν αξιώσεις έναντι του κράτους, με μεγαλύτερη από ότι στο παρελθόν ένταση και έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, αυτή αποτέλεσε  τον χώρο ανάδυσης και προβολής ομάδων και κινημάτων που δεν επιδιώκουν απλώς την αντιπαράθεση με τους θεσμούς του πολιτεύματος αλλά την κατάλυση και την ανατροπή του.

Άλλα κινήματα που εμφιλοχώρησαν στην κοινωνία των πολιτών και δραστηριοποιήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, απλώς προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν  την πολιτική τακτική συγκεκριμένων κομμάτων. Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων μικρότερων κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στο κάτω μέρος της πλατείας και των ακροδεξιών όπως της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ στο πάνω μέρος της. Τέτοιο ήταν και το κίνημα του «Δεν Πληρώνω». Μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αυτό διελύθη εις τα εξ’ ων συνετέθη, ενώ κορυφαία μέλη του ανταμείφθηκαν για τις υπηρεσίες τους, καταλαμβάνοντας θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και εγκαταλείποντας τη μάζα των υποστηρικτών τους να αντιμετωπίζουν μονάχοι τους αγώγιμες αξιώσεις των εταιριών διαχείρισης των διοδίων που δεν πλήρωσαν.

Οι κρίσεις, οικονομικές και επιδημιολογικές, ευνοούν τη δημιουργία κινημάτων, που μέσω της οδού της κοινωνίας των πολιτών και της αμεσοδημοκρατικής ψευδαίσθησης που αυτή προσφέρει, επιδιώκουν κάθε φορά να προβάλλουν ανυπόστατες επιστημονικά θέσεις (οικονομικές στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και λοιμωξιολογικές στην περίοδο της πανδημίας) με στόχο το πολιτικό όφελος. Όπλο τους σε αυτή την προσπάθεια ο λαϊκισμός, λανσαρισμένος ως «πολιτική θεολογία», με αναγωγές που είναι αυταπόδεικτες, αυτοαναφορικές και που δεν μπορούν να τεθούν υπό κανέναν έλεγχο.

Διάδοχη κατάσταση του κινήματος «Δεν Πληρώνω», με πανομοιότυπα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μεθοδολογία δράσης, ρητορική, κοινούς υποκινητές και φυσικά αντικειμενικό σκοπό που δεν είναι άλλος από το πολιτικό όφελος που δημιουργεί η κοινωνική αναταραχή, είναι και το κίνημα των «ψεκασμένων» αρνητών των εμβολίων και της μάσκας. Όπως και στην περίοδο του «αντιμνημονίου» έτσι και τώρα, κομματικοί μηχανισμοί υποκινούν κοινωνικές ομάδες με κοινές ανησυχίες, χαμηλή αντιληπτική ικανότητα και καχυποψία προς την ορθή πολιτική διαδικασία που εύκολα μπορούν να παρεκτραπούν και να βιαιοπραγήσουν, όπως είδαμε και στο περιστατικό σε σχολείο της Κρήτης. Όπως τότε έτσι και τώρα, μπροστάρηδες και υποκινητές ορίζονται άτομα που εκμεταλλευόμενα την διεισδυτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κερδίζουν ένα πεντάλεπτο δημοσιότητας διοχετεύοντας προς τον «οχλοπολτό» ευκολοχώνευτες συνωμοσιολογίες. Η κατάληξή τους γνωστή από το πρόσφατο παρελθόν. Κάποιοι από αυτούς, ανταμείβονται με έναν διορισμό σε κάποιο πόστο του κρατικού μηχανισμού, από τον πολιτικό χώρο που εκμεταλλευόμενο την αναμπουμπούλα κέρδισε και τις εκλογές. Κάποιοι άλλοι, που δεν διακρίθηκαν ιδιαιτέρως, εμφανίζοναι ακόμα και ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στα χωριά τους, εξαργυρώνοντας την αναγνωσιμότητα που απέκτησαν.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιδιαιτέρως κρίσιμη είναι η εβδομάδα που έρχεται για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. 

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι του Βερολίνου της Αθήνας και της Άγκυρας θα έχουν νέο κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών προκειμένου να “κλειδώσουν” οι διερευνητικές επαφές. Τη Δευτέρα συνεδριάζει η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Την ίδια ημέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Κύπρο. Την Πέμπτη θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Όλα δείχνουν πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών θα ξεκινήσουν μετά την Σύνοδο Κορυφής, είναι πολύ πιθανό όμως η ημερομηνία να ανακοινωθεί πριν οι “27” μπουν στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Η ελληνική πλευρά ζητά την έγκριση του καταλόγου με τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας και την δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιβάλει αυτόματα τα μέτρα κατά της Τουρκίας στην περίπτωση προχωρήσει σε νέες μονομερείς ενέργειες.

Στην Αθήνα επικρατεί μεγάλη καχυποψία για τις ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν και γι’ αυτό τον λόγο θα πιέσει προκειμένου οι κυρώσεις να βρίσκονται πάντα πάνω στο τραπέζι. “Το πιθανότερο σενάριο είναι να αποφασιστούν κυρώσεις, αλλά η επιβολή τους να πάει αργότερα, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Δεν θα είναι καλό για την Ευρώπη να μην υιοθετήσει κατάλογο κυρώσεων και την επόμενη ημέρα να αποδειχθεί ότι όλα αυτά που έλεγε ο κ. Ερντογάν ήταν προσχηματικά, μόνο και μόνο για να αποφύγει μια απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Mega.

Μία πρώτη γεύση για τις ισορροπίες που έχει δημιουργεί στην Ε.Ε. μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία, θα πάρει ο Νίκος Δένδιας κατά την Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Στην προηγούμενη συνεδρίαση ο Ζοζέ Μπορέλ είχε συντάξει τον κατάλογο με τις υποψήφιες κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας τον οποίο την Πέμπτη αναμένεται να εγκρίνουν οι “27”. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις ορισμένων χωρών που ήταν επιφυλακτικές για το αν θα πρέπει να επιβληθούν μέτρα, όπως η Γερμανία που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

Άγκυρα: Διάλογος και Navtex

Η Άγκυρα εξακολουθεί να παίζει επικοινωνιακά διπλό παιχνίδι από την μία τάσσεται υπέρ του διαλόγου και από την άλλη συνεχίζει την επεκτατική της ρητορική. “Κάθε μας βήμα είναι ο θεμέλιος λίθος αυτού του οράματος μας. Έχει ζωτική σημασία για εμάς να πετύχει ο αγώνας που δίνουμε σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέας, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα” τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν. Παραμονές της Συνόδου Κορυφής η Άγκυρα επέλεξε να δεσμεύσει την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λέσβο και την Χίο για άσκηση με πραγματικά πυρά. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους τουρκικά πλοία και υποβρύχια ενώ καταγράφηκαν και παραβιάσεις από αεροσκάφη CN-235.

Η κομβική επίσκεψη Πομπέο

Κομβικής σημασίας θεωρείται η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής και πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Ο Μάικ Πομπέο που έχει στηρίξει δημόσια τις ελληνικές θέσεις αλλά και την Κύπρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη και θα επισκεφθεί την βάση της Σούδας. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνοδεύει τον Μάικ Πομπέο στην επίσκεψη του στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας λόγω του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν αποκλείεται να αποκτήσει νέα δυναμική η βάση της Σούδας στην ευρύτερη περιοχή γεγονός που θα ενισχύσει ακόμη περεταίρω σε όλα τα επίπεδα την ελληνική πλευρά.

Υπέρ του διαλόγου 6 στους 10

Με τις κινήσεις της κυβέρνησης για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μέσω διαλόγου συμφωνούν και οι πολίτες καθώς σύμφωνα με έρευνα της GPO για τα “Παραπολιτικά” το 62,7% τάσσεται υπέρ των συνομιλιών με την Άγκυρα ενώ διαφωνεί το 35,7%. “Η εμπιστοσύνη χτίζεται βήμα-βήμα. Το γεγονός ότι υπάρχει επικοινωνία και ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, είναι θετικό, αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα για να χτιστεί η εμπιστοσύνη” δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας. Οι ερωτηθέντες μετά την αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο βλέπουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός “θερμού” επεισοδίου με την Άγκυρα. Το 63,4% το θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανό, ενώ το 36,3% αρκετά έως πολύ πιθανό.

Πηγή: thetoc.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Στέφανος Καραβίδας, απόστρατος Ιπτάμενος, αναλύει τις δυνατότητες του Rafale, του μαχητικού που αποκτά η χώρα μας, μιλάει για την Πολεμική Αεροπορία και την «κουλτούρα νίκης».

Υπηρέτησε είκοσι χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και πριν από τη πρόσφατη αποστρατεία του, ήταν πιλότος μαχητικών με περισσότερες από 2000 ώρες πτήσης σε μαχητικά αεροσκάφη. Πριν αποστρατευτεί βρίσκονταν σε πολεμικές μοίρες πρώτης γραμμής, όπως η Μοίρα 330 ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια υπηρέτησε στα αεροπλάνα F-16 Block 52+ Advanced στην αεροπορική βάση του Αράξου και στην 335η Μοίρα.

Είχε την σπάνια ευκαιρία να πετάξει με το κορυφαίο μαχητικό της Γαλλικής Αεροπορίας, το Dassault Rafale, όπως και να συνεργαστεί με πιλότους του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εργάζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Αμπού Ντάμπι, ως εκπαιδευτής πτήσεων.

Ο Στέφανος Καραβίδας, απόστρατος Ιπτάμενος (Ι), αναλύει τις δυνατότητες του Rafale, του μαχητικού που αποκτά η χώρα μας, ενώ περιγράφει στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες ζουν οι Έλληνες ιπτάμενοι. Επαγγελματίες που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι «τα άτομα που πρέπει να διάγουν τη ζωή τους με τη φιλοσοφία ενός κοσμοκαλόγερου».

Η εποχή Rafale

Ο Έλληνας πιλότος αναλύει, μέσα από την εμπειρία του, τα επιχειρησιακά δεδομένα του αεροσκάφους. Σημειώνει πως μια τέτοια αγορά θα αποδώσει στις ελληνικές ΕΔ μια νέα δυνατότητα.

«Έχω πετάξει στην πίσω θέση ενός τέτοιου γαλλικού μαχητικού. Θα πρέπει να τονίσω πως οι ειδικοί στο συγκεκριμένο μαχητικό αεροσκάφος είναι μόνο οι χρήστες. Στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο αεροσκάφος, μαχητικό 4ης Γενιάς, μπορεί τόσο στον αγώνα αέρος – αέρος, όσο και αέρος – εδάφους να επιτύχει πολλαπλάσια ικανότητα σε σχέση με τα μαχητικά 3ης Γενιάς, όπως είναι τα F-16», εξηγεί ο Έλληνας χειριστής, εστιάζοντας στην αξία κάποιων συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων που δύναται να φέρει το Rafale για το Αιγαίο.

Μια τεχνολογία του μαχητικού που αλλάζει σειρά δεδομένων στην εναέρια μάχη στο Αιγαίο είναι, όπως λέει, τα συστήματα διασύνδεσης Link (σ.σ. ασφαλή συστήματα ψηφιακής σύνδεσης με άλλα αεροσκάφη για ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες). «Στο πλαίσιο δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, το Rafale θα μπορέσει όχι απλά να κρατήσει μια ισορροπία -η ισορροπία υπάρχει και τώρα ενώ στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Αιγαίου έχουμε ως Ελλάδα ποιοτική και ποσοτική υπεροχή- να την ανατρέψει υπέρ της Ελλάδας», επισημαίνει.

Νέα όπλα και τακτικές

«Σε ό,τι αφορά την εναέρια απειλή, το αεροσκάφος έχει ένα “μακρύτερο χέρι” χάρη στον πύραυλο με την ονομασία Meteor», σημειώνει και εξηγεί: «ο λόγος είναι πως με το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, ένα μαχητικό αυτού του τύπου που θα το φέρει, θα εμπλέκει τα εχθρικά αεροσκάφη χωρίς η απειλή αυτών των αεροσκαφών να είναι ουσιαστική για τα Rafale της Ελλάδας».

Την ίδια ώρα τονίζει πως ένας πύραυλος Meteor είναι, με βάση τα όσα είναι γνωστά, τρεις με τέσσερις φορές πιο γρήγορος σε ό,τι αφορά την ταχύτητα με την οποία κατευθύνεται στον στόχο, ενώ μπορεί -σε σχέση με τους πυραύλους που υπάρχουν σήμερα στο Αιγαίο στις ΠΑ Ελλάδας και Τουρκίας- να δώσει μια παραπάνω ακτίνα δράσης κοντά στα 50 χιλιόμετρα, σχεδόν 25 ναυτικά μίλια, κάτι που έχει μεγάλη σημασία. Επίσης, μπορεί «να γίνει εξαπόλυσή του από ένα αεροσκάφος και να υποστηριχθεί η καθοδήγηση του αεροσκάφους από άλλο αεροσκάφος που βρίσκεται πιο πίσω και σε ασφάλεια».

Μέσα δε στο αντιαεροπορικό δίκτυο της Ελλάδας με χρήση συστημάτων Link στο πλαίσιο δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων (σ.σ δυνατότητα τα δεδομένα να τα “μοιράζονται” πολλά συστήματα των ελληνικών ΕΔ), ο κ. Καραβίδας εξηγεί πως ο στόλος των νέων μαχητικών θα μπορέσει «όχι απλά να κρατήσει μια ισορροπία» αλλά «να την ανατρέψει υπέρ της Ελλάδας». Πολύ σημαντικό είναι και πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι διαλειτουργικό αφού «έχει ένα εξαιρετικό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, ένα εξαιρετικό Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) το οποίο εξασφαλίζει τη λειτουργία του δικού του ραντάρ αλλά φροντίζει και να ‘τυφλώνει’ τα αντίπαλα ραντάρ».

Η ελληνική ΠΑ και η «κουλτούρα νίκης»

Ο πιο σημαντικός παράγοντας πάντως σύμφωνα με τον κ.Καραβίδα στο έργο της ελληνικής ΠΑ είναι ο άνθρωπος: «Κάθε πιλότος της ελληνικής ΠΑ είναι κολακευμένος που έχει την τιμή να του δίνεταιτο καθήκον της προάσπισης του Αιγαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», προσθέτει ο ιπτάμενος και σπεύδει να τονίσει για τα στελέχη των ΕΔ της Ελλάδας ένα κύριο μήνυμα: «Υπάρχει κουλτούρα νίκης. Νέα παιδιά στην ηλικία των 27 ετών και άνω, συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις και στις εμπλοκές ως αρχηγοί σχηματισμού, όχι απλά ως κυβερνήτες αεροσκαφών. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει συνεπώς να λειτουργούν ως κοσμοκαλόγεροι και να έχουν μια ωριμότητα η οποία δεν αντιστοιχεί στην πραγματική, τη βιολογική τους ηλικία».

Το δε σύστημα αεροπορικού ελέγχου της Ελλάδας όπως τονίζει ο πιλότος, βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό που «οποιαδήποτε μεγάλη αεροπορία θα ζήλευε τους χρόνους και τις αντιδράσεις» της Ελλάδας στον τομέα: «Οι Έλληνες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, να είναι υπερήφανοι, δεν είναι μια δουλειά, δεν είναι ένα επάγγελμα, είναι ένα μεράκι και μια λατρεία. Οι Έλληνες Ιπτάμενοι όπως και γενικά τα στελέχη των ΕΔ ανεξαρτήτως βαθμού, είναι επαγγελματίες και υπάρχει το ηθικό και το φρόνημα για τη νίκη», σημειώνει.

«Πτήσεις ρουτίνας» και scrabble

Τι μένει μετά από 20 χρόνια στους ουρανούς της Ελλάδας; «Πτήσεις ρουτίνας δεν υπάρχουν στην ουσία, αυτό είναι ένας όρος αδόκιμος. Από εκεί και πέρα, ο σημαντικότερος λόγος που “το αεροπλάνο είναι επικίνδυνο” είναι επειδή… χρειάζεται να πάμε με το αυτοκίνητό μας στο αεροδρόμιο. Στο αεροπορικό επάγγελμα υπάρχουν διαδικασίες αυστηρότατες όπως και αξιολόγηση. Υπάρχει επίπονη προσπάθεια και στην ουσία περιορίζεται στο μέγιστο βαθμό ο κίνδυνος και το ρίσκο» εξήγησε ο κ.Καραβίδας και τόνισε πως για τους Ιπτάμενους σημασία έχει η αποστολή: «Πρέπει να ζούμε με μνήμη φόβου και με έναν παραγωγικό φόβο, ούτως ώστε να είμαστε ασφαλείς και να είναι ασφαλής και η εκτέλεση της αποστολής», αναφέρει.

Ο πιλότος με τις 2000 ώρες πτήσεις μας μεταφέρει και σε ένα “scrabble”: «Είναι η διαδικασία ταχείας απογείωσης. Ενώ βρισκόμαστε στο καμαράκι readiness, χτυπάει το κόκκινο τηλέφωνο και πρέπει εντός δύο λεπτών να βρίσκεσαι μέσα στο αεροσκάφος, να έχεις κάνει τις διαδικασίες σωστά, αλλά και να απογειωθείς με τη σωστή διαδικασία ούτως ώστε το οπλικό σου σύστημα να είναι έτοιμο και να εμπλακείς άμεσα. Από ένα προκεχωρημένο αεροδρόμιο, οι χρόνοι είναι πάρα πολύ μικροί. Στην ουσία μετά την απογείωση αναγκάζεσαι να εμπλακείς κατευθείαν. Πέρα λοιπόν από τον έλεγχο του δικού σου αεροσκάφους, οφείλεις να έχει έλεγχο του Σχηματισμού, να διατηρείς τον σχηματισμό σου σε καλή ψυχολογία, να μπορείς να καταλάβεις, να ψυχολογήσεις το Νούμερο 2 σου και από εκεί και πέρα να το βοηθήσεις ούτως ώστε να συνθέσει και αυτός την εικόνα και η αναχαίτιση ή εμπλοκή, αν εξελιχθεί σε κάτι τέτοιο, να είναι θετική για εμάς…Αναμετρώντας ημέρες έντασης και συγκινήσεων λέει πως “υπάρχουν σε αυτό το πλαίσιο πολλές συγκινήσεις, πολλές μεμονωμένες στιγμές, πολλές ιστορίες με αγαπητούς συναδέλφους, και εν ενεργεία αλλά και εν αποστρατεία», αναφέρει ο κ.Καραβίδας που δε σταματά στιγμή να μιλά για δεσμούς μεταξύ των πιλότων”.

Μια «δεύτερη» ΠΑ

«Είναι χαρακτηριστικό πως σε χώρες που έχουν κουλτούρα ασφάλειας, όπως είναι το Ισραήλ ακόμη και ευρωπαϊκές όπως το Βέλγιο, δεν αφήνουν επιχειρησιακούς πιλότους μαχητικών αεροσκαφών που η εκπαίδευση τους μπορεί να κοστίσει μέχρι και 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια διάρκεια 15 ετών να πάει αυτή η επένδυση χαμένη. Έτσι ακόμη και ως πολίτες εκείνοι διατηρούν την ιδιότητα του πολίτη-οπλίτη. Συντηρούν τις δεξιότητες τους κανονικά και μάλιστα – σε ότι αφορά τους Ισραηλινούς- συμμετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές», αναφέρει ο εκπαιδευτής πλέον χειριστών που θεωρεί πως και στην Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

«Υπάρχει αυτό που λέμε μια “δεύτερη ΠΑ εκτός της ΠΑ”. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και πάντα- δεν έχει σημασία που βρισκόμαστε-θα είμαστε πάντα μόνιμοι, ένστολοι, παρόντες, Ιπτάμενοι, στρατιώτες,στην υπηρεσία της πατρίδας και χαιρόμαστε να δηλώνουμε παρόντες, εάν χρειαστεί και μας καλέσει η υπηρεσία να γυρίσουμε με χαρά πίσω…»

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ