Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:36: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 15:22

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η έναρξη των διερευνητικών επαφών – Μάχη για τις κυρώσεις στην Άγκυρα

Ιδιαιτέρως κρίσιμη είναι η εβδομάδα που έρχεται για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. 

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι του Βερολίνου της Αθήνας και της Άγκυρας θα έχουν νέο κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών προκειμένου να “κλειδώσουν” οι διερευνητικές επαφές. Τη Δευτέρα συνεδριάζει η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Την ίδια ημέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Κύπρο. Την Πέμπτη θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Όλα δείχνουν πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών θα ξεκινήσουν μετά την Σύνοδο Κορυφής, είναι πολύ πιθανό όμως η ημερομηνία να ανακοινωθεί πριν οι “27” μπουν στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Η ελληνική πλευρά ζητά την έγκριση του καταλόγου με τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας και την δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιβάλει αυτόματα τα μέτρα κατά της Τουρκίας στην περίπτωση προχωρήσει σε νέες μονομερείς ενέργειες.

Στην Αθήνα επικρατεί μεγάλη καχυποψία για τις ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν και γι’ αυτό τον λόγο θα πιέσει προκειμένου οι κυρώσεις να βρίσκονται πάντα πάνω στο τραπέζι. “Το πιθανότερο σενάριο είναι να αποφασιστούν κυρώσεις, αλλά η επιβολή τους να πάει αργότερα, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Δεν θα είναι καλό για την Ευρώπη να μην υιοθετήσει κατάλογο κυρώσεων και την επόμενη ημέρα να αποδειχθεί ότι όλα αυτά που έλεγε ο κ. Ερντογάν ήταν προσχηματικά, μόνο και μόνο για να αποφύγει μια απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Mega.

Μία πρώτη γεύση για τις ισορροπίες που έχει δημιουργεί στην Ε.Ε. μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία, θα πάρει ο Νίκος Δένδιας κατά την Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Στην προηγούμενη συνεδρίαση ο Ζοζέ Μπορέλ είχε συντάξει τον κατάλογο με τις υποψήφιες κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας τον οποίο την Πέμπτη αναμένεται να εγκρίνουν οι “27”. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις ορισμένων χωρών που ήταν επιφυλακτικές για το αν θα πρέπει να επιβληθούν μέτρα, όπως η Γερμανία που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

Άγκυρα: Διάλογος και Navtex

Η Άγκυρα εξακολουθεί να παίζει επικοινωνιακά διπλό παιχνίδι από την μία τάσσεται υπέρ του διαλόγου και από την άλλη συνεχίζει την επεκτατική της ρητορική. “Κάθε μας βήμα είναι ο θεμέλιος λίθος αυτού του οράματος μας. Έχει ζωτική σημασία για εμάς να πετύχει ο αγώνας που δίνουμε σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέας, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα” τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν. Παραμονές της Συνόδου Κορυφής η Άγκυρα επέλεξε να δεσμεύσει την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λέσβο και την Χίο για άσκηση με πραγματικά πυρά. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους τουρκικά πλοία και υποβρύχια ενώ καταγράφηκαν και παραβιάσεις από αεροσκάφη CN-235.

Η κομβική επίσκεψη Πομπέο

Κομβικής σημασίας θεωρείται η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής και πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Ο Μάικ Πομπέο που έχει στηρίξει δημόσια τις ελληνικές θέσεις αλλά και την Κύπρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη και θα επισκεφθεί την βάση της Σούδας. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνοδεύει τον Μάικ Πομπέο στην επίσκεψη του στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας λόγω του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν αποκλείεται να αποκτήσει νέα δυναμική η βάση της Σούδας στην ευρύτερη περιοχή γεγονός που θα ενισχύσει ακόμη περεταίρω σε όλα τα επίπεδα την ελληνική πλευρά.

Υπέρ του διαλόγου 6 στους 10

Με τις κινήσεις της κυβέρνησης για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μέσω διαλόγου συμφωνούν και οι πολίτες καθώς σύμφωνα με έρευνα της GPO για τα “Παραπολιτικά” το 62,7% τάσσεται υπέρ των συνομιλιών με την Άγκυρα ενώ διαφωνεί το 35,7%. “Η εμπιστοσύνη χτίζεται βήμα-βήμα. Το γεγονός ότι υπάρχει επικοινωνία και ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, είναι θετικό, αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα για να χτιστεί η εμπιστοσύνη” δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας. Οι ερωτηθέντες μετά την αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο βλέπουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός “θερμού” επεισοδίου με την Άγκυρα. Το 63,4% το θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανό, ενώ το 36,3% αρκετά έως πολύ πιθανό.

Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστηκε 606 φορές