Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:25: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020

Στο σημείο της καταστροφής, στην Εύβοια, βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, οι οποίες “έβγαλαν” είδηση. Μια κακή είδηση…

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια έχουν φτάσει τους πέντε, ενώ μέχρι πριν λίγη ώρα γνωρίζαμε για τέσσερις.

Επιπλέον τόνισε πως υπάρχουν και δύο αγνοούμενοι. Ο υφυπουργός ρωτήθηκε γιατί δεν λειτούργησε το 112 και η απάντησή του ήταν κατηγορηματική, καθώς τόνισε πως αν λειτουργούσε, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Συμπλήρωσε πως υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, ένα μήνυμα από το 112 θα προκαλούσε πανικό και τελικά αντίθετα -από τα προσδοκώμενα- αποτελέσματα.

Αναλυτικά τόνισε: «Είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη. Όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 300. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές προστασίας. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία αλλά όλα έγιναν ξαφνικά. Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Να ευχαριστήσω όλους όσοι δίνουν τιτάνιο αγώνα και ειδικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής. Έχουμε πέντε νεκρούς και τρεις από αυτούς έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να φύγουν. Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών».

Ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια
«Ήδη έχουν καταγραφεί δύο νεκροί ένας άνδρας 85 χρονών και μία γυναίκα 86 χρονών που έμειναν σε διαφορετικά σπίτια, εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους» δήλωνε νωρίτερα ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς.

Ωστόσο λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε δυστυχώς πως υπήρχε και τρίτος νεκρός, ένα βρέφος 8 χρονών κια λίγο αργότερα ήρθαν οι πληροφορίες της ΕΡΤ για 4ο νεκρό, έναν 39χρονο στο Μπούρτζι. Οι άλλοι 3 νεκροί είναι στα Πολιτικά.

Στην περιοχή βρίσκεται ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως Από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε μέγιστη επιχείρησιακη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα & Αθήνα. ‬Σε επιφυλακή το ΓΝ Χαλκίδας, το ΓΝ Κύμης, το ΚΥ Ψαχνών.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ιδιαίτερα στα Ψαχνά και στα Πολιτικά το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, μέσα από νερά και λάσπες, ενώ μετά τις 8 το πρωί άρχισε σιγά-σιγά να πέφτει η ένταση της βροχής και το κύμα μετακινήθηκε περισσότερο νότια.

Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι έχει σταματήσει βροχή.

Ήδη χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Μεταφέρουν μωρά με σκαπτικά μηχανήματα!
Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες που κατέγραψε λίγη ώρα πριν το συνεργείο του Star Κ.Ε. οι διασώστες μεταφέρουν πολίτες ανάμεσά τους και μωρά με σκαπτικά μηχανήματα.

Ένα σουπερ πούμα έχει κινητοποιηθεί για εναέριες διασώσεις καθώς πολλοί άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στις ταράτσες τους.

SΟS έχει εκπέμψει ο πρόεδρος του χωριού Πούρνου στο Δήμο Διρφύων.

Το χωριό είναι αποκλεισμένο από τα νερά με δεκάδες ηλικιωμένους εγκλωβισμένους .

Με ελικόπτερα
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο νότια της Χαλκίδας εκεί όπου οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών.

Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο και σε λίγο θα βρίσκεται εκεί έτσι ώστε να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μονά οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια, ενώ συνεχίζεται η βροχόπτωση με συνέπεια να μην υπάρχει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα Πυροσβεστικά οχήματα.

Διακοπή κυκλοφορίας
Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ανακοινώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων , που επικρατούν στην περιοχή της Εύβοιας, έχει διακοπεί

στα κάτωθι σημεία:

• στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η έως την 45η χ/θ και

• στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Λεπούρων, στο ύψος της γέφυρας Βασιλικού Χαλκίδας.

Επιπλέον, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, σε πολλές επαρχιακές οδούς, στις περιοχές των Πολιτικών, των Ψαχνών, της Καστέλλας, του Αγίου Νικολάου Βασιλικού (Μπούρτζι), των Φύλλων του Βασιλικού και του Μαντουδίου.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Από την τελετή επαναλειτουργίας ως τζαμί

Περίπου 3.000 άτομα πιστεύεται ότι έχουν μολυνθεί με τον κοροναϊό κατά τη διάρκεια της τελετής επαναλειτουργίας στην εμβληματική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης στις 24 Ιουλίου, δήλωσε το Σάββατο Τούρκος εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας σε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο.

Η παρουσία εκατοντάδων ασυμπτωματικών ασθενών στην τελετή τον περασμένο μήνα είναι πιθανό να οδηγήσει σε μόλυνση μεγάλης κλίμακας, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της ANKA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή καθηγητή στο πανεπιστήμιο Hacettepe της Άγκυρας, Δρ Sarp Üner.

«Ένας απλός υπολογισμός δείχνει ότι θα υπήρχαν 1.000 ασθενείς εκεί… Εάν εξετάσουμε το ποσοστό μετάδοσης, αυτοί οι ασθενείς θα είχαν μολύνει μεταξύ 2.000 και 3.000 άλλους», δήλωσε ο Üner. «Πιστεύω ότι η συγκέντρωση στην Αγία Σοφία θα αυξήσει τα κρούσματα στην Κωνσταντινούπολη».

Η Τουρκία διοργάνωσε μια περίτεχνη τελετή για την μετατροπή του μνημείου του 6ου αιώνα σε τζαμί τον περασμένο μήνα, αφού το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας ακύρωσε διάταγμα της 10ης Ιουλίου 1934 που μετέτρεψε το βυζαντινό μνημείο σε μουσείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε μέσα σε λίγες ώρες διάταγμα για να μετατρέψει το μνημείο σε τζαμί, σε μια κίνηση που προκάλεσε τη διεθνή καταδίκη. Η πρώτη προσευχή της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε εκεί στις 24 Ιουλίου από χιλιάδες πιστούς, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων κρατικών αξιωματούχων.

Οι επισκέπτες ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες και να διατηρήσουν την κοινωνική απόσταση με μόνο 1.000 VIP επισκέπτες να επιτρέπονται στον χώρο. Χιλιάδες άλλοι έκαναν την ιστορική προσευχή στην αυλή και τις γύρω περιοχές, όπου δεν παρατηρήθηκε η τήρηση της απαραίτητης απόστασης.

https://www.tovima.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

"Δεν πρόκειται να δώσουμε τα στοιχεία των απλών ανθρώπων που μας στηρίζουν" , λέει το κόμμα

Μέχρι τώρα γίνονταν ανεκτές οι παραβιάσεις του νόμου του 2014 από το ΚΚΕ, το οποίο αρνούνταν τον έλεγχο στα οικονομικά του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Οικονομικών του ΚΚΕ, επιβλήθηκε πρόστιμο στο ύψος του 4% της ετήσιας κρατικής του επιχορήγησης λόγω της μη συμμόρφωσης του κόμματος με νομοθέτημα που ορίζει ότι πρέπει να δηλώνονται στις αρχές τα στοιχεία όσων ενισχύουν οικονομικά πολιτικά κόμματα και οργανώσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, που τα αντιμετωπίζει σαν ανώνυμες εταιρείες και προωθεί απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση τους. Με βάση αυτό το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο στο ΚΚΕ, το 4% επί της ετήσιας κρατικής του επιχορήγησης.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτός ο νόμος προβλέπει για κάθε ενισχυτή στα κόμματα, ακόμα και για ελάχιστα ποσά (δύο και πέντε ευρώ), να δηλώνονται στις αρχές το όνομα, το επώνυμο, το ΑΦΜ ή ο αριθμός ταυτότητάς του.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση προς αυτό το απαράδεκτο νομοθέτημα, το οποίο ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2014, και δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των απλών ανθρώπων που το ενισχύουν.

Ο αντιδραστικός αυτός νόμος πρέπει να καταργηθεί και η όποια προσπάθεια εφαρμογής του πρέπει να πέσει στο κενό, γιατί είναι σε βάρος γενικά όλου του λαού και των λαϊκών οργανώσεων».

agriniopress.gr

Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 16:59

Δυστυχώς όπως πάντα...

γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος

- ΕΧΟΥΜΕ το θλιβερό προνόμιο σε τούτη τη ριμάδα τη χώρα της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού να έρχονται, οι κάθε είδους καταστροφές, η μία μετά την άλλη. Απ' τις πυρκαγιές στις πλημμύρες, από καταστροφές σε καταστροφές! Απ' την πύρινη λαίλαπα τον περσινό Αύγουστο στην Εύβοια φτάσαμε, μέσα σε ένα χρόνο ακριβώς, στις χθεσινοβραδινές πλημμύρες στην ίδια περιοχή, με ανεπανόρθωτες ζημιές ακόμα και νεκρούς. Ήταν θέμα χρόνου φυσικά, όπως θέμα χρόνου ήταν και προηγούμενες καταστροφές, όπως σε Μάντρα, Μάτι και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Όταν, τις προηγούμενες δεκαετίες, κυρίως κατά την εποχή των "Καποδιστριακών" δήμων (1998-2010) έρχονταν τα ευρωπαϊκά "πακέτα" με πακτωλούς χρημάτων, για αναβάθμιση της υπαίθρου και για έργα θωράκισης από τέτοια φαινόμενα που εμείς τα χαρακτηρίζουμε ως "ακραία" για να δικαιολογήσουμε την ανεπάρκειά μας, δήμαρχοι εκείνης της εποχής, περιφερειάρχες, μηχανικοί κι εργολάβοι, μοιράζονταν τα πιο πολλά κι έφτιαχναν "εργάκια της πλάκας"! Με την Πολεοδομία και τα δασαρχεία να "λαδώνονται", γέμισε ο τόπος από αυθαίρετα πάσης φύσεως και οπουδήποτε...

- ΟΧΙ, δεν είναι ώρα πολιτικής εκμετάλλευσης, κυρίως απ' την αντιπολίτευση. Δεν έχει καμία σημασία το τι έκαναν άλλοι, όταν εκείνοι ήταν στην αντιπολίτευση, σε ανάλογες περιπτώσεις. Οι νεκροί είναι νεκροί κι απαιτείται σεβασμός κι αξιοπρέπεια, Από όλους! Ούτε συγκρίσεις ανάμεσα σε νεκρούς δικαιολογούνται, ως προς τον αριθμό και την αιτία. Εξάλλου, αν μετρούσαμε τόσα χρόνια τους νεκρούς από άλλα αίτια του άκρως διεφθαρμένου παρελθόντος, από δρόμους καρμανιόλες σε ολόκληρη τη χώρα για παράδειγμα, δεκάδες χιλιάδες ίσως και περισσότερους θα βρίσκαμε. Πόσοι μόνο στην Κρήτη, πόσοι στην Αιτωλ/νία, πόσοι οπουδήποτε αλλού. Οι φυσικοί αυτουργοί όλων αυτών, τώρα βρίσκονται στις βίλες και τα κότερα που έφτιαξαν με τα αμέτρητα κλεμμένα του παρελθόντος. Μπορεί και να γελάνε μαζί μας, με το χάλι μας, μιας και δε γνωρίζουν τη λέξη "ανθρωπιά", ούτε και τύψεις θα έχουν. Αφού όλα έχουν ήδη παραγραφεί και το δικό μας σύνθημα "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" βρίσκεται πλέον στον κάλαθο των αχρήστων, για πιο λόγο ν' ανησυχούν;; Όσο για εμάς, τα παντοτινά κορόιδα, ας περιμένουμε τα χειρότερα...

photo credits: newsbomb.gr
 
Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται τις τελευταίες ώρες στην κεντρική Εύβοια λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου,  με πολλά σπίτια να έχουν ήδη πλημμυρίσει και το νερό να φτάνει σε κάποια σημεία το 1,5 μέτρο.

Συγκεκριμένα η καταιγίδα έχει προκαλέσει πλημμύρες σε σπίτια και δρόμους στις περιοχές Ψαχνά, Πολιτικά, Σταυρός και Κοντοδεσπότι.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Άρη Ραβανό και Νικήτα Κορωνάκη μίλησε ο Γιώργος Ψαθάς – δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, ο οποίος μετέφερε την κακή είδηση του πνιγμού της άτυχης γυναίκας.

Πρόκειται για μια μια 86χρονη γυναίκα η οποία διέμενε σε ισόγεια κατοικία στα Πολιτικά, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για δεύτερο νεκρό.

Όπως ανέφερε ο κ. Ψαθάς, «η κατοικία της ήταν ισόγεια, και βρισκόταν κοντά στο ποτάμι στην περιοχή Πολιτικά».

«Γίνεται τεράστια προσπάθεια από την Πυροσβεστική. Από την αρχή ήταν ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης μαζί μου. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι τα περισσότερα περιστατικά είναι ελεγχόμενα», πρόσθεσε ο κ. Ψαθάς.

Για βιβλική καταστροφή μίλησε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς. «Η κατάσταση είναι στην κορύφωσή της είναι τραγική, βιβλική καταστροφή ο κεντρικός ποταμός των Ψαχνών έχει υπερχειλίσει, το ύψος του νερού είναι στο 1 μέτρο καθόλο το μεγαλύτερο μήκος της πόλης, έχουν πλημμυρίσει τα περισσότερα ισόγεια σπίτια. Στην αρχή το φαινόμενο χτύπησε την κοινότητα των Πολιτικών όπου είναι κοινότητα 1.500 κάτοικων με τους παραθεριστές γύρω στις 2.500».

«Είναι τεράστια τα προβλήματα. Θέλω να πιστεύω και εύχομαι να μη χαθεί ανθρωπινή ζωή. Να μη βγει κανείς από τα σπίτια για να μην κινδυνέψουν από την ορμή του ποταμού. Δεν αποτυπώνεται σε εικόνα αυτή η καταστροφή, τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τις 10 θα συνεχιστεί το φαινόμενο μας λένε» επισήμανε ο κ. Ψαθάς.

Νύχτα τρόμου στο Μπούρτζι – Υπάρχουν εγλωβισμένοι
Νύχτα τρόμου έζησαν οι κάτοικοι στο Μπούρτζι του Δήμου Χαλκιδέων, αφού η υπερχείλιση του ποταμού Λήλα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ολόκληρη η περιοχή.

Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, πολλά σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα μετακινήθηκαν από τα ορμητικά νερά, μάντρες έσπασαν, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία και η Αστυνομία βρίσκονται υπ’ ατμόν, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις κλήσεις των πολιτών για απεγκλωβισμό.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Άρη Ραβανό και Νικήτα Κορωνάκη μίλησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μεταφέροντας τις εξελίξεις στο θέμα.

«Η βροχόπτωση έχει υποχωρήσει και η στάθμη του νερού αρχίζει να κατεβαίνει. Ακόμα τα πράγματα είναι σοβαρά. Για κανέναν λόγο δεν πρέπει να βγαίνουμε από τους κλειστούς χώρους που βρισκόμαστε. Έχουμε εγκλωβισμένους ανθρώπους. Δεν έχουμε σήμα για σοβαρό κίνδυνο. Πλησιάζουμε στα κρίσιμα σημεία, και ειδικά στο Μπούρτζι υπάρχει ειδική ομάδα με λέμβο. Αν το επιτρέψει ο καιρός θα σηκωθεί και ελικόπτερο για διασώσεις. Τα χωματουργικά τα δικά μας είναι ήδη εκεί. Ήδη έχουν γίνει πολλές διασώσεις», σημείωσε ο κ. Σπανός.

Έχει μπει στο νερό μέσα στα σπίτια
Με το MEGA και την εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» επικοινώνησε κάτοικος από το Μπούρτζι Ευβοίας, κάνοντας λόγο για μεγάλες καταστροφές.

Όπως αναφέρει, το νερό έχει φτάσει μέσα στα σπίτια ενώ δεν μπορούν να «πιάσουν» γραμμή με την πυροσβεστική ή την αστυνομία. «Δε λειτουργεί τίποτα, τα σταθερά είναι νεκρά» λέει η κάτοικος. «Δεν μπορούμε να φύγουμε, βάρκες χρειάζονται» αναφέρει, προσθέτοντας ότι τα αυτοκίνητά τους τα έχει παρασύρει ο χείμαρρος.

Ανετράπη όχημα της αστυνομία
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα eviathema.gr, στην προσπάθεια του αστυνομικό όχημα να μεταφέρει κάποιους από αυτούς από τα Πολιτικά στα Ψαχνά, ανετράπη εκτός δρόμου ενώ ο χείμαρρος δεν άφηνε τα υπόλοιπα οχήματα να πλησιάσουν ώστε να βοηθήσουν στην διάσωση. Στο σημείο έσπευσε γερανός ώστε να απεγκλωβίσει το όχημα και εν συνεχεία οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

Την ίδια ώρα όχημα βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Περιοχή Άγιος Πανοράματος όπου η κατάσταση παρόμοια. Έσπευσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε όχημα της Πυροσβεστικής και τον απεγκλώβισε οδηγώντας τον σε ασφαλές σημείο.

in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι αρχές του κράτους δικαίου, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση όπως έχουν εκφραστεί σε  ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2015, στηρίζονται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηρίζεται κάθε έννομη τάξη, ανεξάρτητα από τον τύπο και τη μορφή της: στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου. Η δεξαμενή σκέψης του Κοινοβουλίου δημοσίευσε μια επίκαιρη μελέτη  σχετική με τον τίτλο του σημερινού μας σημειώματος, στις 29-07-2020[1]. Στην αυγουστιάτικη ραστώνη ίσως να είναι αναγκαία η περίσκεψη σχετικά με την κρίση του κορονοϊού, η οποία  υπογράμμισε περαιτέρω την ανάγκη για μια πιο συνεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το θέμα έχει διερευνηθεί και συχνά αναφέρεται σε δημοσιεύσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό προκειμένου να γίνει κτήμα του καθενός ότι η δημοκρατία μας μέσα στην ΕΕ έχει ανάγκη διασύνδεσης με τον καλύτερο τρόπο, των επιπέδων του συστήματος πολυεπίπεδης διακυβέρνησης της ΕΕ.

Η δημοκρατία αποτελεί «συλλογικό δικαίωμα», τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναπαλλοτρίωτα ατομικά δικαιώματα που πρέπει να διασφαλίζονται σε κάθε περίπτωση, ακόμη και όταν το ισχύον δημοκρατικό σύστημα δεν είναι πλήρες ή τέλειο. Οι αρχές του κράτους δικαίου και οι συνακόλουθες πρακτικές έχουν ουσιώδη σημασία για την υλοποίηση της δημοκρατίας και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εξέλιξη, η οποία έχει θεμελιώδη σημασία για την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και μεταξύ αυτών και των πολιτών της ΕΕ και, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να στηρίζεται στη θέσπιση ενός τέτοιου ενιαίου πλαισίου ωφελεί όχι μόνο τις εθνικές αλλά και τις αυτοδιοικητικές αρχές, επειδή είναι αυτές που στην πράξη φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την υλοποίηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών[2].

Στο μεταξύ έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικές, ενώ ανοίχθηκαν νέοι δρόμοι συνεργασίας από αλλαγές που προκλήθηκαν από την ίδια την κρίση, αφού διαπιστώνεται ότι κάθε επίπεδο διακυβέρνησης, από την ΕΕ έως το τοπικό, μέσω του εθνικού και περιφερειακού επιπέδου, έχει επηρεαστεί από την κρίση και όλοι συμμετέχουν στην αντίδραση που επιβάλλεται. Αυτή η κρίση έδειξε ότι ο συντονισμός μεταξύ των επιπέδων μπορεί να βελτιωθεί και πρέπει να βελτιωθεί. Η λήψη αποφάσεων στην ΕΕ θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική, αλλά και νόμιμη εάν αντλήσει κατάλληλα διδάγματα από την κρίση.

Το πρώτο μέρος αυτής της εργασίας της δεξαμενής σκέψης του Κοινοβουλίου, επικεντρώνεται στη λογική και τη μορφή, μιας στρατηγικής της ΕΕ για την καλύτερη σύνδεση των διαφόρων επιπέδων του πολυεπίπεδου συστήματος διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Το δεύτερο μέρος αξιολογεί τις συνέπειες της τρέχουσας κρίσης για τους δεσμούς μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης της ΕΕ, αντανακλώντας τα διάφορα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν, για κάθε επίπεδο, και προτείνοντας διαφορετικές πρακτικές συνέπειες για τη διαδικασία, όπως η ανάγκη προσαρμογής του δικτύου των συνεργατών ή η περαιτέρω ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στη δημιουργία εταιρικών σχέσεων. Αλλά το πιο ενδιαφέρον που επισημαίνεται είναι η ιστορική ευκαιρία που παρέχεται από την επικείμενη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, για  να αναπτυχθεί και να δημιουργηθεί ένα πιο μόνιμο σύστημα σύνδεσης των επιπέδων της Ένωσης μας.

Σημαντική διάσταση στην εξέταση που επιχειρούμε εδώ αναλύεται στη «Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών — Ο ρόλος των αυτοδιοικητικών αρχών στην πολυεπίπεδη προστασία του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορά ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση του κράτους δικαίου[3]

 

Στη γνωμοδότηση αυτή ορίζονται ως θεμελιώδη δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι συνδεδεμένα με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προέχουν κάθε είδους θεσμικής δομής και συνεπώς έχουν προτεραιότητα έναντι των δομών αυτών. Σημειώνεται ακόμη παρότι δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός της έννοιας του κράτους δικαίου, υπάρχει μια ευρωπαϊκή νομική παράδοση όσον αφορά αυτήν την κεντρικής σημασίας έννοια, που βασίζεται στις ακόλουθες τρεις αρχές:

1.       οι νομικές υποχρεώσεις όλων των πολιτών και η εφαρμογή τους θα πρέπει να υποστηρίζονται από τον νόμο και δεν μπορεί να εξαρτώνται από αυθαίρετες ή μονόπλευρες αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, ανεξάρτητα από τη διακριτική εξουσία που της έχει εκχωρηθεί,

2.      οι διαφορές μεταξύ πολιτών και εκτελεστικής εξουσίας, πρέπει να ρυθμίζονται δυνάμει της πάγιας νομοθεσίας από μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη δικαιοσύνη,

3.      τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών (ελευθερία του ατόμου, ελευθερία έκφρασης, δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, κλπ.) πρέπει να ορίζονται σαφώς και να γίνονται σεβαστά, καθώς και να θεμελιώνονται σε μια σαφή νομική πράξη χωρίς να εξαρτώνται από μία ασαφή συνταγματική έννοια, διακήρυξη η ή εγγύηση ή από αυθαίρετες ερμηνείες.

Οι αρχές αυτές έχουν διττή εμβέλεια: Οι κυβερνήσεις οφείλουν αφενός να ασκούν τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με σαφείς, δημοσιευμένους νόμους και κανόνες, που στηρίζονται σε βάσιμες νομικές αρχές και εφαρμόζονται με δίκαιο και ανοιχτό τρόπο, και αφετέρου να συμμορφώνονται με το Σύνταγμα και τους νόμους στους οποίους υπόκεινται.

Αξίζει να  τονιστεί ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση είναι η  από κοινού διακυβέρνηση με πολλούς παράγοντες και σε πολλά επίπεδα. Η καθημερινή πολιτική των αυτοδιοικητικών αρχών υπόκειται στις ενέργειες και τις επιρροές που ασκούνται επί των εθνικών και των ευρωπαϊκών αρχών, οι οποίες καθορίζουν τα περιθώρια δράσης σε πολλούς τομείς σε ολόκληρη την ήπειρο και, σε τελευταία ανάλυση, σε ολόκληρο τον κόσμο. Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων πρέπει να έχει ρητά ως αφετηρία την προσέγγιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Συμπληρωματικά ενδιαφέροντα στοιχεία σημειώνουν ότι οι περιφερειακές/τοπικές αρχές θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν στα εξής:

Να ενσωματώσουν και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις επιταγές του κράτους δικαίου στις δραστηριότητες των κοινωνικών οργανισμών.

Να προβάλουν τη σημασία αυτών στον δημόσιο διάλογο και να ενισχύσουν την αντίστοιχη επίγνωση.

Να ενισχύσουν την ανάπτυξη ικανότητας σε όλους τους τομείς με την παροχή εκπαίδευσης και στήριξης.

Να ιδρύσουν κέντρα πληροφόρησης στα οποία οι πολίτες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση, αλλά και να βοηθηθούν οι τοπικές εφημερίδες έντυπες και ηλεκτρονικές με την έγκαιρη και έγκυρη γνωστοποίηση όλων των αρχών που πρέπει να γίνουν σταδιακά, κτήμα των τοπικών πληθυσμών.

Και προτείνουμε στην Επιτροπή των Περιφερειών να εξετάσει κατά πόσον η ενδεχόμενη ανάληψη πανευρωπαϊκής εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τον ρόλο των ΟΤΑ στην προστασία του κράτους δικαίου, που αποτελεί δική της πρόταση, μπορεί να επιτευχθεί  με στοχευμένες δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο, ρόλος του οποίου είναι η άμεση επικοινωνία με τους τοπικούς πληθυσμούς.

[1] https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2020/652034/EPRS_BRI(2020)652034_EN.pdf
[2] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2015.140.01.0032.01.ELL
[3] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2015.140.01.0032.01.ELL COM(2014)158 final

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ