Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:20: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020 16:59

Το… κράτος των ΜΚΟ θα παραμείνει ανέγγιχτο;

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Στο μικροσκόπιο 40 ελεγκτών, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, έπειτα από σχετική καταγγελία μπήκαν τρεις πολύ γνωστές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα η μία από τις ελεγχόμενες ΜΚΟ, “τρέχει” πρόγραμμα ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, η δεύτερη ένα άλλο περίπου 1.200.000 ευρώ, ενώ η τρίτη και ακόμη γνωστότερη υλοποιούσε αντίστοιχο πρόγραμμα, το οποίο εξαιτίας προβλημάτων εκταμίευσης χρημάτων το σταμάτησε το 2018, και στη συνέχεια ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Επίσης σε μία δομή φιλοξενίας στη Γλυφάδα, έμεναν 17 ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ στη δεύτερη στον Κεραμεικό, 14 παιδιά. Οι δύο δομές ήταν διαφορετικών ελεγχόμενων ΜΚΟ. Στα συγκεκριμένα προγράμματα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, η χρηματοδότηση που αφορούσε την σίτιση, εκπαίδευση, διαμονή, ρουχισμό, κάθε παιδιού, ανέρχεται στα 68 ευρώ την ημέρα και περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα, εκτός των λειτουργικών εξόδων.

Ελάχιστων ανήλικων παιδιών η διαβίωση στοιχίζει 2.000 ευρώ τον μήνα ακόμη και αυτών που ανήκουν σε τάξεις υψηλότερης της μεσαίας σε χώρες της πλούσιας Δύσης. Φυσικά τα ανήλικα προσφυγόπουλα δεν ζούσαν ζωή μαχαραγιάδικη με τα δύο χιλιάρικα, αλλά αντιθέτως κάποιοι τα χρησιμοποίησαν ως καμουφλάζ της δικής τους μαχαραγιάδικης ζωής. Πολύ σύντομα θα αποδειχθεί αν το κράτος θέλει να ανακτήσει πραγματικά την κυριαρχία του έναντι αυτών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή αν κάποιοι έλεγχοι γίνονται για λόγος επικοινωνιακούς ή αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Φυσικά και η οικονομική διάσταση της υπόθεσης των ΜΚΟ είναι σημαντικότατη, εξάλλου το χρήμα είναι αυτό που κινεί τα πάντα. Όμως τα προηγούμενα χρόνια είδαμε πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, να μετατρέπονται σε κάτι παραπάνω από κράτος εν κράτει. Είδαμε τις ΜΚΟ σε συνεννόηση με την αντίπερα όχθη του Αιγαίου να αναμένουν στις παραλίες τους μετανάστες – «εισβολείς». Είδαμε επίσης τις ΜΚΟ να κυβερνούν στην κυριολεξία τα Κέντρα Υποδοχής. Είδαμε τους ανθρώπους των ΜΚΟ να «δασκαλεύουν» τους μετανάστες – «εισβολείς» για το πως θα καταφέρουν η αίτηση ασύλου τους να γίνει δεκτή και πως θα πείσουν ότι έχουν «προσφυγικό και ευάλωτο» προφίλ.

Όλα τα παραπάνω κυρίως, το πρώτο, σύμφωνα με το νόμο για τη διακίνηση ανθρώπων, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, επισύρουν πολυετείς καθείρξεις, που υπολογίζονται με το «κεφάλι» και βαρύτατες χρηματικές ποινές. Δυστυχώς ο νόμος αυτός τουλάχιστον για τις ΜΚΟ de facto καταργήθηκε, όπως επίσης και ο νόμος που προβλέπει να τιμωρία για την παράνομη είσοδο στη χώρα. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, ειδικά μετά από όσα συνέβησαν στον Έβρο, δείχνει πως θέλει να ανακτήσει η χώρα την χαμένη της κυριαρχίας ή να έστω να συμμαζευτούν όσα στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Αν θέλει πράγματι να κάνει τέτοιο η κυβέρνηση, θα βρει αρκετούς συμμάχους μέσα στην κοινωνία. Εξάλλου οι αντιδράσεις για τους ελέγχους στις ΜΚΟ δείχνουν ότι κάποιοι έχουν τους λόγους τους να φοβούνται πολύ αυτούς τους ελέγχους. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει πάρει την… πάσα από την η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που μιλά για κακοδιαχείριση και παρατυπίες στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα. Δεν επιτρέπεται λοιπόν αυτή η έρευνα να σταματήσει!

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 1029 φορές