Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:05: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020 09:52

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: «Ο κλάδος των κυλικείων ψυχορραγεί»

Ο Σταύρος Καραγκούνης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με δήλωση του ζητά τη στήριξη του κλάδου των σχολικών κυλικείων. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με τις οικονομικές υποχρεώσεις να συσσωρεύονται δημιουργώντας έναν ασφυκτικό οικονομικό κλοιό και μεγάλη ανασφάλεια στον κλάδο και τους εργαζόμενους σε αυτόν. Παράλληλα σημειώνει πως κρίνεται επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να παρέμβει με άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου και να μην πετάξει στον δρόμο χιλιάδες νοικοκυριά.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του:

«Η πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19 σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές αποφάσεις έπληξαν τα σχολικά κυλικεία πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλον κλάδο.

Με έκδηλη αγωνία οι εργαζόμενοι των σχολικών κυλικείων ανησυχούν για την επόμενη μέρα και βαδίζουν σε ένα αβέβαιο μέλλον, με τα κυλικεία να έχουν κατεβασμένα ρολά θεωρητικά έως τον Σεπτέμβριο, με τα προϊόντα τους να καταστρέφονται και με τις οικονομικές υποχρεώσεις να συσσωρεύονται δημιουργώντας έναν ασφυκτικό οικονομικό κλοιό και μεγάλη ανασφάλεια στον κλάδο και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και σε όλη τη χώρα, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα πολλά νοικοκυριά τα οποία βιοπορίζονται από τα κυλικεία παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στα παιδιά μας.

Οι κάτωθι προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και φυσικά με τη  συνεργασία των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων μπορούν να συμβάλλουν στο διάλογο για την ενίσχυση του κλάδου των κυλικείων προκειμένου να σταθούν όρθια από την οικονομική και εργασιακή «λαίλαπα» που έχει αρχίσει να διαδέχεται την υγειονομική κρίση. Συγκεκριμένα:

  • Ένταξη σε μηνιαία αποζημίωση του κλάδου έως την επαναλειτουργία του.
  • Κατάργηση προκαταβολής φόρου για το τρέχον έτος
  • Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στον κλάδο που για φέτος δε λειτούργησε περισσότερες από 90 μέρες λόγω της εποχικής γρίπης και της πανδημίας.
  • Αυτοδίκαια παράταση τουλάχιστον για δυο έτη όλων των συμβάσεων μίσθωσης σχολικού κυλικείου εφόσον επιθυμεί ο επαγγελματίας και λύση της συνεργασίας πριν τη λήξη της σύμβασης σε περίπτωση που ο κυλικειάρχης επιθυμεί να μη συνεχίσει τη λειτουργία του κυλικείου λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία.
  • Εξέταση της δυνατότητας συμμετοχής των επαγγελματιών σχολικών κυλικείων σε προγράμματα ΕΣΠΑ με κριτήρια επιλεξιμότητας που δύναται να πληροί ο κλάδος.

Ο κλάδος των κυλικείων ψυχορραγεί από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, χωρίς εισόδημα και χωρίς τρόπο να επιβιώσει και να ανταπεξέλθει, ενώ παραμένει αβέβαιη η επαναλειτουργία τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Κρίνεται επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να παρέμβει με άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου και να μην πετάξει στον δρόμο χιλιάδες νοικοκυριά».