Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  2:55: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα το lockdown που θα ισχύσει από το Σάββατο στις 6 θα διαρκέσει μέχρι να πέσουν τα κρούσματα στα 300(!) ημερησίως, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιμένουμε μέχρι και το... Πάσχα.

Έτσι διαψεύδεται η κυβέρνηση που δήλωνε μέχρι τώρα πως το lockdown θα κρατήσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου καθώς σήμερα είχαμε 2.900 κρούσματα και η εμπειρία των προηγούμενων μηνών δείχνει πως πουθενά δεν έχουν πέσει τα κρούσματα κορωνοϊού τόσο ραγδαία.

Ο Στέλιος Πέτσας έθεσε ως στόχο ώστε να αρθούν τα μέτρα κι αυτός είναι από 300 ως 400 ημερήσια, αριθμός κρουσμάτων επιπέδου Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν απαιτείται χαμηλό τριψήφιο νούμερο, 300-400 κρούσματα ημερησίως, για άρση του lockdown, απάντησε ότι «γι’ αυτό μπήκαμε σε καραντίνα, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια νούμερα».

Η κυβερνητική αισιοδοξία για την απόδοση του δεύτερου lockdown μοιάζει να είναι δεδομένη, ωστόσο δεδομένη είναι και η ανησυχία στην κοινωνία για το κατά πόσο θα καταγράψουν τόσο μεγάλη «βουτιά» τα κρούσματα, τόσο σύντομα, ώστε να μην παραταθεί το lockdown και τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Πέτσας, πάντως, είπε πως αν τα ημερήσια αυξηθούν κι άλλο, τότε δεν αποκλείεται το μέτρο του lockdown να παραταθεί. Αν δεν αυξηθούν βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην μειωθούν τόσο όσο ελπίζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ώστε να λήξει η δεύτερη καραντίνα, κάτι που σημαίνει πως πιθανόν να είμαστε σε lockdown μέχρι και το... Πάσχα.

Ο ίδιος τόνισε πως η απόφαση πάρθηκε διότι η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα έμοιαζε με «τσουνάμι» που θα ήταν αδύνατο να ελεγχθεί, ενώ σημείωσε ακόμη πως οι κλίνες ΜΕΘ αυξάνονται στην χώρα μας είτε με δημόσιους πόρους είτε με συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Δείτε όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας για το lockdown

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 21:24

Πανδημία : Λίγο πριν το lock down

Κρούσμα σε εκπαιδευτικό του ΣΕΚ αναστέλλει τμήματα στο 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου

Ανακοινώσεις σήμερα από Μητσοτάκη – Τσιόδρα για την πανδημία

Από ρεκόρ – ρεκόρ σε σχέση με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού οδηγείται καθημερινά η χώρα. Χθες από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 2646 νέα κρούσματα, ενώ ρεκόρ κατέγραψε και ο αριθμός των διασωληνωμένων με 179 να νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στο σύστημα υγείας.

Στην Αιτωλοακαρνανία  η εξέλιξη της πανδημίας το τελευταίο διάστημα είναι ελεγχόμενη και τα κρούσματα που καταγράφονται συνήθως αφορούν μονοψήφιο αριθμό.  Εξάλλου χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ μόλις δύο κρούσματα στην περιοχή. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις τα κρούσματα που εντοπίζονται στην περιοχή δυνητικά αφορούν περιπτώσεις που προκαλούν ανησυχία, καθώς συχνά εντοπίζονται κρούσματα σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κτλ. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή με τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να αναστείλουν τα δικαστήρια στο Αγρίνιο τη λειτουργία τους μέχρι την Παρασκευή 6/11. Η παρόμοια περίπτωση είναι αυτή τραπεζικού υπαλλήλου στο Αγρίνιο, που είναι ένα τα έξι κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη.

Σε κάθε περίπτωση το Αγρίνιο συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της τοπικής εξέλιξης της πανδημίας, αφού η πλειονότητα των κρουσμάτων που καταγράφονται στην Αιτωλοακαρνανία από τον ΕΟΔΥ εντοπίζεται στο Αγρίνιο. Τα τέσσερα από τα έξι κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ αφορούν την περιοχή του δήμου Αγρινίου.

Μάλιστα ένα από αυτά, σε εκπαιδευτικό του Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου προκάλεσε κινητοποίηση και στο 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου. Και αυτό γιατί το ΣΕΚ, που στεγάζεται στο κτιριακό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου, υποστηρίζει την εργαστηριακή εκπαίδευση και πρακτική άσκηση των μαθητών των ΕΠΑΛ, της ΕΠΑΣ και του ΔΙΕΚ. Έτσι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εκεί για εργαστηριακά μαθήματα τίθενται σε καραντίνα και τα τμήματά τους αναστέλλουν τη λειτουργία τους για 14 ημέρες, έως τις 18 Νοεμβρίου. Σε καραντίνα μπαίνουν ακόμη δύο εκαπιδευτικοί του ΣΕΚ ως επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Σ.Ε.Κ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα Τμήματα Β’ Υγείας 3 και Β’ Υγείας 4 και καθώς και το Γ’ Αισθητικής, ωστόσο όπως προβλέπεται τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης. Παράλληλα απολυμάνσεις θα γίνουν σήμερα τόσο στους χώρους το ΣΕΚ, στο κτιριακό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, όσο και στο κτίριο του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου.

44 πρόστιμα το τελευταίο 24ωρο στο Αγρίνιο για μη χρήση μάσκας-Σε πεζούς τα 36

Οι έλεγχοι της Αστυνομίας για την τήρηση μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς. Στο Αγρίνιο χθες κατεγράφησαν 44 νέα πρόστιμα των 150 ευρώ για μάσκα.

Συγκεκριμένα:

  •  1 πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος
  •  2 πρόστιμα σε πελάτες καταστημάτων
  •  3 πρόστιμα σε επιβάτες λεωφορείων
  •  36 πρόστιμα σε πεζούς
  •  2 πρόστιμα σε πεζούς οι οποίοι κυκλοφορούσαν πέραν του επιτρεπόμενου ωραρίου.

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται lockdown

Ανακοινώσεις σήμερα από Μητσοτάκη – Τσιόδρα για την πανδημία

Νέες ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Στον απόηχο των νέων συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σήμερα σε δηλώσεις, ενώ στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους είναι η αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς και στην υπόλοιπη επικράτεια. Έτσι, τα σενάρια για το ενδεχόμενο ενός lockdown “τύπου Θεσσαλονίκης” για την πρωτεύουσα έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Ενώ αρκετές πληροφορίες μιλούν ακόμη και για ολικό lockdown σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το lockdown θα έχει άμεση ισχύ και σίγουρα πριν το ερχόμενο σαββατοκύριακο, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος εκδρομέων και ο συνωστισμός.

Τρία ερωτηματικά

Τρία είναι τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν από τον πρωθυπουργό:

Η διάρκεια του lockdown, αν θα είναι για 15 ή για 30 ημέρες.

Η έναρξη των περιοριστικών μέτρων. Πιθανότερο είναι από τις 6:00 π.μ. της Παρασκευής ή τις 6:00 π.μ του Σαββάτου.

Τι θα γίνει με τα σχολεία. Το βέβαιο είναι ότι θα κλείσουν τα λύκεια, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τα γυμνάσια. Τα δημοτικά σχολεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν πιθανότατα, όπως ισχύει και στη Θεσσαλονίκη.

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.646 νέα κρούσματα και 179 διασωληνωμένους

Και νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων με κορονοϊό στη χώρα καθώς τις τελευταίες 24 ώρες έφτασαν στα 2.646. Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων οι οποίοι έφτασαν στους 179.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ σήμερα ανακοινώθηκαν 2646 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46892.  Το 9.1% αυτών θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14427 (30.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. To 88.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 18 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 673 θανάτους συνολικά στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη.

Δημήτρης Παπαδάκης

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Σε απόγνωση οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας. Ο κ. Βορίδης και η Κυβέρνηση τους άφησαν στην τύχη τους και επιρρίπτουν σε αυτούς την ευθύνη για την μη-ενίσχυσή τους. Είναι ευθυνόφοβοι και κατώτεροι των περιστάσεων. Φτάνει με την ανεπάρκειά τους.» 

«Για μία ακόμη φορά, η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ευθυνόφοβη, λίγη και εξαιρετικά κατώτερη των περιστάσεων», δήλωσε ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την ενίσχυση των παραγωγών Ελιάς Καλαμών.

«Χιλιάδες παραγωγοί της ποικιλίας Ελιάς Καλαμών σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να μη λάβουν την κορωνοενίσχυση, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να γνωρίζει το πρόβλημα, να αναγνωρίζει το λάθος, αλλά… να το αποδίδει στους παραγωγούς», τόνισε. Παράλληλα, επεσήμανε πως «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεταθέτει τις ευθύνες της στους πληττόμενους αγρότες».

Επιπρόσθετα, ο βουλευτής υπενθύμισε ότι «από το Μάιο είχε τονίσει την αναβλητικότητα της Κυβέρνησης στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος», ενώ «είχε επισημάνει την αδιαφορία της απέναντι στους παραγωγούς και τους μεταποιητές του τόπου μας, αλλά κι όλης της χώρας».

Όπως, μάλιστα, ανέφερε, «η χώρα κινδυνεύει να χάσει την ευρωπαϊκή ενίσχυση. Φτάνει με τον εμπαιγμό της πολύπαθης αγροτικής οικογένειας».

Κλείνοντας, κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό και την Κυβέρνηση «να κάνουν τη δουλειά τους, όπως οφείλουν σε συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης», να «αφήσουν τα “τεχνικά κενά” ως δικαιολογία για την ανεπάρκειά τους» και να «βάλουν την Περιφέρεια και τον αγροτικό κόσμο στο κάδρο της, γιατί οι συνθήκες δεν προσφέρονται ούτε για “παιχνίδια” ούτε για κρυφτό».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Για μία ακόμη φορά, η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ευθυνόφοβη, λίγη και εξαιρετικά κατώτερη των περιστάσεων.

Χιλιάδες παραγωγοί της ποικιλίας Ελιάς Καλαμών σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να μη λάβουν την κορωνοενίσχυση, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να γνωρίζει το πρόβλημα, να αναγνωρίζει το λάθος, αλλά… να το αποδίδει στους παραγωγούς.

H Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεταθέτει τις ευθύνες της στους πληττόμενους αγρότες.

Στην περίπτωση των ελαιοπαραγωγών, καταφεύγει στην εξωφρενική δικαιολογία ότι “οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί δε συμπλήρωσαν σωστά τα στοιχεία στις δηλώσεις ΟΣΔΕ”.

Ας αφήσει τις φτηνές δικαιολογίες.

Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουν οι παραγωγοί ας λύσει επιτέλους τα προβλήματα κι ας μην επικαλείται χωρίς αιδώ τα… “λάθη παραγωγών”.

Οι ελαιοπαραγωγοί χρειάζονται άμεση στήριξη και ενίσχυση, δίχως άλλες χρονοτριβές.

Από το Μάιο είχαμε τονίσει την αναβλητικότητα της Κυβέρνησης στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Είχαμε επισημάνει την αδιαφορία της απέναντι στους παραγωγούς και τους μεταποιητές του τόπου μας, αλλά κι όλης της χώρας.

Η χώρα κινδυνεύει να χάσει την ευρωπαϊκή ενίσχυση. Φτάνει με τον εμπαιγμό της πολύπαθης αγροτικής οικογένειας. Ας κάνουν τη δουλειά τους, όπως οφείλουν σε συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης. Και ας αφήσουν τα “τεχνικά κενά” ως δικαιολογία για την ανεπάρκειά τους.

Να βάλει τώρα η Κυβέρνηση την Περιφέρεια και τον αγροτικό κόσμο στο κάδρο της, γιατί οι συνθήκες δεν προσφέρονται ούτε για “παιχνίδια” ούτε για κρυφτό.»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από το πρωί του Σαββάτου και έως 30 Νοεμβρίου το γενικό lockdown – Τα νέα μέτρα για να αντέξει το ΕΣΥ και η οικονομία

Σε καθεστώς οριζόντιου lockdown τίθεται ολόκληρη η επικράτεια για να αναχαιτιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που φέρνει πρωτίστως, στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι εκατοντάδες νοσηλείες και οι δεκάδες διασωληνώσεις αναγκάζουν την κυβέρνηση, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη να κλειδώσει τη χώρα. Δεν καταλάβαμε κι εμείς, ακόμα και η επιτροπή των ειδικών πώς εκτροχιάστηκε η κατάσταση μέσα σε πέντε μέρες, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τα 10.000 κρούσματα στο αντίστοιχο διάστημα ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει την απόφαση να κατεβάσει τον διακόπτη και να κρατήσει ανοιχτά τα απολύτως απαραίτητα.

Ετσι λοιπόν, «επιλέγω για ακόμη μία φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα», τόνισε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα που θα έχουν ισχύ έως τις 30 Νοεμβρίου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να… βάλουν πλάτη για μία ακόμα φορά καθώς, «θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτήν τη νέα μεγάλη προσπάθεια, την οποία καλούμαστε να κάνουμε». Ζήτησε δε τα επιστημονικά δεδομένα να μην αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης και να κρίνονται μόνο οι πολιτικές αποφάσεις για τις οποίες έχει την ευθύνη η κυβέρνηση. Καθησύχασε όμως και τις ανησυχίες για τις οικονομικές συνέπειες επισημαίνοντας πως υπάρχουν 37 δισεκατομμύρια σε ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη των πιο αδύναμων που θα πληγούν περισσότερο από την επιβολή των νέων μέτρων.

Τα μέτρα που λαμβάνονται

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα, που είχαν διαρρεύσει από τις προηγούμενες ημέρες: «Όπως ξέρετε έχουμε πάρει την απόφαση, από το πρωί του Σαββάτου στις 06.00 η ώρα να ξαναμπούμε σε ένα οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα το οποίο θα κρατήσει για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Κάτι το οποίο θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι τελείως ίδιο με αυτό το οποίο είχε συμβεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια sms για να βγει κάποιος από το σπίτι, ανοιχτά παραμένουν βέβαια σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού.

Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά αλλά και τα σχολεία -το τονίζω- ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες και του Γυμνασίου και του Λυκείου θα παραμείνουν ανοιχτά. Κλειστά θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεργασίας. Βεβαίως η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι τώρα πια η χρήση μάσκας και γι αυτούς οι οποίοι μετακινούνται είναι προφανώς καθολική και υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις».

Γιατί κλείνουν μερικώς τα σχολεία κι όχι οριζοντίως

«Είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν με το καλό περιορίσουμε την επιδημία. Ο λόγος για τον οποίο δέχθηκα την εισήγηση των ειδικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά. Έχουμε επίσης το δεδομένο ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά. Κατά συνέπεια κάναμε αυτό το διαχωρισμό ο οποίος έχει και κοινωνικές προεκτάσεις διότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, από ότι στα μικρά. Και βέβαια κρατάμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί θα υπήρχαν τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις και τεράστιες επιβαρύνσεις στις οικογένειες των παιδιών αν κλείναμε τα ειδικά σχολεία» είπε ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Γιατί τώρα lockdown

Απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο ανακοινώνει το lockdown λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ηπιότερων μέτρων, και στο εάν δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην αρχή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπήρξε εκθετική αύξηση στα κρούσματα, και η προηγούμενη απόφαση για ηπιότερα μέτρα ελήφθη με βάση τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας. «Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε, υπήρξε εκθετική αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα. Την προηγούμενη Πέμπτη έλαβα τις πρώτες αποφάσεις αλλά κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα, και αρχίζουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Να θυμίσω ότι με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης Πέμπτης, η εικόνα της χώρας ήταν πολύ καλύτερη από την εικόνα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά αυτή θα αλλάξει αυτή τη βδομάδα. Προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα και το σύστημα υγείας δεχθεί μεγάλες πιέσεις». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι το Βέλγιο την 1η Οκτωβρίου είχε 1.700 κρούσματα και στις 30 του ίδιου μήνα έφτασαν στα 17,5 χιλιάδες κρούσματα, οπότε έγινε lockdown. «Δεν έχω περιθώριο να περιμένω ένα μήνα, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα τώρα. Για ένα διάστημα τα μερικά μέτρα που πήραμε είχαν αποδώσει. Είδαμε όμως απότομη αλλαγή την αυτή τη βδομάδα. Αυτό εξηγεί γιατί επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Για να αντέξουν οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ γενικότερα

«Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων, ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σχεδόν 10 χιλιάδες κρούσματα μέσα σε πέντε μέρες όταν από την αρχή της πανδημίας είμαστε σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στο πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε. Μία άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες δέκα μέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Από τους οποίους θα έπρεπε με βάση τα στατιστικά, οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε ΜΕΘ. Αυτό το κύμα λοιπόν πρέπει να ανακόψουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με αυτήν την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε 3-4 μέρες. Επιλέγω λοιπόν για ακόμη μία φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα. Τα πήραν όμως όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας. Αυτή είναι η πρώτη ευθύνη την οποία έχω αναλάβει για αυτό και ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να παρθούν τώρα, για τρεις εβδομάδες και είμαι σίγουρος ότι εφόσον εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να πνίξουμε και αυτό το δεύτερο κύμα για να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο και κάτι το οποίο θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών.

Προφανώς πάλι με αυξημένους περιορισμούς αλλά η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά το Δεκέμβριο είναι ένας απ’ τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα τώρα. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία και θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές φορές έχω πει στο παρελθόν πως ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες διότι δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Κι αυτό έχουμε πράξει και σήμερα η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα γι αυτό και έχουμε τη δυνατότητα και πάλι να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας. Θα το ξαναπώ κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω γι αυτό και η πρώτη μέριμνά μας είναι στους συμπολίτες μας που είναι οι πιο αδύναμοι, αυτοί οι οποίοι θα χτυπηθούν περισσότερο από τα μέτρα που λαμβάνουμε».

Για τα οικονομικά βοηθήματα σε όσους εργαζόμενους τίθενται σε αναστολή εργασίας
Εξάλλου, ανακοίνωσε και τρία νέα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων, ενόψει το lockdown των τριών εβδομάδων που θα επιβληθεί από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά:

Όσοι μπαίνουν σε αναστολή τον Νοέμβριο, θα πάρουν 800€ αντί για 534€

Ολα τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έληγαν απ’ τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο
400€ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

Οι ψεκασμένοι, οι εύλογα απορημένοι και η σκληρή πραγματικότητα των ΜΕΘ

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί μήπως κάποιοι δεν πειθαρχήσουν τα μέτρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. «Ελπίζω πως δεν θα συμβεί αυτό. Ευχαριστώ τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών που με συνέπεια υπάκουσαν τις οδηγίες των ειδικών. Δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες, αλλά ξέρουμε πολύ καλά από πού προήλθε η έξαρση του νέου κύματος, και πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη όλοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και κυρίως να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και πρόσθεσε ότι γνωρίζει πόσο κουρασμένη είναι η κοινωνία. «Είναι η μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας τα τελευταία 100 χρόνια. Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε. Η ταχύτητα που θα έχουμε το εμβόλιο είναι μοναδική, και θα έχουμε παραπάνω από ένα εμβόλια. Αλλά είναι σημαντικό να πιστεύουμε τους ειδικούς και τα δεδομένα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατέληξε αναφερόμενος σε «ψεκασμένους» – όπως ο ίδιος είπε – που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο ιός. «Η εικόνα στις ΜΕΘ είναι σκληρή. Αυτά συμβαίνουν σήμερα που μιλάμε. Υπάρχουν οι ψεκασμένοι που λένε ότι δεν υπάρχει κορονοϊός. Γι’ αυτούς μια βόλτα στα νοσοκομεία είναι η καλύτερη απάντηση» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Άλλοι προβληματίζονται εύλογα, για το αν δουλεύουν τα μέτρα, ή το πότε θα έρθει το τέλος. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσουμε».

Στόχος τα… καλά Χριστούγεννα

«Πρόθεση μας είναι να περιορίσουμε τώρα τη γρήγορη εξάπλωση του ιού, όχι μόνο για έτσι θα αποφύγουμε την πίεση στα νοσοκομεία μας, αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα, αλλά και γιατί θέλω να επανέλθουμε το Δεκέμβριο, την εποχή των γιορτών, που είναι σημαντική περίοδος για την αγορά, σε κάποιου είδους κανονικότητα. Αλλά και αυτή η κανονικότητα θα είναι με κανόνες δεν θα επανέλθουμε εκεί που ήμασταν τον Ιούνιο τον Αύγουστο» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας ότι «οι αντοχές της οικονομίας είναι σημαντικές και η χώρα έχει πυρομαχικά».

Πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Την κήρυξη της ευρύτερης περιοχής της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου σε ιστορικό τόπο από το Υπουργείο Πολιτισμού πρότεινα στην Υπουργό κα Λίνα Μενδώνη.

Στο όραμα μου για την ευημερία και την ανάπτυξη της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας, η κήρυξη της λιμνοθάλασσας ως ιστορικού τόπου είναι κομβική. Ο τόπος μας, ευλογημένος με το να διαθέτει μακραίωνη ιστορία, όπου συνέβησαν ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το εθνικό πνεύμα και την εθνική συνείδηση, θα επωφεληθεί πολλαπλώς από την κήρυξη αυτή, αφού θα προστατευθούν τα μοναδικής ιστορικής, πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής αξίας κτίσματα, όπως ο φάρος του Αι-Σώστη, οι εκκλησίες στη νησίδα της Κλείσοβας, το μνημείο πεσόντων στον Ντολμά καθώς και οι παραδοσιακοί οικισμοί των πελάδων, που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας ενώ θα δοθεί και αναπτυξιακή ώθηση με την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.

Η κήρυξη θα μπορούσε δυνητικά να συνδεθεί και να ενταχθεί στο πλαίσιο των εθνικών σχεδιασμών για τους εορτασμούς των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821. Η προφανής ιστορική βαρύτητα της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου συμβάλλει στην πιθανή ευδοκίμηση ενός τέτοιου σχεδιασμού.

Τα ανωτέρω ανέπτυξα και στην Υπουργό κα Μενδώνη, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θετική βούληση, επιφυλασσόμενη να μελετήσει εις βάθος το θέμα προτού προβεί σε ενέργειες.

Η υλοποίηση της ανακήρυξης της ευρύτερης περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου αποτελεί ένα έργο πνοής για τον τόπο μας.Για το σκοπό αυτό είχα και έχω συνεχή και αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, όπως τους συλλόγους των πελαδιούχων, αλλά και με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων που εμπράκτως στηρίζει αυτή την προσπάθεια.
Ο αγώνας για την πρόοδο και ευημερία της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου αλλά και ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας είναι συνεχής και μας χρειάζεται όλους.
Επισυνάπτεται σχετική επιστολή που έχω αποστείλει στην Υπουργό κα Λίνα Μενδώνη και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γεώργιο Διδασκάλου για την κήρυξη της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου ως ιστορικού τόπου.

"Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα,
Κήρυξη της ευρύτερης περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου ως ιστορικού τόπου
Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου που περιβάλλει την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, αποτελεί έναν υδροβιότοπο μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας. Την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής διασφαλίζει η συνθήκη Ramsar, η οποία έχει κυρωθεί από την ελληνική πολιτεία με το ΝΔ 191/1974 ενώ έχουν εκδοθεί και σειρά ενωσιακών οδηγιών.
Εντός, όμως, της λιμνοθάλασσας, υπάρχουν και ανεκτίμητης αξίας ιστορικά μνημεία, όπως ο φάρος του Αι-Σώστη, δύο εκκλησίες στη νησίδα της Κλείσοβας (με μια εξ αυτών να έχει κτιστεί προ του 1830) καθώς και το μνημείο των πεσόντων στο Ντολμά.
Αναπόδραστο τμήμα της ιστορικότητας της λιμνοθάλασσας αποτελούν οι παραδοσιακοί πασσαλόπηκτοι οικισμοί εντός της λίμνης, που φέρουν την ονομασία «πελάδες». Οι πελάδες αυτές υφίστανται στην ευρύτερη περιοχή ήδη από τον 15ο αιώνα, ενώ η παρουσία τους εντός της λιμνοθάλασσας είχε και ως συνέπεια να λάβει η περιοχή την ονομασία «Μεσολόγγι», από τις ιταλικές λέξεις «Mezzo» και «Laghi», ήτοι «μέσα στις λίμνες».
Την αδιαμφισβήτητη ιστορική και λαογραφική αξία των πελάδων αλλά και της ευρύτερης περιοχής της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου αναγνωρίζει και η Εφορεία Νεώτερων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου («Εφορεία Νεώτερων Μνημείων»). Για αυτό και ήδη διεξάγει έρευνα προκειμένου να συντάξει έκθεση τεκμηρίωσης προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων ώστε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία του άρθρου 16 Ν 3028/2002 και να κηρυχθεί η περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου ως ιστορικός τόπος.
Η προσπάθεια αυτή, όμως, της Εφορείας Νεότερων Μνημείων αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω της υποστελέχωσής της και της έλλειψης κατάλληλου και εξειδικευμένου προσωπικού. Η ενίσχυση της Εφορείας με το αναγκαίο προσωπικό, δηλαδή αρχιτέκτονες με ειδίκευση στα ιστορικά μνημεία, είναι αναγκαία, ώστε να προχωρήσει με ταχύτητα η έκθεση τεκμηρίωσης και να γίνει η εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων.
Επισημαίνουμε δε ότι για τις πελάδες, αυτούς τους μοναδικούς οικισμούς που προέρχονται από τα βάθη των αιώνων και αποτελούν τμήμα της ζωντανής ιστορίας της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός από την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος για την κατεδάφιση τους. Συνεπώς είναι αναγκαίο να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η μελέτη της Εφορείας Νεότερων Μνημείων και να ολοκληρωθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού της ευρύτερης περιοχής της λιμνοθάλασσας ως ιστορικού τόπου προτού συμβεί μια ανυπολόγιστη καταστροφή.
Εξαιτίας των ανωτέρω, είναι κρίσιμο η πολιτική ηγεσία του πολιτισμού στην χώρα να αναγνωρίσει την τεράστια πολιτισμική αλλά και αναπτυξιακή αξία που θα έχει ο χαρακτηρισμός της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου ως ιστορικού τόπου και να προβεί το ταχύτερο στις αναγκαίες ενέργειες. Πρόκειται για ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας για τους κατοίκους της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ αποκτά και μια μοναδική επικαιρότητα εν όψει των εορτασμών για την επέτειο 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ληφθεί άμεσα και η μέριμνα για την ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό της Εφορείας Νεότερων Μνημείων ώστε να επιταχυνθεί η αναγκαία διοικητική διαδικασία για τον χαρακτηρισμό.
Παραμένω στη διάθεση σας για συνεργασία και οιαδήποτε διευκρίνιση."

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επανενεργοποιούνται τα SMS, ανοιχτά σούπερ μάρκετ και δομές υγείας, νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής – Κλειστά γυμνάσια και λύκεια, θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση – Τρία μέτρα για ανέργους και εργαζόμενους σε αναστολή

Τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, που θα περιλαμβάνουν και την επιβολή πανεθνικού lockdown, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην ενημέρωση έδωσε το «παρών» και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε λοκντάουν σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου έως τις 30 του μηνός.

«Επέλεξα σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με τον καθηγητή Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα» ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης. «Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτήματα και στεναχώρια και αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις. Θα προσπαθήσω και εγώ και ο κ. Τσιόδρας να δώσουμε πειστικές απαντήσεις» συνέχισε.

«Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομαδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που δείξαμε στην πρωτη φάση της πανδημίας πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα σήμερα, γιατί αυτά πρέπει να λάβω υπόψη μου και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και λαμβάνω εγώ την ευθύνη» σημείωσε.

«Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου» ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, «μπαίνουμε σε lockdown για τρεις εβδομάδες, που θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με αυτό του Μαρτίου. Επανενεργοποιούνται τα SMS, ανοιχτά σουπερ μάρκετ και δομές υγείας» υπογράμμισε. Νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα μείνουν ανοιχτά. Κλειστα τα γυμνάσια και τα λύκεια, που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

«Γιατί τα μέτρα τώρα; Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικό των κρουσμάτων. Είδαμε αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, θα έπρεπε να δεχθούμε σε 10 ημέρες πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 150 θα έπρεπε να οδηγηθούν στις ΜΕΘ» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Επιλέγω λοιπόν για ακόμη μια φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαικές χώρες έχουν αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση. «Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν και είμαι σίγουρος ότι, αν εφαρμοστούν, θα πνίξουμε το δεύτερο κύμα και θα επιτρέψουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο, που θα μοιάζει με γιορτές περασμένων ετών» σημείωσε.

«Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που παίρνουμε τα μέτρα τώρα» ξεκαθάρισε.

Στα 800 ευρώ το επίδομα για όσους είναι σε αναστολή εργασίας το Νοέμβριο

Η χώρα έχει 7 δισ. σε διαθέσιμα και γι’ αυτό έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Πρώτη μέριμνα αυτοί που θα χτυπηθούν περισσότερο, είπε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τρία οικονομικά μέτρα.

1. Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση τον Δεκέμβριο 800 ευρώ, αντί 534.

2. Επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν τον Σεπτέμβριο, μέχρι τον Δεκέμβριο

3. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους. Υπολογίζω ότι είναι περίπου 130.000, είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν μπορώ να επιτρέψω μια ανυπόφορη πίεση στο σύστημα Υγείας»

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες, να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε πριν από 5 ημέρες είχαν αποτέλεσμα;» τόνισε ο πρωθυπουργός. Και εξήγησε: «Η εκθετική αύξηση με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Υπήρχε περίπτωση να δούλευαν, αλλά, αν δεν δούλευαν, η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ να το επιτρέψω«.

 

«Σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικά ζητήματα. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα παρακαλέσω η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές και όχι στα επιστημονικά δεδομένα. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη και λογοδοτούμε» ξεκαθάρισε, παρέχοντας εκ νέου πολιτική κάλυψη στους λοιμωξιολόγους.

«Έχουμε όλα τα όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Πιστεύω ότι μέσα στο 2021 τα νέα για τα εμβόλια θα είναι τόσο ενθαρρυντικά, ώστε να σταματήσουμε με αυτή την περιπέτεια» κατέληξε.

Τσιόδρας: Η επιδημική καμπύλη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα την ημέρα

«Από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά η επιδημία του ιού στην Ελλάδα» ξεκίνησε την δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Σε σχέση με την ηλικία διάγνωσης, τις τελευταίες επτά ημέρες έχουμε 1.000 άτομα στις ομάδες που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

«Ο αριθμός των τεστ -και αφορά από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά- έχουμε 20πλασιασει τον αριθμό με μέσο όρο πάνω από 19.000 μοριακά τεστ, ενώ κάνουμε 3.000 τεστ αντιγόνων την ημέρα. Από τις 10 Σεπτεμβρίου υπάρχει άνοδος στη θετικότητα των τεστ, που ξεπερνάει το 9% και, όταν το δει κανείς σε συνάρτηση με την εκθετική αύξηση του ιού, κάποιος με συμπτώματα έχει 1 στις 10 πιθανότητες να έχει τον ιό και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό» εξήγησε.

«Ποτέ ξανά στην σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε 1.600 νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία» υπογράμμισε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι «έχουμε ένα μέσο όρο νέων εισαγωγών, που ξεπερνάει τις 170 την ημέρα και αυτό θα πιέσει το σύστημα υγείας».

«Τις τελευταίες ημέρες από τις 26 Οκτωβρίου απομακρύνεται η καμπύλη εξιτηρίων έναντι εισαγωγών, είναι πολύ περισσότεροι οι δεύτεροι από τους πρώτους. Όταν η επιδημία έχει αύξηση, δεν θα νοσηλευτούν οι άνθρωποι πάνω απο 75, αλλά και άτομα άνω των 45 ετών και θα υπάρξουν νοσηλείες σε ΜΕΘ και θάνατοι, που δεν το θέλουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας.

«Από τις 26 Οκτωβρίου και μετά έχουμε αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, 213 σε ΜΕΘ είχαμε χθες χθες και αυτό καλύπτει το 60% των ΜΕΘ της επικράτειας» ήταν ένα ακόμη στοιχείο που έδωσε ο καθηγητής.

Επιχειρηματολογώντας για την χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι αυτή θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο, μέχρι να έχουμε το εμβόλιο. «Μπορεί να γίνει εποχικός ο ιός, σαν της γρίπης, και θα τον αντιμετωπίσουμε» επισήμανε.

«Η πίεση στο σύστημα υγείας μας παρουσιάστηκε χθες. Ήταν ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής για το lockdown. Συστήσαμε ενίσχυση της επιτήρησης, ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Συζητήσαμε την ενίσχυση στα ΜΜΜ, την ενίσχυση της τηλεργασίας. Μετά από εκτενή συζήτηση, είπαμε να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, γιατί κρίθηκε ότι υπάρχει χαμηλή μεταδοτικότητα. Πρώτα θα επανέλθουν τα σχολεία, όταν τελειώσει αυτό» τόνισε.

«Ο ιός είναι εδώ, η πάλη συνεχίζεται. Όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα και θα τον ξεπεράσουμε. Να επιλέξουμε τη σύμπνοια σε αυτή τη συγκυρία» ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο καθηγητής.

Ανακοινώσεις στις 15:00 από Σταϊκούρα και στις 18:00 από Χαρδαλιά

Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσουν στις 3 το μεσημέρι ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ στις 6 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πηγή:protothema.gr