Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  10:37: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Το κρατικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan από το οποίο «διέφυγε» ο ιός COVID-19, δημιουργήθηκε με συγχρηματοδότηση Κίνας και Γαλλίας. Εποπτεύεται από τις κινεζικές αρχές, αλλά συνεργάζεται στενά με την Pfizer. Μια εταιρεία, συνέταιρο της βρετανικής GlaxoSmithKline.

Οι δύο εταιρείες (GlaxoSmithKline και Pfizer) είναι εγκατεστημένες και έχουν πολύ ισχυρή παρουσία στην πόλη Wuhan, μια πόλη σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2018 που έχει 11,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Επιπλέον, η επαρχία του Hubei στην οποία ανήκει η Wuhan διαθέτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό πανεπιστήμιων και άρα εξειδικευμένου προσωπικού, μέρος του οποίου εργάζεται στο εν λόγω κρατικό εργαστήριο.

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer εγκαταστάθηκε πριν από 11 χρόνια στην Wuhan με την κατασκευή εγκαταστάσεων για έρευνα και ανάπτυξη R&D (Research and Develpment) με την άδεια των κρατικών αρχών και με την ανάθεση έργου στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan

Δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για περαιτέρω διασύνδεση της Pfizer με το κρατικό εργαστήριο, αλλά ποιος μπορεί να ισχυριστεί πάλι για ένα εργαστήριο μιας πόλης που η Pfizer έχει ρίξει τεράστια κεφάλαια για έρευνες και προσωπικό, ότι δεν έχει καμία σχέση με την αμερικανική εταιρεία η οποία χρηματοδοτεί έρευνές του;

Ακόμα στενότερη συνεργασία με το εργαστήριο της Wuhan έχει η βρετανική GlaxoSmithKline, συνεταίρος της Pfizer από το 2009, στην εταιρεία ViiV Healthcare που δραστηριοποιείται στην έρευνα για την καταπολέμηση του ιού HIV.

Επιπλέον, η GlaxoSmithKline την 1η Αυγούστου 2019 δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ένα δελτίο τύπου. Σε αυτό αναφέρεται πως ολοκληρώνει τη συναλλαγή με τη Pfizer για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης, της Consumer Healthcare. Τις ίδιες πληροφορίες αναφέρει και η εταιρεία Pfizer στην ιστοσελίδα της. 

Άρα οι δύο εταιρείες «αιμοδότες» του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan, συνεργάζονται στενά.

Και πάμε και σε μία τρίτη ενδιαφέρουσα σύμπτωση: Η Black Rock, μια εταιρεία που την είδαμε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μετά το πρώτο Μνημόνιο του 2010 (το πώς δραστηριοποιείται το αφήνουμε στην φαντασία σας) είναι μία επενδυτική εταιρεία που συνδέεται με την Pfizer, καθώς διαχειρίζεται μεγάλο μέρος κεφαλαίων και μετοχών,

Η Blackrock Inc. όμως είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο

Το ζήτημα είναι ότι η επενδυτική εταιρεία Soros Fund Management (ναι, του γνωστού Τ.Σόρος) κατείχε μερίδιο των μετοχών της BlackRock μέχρι πρόσφατα. Και τίποτα δεν αναφέρει ότι η σχέση αυτή δεν εξακολουθεί να υφίσταται σε άλλο επίπεδο.

Το ότι η Pfizer είναι η πρώτη δυτική εταιρεία που ανακάλυψε μέσα σε χρόνο ρεκόρ το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το ότι το εμβόλιο θα αποφέρει κέρδη άνω των 50 δισ. δολ. στην εταιρεία και σε όλους τους παραπάνω σίγουρα είναι σύμπτωση.

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι συμπτώσεις. Τίποτα δεν αποδεικνύεται, αλλά και τίποτα δεν αποκλείεται...

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Διαρκές "blame game" και στο τέλος... «Φταίνε οι πολίτες»!

Η ομολογία της καθηγήτριας Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής των «ειδικών», Βάνας Παπαευαγγέλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha για την αποτυχία του lockdown, αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» των όσων αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ώρες για την παραποίηση των στοιχείων του ΕΟΔΥ για την πανδημία του κορωνοϊού.

«Το δεύτερο κύμα κράτησε πολύ περισσότερο απ’ ότι περιμέναμε, άργησε να ανταποκριθεί το lockdown. Πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα τα μέτρα να μην τηρήθηκαν στον βαθμό που θα θέλαμε», σημείωσε η καθηγήτρια, προκαλώντας οργή για την θέση της: Αντί να παραδεχθεί ότι τα έκαναν μπάχαλο, ότι δεν ήξεραν ούτε πόσα κρούσματα υπήρχαν πραγματικά, αντί να παραδεχθεί ότι η καραντίνα δεν προσέφερε τίποτα στην υγεία παρά την περαιτέρω καταστροφή της οικονομίας, ακριβώς γιατί οι καραντίνες έχει αποδειχθεί ότι στην καλύτερη περίπτωση απλώς καθυστερούν την εξέλιξη της πανδημίας και εν τέλει, θύματα και κρούσματα είναι τα ίδια, βγήκε να κατηγορήσει τους πολίτες ότι «Δεν τήρησαν τα μέτρα»!

Το θράσος τους πραγματικά περισσεύει, την ίδια μέρα που έγινε από κυβερνητικούς κύκλους η διαρροή σε κυριακάτικες εφημερίδες μία φιλοκυβερνητική (Το Βήμα) και μία αντιπολιτευόμενη (Δημοκρατία), ακριβώς αυτό που το pronews.gr έχει στοιχειοθετήσει εδώ και μία εβδομάδα: Ότι καραντίνα απέτυχε!

Η διαρροή από το «στρατόπεδο» Χαρδαλιά-Τσιόδρα, καρφώνει Κικίλια και Αρκουμανέα ότι «ο ΕΟΔΥ τους έδινε λανθασμένα στοιχεία για την πανδημία»! Και γι αυτό δήθεν «δεν έχει αποτελέσματα η καραντίνα»! Δηλαδή, τι άλλο θα ακούσουμε για να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους;

Εκτός αν μας πουν στις 15 Δεκεμβρίου με την φυσική μείωση κρουσμάτων και θανάτων ότι «τα κατάφεραν» όταν και ο πρωτοετής της Ιατρικής γνωρίζει ότι και χωρίς μέτρα και χωρίς καραντίνα και χωρίς να καταστραφεί η οικονομία, η πανδημία θα υποχωρούσε δύο μήνες μετά την κλιμάκωση των κρουσμάτων, έχοντας κάνει τον κύκλο της σε αυτή την φάση! 

Τώρα ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί της κυβέρνησης βιώνουν ένα διαρκές "blame game" με θύματα τους πολίτες που βλέπουν τους κυβερνητικούς να «σφάζονται« μεταξύ τους για να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους, ρίχνοντας η μία ομάδα στην άλλη την ευθύνη της αποτυχίας.

Το pronews.gr από την περασμένη άνοιξη, στο πρώτο lockdown είχε αποκαλύψει ότι τα στοιχεία που έδινε ο ΕΟΔΥ ήταν στην καλύτερη περίπτωση, παραποιημένα. Ακριβώς αυτό παραδέχεται τώρα το στρατόπεδο Χαρδαλιά-Τσιόδρα. Γιατό όμως;

Γιατί η πανδημία δεν υποχωρεί. Οι νεκροί είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδο και τα κρούσματα επίσης. Δηλαδή το lockdown στο μόνο που έχει πετύχει είναι να αποτελειώσει την οικονομία της χώρας!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «εθνικός επιδημιολόγος» Δ.Τσιόδρας (ναι, αυτός που έλεγε ότι «τις μάσκες δεν χρειάζεται να τις φοράμε» και μετά βγήκε και είπε ότι όλοι πρέπει να τις φοράμε και πολλά άλλα) είχε βγει και είπε δύο εβδομάδες πριν την καραντίνα ότι «Η Θεσσαλονίκη νίκησε τον κορωνοϊό και είναι πρότυπο».

Τώρα ρίχνει την ευθύνη σε Κικίλια και Αρκουμανέα γιατί δεν τον είχαν ενημερώσει ότι «Είχε πολλά κρούσματα η Θεσσαλονίκη»!

Αλήθεια, ποιος να τους πιστέψει πλέον; Και ποιος να τους εμπιστευθεί;

Επίσης για να δικαιολογήσουν την αποτυχία των μέτρων και να διαχωρήσσουν την θέση τους από τους Κικίλια και Αρκουμανέα ισχυρίστηκαν (αν είναι δυνατόν) ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων!

Ότι ουσιαστικά το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στο χρόνο που έπρεπε διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο!

Ετσι, λέει η πλευρά Χαρδαλιά και Τσιόδρα, όπως γράφουν το «Βήμα» και η «Δημοκρατία», είχε δημιουργηθεί η εξής τραγική κατάσταση. Ένα κρούσμα που εμφανιζόταν σε νοσοκομείο να δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών, αλλά ένα κρούσμα σε μια γειτονιά ή σε κινητή μονάδα να δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ.

Όμως, υποστηρίζουν, ο Οργανισμός έκανε την καταχώριση με δική του λογική και με άλλους ρυθμούς γιατί ήθελε από τον Αύγουστο να φτιάξει το δικό του Μητρώο, ένα δικό του αρχείο.

Και δημιουργούταν μια τραγελαφική κατάσταση όπου η ΗΔΙΚΑ που είναι η μοναδική αρμόδια να έχει αρχεία του υπ. Υγείας, να μην ξέρει τι να κάνει με αυτό το διπλό, παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

Και δήθεν Τσιόδρας και Χαρδαλιάς «δεν είχαν στα χέρια τους στοιχεία που να αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα ως προς την καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων, ειδικά σε «κόκκινες» περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Δράμα, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, γειτονιές της Αττικής κ.λπ.» 

Κωμικοτραγικά πράγματα!

Ολα αυτά για να δικαιολογήσουν ότι επέβαλαν καραντίνα χωρίς να χρειάζεται!  Και σήμερα η Βάνα Παπαευαγγέλου είχε το περίσσιο θράσος να δηλώσει ότι: «Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός έξω από κάθε σπίτι ή στον κάθε δρόμο. Σίγουρα εάν είχαν τηρηθεί τα μέτρα στο βαθμό που θα θέλαμε, θα είχε παρατηρηθεί αυτή η μείωση» όταν αποδεικνύεται ότι δεν ξέρουν «πού πατάνε και πού βρίσκονται»!

«Ελπίζω ότι ο Έλληνας έχει φιλότιμο, συνειδητοποίησε πόσο καταστροφικό ήταν αυτό το δεύτερο κύμα, πόσες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, πόσο φέραμε στα όριά τους όλους αυτούς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής. Έχουν εξαντληθεί, έχουν δώσει τα πάντα και πρέπει να υπάρχει μία συναίσθηση για τον αγώνα που έχουν κάνει για να σώσουν τους συγγενείς μας», πρόσθεσε. 

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι «το συμπέρασμα είναι πως δεν έχουν τηρηθεί τα μέτρα στον βαθμό που θα θέλαμε, το καταλαβαίνουμε όλοι μας που κυκλοφορούμε στο δρόμο».

Και τότε γιατί οι ειδικοί κατηγορούν τον ΕΟΔΥ ότι τους δίνει «λάθος στοιχεία»;. Πρώτα κατέστρεψαν μια χώρα και τώρα προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους ρίχνοντας την ευθύνη στους πολίτες που απλώς καταστράφηκαν από τις αποφάσεις τους! Αιδώς Αργείοι! 

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό της αμερικανικής εταιρείας Moderna «κατασκευάστηκε» μέσα σε δύο μόλις ημέρες! Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα του "Business Insider" αναφερόμενο στην τεχνολογία που ακολούθησε  η εταιρεία παρουσιάζοντας ποσοστό επιτυχίας στο 94,5%, αλλά και αφήνοντας ανοικτό το θέμα της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και πιθανών επιπτώσεων που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σήμερα.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου ήταν αναπάντεχα  σύντομη και μόνο οι Pfizer και BioNTech, (που υιοθέτησαν την ίδια τεχνολογία με την αμερικανική εταιρεία) κατάφεραν να ανακοινώσουν αποτελέσματα από τις δοκιμές τελικού σταδίου γρηγορότερα από την Moderna.

Όπως σημειώνεται το πειραματικό αυτό εμβόλιο ήταν περισσότερο αποτελεσματικό από ότι αναμενόταν και ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων είχε ανακοινώσει ότι θα ενέκρινε οποιοδήποτε εμβόλιο   που θα ήταν έστω και 50% αποτελεσματικό, στις κλινικές δοκιμές.

Ο Δρ. Anthony Fauci επικεφαλής του αμερικανικού ινστιτούτου αλλεργιών και μεταδιδόμενων νοσημάτων, είχε πει ότι ήλπιζε σε ένα εμβόλιο η αποτελεσματικότητα του οποίου θα έφτανε σε ποσοστό της τάξης του 70%.

Τέτοιο ποσοστό πέτυχε η AstraZeneca την ώρα που η Pfizer-BioNTech ανακοίνωσε 95%.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως η Moderna έφτιαξε το εμβόλιό της μέσα σε μόνο δύο ημέρες και αυτό τον περασμένο Ιανουάριο, όταν καλά καλά ο κόσμος δεν ήξερε καν τον… κορωνοϊό!

kasper 29 11 2020

Τι περιθώρια μακροπρόθεσμης ασφάλειας και όχι βραχυπρόθεσμης επιτυχίας μπορεί να έχει ένα εμβόλιο που δημιουργήθηκε μέσα σε δύο μόλις ημέρες; 

Είναι ένα εύλογο ερώτημα αλλά απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει, αλλά όπως επιμένουν τα δημοσιεύματα, αυτό έγινε δυνατό χάρη στη νέα τεχνολογία που αναπτύχτηκε, την τεχνολογία mRNA, όπου το m ο "διακομιστής".

Το “Messenger RNA” είναι υλικό το οποίο δίνει εντολή στα κύτταρα να κατασκευάζουν τα συμπλέγματα πρωτεϊνών. Έτσι το εμβόλιο της Moderna, αλλά και της Pfizer-BioNTech εγχέουν ένα μικρό τμήμα του mRNA του κορωνοϊού το οποίο περιέχει τον κωδικό της  πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα κύτταρα του οργανισμού.

Το εμβόλιο δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες έτσι ώστε ο  οργανισμός να κατασκευάσει την πρωτεΐνη αυτή και στη συνέχεια με τη σειρά του να προχωρήσει στην διαδικασία δημιουργίας αντισωμάτων.

Σύμφωνα πάντα με τους υπέρμαχους της νέας αυτής τεχνολογίας τόσο η Pfizer  όσο και η Moderna το μόνο που ήθελαν ήταν η γενετική ακολουθία του COVID-19 γφια να δημιουργήσουν το εμβόλιο και όχι η καλλιέργεια του ιού σε εργαστήριο, μια διαδικασία που μπορεί να απαιτήσει και χρόνια.

Έτσι υποστηρίζουν ότι επιτεύχθηκε ο χρόνος-ρεκόρ στη δημιουργία του εμβολίου.

Το μόνο που δεν έχουν πει βέβαια είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει (ή και να μην έχει αλλά δεν το γνωρίζουμε) στον ανθρώπινο  οργανισμό.

 Αυτά τα εμβόλια τα κράτη θα τα κάνουν εκ των πραγμάτων υποχρεωτικά, όσο και αν υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα είναι σε εθελοντική βάση.

Ήδη ο πρωθυπουργός εχθές δήλωσε ότι όσοι δεν το κάνουν, δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν. «Τόσο απλά», σημείωσε, χαρακτηριστικά.

 <a href=

pronews.gr

 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, ανταποκρινόμενος στην πρωτοβουλία του Δημάρχου Ξηρόμερου συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη σχετικά με τη θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, την Παρασκευή, 27/11/2020. Στην ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του νομού κ.κ. Σαλμάς, Βαρεμένος, Μωραΐτης, Κωνσταντόπουλος και Παπαναστάσης.

Στην τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ευρεία ενημέρωση των βουλευτών και ανάλυση των δεδομένων, από τον Δήμαρχο Ξηρομέρου, κ. Τριανταφυλλάκη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κατσαούνη, τους Προεδρους της ΠΑΝΣΥ, κ. Χολή και ΟΠΣΥΞ, κ. Στεργίου και άλλα μέλη της Επιτροπής Αγώνα.

Ο κ. Λιβανός κατά την τοποθέτησή του δήλωσε:

«Το ζήτημα θεσμοθέτησης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με πολλαπλές διαστάσεις.
Οι υδατοκαλλιέργειες συνιστούν έναν από τους πλέον εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικό μερίδιο στην Αιτωλοακαρνανία. Ως εκ τούτου η θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. έχει μεγάλο τοπικό και εθνικό ενδιαφέρον.
Σε κάθε περίπτωση η οικονομική ανάπτυξη του κλάδου και η θεσμοθέτηση των Π.Ο.Α.Υ., πρέπει να βρίσκονται σε συμβατότητα και αρμονία με την προστασία του φυσικού πλούτου, τη διασφάλιση των δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα αλλά και την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών.
Στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης καθίσταται αναγκαία η ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων και πλαισίου δράσης, προκειμένου να συνυπάρχουν η οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική ευημερία.
Με γνώμονα τα παραπάνω και σε συνέχεια των συναντήσεων που είχα με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου, κ. Τριανταφυλλάκη και τον πρόεδρο της ΠΑΝΣΥ, κ. Χολή, συναντήθηκα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το ζήτημα θεσμοθέτησης των Π.Ο.Α.Υ. εκκρεμεί από το 2011, όπως σε άλλες 36 περιπτώσεις στην Ελλάδα. Βούληση της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να μπουν χωροταξικοί κανόνες, να υπάρξει ανάπτυξη και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Όπως επισήμανα και στην ηγεσία του Υπουργείου, επισημαίνω και σήμερα ότι η βέλτιστη λύση για τη θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ απαιτεί έναν ολοκληρωμένο, συντονισμένο και καλόπιστο διάλογο μεταξύ των φορέων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, του Φορέα Διαχείρισης και του αρμόδιου Υπουργείου.
Στόχο όλων μας θα πρέπει να αποτελεί ένα κοινώς αποδεκτό αναπτυξιακό σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει την ενίσχυση του τουρισμού και των ιχθυοκαλλιεργειών, με διατήρηση των υπαρχουσών, αλλά και την καλλιέργεια νέων, θα συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας, θα σέβεται το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και το δικαίωμα στην ακτογραμμή και θα απολαμβάνει κοινωνικής συναίνεσης και αποδοχής.
Αυτή πιστεύω ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση και είμαι στη διάθεση όλων των φορέων να συμβάλλω σε αυτήν την κατεύθυνση, εάν, βεβαίως, εσείς το επιθυμείτε, με όραμα και αγάπη για τον τόπο μου.»
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ΣτΕ    ακύρωσε την Απόφαση  Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μεσοχώρας δυσαρεστώντας τους Θεσσαλούς αλλά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιμένει πως «ο σχεδιασμός για τον Αχελώο προχωρά κανονικά και όλα όσα προβλέπονται και έχουν ανακοινωθεί θα πραγματοποιηθούν».

Αυτό δήλωσε χθες στον αναπληρωτή γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή Χρήστο Κέλλα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν , στον απόηχο της απόφασης του Ε’ τμήματος του ΣτΕ που έκανε δεκτή την αίτηση των κατακλυζομένων για ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μεσοχώρας.

«Εκφράζω τη λύπη μου για τις “πανηγυρικές” δηλώσεις των πολέμιων του έργου, παραμένω σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για την ολοκλήρωση όλων των συνοδών έργων για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, παρακολουθώ τις εξελίξεις και πιστεύω ότι η λογική θα επικρατήσει», δήλωσε ο βουλευτής.

Για το θέμα -και τη νέα δεδομένα που δημιουργεί ως προς την εκτέλεση του έργου- σαφή θέση πήρε και ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευθύνες των κυβερνήσεών του, ανέφερε χαρακτηριστικά , είναι ξεκάθαρες. Αναλυτικά:

Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη είχε χθες ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής νομού Λάρισας, Χρήστος Κέλλας- αναφέρει χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή – σχετικά με την απόφαση 2230/2020 του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο «έκανε δεκτή την αίτηση των κατακλυζομένων για ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μεσοχώρας» και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπήρξε καθησυχαστικός ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, επαναλαμβάνοντας την πολιτική βούληση της κυβέρνησης της ΝΔ για το έργο και διαβεβαιώνοντας τον Λαρισαίο πολιτικό ότι «όλα όσα προβλέπονται και έχουν ανακοινωθεί θα πραγματοποιηθούν».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των πολέμιων του έργου μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το φράγμα της Μεσοχώρας, ο κ. Κέλλας δήλωσε: «Εκφράζω τη λύπη μου για τις “πανηγυρικές” δηλώσεις των πολέμιων του έργου. Θα είχε ενδιαφέρον να εξηγήσουν γιατί αντιτίθενται σε ένα έργο αρδευτικό, αντιπλημμυρικό, χρήσιμο για την πραγματική οικονομία, με σημαντικό περιβαλλοντικό και ενεργειακό πρόσημο. Προφανώς, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο που συνέταξε και ψήφισε τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής τον Δεκέμβριο του 2017, επιχαίρει μαζί με όσους ονειρεύονται το μπλοκάρισμα του έργου της Μεσοχώρας και γενικότερα την ολοκλήρωση της μερικής μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία.

Ωστόσο, με ικανοποίηση ενημερώθηκα από τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την πλήρη λειτουργία του Φράγματος Μεσοχώρας προχωρά, όπως και το σχέδιο της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο.
Παραμένω σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για την ολοκλήρωση όλων των συνοδών έργων για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, παρακολουθώ τις εξελίξεις και πιστεύω ότι η λογική θα επικρατήσει».

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
«Ξεκάθαρα ευθύνες για το «μπλοκάρισμα» του έργου έχει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία απένταξε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας, τα έργα του Αχελώου» δήλωσε από την πλευρά του χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός μετά την απόφαση του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ. Προσθέτοντας μάλιστα πως «αν ο Αχελώος μαζί με τα συνοδά του έργα, τα φράγματα Πύλης, Νεοχωρίτη και Μουζακίου είχε ολοκληρωθεί, η Θεσσαλία δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα πλημμυρικών φαινόμενων».

Την απόφαση δημοσιοποίησε το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η νέα απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ένα ακόμα εμπόδιο στα σχέδια των υποστηρικτών των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, οι οποίοι αναθάρρησαν από τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις της κυβέρνησης της ΝΔ για επαναφορά του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία. Για τους κατοίκους της Μεσοχώρας και το πανελλαδικό κίνημα υποστήριξης του 35χρονου αγώνα τους είναι μια στιγμή ικανοποίησης, παρότι είναι απολύτως σαφές ότι δεν χωρά καμία επανάπαυση και εφησυχασμός».

Διευκρινίζοντας πως «η 7μελής σύνθεση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ, κρίνοντας σχετική προσφυγή του Συνδέσμου κατακλυζομένων Μεσοχώρας, εξέδωσε την 2230/2020 απόφαση, με την οποία ακυρώνει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ Μεσοχώρας (εκδόθηκε στις 4/8/2017, επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Το ΣτΕ, παρότι δεν αμφισβητεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου, θεωρεί ότι η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς «δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και με το αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας».

«ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ»
Ερωτηθείς για την εξέλιξη ο κ. Αγοραστός δήλωσε χθες πως «ο Αχελώος είναι το χρησιμότερο περιβαλλοντικό έργο, το οποίο ωφελεί όλους και δεν βλάπτει κανέναν. Το μεγαλύτερο «έτοιμο» έργο που μπορεί να εκτελεστεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ένα έργο με υψηλό δείκτη κοινωνικοοικονομικού οφέλους, απολύτως εναρμονισμένο με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την ευρωπαϊκή στρατηγική κατεύθυνση για «πράσινα» και «έξυπνα» έργα. Ένα έργο βιολογικής αφύπνισης, που χτίζει τη βιωσιμότητα του αύριο, τη βιωσιμότητα του μέλλοντος και των επόμενων γενιών.

Ο Αχελώος είναι πηγή ζωής, πηγή οικολογικής ανάπτυξης, πηγή φτηνής πράσινης ενέργειας, πηγή τουρισμού και νέων θέσεων εργασίας. Αντιμετωπίζει την ερημοποίηση του κάμπου, τροφοδοτεί τη Θεσσαλία με νερό, στηρίζει την αγροτική παραγωγή. Το έργο έχει γίνει κατά 65% και ο ελληνικός λαός έχει ξοδέψει 1,2 δισ. σε παρούσες αξίες. Κάθε προσπάθεια ακύρωσής του, συντηρεί ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα.

Το έργο της Μεσοχώρας το θέλουν όλοι. Είναι έτοιμο στο 90% και από τη μη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού η ΔΕΗ χάνει 30.000.000 ευρώ τον χρόνο. Ξεκάθαρα ευθύνες για το «μπλοκάρισμα» του έργου έχει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία τον Δεκέμβριο του 2017 απένταξε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας, τα έργα του Αχελώου αν και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με απόφασή του εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή την απόφαση της τότε κυβέρνησης.

Αν ο Αχελώος μαζί με τα συνοδά του έργα φράγματα Πύλης, Νεοχωρίτη και Μουζακίου είχε ολοκληρωθεί, η Θεσσαλία δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα πλημμυρικών φαινόμενων. Η πρόσφατη, χαοτική θεομηνία του Ιανού και οι πρωτόγνωρες ποσότητες νερού που έπεσαν, απέδειξαν ότι νερό υπάρχει για όλους. Το νερό δεν έχει ιδιοκτήτες. Είναι ένα φυσικό αγαθό που μας ενώνει, δεν μας χωρίζει. Το νερό δεν είναι πολιτική, είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης για τη Θεσσαλία» καταλήγει η δήλωση.

Πληροφορίες από  www.eleftheria.gr 

agrinionews.gr

Πολύ διαφορετικός θα είναι φέτος ο εορτασμός του πολιούχου Αγίου Ανδρέα λόγω κορονοϊού, καθώς δεν επιτρέπονται οι εκδηλώσεις στην Ναό του Πολιούχου, αλλά ούτε καν οι συγκεντρώσεις από εορτάζοντες σε σπίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ έχει οργανώσει ειδικό σχέδιο ώστε η παρουσία της αστυνομίας να είναι έντονη γύρω από την περιοχή του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα, για να μην προσεγγίζουν πιστοί και να μην δημιουργηθεί συνωστισμός.

Επίσης έλεγχοι αναμένονται και στο κέντρο, προκειμένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις από σπίτια σε σπίτια.

Εξάλλου, χθες στην Πάτρα, στην Αστυνομική Διεύθυνση στην Ερμού βρέθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει προσέλευση πιστών στον Αγ. Ανδρέα». Και μάλιστα είχε συνάντηση με τα στελέχη της τοπικής ΕΛ.ΑΣ, όπου και αναλύθηκε ο σχεδιασμός για το διήμερο των εορτών.

Οπως έλεγαν στελέχη της ΕΛΑΣ δεν θα περνάει κανείς προς την περιοχή του Ναού του Πολιούχου, “ούτε για να ανάψει κερί”.

tempo24.news

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ