Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  9:37: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Συζήτηση στη Βουλή για το νοσοκομείο Αγρινίου

«Οι γιατροί του Αγρινίου δηλώνουν ότι η διασπορά του κορωνοϊού στην Αιτωλοακαρνανία έχει ονοματεπώνυμο. Εγώ σας λέω ότι αν μας είχατε ακούσει πριν περίπου δύο μήνες, ο μοριακός αναλυτής θα ήταν προ πολλού εκεί και δεν θα χρειάζονταν έξη μέρες για να έλθουν οι απαντήσεις για τα τεστ πέντε ασυμπτωματικώς νοσούντων εργαζομένων, που εξακολούθησαν να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Επειδή εκείνη τη στιγμή είχε ξεμείνει (όπως ελέχθη ανεπισήμως) από αντιδραστήρια το νοσοκομείο του Ρίου».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΙΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Γ. Βαρεμένος κατά την σημερινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με τις ελλείψεις του νοσοκομείου Αγρινίου ως νοσοκομείου αναφοράς Covid-19.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, που παρέστη αντί του κ. Κικίλια, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Βαρεμένου, είπε ότι δεν γνωρίζει για την καθυστέρηση των έξι ημερών και ότι οι απαντήσεις δίνονται πλέον σε 24 ώρες. Ως προς τον μοριακό αναλυτή, πρόσθεσε ότι προτιμήθηκε να στέλνονται τα δείγματα σε άλλα νοσοκομεία, όπου ο τύπος των μοριακών αναλυτών απαιτεί φθηνότερα αντιδραστήρια.

«Σας υπενθυμίζω», απάντησε ο Κ. Βαρεμένος, «ότι πριν δύο μήνες περίπου είχα προτείνει μια κεντρικότερη διαχείριση και όχι ανά νοσοκομείο, ώστε τα αντιδραστήρια να κοστίζουν φθηνότερα. Προτείναμε επίσης την αντιμετώπιση δραματικών ελλείψεων, όπως π.χ. στην παθολογική κλινική, όπου ο ένας στους έξι γιατρούς νοσεί, καις τις ΜΕΘ. Συνεχίζει ο κ. Βαρεμένος:

Ως προς τους πνευμονολόγους, νοσεί από Covid ο ένας από τους δύο. Γιατί συγκρότησε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ πριν λίγες ημέρες 10μελή Επιτροπή; Για να αντιμετωπίσει ποιο ακριβώς κύμα; Το τρίτο ή το τέταρτο, τα οποία εύχομαι ποτέ να μην υπάρξουν; Τουλάχιστον ένας περίφημος ποδοσφαιριστής που είχε προτείνει να φτιαχτεί μια πενταμελής επιτροπή από τρία-τέσσερα άτομα, εννοούσε ότι πρέπει να γίνει άμεσα, έστω και με την σύνθεση που περιέγραφε.

Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης για να επιβλέψει την επέκταση της ΜΕΘ κατά 30 κλίνες. Μόνο που οι γιατροί του νοσοκομείου υπενθύμισαν ότι οι κλίνες αυτές θα παραδοθούν στις 26 Φλεβάρη του 2021. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα και η πρόβλεψη να ήταν για τις 30 (που δεν έχει ο Φλεβάρης).
Για να σοβαρολογούμε εν μέσω μιάς δραματικής κατάστασης, πρέπει να πούμε ότι η αβελτηρία και η αδράνεια της κυβέρνησης όλους αυτούς τους μήνες είναι ασύγγνωστη», κατέληξε ο κ. Βαρεμένος.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το Eurogroup, επαινώντας παράλληλα τη μεταρρυθμιστική πορεία της ελληνικής οικονομίας – Τι δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Tο «πράσινο φως» για την επιστροφή μέρους των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, ύψους 767 εκατ. ευρώ, έδωσε το Eurogroup.

Τα εν λόγω κεφάλαια θα προέλθουν από την εκταμίευση περίπου 640 εκατ. ευρώ, που είναι τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Eυρωζώνης και από και τη μείωση στο μηδέν των επιτοκίων σε μέρος των δανείων της δεύτερης διάσωσης της χώρας.

Με τη σημερινή του ανακοίνωση το Εurogroup υπογραμμίζει ότι «όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η πανδημία είχε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα. Η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Επιτροπής δείχνει μια ισχυρή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση της ανεργίας το 2020, αν και προβλέπεται μερική ανάκαμψη για το 2021. Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για το μεγάλο σύνολο έγκαιρων, στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για να μετριάσουν το αποτέλεσμα της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης».

Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούν την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι εφόσον ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες εγκρίσεις ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων η Ελλάδα θα λάβει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕSM, την επιστροφή ποσών περίπου 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του χρέους.

Δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Eurogroup:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η 8η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

Ήταν η 5η, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, μέσα σε περίπου έναν χρόνο, και η 3η επιτυχημένη Έκθεση εν μέσω της πρωτόγνωρης, σε παγκόσμιο επίπεδο, υγειονομικής κρίσης.

Εκθειάστηκε, για άλλη μια φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Αντίδραση η οποία, όπως υπογραμμίστηκε, συμβάλλει καθοριστικά στη γρηγορότερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Επικροτήθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Προοπτικές που ενισχύονται μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των σημαντικών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τους οποίους εξασφάλισε η Ελληνική Κυβέρνηση.

Επακόλουθο των ανωτέρω υπήρξε η απόφαση εκταμίευσης του τέταρτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το τρίτο πακέτο που αποδεσμεύεται επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα έτος, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δισ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και – πρωτίστως – της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών, με στόχο να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, να αναδιατάξουμε την οικονομία μας και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

O ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την τηλεκπαίδευση σε καραντίνα – Προτάσεις διεξόδου την Τετάρτη 02/12 στις 18:00.

Ομιλητές είναι ο Νίκος Φίλης και ο Θέμης Κοτσιφάκης. Συμμετέχουν και οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του Σύριζα Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραίτης.

Η εκδήλωση θα μεταθοδεί μέσω της σελίδας του ΣΥΡΙΖΑ στο facebook.  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πολύ πιθανή κρίνει μια επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εν μέσω εορτών των Χριστουγέννων ο αδέσμευτος δημοσιογράφος Γ.Τράγκας με αφορμή την απόσπαση της προσοχής της ελληνικής κοινής γνώμης με τον κορωρνοϊό και την καραντίνα.

Θεωρεί ότι τότε είναι η κατάλληλη περίοδος για κάποιους για να «κλείσουν τις εκκρεμότητες στα ελληνοτουρκικά με ένα θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων» που θα οδηγήσει σε μια συνολική διαπραγμάτευση και φυσικά σε εθνικές υποχωρήσεις καθώς η Ελλάδα δεν ζητάει τίποτα.

Άλλωστε είναι πολύ πιθανό να αποδεχτεί ο ελληνικός λαός μια τέτοια συμφωνία, όπως αποδέχτηκε και τα μνημόνια και την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Καλό κουράγιο να έχετε όλοι σας. Και πρέπει να έχετε πολύ κουράγιο και μεγάλη ψυχραιμία τις επόμενες εβδομάδες γιατί εκτός από τον κορονοϊό και την φυλακή του lockdown, υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε γιορτές με πολεμικό συναγερμό και επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας που αμφισβητεί η Άγκυρα. 

Δεν αποκλείεται αυτό που ζούμε με την πανδημία και τα αστυνομικά μέτρα για την αναχαίτισή της να αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για όσους θέλουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες στα ελληνοτουρκικά με ένα θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων, ένα τραπέζι συνολικής διαπραγμάτευσης, και μια σειρά εθνικών υποχωρήσεων που πρέπει να αποδεχθεί ο Ελληνικός λαός, όπως τα μνημόνια, την Συμφωνία των Πρεσπών, και όλα εκείνα που προετοίμασαν και προετοιμάζουν την κοινή γνώμη να αποδεχθεί μια ταπεινωτική ήττα και παραχωρήσεις κατά μήκος των ελληνικών συνόρων. 

Η Γερμανία δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, και το Παρίσι κατά πάσα πιθανότητα θα αρκεστεί σε συστάσεις και παραινέσεις που δεν θα ηρεμήσουν ούτε θα ανακόψουν τον Ερντογάν. Η Τουρκία θα χτυπήσει την Ελλάδα για να προκαλέσει διαπραγματεύσεις σε όλο το φάσμα των απαράδεκτων και ανυπόστατων αιτημάτων της. Η Άγκυρα δεν θέλει συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα. Θέλει νησιά και διχοτόμηση του Αιγαίου.

Θέλει αυτονόμηση και αυτοδιοίκηση της μουσουλμανικής Θράκης. Θέλει να βρει ευκαιρία να επιτεθεί πάλι σε αυτό που δεν αναγνωρίζει ως κράτος, και ονομάζει Ελληνο-κυπριακή διοίκηση.

Το πιθανότερο είναι να χτυπήσει στο κενό εξουσίας που θα υπάρξει κατά την μετάβαση του κυρίου Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. Ενδεχομένως το επεισόδιο θα στηθεί τις ημέρες που θα ενημερώνεται ο κύριος Μπάιντεν, πριν ορκιστεί.

Ήδη καλλιεργείται το απαραίτητο κλίμα για να κάτσει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι μιας απαράδεκτης διαπραγμάτευσης που οδηγεί σε εθνική ταπείνωση. Οι ασφυκτικά αποκλεισμένες από covid19 ελληνικές πόλεις, τα τυραννικά υγειονομικά μέτρα, η ψυχολογία του τρόμου απέναντι στον υπαρκτό ιό, η διαλυμένη οικονομία και τα σχέδια Πισσαρίδη που φέρνουν νέο μνημόνιο, όλα αυτά μαζί είναι ό,τι καλύτερο για να προχωρήσει ο Μητσοτάκης σε μια παράδοση άνευ όρων.
Θεωρώ βέβαιο ότι θα αποδεχθεί συνομιλίες κάτω από διεθνή επιτήρηση ή διαιτησία. Η νέα συνταγή πλύσης εγκεφάλου θα πει ότι σε κατάσταση αδυναμίας που είμαστε, και έχοντας έναν μακελάρη, τον covid19 που σκοτώνει πολλούς Έλληνες, δεν πρέπει να έχουμε και έναν εκτεταμένο και πολυήμερο αιματηρό πόλεμο. Θα επιχειρήσουν να χρυσώσουν το χάπι της σταθερότητας στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μέσω των ήδη υπαρχόντων υποχωρήσεων σε αέρα, θάλασσα και φυσικά σε νησιά που επιδιώκει να προσαρτήσει η Τουρκία.

Ας ευχηθούμε ότι η νέα Αμερικανική ηγεσία θα συγκρατήσει την τουρκική επιθετικότητα, αν και ορισμένοι παλαιοί Αμερικανοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση με θέμα συζήτησης την κυριαρχία επί του Καστελορίζου. Όσο ζει ο Ερντογάν είναι αδύνατον να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο πολεμικής αναμέτρησης.

Σκεφτείτε πόσο αδύναμοι είμαστε με αποτεφρωμένη την εθνική οικονομία με τον ιό του τρόμου λόγω covid19 να κυκλοφορεί στο αίμα μας, και με αστυνομικά μέτρα που δεν έχουν ληφθεί ούτε στην περίοδο της Απριλιανής Δικτατορίας. Τα πρόστιμα που πέφτουν επί των κεφαλών χιλιάδων φτωχών Ελλήνων για υγειονομικές μικροπαραβάσεις είναι πραγματικά απαράδεκτες.

Καλώ τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να πάρει επιτέλους θέση. Καλώ την Ένωση εισαγγελέων και τους σεβαστούς δικαστές να πάρουν θέση. Σειρά δημοσιευμάτων και αποκαλύψεων σε έγκριτες εφημερίδες, όπως το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής, και η κυριακάτικη «Δημοκρατία», αναφέρουν ότι υπάρχουν σημαντικά λάθη στην καταγραφή των κρουσμάτων που επιτείνουν την σύγχυση και προωθούν μέτρα με λάθος στοιχεία. Όπως αναφέρει η κυριακάτικη «Δημοκρατία», ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ο κος Αρκουμανέας είχε στήσει παράλληλο σύστημα με ιδιωτική εταιρεία για την καταγραφή των κρουσμάτων στα νοσοκομεία. Ήδη οι λοιμωξιολόγοι είναι έξω φρενών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οργισμένος φαίνεται να είναι και ο καθηγητής Τσιόδρας.

Με καθυστέρηση έως επτά ημερών ενημερώνονται και οι επιστήμονες για την εξέλιξη του κορονοϊού και τον ακριβή αριθμό των νοσούντων. Το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής, η εφημερίδα του κυρίου Μαρινάκη, αναφέρει σε εκτεταμένο, εμπεριστατωμένο και ακριβές ρεπορτάζ όλους τους ελλιπείς ελέγχους, τις παραλείψεις, και την παράλογη αμεριμνησία της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, δυσφορεί το Μαξίμου για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν για αποτέφρωση της εθνικής οικονομίας και στη συνέχεια για τη συμμετοχή σε σκηνοθετημένο έγκλημα παραχώρησης εθνικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ήδη ο κύριος Μαγιορκίνης, που αντικατέστησε για ένα διάστημα τον κύριο Τσιόδρα, κάρφωσε τον Μητσοτάκη και το Μαξίμου δηλώνοντας ότι οι εισηγήσεις της Επιτροπής λοιμωξιολόγων φιλτράρονται από την πολιτική ηγεσία η οποία τις αξιοποιεί κατά το δοκούν. Δηλαδή όπως εκείνη θέλει. Επίσης ο κύριος Μαγιορκίνης αποκάλυψε ότι η Επιτροπή λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε την απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο ούτε των συγκεντρώσεων για την επέτειο ούτε των πολιτικών εκδηλώσεων. Οι απαγορεύσεις ήρθαν με εντολές Μητσοτάκη και εφαρμόστηκαν από Χρυσοχοΐδη.

Οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι και επιστήμονες έχουν αντιληφθεί σε όλη τη χώρα ότι η κυβέρνηση θέλει να τους περάσει πρώτον την ευθύνη για τις αντοχές του ΕΣΥ, δεύτερον την ολική ευθύνη για την απορρύθμιση της αγοράς και το θάνατο του εμποράκου, και τρίτον μερίδιο της ευθύνης για την αδυναμία της χώρας να αντισταθεί στην τουρκική επιθετικότητα, και στην ανάγκη να προβεί σε υποχωρήσεις.

Σεβαστέ και διακεκριμένε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι ώρα να προχωρήσετε σε έρευνα, εκτεταμένη και όχι αποσπασματική. Σας καλεί το καθήκον σας απέναντι στον ελληνικό λαό που έχει εσάς και στους συναδέλφους σας τελευταίο καταφύγιο και μετερίζι. Ο ιός είναι υπαρκτός αλλά υπάρχουν πλέον ένα πλήθος αποδεικτικών στοιχείων για την πολιτική αξιοποίησή του και τις εκπτώσεις που υφίστανται εξαιτίας αυτής το Σύνταγμα, το κράτος δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα και η ελευθερία της έκφρασης.

Εκατομμύρια Έλληνες θανατώνονται οικονομικά και λόγω του μνημονίου και της πολιτικής κακουργηματικής αμέλειας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του covid19. Αντί για ειδικευμένο προσωπικό προλαμβάνεται ανειδίκευτο, με ελάχιστα χρήματα και με αόριστες υποσχέσεις του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση.

Το 80% των γενικών χειρουργείων έχουν ανασταλεί. Χιλιάδες άνθρωποι σπρώχνονται σε μείωση προσδόκιμου ζωής και σε πρόωρο θάνατο, ενώ ο κύριος Μητσοτάκης εμφανίζεται σε στημένες επισκέψεις ως υπέρμαχος της υγείας.»

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο γενικός γιατρός του ΚΥ Παραβόλας άφησε το πόστο του για το Νοσοκομείο Αγρινίου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, είχε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τον γιατρό του Κέντρου Υγείας Παραβόλας.

Λόγω της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και ειδικότερα τις τελευταίες μέρες η Αιτωλοακαρνανία με την αύξηση των κρουσμάτων covid-19, υπάρχει θέμα άμεσης ενίσχυσης του Νοσοκομείου Αγρινίου. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γιατρός του Κέντρου Υγείας Παραβόλας καλείται να συμμετέχει σε αυτό τον αγώνα αφήνοντας το πόστο του για το Νοσοκομείο Αγρινίου.

Ο κ. Καραγκούνης ενημέρωσε τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για την εξέλιξη αυτή, αφού το Κέντρο Υγείας Παραβόλας καλύπτει δεκαεπτά χωριά και ζήτησε να υπάρξει πρόνοια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων όλου του Δήμου. Ο κ. Καραγκούνης έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η θέση αυτή θα καλυφθεί από γιατρό του Κέντρου Υγείας Θέρμου για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

agriniovoice.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θα το εφαρμόσουν αεροπορικές εταιρίες- Σκέψεις να εφαρμοστεί και σε χώρους δουλειάς, θέατρα, ξενοδοχεία και αλλού

Τουλάχιστον 5 αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν ένα ψηφιακό πάσο για τους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο που θα αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Το υγειονομικό διαβατήριο δεν είναι κάτι καινούριο για τις ελεύθερες μετακινήσεις των πολιτών. Υπήρχε από όταν πήγαιναν μετανάστες στις ΗΠΑ και περνούσαν από τη νήσο Ελις στη Νέα Υόρκη και έπρεπε να αποδείξουν ότι είναι υγιείς.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και πολλές πανδημίες και ακόμα και σήμερα υπάρχουν κράτη που ζητούν από τους ταξιδιώτες που φτάνουν σε αυτά να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κίτρινου πυρετού αν ο προηγούμενος σταθμός τους θεωρείται περιοχή υψηλού κινδύνου.

Όπως και να έχει η συζήτηση έχει επανέλθει με αφορμή τον κορωνοϊό και όπως γράφουν οι Financial Times, ήδη αεροπορικές εταιρείες θα αξιώνουν από τους επιβάτες τους να έχουν μαζί τους αποδεικτικό στοιχείο ότι εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού.

Και αυτό ίσως να επεκταθεί και σε εργασιακούς χώρους αλλά και σε ξενοδοχεία και θέατρα όπου όσοι θα εισέρχονται θα πρέπει να προσκομίζουν απόδειξη ανοσίας.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θεωρείται αδύνατον να κάνουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς καθώς αυτό μπορεί να προσκρούσει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ

thebest.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 18:13

Βαρεμένος: The Crown και τα τρωκτικά

του Γιώργου Βαρεμένου*

Μια δυνατή στιγμή στο “ The Crown ” είναι εκείνη του ιστορικού περιστατικού με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Φάγκαν.  Αυτό το κατά Αλεξίαν Έβερτ (για να δώσω στο κείμενο και μία εσσάνς ελληνικού κληρονομικού μεγαλείου) τρωκτικό του Ταμείου Ανεργίας. Πρώην ελαιοχρωματιστής και διακοσμητής, χωρισμένος και βουτηγμένος στην ταπείνωση ακόμη και μπρός στα δυό του παιδιά, όταν επιχειρεί να δείρει τον φίλο της πρώην γυναίκας του και φεύγει ηττημένος. Αυτή λοιπόν η κατσαρίδα των καταθλιπτικών προαστίων των μεγαλουπόλεων, κατορθώνει να μπει δυό φορές στο παλάτι και, την δεύτερη, να έλθει face to face με την βασίλισσα και το νυχτικό της. Σκαρφάλωσε από την υδρορροή, αλλοιώς τί κατσαρίδα θα ήταν. Στο σημείο αυτό δεν έχει καμμιά σημασία αν διημείφθη πραγματικά η συγκεκριμένη στιχομυθία, απ’ τη στιγμή που είναι τόσο αληθινή στην ουσία της: ότι ζήτησε δηλ. από την βασίλισσα να βοηθήσει για να ξεμπερδέψουν με αυτή την bitch του πολιτικού στερεώματος, ονόματι Θάτσερ, που θέλει να πατήσει με τα τακούνια της όλα τα εκατομμύρια των κατσαρίδων του Ηνωμένου Βασιλείου. Μπροστά σ’ αυτή την, κατά τον Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, κόρη μπακάλη (ο Α. Παπανδρέου χρησιμοποιούσε πιο ελευθεριάζουσα έκφραση) με τα αβυσσαλέα μικροαστικά απωθημένα, ακόμη και μια βασίλισσα με τα αμύθητου πλούτου παλάτια, έμοιαζε αριστερή. Πατώντας πάνω στον πόλεμο των Φώκλαντ, που έγινε στην άλλη άκρη του κόσμου και στοίχισε δισεκατομμύρια, έκατσε στο σβέρκο ενός λαού για 11 χρόνια. Διαιρώντας τη χώρα κοινωνικά και γεωγραφικά (περιθωριοποιώντας Σκωτία, Ουαλία και την αποβιομηχανοποιημένη Β. Αγγλία) και στήνοντας παρτυ στο Σίτυ του Λονδίνου, χωρίς να χαραμίζει ούτε τα αποφάγια για τα τρωκτικά της κοινωνίας. Έγινε το μεγάλο όνομα των Συντηρητικών, συνδέοντάς το με τον όρο θατσερισμός,  αλλά και οι απόγονοι δεν πάνε πίσω. Ο Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω πανδημίας και ενώ αρνούνταν κάποια εκατομμύρια λίρες για το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του Μάρκους Ράσφορντ, εξήγγειλε ένα κολοσσιαίο τετραετές πρόγραμμα εξοπλισμών, κόστους 16,5 δισ. λιρών. Τη στιγμή που η Βρετανία ετοιμάζεται να πληρώσει ακριβά το μάρμαρο της εξόδου από την Ε.Ε. Αυτού του οχήματος που χρησιμοποίησαν σύγχρονοι τσαρλατάνοι της πολιτικής, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, για να κάνουν καριέρα και μετά να καταφύγουν στη θαλπωρή του Ευρωκοινοβουλίου. Από πού θα βρει τα λεφτά ο Μπόρις το κρατάει μυστικό. Δεν τις βλέπω καλά τις κατσαρίδες…. Αυτός έχει το άλλοθι της δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσω του γιγάντιου αυτού προγράμματος. Εμείς παραγγέλνουμε φρεγάτες χωρίς, όπως δήλωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Χριστοδούλου, να ενημερωθεί η στρατιωτική ηγεσία και να συζητηθεί τί είναι το πιο πρόσφορο να κάνουμε. Παραγγείλαμε F35: άγνωστο πότε θα τα παραλάβουμε και με δεδομένη την απαξίωση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, σε αντίθεση με την Τουρκία που είναι ικανή να μετέχει σε μεγάλες συμπαραγωγές.

Συμπέρασμα: Σε πολέμους, σε πανδημίες, ακόμη και σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα, είναι γνωστό ποιοι θα πληρώσουν πρώτοι το μάρμαρο και ποιοι είναι τα πραγματικά τρωκτικά.

Όσο για τα πρόσωπα που συνέδεσαν το όνομά τους με τον παραληρηματικό νεοφιλελευθερισμό, δεν είναι μόνο ένα: Θατσερισμός, ρηγκανισμός, τραμπισμός κι ο θεός να σε φυλάει, ιδίως όταν τέτοια φαινόμενα συμπέσουν με πολέμους, πανδημίες και με κάθε είδους συμφορά.

ΥΓ: Η Μάργκαρετ Θάτσερ κατηγορούσε βασικό συνεργάτη της ότι δεν διέθετε το δολοφονικό ένστικτο για να διακριθεί. Serial killers της πολιτικής…

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος με θέμα: «Εκτός του Μέτρου 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας».

Σύμφωνα με τη σχετική Πρόσκληση, στόχος του Μέτρου είναι η διασφάλιση της συνέχισης της επιχειρηματικής δράσης των γεωργών του τομέα της ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία COVID-19.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, όπου υπάρχουν πάνω από́ 5,5 εκατ. ελαιόδεντρα με τα μισά́ περίπου να δίνουν ελαιοποιήσιμες ελιές στηρίζοντας το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών στην περιοχή, το πρόβλημα απέκτησε επιπλέον διαστάσεις.

Και συνεχίζει στο κείμενο της ερώτησης του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας: «Στην Αιτωλοακαρνανία οι παραγωγοί χρησιμοποιούν εκτεταμένα το όνομα χονδροελιά (Κονσερβολιά) για την παραδοσιακή́ ελιά́, που καταχωρείται με τον κωδικό́ 204 στις πλατφόρμες του ΟΠΕΚΕΠΕ (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης). Πρόκειται για ποικιλία που δίνει πράσινες, ξανθές και μαύρες ελιές εξαιρετικής ποιότητας και είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία βρώσιμης ελιάς μαζί́ με την ελιά Καλαμών στη χώρα».

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος κωδικός δεν περιλήφθηκε στους επιλέξιμους για το Μέτρο 21, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες απώλειες στις ενισχύσεις των αγροτών στο νομό́ Αιτωλοακαρνανίας χωρίς ουσιαστική δικαιολογία, αφού η μόνη ποικιλία που αποκλείεται από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα με βάση τη σχετική Πρόσκληση, είναι η ελιά Καλαμών. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και παραγωγοί άλλων ποικιλιών (εκτός χονδροελιάς) που επίσης δεν παράγουν Καλαμών, ωστόσο και πάλι οι κωδικοί τους μένουν εκτός του Μέτρου.

“Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με τα γενικότερα προβλήματα που .αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω της πανδημίας, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας σε πρωτοφανές οικονομικό́ αδιέξοδο” αναφέρει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Αναλυτικά, το κείμενο και η ερώτηση του κ. Κωνσταντόπουλου:

Κύριε Υπουργέ,

Το Μέτρο 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, παρέχει ενισχύσεις λόγω της πανδημίας του COVID-19 σε παραγωγούς όλης της χώρας που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κάτοχοι γεωργικής έκτασης με καλλιέργεια ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, εξαιρουμένης της ποικιλίας Καλαμών (Καλαματιανή, Τσιγκόλι, Αετονύχι), διπλής κατεύθυνσης.

Σύμφωνα με τη σχετική Πρόσκληση, στόχος του Μέτρου είναι η διασφάλιση της συνέχισης της επιχειρηματικής δράσης των γεωργών του τομέα της ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία COVID-19.

Η 10ημερη προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμα, η οποία κανονικά έληγε την 27/11/2020 έλαβε μικρή παράταση έως την 2/12/2020.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις του Μέτρου αυτού, προκάλεσαν από την πρώτη στιγμή δυσκολίες και προβληματισμό, ως προς το ποιοι τελικά παραγωγοί θα μπορέσουν να ενταχθούν, με ορατό κίνδυνο πολλοί εξ αυτών να μένουν εκτός για γραφειοκρατικούς λόγους (ετεροεπαγγελματίες αγρότες, αγρότες εκτός Μητρώου Αγροτών κλπ).

Όσον αφορά συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, όπου υπάρχουν πάνω από́ 5,5 εκατ. ελαιόδεντρα με τα μισά́ περίπου να δίνουν ελαιοποιήσιμες ελιές στηρίζοντας το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών στην περιοχή, το πρόβλημα απέκτησε επιπλέον διαστάσεις. Τούτο διότι, στην Αιτωλοακαρνανία οι παραγωγοί χρησιμοποιούν εκτεταμένα το όνομα χονδροελιά (Κονσερβολιά) για την παραδοσιακή́ ελιά́, που καταχωρείται με τον κωδικό́ 204 στις πλατφόρμες του ΟΠΕΚΕΠΕ (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης). Πρόκειται για ποικιλία που δίνει πράσινες, ξανθές και μαύρες ελιές εξαιρετικής ποιότητας και είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία βρώσιμης ελιάς μαζί́ με την ελιά Καλαμών στη χώρα.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος κωδικός δεν περιλήφθηκε στους επιλέξιμους για το Μέτρο 21, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες απώλειες στις ενισχύσεις των αγροτών στο νομό́ Αιτωλοακαρνανίας χωρίς ουσιαστική δικαιολογία, αφού η μόνη ποικιλία που αποκλείεται από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα με βάση τη σχετική Πρόσκληση, είναι η ελιά Καλαμών. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και παραγωγοί άλλων ποικιλιών (εκτός χονδροελιάς) που επίσης δεν παράγουν Καλαμών, ωστόσο και πάλι οι κωδικοί τους μένουν εκτός του Μέτρου.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με τα γενικότερα προβλήματα που .αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω της πανδημίας, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας σε πρωτοφανές οικονομικό́ αδιέξοδο.

Σημειώνεται δε, ότι όπως σας έθεσα και με επίκαιρη ερώτησή μου, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι για γραφειοκρατικούς λόγους και εξαιτίας του ότι αν και παράγουν ελιά Καλαμών δεν δήλωναν τον συγκεκριμένο κωδικό της ποικιλίας Καλαμών στη δήλωση ΟΣΔΕ, έμειναν εκτός ενισχύσεων. Οι παραγωγοί αυτοί αναμένουν το συμπληρωματικό μέτρο, το οποίο ανακοινώσατε για την κατηγορία αυτή, κατά τη συζήτηση της παραπάνω ερώτησης.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Για ποιο λόγο αποκλείονται οι παραγωγοί χονδροελιάς (κωδικός 204) από το Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, καθώς και εν γένει οι παραγωγοί που δηλώνουν άλλους κωδικούς στη δήλωση ΟΣΔΕ πλην Καλαμών; Σκοπεύετε να προβείτε σε τροποποίηση της σχετικής Πρόσκλησης ώστε να ενταχθούν και οι παραγωγοί αυτοί στις ενισχύσεις;
Πώς θα στηρίξει το Υπουργείο τους παραγωγούς της χονδροελιάς και εν γένει τους ελαιοπαραγωγούς που μένουν εκτός του Μέτρου 21 λόγω των κωδικών του ΟΣΔΕ, αν και δεν παράγουν Καλαμών, οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος λόγω της πανδημίας; Θα περιληφθούν στο συμπληρωματικό μέτρο που έχετε εξαγγείλει για τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών που μένουν εκτός ενισχύσεων λόγω των Κωδικών ΟΣΔΕ;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αποκάλυψε ότι στα τέλη της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα για το πώς θα κινηθεί η χώρα μετά τις 7 Δεκεμβρίου οπότε και -επισήμως- λήγει η προθεσμία για το lockdown. «Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ρ/σ «MAX FM», συμπλήρωσε ότι η ατομική συμπεριφορά όλων μας μπορεί να μας οδηγήσει στον θρίαμβο ή την ήττα. «Και γι αυτό κάνουμε έκκληση, από πλευράς κυβέρνησης, σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν με διαφορετικό, αλλά εξίσου σπουδαίο τρόπο, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στον κοινό σκοπό που είναι να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι. Είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας», υπογράμμισε.

Ξεκίνησε μια δύσκολη εβδομάδα με δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά, σημείωσε ο κ. Πέτσας. «Πρώτον, θα βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων. Και δεύτερον θα συνεχίσει να είναι υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και δυστυχώς και των θανάτων, γιατί τα κρούσματα ήταν πολύ ψηλά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πολλοί άνθρωποί νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ..

Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες.

Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας: Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους. Μέχρι όμως ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να τηρούμε τους κανόνες με προσοχή. Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία, ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων»

Συγχαρητήρια στους πολίτες της Πάτρας

Αξίζουν συγχαρητήρια στους πολίτες της Πάτρας, έδωσε ο κ. Πέτσας τονίζοντας ότι πραγματικά η εικόνα που υπάρχει είναι ότι και οι τοπικές Αρχές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία, ιδίως ο Μητροπολίτης, αλλά όλοι οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την έκκληση, δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό. «Κάθε σπίτι Πατρινού και Πατρινής σήμερα γιορτάζει, αλλά ας αποφύγουμε τους συγχρωτισμούς.

Ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την υγειονομική κρίση και να νικήσουμε τον ιό. Για να μην υπάρξει τρίτο κύμα, όμως, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας σε βάθος χρόνου. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς με την τήρηση των μέτρων, παρά την κόπωση, όλων μας, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον», ανέφερε.

«Εφαρμόζουμε στρατηγική πρόληψης, χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου σε πολλές περιοχές της χώρας που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές. Όπως σήμερα του Αγίου Ανδρέα και στην συνέχεια της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σπυρίδωνος. Είναι μεγάλες τοπικές γιορτές σε πολλές περιοχές της χώρας. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, για να μην υπάρξει εστία υπερμετάδοσης του ιού, μέσα από συγχρωτισμούς που προκαλούν αυτές οι γιορτές. Καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να τρέχεις να θεραπεύεις. Και γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε έκκληση σε κάθε έναν και σε κάθε μία από τους συμπολίτες μας, να τηρούν τα μέτρα», υπογράμμισε.

Κανένα ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων του ΕΟΔΥ

Σχετικά με τον ΕΟΔΥ, ο Κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η σύγχυση υπονομεύει την κοινή προσπάθεια. «Είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό», είπε, συμπληρώνοντας ότι «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων. Ανακοινώσεις και απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, θα υπάρξουν λεπτομερείς σήμερα το απόγευμα από τον κ. Αρκουμανέα, τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, στην καθιερωμένη ενημέρωση στις 6 το απόγευμα.

Τα στοιχεία από κάθε μεμονωμένο νοσοκομείο, από κάθε κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, από κάθε πύλη εισόδου στη χώρα συλλέγονται στο μητρώο του ΕΟΔΥ, που κάθε μέρα κάνει σχετική ανακοίνωση. Είναι απόλυτα ελεγμένο και μας έχει οδηγήσει με ασφάλεια μέχρι εδώ. Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση γιατί η σύγχυση υπονομεύει την κοινή προσπάθεια».

Δεν υπήρξε κανένας που χρειάστηκε ΜΕΘ και δεν βρήκε

Όσον αφορά την κριτική που ασκεί η Αντιπολίτευση για την κατάσταση του συστήματος υγείας, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η εικόνα είναι ότι πάμε καλά σε σχέση με άλλες -ευρωπαϊκές και όχι μόνο- χώρες στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος. Δεν είχαμε, όπως είπε, εικόνες Βορείου Ιταλίας, όπως κάποιοι από την Αντιπολίτευση προσπαθούν να βάλουν στο λεξιλόγιό τους.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν υπήρχε κανένας, ο οποίος να χρειάζονταν κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και να μην το βρήκε. Δεν ζήτησε κανένας αναπνευστήρα και να μην τον βρήκε. Γίνονται μετακινήσεις ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να έχουν την καλύτερη περίθαλψη και να αντέξει, με τους πόρους που έχει το Σύστημα Υγείας, την πίεση παντού, σε όλη την Επικράτεια. «Αντιμετωπίζουμε μία κρίση που προσομοιάζει με πόλεμο και επομένως όλη η χώρα είναι μία Υγειονομική Περιφέρεια, προκειμένου να κάνουμε την κατανομή των πόρων έτσι ώστε να κερδίσουμε τον πόλεμο», ανέφερε.

«Οι εύκολες συνταγές και οι ταμπέλες που πολλές φορές, δυστυχώς, ακόμη και σε αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα, προσπαθεί να υιοθετήσει η Αντιπολίτευση καταρρέουν μπροστά στην πραγματικότητα των αριθμών. Και η πραγματικότητα των αριθμών είναι ότι το Σύστημα Υγείας άντεξε. Το γεγονός ότι έχουμε αυξημένους θανάτους όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα, σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, είναι κάτι το οποίο, δυστυχώς πρέπει να το περιμένουμε.

Το θέμα είναι ο κάθε ασθενής που καταλήγει στο νοσοκομείο να μπορεί να βρίσκει την περίθαλψη που του αξίζει. Και αυτό γίνεται με υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, του διοικητικού προσωπικού, όλων. Και τους αξίζουν συγχαρητήρια», τόνισε.

«Ήδη, έχουμε πάει σε υπερδιπλασιασμό των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με αυτές που παραλάβαμε: Είχαμε πάνω από 1.260 κρεβάτια Μ.Ε.Θ. την προηγούμενη εβδομάδα από 557 που παραλάβαμε. Έγιναν πάνω από 7.000 προσλήψεις έκτακτου προσωπικού που σε μεγάλο βαθμό μονιμοποιούνται, όπως οι νοσηλευτές, αλλά και οι γιατροί, με υψηλή μοριοδότηση. Γιατί πρέπει να επιβραβευθούν αυτοί που μπήκαν στη φωτιά της μάχης, όταν πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.

Επίσης, προχωρούμε στην ενίσχυση όπου χρειάζεται, εξοπλισμού, κάνοντας πολύ καλή χρήση και των μεγάλων δωρεών προκειμένου να έχουμε μία μονιμότερη παρακαταθήκη στο Σύστημα Υγείας. Θα βγούμε από αυτή την κρίση πιο ισχυροί και σε προσωπικό και σε εξοπλισμό και φυσικά σε εμπειρία διαχείρισης μιας τόσο μεγάλης κρίσης, που είναι παγκόσμια και συναντάται μια φορά στα εκατό χρόνια», είπε.

Δύσκολο θέμα η λύση της εξίσωσης της εστίασης

Αναφερόμενος στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα η λύση της εξίσωσης της εστίασης, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Είναι διαφορετικό πράγμα τα εστιατόρια και τα καφέ, για τα οποία πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν, από τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης που δεν θα ανοίξουν, όπως δεν θα ανοίξουν και καταστήματα ορθίων. Αυτό είναι δεδομένο.

Στην πρώτη φάση οποιουδήποτε ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας σίγουρα δεν θα είναι η εστίαση. Θα είναι, ενδεχομένως, τα σχολεία και το λιανεμπόριο, αλλά αυτό είναι θέμα που θα συζητήσουμε προς το τέλος της εβδομάδας. Πρέπει να πάμε με προσοχή και με ασφάλεια». Θετικές προοπτικές το 2021 αποκλείονται πρόωρες εκλογές

Θετικές προοπτικές το 2021 αποκλείονται πρόωρες εκλογές

Ο κ. Πέτσας σημείωσε επίσης ότι η ύφεση για το 2020 είναι αναμενόμενη και βαθιά και αφορά όλο τον κόσμο. Αυτό που έχει σημασία, όπως υποστηρίζει, είναι ότι το 2021, εφόσον ξεπεράσουμε γρήγορα την υγειονομική κρίση, η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή. Σκοπός μας είναι να μείνουν στη θέση τους οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, να μην έχουμε πολλά λουκέτα και μεγάλη αύξηση της ανεργίας, προκειμένου όλοι να πάρουν δίκαιο μερίδιο από την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Γι’ αυτό δουλεύουμε. Άρα, το 2021 και μετά αναμένεται να είναι χρονιές με ισχυρή ανάπτυξη, κάτι το οποίο φυσικά θα μεταφραστεί σε εισόδημα στην τσέπη των πολιτών. Και όταν κανείς έχει να προσδοκά μία ισχυρή ανάκαμψη και μία επιτάχυνση όσον αφορά την αύξηση του εισοδήματος στη χώρα, γιατί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει αποκλείσει αυτό. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο δρόμος Πατρών-Πύργου είχε κολλήσει λόγω της απόφασης ΣΥΡΙΖΑ για κατάτμηση έργου

Τέλος, αναφορικά με τα έργα στη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο δρόμος Πατρών-Πύργου, θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Κόλλησε όμως, όπως σημείωσε, λόγω της αχαρακτήριστης απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κατάτμηση του έργου. «Καταφέραμε, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να το ξεκολλήσουμε. Έχει βρεθεί η χρηματοδότηση και θα γίνει.

Το έργο αυτό θα δώσει μεγάλη πνοή στη Δυτική Ελλάδα, όχι μόνο στην Ηλεία και στην Αχαΐα. Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης όλης της Δυτικής Ελλάδας. Γιατί και ο νέος δρόμος μέχρι τα Ιωάννινα είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για όλη την περιοχή της Πάτρας, που είναι μητροπολιτικό κέντρο και βλέπει τις αποστάσεις ξαφνικά να εκμηδενίζονται», κατέληξε.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Συνεδρίασε σήμερα 30 Νοεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρωθυπουργός προέταξε τα ζητήματα της δημόσιας υγείας επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη», καθώς «έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και συνεπώς, «στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ανέφερε:

«Έχουμε μια πολύ πλούσια ημερήσια διάταξη του τακτικού μας Υπουργικού Συμβουλίου και γι’ αυτό και αποφάσισα, για να μην αδικούνται θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά αυτή τη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου να διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις. Θα καλύψουμε, λοιπόν, σήμερα, τη μισή ημερήσια διάταξη, την προγραμματισμένη, και την επόμενη Δευτέρα, την ίδια ώρα, την άλλη μισή. Θα υπάρξει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για να καλύψουμε τις εκκρεμότητες του Δεκεμβρίου.

Είναι ξεκάθαρο, βέβαια, ότι η επικαιρότητα εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να καθορίζεται από τις εξελίξεις στη μάχη κατά του COVID-19. Γνωρίζετε ότι το Σάββατο μαζί με τον Υπουργό Υγείας βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κατά συνέπεια, οφείλω να τονίσω ότι στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα.

Να τονίσω ακόμα μία φορά ότι η καλύτερη συμπαράσταση όλων μας στον μεγάλο αγώνα τον οποίο δίνουν οι υγειονομικοί μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι να κάνουμε το προφανές, να συνεχίσουμε με απόλυτη προσήλωση να ακούμε τις εντολές των ειδικών.

Η ατομική ευθύνη, η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί πλέον επίκληση, είναι ένα καθήκον απέναντι στον εαυτό μας και σε όλους τους συμπολίτες μας. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Αυτές τις κατευθύνσεις καλούμαστε να υπηρετήσουμε και εμείς και εσείς στα Υπουργεία σας, στους εποπτευόμενους Οργανισμούς, σε κάθε τομέα της δράσης μας, αλλά και με το καθημερινό μας παράδειγμα.

Γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη εκπονήσει έναν πολύ αναλυτικό σχεδιασμό για τη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού. Θα υπάρξει μια πολύ εμπεριστατωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Το εμβόλιο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, θα είναι δωρεάν. Ο εμβολιασμός προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός, γι’ αυτό όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να κερδίσουμε τη μάχη στην κοινή γνώμη, για το πόσο απαραίτητο είναι να εμβολιαστούμε όλοι, πάντα υπακούοντας τις κατευθύνσεις και τις εντολές που θα μας υποδείξει η Επιτροπή Εμβολιασμού. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους.

Δυο κουβέντες για τη σημερινή μας συνεδρίαση. Τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν αυτή την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Θα συζητήσουμε και άλλα, όμως, πολύ σημαντικά θέματα, όπως δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας που αφορούν κύρωση συμβάσεων δωρεάς προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά πόσο σημαντική είναι αυτή η Σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα, με την Κοινωνία των Πολιτών, ώστε όλοι μαζί να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα συζητήσουμε το κρίσιμο πλάνο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος θα μας παρουσιάσει το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, με σκοπό να αναδασώσουμε παραπάνω από 500.000 στρέμματα την επόμενη πενταετία. Και βέβαια θα γίνει και από τον κ. Πιερρακάκη η παρουσίαση της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ένα πολύ σημαντικό κείμενο, το οποίο δεν περιορίζεται απλά σε γενικές διατυπώσεις και σε αφηρημένους στόχους, αλλά προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια τα κρίσιμα εκείνα έργα τα οποία θα μας επιτρέψουν να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.»

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ανάπτυξη ελληνικού rapid test αντιγόνου, επισημαίνοντας για την εμβληματική αυτή δράση ότι:

«Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα μιας δράσης η οποία χρηματοδοτήθηκε από δημόσιους πόρους μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και η οποία υποστήριξε Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι πια μπόρεσαν και ανέπτυξαν ένα τεστ αντιγόνων, ένα rapid test εξαιρετικά υψηλής αποτελεσματικότητας. Ένα rapid test το οποίο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και το οποίο ελπίζουμε ότι θα μπορεί να αρχίσει να παράγεται σύντομα και να διατίθεται σε τιμές εξαιρετικά ανταγωνιστικές.

Θεωρώ ότι είναι μία μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό. Θα δουλέψουμε μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα για να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί γρήγορα να παραχθεί το τεστ αυτό, γιατί όχι και στην Ελλάδα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο, στη συνέχεια, θα διατεθεί στην αγορά. Είναι όμως μία σημαντική επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα, των Ελλήνων επιστημόνων υπό την καθοδήγηση ενός πολύ άξιου και διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή, του κ. Γοργούλη.»

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια, πρωτοβουλίες και σχέδια δράσης, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση παρά την κρίση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα θέματα αυτά «δηλώνουν την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο».

Ειδικότερα:

1. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ελκυστικότητας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, στοχεύει στην αλλαγή των διαδικασιών, αλλά και της κουλτούρας, τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο. Στόχος είναι να εδραιώνεται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και μιας φιλικής προς την επιχειρηματικότητα δημόσιας διοίκησης. Η επιτυχής υλοποίηση αυτού του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Προβλέπεται η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση της αδειοδότησης και των ελέγχων.
Η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις ξεκινούν να λειτουργούν με απλή γνωστοποίηση στο notifybusiness.gov.gr και οι έλεγχοι διεξάγονται μόνο εκ των υστέρων, μειώνοντας το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων που προ γνωστοποίησης, αναγκάζονται να αναμένουν τον έλεγχο. Το μεταρρυθμιστικό έργο βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
α. Την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλο τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων,
β. Την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την εποπτεία και τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων και την αγορά προϊόντων, και
γ. Την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας.

Με το νομοσχέδιο διευρύνεται και επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών αφορούν: α) στην πώληση, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, β) σταθμούς επιβατικών αυτοκινήτων, γ) πλυντήρια – λιπαντήρια. Οι δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης αφορούν: α) στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, β) ενοικίαση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, γ) δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας, δ) δραστηριότητες φυσικής ευεξίας. Οι δραστηριότητες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας αφορούν: α) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων β) Κέντρα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας. Οι δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλίας αφορούν: α) σχολές ναυαγοσωστικής, και β) εκμίσθωση ταχύπλοων αναψυχής. Οι δραστηριότητες στον τομέα ψυχαγωγίας αφορούν: α) λούνα πάρκ, β) τσίρκο, γ) παγοδρόμιο.

2. Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως παρουσίασε δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες:

Η πρώτη αφορά στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2018/958 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας προ της θέσπισης ρυθμίσεων που περιορίζουν την επαγγελματική ελευθερία. Στόχος της Οδηγίας της Ε.Ε. είναι η εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. ως προς τα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, με παράλληλη διασφάλιση διαφάνειας και υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών. Τα βασικά μέσα για την επίτευξη του σκοπού της Οδηγίας είναι: α) ο έλεγχος της αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση κάθε σχετικής ρύθμισης, με αντικειμενικό και ανεξάρτητο τρόπο, β) η επανεξέταση της αναλογικότητας ύστερα από τη θέσπιση της ρύθμισης, με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμογής της και τις μεταγενέστερες εξελίξεις, γ) η απαγόρευση της εισαγωγής διακρίσεων λόγω ιθαγένειας ή τόπου διαμονής, δ) η υποχρέωση αιτιολόγησης της ρύθμισης βάσει στόχων δημόσιου συμφέροντος, ε) η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για την εξέταση της αναλογικότητας, στ) η πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων μερών πριν από τη θέσπιση της ρύθμισης, καθώς και η παροχή της δυνατότητας συμμετοχής και έκφρασης των απόψεών τους, και ζ) η παροχή της δυνατότητας προσφυγής στη δικαιοσύνη και ελέγχου της αναλογικότητας από τα εθνικά δικαστήρια.
Η δεύτερη αφορά στην κύρωση της Συμφωνίας για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος που υπεγράφη μεταξύ του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Υπουργείου Παιδείας. Βραχυπρόθεσμοι στόχοι του Ιδρύματος αποτελούν η άμεση προώθηση και στήριξη εξωσχολικών και σχολικών ανταλλαγών, ανταλλαγών εκπαιδευτικών, νέων εθελοντών και εμπειρογνωμόνων για την εργασία με νέους, καθώς και κοινών επισκέψεων σε τόπους και θεσμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών και σε τόπους μνήμης και μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας και, αντίστοιχα, σε τόπους μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία. Μακροπρόθεσμους στόχους του αποτελούν η καθιέρωση διαρκούς συνεργασίας της Ελλάδας και της Γερμανίας στη βάση της μετάδοσης του πολιτισμού και της γλώσσας των δύο κρατών, η προώθηση της διαπολιτισμικής μάθησης και της αμοιβαίας γνωριμίας και κατανόησης, καθώς και η υποστήριξης της διαφορετικότητας και της ισότητας των ευκαιριών που αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην εμπέδωση ισχυρών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών για τις επόμενες γενιές. Η έδρα του Ιδρύματος στην Ελλάδα θα είναι στη Θεσσαλονίκη.

3. Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κύρωση δυο δωρεών.

Η πρώτη αφορά τη σύμβαση δωρεάς της κυρίας Άννας Μαρίας Λουΐζας Ιωάννη Λάτση προς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» για την εγκατάσταση Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς. Περιλαμβάνει την ανακατασκευή τμήματος παραχωρηθέντος κτηρίου και την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού για τη δημιουργία Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς, με ονομασία «ΜΟΝΑΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ». Η Μονάδα θα περιλαμβάνει 41 θέσεις για τη διενέργεια χημειοθεραπειών, 5 ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο και χώρο επειγόντων περιστατικών αίθουσα αιμοληψίας, αποθηκευτικούς χώρους και υποδοχή. Θα δημιουργηθεί επίσης χώρος αναμονής των συνοδών των ασθενών.
Η δεύτερη αφορά στη σύμβαση δωρεάς του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση» προς το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» για την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου. Η δωρεά πρόκειται να συντελέσει αποφασιστικά στην βελτίωση των υφιστάμενων δομών, στο εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού τους. Εντάσσεται από τους δωρητές σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης από αίσθημα χρέους απέναντι στα θύματα των πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική για την αναβάθμιση των υποδομών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ως κρίσιμες δομές για την αποτελεσματική διαχείριση κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή φυσικής καταστροφής.

4. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασαν το πλάνο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Το σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ, έχει σκοπό τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να γυρίσουν οριστικά σελίδα, να εκσυγχρονισθούν και να συνεχίσουν αποτελεσματικά να επιτελούν το έργο τους.
Οι προτεινόμενες διατάξεις στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της ΕΛΤΑ A.E., με βάση δύο πυλώνες: πρώτον, την ενίσχυση της Εταιρικής Διακυβέρνησης, και δεύτερον, την αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας, μέσω της αποσύνδεσής της από νομοθετικές διατάξεις που δεν συνάδουν με το παρεχόμενο έργο και τις σύγχρονες απαιτήσεις μιας ταχυδρομικής εταιρείας.
Κεντρικός σκοπός του σχεδίου είναι η εταιρεία να διασφαλίσει και να ενδυναμώσει τον κοινωνικό της ρόλο ως φορέας της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας και ταυτόχρονα να βελτιώσει την αποδοτικότητά της, ώστε να αντεπεξέλθει στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό της αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι:
• ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, με έμφαση στην υλοποίηση σχεδίου εθελουσίας εξόδου εργαζομένων,
• ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας, με αναβάθμιση συστημάτων, αυτοματοποίηση κέντρων διαλογής και παροχή καλύτερων και περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες,
• η αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της εταιρείας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της καθολικής υπηρεσίας, σε συνδυασμό με αλλαγές στο μοντέλο εξυπηρέτησης της αλληλογραφίας,
• η ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών και η καλλιέργεια νέας εταιρικής κουλτούρας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

5. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και έχει 10ετή διάρκεια (έως το 2030). Προβλέπει τη δάσωση και αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμισθεί. Θα εμπλουτίσει τη χώρα με 30 εκατομμύρια δέντρα και θα χρηματοδοτηθεί με 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, μεταξύ άλλων:
• επαναφέρει τον θεσμό των αναδασώσεων και θα συνδέσει όλα τα μέτρα, δράσεις και έργα δασώσεων και αναδασώσεων σε ένα ενιαίο σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας,
• κάνει ένα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση του φυσικού πλούτου που έχει πληγεί από πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια,
• βοηθάει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στις αναδασώσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη
• συμβάλλει στον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της βιοποικιλότητας,
• βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών στις πόλεις και τον περιαστικό χώρο,
• αυξάνει τις θέσεις εργασίας στην ελληνική δασοπονία.

6. O Υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος παρουσίασαν την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτυπώνει τους στόχους, τις κατευθυντήριες αρχές, τους στρατηγικούς άξονες παρέμβασης, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των συστημάτων, το μοντέλο διακυβέρνησης, καθώς και οριζόντιες και κάθετες παρεμβάσεις που υλοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας για την περίοδο 2020 – 2025. Η καινοτομία της είναι ότι, πέρα από τη στρατηγική, εισάγει ένα λεπτομερές πλάνο δράσης που διαρθρώνεται σε πολλαπλά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από πολλαπλές πηγές (Ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Κρατικός Προϋπολογισμός, ΣΔΙΤ) εντός της επόμενης τετραετίας.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης το οποίο έχει διαμορφωθεί από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς, στους οποίους και απευθύνεται, καθώς και με την κοινωνία πολιτών, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλοι οι άξονες πολιτικής και οι επιμέρους ανάγκες όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ενώ καταγράφονται τα προς υλοποίηση έργα τα οποία συνδιαμορφώνονται και επικαιροποιούνται ετησίως σε συνεργασία με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.
Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού συμβάλλει στην προώθηση της ψηφιακής ωριμότητας στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να αποτελέσει πρότυπο ψηφιακής ανάπτυξης και πόλο έλξης επενδύσεων ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας. Παράλληλα, θα βελτιώσει την θέση της Ελλάδας σε δείκτες σχετικούς με την τεχνολογία και την καινοτομία, όπως ενδεικτικά οι δείκτες DESI (Digital Economy and Society Index) και Institute for Management Development-IMD World Digital Competitiveness που αξιολογούν την ψηφιακή ωριμότητα και ανταγωνιστικότητα των χωρών ανά τον κόσμο.

7. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε την υπαγωγή στις διατάξεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων.

Στόχος είναι η ταχεία ολοκλήρωση μιας σειράς έργων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα οποία αντιμετωπίζουν οριακές καταστάσεις σε σχέση με τη μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών αποβλήτων στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και του Βόρειου Έβρου. Πρόκειται για τις ακόλουθες μονάδες που πρέπει να δημιουργηθούν, για να καλύπτουν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: α. Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στη θέση «Νευρόπολη» του Δήμου Λαμιέων. β. Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών (ΜΕΠΟ) στη Λιβαδειά. γ. Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στον Βόρειο Έβρο.

Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας πρότεινε για την πλήρωση θέσης Έλληνα Δικαστή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον κ. Δημήτριο Γρατσία, μέχρι σήμερα Δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την ανανέωση της θητείας του Έλληνα Γενικού Εισαγγελέα Αθανασίου Ράντου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισηγήσεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Σελίδα 1 από 2