Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  3:20: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020

Υπέρμαχος της ισότητας η Βασιλική Μελέτη, Οικονομολόγος-Περιφερειολόγος, με Διδακτορικό Τίτλο στην Κοινωνική Πολιτική, πέρασε επί σειρά ετών από θέσεις ευθύνης στις Τράπεζες, στο συνδικαλιστικό κίνημα και σήμερα εργάζεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε πρόσφατη εισήγησή της στο Συνέδριο της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2020, υποστήριξε τη διττή ανάγκη υιοθέτησης ουσιαστικής ποσόστωσης στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών και υλοποίησης περαιτέρω εργασιακών μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να ζήσουν τη ζωή που αυτές αποφασίζουν. 

Στο νέο σύγγραμμά της με τίτλο «Έμφυλα πρόσωπα σε κρίση: η ισότητα των φύλων στην επαγγελματική και πολιτική ζωή», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητικές τις επιδόσεις της Ελλάδας στην ισότητα των φύλων, στον τομέα της εργασίας, αλλά της συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, οι έμφυλες ανισότητες στους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής ζωής, δεν εμφανίστηκαν στα χρόνια της κρίσης, αντίθετα αποτελούν συστημικές διακρίσεις, που επιτάθηκαν εξαιτίας της και εμποδίζουν να «ανοίξει ο δρόμος» σε ενέργειες που ενδυναμώνουν την ισότητα και εκσυγχρονίζουν την αγορά.

Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε και μίλησε μαζί της για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr, παρουσιάζοντας παρακάτω τα όσα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν.

Β.ΜΕΛΕΤΗ 002

Κυρία Μελέτη θα θέλαμε να μας πείτε αρχικά δύο λόγια για το βιβλίο σας.

Κεντρικός πυρήνας του ερευνητικού και εμπειρικού αυτού πονήματος είναι οι στερεοτυπικές «διακρίσεις» στις σχέσεις ανδρών  και γυναικών: υπάρχουν σαφώς νόρμες και αντιλήψεις που υποβιβάζουν, απαξιώνουν και αντικειμενοποιούν τις γυναίκες, διαμορφώνοντας σε βάρος τους ένα περιβάλλον, στο οποίο οι «διακρίσεις» καταλήγουν εν πολλοίς αποδεκτές, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα της κοινωνικής ζωής. Οι αιτίες του φαινομένου αυτού είναι βαθιά ριζωμένες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πραγματικότητα και χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Αυτό άλλωστε εξηγεί την επιμονή και τη μεγάλη έκτασή τους, ακόμη και σε κοινωνίες που έχουν κάνει σημαντικά, ιστορικά βήματα στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων.

ΒΙΒΛΙΟ 1

Εσείς γράψατε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό; Και ποιο είναι το μήνυμα για τους αναγνώστες του;

Καθόλου δύσκολο. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε εν μέσω κρίσης και απευθύνεται πράγματι σε άνδρες και γυναίκες, θέλοντας έτσι να αναδείξω η ίδια μέσα από την εργασιακή και συνδικαλιστική μου δράση τις παγιωμένες διακρίσεις και τα στερεότυπα σε βάρος των γυναικών στη σφαίρα της εργασίας και της πολιτικής, και να αποτυπώσω τις άνισες σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, σχέσεις που καθιστούν εμάς τις γυναίκες συστηματικά επισφαλείς.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πόσο οι σύγχρονες γυναίκες χρειάζεται να αναμετρηθούν καθημερινά με τις κρατούσες νόρμες και αντιλήψεις που πυροδοτούν την άνιση μεταχείριση όπως αυτή βιώνεται σε όλα τα περιβάλλοντα και ενδύεται διάφορες μορφές: το διάχυτο σεξισμό, το μισογυνισμό, την κουλτούρα του «βιασμού» στην επαγγελματική και στην πολιτική ζωή. Και αυτό προκειμένου τελικά να διεισδύσουν οι γυναίκες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία, στα μίντια, στο δημόσιο βίο. Ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουν εν τέλει μια βαθιά πολιτισμική αλλαγή. Να δημιουργήσουν μια κουλτούρα που δεν θα είναι σεξιστική και δεν θα εκθέτει τις γυναίκες στο φόβο της «διάκρισης».

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την ποσόστωση. Πολλοί, άνδρες και γυναίκες, θεωρούν ότι αποτελεί «διάκριση» και «μειωτικός παράγων», καθώς ορίζει ότι κάποιες γυναίκες και μόνο λόγω του φύλου τους πρέπει να έχουν κάποιες θέσεις. Τι θα τους απαντούσατε;

Καταλαβαίνω το επιχείρημά τους. Όμως νομίζω ότι αυτό που προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να εισάγουμε είναι η εξάλειψη των διακρίσεων που μπορεί να υπάρχουν λόγω φύλου. Αυτή η εξάλειψη μπορεί να επιτευχθεί αρχικά μόνο με την ποσόστωση στις εισηγμένες επιχειρήσεις. Είμαι σίγουρη ότι στη συνέχεια δεν θα απαιτείται ο κανόνας αυτός και τα Διοικητικά Συμβούλια θα αποφασίζουν μόνο με βάση τις ικανότητες των υποψηφίων μελών τους. Εάν η ισοτιμία γυναικών και ανδρών ήταν πραγματική, οι οικονομίες μας σίγουρα θα ήταν πιο παραγωγικές.

Β.ΜΕΛΕΤΗ 203

Η ίδια έχετε περάσει από ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα. Πόσο συχνά έχετε έρθει αντιμέτωπη με τη «διάκριση»;

Προσωπικά, είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια οικογένεια, όπου βίωσα την ισότητα και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Αντίθετα, η ισότητα στην επαγγελματική μου πορεία, περισσότερο στις Τράπεζες και λιγότερο –μεταγενέστερα- στα Δικαστήρια, κατακτήθηκε με κόπο και διαρκή αγώνα. Ζώντας στην Ελλάδα μέσα από τις εργασιακές ή συνδικαλιστικές θέσεις, στις οποίες θήτευσα, βλέπω ότι στόχος είναι η ισότιμη ανάδειξη των γυναικών στο δημόσιο διάλογο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτό είναι και το «κλειδί» της επίτευξης του.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος «Έλληνες και Ελληνίδες είναι ίσοι μεταξύ τους…». Στην πράξη, πού πιστεύετε ότι βρίσκεται σήμερα η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα σε όρους ισότητας και ηγεσίας;

Για να απαντήσω στο ερώτημά σας, θα έλεγα ότι η συνταγματική συνθήκη όντως  αναγνωρίζει τυπικά την ισότητα των φύλων ως αξία του «δημοκρατικού  οικοδομήματος». Εφόσον όμως καλούμαστε να μιλήσουμε και σε όρους ουσίας, η σύγχρονη Ελληνίδα καλείται να καλύψει διαφορετικούς ρόλους, με επιτυχία τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, σε οικονομικούς και κοινωνικούς όρους, η μείωση των δαπανών, ο περιορισμός των προνοιακών παροχών και υπηρεσιών, η αποσάθρωση του κράτους πρόνοιας έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερες γυναίκες να επωμιστούν πολλαπλούς ρόλους, σε βάρος της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ισότητα και γυναικεία ηγεσία, και ταυτόχρονα να έχουμε τόσες λίγες γυναίκες σε θέσεις πρόεδρων φορέων, εκλεγμένων δημάρχων ή εκπροσώπων στο Κοινοβούλιο; Αλλά και στις επιχειρήσεις, βλέπουμε πόσο πολύ μια γυναίκα δυσκολεύεται να ανέλθει στην κορυφή της ιεραρχίας, ακόμη και εάν τα προσόντα της είναι αντίστοιχα -και ενίοτε ακόμη περισσότερα- από ενός άνδρα στελέχους. Συνεπώς, η πολυπόθητη ισότητα δεν έχει εμπεδωθεί πλήρως στην πράξη.

Β.ΜΕΛΕΤΗ 001

Θεωρείτε άρα αποθαρρυντικά τα στοιχεία για την ισότητα των φύλων στη χώρα μας συγκριτικά με εκείνη της υπόλοιπης Ευρώπης;

Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι ικανότητες και η καταλληλόλητα δεν κρίνονται κατ’ ανάγκη βάσει φύλου. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κατάλληλες γυναίκες για θέσεις ηγεσίας και ευθύνης. Ωστόσο, οι γυναίκες δεν έχουν πάντα την ευκαιρία να καταλάβουν τέτοια πόστα, λόγω της στάσης της ελληνικής κοινωνίας, όπου μέχρι σήμερα δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στους άνδρες. Για παράδειγμα, ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων για το 2019 έδειξε πως, παρά τα όποια θετικά βήματα έχουν επιτευχθεί, η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, σε θέματα ισότητας, συγκεντρώνοντας 51,2 μονάδες, ενώ ο μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά ανέρχεται στις 67,4 μονάδες. Στον αντίποδα και στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Σουηδία και η Δανία αντίστοιχα με 83,6 και 77,5 μονάδες, αντιμετωπίζοντας πιο ισότιμα τα έμφυλα ζητήματα. Είναι γεγονός ότι, ιστορικά μιλώντας, σε όλες σχεδόν τις χώρες, μετά την διάσκεψη του Πεκίνο, αναπτύχθηκαν εθνικοί μηχανισμοί για την ισότητα καθώς και επιτροπές ισότητας των κοινοβουλίων. Επειδή όμως οι ανισότητες συνεχίζονται, παρά τις πολιτικές των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων κρατών  για την εξάλειψή τους, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δεσμεύσεις για την προώθηση της ισότητας υπό τη στενή παρακολούθηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων των γυναικών και της κοινωνίας των πολιτών. Στην Ελλάδα, προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιούνται κοινές πρωτοβουλίες & project από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, όσο και από ιδιωτικές οργανώσεις, που προωθούν συγκεκριμένες στρατηγικές, βασισμένες στο «τρίπτυχο εκπαίδευση – ενδυνάμωση – δικτύωση». Απαιτούνται όμως περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις να επισπευθούν και στην Ελλάδα αλλαγές για την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Τα στερεότυπα δεν διαλύονται εύκολα.

Πού εντοπίζετε δηλαδή στερεότυπα; Κρίνετε ότι η ισότητα είναι υπόθεση μιας κοινωνίας ή της πολιτείας;

Τα στερεότυπα σε βάρος των γυναικών δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες κοινωνικές, οικονομικές, μορφωτικές ή φυλετικές ομάδες. Πλήττουν οριζόντια τον γυναικείο πληθυσμό και είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν, με δεδομένη τη διστακτικότητα μερίδας γυναικών να καταγγείλουν ανοιχτά τις διακρίσεις. Για μένα είναι κεφαλαιώδους σημασίας η κοινωνία να μπορεί να ενστερνιστεί τις αξίες της ισότητας, να τις εμπνεύσει στα μέλη της και στη συνέχεια να διασφαλίσει δομές που δεν θα επιτρέπουν καμιάς μορφής διάκριση στους επαγγελματικούς χώρους. Θα έλεγα ότι η ποιότητα της κοινωνίας μας μετριέται από το πώς στηρίζει ισότιμα τα μέλη της. Δυστυχώς, ακόμη και προηγμένες κοινωνίες, για αδικαιολόγητους λόγους, βάζουν φραγμούς στις φιλοδοξίες των γυναικών. Η ισότητα δεν είναι μόνο υπόθεση των γυναικών, αλλά υπόθεση όλων. Δεν αφορά μόνο το κράτος αλλά και το πρώτο κύτταρο της κοινωνίας μας την οικογένεια. Έπειτα το σχολείο έρχεται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, και ακολούθως οι λοιπές δομές: οι κρατικές υπηρεσίες, οι εκπρόσωποί μας στο κοινοβούλιο και στην αυτοδιοίκηση και οι συνδικαλιστικοί φορείς στον εργασιακό χώρο. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αυθαιρεσία που αποκλείει τις γυναίκες, απλώς γιατί είναι γυναίκες, και να εξαλείψουμε τα αντανακλαστικά που τις αποτρέπουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Β.ΜΕΛΕΤΗ 004

Μιας και το αναφέρατε, έχετε δραστηριοποιηθεί και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές κατήλθατε υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» στη Νέα Ιωνία Αττικής. Θεωρείτε ότι η γυναίκα τολμάει αρκετά και ότι πρέπει να γίνει ακόμα πιο ενεργή αυτοδιοικητικά για να ενισχύσει την παρουσία της στα κέντρα λήψης αποφάσεων;

Κατ’ αρχάς, εάν θεωρούμε ότι ο ρόλος του κράτους είναι σημαντικός για την οικοδόμηση της ισότητας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, τότε ο ρόλος της πόλης είναι επίσης εξίσου σημαντικός. Είναι γεγονός ότι γυναίκες και άνδρες ζουν, εργάζονται και κινούνται με διαφορετικό τρόπο στην πόλη και σε ευρύτερο επίπεδο, γιατί έχουν διαφορετικές ανάγκες, προτεραιότητες, δυνατότητες πρόσβασης στα αγαθά, στην εργασία, στην εξουσία. Γιατί οι πολιτικές δεν είναι ουδέτερες ως προς το φύλο, έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στους άνδρες και διαφορετικές στις γυναίκες. Δυστυχώς, μέχρι πριν λίγα χρόνια η διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είχε ληφθεί υπόψη στις κρατικές πολιτικές και στις πολιτικές των υπερεθνικών οργανισμών. Υπήρχε δηλαδή η άποψη ότι τα κράτη μπορούν κάλλιστα να προωθήσουν την ισότητα, όμως η  Τοπική Αυτοδιοίκηση απεδείχθη τελικά ένας χώρος, ο οποίος εμπλέκεται ισχυρά στις πολιτικές για την ισότητα των φύλων. Άποψή μου, αλλά και αποδεδειγμένη καλή πρακτική, είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές για να δράσουμε, αλλά από νωρίς να «χτίζουμε» για την αύξηση των γυναικών στις προσεχείς εκλογές. Αυτό αποτελεί άλλωστε το προσωπικό όραμα και στοίχημά μου για το μέλλον, μέσα από την ώσμωσή μου με την πολιτική και την ενασχόλησή μου με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα.

Β.ΜΕΛΕΤΗ 007

Πώς θα περιγράφατε τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στις γυναίκες;

Η πανδημία δεν έχει δημιουργήσει περισσότερες μορφές ανισότητας, αλλά φανέρωσε τις ήδη υφιστάμενες. Ζήτημα αποτελούν αφενός η όξυνση της έμφυλης βίας εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και αφετέρου οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να συνδυάσουν την τηλεργασία με το καθήκον της φροντίδας της οικογένειας: πολλές γυναίκες έχουν βρεθεί λόγω εργασίας στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ως εργαζόμενες στους κλάδους της υγείας, της φροντίδας και της περίθαλψης παιδιών και ηλικιωμένων, της οικιακής εργασίας κ.λπ, ενώ πιο απροστάτευτες έχουν καταστεί οι γυναίκες, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πιστεύω ότι η πανδημία ίσως είναι και μια ευκαιρία αναγέννησης, αλλά αυτό θα φανεί εν καιρώ. Οι επιτυχίες μας δεν θα υπήρχαν χωρίς τις αποτυχίες μας. Έτσι γίνεται και με τις δύσκολες συγκυρίες. Είναι μέρος της διαδικασίας. Όλα είναι μάθημα.

Κυρία Μελέτη σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη αυτή και ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Β.ΜΕΛΕΤΗ 202

Β.ΜΕΛΕΤΗ 009

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών με δύο νόμους τον περασμένο Μάρτιο τα οποία ουδείς αντιλήφθηκε.

Πρόκειται για τους νόμους που αποκάλυψε χθες το pronews.gr βάσει των οποίων ανατρέπεται η συνταγματική αρχή της δυνατότητας επιλογής των πολιτών  από το να εμβολιαστούν ή όχι, για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο.

Έτσι λοιπόν στο νόμο 4675/2020 ρητώς αναφέρεται:

«Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου.

Με την ανωτέρω απόφαση ορίζονται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η ρύθμιση της διαδικασίας του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Στον δε νόμο 4682/2020 ρητώς αναφέρεται:

(α) στην υποχρεωτική υποβολή σε κλινικό και εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο, υγειονομική παρακολούθηση, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία προσώπων, για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο,
(β) στην επιβολή κλινικών και εργαστηριακών ιατρικών ελέγχων, καθώς και μέτρων προληπτικής υγειονομικής παρακολούθησης, εμβολιασμού, φαρμακευτικής αγωγής και προληπτικής νοσηλείας προσώπων που προέρχονται από περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου.

Είναι απορίας άξιο και παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει χρήση αυτών των νόμων η κυβέρνηση, βγήκαν και χθες και σήμερα το πρωί υπουργοί (Β.Κικίλιας χθες και Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα) προσπαθώντας να καθησυχάσουν ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών που είναι πάνω από το 50% (Και πιθανότατα πλησιάζει και το 70% αφού το εμβόλιο της γρίπης το οποίο πλέον δοκιμάζεται πάνω από 10 χρόνια, το προμηθεύεται μόνο το 40% των πολιτών) και αντιδρά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ο Α.Γεωργιάδης είπε αυτό προφανώς αγνοώντας τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν ή θέλουν να ξεχάσουν τους νόμους που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει.

Τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με το αν πρέπει ή δεν πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού οι πολίτες αλλά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ψηφίστηκαν νόμοι οι οποίοι είναι θεωρητικά αντισυνταγματικοί και ουδείς έχει αντιδράσει από την κυβέρνηση.

Βλέπουμε από τα στοιχεία ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για την φυματίωση έχει διασώσει την ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα κρατώντας σε χαμηλό επίπεδο νεκρών και κρουσμάτων σε αναλογία 1: 4 σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη.

Το ζητούμενο είναι στην παρούσα φάση καθαρά πολιτικό και κοινωνικό και άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping (η χώρα του οποίου είναι υπεύθυνη για την πανδημία) πρότεινε ξεκάθαρα το χάραγμα κωδικών QR (του γνωστού barcode) σε όλο τον πληθυσμό ώστε, σύμφωνα με τον ίδιο να «βελτιωθεί το εμπόριο και τα ταξίδια» που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20 ο Κινέζος πρόεδρος είπε:

«Η Κίνα έχει προτείνει ένα παγκόσμιο μηχανισμό μιας κοινά αποδεκτής διαδικασίας πιστοποιητικών υγείας βασισμένων σε ελέγχους νουκλεϊκού οξέος και σε μορφή κωδικών QR που θα είναι παγκόσμια αποδεκτή. Ελπίζουμε ότι όλο και πολλές χώρες θα αποδεχτούν το μηχανισμό αυτό».

Ουσιαστικά οι οπαδοί της «νέας εποχής» και της  νέας «μεγάλης επανεκκίνησης».

pronews.gr

 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Αλλιώς δεν θα μπορεί κανείς να ταξιδέψει ή να κλείσει εμπορικές συμφωνίες

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ερευνάται το εάν τελέστηκαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις όπως αυτής της πρόκλησης σε ανυπακοή και της παραβίασης των μέτρων για τον κορωνοϊό

Τη διενέργεια έρευνας για το εάν τελέστηκαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις όπως αυτής της πρόκλησης σε ανυπακοή και της παραβίασης των μέτρων για τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια του εορτασμού για το Πολυτεχνείο, διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών. Ειδικότερα θα διερευνηθεί αν κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από τους Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη.

Η έρευνα θα γίνει από την Κρατική Ασφάλεια και η δικογραφία θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή αφού στην καταγγελία γινεται σαφης αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα.

thebest.gr

«Η κυβέρνηση άφησε ένα νοσοκομείο αναφοράς χωρίς γρήγορα τεστ, χωρίς μοριακό αναλυτή, χωρίς προσωπικό. Είναι επικίνδυνη» υποστηρίζει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«Η διασπορά στο Νομό έχει τη σφραγίδα και την υπογραφή της Κυβέρνησης» υποστηρίζει ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραΐτης, σε δήλωσή του με αφορμή την επιστολή των Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας και υπογραμμίζει: «η Κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη που ένα ακόμη Νοσοκομείο αναφοράς αφέθηκε στην τύχη του», ενώ συμπλήρωσε ότι «το Νοσοκομείο του Αγρινίου και όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι που το στελεχώνουν μπήκαν στη μάχη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, χωρίς καμία ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή».

«Αφήσανε ένα Νοσοκομείο αναφοράς να γίνει υγειονομική βόμβα, χωρίς γρήγορα τεστ, χωρίς μοριακό αναλυτή, χωρίς προσωπικό», δήλωσε ο κ. Μωραΐτης και τόνισε ότι «πλέον φαίνεται με τον πιο δραματικό τρόπο η απόλυτη ανικανότητα της Κυβέρνησης όχι μόνο να προβλέψει αλλά και να διαχειριστεί την κατάσταση που η ίδια δημιούργησε».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Το Νοσοκομείο Αγρινίου θύμα της κυβερνητικής αδιαφορίας: Υγειονομικοί και ασθενείς αφημένοι στη μοίρα τους, σε συνθήκες πολέμου. Η κυβέρνηση άφησε ένα νοσοκομείο αναφοράς χωρίς γρήγορα τεστ, χωρίς μοριακό αναλυτή, χωρίς προσωπικό. Είναι επικίνδυνη.

Η διασπορά του κορωνοϊού στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας έχει τη σφραγίδα και την υπογραφή της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη που ένα ακόμη Νοσοκομείο αναφοράς αφέθηκε στην τύχη του. Το Νοσοκομείο Αγρινίου και οι υγειονομικοί που το στελεχώνουν μπήκαν στη μάχη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, χωρίς να δουν καμία ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Χωρίς να έχει γίνει τίποτα 9 μήνες, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, η άνιση μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή.

Η Κυβέρνηση άφησε ένα Νοσοκομείο αναφοράς να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, χωρίς γρήγορα τεστ, χωρίς μοριακό αναλυτή, χωρίς προσωπικό. Η επιχειρησιακή ανεπάρκεια της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε σοβαρότατο κίνδυνο διασποράς με δυσμενή αποτελέσματα για προσωπικό, ασθενείς και πολίτες.

Η ανακοίνωση των Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας δείχνει με τον πιο δραματικό τρόπο την απόλυτη ανικανότητα της Κυβέρνησης όχι μόνο να προβλέψει αλλά πλέον να διαχειριστεί την κατάσταση που η ίδια δημιούργησε.

Έχουμε ξεπεράσει το οριακό σημείο.  Η πορεία της πανδημίας, η δραματική αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των συνανθρώπων μας που χάνουν τη μάχη με τον ιό σε όλη τη χώρα απαιτούν από την Κυβέρνηση να κάνει όλα όσα πεισματικά αρνείται όλο αυτό το διάστημα.

Και, σίγουρα, δεν επιτρέπουν, ούτε καν προς “επικοινωνιακή κατανάλωση”, κανέναν… πανηγυρισμό.»

agriniovoice.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ταπεινότητα χρειάζεται και συναγερμός δυνάμεων, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές» σημειώνει ο κ. Βαρεμένος

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κατέθεσε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Νοσοκομείο Αγρινίου και την σωρεία κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή. Ο κ. Βαρεμένος στέκεται ιδιαίτερα στην έλλειψη μοριακού αναλυτή στο Νοσοκομείο και στην καθυστερημένη έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ.

Ο Βουλευτής μετέτρεψε σε επίκαιρη την ερώτηση που είχε καταθέσει από τις 13 Οκτωβρίου για την έλλειψη μοριακού αναλυτή και άλλων απαραίτητων προϋποθέσεων στο Νοσοκομείο Αγρινίου, αφού ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κικίλιας απέφυγε ν’ απαντήσει.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βαρεμένου:

«Εδώ και ενάμιση περίπου μήνα δεν απάντησε ο κ. Κικίλιας! Απαξίωσε; Δεν είχε χρόνο; Ήταν απασχολημένος με το εμβόλιο; Το κακό είναι ότι σε μια οριακή στιγμή της πανδημίας, σημειώνονται κρούσματα στο προσωπικό του Νοσοκομείου Αγρινίου. Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι αυτό συμβαίνει μετά από καθυστερημένη έκδοση αποτελεσμάτων των τεστ. Ο λόγος είναι ότι, όπως εξηγήθηκε προφορικά, στο Νοσοκομείο του Ρίου είχαν ξεμείνει από αντιδραστήρια. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι απολύτως γνωστή η έκταση της έκθεσης του προσωπικού του Νοσοκομείου Αγρινίου στον κορωνοϊό. Όταν στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας μία από τις σημαντικές παραμέτρους άμυνας είναι να παραμείνει το υγειονομικό προσωπικό όρθιο, τόσο από την άποψη αριθμητικής επάρκειας όσο και ηθικού.

Οι εθελόντριες από την Κρήτη και αλλού είναι άξιες των μεγαλύτερων επαίνων μας, όχι όμως της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Για όνομα θεού. Ταπεινότητα χρειάζεται και συναγερμός δυνάμεων για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

agriniovoice.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ελληνικό πλοίο επέστρεφε στην Ελλάδα μετά από άσκηση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Αν και δεν απαιτείται – «Αγένεια από την Ελλάδα», γράφουν τα τουρκικά δημοσιεύματα

Ενόχληση τουρκικών εφημερίδων, επειδή το ελληνικό Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», διέσχισε τον Βόσπορο, χωρίς να υψώσει στο κατάρτι του και την τουρκική σημαία.

«Το ελληνικό πολεμικό πλοίο δεν σήκωσε την τουρκική σημαία», «Αγένεια από την Ελλάδα» είναι χαρακτηριστικοί τίτλοι δημοσιευμάτων, που συνοδεύονται από φωτογραφία του πλοίου την ώρα που εξέρχεται από τα στενά των Δαρδανελίων, μπροστά από το μνημείο «Dur Yolcu», που είναι αφιερωμένο στους Τούρκους νεκρούς κατά τη μάχη του Τσανάκκαλε στη διάρκεια του Α’ Π.Π. Το ελληνικό πλοίο, επέστρεφε στην Ελλάδα μετά από άσκηση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

«Μπαίνοντας στο Στενό των Δαρδανελίων από τη Θάλασσα του Μαρμαρά στις 7.30 π.μ., το πολεμικό πλοίο «Αλιάκμων» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού Α470 βρισκόταν μπροστά από το Τσανάκκαλε περίπου στις 09.30. Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής συνόδευσε το ελληνικό πολεμικό πλοίο, το οποίο ήρθε μπροστά από το «Dur Yolcu» και το Κάστρο Κιλιτάμπαιρ και πέρασε από το Βόσπορο χωρίς να σηκώσει την τουρκική σημαία.

Στη συνέχεια το ελληνικό πολεμικό πλοίο έπλευσε προς το Αιγαίο Πέλαγος» αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, σημειώνοντας: «Πολλά πολεμικά πλοία αναρτούν την τουρκική σημαία δίπλα στις σημαίες τους ως έκφραση του σεβασμού τους κατά τη διέλευση του Βοσπόρου, αν και δεν απαιτείται».

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, επανάφερε στη Βουλή το ζήτημα της επανίδρυσης του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΤΔΠΠΝΤ) στο Αγρίνιο, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία και θα συζητηθεί την Παρασκευή, 27/11/2020.
Ο κ. Λιβανός, που από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει την αδικία που συνιστά η κατάργηση του εν λόγω Τμήματος από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τις συνεχείς και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην επίλυση του ζητήματος, θεώρησε σκόπιμο να επανέλθει ζητώντας από την αρμόδια ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Αν λάβει κανείς υπόψη και το γεγονός ότι έχουν μετακινηθεί μέλη ΔΕΠ από το ΤΔΠΠΝΤ προς άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, αντιλαμβάνεται την εύλογη ανησυχία που δημιουργείται στους φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος αλλά και την τοπική κοινωνία. 
Στη βάση των παραπάνω, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με την ερώτηση που κατέθεσε καλεί το Υπουργείο Παιδείας να εξηγήσει γιατί καθυστερεί η επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών στο Αγρίνιο, αλλά και να απαντήσει σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την άδικη κατάργηση του ΤΔΠΠΝΤ.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
 
"Κ. Υπουργέ,
Το ζήτημα της επανίδρυσης του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΤΔΠΠΝΤ) στο Αγρίνιο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς κάλυπτε ένα από τα πλέον σύγχρονα εκπαιδευτικά αντικείμενα, αυτό της σύγχρονης πολιτιστικής διαχείρισης και της διασύνδεσής της με τη νέα τεχνολογία. Πρόκειται για ένα Τμήμα με καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, ενώ είναι στην ουσία το μόνο ακαδημαϊκό τμήμα στην Ελλάδα στο χώρο του πολιτισμού με έρεισμα στις νέες τεχνολογίες.
Η κατάργηση του ΤΔΠΠΝΤ συνιστά μία αδικία, καθώς το εν λόγω Τμήμα καταργήθηκε εν μία νυκτί με τον ν. 4610/2019 χωρίς σχετική μελέτη σκοπιμότητας, και ενώ πληροί επίσημα όλα τα εχέγγυα που είχε θέσει η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), συνέχεια της οποίας αποτελεί η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
Μάλιστα, αντιλαμβανόμενος τη σημασία του Τμήματος, ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ήδη τον Ιανουάριο 2020 τοποθετήθηκε θετικά για το ενδεχόμενο επανίδρυσης του εν λόγω Τμήματος.
Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην επίλυση του ζητήματος διαδέχονται η μία την άλλη. Αρχικά, καθυστέρησε αδικαιολόγητα η αποστολή του φακέλου στην ΕΘΑΑΕ από την προηγούμενη Πρυτανεία. Τελικά, τον Ιούνιο 2020 ο φάκελος έφτασε στην ΕΘΑΑΕ. Έκτοτε, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καμία περαιτέρω εξέλιξη, αλλά αντιθέτως έχουν μετακινηθεί μέλη ΔΕΠ προς άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Καθώς η δυνατότητα επανίδρυσης του ΤΔΠΠΝΤ συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων ΔΕΠ, είναι εύλογο να δημιουργείται έντονη ανησυχία στους φοιτητές, τους καθηγητές του Τμήματος και την τοπική κοινωνία που αγωνιά για την επανίδρυση του Τμήματος.

Ερωτάσθε:
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην τελευταία μας ανακοίνωση είχαμε επισημάνει την άμεση ανάγκη για προμήθεια μοριακού αναλυτή (μέθοδος PCR) για την ανίχνευση του ιού. «Είναι επίσης πέρα για πέρα παράλογο και υγειονομικά επικίνδυνο το γεγονός ότι  μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει προμηθευτεί μοριακό αναλυτή για την ανίχνευση του ιού!» (3/11/2019).

Σε παλιότερη ανακοίνωση είχαμε επίσης υπογραμμίσει ότι ο ορισμός του Νοσοκομείου Αγρινίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς Covid-19 θα έπρεπε να συνοδεύεται από προσλήψεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό (πχ. Δυνατότητα τεστ, κα.): «Το κέρδος χρόνου από το πρώτο κύμα χάθηκε και τώρα γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η ανεπάρκεια με μπαλώματα, χωρίς προσλήψεις, χωρίς σχέδιο και με αποφάσεις χωρίς περιεχόμενο ως Νοσοκομείο Αναφοράς Covid-19».

Δυστυχώς πολύ σύντομα επαληθευτήκαμε. Η έλλειψη μοριακού αναλυτή για την πραγματοποίηση τεστ και η μεγάλη καθυστέρηση (6 μέρες!) μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα (λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στην Πάτρα!), οδήγησε στην τραγική κατάσταση, εργαζόμενοι του Νοσοκομείου να εργάζονται κανονικά ενώ ήταν θετικοί στον ιό. Δυστυχώς μέχρι στιγμής, 5 μέλη του προσωπικού, που δίνει σύσσωμο τη μεγάλη μάχη για την περίθαλψη των συμπολιτών μας, έχουν βρεθεί θετικά, με δεδομένη την περαιτέρω εξάπλωση του ιού εντός του Νοσοκομείου. Οι μόνοι που δεν φέρουν ευθύνη είναι οι εργαζόμενοι που έχουν ξεπεράσει εαυτό για να φροντίσουν όλους όσους το έχουν ανάγκη.

Η ευθύνη των αρμόδιων που όρισαν ως «Νοσοκομείο Αναφοράς» το Νοσοκομείο Αγρινίου, χωρίς παράλληλα να το εξοπλίσουν κατάλληλα, είναι εγκληματική. Κανένα επιχειρησιακό σχέδιο δεν υπάρχει και όλα είναι στην τύχη τους.

Γιατί ακυρώθηκε η προμήθεια του μοριακού αναλυτή από την 6η ΥΠΕ;

Γιατί το Νοσοκομείο δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό;

Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του Νοσοκομείου για να σταματήσει η διασπορά του ιού εντός του;

Υπάρχει πλάνο αντικατάστασης των εργαζομένων που νοσούν έστω με επικουρικό προσωπικό;

Γιατί ορίστηκε το Νοσοκομείο Αγρινίου «Νοσοκομείο Αναφοράς» ελλείψει όλων αυτών;

Πρέπει ΤΩΡΑ να διασφαλιστεί η υγεία όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου πάση θυσία. Γιατί αν καταρρεύσουν αυτοί, θα καταρρεύσει η κοινωνία.

Τομέας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αιτωλοακαρνανίας

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 09:46

Πανδημία κοροναϊού και χρέους

Του Νίκου Ιγγλέση

 

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι απόλυτα καταστροφική. Αφού πανηγύρισε για την «επιτυχή» αντιμετώπιση του «πρώτου κύματος», την περασμένη Άνοιξη και ανακήρυξε την Ελλάδα ασφαλή χώρα, άνοιξε τα σύνορα, τις μεταφορές, τον τουρισμό (βλέπε Υ.Γ.1) και την εστίαση. Έτσι, ήρθε το «δεύτερο κύμα» και μαζί το δεύτερο lockdown. Αν ξαναγίνει το ίδιο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα έχουμε τρίτο lockdown στις αρχές Φεβρουαρίου. Θα έχουμε, δηλαδή, lockdown ακορντεόν!

Στο μεσοδιάστημα  δεν έγιναν τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή, πολλά και στοχευμένα τεστ για την καταγραφή των φορέων και τον έγκαιρο περιορισμό τους, καθώς και ανάπτυξη – στελέχωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (π.χ. οικογενειακός γιατρός), ώστε να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία από ανθρώπους που έχουν ήπια συμπτώματα ή απλώς θέλουν να διαπιστώσουν αν είναι ή όχι φορείς του ιού. Αυτά έπρεπε να γίνουν πριν η πανδημία επεκταθεί σ’ όλη την επικράτεια, όπως συμβαίνει σήμερα.

Το, εκ των πραγμάτων, μερικό lockdown – περίπου οι μισοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να μπαίνουν στα μέσα μεταφοράς για να πάνε στην εργασία τους προκειμένου να μπορούμε να επιβιώσουμε οι υπόλοιποι – δε θα εξαφανίσει τον κοροναϊό. Τα δύο lockdown έγιναν για να μην καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας (Νοσοκομεία) και όχι για να εξαφανιστεί η απειλή του ιού. Παρά αυτήν τη μερική θετική επίπτωση, το lockdown έχει δραματικές αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και αυτήν καθ’ αυτήν την υπόσταση της χώρας ως κυρίαρχου – ανεξάρτητου κράτους. Η Ελλάδα φτωχοποιείται, ο παραγωγικός ιστός της καταστρέφεται και υποδουλώνεται ακόμη περισσότερο στους δανειστές της.

Στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2021, εκτιμάται ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) εφέτος θα συρρικνωθεί στα 162.7 δις από 183,4 δις που ήταν το 2019. Η Ελλάδα, δηλαδή, θα φτωχοποιηθεί κατά 20,6 δις ή κατά 11,3% μέσα σ’ ένα χρόνο. Αυτή είναι μια σχετικά αισιόδοξη πρόβλεψη γιατί δεν έχουν αποτυπωθεί, μέχρι στιγμής, πλήρως οι επιπτώσεις του δεύτερου lockdown. Σημειώνουμε ότι στη χειρότερη χρονιά των μνημονίων, το 2011, η ύφεση είχε φτάσει το 8,3%.

Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού (Γενικής Κυβέρνησης) φέτος θα ανέλθει σε 16,1 δις ή 9,9% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος 2,8 δις ή 1,5% το 2019. Ως συνέπεια της δραματικής οικονομικής συρρίκνωσης τα έσοδα από φόρους θα μειωθούν κατά 13,5% (-6,9 δις) και οι δαπάνες, βασικά για την επιβίωση των ανθρώπων που υποχρεώθηκαν να μη δουλεύουν, θα αυξηθούν κατά 23,9% (+13,4 δις).

Για να αντιμετωπίσει αυτή τη «μαύρη τρύπα» στα δημόσια οικονομικά η κυβέρνηση, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να εκδώσει νέο χρήμα, προχωράει στην έκδοση νέου χρέους με ομόλογα. Μόνο τους εννέα πρώτους μήνες του 2020 εκδόθηκαν ομόλογα συνολικού ύψους 13,3 δις ευρώ και έπεται συνέχεια. Επίσης πρόσφατα εισπράχθηκαν 2 δις από το πρόγραμμα SURE της ΕΕ, επίσης δανεικά.

Ως αποτέλεσμα, το δημόσιο χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης προβλέπεται, το 2020, να  αυξηθεί κατά 14,8 δις και να ανέλθει στα 370,8 δις ή το 227,8% του ΑΕΠ, από 194% το 2019. Έτσι κάθε πολίτης θα χρωστάει 37,000 ευρώ, κάθε ζευγάρι 74.000, κάθε τετραμελής οικογένεια 148.000 ευρώ και αυτά επιπλέον τού, κατά περίπτωση, ιδιωτικού χρέους. Ποιος θα αποπληρώσει αυτά τα χρέη; Ο ελληνικός λαός. Πώς; Με αύξηση φόρων, μείωση μισθών, συντάξεων και των δαπανών για υγεία, παιδεία καθώς και κοινωνική προστασία, τα προσεχή χρόνια. Ακόμη και οι αναγκαίες αμυντικές δαπάνες δεν πρόκειται  να εξαιρεθούν από τις μειώσεις, όπως δεν εξαιρέθηκαν και την περίοδο των μνημονίων.

Η κυβέρνηση προσδοκά, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, να εισπράξει τα επόμενα χρόνια 32 δις (19,3 επιχορηγήσεις και 12,7 δάνεια) και μ’ αυτά θα προσπαθήσει να ανατάξει την κατεστραμμένη  ελληνική οικονομία. Μόνο που τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, είναι δανεικά και θα πρέπει να επιστραφούν. Η ΕΕ δεν εκδίδει ευρώ (βλέπε Υ.Γ.2), αλλά θα βγει στις αγορές με την έκδοση ομολόγων για να δανειστεί περί τα 750 δις που στη συνέχεια θα μοιράσει στα κράτη-μέλη. Οι επιχορηγήσεις θα επιστραφούν στην ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού τα έσοδα του οποίου προέρχονται από τις ετήσιες εισφορές των κρατών-μελών. Έτσι η ΕΕ θα αποπληρώνει τα ομόλογα όταν λήγουν.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσα στο Ευρωσύστημα, δεν μπορεί να εκδώσει νέο χρήμα για να καλύψει τις πιεστικές ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία. Είναι αναγκασμένη να δανείζεται αυξάνοντας το χρέος σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αυτό το χρέος, που στο σύνολό του είναι συναλλαγματικό  – είναι σ’ ένα νόμισμα που δεν μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα – έχει υποδουλώσει τη χώρα και τώρα με την πανδημία την υποδουλώνει ακόμη περισσότερο.

Καμιά ανεξάρτητη πολιτική ούτε δημοσιονομική, ούτε αναπτυξιακή, ούτε κοινωνική, ούτε ενίσχυσης της εθνικής άμυνας δεν μπορεί να ασκηθεί χωρίς την έγκριση αυτών που κατέχουν το συναλλαγματικό χρέος της χώρας. Αυτή είναι η αφανής κατοχή που επήλθε, το 2002, με την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ.

Υ.Γ. 1 Ο πρωθυπουργός κήρυξε το «άνοιγμα του τουρισμού» από τη Σαντορίνη στις 13-6-20  και είπε: «Φιλοδοξούμε να έχουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο από μια μικρότερη πίτα». Τελικά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 80% και σήμερα οι θάνατοι από ή με covid-19 ξεπέρασαν τους 1.600.

Υ.Γ. 2 Μέσα στο Ευρωσύστημα, ευρώ εκδίδει μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αλλά δεν επιτρέπεται να δανείζει τα κράτη, όπως κάνουν όλες οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Η ΕΚΤ εκδίδει νέο χρήμα μόνο για να δανείζει τις τράπεζες και να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά (αφού έχουν ήδη διατεθεί)  κρατών, τραπεζών και επιχειρήσεων. Έτσι αυξάνει μεν τη ρευστότητα αλλά με δανεικά γιατί τα ομόλογα αυτά όταν λήγουν πρέπει να αποπληρωθούν από αυτούς που τα έχουν εκδώσει.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ